@Daemon Låter som du mår bättre, men visst är det talande ändå hur mycket alkoholen måste krävt av energi och ork? Det är konstigt att man orkar dricka så mycket plus allt annat samtidigt. Det är säkert klokt som du gjort, ta det långsamt. Jag har också sagt nej och lämnat bort en hel del saker som jag varit involverad i tidigare. Orkar inte just nu. Och det handlar säkert både om att orka med processen med att bli nykter, men också återhämtning. Fast glömmer bort mig ibland…

@Amanda L Och vet du - ofta har vi druckit för att orka lite till. Vi har egentligen inte orkat, men vi har använt alkoholen som startgas och fartdämpare.

När vi blir alloholfria börjar vi lyssna på kroppen och knoppen. Och förhoppningsvis ger vi den vila när den behöver. Ingen tackar oss när vi kör rakt in i kaklet i 190 knyck. Jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression tre gånger. Fy fan, aldrig mer.

Kram 🐘

@Amanda L och @Andrahalvlek Yes, precis så är det.

Jag får piggare perioder oftare, men blir fortfarande väldigt trött tidvis. När jag blir trött nu blir jag nästan ännu tröttare än tidigare. Skumt? Jobbade hemma idag och vid tre-tiden blev jag så trött att jag nästan mådde illa. Ofantlig trötthet, inte ofta jag känt så där tidigare och aldrig så där helt plötsligt. Sov en halvtimme tillsammans med hunden. Som sagt, har aldrig uppskattat och prioriterat sömn så som jag börjat göra nu. Man ska ju skaffa hobbys, sova är min nya hobby! 😁💤👍

Under en period på många år jobbade jag alldeles för hårt. Idag förstår jag inte hur jag orkade, blir helt ärligt nästan ledsen och får panik när jag tänker tillbaka på det. Hur gick det till? Kunde aldrig varva ner. Inte för en dag. Satt i princip varje natt och jobbade, inte sällan fram tills ett-två. Blev sen turbostressad när semestern kom och det tog lång tid att komma ner i varv, så att man kunde börja fundera på vad man skulle hitta på. Blev jättestressad om vi i förväg bokade in en massa på semestrarna. Framförallt på somrarna. Behövde luft, inte tajta bokningar. Vintern och skidsemestrarna funkade ok. När det gått några veckor på sommaren och det började kännas iaf lite bättre, då blev jag stressad igen över att semestern i princip började ta slut. Så var det, under flera år. Förstår inte hur min fru orkade med det… 🙁 Självklart gjorde vi ju grejor och åkte på resor etc, men det var inte ok att mitt dåliga mående styrde hela familjen på det viset. Självklart får man dåligt samvete när man tittar i backspegeln.

Nu jobbar jag väl 60-70% i snitt mot förr och landar mer på normala 8 timmar i snitt per vecka. Och jag är ordentligt trött efter 8 timmar. Egentligen redan efter 6-7 timmar… Men jag känner att trots att jag haft det bättre under något år nu, så har jag inte återhämtat mig. Tröttheten finns där och min stresstålighet är betydligt lägre än innan. Jag tycker dock att stresståligheten redan förbättrats lite grand under denna månaden som alkoholfri. Bättre tålamod också (vilket förr varit en stor styrka hos mig både inom jobb och sport). Jag har börjat kunna fokusera lite bättre på uppgifter nu, men under korta perioder. På rätt spår i alla fall!

Har funderat kring när jag började dricka alkohol som jag gjorde på slutet. Kan inte säga exakt, det har smugit sig in. Somrarna har så klart fungerat som språngbrädor, och sen har jag förmodligen upptäckt att man kan använda det som artificiell energi för att orka. Började som sagt smyga sig in lite väl mycket alkohol under vardagen också, säkert för att ”generera energi” som du säger Andrahalvlek. Problemet är ju då som bekant att man till slut får mindre och mindre energi till att faktiskt göra någonting då man inte dricker.

