@Nell Tack! 😊
Jag vill tacka för ett fantastiskt fint forum och jag kan med 100% absolut säkerhet säga att utan stödet och hjälpen av alla personer som skrivit här hade jag aldrig tagit beslutet och varit alkoholfri i snart 19 dagar. 😍

@Daemon Energin kommer allteftersom tiden som nykter. Jag minns att när jag drack ville jag göra så mycket och hade hela huvudet fullt av planer, men jag orkade inte utföra allt. Det var för mycket på gång i huvudet samtidigt också och det blev liksom varken hackat eller malet, det blev mest stress. Jag var iof ganska produktiv även när jag drack, oftast med ett glas i handen, men körde alltid slut på mig och alkoholen tog mycket av min energi. Idag kan jag vilja göra massor på en gång, men jag lägger upp en plan och gör en sak i taget. Jag kör inte helt slut på mig själv och lägger även in träning som en aktivitet, det hade jag inte när jag drack. Ändå hinner jag med mer nu och är inte helt slut. Jag är också mer nöjd nu efter utfört arbete.

Imorgon ska jag fortsätta plantera och sedan sitta och njuta en lång stund av trädgården som blivit så fin. Ja, hoppas det blir lika fint väder imorgon, solen ger liv🌞. Ha det gott, en god natt och fin dag imorgon❤️

@Daemon Tack🤗

Jag ”hörde” det i vad du skriver att du har kanske lite bråttom och vill vidare. Du låter mycket positiv och får positiv respons vilket givetvis toppen. Det är ändå viktigt att stanna upp och lyssna till sin inre röst. Har du mediterat någon gång? Det är ingen quick fix och det är ok att ta det lugnt🙏🏻
I början av min nykterhet ville jag ju gärna ha varit nykter fem veckor eller två månader direkt. Nu är jag betydligt lugnare och tänker inte så mycket på dagarna…utan de kommer en dag efter en annan.

Kram🤗

@vår2022 ”Jag minns att när jag drack ville jag göra så mycket och hade hela huvudet fullt av planer, men jag orkade inte utföra allt.”
Precis så har det varit för mig. Mycket snack och väldigt lite hockey… 🙁
Men jag känner som sagt lite energi komma tillbaka nu. Var och tränade två timmar nyss. Enormt kul och skönt! En dusch och lite lunch och sen ska jag fortsätta i trädgården. Men ingen press!! Det är extremt viktigt för mig just nu. För mycket måsten och det finns fortfarande risk att tankarna plötsligt negativa. Så är det… Känner mig hyfsat nöjd med dagsverket igår, så allt som görs idag ser jag som bonus. 😁 Vädret är ju superkanon! ☀️ Bara vara ute är ju en vinst i sig.

@Varafrisk ”Har du mediterat någon gång?” Nej, det har jag aldrig provat. När jag höll på mer aktivt med sport körde vi tidvis lite mental avslappning med målbildning, där man skapade sitt egna ”mentala rum” som man skulle återgå till när man var satt under press eller behövde fokusera tankarna och krafterna på något. Det där rummet kunde du inreda precis som du själv ville och det befann sig också precis där du ville. Ett perfekt rum. Ett sätt att stänga ute allting runt omkring dig (inte minst motståndare) och skapa lugn. Jag har inte besökt det där rummet på ofantligt många år, misstänker att det behöver dammas där… 😊

Ikväll ska jag ut med några kompisar. Första gången som nykter, inne på Dag 20. Jag hoppas och tror jag har förberett mig tillräckligt. Har sagt att jag inte kommer dricka alkohol. Jag kör bil där allihopa åker med. Det blir först något att dricka på uteservering för att sen käka på restaurang. @Varafrisk Jag hoppas och tror att det inte är för tidigt. Du har rätt i att jag kan ha lite bråttom ibland och jag har diskuterat huruvida detta är korrekt beslut eller inte. Jag var väldigt länge inne på att avboka. Grejen är dock den att jag har lite andra saker inbokade framöver som sannolikt får denna kvällen att likna en västanvind… Och det är av olika anledningar klurigt att avblåsa de där grejorna. Så jag kände att jag måste helt enkelt prova vingarna ikväll! Jag känner mig säker i att jag inte kommer dricka ikväll, för jag har ju tex bilen. Men det kan ju bli negativt på många andra sätt, kommentarer, ifrågasättande, etc.

