Vara alkoholfri eller måttlig?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Grattis till första nyktra veckan! 🥳🥳🥳 Ditt tänk förändras hela tiden, ha tillit för processen. Och det är enorm skillnad på att gå på fest och vilja välja alkoholfritt istället för att känna sig tvungen för att man kör bil tex. Men ligg lite lågt med fester de första veckorna tills du känner dig mer stabil.

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Kennie Tack! 😀 Du har helt rätt, visst är det så. 👍 Det är bara jag som har svårt att begränsa min hjärna till att tänka tillräckligt kortsiktigt, den spinner lätt iväg. Men som du säger, tiden är en viktig faktor och jag hoppas också på att ju längre tid som går desto fler positiva effekter lägger man märke till.

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Tackar! 😀🥳 Jepp, tar det väldigt lugn på festfronten och kommer välja bort events där jag känner mig osäker. Är inte supersugen på fester överhuvudtaget just nu…

Profile picture for user vår2022

@Daemon Grattis till en vecka!🥳. Jag tyckte att första veckan var svårast, dels abstinensen första dagarna och sedan det mentala med att vända på skutan mot totalt motsatt håll. Från att dricka varje dag till att vara nykter varje dag. Men, jag blev så jäkla pepp på att vara nykter, så jag bestämde att det skulle bli för alltid efter typ 4 dagar. Lite allt eller inget😂. Jag är faktiskt själv förvånad över hur jäkla pepp jag blev av att fortsätta vara nykter, en nykterhetskick istället för en alkoholkick! Jag fick också en kick av att sätta målet, aldrig mer. Jag tilltalades inte av en dag i taget, var för ivrig och otålig i det tänket för jag skulle bara dit att aldrig mer dricka. Idag förstår jag det bättre och jag kan ta en dag i taget i andra saker. Tror det har med att man får bättre tålamod som nykter och står ut på ett bättre sätt. Det är bra med en dag i taget eller att sova på saken, tankar och känslor faller på plats bättre då. Men min målsättning att aldrig mer dricka har hållit och kommer att hålla, det visste jag dag 4😁. Ha det gott!💕

Profile picture for user vår2022

@Daemon och såklart måste jag tillägga att det var det positiva effekterna av att vara nykter som sporrade mig att fortsätta. Jag ville bara känna mer av dessa effekter och jag tyckte att det var en spännande resa jag påbörjat😁

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Thank you! 😀👍 Håller med om att det ger en kick att sätta mål. Tycker att man nästan blir lite småsnurrig (utan alkohol) av alla tankarna som slår kullerbyttor i huvudet! 😂 Alla potentiella framtida scenarios som man förmodligen kommer behöva gå igenom. En del blir kanske förvånansvärt kanonbra, medan andra förmodligen lite kämpigare - och några kanske t.o.m. skit… Men det vet man/jag ju inte i nuläget. 🤪 Där får man definitivt ta dag för dag.

Jag tycker det är mycket spännande att läsa om din resa!

Trevlig kväll!

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Hur går det? Jag har lagt ut förslag på alkoholfri onsdagsdrink om det kan vara av intresse. Lite beska och syrlig:
Grapefruktjuice plus Sweppes Indian Tonic zero och is. Mest tonic, men man kan såklart blanda hur man vill.
Just testat under parasollen 😎👍⛱️

Profile picture for user Daemon

@Amanda L God kväll! 😀
Jodå, denna onsdagen var nog faktiskt lite lättare än förra veckans. 😁🎉
Verkligheten härligt väder dessutom. Har faktiskt funderat mycket på kylda drinkar och liknande idag (man blir ju sugen), så ditt förslag på drink kommer lägligt. 👍 Måste erkänna att jag aldrig druckit grapefruktjuice, så varför inte göra det första gången med tonic? Tonic är ju riktigt smarrigt! Ska definitivt handla hem grapefruktjuice! 😎

Profile picture for user Daemon

Dag 12 (pågående). Tillbringat tiden på gymmet ikväll medan min fru är iväg på en bjudning tillsammans med vänner. Det känns säkrast att ligga lågt. 😎 Fortfarande en massa tankar och beslut angående olika framtida situationer som måste sorteras och behandlas. J-kligt svårt att se någon situation framöver som normalt inte inkluderar alkohol på något vis…

…trätofflor på ett minfält. 🤪

Trevlig kväll! 😊

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Fint att du tränar igen! Börjar du känna dig piggare?
Starkt att du prioriterar nykterheten också. 💪🏻
Tror inte du behöver oroa dig för framtida fester och träffar. När du känner dig mogen kommer du att gå dit och dricka alkoholfritt och förmodligen ha en trevlig samvaro/middag what ever… Kanske kommer du att se nya sidor hos dina vänner till och med?
Imorgon ska jag på födelsedagsmingel. Det bjuds enbart på vin eller öl. Men jag vet att de även har alkoholfritt bubbel i baren… som alkoholfri måste man oftare ha en plan B, har jag märkt.
☺️

Profile picture for user vår2022

@Daemon Men alltså, tiden går verkligen fort! Inte längesedan det var dag 2 för dig och nu är det redan dag 12! Att träna är verkligen så himla bra, motverkar sug och ger endorfiner💪. Idag var jag verkligen seg i benen när jag var på en löptur, men tänkte ett steg i taget, du orkar, du ska framåt och i mål! Precis som det kan vara när man slutar dricka, segt, men det går, en dag i taget och framåt. Likadant gäller det att träna på nykterheten, göra en plan, förbereda sig och hålla sig till planen. Det kommer att gå bra, en situation i taget, en karta över minorna och i handen en minröjare😂.

Ha en fin fredag och en skön, nykter lördagsmorgon🌞❤️

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Jo, det har blivit en del träningspass denna veckan… 😁 Jag känner mig nog lite piggare och klarare i huvudet. Behöver dock som sagt få ordning på alla tankar kring det här, det går inte 10 minuter på en dag utan att jag tänker på det. Det spinner iväg tankar hela tiden. Samtidigt kan ju nya vägar öppnas upp, som du säger. Positiva hatten på! 😊

Låter trevligt med födelsedagsmingel imorgon. Plan B är säkerligen något som kommer sitta i ryggmärgen, efter ett tag. 😁

Profile picture for user Daemon

@vår2022 När du skriver 12 dagar känns det mycket mer än när jag gjorde det… Det är ändå ganska många dagar, lite grand stolt känner jag mig nog. (Ganska mycket.) 😁

Bra kämpat under löpturen! Pannben och vilja! 💪 Det blir nog en runda för mig också imorgon. Får försöka undvika värsta värmen bara (och nu är det tid att börja klaga på att det är för varmt… 😂).

Önskar dig en nykter lördagsmorgon också! 😀☀️

Profile picture for user Se klart

Halloj,
Kikar in och hejar på! Jag tänker att precis som jag tror @andrahalvlek mfl skrev i en annan tråd (ursäkta att jag inte minns..) men det här att testa tankar och öva på framtida situationer är superbra.
Jag tänker att förändring hänger ihop med flera olika processer? Kunskap. Övning. erfarenhet. Tid. Och sen är det en del som bara är att INTE fånga dagen. Det tar lite tid (surprise) men det är liksom nån känsla av att: äh, idag är bara en vanlig nykter dag… Man gör ju inte alla rätt, skam tar tid att nöta ner- den har ofta flera förgreningar som inte endast handlar om alkoholen.
Det tar också tid att sånt man säger/skäl att inte dricka- kommer lätt och självklart.
Jag kan lova dig att så småningom kommer du att ha exakt NOLL problem med de sakerna. Det kommer att vara förbi. En station långt där bakom.
Det kanske inte har någon betydelse nu, men vill bara förmedla lite hopp om att allt blir bra! Bara du håller fast vid ditt beslut- en dag i taget! 🌱

Profile picture for user vår2022

@Daemon Svara i din tråd så inte Amandas tråd blir för kapad😁

Det är intressant att vi kan känna att det är svårt att berätta för vänner om att man slutat dricka och varför. Det finns en skam i detta. Man har skam när man dricker och inte kan hantera drickandet och blivit beroende. Sedan slutar man dricka och känner skam för det😂. Det finns så många olika förväntningar och normer att förhålla sig till i olika sammanhang att det är omöjligt att uppföra sig så att vi får positiva signaler från alla håll. Skulle vi sträva efter det skulle vi gå under av den anpassningen. Det är därför vi måste klara av att hålla lite distans till skammen ibland. Vi kan inte passa in överallt.

