@vår2022 Hej igen, verkar läsa baklänges och missade ditt första inlägg. Så mycket som jag kände igen mig i. Jag har också alltid varit kul och rolig och mitt bästa jag med lite alkohol, för att senare bli mitt sämsta jag. Vet ju inte säkert eftersom jag inte minns… En sak som jag har ångest för är just det. Vad säger jag till grannen som bjöd på middag och där jag inte minns slutet? Ska jag be om ursäkt, ska jag berätta om mina problem? Jag känner henne inte sååå väl… Hur gjorde du i början med vänner ”i utkanten”? Är också orolig för att säga att jag slutat med A. Tänk om jag inte klarar det, får återfall? Mycket tankar kring detta.😥

@Lonely Man Tack och så fint stt du försöker igen. När jag läser på din tråd får jag för mig att du saknar ett sammanhang, något istället för att sitta i en bar med A. Kanske skulle det hjälpa om du hade ngt kul att göra istället. Ibland kan det vara värt att försöka. Gymma, gå kurs, vandra med andra ( väldigt socialt). Kanske du inte har möjligheter, men verkar svårt att byta A mot ingenting. Det var kanske en övertolkning, men skriver det ändå. Alla tankar kan ju ge nåt. Ta hand om dig och så bra att du börjat om på nytt .💪🏻👍

@Amanda L Kanske kan du säga att du gått och funderat lite och att det känns lite pinsamt, då du blev lite onykter när du var på middag hos grannen. Att tyvärr har lite vaga minnen av slutet. Att det känns pinsamt att det blev så och att du vill be om ursäkt. Tänker att då går du inte i försvar, du tar ansvar för hur det blev och vill be om ursäkt för det. Du behöver inte berätta om dina problem eller att du ska sluta med alkohol, det är din ensak. Be bara om ursäkt, det räcker och det kommer säkert att kännas bättre för dig. Låt det mogna om du vill berätta en annan gång.

Jag sade till min granne, som vi hänger med ibland, att jag ska ta ett uppehåll, i början av min nykterhet. Hur länge frågade han, får se sade jag, men så länge det känns bra. Idag har jag ju varit nykter länge och då blir man tryggare i sin nykterhet och att berätta för andra efter en tid. Idag vet han att jag slutat helt och inget han frågar om längre.

Ha en fin lördag!❤️

Söndag kväll, det borde bli dag 8 avklarad! På grund av förkylning (eller covid ) har veckan förlöpt lätt. Har ju inte kunnat gå ut, inte haft vin hemma och visserligen sett min sambo ta några whiskey, men det har gått lätt. Varje gång jag tänkt på vin så minns jag bara den senaste, hemska minnesluckan. Veckan har också varit fylld av alla berättelser här på forumet. Kort och gott: hittills allt väl. Och kanske väldigt bra att jag fått så mycket tid att tänka!

Dag 9. Fortfarande förkyld, fortfarande inget sug. Tackade nej till en flaska vin som tack för något. Kändes inte svårt. Pratade med min väninna idag i telefon. Berättade om mitt beslut. Vill ha lite stöd runtikring, men också svårare att falla, tänker jag, om någon förväntar sig att jag inte ska dricka. Hon stöttade mig , känns bra.

Dag 10 Fortsätter i Programmet, men kanske för fort. Fast skulle jag vänta 5-6 veckor på alla verktyg är risken stor att jag hinner återfalla. Exempelvis förstår jag nu att jag tidigare bara haft VAGA planer inför en middag eller fest. (Lätta att rucka på när suget sätter in...) Nu är de strukturerade, supertydliga och sylvassa :) Kommer vara supersvårt att ändra utan att det märks.
Fortfarande sjuk, men så här på tredje veckan känns det som en hjälp från ovan. Trots att jag är pensionär så är det ändå så att det finns en massa åtaganden i vardagen. Jag har BARA kunnat läsa i Forumet, följa programmet och framför allt tänka en massa. Så bra! Önskar att alla här fick den tiden och möjligheten.

