@Daemon Bra jobbat, men hu vad tiden går fort!
Ha en fin helg!☺️⛱️
Ps Vid avundsjuka: (Glöm inte se HELA filmen; mysig drink i solen, fyra-fem eller fler senare, hjärtklappning på natten, skraltig på morron med ångest. Trött, orkeslös. The end.) 😱

@Daemon Strongt jobbat med 25 dagar. Jag instämmer m Amanda L …spela hela filmen. Och vi vet ju inget hur den enskilde mår i sitt drickande inte för att jag vill missunna ngn ngt men det är ju ingen som vet hur jäkla dåligt jag har mått i mitt drickande när jag var aktiv förutom min man och kurator på rådgivningscentrum.

Veckan har varit tuff. Inte pga att jag inte kan dricka för jag vill inte dricka men pga att jag är så är så infernaliskt trött….Skriver mer i min tråd..

Ha en fin kväll!

Kram🥰

@Amanda L och @Varafrisk Får försöka se hela filmen framför mig! Inklusive eftertexterna! 😊

Fredagar är värst… Idag är nog värsta suget hittills faktiskt.

Lyssnade som sagt klart på ”Skål tamejfan” för några dagar sedan. Där snackar han ju om 12-stegsmetoden. Nyfiken, är det någon här som valt den? Hur tänker man/ni kring behovet av den? Den lyfts nästan fram i boken som en förutsättning för att lyckas.

Trevlig kväll! 🎶

@Daemon Blir det för jobbigt så ge dig ut och jogga eller cykla, du kan även göra armhävningar.
Gör något som får upp puls och andning så den inre stressen avtar.
Förra vintern var det nån här som hoppade hopprep när suget blev för stort.
Själv gick jag ner i källaren och körde slut på mig med motionscykeln.
All pulshöjande träning hjälper, testa så får du se.
Ha det bra.😊

@Daemon Grattis till 25 dagar!🥳. Du berättar om värsta suget hittills och lite avundsjuketankar. Det är den lille alkoholdjävulen som poppat upp och tagit lite mark😈. Han vädrar alkohol och lite vacklande tankar ”nu har du varit så duktig, så du är värd att få fira det, du kommer att kunna stoppa i tid”. Nu får du göra en tvärvändning och visa honom rumpan😂. Be honom fara åt fanders! Fokusera dina tankar på hur himla skönt det är att slippa ångest, att få sova flera goda nätter, vara närvarande för barnen och vakna pigg och fräsch imorgon bitti. Hur bra du mår som nykter. Alkoholdjävulen gör en stöt då och då för att testa dig och dina tankar. Det är falska hägringar och du lär dig genomskåda dem. Du kommer att bli allt starkare ju längre tid du är nykter. Så be fanskapet att dra åt hel…det är beroende som talar och inget annat. Ta en god alkoholfri dryck, registrera och genomskåda tanken och låt den passera. Suget går över.

Ha en fin fredagskväll och håll nykterhetsfanan högt!💪❤️

@Daemon Tyckte också att fredagar var svåra för då var det ju på ngt vis legitimt att dricka. Slappna av och mysa efter en vecka. Men, en dag i taget så kommer dit sug avta👍🏻

Många behandlingshem använder sig av 12-stegsmetoden. Den behandling som jag har gått och eftervården jag deltar i utgår fr 12-stegsmetoden. Anonyma Alkoholister och Anonyma Narkomaner utgår också ifrån 12-stegsmetoden. 12-stegsmetoden kallas även 12-stegsprogrammet.
Eftersom man använder ordet Gud så vänder sig många/en del mot programmet. Jag är inte troende men tycker om det andliga. För mig var inte forumet tillräckligt utan jag behövde denna behandling för att bli nykter. Stegarbetet tilltalar mig men jag var väldigt skeptisk i början.
Jag går ju på NA-möten (anonyma narkomaner) där man pratar om beroende oavsett vad man använder.
Gå in på Anonyma Alkoholister hemsida och läs om du vill veta mer.
Testa och gå på ett möte. Gemenskapen brukar vara fantastiskt👍🏻