Jag kände att jag nått en punkt där energin var i botten och alkoholen alltför viktigt. Den började styra mina tankar på ett läskigt sätt. Har som sagt en jättebra situation på jobbet nu, faktiskt väldigt bra och mil ifrån hur det var tidigare. Min fru säger att hon fortfarande tycker jag är ok. 🤪 Jag är fortfarande i ok:ish fysisk form. Men allt detta var på klar nedgång. Alltihop! Alla dessa saker började klart och tydligt påverkas negativt. Och när den resan börjar, då kan det gå snabbt - och det är jag absolut inte intresserad av!

Bra påminnelse det sista, till mig själv! 😊
Eller som du utrycker det på ett väldigt bra sätt @Andrahalvlek:
”Fy fan aldrig mer” 😍

@Daemon Låter verkligen som du behöver vila och pterhämtning! Jag har också varit nära väggen två ggr i livet. Den sista strax före pension. Då helt slut. Kan vara så att alkoholen blev en krycka på alla möjliga sätt. För att stressa ner, för att orka med… Men till slut blev det som en karusell som bara gick fortare och fortare.
Jag minns att jag skulle ha överlämning av jobbet en månad, när jag blev pensionär, men orkade bara några dagar. Sa till chefen att nu går jag, ni får ringa om det är nåt. 😵‍💫 Då är man trött. Nu sedan jag slutat dricka vilar jag också mycket mer. Och som sagt även avsagt mig en del frivilliga åtaganden. Nu är mina behov viktigast för första gången. Det får vara så ett tag. 😌

@Daemon @Amanda L @Andrahalvlek Ja, det är otroligt när jag tänker efter hur hårt jag kört på i alla håll och kanter förr. Och hur alkohol båda dämpade och gasade. Jag tycker att tröttheten var stor första tiden som nykter och att den stabiliserats. Jag är pigg på ett helt annat sätt och trött på ett helt annat sätt som nykter, mer äkta och jag känner signalerna på ett annat sätt. Tänkte häromdagen att jag märker en skillnad i att orka slutföra saker eller att inte ge upp. Tex så åt jag mycket onyttigheter under en vecka och rörde mig inte så mycket. Det kändes ok och veckan därpå åt jag nyttigare och rörde på mig. Jag fick inte stress eller prestationsångest av det som tidigare. Det kunde tidigare leda till att jag lade av, massa ångest, men nu är jag mer chill. Eller nu när jag varit överansträngd i knät och långsamt tar mig tillbaka genom kort jogg och att gå emellan. Det stressade mig tidigare, men nu tar jag det chill och är glad för att jag är på väg tillbaka på ett hållbart sätt. Det finns ett långsiktig tänk om livet numer och inte quick fixes som förr och som aldrig håller.

Tänk vad mycket gott nykterheten medför! Det är verkligen spännande med all positiv utveckling på faktiskt alla livsområden. Finns inte en chans att vilja byta till livet innan med alkohol. No way!

Ha det gott!❤️

@Daemon I början sov jag middag 30 min var och varannan dag. Eller höneblund som jag kallar det, en kvinnlig variant av tupplur.

Jag blev nykter precis när corona bröt ut så vi blev hemskickade och 30 min höneblund på lunchrasten var verkligen vad jag behövde. Man snabbladdar batterierna oerhört effektivt.

Längre tid än 30 min funkar inte för mig, då får jag problem att somna på kvällen. Kl 22 larmar mobilen för läggdags. Jag behöver 7 tim sömn.

Kram 🐘

@Andrahalvlek ”Höneblund”
😂 Vinnande bidrag ikväll! 😂

Jag ska definitivt bli bättre på, i mitt fall då, tupplur. 😁 Det är verkligen en energi-boost. Jobbar hemma en del varje vecka och då ska jag planera in det. Men även helgerna bör man ju utnyttja för denna (i mitt fall nyfunna) aktivitet.

