Halloj,
Kikar in och hejar på! Jag tänker att precis som jag tror @andrahalvlek mfl skrev i en annan tråd (ursäkta att jag inte minns..) men det här att testa tankar och öva på framtida situationer är superbra.
Jag tänker att förändring hänger ihop med flera olika processer? Kunskap. Övning. erfarenhet. Tid. Och sen är det en del som bara är att INTE fånga dagen. Det tar lite tid (surprise) men det är liksom nån känsla av att: äh, idag är bara en vanlig nykter dag… Man gör ju inte alla rätt, skam tar tid att nöta ner- den har ofta flera förgreningar som inte endast handlar om alkoholen.
Det tar också tid att sånt man säger/skäl att inte dricka- kommer lätt och självklart.
Jag kan lova dig att så småningom kommer du att ha exakt NOLL problem med de sakerna. Det kommer att vara förbi. En station långt där bakom.
Det kanske inte har någon betydelse nu, men vill bara förmedla lite hopp om att allt blir bra! Bara du håller fast vid ditt beslut- en dag i taget! 🌱

@Daemon Svara i din tråd så inte Amandas tråd blir för kapad😁

Det är intressant att vi kan känna att det är svårt att berätta för vänner om att man slutat dricka och varför. Det finns en skam i detta. Man har skam när man dricker och inte kan hantera drickandet och blivit beroende. Sedan slutar man dricka och känner skam för det😂. Det finns så många olika förväntningar och normer att förhålla sig till i olika sammanhang att det är omöjligt att uppföra sig så att vi får positiva signaler från alla håll. Skulle vi sträva efter det skulle vi gå under av den anpassningen. Det är därför vi måste klara av att hålla lite distans till skammen ibland. Vi kan inte passa in överallt.

Den förändring man gör när man slutar dricka kan påverka alla som man har i sin omgivning. Man vet inte riktigt hur man ska hantera situationen, det kan bli lite oroligt. Helst vill gruppen säga ”in med dig i ledet och bete dig så vi känner igen dig!”. Och helst vill man in i ledet för att tillhöra gruppen. Jag tror att öppenhet och ärlighet kan var ett sätt för att skapa förståelse i gruppen. Att tex säga att man märkte att man ville ta ett glas allt oftare och allt fler glas, att man började känna sug efter alkohol, att man inte mådde bra av alkohol. Att man testar ett uppehåll och att man mår så mycket bättre av det och vill fortsätta ett tag till. Och att man gärna vill gå på festen och ha kul ändå fast man inte dricker. Att det är en utmaning att inte dricka på fest då det är en så ingrodd vana, men att man vill fortsätta uppehållet för att sen göra en utvärdering.

Det är jobbigt att gå mot strömmen, men att vara ärlig är något som ofta uppskattas. Det finns en styrka och pondus i att vara ärlig. Hur mycket man vill berätta beror ju på vilken relation man har, men ärlighet lyser igenom och man kan behålla sin integritet. Man står på sig och det märks. Man tas på allvar och det skapar tillit. Detta har jag fått allt mer av ju längre jag varit nykter.

Ha en riktigt fin dag🌞❤️

@Se klart Tack för peppen!
Visst är det så att vissa dagar landar man i ett vanligt vardagligt tänk kring att man är nykter. Svårt att alltid hålla den där känslan på topp. Men viktigt att i alla fall hålla den på en hyfsat hög miniminivå, så att man klarar av att fortsätta hålla sig nykter. Det krävs ju lite konstant pepp för att klara det.

@vår2022 ”Svara i din tråd så inte Amandas tråd blir för kapad😁”

haha ja, jisses… 🤪
@Amanda L Igen, sorry för kapning av din tråd. Om jag ska vara helt ärlig så var jag helt säker på att jag skrev i min egen tråd under den senaste diskussionen… 😂

@vår2022 ”Man har skam när man dricker och inte kan hantera drickandet och blivit beroende. Sedan slutar man dricka och känner skam för det😂.”
Ja, visst är det intressant… 😁

I vissa sammanhang är det nog lättare att hantera och meddela att man inte dricker än andra. Jag vet några kompisar som nog kommer känna en viss ’sorg’ när de får höra det, för det kommer onekligen påverka även dem. Men de får minsann vara vuxna och hantera det! 😂 Detta är ju mitt nya jag: 0.0%

Ha en riktigt fin dag du också! ☀️

@Daemon Jag undrade just när du tänkte flytta hem igen… 😂
(Skojar bara. 😀)
Jag kan passa på att fråga hur du mår annars? Sover du bättre? Orkar du träna? Alltså har det blivit ngt bättre på de här två veckorna?
Och hur känns sug och motivation?