@Amanda L Jag gjorde också programmet lite för fort😁. Orkade inte vänta och tyckte att jag själv var så redo med min takt. Så det tycker jag man avgör själv. Härligt när insikten faller allt mer på plats och man kan se sitt tidigare beteende från ett annat perspektiv. Det är fint också att du har massor av tid för att jobba med nykterheten för det är stort jobb som tar mycket tid och energi. Jag var arbetssökande ett litet tag i min process, så jag fick också lite mer tid på dagarna till att jobba på med nykterheten, mellan jobbsökandet. Det var mycket värt. Jag tycket att det var ett spännande arbete, att få mer insikter, lära känna sig själv bättre och jag utforskade det på ett nyfiket sätt.

Du frågade i en annan tråd om positiv förstärkning. Jag har i min andra tråd, under det vidare livet, berättat om varför jag kallar den för, min värderade riktning. Jag berättar om metoden ACT, Acceptans and Commitment Therapy, som jag inspirerats av mycket. Där pratar man om sin värderade riktning och att tankar bara är just tankar, inte sanningen. Man pratar också om undvikande beteende, vilket sker när man inte går i sin värderade riktning, man vänder det ryggen och stoppar huvudet i sanden. Man väljer en väg där konsekvenserna inte blir bra. Typ som när jag drack fast jag visste vad konsekvenserna skulle bli. Jag har också mottot, dit uppmärksamheten går sker tillväxt, vilket innebär att om ens tankar är positiva eller negativa och beroende på vilka tankar man ger uppmärksamhet, desto mer sker det tillväxt i dessa tankar och som i sin tur genererar känslor därefter, positiva eller negativa. Det påverkar vår hjärna och dess banor. Då hjärnan är plastiskt kan man lära den nya saker, skapa nya hjärnbanor. Så om man tänker positivt så skapas positiva känslor och nya banor i hjärnan. Man kan runda det tidigare automatiska tankarna som skapar sug, det är där de negativa tankarna dominerar. I min första tråd, jag vågade skriva här, skriver jag lite här och där om beroende och hjärnan, när jag fått heureka tankar😂.

Så googla på ACT, googla på hjärnan + beroende, plasticitet - allt du är nyfiken på om hjärnan. Sen tycker jag Anders Hansens bok - Depphjärnan och Annie Grace bok - Tänka klart, är bra. Mycket av det jag lärt mig har jag tagit med mig under årens lopp, läst böcker, gått kurser, har gått i terapi och har nära vänner som är psykologer som jag bollar med och egen erfarenhet.

Du jobbar på så bra! Ha en fin kväll❤️

@vår2022 Tack för en massa fina tips. Boken Se klart har jag beställt, men ska googla på det andra imorgon! Jag tror det förhåller sig som du säger, men känner att det är lätt att glömma att tänka positivt. Måste tydligen tränas in🙄. Men just känner jag mig glad efter att ha läst ditt inlägg! Dags att sova och fortsätta med en ny nykter dag imorgon👍❤️

@Amanda L God morgon! Förstod vilken bok du menade😁. Ja, det gäller att träna på nykterheten och på positiva tankar. Träna in nya rutiner och beteenden. Ju längre tid man är nykter och praktiserar nykterheten, desto mer präntas de nya vanorna, rutinerna och positiva tankarna in i hjärnan. Om man tex får en tanke om ”tänk vad gott det skulle vara med ett glas vin nu, men just ja, jag får ju inte dricka”, då kan man försöka byta fokus till att istället tänka ”tänk vad skönt det är att vara nykter och att få vakna nykter, det är så värt det”. Det skapar olika typer av känslor, beroende på om det är positiv eller negativ tanke (sug). Med tiden som nykter blir tankarna mer automatiska ju mer man tränar på det.

Det som händer i hjärnan när man blivit beroende, är att känslohjärnan, den som vill ha dopaminkickar och där suget sitter, blivit dominant och kör över pannloben, vår VD, som gör riskbedömningar, konsekvensanalyser, vårt sunda förnuft. Det hinns inte med några sunda förnuft tankar som passerar pannloben. Känslohjärnan styr. När man är nykter en längre tid, hjälper vi vår VD i hjärnan att bli starkare, komma tillbaka och ta sin rättmätiga dominanta plats igen. Då går signalerna till hjärnan som de ska igen, via vår VD, pannloben, som gör bedömningar och väljer kloka beslut. Om vi dessutom hjälper till med positiva tankar så blir VD:n riktigt stark och dominant, och det vill vi att denne ska vara. Det är vårt skydd mot alkoholdjävulen i känslohjärnan, som förpassas och blir allt tystare.