”I början av min nykterhet ville jag ju gärna ha varit nykter fem veckor eller två månader direkt.” Du är spot on där och när jag läser vad jag själv skrivit ovan, så måste jag verkligen inte överskatta min förmåga här nu. Nu kör jag på som planerat ikväll, men inga beslut om något annat framöver. Behöver jag avboka så får det bli så, även om folk blir besvikna.

Ha en fin dag i solen! ☀️🎶

@Daemon Hoppas att du hade kul igår kväll! Du får berätta hur det var. Vad jag menar med att inte ha för bråttom handlar inte bara om att inte gå på restaurang el vad det nu kan vara för tidigt i nykterheten. Men jag har inga värderingar om det, var och en gör som den vill, det ser ju så olika ut i våra liv. Att inte bråttom då tänker jag på att tillåta sig känna vad man känner både positiva och negativa känslor.

Ha en fin söndag☀️Kram🥰

@Andrahalvlek
@Varafrisk
God morgon! ☀️
Jag överlevde gårdagen. Det var till största delen trevligt också. Började med lite dricka i solen på en uteservering. Tog en alkoholfri öl där som smakade enormt gott!! 😀 Fick så klart frågor om varför jag inte drack och fick ett antal gånger förklara varför, och mitt svar där i korthet var att jag mår mycket bättre så här och att fördelarna är väldigt många. Osv 😊
Tyckte det landade ganska bra.

Sen käkade vi på restaurang och därefter gick vi på ganska många ställen, för olika typer av dricka. Allt eftersom vissa i sällskapet fick i sig rejält med alkohol så började också kommentarerna kring mitt alkoholfria val att ändra karaktär. Mer i form av små-pikar kan man väl säga och någon tyckte det var jättekul att hänga ut mig inför kyparna på de olika ställena vi besökte. V ä l d i g t tydligt påpeka ”och har ni något till den här, som inte dricker?”, osv. ”Nykteristen” blev jag också kallad på ett ställe. Det sänkte väl trevlighetskänslan en aning. Kändes j-kligt onödigt, men samtidigt ville de så klart bara vara roliga. De känner ju inte till den kamp som pågår för mig. Där och då rinner det av mig visuellt som på teflon, ger man personer i sådana lägen lillfingret så käkar de ju upp en, men det är klart att känslomässigt påverkas man ändå lite grand.

Generellt inser man som nykter hur mycket plumpa kommentarer som fälls under en kväll… Vissa värre än andra, och då menar jag långt ifrån bara mot mig. Lite pinsamt ibland att se och höra vuxna fulla personer…

Under kvällen fick jag självklart frågan om jag inte var sugen och kanske ändå skulle ta något? Varje gång svarade jag att jag faktiskt helt ärligt inte var sugen. Tyckte nog jag dödade dessa inviter ganska abrupt, så det eskalerade i alla fall inte.

Märkte att jag mer och mer pratade mer med de personer som druckit minst och som kunde föra en vettig konversation. Inte ofta jag tyckt att personer i sällskap dricker för mycket, men de där sista drinkarna de tog behövdes verkligen inte.

Det var som sagt en helt ok trevlig kväll och det gick väl ungefär som tänkt. Men det kostar på lite grand mentalt tycker jag! Har ni känt likadant någon gång? Hade gärna åkt hem tidigare, det hade räckt med endast ett ställe efter restaurangen. Man är inte riktigt lika avslappnad som tidigare utan fokuserad ”på uppgiften” och att det ska gå bra. Sen kostar ju fulla människor energi… 😁 Får nog vila från det ett tag nu…

Idag skiner solen, igen! ☀️
Ha en fin söndag!