Den förändring man gör när man slutar dricka kan påverka alla som man har i sin omgivning. Man vet inte riktigt hur man ska hantera situationen, det kan bli lite oroligt. Helst vill gruppen säga ”in med dig i ledet och bete dig så vi känner igen dig!”. Och helst vill man in i ledet för att tillhöra gruppen. Jag tror att öppenhet och ärlighet kan var ett sätt för att skapa förståelse i gruppen. Att tex säga att man märkte att man ville ta ett glas allt oftare och allt fler glas, att man började känna sug efter alkohol, att man inte mådde bra av alkohol. Att man testar ett uppehåll och att man mår så mycket bättre av det och vill fortsätta ett tag till. Och att man gärna vill gå på festen och ha kul ändå fast man inte dricker. Att det är en utmaning att inte dricka på fest då det är en så ingrodd vana, men att man vill fortsätta uppehållet för att sen göra en utvärdering.

Det är jobbigt att gå mot strömmen, men att vara ärlig är något som ofta uppskattas. Det finns en styrka och pondus i att vara ärlig. Hur mycket man vill berätta beror ju på vilken relation man har, men ärlighet lyser igenom och man kan behålla sin integritet. Man står på sig och det märks. Man tas på allvar och det skapar tillit. Detta har jag fått allt mer av ju längre jag varit nykter.

Ha en riktigt fin dag🌞❤️

Profile picture for user Daemon

@Se klart Tack för peppen!
Visst är det så att vissa dagar landar man i ett vanligt vardagligt tänk kring att man är nykter. Svårt att alltid hålla den där känslan på topp. Men viktigt att i alla fall hålla den på en hyfsat hög miniminivå, så att man klarar av att fortsätta hålla sig nykter. Det krävs ju lite konstant pepp för att klara det.

Profile picture for user Daemon

@vår2022 ”Svara i din tråd så inte Amandas tråd blir för kapad😁”

haha ja, jisses… 🤪
@Amanda L Igen, sorry för kapning av din tråd. Om jag ska vara helt ärlig så var jag helt säker på att jag skrev i min egen tråd under den senaste diskussionen… 😂

Profile picture for user Daemon

@vår2022 ”Man har skam när man dricker och inte kan hantera drickandet och blivit beroende. Sedan slutar man dricka och känner skam för det😂.”
Ja, visst är det intressant… 😁

I vissa sammanhang är det nog lättare att hantera och meddela att man inte dricker än andra. Jag vet några kompisar som nog kommer känna en viss ’sorg’ när de får höra det, för det kommer onekligen påverka även dem. Men de får minsann vara vuxna och hantera det! 😂 Detta är ju mitt nya jag: 0.0%

Ha en riktigt fin dag du också! ☀️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jag undrade just när du tänkte flytta hem igen… 😂
(Skojar bara. 😀)
Jag kan passa på att fråga hur du mår annars? Sover du bättre? Orkar du träna? Alltså har det blivit ngt bättre på de här två veckorna?
Och hur känns sug och motivation?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Många i min omgivning såg mig som en partypingla. Inte tyst en minut typ, skämt och gött tjöt hela kvällen. Det var vad de såg. Vad de inte såg var hur jag mådde på natten och nästa dag. Eller alla de gånger jag drack för mig själv, inte mycket fest och glam då inte.

Många reagerade initialt med att det var synd att jag skulle vara nykter, att de tyckte att det tog udden av deras festkänsla. Min ex-svärmor fräste irriterat: ”Så du ska aldrig dricka mer, struntprat.” Hon ville ha sällskap. Jag djupandades. Och stod fast i mitt beslut. Nästa gång vi träffades hade hon tänkt om. Hon var glad för min skull. Hon har sett mig rejält i gasen, hon vet att mitt drickande var destruktivt. Efter första ”chocken” har alla mina nära och kära både berömt mitt beslut och uttryckt glädje och stolthet. Kollegor och bekanta har uttryckt att de är imponerade. Och jag har visat dem att jag kan ha lika roligt nykter. Faktiskt roligare, för jag slipper jakten på nästa glas. Jag kan fokusera på människorna, samtalen och aktiviteterna. Och maten!

Jag skrev ett långt inlägg till dig i @Amanda L:s tråd också.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Daemon Tjenare! Ett av mina första inlägg på forumet för 3,5 år sedan löd:

” Så frågan är, ska jag försöka mörka genom att dricka alkoholfri vin/öl ? Eller ska jag lägga korten på bordet och säga som det är? typ: Nä, jag har slutat med alkohol, det har blivit lite för mycket den senaste tiden så jag håller upp tillsvidare.”

@Andrahalvlek svarade då typ: ”Lägg korten på bordet för fan!🤣 Och det gjorde jag, och det ångrar jag inte en sekund. Att vara ärlig och slippa dölja eller smyga är en avgörande faktor för att jag har mått hur bra som helst sedan jag blev nykter. 😃
Så mitt tips är att inte dra ut på att berätta sanningen. Att dra en massa hemska detaljer osv har jag aldrig haft något behov av. Men just att folk verkligen vet att jag inte dricker längre har jag enbart positiva erfarenheter av.

Bra jobbat hittills förresten! 👍 Ha det bra!

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Daemon 🤗

Har inte skrivit i din tråd tidigare. Jag är också en av de gamla här på forumet men inte gammal i den meningen att jag har varit nykter länge utan jag har skrivit länge har inte gett upp. Jag började skriva samtidigt som Andrahalvlek, Charlie70, Torn mfl. Jag skriver här i Vara alkoholfri. Jag har tyckt om att skriva/tycker om att skriva här men lyckades inte bli nykter genom endast vara här på forumet. Jag behövde mer så jag har gått på behandling, en öppenvårdsbehandling som grundar sig på tolvstegsprogrammet. Har varit nykter i 119 dagar idag.

När jag läser din tråd låter du väldigt positiv och tar till dig de råd som du får här. Något som är återkommande i din tråd är hur ska du göra när du är på fest, vad ska du säga. Mycket handlar även om vad kan man dricka istället för alkohol. Är du en person som är på många fester? Är det så att man kommer undra varför du inte dricker? Jag själv är aldrig på sådana fester därför har det inte varit ett problem. Fast när jag var på sådana fester så var inte problemet vad jag skulle säga utan att jag ville dricka. Jag var inte redo. Jag tänker att vi lägger ner alldeles för mycket tid på att tänka på vad andra ska tänka. Före jag slutade dricka och i början av min nykterhet ville jag också byta ölen/vinet/bubblet mot ngt annat gärna alkoholfritt av samma dlag dvs ll, bubbel. Jag som aldrig har druckit cola har druckit massa cola. Jag äter mer godis mm nu bytt ut ett beroende mot ett annat som visserligen är bättre än alkohol men som jag inte vill ha. Så jag får jobba m den förändringen.

Så Grattis till alla dina dagar och kämpa på! Ha inte bråttom, andas och ta en dag i taget!

kram🤗

Profile picture for user Daemon

@Amanda L (Dubbelcheckar att det är rätt tråd… 🤔 Du får be admin kicka mig om jag är på fel plats igen. 😁)

Dag 18 idag! Här räknas varje sekund. 😊

Jag känner mig faktiskt piggare och allmänt gladare. Har kört ganska många träningspass, och det känns bra. (Så länge jag inte slarvar med stretchandet. 😀) Hoppas så klart att kroppen ska svara ännu bättre på träningen nu, kan ju inte vara en nackdel att skippa alkoholen.

Har känt att energin börjat återkomma. I början handlade det främst om att hjärnan, på riktigt, började planera saker som jag ville göra. Nu har jag börjat plocka saker från listan. Idag har jag varit ute och fixat i trädgården i 3-4 timmar. Har fler saker jag vill göra denna långhelgen och det känns riktigt bra och kul! 😀 Jag känner dock fortfarande att jag bör vara försiktig med för många ”måsten”. Energin kommer fortfarande i burstar och jag behöver vila emellanåt. Men det är en klar skillnad redan mot tidigare.

Motivationen är hög! Försöker peppa mig med positiva tankar när ”sorgetankar” dyker upp. Jag vill verkligen detta!

Hur känns din motivation? Jag är grymt imponerad över att du efter de 80 dagarna verkar stå så stabil i ditt beslut. Känner du fortfarande förändring eller tuffar dagarna på ungefär på liknande sätt?

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Riktigt j-kla bra tips! Tack!
Läste det du skrev i Amandas tråd också. Smart att genrepa lite dagen innan och förbereda sig med lite svar, vissa frågor kan man nästan förutse komma.

Jag uppfattas nog också som väldigt långt ifrån anti-party… Har alltid älskat partaj och precis som du har jag inte direkt suttit tyst i ett hörn… I helgen ska jag ut med några kompisar. Jag har tvekat lite om det är för tidigt, men känner samtidigt att jag måste prova vingarna lite grand redan nu. Kan inte skjuta ut mig i alla sammanhang framöver, och då måste jag börja testa lite grand. Blir spännande…

Intressant att personer runt omkring dig faktiskt fick ”sorg” när du slutade dricka alkohol. Jag är inte förvånad, det påverkar ju faktiskt folk i ens omgivning. Inte minst om man kanske varit (alkohol-)dragloket i vissa sammanhang.