Kram🥰

@Daemon Jag funderade också över slutet på Skål Tanejfan.
Det jag har läst mig till här är att en del kan vara nyktra flera år och sedan plötligt börja igen och ofta hamna i samma sits igen. Därför att man mår för bra, man har också glömt hur det var och hur man mådde. Det han framhåller är gemenskap, även om det inte är hela saken.
Jag hoppas att det här Forumet ska räcka? Att jag här kan lyfta såna tankar och kanske få det stöd jag behöver. Tror det finns en del som varit nyktra här flera år, men inte gått något tolvstegsprogram.
Men om det inte funkar här så provar jag AA.
Idag har jag också haft sug inför en middag med ett gäng som jag träffat i 25 år. Men det gick över innan jag kom dit. Det dyker oftast upp i sammanhang där jag tidigare druckit. Kanske inte nästa gång🤔

@vår2022 Sök på Craig Beck på youtube. Han är grym. Rakt på sak. Då får du inspiration att fortsätta den nyktra resan.

Många är hjälpta av AA. Genom 12-stegsprogrammer får man stöttning i att reda ut vad som skaver, vad som är orsaken till att man dricker. Alkoholen är bara ett symtom, det är orsakerna man måste ta itu med. Man måste göra läxan.

Men kan göra det jobbet helt på egen hand också, det har jag och många andra på forumet gjort.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ha, ha! Måste skratta för jag vet att inlägg ovan är menat för @Daemon. Kändes som tillbaka i tiden då du @Andrahalvlek kom med massor av goda råd och tips till mig i min nynykterhet😁.

@Amanda L Vi är många på forumet som bara haft forumet som stöd i ”det vidare livet”, men tänker också att om det inte räcker så ska man absolut ta hjälp av AA. Tänker precis som@Andrahalvlek att det handlar om att komma åt vad det är som ligger bakom att man dricker så att man inte bara ”vänder på bladet” och går vidare utan att ha närmat sig vad som skaver. Att man får självkännedom om vem man är. Risken är annars att man inte gjort hela den förändringen som krävs för att det ska bli hållbart över tid. Sedan kan vi ha olika mycket som behöver bearbetas. Det skulle kunna liknas vid att komma ur ett destruktivt äktenskap och sedan gå in i ett liknande igen, pga man inte lärt känna sig själv på djupet och kan se orsakerna till varför man lockas till ännu ett destruktivt förhållande. Man gör om samma sak men förstår inte varför.

Nykterhetsprocessen innebär att få en förståelse för sig själv och att kunna se vem man är och hur man tänker om sig själv. Det är förändringen i sitt förhållningssätt till sig själv, livet och därmed också till alkohol. Craig Beck är så bra och rakt på sak som Andrahalvlek säger. Han säger att drickande grundar sig i att man inte tar tag i sina underliggande problem och det tror jag stenhårt på.

Ha en fin lördag alla🌞❤️

Vad djupt ni tänker om problem och orsaker till drickandet, jag har inte ens tänkt tanken på nåt sånt.🤔Jag trodde alkohol bara var en beroendeframkallande substans som en del fastnade i.
Själv började jag i min ungdom som en glad festprisse, förresten orsaken kanske var blyghet från början.

Ha det bra.😊

@Jan.3. Yes, jag gillar träning också, så det blir ett bra hjälpmedel då. 😀👍 Kul att variera mellan lite olika träningsformer. Nuförtiden får man lägga mycket möda på att se till att återhämta sig… Kroppen behöver mer vila! 🤪😂 Fantastiskt härligt att vara ute och kuta nu när vädret är så här fint!

Ha en bra dag!

@vår2022 Igår kväll gav jag Alkoholdjävulen fingret! 👍 Käkade jordnötter, Wasa Sport, och drack Cola zero framför TVn. Inget alkoholande! 😁

I mitt fall kan drickandet kanske vara kopplat till lite grand frihetsflykt, inte minst på helgen. Vet inte när det började dock. Jobbade oerhört mycket för ett antal år sedan, kanske det började lite grand då. Nu har jag en mycket bättre balans mellan jobb och fritid sedan ett antal år, men då känns det som att drickandet ändå blivit ännu viktigare för mig… Fredagens första glas vin ville jag ta så snabbt som möjligt och det var extremt viktigt för mig. Det gällde alltid, även om jag var sjuk eller ensam hemma. Sen smög det sig mer in på vardagarna.

@Amanda L Min förhoppning och känsla är också att detta forum är det jag behöver, att det täcker mina behov. Men när jag lyssnade på boken blev jag lite överrumplad.

@Varafrisk och @Andrahalvlek Jag har 12-stegsmetoden i tankarna. Är nog inte helt emot den faktiskt. När man läser om den så verkar det vara en väldigt bra metod. För mig är det viktigt att prata om problem, oavsett vad problemet är. Så löser vi problem på jobb också.