@Daemon Så strongt att du höll ut!!
Och att du lät alla kommentarer rinna av dig, det skulle vara lätt att kunna bli skitförbannad! Jag har aldrig varit utsatt för någon liknande situation men jag skulle nog lätt kunnat ge upp. Nu minns jag inte riktigt men visst är du man? Utan att låta allt fördömande men min erfarenhet är att den jargongen är mest bland män. Kan säkert förekomma även bland kvinnor men det är inte min erfarenhet. Kanske även att man är yngre. Jag tänker att det kommer bli bättre. Det här var första gången. Du kommer bli tryggare i dig själv och dina kompisar kommer förhoppningsvis lära sig. Det är ju även så att någon kanske är i samma situation som du och när du inte dricker så blir det en påminnelse för den enskilde individen. Det är mycket lättare om hela gruppen dricker för den som har problem.
Så sträck på dig! Å du mår bra idag hur mår de andra?

Kram🤗☀️

@Varafrisk Jepp, man här. Och jag tycker du har helt rätt i att den här jargongen är mest hos män. Personerna igår skulle jag dock långt ifrån kalla unga. 🙂 Så de kan inte skylla på det.

Jag undrar också hur de andra mår, för jag mår ju utmärkt. Extremt nöjd med att kvällen avverkades som den gjorde ju mer jag tänker på det. Den gav många svar.

Jag saknar verkligen inte alkoholen. Ännu mindre efter gårdagen. De gjorde dålig reklam för den. Jag kände mig riktigt nöjd för varje alkoholfri dricka jag beställde in. Just nu känner jag att jag inte heller saknar den där typen av kvällar som igår. Det förvånar mig lite grand. Någon gång ibland kanske kan vara trevligt, men då gärna i lugnare och kortare format. Fördelen här är att jag faktiskt kan välja, och även vem jag träffar. Vissa personer kommer jag vilja träffa mindre ofta, såvida de inte ändrar sig. Nya intressen bubblar i mitt huvud nu!

Jag mår så himla bra idag! Tack för allt stöd här! 😍

@Daemon Så bra att det gick bra i huvudsak. Det där att det gick åt energi att vara fokuserad på att inte dricka tror jag är övergående. När det blir det nya normala kan du säkert koppla av mer.
Men liksom Varafrisk är jag förvånad över att dina vänner var såpass obetänksamma (taskiga?. Jag har heller aldrig fått såna kommentarer varken av män eller kvinnor…
Men gissar att någon/ några har egna beroendeproblem och att du gör det tydligare för dom. Bara genom att du inte dricker så påminns de om att de själva är alltför fast i alkoholen…
Det finns ju äktenskap som är så, båda dricker, och om den ena försöker sluta gör den andra allt för att den andre ska falla. Att dricka ensam är ju det värsta ….
Fast ändå väldigt barnsligt att agera med pikar. De måste ju ändå förstått att du slutat av en anledning.
Hoppas du har trevligare sammanhang framöver. En bra sak att gotta sig åt kan ju vara hur de tramsiga mår denna morgon.
Kanske vill de nu gärna byta både tofflor och huvud med dig?! 😀

@Daemon Så jäkla bra gjort av dig! Verkligen trist att höra hur dina kompisar raljerade. Det skulle ha varit intressant om du sagt ifrån med ”det där var inte snällt sagt, det gjorde mig ledsen”, bara för att få se reaktionen. Men det gör vi sällan, vi tar emot och skrattar med fast det egentligen inte är roligt alls. En gång sade en person till mig ”synd att du måste köra bil och inte kan dricka” varpå jag svarade ”det gör mig inget och jag kommer garanterat att må bättre än dig imorgon bitti”. Han svarade ”jo så är det nog” och tog en klunk vin”😂. Hur som helst, du var strålande och hanterade situationen bra💪. På något sätt är det som att man värderar om livet och utvecklas på ett personligt plan som nykter. Man ser världen ur ett annat perspektiv. Raljerande och jargong blir något så ytligt och även ointressant, tråkigt och onyanserat.