Sen älskar jag musik och kan faktiskt nästan få en kick av det. Har använt mig av det på tex fredagarna för att fortfarande komma i lite härlig fredags mode! 🎶😎 Lite tryck i högtalarna och man behöver ingen alkohol för att få igång positiva känslor!

Trevlig kväll!

Profile picture for user Daemon

@Torn Spännande att läsa om historiken hör på forumet! 😀 Känner mig som en rookie här, och det är extremt värdefulla råd ni ger!

”@Andrahalvlek svarade då typ: ”Lägg korten på bordet för fan!🤣”
Ja… egentligen, varför komplicera saker och ting!? 😁 Jag känner att hela jag vill gärna berätta, men precis som du har jag ingen lust att gräva en massa i detaljer kring orsaken. Men att lyfta fram de positiva effekterna kan väl aldrig vara fel?

Tack!
Ha en fin kväll!

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Hej! 😊
Starkt av dig att gå igenom behandlingen och därefter (hittills) landat på 119 dagar! Grattis en fantastisk prestation!

Du undrar om jag går på många fester.
Både jag och nej. Allt är så klart relativt, men jag vill inte påstå att jag går på extremt många regelrätta fester. Det blir då och då. Jag har dock ’förmågan’ att gärna skapa fest i olika sammanhang/på bjudningar/etc där det lika gärna annars hade kunna sluta i en lugn middag. Vissa av våra bekanta och en del av mina kompisar har dessutom en väldigt romantiserande syn på alkoholen. Ibland träffas man med det senare i princip som huvudämne…

Jag är som sagt inne på min 18:e dag. Normalt/tidigare åt jag aldrig godis, men har faktiskt också ätit en del sådant nu. Mer chips och sånt också. Liksom du vill jag egentligen inte alls äta det där och planerar minska det kraftigt. Dålig combo med min träning. Ost älskar jag. Det åt jag dock även innan och har inga planer på att sluta. Det får bli min ”last” nu.

Intressant det du skriver att man hela tiden jagar liknande alkoholfria alternativ. God alkoholfri öl har jag hittat (gillar Carlsberg:aren), men när vi köpte hem ett alkoholfritt bubbel från Bolaget blev vi grymt besvikna…. (det hamnade i vasken). Då dricker jag hellre en Cola Zero.

Tack! 😊
Ha en trevlig kväll!

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Du gör rätt i att inte ta på dig för mycket. Hade glömt hur trött jag var i blrjan. Kroppen behöver säkert en massa återhämtning. Men fint att du ändå känner skillnad på ork och energi.
Hade du druckit kanske trädgården inte blivit lika ompysslad:)
Dina frågor svarar jag på i min egen tråd. De var bra och jag ska grunna lite på dem.😀❤️

Profile picture for user vår2022

@Daemon God morgon! Vad gäller energin nu när man är nykter är det stor skillnad mot när jag drack. I dagarna har jag varit ledig och tagit mig an att rengöra altandäck och andra trätrappor. Något som inte blivit rengjorda på många år, har inte haft energi över till det, mest sopat. Det tar verkligen tid och energi men uj! Vad snyggt det blir! När jag drack så gick så mycket tid till att dricka, vid ledighet från ca kl 12. Då satt jag nästan fast i solstolen för att sippa vin framåt kvällen. Kunde utföra mycket i trädgården sipprandes vin, men någon riktig energi eller glädje fanns inte, mest ett måste. Börjar dagen med långkaffe i sängen, träning eller promenad med hundar, lunch vid kl 12 och njuter en stund, sedan börjar jag jobba igen med pauser framåt kl 17. Jag hinner med såå mycket och det känns roligt att se resultatet. Innan tänkte jag att vi måste byta ut de gamla trädäcken, kände stress för allt som måste göras, men det behövs inte om man tar hand om dem😁. Nu ska de tvättade utemöblerna på plats och det är dags för att göra snyggt runt om, kratta, rensa ogräs, fylla på med jord och gödsel, klippa gräs och plantera lite nytt. En helrenovering och det finns energi, glädje och välbehag. Det finns tid och ingen stress när drickandet är borta ur leken🌞🌱🌺

Ha en fin fredag🌞❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Jag tror att du uppfattade mig så som jag menade men jag vill ändå förtydliga. Det skulle kunna uppfattas som om jag menade att det är negativt att gå på fest, att initiera en fest men så menade jag inte. Jag har älskat gå på fest inte för alkoholens skull möjligtvis de sista gångerna men för maten, för dansen, för stämningen och sällskapets skull. Under de ca 10 senaste åren har mitt nätverk förändrats delvis pga tuffa tonårstider med våra barn, mycket död och sjukdom men delvis att allt vad jag har upplevt har förändrat mig. Skulle jag slutat m alkohol när jag var i den perioden av fester hade det varit mycket svårare att bli nykter. Uppfattade du mig så som jag menade?

Å du…ha inte bråttom…allt har sin tid…tillåt dig att känna vad du känner…vara trött eller vara pigg…en dag i taget🙏🏻

Kram🥰

Profile picture for user Nell

@Daemon skrev: "Du får be admin kicka mig om jag är på fel plats igen. 😁"

Här passar jag på och hoppar in lite från admin, inte för att kicka någon, utan för att berätta om hur glad jag blir att läsa det här samtalet. Din energi och beslutsamhet Daemon. Och även alla fina inlägg av alla andra här i tråden. Så många olika erfarenheter och så mycket kunskap och omtanke det finns här på Alkoholhjälpen!

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Jag lyssnade klart på ”Skål tamejfan” idag och där nämns ju just tiden som en viktigt grej, dvs man får helt plötsligt oceaner med tid över. Du verkar verkligen ha hittat hem där när det gäller att hitta bra sysslor. 😀👍 Den där energin, driftigheten och även produktiviteten är något jag verkligen längtar tillbaka till, och hoppas uppnå som alkoholfri. Tycker redan jag känner mer energi!

Tvättande av däck/plattor och påtande i trädgården ger magi, både i huvudet och resultatet! 🌻 Kul att trädäcken kom i bra shape igen! 👍 Det är ju lite pyssel med att lägga nytt däck, så kan man putsa upp de gamla är det guld värt. Men som du säger, även det kräver energi… Härligt att läsa hur du nu utan att tveka ta tag i alla de sysslor som tidigare legat i pausläge. Fantastiskt hur ett liv utan alkohol kan förändra så mycket till det bättre! 😍

Ha en fin kväll!
Hoppas vädret blir lika fint imorgon. ☀️

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk God kväll!
Absolut, jag uppfattade sig precis som du tänkt. Jag gillar fester, men inser också att de inte gör inträdet till ett alkoholfritt liv enklare direkt… Tror man gör helt rätt i att minimera festandet om man vill slippa alkoholen, i alla fall inte minst i början - tills man är mer stabil i sin situation och sitt beslut.

”Å du…ha inte bråttom…allt har sin tid…tillåt dig att känna vad du känner…vara trött eller vara pigg…en dag i taget🙏🏻”
Tack! 😍 Tror det är värdefullt för mig att höra. Jag har en tendens att gå snabbt framåt när jag väl bestämt mig, men jag har förstått att här finns ingen quick fix eller genväg… Jag borde faktiskt nästan skriva ”en dag i taget” någonstans, så att jag inte glömmer det.

Ha en fin fredagskväll! 😊

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk ”tuffa tonårstider med våra barn, mycket död och sjukdom”
Usch, det låter extremt jobbigt… 🙁
Starkt av dig att jobba dig igenom det och ändå orka fokusera på alkoholfrihet!

Profile picture for user Daemon

@Nell Tack! 😊
Jag vill tacka för ett fantastiskt fint forum och jag kan med 100% absolut säkerhet säga att utan stödet och hjälpen av alla personer som skrivit här hade jag aldrig tagit beslutet och varit alkoholfri i snart 19 dagar. 😍

Profile picture for user vår2022

@Daemon Energin kommer allteftersom tiden som nykter. Jag minns att när jag drack ville jag göra så mycket och hade hela huvudet fullt av planer, men jag orkade inte utföra allt. Det var för mycket på gång i huvudet samtidigt också och det blev liksom varken hackat eller malet, det blev mest stress. Jag var iof ganska produktiv även när jag drack, oftast med ett glas i handen, men körde alltid slut på mig och alkoholen tog mycket av min energi. Idag kan jag vilja göra massor på en gång, men jag lägger upp en plan och gör en sak i taget. Jag kör inte helt slut på mig själv och lägger även in träning som en aktivitet, det hade jag inte när jag drack. Ändå hinner jag med mer nu och är inte helt slut. Jag är också mer nöjd nu efter utfört arbete.