På tal om vila, läggdags nu! 😊
Sov gott!

@Daemon Känner igen mig jätte mycket i det du skriver om att köra på och vara så uppe i varv att man inte kan slappna av förrän semestern nästan var slut! Jag körde på i så många år jag med och sedan med hjälp av A för att orka för att sedan förstå att det kommer gå åt helvette om jag fortsätter dricka på det viset.

Jag var döds trött i många månader efter jag slutade dricka, tror att kroppen äntligen blir lyssnad på och vilan är bara att acceptera att man behöver! Så som jag hade slitit på min kropp och hjärna! Aldrig lyssnat på den utan bara tagit till A för att kunna fortsätta! Låt det ta den tiden det tar, var snäll mot dig själv och lyssna på kroppen så den får vila och återhämta sig❣️

Kram

@Himmelellerhelvette ”Låt det ta den tiden det tar, var snäll mot dig själv och lyssna på kroppen så den får vila och återhämta sig❣️”
Jag försöker verkligen tänka på det. Vila! 😍 När jag kommer hem fortsätter mitt fokus på det. Sömn är som sagt något jag nyligen lärt mig uppskatta på riktigt.

Denna helgen blir en extra utmaning. Är på några dagars event där folk runt omkring mig i sällskapet kommer dricka alkohol i alla former. Inte jag dock, fortsätter med 0.0%. Även om det blir betydligt senare kvällar än jag egentligen vill / orkar med, så vet jag att en person kommer vara piggare än resten av gänget på morgnarna.

Sov gott!

@Himmelellerhelvette Yes, vi flyger hem på söndag kväll och då kommer folk vara slitna… 😂 Under dagen har det druckits en del, och nu på kvällen ökar det… och ökar… 😊

Det känns väldigt annorlunda att inte dricka alkohol, men samtidigt bra. Tankarna skiftar runt, som i en torktumlare. 😁 Men det ska nog gå fint!

Jag känner mig stabil i mitt beslut.

Trevlig kväll! 🎶

@Daemon Bra jobbat av dig att hålla dig nykter på resan💪. Det ger dig erfarenhet och du har fått en inblick i hur det ser ut nu när du inte själv är i alkoholbubblan. Du kommer inte att vara sliten som de övriga, så skönt!

Ha en fin nationaldag och var stolt över dig själv!🌞🇸🇪🌺❤️

Vardagen lunkar på. Lite pyssel på jobb. Har landat efter helgens urladdning. De drack faktiskt mindre än förväntat… Berodde det på mig eller var det en slump? 38 dagars nykterhet imorgon bitti. Känns nästan overkligt. Onsdagar brukade jag av någon anledning alltid dricka vin. Inte idag. Idag roade jag mig istället med att vattna i trädgården. Hunden älskar det, kanske t.o.m. mer än växterna. 😊 Studentfirande ikväll ett par hus bort och fullt ös i högtalarna. Mycket ABBA, Timbuktu, och inte minst Håkan Hellström. Var ute med hunden en kort sväng. Tre tjejer satt utanför huset till studentfesten och snackade. Plötsligt tog de ton samtidigt och sjöng, riktigt högt, ”din tid kommer 🎶”! Hunden tvärvände skräckslagen och rusade hemåt. 🐶

”Din tid kommer.”
Min nya tid har kommit! 🤘Men jag är lite orolig för bla Midsommar och semestern. Nya intressen och vanor är ofta lättare att följa i början. Nyhetens behag. Lite rosa skimmer och extra energi i början, sen kommer den riktiga vardagen. Ett maraton börjar vid 32km. Då krävs att man uppnått fullt commitment , annars går det inte. Har jag genererat tillräckligt med positivitet kring min nykterhet nu för att överleva grillningens och bib:arnas högtidsperiod!? Jag tror och hoppas det.

Känner dock att jag måste ta mer hjälp av något av mina intressen nu, som distraktion. Behöver definitivt boosta den biten!