Jag saknar inte heller sådana kvällar, fulla människor är högljudda, jobbiga och tjatiga😂. Jag har flera vänner som nöjer sig med något glas, då blir kvällen roligare med goda samtal och inte heller så sena. Saknar verkligen inte alkohol för fem öre. Kan hända, men allt mer sällan ju längre tid jag varit nykter, att en känsla fladdrar förbi av att ta ett glas vin vid en specifik situation. Det har varit gammelhjärnan som påmints om sin tidigare inlärning, att vin ska drickas i den situationen. Jag skakar snabbt bort det och tänker hur otroligt skönt det är att vara fri, fräsch och oberoende av att ta glaset. Känslan efter det är oerhört nice😁. Så gamla invanda vanor tar sin tid för att tyna bort. När de kommer får man slå bort dem på volley och så småningom har man lärt om hjärnan med nya goda vanor istället.

Var stolt över dig själv och ha en fin fortsatt dag i det strålande vädret🌞🌱

@Daemon Heja dig! När man inte dricker alkohol så känner man när man är trött på ett helt annat sätt. Kvällstrött och morgonpigg blev jag av nykterheten. (Hyfsat morgonpigg.) Långa sittningar där drickande är den enda aktiviteten känns aptråkigt när man är nykter. Då föreslår jag sällskapsspel eller kubb eller något annat aktiverande, för att slippa sitta och somna.

En annan sak med nykterheten är att man känner tydligare vad man vill och behöver - och står upp för det på ett helt annat sätt. Som nykter slipper man de ständiga följeslagarna skuld och skam, och efter ett tag tröttnar man på att göra saker för att det förväntas av en, eller för att någon annan vill att man gör det.

Jag var på en personalfest när jag var cirka 2 år nykter. Den första efter corona. Det enda som fanns till maten för mig var kolsyrat vatten. Dåligt. Maten var kall. Svindåligt. Musikquizen var för svår. Tråkigt. Musiken efteråt var för hög, så det gick inte att prata. Jobbigt. Mina kollegor var lite tankade redan när de kom dit med bussen och än värre blev det. I en hörna betedde de sig som om de gick i nian och hängde i dåtidens rökruta, den populäraste killen höll hov med ett gäng kvinnor i alla åldrar omkring sig. Alla var så onyktra att de bara pratade, väldigt högt, utan att lyssna överhuvudtaget. Alla hetsade om att ”gå vidare”. Oklart vart. Några andra kollegor hånglade i en annan hörna. Pinsamt. Själv blev jag sittande i en soffa och studerade eländet. Sen körde jag hem, typ 23.30. Det var sista gången jag gick på en personalfest. Jag vill fylla mitt liv med trevligare saker.

Kram 🐘

@Daemon Profile picture for user Jan.3.
Tänkte bara att du inte vill missa det här inlägget som låg i annans tråd.😀
”Jag brukar inte skriva så ofta men i dag när jag kollade in forumet så blev jag så full i skratt när jag läste
@Daemon :ns inlägg om att komma på sig själv med att gå omkring i trädgården och vissla som i nån Åsa Nisse film.
Det är ju jag upp i dan, 😂
Jag har aldrig visslat tidigare men jag började lite smått förra året men i år har det blivit ännu "värre"😄
Ha det bra.🤠

@Amanda L ”En bra sak att gotta sig åt kan ju vara hur de tramsiga mår denna morgon.
Kanske vill de nu gärna byta både tofflor och huvud med dig?! 😀”
Det skulle de garanterat ha velat! 😁 De var ganska sliriga på vägen hem. Kände mig grymt nöjd när jag lämnade av den sista och körde hem.