@Daemon Många i min omgivning såg mig som en partypingla. Inte tyst en minut typ, skämt och gött tjöt hela kvällen. Det var vad de såg. Vad de inte såg var hur jag mådde på natten och nästa dag. Eller alla de gånger jag drack för mig själv, inte mycket fest och glam då inte.

Många reagerade initialt med att det var synd att jag skulle vara nykter, att de tyckte att det tog udden av deras festkänsla. Min ex-svärmor fräste irriterat: ”Så du ska aldrig dricka mer, struntprat.” Hon ville ha sällskap. Jag djupandades. Och stod fast i mitt beslut. Nästa gång vi träffades hade hon tänkt om. Hon var glad för min skull. Hon har sett mig rejält i gasen, hon vet att mitt drickande var destruktivt. Efter första ”chocken” har alla mina nära och kära både berömt mitt beslut och uttryckt glädje och stolthet. Kollegor och bekanta har uttryckt att de är imponerade. Och jag har visat dem att jag kan ha lika roligt nykter. Faktiskt roligare, för jag slipper jakten på nästa glas. Jag kan fokusera på människorna, samtalen och aktiviteterna. Och maten!

Jag skrev ett långt inlägg till dig i @Amanda L:s tråd också.

Kram 🐘

@Daemon Tjenare! Ett av mina första inlägg på forumet för 3,5 år sedan löd:

” Så frågan är, ska jag försöka mörka genom att dricka alkoholfri vin/öl ? Eller ska jag lägga korten på bordet och säga som det är? typ: Nä, jag har slutat med alkohol, det har blivit lite för mycket den senaste tiden så jag håller upp tillsvidare.”

@Andrahalvlek svarade då typ: ”Lägg korten på bordet för fan!🤣 Och det gjorde jag, och det ångrar jag inte en sekund. Att vara ärlig och slippa dölja eller smyga är en avgörande faktor för att jag har mått hur bra som helst sedan jag blev nykter. 😃
Så mitt tips är att inte dra ut på att berätta sanningen. Att dra en massa hemska detaljer osv har jag aldrig haft något behov av. Men just att folk verkligen vet att jag inte dricker längre har jag enbart positiva erfarenheter av.

Bra jobbat hittills förresten! 👍 Ha det bra!

Hej @Daemon 🤗

Har inte skrivit i din tråd tidigare. Jag är också en av de gamla här på forumet men inte gammal i den meningen att jag har varit nykter länge utan jag har skrivit länge har inte gett upp. Jag började skriva samtidigt som Andrahalvlek, Charlie70, Torn mfl. Jag skriver här i Vara alkoholfri. Jag har tyckt om att skriva/tycker om att skriva här men lyckades inte bli nykter genom endast vara här på forumet. Jag behövde mer så jag har gått på behandling, en öppenvårdsbehandling som grundar sig på tolvstegsprogrammet. Har varit nykter i 119 dagar idag.

När jag läser din tråd låter du väldigt positiv och tar till dig de råd som du får här. Något som är återkommande i din tråd är hur ska du göra när du är på fest, vad ska du säga. Mycket handlar även om vad kan man dricka istället för alkohol. Är du en person som är på många fester? Är det så att man kommer undra varför du inte dricker? Jag själv är aldrig på sådana fester därför har det inte varit ett problem. Fast när jag var på sådana fester så var inte problemet vad jag skulle säga utan att jag ville dricka. Jag var inte redo. Jag tänker att vi lägger ner alldeles för mycket tid på att tänka på vad andra ska tänka. Före jag slutade dricka och i början av min nykterhet ville jag också byta ölen/vinet/bubblet mot ngt annat gärna alkoholfritt av samma dlag dvs ll, bubbel. Jag som aldrig har druckit cola har druckit massa cola. Jag äter mer godis mm nu bytt ut ett beroende mot ett annat som visserligen är bättre än alkohol men som jag inte vill ha. Så jag får jobba m den förändringen.

Så Grattis till alla dina dagar och kämpa på! Ha inte bråttom, andas och ta en dag i taget!

kram🤗

@Amanda L (Dubbelcheckar att det är rätt tråd… 🤔 Du får be admin kicka mig om jag är på fel plats igen. 😁)

Dag 18 idag! Här räknas varje sekund. 😊

Jag känner mig faktiskt piggare och allmänt gladare. Har kört ganska många träningspass, och det känns bra. (Så länge jag inte slarvar med stretchandet. 😀) Hoppas så klart att kroppen ska svara ännu bättre på träningen nu, kan ju inte vara en nackdel att skippa alkoholen.