Ha en fin onsdag och krya på dig!❤️

@vår2022 Hej igen, har försökt googla på ACT etc, men inte så lätt att hitta något mer populärvetenskapligt. mycket verkar vara riktat till proffs och/eller på engelska. Hade velat ha lite mer praktiska tips om vad/hur man kan träna hjärnan på rätt att uppmärksamma rätt saker. Men fick lite matnyttigt på en sida i alla fall.
Där beskrevs att tacksamhet visat sig göra att folk mår bättre, sover bättre etc. Genom att tex skriva ner saker att vara tacksam för innan man lägger sig för att sova. Där nämns också att bara genom 13 ? minuters mindfulness varje dag så kan hjärnan påverkas i rätt riktning. Dock inte så mycket om hur detta ska göras. Vad ska man tänka på? Du hör, här är det novisen vid spisen:)
Läste också något intressant ang negativa tankar. Om man som barn upplevt mycket "fara" så kan man ha fått ett mindset som uppmärksammar just faror. Jag var ett ensambarn med ensamstående mamma, som dessutom ofta jobbade på kvällarna. Jag har alltid varit extremt otrygg, och tidigare extremt blyg, men nu förstår jag att jag kanske kan påverka detta. Alltså mitt sätt att tackla världen. Det känns hoppfullt. Tänk om jag vetat när jag var ung!....
Just nu dock fokus på att få igång pannloben, så att den kan fatta besluten istället för känslohjärnan som du skriver... Tack igen för så bra tips!!! :)

@Amanda L Hej! Jag har fått kunskap om ACT via kurser och praktisk tillämpning, och har läst böcker med Anna Kåver, som jag tycker är bra, kanske kan de vara lite svåra, har svårt att avgöra det. Det finns böcker om ACT som man kan prova läsa. Mindfulness ingår i ACT. Jag har köpt en apa som heter, mindfulness appen, det finns massor att välja på där. Långa och korta meditationer. Något som jag lysssnat på mycket är kroppscanning. Man går igenom hela kroppen som slappnar av. Jag tror att meditation/mindfulness/yoga påverkar hjärnan mycket. Yoga har jag inte riktigt provat på ordentligt, men vill gärna göra det i framtiden. Jag löper, promenerar och går på boxning varje vecka, det är min ventil och energigivare.

Jag tror att faror som barn, som du beskriver påverkar vårt mindset och att det skapar otrygghet. Då måste man liksom vara på tårna och beredd hela tiden, ifall någon fara skulle komma. Det tar massor av energi och skapar oro. Det sätter sig och blir normalitet. Man blir van att kännas som man gör. Man kanske fantiserar och inbillar sig saker, som bara egentligen är tankar, men inte verkligheten. Jag har också med mig orostankar från barndomen som påverkat mig på många sätt. Genom terapi har jag fått fatt på var de härstammar ifrån, bearbetat och kan idag se och hantera oron på ett nytt sätt. En superviktig ingrediens för att bearbeta är nykterhet och en stabil och balanserad hjärna. Alkohol skapar overkliga och felaktiga tankar, de blir förvridna, det syns ju också tydligt hur man blir när man är påverkad eller full. Man beter sig inte på samma sätt som när man är nykter, för hjärnan är förgiftad med alkohol. Man bedövar och stressar sin hjärna och den fungerar inte som den är skapt för.

Låter bra att fokusera på återhämtning och styrka i pannloben. Man får ta en sak i taget, det är en spännande resa, så utforska den med nyfikenhet, som du gör❤️

Dag 13 avklarad. Ska försöka ta mig ut imorgon. Den här förkylningen är inne på vecka tre. Börjar kännas som i den där filmen där det alltid är måndag, samma måndag och det är samma snöoväder utanför…
Inatt kommer lite böcker tillsammans med morgontidningen. Bland andra Tänka klart. Blir spännande att läsa. Ha det gott alla nykterhetskämpar, hoppas ni får en god nattsömn.