Imorgon ska jag fortsätta plantera och sedan sitta och njuta en lång stund av trädgården som blivit så fin. Ja, hoppas det blir lika fint väder imorgon, solen ger liv🌞. Ha det gott, en god natt och fin dag imorgon❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Tack🤗

Jag ”hörde” det i vad du skriver att du har kanske lite bråttom och vill vidare. Du låter mycket positiv och får positiv respons vilket givetvis toppen. Det är ändå viktigt att stanna upp och lyssna till sin inre röst. Har du mediterat någon gång? Det är ingen quick fix och det är ok att ta det lugnt🙏🏻
I början av min nykterhet ville jag ju gärna ha varit nykter fem veckor eller två månader direkt. Nu är jag betydligt lugnare och tänker inte så mycket på dagarna…utan de kommer en dag efter en annan.

Kram🤗

Profile picture for user Daemon

@vår2022 ”Jag minns att när jag drack ville jag göra så mycket och hade hela huvudet fullt av planer, men jag orkade inte utföra allt.”
Precis så har det varit för mig. Mycket snack och väldigt lite hockey… 🙁
Men jag känner som sagt lite energi komma tillbaka nu. Var och tränade två timmar nyss. Enormt kul och skönt! En dusch och lite lunch och sen ska jag fortsätta i trädgården. Men ingen press!! Det är extremt viktigt för mig just nu. För mycket måsten och det finns fortfarande risk att tankarna plötsligt negativa. Så är det… Känner mig hyfsat nöjd med dagsverket igår, så allt som görs idag ser jag som bonus. 😁 Vädret är ju superkanon! ☀️ Bara vara ute är ju en vinst i sig.

@Varafrisk ”Har du mediterat någon gång?” Nej, det har jag aldrig provat. När jag höll på mer aktivt med sport körde vi tidvis lite mental avslappning med målbildning, där man skapade sitt egna ”mentala rum” som man skulle återgå till när man var satt under press eller behövde fokusera tankarna och krafterna på något. Det där rummet kunde du inreda precis som du själv ville och det befann sig också precis där du ville. Ett perfekt rum. Ett sätt att stänga ute allting runt omkring dig (inte minst motståndare) och skapa lugn. Jag har inte besökt det där rummet på ofantligt många år, misstänker att det behöver dammas där… 😊

Ikväll ska jag ut med några kompisar. Första gången som nykter, inne på Dag 20. Jag hoppas och tror jag har förberett mig tillräckligt. Har sagt att jag inte kommer dricka alkohol. Jag kör bil där allihopa åker med. Det blir först något att dricka på uteservering för att sen käka på restaurang. @Varafrisk Jag hoppas och tror att det inte är för tidigt. Du har rätt i att jag kan ha lite bråttom ibland och jag har diskuterat huruvida detta är korrekt beslut eller inte. Jag var väldigt länge inne på att avboka. Grejen är dock den att jag har lite andra saker inbokade framöver som sannolikt får denna kvällen att likna en västanvind… Och det är av olika anledningar klurigt att avblåsa de där grejorna. Så jag kände att jag måste helt enkelt prova vingarna ikväll! Jag känner mig säker i att jag inte kommer dricka ikväll, för jag har ju tex bilen. Men det kan ju bli negativt på många andra sätt, kommentarer, ifrågasättande, etc.

”I början av min nykterhet ville jag ju gärna ha varit nykter fem veckor eller två månader direkt.” Du är spot on där och när jag läser vad jag själv skrivit ovan, så måste jag verkligen inte överskatta min förmåga här nu. Nu kör jag på som planerat ikväll, men inga beslut om något annat framöver. Behöver jag avboka så får det bli så, även om folk blir besvikna.

Ha en fin dag i solen! ☀️🎶

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Hoppas att du hade kul igår kväll! Du får berätta hur det var. Vad jag menar med att inte ha för bråttom handlar inte bara om att inte gå på restaurang el vad det nu kan vara för tidigt i nykterheten. Men jag har inga värderingar om det, var och en gör som den vill, det ser ju så olika ut i våra liv. Att inte bråttom då tänker jag på att tillåta sig känna vad man känner både positiva och negativa känslor.

Ha en fin söndag☀️Kram🥰

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek
@Varafrisk
God morgon! ☀️
Jag överlevde gårdagen. Det var till största delen trevligt också. Började med lite dricka i solen på en uteservering. Tog en alkoholfri öl där som smakade enormt gott!! 😀 Fick så klart frågor om varför jag inte drack och fick ett antal gånger förklara varför, och mitt svar där i korthet var att jag mår mycket bättre så här och att fördelarna är väldigt många. Osv 😊
Tyckte det landade ganska bra.

Sen käkade vi på restaurang och därefter gick vi på ganska många ställen, för olika typer av dricka. Allt eftersom vissa i sällskapet fick i sig rejält med alkohol så började också kommentarerna kring mitt alkoholfria val att ändra karaktär. Mer i form av små-pikar kan man väl säga och någon tyckte det var jättekul att hänga ut mig inför kyparna på de olika ställena vi besökte. V ä l d i g t tydligt påpeka ”och har ni något till den här, som inte dricker?”, osv. ”Nykteristen” blev jag också kallad på ett ställe. Det sänkte väl trevlighetskänslan en aning. Kändes j-kligt onödigt, men samtidigt ville de så klart bara vara roliga. De känner ju inte till den kamp som pågår för mig. Där och då rinner det av mig visuellt som på teflon, ger man personer i sådana lägen lillfingret så käkar de ju upp en, men det är klart att känslomässigt påverkas man ändå lite grand.

Generellt inser man som nykter hur mycket plumpa kommentarer som fälls under en kväll… Vissa värre än andra, och då menar jag långt ifrån bara mot mig. Lite pinsamt ibland att se och höra vuxna fulla personer…

Under kvällen fick jag självklart frågan om jag inte var sugen och kanske ändå skulle ta något? Varje gång svarade jag att jag faktiskt helt ärligt inte var sugen. Tyckte nog jag dödade dessa inviter ganska abrupt, så det eskalerade i alla fall inte.

Märkte att jag mer och mer pratade mer med de personer som druckit minst och som kunde föra en vettig konversation. Inte ofta jag tyckt att personer i sällskap dricker för mycket, men de där sista drinkarna de tog behövdes verkligen inte.

Det var som sagt en helt ok trevlig kväll och det gick väl ungefär som tänkt. Men det kostar på lite grand mentalt tycker jag! Har ni känt likadant någon gång? Hade gärna åkt hem tidigare, det hade räckt med endast ett ställe efter restaurangen. Man är inte riktigt lika avslappnad som tidigare utan fokuserad ”på uppgiften” och att det ska gå bra. Sen kostar ju fulla människor energi… 😁 Får nog vila från det ett tag nu…

Idag skiner solen, igen! ☀️
Ha en fin söndag!

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Så strongt att du höll ut!!
Och att du lät alla kommentarer rinna av dig, det skulle vara lätt att kunna bli skitförbannad! Jag har aldrig varit utsatt för någon liknande situation men jag skulle nog lätt kunnat ge upp. Nu minns jag inte riktigt men visst är du man? Utan att låta allt fördömande men min erfarenhet är att den jargongen är mest bland män. Kan säkert förekomma även bland kvinnor men det är inte min erfarenhet. Kanske även att man är yngre. Jag tänker att det kommer bli bättre. Det här var första gången. Du kommer bli tryggare i dig själv och dina kompisar kommer förhoppningsvis lära sig. Det är ju även så att någon kanske är i samma situation som du och när du inte dricker så blir det en påminnelse för den enskilde individen. Det är mycket lättare om hela gruppen dricker för den som har problem.
Så sträck på dig! Å du mår bra idag hur mår de andra?

Kram🤗☀️

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Jepp, man här. Och jag tycker du har helt rätt i att den här jargongen är mest hos män. Personerna igår skulle jag dock långt ifrån kalla unga. 🙂 Så de kan inte skylla på det.

Jag undrar också hur de andra mår, för jag mår ju utmärkt. Extremt nöjd med att kvällen avverkades som den gjorde ju mer jag tänker på det. Den gav många svar.

Jag saknar verkligen inte alkoholen. Ännu mindre efter gårdagen. De gjorde dålig reklam för den. Jag kände mig riktigt nöjd för varje alkoholfri dricka jag beställde in. Just nu känner jag att jag inte heller saknar den där typen av kvällar som igår. Det förvånar mig lite grand. Någon gång ibland kanske kan vara trevligt, men då gärna i lugnare och kortare format. Fördelen här är att jag faktiskt kan välja, och även vem jag träffar. Vissa personer kommer jag vilja träffa mindre ofta, såvida de inte ändrar sig. Nya intressen bubblar i mitt huvud nu!