Har känt att energin börjat återkomma. I början handlade det främst om att hjärnan, på riktigt, började planera saker som jag ville göra. Nu har jag börjat plocka saker från listan. Idag har jag varit ute och fixat i trädgården i 3-4 timmar. Har fler saker jag vill göra denna långhelgen och det känns riktigt bra och kul! 😀 Jag känner dock fortfarande att jag bör vara försiktig med för många ”måsten”. Energin kommer fortfarande i burstar och jag behöver vila emellanåt. Men det är en klar skillnad redan mot tidigare.

Motivationen är hög! Försöker peppa mig med positiva tankar när ”sorgetankar” dyker upp. Jag vill verkligen detta!

Hur känns din motivation? Jag är grymt imponerad över att du efter de 80 dagarna verkar stå så stabil i ditt beslut. Känner du fortfarande förändring eller tuffar dagarna på ungefär på liknande sätt?

@Andrahalvlek Riktigt j-kla bra tips! Tack!
Läste det du skrev i Amandas tråd också. Smart att genrepa lite dagen innan och förbereda sig med lite svar, vissa frågor kan man nästan förutse komma.

Jag uppfattas nog också som väldigt långt ifrån anti-party… Har alltid älskat partaj och precis som du har jag inte direkt suttit tyst i ett hörn… I helgen ska jag ut med några kompisar. Jag har tvekat lite om det är för tidigt, men känner samtidigt att jag måste prova vingarna lite grand redan nu. Kan inte skjuta ut mig i alla sammanhang framöver, och då måste jag börja testa lite grand. Blir spännande…

Intressant att personer runt omkring dig faktiskt fick ”sorg” när du slutade dricka alkohol. Jag är inte förvånad, det påverkar ju faktiskt folk i ens omgivning. Inte minst om man kanske varit (alkohol-)dragloket i vissa sammanhang.

Sen älskar jag musik och kan faktiskt nästan få en kick av det. Har använt mig av det på tex fredagarna för att fortfarande komma i lite härlig fredags mode! 🎶😎 Lite tryck i högtalarna och man behöver ingen alkohol för att få igång positiva känslor!

Trevlig kväll!

@Torn Spännande att läsa om historiken hör på forumet! 😀 Känner mig som en rookie här, och det är extremt värdefulla råd ni ger!

”@Andrahalvlek svarade då typ: ”Lägg korten på bordet för fan!🤣”
Ja… egentligen, varför komplicera saker och ting!? 😁 Jag känner att hela jag vill gärna berätta, men precis som du har jag ingen lust att gräva en massa i detaljer kring orsaken. Men att lyfta fram de positiva effekterna kan väl aldrig vara fel?

Tack!
Ha en fin kväll!

@Varafrisk Hej! 😊
Starkt av dig att gå igenom behandlingen och därefter (hittills) landat på 119 dagar! Grattis en fantastisk prestation!

Du undrar om jag går på många fester.
Både jag och nej. Allt är så klart relativt, men jag vill inte påstå att jag går på extremt många regelrätta fester. Det blir då och då. Jag har dock ’förmågan’ att gärna skapa fest i olika sammanhang/på bjudningar/etc där det lika gärna annars hade kunna sluta i en lugn middag. Vissa av våra bekanta och en del av mina kompisar har dessutom en väldigt romantiserande syn på alkoholen. Ibland träffas man med det senare i princip som huvudämne…

Jag är som sagt inne på min 18:e dag. Normalt/tidigare åt jag aldrig godis, men har faktiskt också ätit en del sådant nu. Mer chips och sånt också. Liksom du vill jag egentligen inte alls äta det där och planerar minska det kraftigt. Dålig combo med min träning. Ost älskar jag. Det åt jag dock även innan och har inga planer på att sluta. Det får bli min ”last” nu.

Intressant det du skriver att man hela tiden jagar liknande alkoholfria alternativ. God alkoholfri öl har jag hittat (gillar Carlsberg:aren), men när vi köpte hem ett alkoholfritt bubbel från Bolaget blev vi grymt besvikna…. (det hamnade i vasken). Då dricker jag hellre en Cola Zero.

Tack! 😊
Ha en trevlig kväll!

