@Amanda L Jag kan också störa mig på min man när han dricker men det var mycket värre i början av min nykterhet. Jag tycker det har löst sig bra som det ser ut just nu men jag hade en period när jag hade varit nykter i runt tre månader som jag kände att det åt upp för mycket av min energi när han drack och då sa jag på ett fint sätt till honom att jag älskar honom men att om han ska dricka varje helg och jag aldrig kan det tillsist leda till att vi glider isär, att vi får se vad tiden säger men att jag önskar att han håller sig till att endast dricka vid särskilda tillfällen istället. Han begrundade det och valde att dra ner sitt drickande till särskilda tillfällen och vi har det bättre nu än på långa år❤️

Jag tror vi får låta dom komma till insikt själva precis som vi har gjort och sedan se tiden an❤️

@Amanda L Grattis till dina fyra veckor🥳🎉👏🏻👏🏻

Jag vill inte låta präktig på ngt vis har ju trots allt inte kommit så långt i min nykterhet. Tänkte på det här med din sambo och hans drickande. Eftersom jag går på behandling så vet jag vad behandlarna skulle sagt om det hade varit jag. De skulle nog sagt att risken med att din sambo fortsätter att dricka är att du kan ta ett återfall i synnerhet i den nynyktra perioden. Min man och jag var ute på restaurang förra helgen. Han var väldigt osäker på om han skulle dricka en starköl t maten. Jag sa att det gjorde inte mig någonting för jag kände inget sug och skulle dricka vatten. Jag frågade ledarna om det kunde innebära ngn risk för återfall. De sa att även om de inte väckte ett sug då så skulle det kunna väcka ett sug om några dagar. Om du tycker det verkar vara ett bra råd så ta det till dig gör annars vad som funkar för dig.

Stor kram🥰

@Amanda L jag har en fantastisk man som samtidigt som jag blev nykter valde att inte dricka sina whisky på kvällen eller en öl då o då. Faktiskt irriterade det mig i början för det är ju inte han som har problem. Men nu är jag väldigt tacksam för att vi är nyktra tillsammans.

@Himmelellerhelvette
@Helahea
@Varafrisk
Hej, tack alla fina ni. så bra att få råd. Och även se att det är fler som funderat på detta.
Just nu känner jag inte att jag kan ställa krav på nykterhet av olika skäl. Vi möttes sent i livet, det är en vana han har sen 40-50 år? och det skulle kännas fel att kräva något sånt när han nu inte har någon valmöjlighet.
Som tur är ger det inget sug. Jag får överhuvudtaget inte sug av att se andra dricka, kanske pga mitt sätt att dricka. Så länge jag inte själv dricker ett glas, så... Skulle jag dricka ett glas så skulle jag förmodligen dricka allt i sju kommuner...
Nej, problemet är mer just att han blir tradig och tråkig. Jag märkte det inte förr, när jag själv var bedövad.
Jag tror jag mest ska vara lite listig. Avvakta två månader till, inte vara så kul själv och se om han tröttnar...Kanske upptäcker att jag är roligare än whiskeyn??:) Möjligen prata mer aktivt om det om ett par månader.
Han är väldigt omtänksam på alla andra sätt, så chansen finns. Så härligt att ni har bra män omkring er.
Det är skönt att få stöd1 Håll hårt i dom :)

Hej,
Jag tror att vi som lärt oss en del om beroende ser med nya ögon på våra partners drickande. Om någon blir lite full två kvällar i veckan så är det över gränsen för normaldrickande tycker jag. Sen är det som sagt ofta svårt att ändra andras drickande, men man kan ju nämna att det faktiskt finns rekommenderar från Folkhälsomyndigheten. Tre enheter max per tillfälle, max nio per vecka. Att dricka sig märkbart full är inte hälsosamt och det är farligt att så många liksom normaliserar det.

@Kennie jag vet. Och jag håller med. Många dricker för mycket, som tror sig ha kontroll... Jag ska nämna det där med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men till slut tror jag att han måste känna det själv...
Med enheter, menar du glas då? Hur mycket sprit är 3 enheter? kan kolla själv, men om du ändå vet :)

Hej, min man dricker mycket mindre än förr- men troligen för att jag ofta var den som initierade drickande av tusen och en skäl. Han dricker under rekommendationerna men när han dricker sin fredagsdrink så känner jag lite att jag inte har så stor lust att umgås med honom, överlag så är jag inte så intresserad av att umgås med folk som dricker. Nu är vårt umgänge mer på dagtid än kvällstid, jag lägger mig tidigare än förr, jag gillar dagarnas början snarare än slut. Men med det sagt så får väl tiden visa hur din man förhåller sig? Och du. Jag tror egentligen inte det är så kul att dricka ensam, så kanske kommer han över på lag Nykter så småningom? Jag triggas inte alls av min partners drickande men jag häller helst ut slattar av vin som är kvar i flaskor efter en middag. Vill inte ha det runt mig helt enkelt. Lycka till!

@Kennie Tack för tipset. Jag berättade för min man exakt hur mycket Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man kan dricka en kväll. Ikväll drack han bara en folköl! Det hade redan effekt :) Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig.

Ibland kommer ett sug flygande. Idag fredag, jag var på gymmet, lite trött efter dagens olika händelser, mest roliga.
Då kände jag det där suget, tänk en flaska vin, nu när jag är trött och bara vill ta det lugnt ikväll.
Det är nog det farligaste suget, när jag är lite trött och vill ha bedövning. Så satt jag där i roddmaskinen och tänkte ett tag innan det försvann.
Bra påminnelse om att hjärnan minns, gamla vanor dyker upp, beroendet finns där i bakgrunden.
Jag ska vara beredd... Nu hemma, sov en stund och nu inget sug! Läst här på Forumet och det hjälper alltid. Skönt :)

@Amanda L När jag fick de där vinflasharna spelade jag hela filmen, från de mysiga glaset, gå och lägga sig, uppvaknandena på natten och morgonen dagen efter. Hjälper varenda gång!

Nu får jag dem sällan längre men häromdagen fick jag en och kopplade den direkt till vad den handlade om! Ville domna bort! Men så vet jag ju hur kortvarigt det bortdomnandet är och hur mycket jag lider av det efteråt. Lätt val!

Du gör detta så bra! Kram

Haft många förkylningar, influensa etc. inatt dök nåt nytt upp. Antagligen vinterkräksjukan. Oj, oj.
Ska inte gå in på detaljer, men på morgonen var jag bara en darrande, illamående fläck. Kunde bara dricka små klunkar vatten. Mådde sååå eländigt. Och plötsligt kände jag igen känslan, trots att jag aldrig haft vinterkräksjukan.
Vad var det? Jo, ungefär eller precis så här brukar jag må efter en kväll med massor av alkohol plus en del ångest och minneslucka då...
Det blev en väldigt bra påminnare om hur "mysigt" det är att dricka. Hua!
Så här vill jag inte må igen, inte frivilligt i alla fall. Så konstigt att jag utsatt mig själv för detta i så många år...

Missade att det var 4 veckor i söndags. Fick för mig att det redan var fem. Skrivit det i flera trådar…Kan inte hållaräkningen alls.🙄
Men nykter i alla fall och på bättringsvägen från vinterkräksjukan. Hunnit se två bra serier på Netflix för den som har: The Kominsky method. Rolig, allvarlig, livserfarenhet. Och Ödets flammor om starka kvinnor i 1800-talets Paris. Rekommenderas härmed. Godnatt alla kämpar!🥰