Jag mår så himla bra idag! Tack för allt stöd här! 😍

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Så bra att det gick bra i huvudsak. Det där att det gick åt energi att vara fokuserad på att inte dricka tror jag är övergående. När det blir det nya normala kan du säkert koppla av mer.
Men liksom Varafrisk är jag förvånad över att dina vänner var såpass obetänksamma (taskiga?. Jag har heller aldrig fått såna kommentarer varken av män eller kvinnor…
Men gissar att någon/ några har egna beroendeproblem och att du gör det tydligare för dom. Bara genom att du inte dricker så påminns de om att de själva är alltför fast i alkoholen…
Det finns ju äktenskap som är så, båda dricker, och om den ena försöker sluta gör den andra allt för att den andre ska falla. Att dricka ensam är ju det värsta ….
Fast ändå väldigt barnsligt att agera med pikar. De måste ju ändå förstått att du slutat av en anledning.
Hoppas du har trevligare sammanhang framöver. En bra sak att gotta sig åt kan ju vara hur de tramsiga mår denna morgon.
Kanske vill de nu gärna byta både tofflor och huvud med dig?! 😀

Profile picture for user vår2022

@Daemon Så jäkla bra gjort av dig! Verkligen trist att höra hur dina kompisar raljerade. Det skulle ha varit intressant om du sagt ifrån med ”det där var inte snällt sagt, det gjorde mig ledsen”, bara för att få se reaktionen. Men det gör vi sällan, vi tar emot och skrattar med fast det egentligen inte är roligt alls. En gång sade en person till mig ”synd att du måste köra bil och inte kan dricka” varpå jag svarade ”det gör mig inget och jag kommer garanterat att må bättre än dig imorgon bitti”. Han svarade ”jo så är det nog” och tog en klunk vin”😂. Hur som helst, du var strålande och hanterade situationen bra💪. På något sätt är det som att man värderar om livet och utvecklas på ett personligt plan som nykter. Man ser världen ur ett annat perspektiv. Raljerande och jargong blir något så ytligt och även ointressant, tråkigt och onyanserat.

Jag saknar inte heller sådana kvällar, fulla människor är högljudda, jobbiga och tjatiga😂. Jag har flera vänner som nöjer sig med något glas, då blir kvällen roligare med goda samtal och inte heller så sena. Saknar verkligen inte alkohol för fem öre. Kan hända, men allt mer sällan ju längre tid jag varit nykter, att en känsla fladdrar förbi av att ta ett glas vin vid en specifik situation. Det har varit gammelhjärnan som påmints om sin tidigare inlärning, att vin ska drickas i den situationen. Jag skakar snabbt bort det och tänker hur otroligt skönt det är att vara fri, fräsch och oberoende av att ta glaset. Känslan efter det är oerhört nice😁. Så gamla invanda vanor tar sin tid för att tyna bort. När de kommer får man slå bort dem på volley och så småningom har man lärt om hjärnan med nya goda vanor istället.

Var stolt över dig själv och ha en fin fortsatt dag i det strålande vädret🌞🌱

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Heja dig! När man inte dricker alkohol så känner man när man är trött på ett helt annat sätt. Kvällstrött och morgonpigg blev jag av nykterheten. (Hyfsat morgonpigg.) Långa sittningar där drickande är den enda aktiviteten känns aptråkigt när man är nykter. Då föreslår jag sällskapsspel eller kubb eller något annat aktiverande, för att slippa sitta och somna.

En annan sak med nykterheten är att man känner tydligare vad man vill och behöver - och står upp för det på ett helt annat sätt. Som nykter slipper man de ständiga följeslagarna skuld och skam, och efter ett tag tröttnar man på att göra saker för att det förväntas av en, eller för att någon annan vill att man gör det.

Jag var på en personalfest när jag var cirka 2 år nykter. Den första efter corona. Det enda som fanns till maten för mig var kolsyrat vatten. Dåligt. Maten var kall. Svindåligt. Musikquizen var för svår. Tråkigt. Musiken efteråt var för hög, så det gick inte att prata. Jobbigt. Mina kollegor var lite tankade redan när de kom dit med bussen och än värre blev det. I en hörna betedde de sig som om de gick i nian och hängde i dåtidens rökruta, den populäraste killen höll hov med ett gäng kvinnor i alla åldrar omkring sig. Alla var så onyktra att de bara pratade, väldigt högt, utan att lyssna överhuvudtaget. Alla hetsade om att ”gå vidare”. Oklart vart. Några andra kollegor hånglade i en annan hörna. Pinsamt. Själv blev jag sittande i en soffa och studerade eländet. Sen körde jag hem, typ 23.30. Det var sista gången jag gick på en personalfest. Jag vill fylla mitt liv med trevligare saker.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Profile picture for user Jan.3.
Tänkte bara att du inte vill missa det här inlägget som låg i annans tråd.😀
”Jag brukar inte skriva så ofta men i dag när jag kollade in forumet så blev jag så full i skratt när jag läste
@Daemon :ns inlägg om att komma på sig själv med att gå omkring i trädgården och vissla som i nån Åsa Nisse film.
Det är ju jag upp i dan, 😂
Jag har aldrig visslat tidigare men jag började lite smått förra året men i år har det blivit ännu "värre"😄
Ha det bra.🤠

Profile picture for user Daemon

@Amanda L ”En bra sak att gotta sig åt kan ju vara hur de tramsiga mår denna morgon.
Kanske vill de nu gärna byta både tofflor och huvud med dig?! 😀”
Det skulle de garanterat ha velat! 😁 De var ganska sliriga på vägen hem. Kände mig grymt nöjd när jag lämnade av den sista och körde hem.

Som du skriver tror jag också att vissa personer kan tycka det är lite ’jobbigt’ att se att någon faktiskt tagit tag i drickandet (i mitt fall sluta helt), när de själva ligger på gränsen till vad som är ok. Man vill ju, som bekant…, inte att det ska ses som ett problem. Någon i gänget nämnde just att ”de försöker dra ner lite på drickandet där hemma mitt i veckan”. Well, lycka till tänkte jag, och att det inte lät mil ifrån där man själv varit.

”Jag har aldrig visslat tidigare men jag började lite smått förra året men i år har det blivit ännu "värre"😄”
haha 😂 Jisses, ännu en visslare? Vart är allting på väg, snart behöver vi kanske en kanal för personer som behöver bli av med sitt vissel-beroende?? 😁

Trevlig kväll!

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Tack! 😊
Känns som att man kommer gå igenom en fas nu där man kommer filtrera bort personer man inte riktigt vill umgås med när de druckit. Bör påpekas att några var riktigt trevliga igår! Det tar jag definitivt med mig.

”fulla människor är högljudda, jobbiga och tjatiga😂”
Yes, instämmer! Lite intressant var det ju igår, att se hur olika folk beter sig. Bara man inte gör det för ofta, det orkar man inte. 😁

Man är väl som du säger lite feg/försiktig med att säga ifrån om man blir sårad. Jag försökte dock så långt som möjligt att inte hamna i försvarsläge, det gick inte perfekt, men någorlunda ok. Man vill ju verkligen inte hamna i ett läge där man behöver ursäkta sig för att man inte dricker alkohol. Finns ingen anledning till det.

Ha en fin kväll!

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek ”Långa sittningar där drickande är den enda aktiviteten känns aptråkigt när man är nykter.”
Aptråkigt är en bra beskrivning! Kände på slutet just att tiden användes bara till att dricka. Och flera konversationer landade i trist tragglande.

J-klar, vilken personalfest du hamnade på! I princip en checklista på alla de fördomar man har om personalfester. Om ändå maten hade kunnat vara ok… En sådan tillställning är ju rena mardrömmen, inte minst nu när man inte dricker alkohol. Måste ha varit en del ångest på vissa håll nästa arbetsdag…?

”efter ett tag tröttnar man på att göra saker för att det förväntas av en”
Igår borde jag sagt ifrån tidigare att jag tröttnat och ville köra hem. Det finns ju taxi för de som vill fortsätta kvällen. Något att ta med sig.