Som du skriver tror jag också att vissa personer kan tycka det är lite ’jobbigt’ att se att någon faktiskt tagit tag i drickandet (i mitt fall sluta helt), när de själva ligger på gränsen till vad som är ok. Man vill ju, som bekant…, inte att det ska ses som ett problem. Någon i gänget nämnde just att ”de försöker dra ner lite på drickandet där hemma mitt i veckan”. Well, lycka till tänkte jag, och att det inte lät mil ifrån där man själv varit.

”Jag har aldrig visslat tidigare men jag började lite smått förra året men i år har det blivit ännu "värre"😄”
haha 😂 Jisses, ännu en visslare? Vart är allting på väg, snart behöver vi kanske en kanal för personer som behöver bli av med sitt vissel-beroende?? 😁

Trevlig kväll!

@vår2022 Tack! 😊
Känns som att man kommer gå igenom en fas nu där man kommer filtrera bort personer man inte riktigt vill umgås med när de druckit. Bör påpekas att några var riktigt trevliga igår! Det tar jag definitivt med mig.

”fulla människor är högljudda, jobbiga och tjatiga😂”
Yes, instämmer! Lite intressant var det ju igår, att se hur olika folk beter sig. Bara man inte gör det för ofta, det orkar man inte. 😁

Man är väl som du säger lite feg/försiktig med att säga ifrån om man blir sårad. Jag försökte dock så långt som möjligt att inte hamna i försvarsläge, det gick inte perfekt, men någorlunda ok. Man vill ju verkligen inte hamna i ett läge där man behöver ursäkta sig för att man inte dricker alkohol. Finns ingen anledning till det.

Ha en fin kväll!

@Andrahalvlek ”Långa sittningar där drickande är den enda aktiviteten känns aptråkigt när man är nykter.”
Aptråkigt är en bra beskrivning! Kände på slutet just att tiden användes bara till att dricka. Och flera konversationer landade i trist tragglande.

J-klar, vilken personalfest du hamnade på! I princip en checklista på alla de fördomar man har om personalfester. Om ändå maten hade kunnat vara ok… En sådan tillställning är ju rena mardrömmen, inte minst nu när man inte dricker alkohol. Måste ha varit en del ångest på vissa håll nästa arbetsdag…?

”efter ett tag tröttnar man på att göra saker för att det förväntas av en”
Igår borde jag sagt ifrån tidigare att jag tröttnat och ville köra hem. Det finns ju taxi för de som vill fortsätta kvällen. Något att ta med sig.

Trevlig kväll! 😊

@Daemon
Hej ... försöker komma ikapp lite med vad som hänt för dig på sistone.
Ja så JÄTTE STARKT gjort av dig att du klarat av en sån kväll med folk som dricker och dessutom slänger på bordet onödiga kommentarer. Ingen aning hur jag skulle reagerat ... Förstår att jag pratat med dem minst onyktra personer. Känner mig likadant nu som nykterist eller vad man också vill kalla detta ... att få ha en vettig konversation med någon.
Nu tål jag egentligen inte längre onyktra personer och deras kommentarer och beteenden. Konstigt. När jag ser någon som supit ... tänker jag fasen har jag också betett mig så?! Alldrig mer. Jag skäms ...
I alla fall åter igen ... stort grattis till dig.
Kram
xxx

@Varafrisk Hej, tack! 😍 Det är fint med mig. Denna veckan har rusat på. Började lite kämpigt i måndags, men sen har det känts bra. Två dagar denna veckan har jag sovit bättre än normalt (=inte vaknat 324 ggr per natt). Hoppas det är ett tecken på en bra effekt! Det ger ju energi att få sova.

Dagarna tuffar på. Det kommer lite ’avundsjuke-tankar’ då och då tycker jag, på de man vet dricker öl och vin i omgivningen. Ibland är det lätta steg och man är stolt över sitt val, och så ibland kommer de där sorge-tankarna igen… 🙂 Men de brukar vara kortvariga.

Hur är det själv? Hur har din vecka varit så här långt? 😊