Här på forumet får man mycket hjälp tycker jag. Sen pratar jag mycket om detta med min fru, många gånger varje dag. Hon är en extremt bra lyssnare och bra stöd. Hon står bakom detta till 100% och hon lyfter fram saker hon ser redan har förbättrats! 😊

Craig Beck ska jag kolla in! 👍

Nu ska jag iväg på ett 1.5- timmes träningspass! 😁

Ha en fin dag! ☀️😍

@Jan.3. Jo, vi människor är ju olika och olika djupa😁. Det är så många olika faktorer som påverkar oss olika i våra liv och det är dessa faktorer man behöver få koll på och förstå. Helt klart är alkohol beroendeframkallande som man kan fastna i, som vi här på forumet, men oftast finns det nog djupare förklaringar till att man fastnar i beroendet. Sedan har vi olika tillgång till våra innersta känslor och har man inte sedan barnsben fått lära sig att hantera sina olika känslouttryck så är det även svårare att göra det som vuxen. Så vi är väldigt olika i hur vi fått lära oss att hantera känslor. Har man fått med sig att känslor ska döljas, ignoreras och att detta prata man inte om, så blir denna förmåga inte utvecklad och gångbar. Man lägger lager på lager av känslor som inte hanteras och det kan en vacker dag explodera, men man fattar inte varför och vad som händer. För man har inte fått den kunskapen eller färdigheten, att ta itu med sådant som känns och skaver. Man vet inte vad som känns eller skaver.

Så det kanske finns något bakom blygheten du berättar om ändå. Men vi har också olika behov av att gräva i det och med nyfikenhet fundera på vad det kan stå för och innehålla😁. Ha en fin dag❤️

@Jan.3. Jag var också otroligt blyg som ung. Började i tidiga tonåren. Alkohol gjorde mig friare, tyckte jag. Nu som äldre kan jag se stt blygheten bottnade i låg självkänsla. Nu är den böttre och få skulle nog kalla mig blyg.
Men ändå, självkänslan är något som påverkar och påverkat mig.
Och hänger ihop med alkoholen. Kanske har du liknande saker i bagaget? Eller så var du ”bara” en festprisse? Kan ju vara värt att fundera på. Men huvudsaken detta funkar för dig.
Har ju hört att du visslar också. 😄
👍
Ursäkta Daemon att jag snodde din tråd. Kunde inte låta bli…😇

@vår2022 Helt rätt 🤣 Fick fel mottagare av mitt inlägg ovan. Ibland känner jag mig som en gammeldags bandspelare, jag spelar upp valda delar gång på gång. Men det är samtidigt ett sätt för mig att få nödvändig repetition. Jag tänker ju typ aldrig på icke-drickandet längre, förutom när jag läser och skriver här på forumet. Med tiden blir ens råd mer och mer nedkokta till essensen, man hittar formuleringar som når fram.

Sen kan jag ärligt säga att jag efter över 3 år inte orkar/hinner möta alla nynyktra. Väldigt många skriver bara några få inlägg och försvinner sen igen ut i tomma intet, och det är svårt att veta vilka som det är mest givande att lägga krutet på. Det är ju en del av mitt skav, att jag vill rädda hela världen typ. Inkludera alla i värmen och gemenskapen. Och det funkar inte, jag kan inte frälsa alla. Varje individ har ansvar för sitt eget liv och tillfrisknande.

Kram 🐘

@Jan.3. Jag tänker att man generellt nog kan säga att det skiljer män och kvinnor hur ”djupt” man vill rota i det mentala. Jag vet att @Torn också brukar framhålla att han drack för att han blev beroende av en beroendeframkallande substans. Punkt. Han brukar också hänvisa till blyghet i ungdomen, men den blygheten lider han inte av längre.

Jag tror att kvinnor generellt har en förmåga att gå på djupet och ”förverkliga sig själva” som det så fint heter. Män gör det nog också, men det är nog inte lika många som har det behovet. Oavsett så är det bra att identifiera orsakerna till att man drack (blygsel, rädsla, skam, stress etc) och sedan göra något åt grundproblemen. Byta jobb/arbetsuppgifter, skilja sig, fysisk träning, bättre kost, bevaka sina gränser bättre, sluta göra saker som andra vill att man ska göra, etc

Kram 🐘