Trevlig kväll! 😊

Profile picture for user Crusade

@Daemon
Hej ... försöker komma ikapp lite med vad som hänt för dig på sistone.
Ja så JÄTTE STARKT gjort av dig att du klarat av en sån kväll med folk som dricker och dessutom slänger på bordet onödiga kommentarer. Ingen aning hur jag skulle reagerat ... Förstår att jag pratat med dem minst onyktra personer. Känner mig likadant nu som nykterist eller vad man också vill kalla detta ... att få ha en vettig konversation med någon.
Nu tål jag egentligen inte längre onyktra personer och deras kommentarer och beteenden. Konstigt. När jag ser någon som supit ... tänker jag fasen har jag också betett mig så?! Alldrig mer. Jag skäms ...
I alla fall åter igen ... stort grattis till dig.
Kram
xxx

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Hej, tack! 😍 Det är fint med mig. Denna veckan har rusat på. Började lite kämpigt i måndags, men sen har det känts bra. Två dagar denna veckan har jag sovit bättre än normalt (=inte vaknat 324 ggr per natt). Hoppas det är ett tecken på en bra effekt! Det ger ju energi att få sova.

Dagarna tuffar på. Det kommer lite ’avundsjuke-tankar’ då och då tycker jag, på de man vet dricker öl och vin i omgivningen. Ibland är det lätta steg och man är stolt över sitt val, och så ibland kommer de där sorge-tankarna igen… 🙂 Men de brukar vara kortvariga.

Hur är det själv? Hur har din vecka varit så här långt? 😊

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Bra jobbat, men hu vad tiden går fort!
Ha en fin helg!☺️⛱️
Ps Vid avundsjuka: (Glöm inte se HELA filmen; mysig drink i solen, fyra-fem eller fler senare, hjärtklappning på natten, skraltig på morron med ångest. Trött, orkeslös. The end.) 😱

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Strongt jobbat med 25 dagar. Jag instämmer m Amanda L …spela hela filmen. Och vi vet ju inget hur den enskilde mår i sitt drickande inte för att jag vill missunna ngn ngt men det är ju ingen som vet hur jäkla dåligt jag har mått i mitt drickande när jag var aktiv förutom min man och kurator på rådgivningscentrum.

Veckan har varit tuff. Inte pga att jag inte kan dricka för jag vill inte dricka men pga att jag är så är så infernaliskt trött….Skriver mer i min tråd..

Ha en fin kväll!

Kram🥰

Profile picture for user Daemon

@Amanda L och @Varafrisk Får försöka se hela filmen framför mig! Inklusive eftertexterna! 😊

Fredagar är värst… Idag är nog värsta suget hittills faktiskt.

Lyssnade som sagt klart på ”Skål tamejfan” för några dagar sedan. Där snackar han ju om 12-stegsmetoden. Nyfiken, är det någon här som valt den? Hur tänker man/ni kring behovet av den? Den lyfts nästan fram i boken som en förutsättning för att lyckas.

Trevlig kväll! 🎶

Profile picture for user Jan.3.

@Daemon Blir det för jobbigt så ge dig ut och jogga eller cykla, du kan även göra armhävningar.
Gör något som får upp puls och andning så den inre stressen avtar.
Förra vintern var det nån här som hoppade hopprep när suget blev för stort.
Själv gick jag ner i källaren och körde slut på mig med motionscykeln.
All pulshöjande träning hjälper, testa så får du se.
Ha det bra.😊

Profile picture for user vår2022

@Daemon Grattis till 25 dagar!🥳. Du berättar om värsta suget hittills och lite avundsjuketankar. Det är den lille alkoholdjävulen som poppat upp och tagit lite mark😈. Han vädrar alkohol och lite vacklande tankar ”nu har du varit så duktig, så du är värd att få fira det, du kommer att kunna stoppa i tid”. Nu får du göra en tvärvändning och visa honom rumpan😂. Be honom fara åt fanders! Fokusera dina tankar på hur himla skönt det är att slippa ångest, att få sova flera goda nätter, vara närvarande för barnen och vakna pigg och fräsch imorgon bitti. Hur bra du mår som nykter. Alkoholdjävulen gör en stöt då och då för att testa dig och dina tankar. Det är falska hägringar och du lär dig genomskåda dem. Du kommer att bli allt starkare ju längre tid du är nykter. Så be fanskapet att dra åt hel…det är beroende som talar och inget annat. Ta en god alkoholfri dryck, registrera och genomskåda tanken och låt den passera. Suget går över.

Ha en fin fredagskväll och håll nykterhetsfanan högt!💪❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Tyckte också att fredagar var svåra för då var det ju på ngt vis legitimt att dricka. Slappna av och mysa efter en vecka. Men, en dag i taget så kommer dit sug avta👍🏻

Många behandlingshem använder sig av 12-stegsmetoden. Den behandling som jag har gått och eftervården jag deltar i utgår fr 12-stegsmetoden. Anonyma Alkoholister och Anonyma Narkomaner utgår också ifrån 12-stegsmetoden. 12-stegsmetoden kallas även 12-stegsprogrammet.
Eftersom man använder ordet Gud så vänder sig många/en del mot programmet. Jag är inte troende men tycker om det andliga. För mig var inte forumet tillräckligt utan jag behövde denna behandling för att bli nykter. Stegarbetet tilltalar mig men jag var väldigt skeptisk i början.
Jag går ju på NA-möten (anonyma narkomaner) där man pratar om beroende oavsett vad man använder.
Gå in på Anonyma Alkoholister hemsida och läs om du vill veta mer.
Testa och gå på ett möte. Gemenskapen brukar vara fantastiskt👍🏻

Kram🥰

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jag funderade också över slutet på Skål Tanejfan.
Det jag har läst mig till här är att en del kan vara nyktra flera år och sedan plötligt börja igen och ofta hamna i samma sits igen. Därför att man mår för bra, man har också glömt hur det var och hur man mådde. Det han framhåller är gemenskap, även om det inte är hela saken.
Jag hoppas att det här Forumet ska räcka? Att jag här kan lyfta såna tankar och kanske få det stöd jag behöver. Tror det finns en del som varit nyktra här flera år, men inte gått något tolvstegsprogram.
Men om det inte funkar här så provar jag AA.
Idag har jag också haft sug inför en middag med ett gäng som jag träffat i 25 år. Men det gick över innan jag kom dit. Det dyker oftast upp i sammanhang där jag tidigare druckit. Kanske inte nästa gång🤔

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Sök på Craig Beck på youtube. Han är grym. Rakt på sak. Då får du inspiration att fortsätta den nyktra resan.

Många är hjälpta av AA. Genom 12-stegsprogrammer får man stöttning i att reda ut vad som skaver, vad som är orsaken till att man dricker. Alkoholen är bara ett symtom, det är orsakerna man måste ta itu med. Man måste göra läxan.

Men kan göra det jobbet helt på egen hand också, det har jag och många andra på forumet gjort.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ha, ha! Måste skratta för jag vet att inlägg ovan är menat för @Daemon. Kändes som tillbaka i tiden då du @Andrahalvlek kom med massor av goda råd och tips till mig i min nynykterhet😁.

@Amanda L Vi är många på forumet som bara haft forumet som stöd i ”det vidare livet”, men tänker också att om det inte räcker så ska man absolut ta hjälp av AA. Tänker precis som@Andrahalvlek att det handlar om att komma åt vad det är som ligger bakom att man dricker så att man inte bara ”vänder på bladet” och går vidare utan att ha närmat sig vad som skaver. Att man får självkännedom om vem man är. Risken är annars att man inte gjort hela den förändringen som krävs för att det ska bli hållbart över tid. Sedan kan vi ha olika mycket som behöver bearbetas. Det skulle kunna liknas vid att komma ur ett destruktivt äktenskap och sedan gå in i ett liknande igen, pga man inte lärt känna sig själv på djupet och kan se orsakerna till varför man lockas till ännu ett destruktivt förhållande. Man gör om samma sak men förstår inte varför.

Nykterhetsprocessen innebär att få en förståelse för sig själv och att kunna se vem man är och hur man tänker om sig själv. Det är förändringen i sitt förhållningssätt till sig själv, livet och därmed också till alkohol. Craig Beck är så bra och rakt på sak som Andrahalvlek säger. Han säger att drickande grundar sig i att man inte tar tag i sina underliggande problem och det tror jag stenhårt på.

Ha en fin lördag alla🌞❤️

Profile picture for user Jan.3.

Vad djupt ni tänker om problem och orsaker till drickandet, jag har inte ens tänkt tanken på nåt sånt.🤔Jag trodde alkohol bara var en beroendeframkallande substans som en del fastnade i.
Själv började jag i min ungdom som en glad festprisse, förresten orsaken kanske var blyghet från början.

Ha det bra.😊

Profile picture for user Daemon

@Jan.3. Yes, jag gillar träning också, så det blir ett bra hjälpmedel då. 😀👍 Kul att variera mellan lite olika träningsformer. Nuförtiden får man lägga mycket möda på att se till att återhämta sig… Kroppen behöver mer vila! 🤪😂 Fantastiskt härligt att vara ute och kuta nu när vädret är så här fint!

Ha en bra dag!