@Daemon Du gör rätt i att inte ta på dig för mycket. Hade glömt hur trött jag var i blrjan. Kroppen behöver säkert en massa återhämtning. Men fint att du ändå känner skillnad på ork och energi.
Hade du druckit kanske trädgården inte blivit lika ompysslad:)
Dina frågor svarar jag på i min egen tråd. De var bra och jag ska grunna lite på dem.😀❤️

@Daemon God morgon! Vad gäller energin nu när man är nykter är det stor skillnad mot när jag drack. I dagarna har jag varit ledig och tagit mig an att rengöra altandäck och andra trätrappor. Något som inte blivit rengjorda på många år, har inte haft energi över till det, mest sopat. Det tar verkligen tid och energi men uj! Vad snyggt det blir! När jag drack så gick så mycket tid till att dricka, vid ledighet från ca kl 12. Då satt jag nästan fast i solstolen för att sippa vin framåt kvällen. Kunde utföra mycket i trädgården sipprandes vin, men någon riktig energi eller glädje fanns inte, mest ett måste. Börjar dagen med långkaffe i sängen, träning eller promenad med hundar, lunch vid kl 12 och njuter en stund, sedan börjar jag jobba igen med pauser framåt kl 17. Jag hinner med såå mycket och det känns roligt att se resultatet. Innan tänkte jag att vi måste byta ut de gamla trädäcken, kände stress för allt som måste göras, men det behövs inte om man tar hand om dem😁. Nu ska de tvättade utemöblerna på plats och det är dags för att göra snyggt runt om, kratta, rensa ogräs, fylla på med jord och gödsel, klippa gräs och plantera lite nytt. En helrenovering och det finns energi, glädje och välbehag. Det finns tid och ingen stress när drickandet är borta ur leken🌞🌱🌺

Ha en fin fredag🌞❤️

@Daemon Jag tror att du uppfattade mig så som jag menade men jag vill ändå förtydliga. Det skulle kunna uppfattas som om jag menade att det är negativt att gå på fest, att initiera en fest men så menade jag inte. Jag har älskat gå på fest inte för alkoholens skull möjligtvis de sista gångerna men för maten, för dansen, för stämningen och sällskapets skull. Under de ca 10 senaste åren har mitt nätverk förändrats delvis pga tuffa tonårstider med våra barn, mycket död och sjukdom men delvis att allt vad jag har upplevt har förändrat mig. Skulle jag slutat m alkohol när jag var i den perioden av fester hade det varit mycket svårare att bli nykter. Uppfattade du mig så som jag menade?

Å du…ha inte bråttom…allt har sin tid…tillåt dig att känna vad du känner…vara trött eller vara pigg…en dag i taget🙏🏻

Kram🥰

@Daemon skrev: "Du får be admin kicka mig om jag är på fel plats igen. 😁"

Här passar jag på och hoppar in lite från admin, inte för att kicka någon, utan för att berätta om hur glad jag blir att läsa det här samtalet. Din energi och beslutsamhet Daemon. Och även alla fina inlägg av alla andra här i tråden. Så många olika erfarenheter och så mycket kunskap och omtanke det finns här på Alkoholhjälpen!

@vår2022 Jag lyssnade klart på ”Skål tamejfan” idag och där nämns ju just tiden som en viktigt grej, dvs man får helt plötsligt oceaner med tid över. Du verkar verkligen ha hittat hem där när det gäller att hitta bra sysslor. 😀👍 Den där energin, driftigheten och även produktiviteten är något jag verkligen längtar tillbaka till, och hoppas uppnå som alkoholfri. Tycker redan jag känner mer energi!

Tvättande av däck/plattor och påtande i trädgården ger magi, både i huvudet och resultatet! 🌻 Kul att trädäcken kom i bra shape igen! 👍 Det är ju lite pyssel med att lägga nytt däck, så kan man putsa upp de gamla är det guld värt. Men som du säger, även det kräver energi… Härligt att läsa hur du nu utan att tveka ta tag i alla de sysslor som tidigare legat i pausläge. Fantastiskt hur ett liv utan alkohol kan förändra så mycket till det bättre! 😍

Ha en fin kväll!
Hoppas vädret blir lika fint imorgon. ☀️

@Varafrisk God kväll!
Absolut, jag uppfattade sig precis som du tänkt. Jag gillar fester, men inser också att de inte gör inträdet till ett alkoholfritt liv enklare direkt… Tror man gör helt rätt i att minimera festandet om man vill slippa alkoholen, i alla fall inte minst i början - tills man är mer stabil i sin situation och sitt beslut.

”Å du…ha inte bråttom…allt har sin tid…tillåt dig att känna vad du känner…vara trött eller vara pigg…en dag i taget🙏🏻”
Tack! 😍 Tror det är värdefullt för mig att höra. Jag har en tendens att gå snabbt framåt när jag väl bestämt mig, men jag har förstått att här finns ingen quick fix eller genväg… Jag borde faktiskt nästan skriva ”en dag i taget” någonstans, så att jag inte glömmer det.

Ha en fin fredagskväll! 😊

@Varafrisk ”tuffa tonårstider med våra barn, mycket död och sjukdom”
Usch, det låter extremt jobbigt… 🙁
Starkt av dig att jobba dig igenom det och ändå orka fokusera på alkoholfrihet!