God natt! 💤

@Daemon I början av min nykterhet gjorde jag en speciell låtlista på Spotify med låtar som jag laddade med positiv energi. Låttexter som jag tolkade efter hur jag mådde just då i min nykterhet - och hur hoppfull jag kände mig inför framtiden. Jag spelade låtlistan ofta, gärna högt i bilen, och sjöng med högt. Det var ett snabbt sätt att kicka igång endorfinerna.

Några av mina låtar: Så gott att må gott igen (Peter le Marc), Lev nu dö sen (Miss Li), En stund på jorden (Laleh) och givetvis Din tid kommer (Hellström i Otto Knews remix). Jag kan skriksjunga och fuldansa helt själv när jag känner att jag behöver det. När som helst kan jag spela min låtlista och verkligen känna det framtidshopp jag kände i början av min nykterhet. Och framtidshoppet blir bara starkare med tiden, samtidigt som jag verkligen kan njuta nu, nu, nu.

Alkoholen tar ifrån oss möjligheten att känna glädje i vardagliga ting. Som nykter får man tillbaka den förmågan. Lycka är att var nöjd med det man har, och jag är numer lycklig.

Kram 🐘

@Daemon
Jag tror du har rätt. I början är allt nytt och en kamp mit sug och pngest på olika sätt. Det är både spännande och intressant att byta liv. När det börjar bli vardag, så krävs goda vanor istället. Det räcker inte med att bara vara nykter. Livet måste gå vidare och utvecklas. Vi människor är ju sådana tänker jag.
Att vara tillfreds men samtidigt utvecklas är mitt mål.
Hittade ett inlägg idag som jag kopierat. Tänkte att det kanske skulle inspirera dig till att bygga ditt nya liv. Iaf tyckte jag det, förutom det där med minus 30 kilo. Då skulle jag väga 26 kg, aning för magert…😀 Så här var det i alla fall:
”Har nu varit nykter i 1 år. Fördelar:
Gått ner ca 30 kilo.
Mår utmärkt.
Har ett stabilare psyke
Sover på nätterna
Har inget dåligt samvete längre som gnager på mig
Har fått bra relationer igen
Har fått ökad livslust
Depression är borta
Ökad rörlighet i kroppen
Mer pengar över
Mer tid över

Det här är bara några av de fördelar som just jag har fått. Det är aldrig för sent att börja om i livet. Det här är nog de sista jag kommer skriva i de här forumet. Vill önska alla här ett stort lycka till på er väg mot nykterhet. Det är
Mödan värt😊”

@Andrahalvlek Fuldans är underskattat! ’Dancing with myself’ (Billy Idol). 😊 Jag gillar att göra Spotifylistor, ska kombinera ihop något nytt. Bra tips på positiva låtar. Jag gillar så himla många olika typer av musik, blir svårt att välja.

Jag får också en enormt positiv energi av musik och bra låtar. När man bränner av en låt högt i högtalarna behöver man verkligen ingen alkohol, känner mig nästan hög ändå! Sjunger också jättegärna i bilen och hoppas varje gång att ingen j-kel har satt dit dolda mikrofoner.

Jag ska nog också börja utnyttja den där känslan lite oftare. Det blir ju en flykt, i positiv bemärkelse, från negativa tankar! 😍

@Amanda L
Jag har märkt att jag blir mycket mer känslomässigt påverkad nu efter att ha slutat dricka alkohol (blivit ”böligare” i hjärnan 😊)…
…vilket fint inlägg!! 🥲🥹😍
Wow, vilken utcheckning! Den bet…

Det mesta av det där vill jag också uppnå! (Minus 30kg funkar dock inte för mig heller. Mitt mål är minus 2-3 kg. 😊) Så många positiva effekter för både kroppen och relationer. Jag vill kunna skriva en liknande lista om ett år! 😍

Sov gott!