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Igår kväll gav jag Alkoholdjävulen fingret! 👍 Käkade jordnötter, Wasa Sport, och drack Cola zero framför TVn. Inget alkoholande! 😁

I mitt fall kan drickandet kanske vara kopplat till lite grand frihetsflykt, inte minst på helgen. Vet inte när det började dock. Jobbade oerhört mycket för ett antal år sedan, kanske det började lite grand då. Nu har jag en mycket bättre balans mellan jobb och fritid sedan ett antal år, men då känns det som att drickandet ändå blivit ännu viktigare för mig… Fredagens första glas vin ville jag ta så snabbt som möjligt och det var extremt viktigt för mig. Det gällde alltid, även om jag var sjuk eller ensam hemma. Sen smög det sig mer in på vardagarna.

@Amanda L Min förhoppning och känsla är också att detta forum är det jag behöver, att det täcker mina behov. Men när jag lyssnade på boken blev jag lite överrumplad.

@Varafrisk och @Andrahalvlek Jag har 12-stegsmetoden i tankarna. Är nog inte helt emot den faktiskt. När man läser om den så verkar det vara en väldigt bra metod. För mig är det viktigt att prata om problem, oavsett vad problemet är. Så löser vi problem på jobb också.

Här på forumet får man mycket hjälp tycker jag. Sen pratar jag mycket om detta med min fru, många gånger varje dag. Hon är en extremt bra lyssnare och bra stöd. Hon står bakom detta till 100% och hon lyfter fram saker hon ser redan har förbättrats! 😊

Craig Beck ska jag kolla in! 👍

Nu ska jag iväg på ett 1.5- timmes träningspass! 😁

Ha en fin dag! ☀️😍

Profile picture for user vår2022

@Jan.3. Jo, vi människor är ju olika och olika djupa😁. Det är så många olika faktorer som påverkar oss olika i våra liv och det är dessa faktorer man behöver få koll på och förstå. Helt klart är alkohol beroendeframkallande som man kan fastna i, som vi här på forumet, men oftast finns det nog djupare förklaringar till att man fastnar i beroendet. Sedan har vi olika tillgång till våra innersta känslor och har man inte sedan barnsben fått lära sig att hantera sina olika känslouttryck så är det även svårare att göra det som vuxen. Så vi är väldigt olika i hur vi fått lära oss att hantera känslor. Har man fått med sig att känslor ska döljas, ignoreras och att detta prata man inte om, så blir denna förmåga inte utvecklad och gångbar. Man lägger lager på lager av känslor som inte hanteras och det kan en vacker dag explodera, men man fattar inte varför och vad som händer. För man har inte fått den kunskapen eller färdigheten, att ta itu med sådant som känns och skaver. Man vet inte vad som känns eller skaver.

Så det kanske finns något bakom blygheten du berättar om ändå. Men vi har också olika behov av att gräva i det och med nyfikenhet fundera på vad det kan stå för och innehålla😁. Ha en fin dag❤️

Profile picture for user Amanda L

@Jan.3. Jag var också otroligt blyg som ung. Började i tidiga tonåren. Alkohol gjorde mig friare, tyckte jag. Nu som äldre kan jag se stt blygheten bottnade i låg självkänsla. Nu är den böttre och få skulle nog kalla mig blyg.
Men ändå, självkänslan är något som påverkar och påverkat mig.
Och hänger ihop med alkoholen. Kanske har du liknande saker i bagaget? Eller så var du ”bara” en festprisse? Kan ju vara värt att fundera på. Men huvudsaken detta funkar för dig.
Har ju hört att du visslar också. 😄
👍
Ursäkta Daemon att jag snodde din tråd. Kunde inte låta bli…😇

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Helt rätt 🤣 Fick fel mottagare av mitt inlägg ovan. Ibland känner jag mig som en gammeldags bandspelare, jag spelar upp valda delar gång på gång. Men det är samtidigt ett sätt för mig att få nödvändig repetition. Jag tänker ju typ aldrig på icke-drickandet längre, förutom när jag läser och skriver här på forumet. Med tiden blir ens råd mer och mer nedkokta till essensen, man hittar formuleringar som når fram.

Sen kan jag ärligt säga att jag efter över 3 år inte orkar/hinner möta alla nynyktra. Väldigt många skriver bara några få inlägg och försvinner sen igen ut i tomma intet, och det är svårt att veta vilka som det är mest givande att lägga krutet på. Det är ju en del av mitt skav, att jag vill rädda hela världen typ. Inkludera alla i värmen och gemenskapen. Och det funkar inte, jag kan inte frälsa alla. Varje individ har ansvar för sitt eget liv och tillfrisknande.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Jan.3. Jag tänker att man generellt nog kan säga att det skiljer män och kvinnor hur ”djupt” man vill rota i det mentala. Jag vet att @Torn också brukar framhålla att han drack för att han blev beroende av en beroendeframkallande substans. Punkt. Han brukar också hänvisa till blyghet i ungdomen, men den blygheten lider han inte av längre.

Jag tror att kvinnor generellt har en förmåga att gå på djupet och ”förverkliga sig själva” som det så fint heter. Män gör det nog också, men det är nog inte lika många som har det behovet. Oavsett så är det bra att identifiera orsakerna till att man drack (blygsel, rädsla, skam, stress etc) och sedan göra något åt grundproblemen. Byta jobb/arbetsuppgifter, skilja sig, fysisk träning, bättre kost, bevaka sina gränser bättre, sluta göra saker som andra vill att man ska göra, etc

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Din känsla på fredagar hänger ihop med att du är så himla van att dricka vin då. Förväntan inför fredagsvinet triggar dopaminet (må-bra-hormon), och nu när du inte får fredagsvinet blir dopaminet helt vilset och vet inte hur det ska bete sig. ”Va, inget vin?” Då störtdyker det istället, och du mår urkasst.

Hitta något annat istället som du förknippar starkt med rast och vila. Jag badar i badkaret varje kväll. Vissa jobbdagar kan jag nästan längta ihjäl mig efter badkaret. Inte ens vilda hästar hade fått mig att avstå. Och när jag sjunker ner i det varma vattnet omsluts jag av lugn och njut 🥰

Allt som har med alkohol att göra är dåliga ovanor som du har skaffat dig under lång tid. Nu måste du lägga krut på att få till goda vanor istället! Träning, bra kost, goda sömnrutiner osv. Till 80 procent handlar den nyktra resan om att skapa nya goda hållbara vanor.

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon 12-stegsprogrammet används både av AA och NA ( NA inkluderar alla beroenden) samt behandlingshem men även inom öppenvården (Socialtjänst) där jag gick.

En del personer klarar av att bli nyktra genom forumet andra blir det genom AA/NA och en del är som jag behöver behandling som leds av professionella behandlare, en terapeutisk behandling. Jag behövde den behandlingen. Inte jobba men ändå leva i vardagen. Meditation och läsa Dagens text varje dag. Skriva ner min livshistoria och berätta för alla i gruppen. Det är endast min man som vet mer annars vet gruppen det mesta.
Vi började med de två, tre första stegen i programmet. Då man pratar om vilka man har gjort illa tex om man har barn hur har det varit för dem, om man har gjort kriminella handlingar, vad man har försakat mm.
Pratar inte särskilt mycket om alkohol el droger eller vad man kan dricka istället. I den grupp som jag gick i kom vi fr vitt skilda bakgrunder, några hade suttit i fängelse, ngn hade en ganska ”vanlig” uppväxt. Det handlar även om gottgörelse. Nu går jag på eftervård varje måndag två timmar. Har en sponsor ( ngn som gjort programmet) och jobbar vidare m stegarbetet. Har köpt en lättläst bok fr AA som heter Leva Nykter börjat läsa lite grann och känns bra.
Om man vill testa att gå på ett möte så är det ändå bra om man går på flera få lite mer känsla. Jag gillar konceptet att träffa m människor att ta del av andras delningar.

Kram🤗

Profile picture for user Daemon

@Amanda L ”Ursäkta Daemon att jag snodde din tråd” Bara trevligt! 😀👍 Och visst är det så att alkohol hjälper folk att släppa blyghet och rädsla. Jag är ingen ordforskare, men inte omöjligt att ordet ”styrketår” har en viss koppling här? Och man behöver ju inte vara speciellt blyg för att dra nytta av den effekten. Man blir ju sällan blygare av alkohol…

Sjukaste/”roligaste” exemplet jag varit med om var under en fest för, många många, år sedan. Där satt en ny flickvän till en kompis. Ingen av oss hade träffat henne tidigare. Hon sa inte ett pip under en extremt lång tid på festen, vi satt först och åt och fortsatte sen i vardagsrummet. Tiden gick. Fortfarande ingenting från henne. Men hon drack… oh yes… hon drack!

Sen… plötsligt… tar hon till orda, och då drar hon en av de fräckaste/snuskigaste historierna jag hört, än idag. Jisses, det enda man hörde sen var hur hakorna åkte ner av förvåning på alla i gänget. 😁

Alkoholen ”gjorde sitt jobb” där…!

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek ”och nu när du inte får fredagsvinet blir dopaminet helt vilset och vet inte hur det ska bete sig”
Precis så där har jag känt. Vissa saker är så starkt förknippade med alkohol att man nästan undviker dem, även hemma. Favoritplatsen hemma (där man brukar ta fredagsvinet), etc. Det är för j-kligt tycker jag. Första tiden orkade jag inte vara på dessa platser hemma, för de påminner mig om vinglaset, som nu saknas.

Men jag har börjat jobba med att återerövra dessa platser nu, en och en. Sitter på en av dem nu i uterummet och skriver. 😊

Går och funderar på hur jag vill att mina rutiner ska se ut nu när alkoholen inte längre finns där. Förhoppningsvis kommer det finnas mycket mer tid och ork att göra saker! 😊

Ha en fin dag! ☀️

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk 12-stegsprogrammet låter fantastiskt bra. Just att kontinuerligt träffa folk och prata om det tror jag också är superviktigt.

Jag får se lite hur jag ska göra. Vi har pratat lite om det där programmet här hemma, min fru tog också upp att det finns, om jag känner att jag inte klarar det på annat vis.

Här tar jag (för en gångs skull) det dag för dag. Det viktigaste är att man har rätt riktning hela tiden, sen är inte tempot av betydelse. Viktigt att man känner att man har rätt hjälp och stöttning hela tiden! Jag behöver som sagt prata om detta, ofta! Det är ett sätt att processa alltihop och forma framtiden.

Ha en härlig dag i solen! ☀️

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Jag går ju på NA-möte eftersom AA inte finns i min stad.
Jag minns att jag fick rådet att titta/lyssna till likheterna och inte olikheterna före jag gick på möte. Men naturligtvis tittade jag om jag kunde identifiera mig med någon. Och, jag kan väl säga som så att 60-åriga kvinnor lyste m sin frånvaro😉
Jag minns att jag tänkte att oj, vad en del såg kriminella ut och vad pratade dem om egentligen?? Men, jag gav det en chans och nu ser jag bara likheterna. Under själva mötet är det mycket lyssnande men under ”delning” har den som vill möjlighet att säga vad den vill utan någon annan kommenterar. Många kommer före mötet börjar för att få prata med andra och efteråt är det många som stannar kvar en liten stund. När jag är tillräcklig stabil i min nykterhet skulle jag vilja jobba för att kvinnor i min åldersgrupp kommer på möten för att slippa sitta hemma i sin ensamhet.

🌸❤️🌸

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Jag kan förstå att det tog ett tag att hitta rätt i en sådan grupp. Måste vara nervöst första gångerna. Jag antar att de flesta som går på sådana möten är seriösa, eftersom det är frivilligt? Låter intressant med delningen. Och att man får prata ostört, hur lång tid får man på sig…? 😊 Har man någon form av diskussioner under mötet, eller det blir innan man startar?

Profile picture for user Varafrisk

@Daemon Jag skulle vilja säga att det är mycket seriöst. Alla har ju ett gemensamt ansvar för att det ska bli ett bra möte men som ny så krävs det inget direkt utan man kan sitta med i lugn och ro. Vid varje möte har man två mötesvärdar, en kvinna och en man, tror funktionen handlar om att det ska vara lugnt i lokalen. Man får stanna kvar om man har tagit ngt så länge man är lugn men man får inte dela. Det finns ingen tidsgräns somliga pratar länge somliga säger inget alls men när det är 20 min kvar så frågar den som håller i mötet om det är ngn som bär på en ”tickande bomb” för då får den personen gå före. Under den tiden jag gått har det varit lugnt och inga tickande bomber.
På tisdagar är det stegmöte ( läser det steget som är i tur att läsas), torsdagar är det känslomöte och på söndagar litteraturmöte ( då läser ngn en text ur en särskild bok). När man delar behöver det inte vara relaterat t vilket möte det är för dagen utan man får dela det som man är fylld utav men man kan även dela om ngt relaterat t dagens tema .

Många kommer 30-40 minuter före mötet. Någon öppnar lokalen och kokar kaffe. Efter mötet går man kanske fram till ngn som har delat ngt som berör en, kanske pratar m ngn man känner lite mer och ibland går man direkt hem.

🐬🌸🥰

Profile picture for user Daemon

@Varafrisk Låter lugnt och välplanerat. Bra att det kan skapas utrymme för att prata lite grand, inte minst efteråt. Antar att det kan uppstå en hel del frågor och nyfikenhet kring tex delningen.

Misstänker att det nog är någorlunda samma koncept på de flesta ställena, oavsett ort, men det kan så klart skilja i detaljerna. Gissar jag. Huvudsyftet är ju iaf detsamma. Jag får fundera över det här och se hur det känns. En månads alkoholfritt på måndag morgon. Det får väl fungera som någon slags check-point.

Ha en fin söndag! 😊☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Det är lite svårt att veta hur man ska räkna. Man börjar med dagar, övergår till veckor, sen till månader, halvår, helår. Nästan exakt samma utveckling som med små barns ålder, haha 🤣

Jag kan rekommendera appen Nomo. Den håller räkningen på dagarna åt mig. Idag visar den 1.205. Jag tänkte att jag ska uppmärksamma dag 1.234 för att det är en cool siffra. Så just nu får jag hålla lite tätare kollar, men annars kollar jag några gånger per år endast.

Den 9/2 är min årsdag, och den känns nästan mer viktigt för mig än min födelsedag. Jag firar varken med dryck eller sötsaker, och ingen i min fysiska närhet vet om det utan bara ni på forumet. Men mentalt struttar jag runt hela dagen som en mallgroda 🐸

Kram 🐘

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Tackar!! 😀

Ja, det är lite trixigt med räkningen. 4 veckor idag, men en kalendermånad imorgon. När dagen är avverkad… 😁 Eller hur man nu ska räkna.

08:00 1:a maj räknar jag som min start.

Jag använder faktiskt också Nomo. 😀👍 1234 är definitivt en cool siffra! Kodac moment (= screen shot 😂)!

Trevlig kväll! 😊

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Grattis till cirka fyra veckor! Tyckte du kom hit nyss, men tiden bara ramlar iväg.
Hur känns det nu med sömn och träning? Har det blivit någon skillnad på de fronterna?
🙏🏻👍

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Tackar! 😀 Ja, tiden rusar på!
Jag tycker att jag redan sover mycket bättre också. Känner mig lite mer utvilad. Tröttheten kommer då och då tillbaka, men jag har längre perioder nu där jag är fylld med energi. Får även mer perioder på jobb då jag kan jobba så fokuserat som jag vet att jag egentligen kan. För första gången har jag på riktigt börjat uppskatta sömn och förstå värdet av den. 😴💤

Har börjat få gjort lite mer saker generellt. Fortfarande en bit att vandra, men definitivt på rätt spår! 😀👍

Träningen går bra, när jag väl tränar. 😂 Det bli ju en del, men inte riktigt så mycket jag önskar. Men jag pressar mig inte, det kommer. Får balansera energin så att det räcker lagom mycket till hemmet, jobbet, och träningen - så att jag inte bränner allt på en grej. Men kondisen har helt klart fått en ”gratis-boost” när jag slutade med alkohol! 😎 Men som sagt, snart vill jag komma igång med ännu mer träning… 😀👍

Profile picture for user Jan.3.

@Daemon GRATTIS!! Till din första månad.🥳💥✨
Check på den.✅
Själv hittade jag hit när jag skulle försöka mig på en vit månad, men tack vare responsen som jag fick här på forumet så fortsatte jag av bara farten.
Nu är det bara att köra vidare och sätta Check på nästa månad.

Ha det bra.😊

Profile picture for user vår2022

@Daemon Grattis till en månad!🥳 wow! Jag brukar räkna det datumet jag slutade, som i ditt fall den 1:a, som en ny månad. Det blir ett bra och lätt datum att minnas😁. Jag har den 25:e, också ett bra datum som bli lätt att minnas för det är löningsdag😁. Fint att du sover bättre och är mer utvilad, de goda effekterna av att vara nykter.

Det gäller att hitta rytm på sin träning. Jag var på boxningen idag och det var ca 1,5 vecka sedan senast, röd dag och vila förra veckan med knät. Fasiken vad jobbigt det kändes😅. Sedan sprang jag lite lätt idag, rehabträning och snubblade och stukade fingret😂. Så nu är två fingrar tejpade, men det går ju att träna ändå. Blir lite svårare att skriva på datorn dock. Ja, ja det kunde vara värre!

Ha det gott!🌞