@Himmelellerhelvette Det är svårt, men ett mycket bättre förhållningssätt. Jag kämpar också med att inte försöka förändra det jag inte kan och slösa energi till ingen nytta. Förhoppningsvis finns det då energi till det jag KAN påverka och förändra…😀

@Amanda L Det är verkligen jätte svårt att inte spilla energin där den ingen nytta gör. Jag är inne i en period nu där min hjärna går på högvarv kring allt som är problem, försöker innerligt att tänka på allt som är positivt men går automatiskt hela tiden över på problemtänket! Fruktansvärt irriterande och enormt energikrävande! Tips mottages gärna på hur jag kan göra.

Kram

@Andrahalvlek Tack❤️ Är detta en del i processen? Att hjärnan går på högvarv kring problemlösning eller är det detta jag tidigare dämpat med A så jag inte behövt vara med om det förut?

Kram❤️

@Varafrisk Tack! Det känns helt otroligt! 2 månader kvar så är jag inne på år två❣️

Kram❤️

@Torn Tack, jag längtar❣️Denna perioden som är nu har jag svårt för, mycket A överallt, det är ju inte lika synligt på vinterhalvåret, nu ska folk ha A till exakt varenda tillfälle! Tänker på hur hjärntvättat samhället är med hur accepterat A är, ingen som tänker på att det är farligt och att de leker med ett beroendeframkallande gift.

Kram❤️

@vår2022 Tack❣️Gick din hjärna på högvarv kring problemlösning? Hur fick du tyst på hjärnverksamheten och ändrade fokus? Jag försöker men sekunden senare är jag tillbaka i problemen och lätt i katastroftänk!

Kram❤️

@Himmelellerhelvette Du har garanterat hällt alkohol på de känslostormarna. Du måste hitta andra sätt att stänga av. Meditera tex, eller löpträning. Då får din kropp fysiskt utlopp också.

Häromdagen var jag så upprörd över en sal som hänt. Hela dagen tänkte jag på det, letade efter all info som gick att uppbringa. Det bara malde på. Tack och lov hade tankarna lugnat ner sig efter en god natts läkande sömn 🙏🏻

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Jag kan älta jag också och fastna där. När jag inte kan komma ur så brukar jag sticka ut och springa. Kan känna mig förbannad en längre stund men till slut släpper det. Oftast gör jag något fysiskt eller så slänger jag på en fil, serie för att komma ur mina tankar. Meditation med kroppsskanning av hela kroppen är också bra. Jag brukar också prata med min man när det fastnar saker i mig eller med en god vän. De kan få mig att se saker i ett annat perspektiv. Så att sätta ord på sina känslor är väldigt förlösande. Om jag minns rätt har du inte gått i samtalsterapi va? För mig har terapi varit oerhört viktigt. Det har verkligen fått mig att se saker ur synvinklar, men främst har jag fått kontakt med mig själv och mina känslor, min skam. Jag har sett det som en lyx att få bolla mig själv med en terapeut, någon som verkligen förstår och som satt igång min process och upptäcktsresa om mig själv. Som hjälpt mig att bli av med min skam och som hjälpt mig att se hur jag tänker om mig själv.

Det som är viktigast är att träna, träna tankarna, precis som du gjort kring alkohol. Detsamma gäller att träna på ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” och bryta rundgången genom att distrahera sig fysiskt, sätta ord på sina känslor och att fortsätta den inre resan om sig själv. Det är där du hittar svaren❤️

@Andrahalvlek och @vår2022 Tack❤️ Fysisk aktivitet är toppen och meditation också, det har jag slarvat med det senaste och kan vara en stor del i hur negativiteten och stressande tankar tagit över en hel del det senaste. Jag har blivit bättre på att prata med min man om hur mina tankar far omkring i huvudet på mig men terapeut har jag inte träffat. Det kanske får bli ett framtida mål?
Jag är så tacksam över er och få bolla här❣️

Kram❤️

@Himmelellerhelvette Jag har nog alltid funderat på andras välmående, hur samhället fungerar (mest inte). Alltifrån hur bin mår till krig i andra länder. Jag tycker det är bra med enpati, att bry sig och försöka förändra. Men samtidigt måste jag inse mina begränsningar.
Även saker som rör min familj och uppväxt går inte alltid att råda över.
Innan jag slutade dricka hade detta tänkande eskalerat till ett ältande. Jag började bli mer bitter och negativ till det mesta.
Jag tror att nykterheten gjorde att jag kunde se verkligheten i ett mer realistiskt ljus. Lite ljusare och i varje fall se vad som jag INTE ska lägga energi på. Exempelvis sånt jag ändå inte kan förändra.
Jag har också tränat på att släppa sådana tankar. Man kan ju också fråga sig själv: ” förändras något av att jag ältar detta?” Om inte, så släpp det.
Det går faktiskt bättre om man gör det och tränar på det. I början återföll jag i ältandet oftare än nu. Jag tror att man kan skapa nya banor i hjärnan genom att träna helt enkelt.
Men det kan också delvis vara ett resultat av nykterheten.
Nu mår jag mycket bättre även vad gäller det psykiska.
Jag ser ju fortfarande massor av problem i världen och omkring mig, men lägger energi på det jag KAN göra och förändra, vilket är mycket mer tillfredsställande 😀

PS jag tycker såklart att människor ska engagera sig, annars är man ju bara en liten lort som Astrid Lindgren sa… man måste bara göra det på ett hållbart sätt…❤️🙏🏻

@Himmelellerhelvette Läser i @vår2022 tråd att det har skrivits en del om samtalsstöd. Jag håller med om att först måste du själv vilja annars leder det inte framåt. På min vårdcentral kan jag träffa en läkare som kan skriva remiss t psykisk hälsa där teamet avgör vem som är mest lämpad att träffa mig/dig. Om inte läkaren vill skriva en remiss kan man skriva en egenremiss. Det var så min dotter gjorde för att komma t vuxenpsykiatrin dvs skrev en egenremiss. Jag tänker att sedan gäller vårdgarantin men tyvärr så hålls ju inte alltid den. När det gäller företagshälsovård ska väl samtalsstödet vara relaterat till arbetsplatsen? Jag vet inte. En kollega fick ett antal samtal h psykolog inom företagshälsovården när hen mådde mycket dåligt vid sin skilsmässa. Så det kan ju se olika. Jag tror dock att företagshälsovården är kostnadsfri.

Hoppas att du finner en väg som passar dig🙏🏻

Kramar 🥰

@Amanda L Ja man behöver träna mer på att inte engagera sig mer än man orkar i andras olyckor för att inte dränera sig själv på energi. Jag tror också att man måste träna på att tänka på att det man inte kan förändra behöver man släppa.

Kram❤️

@Varafrisk Ja det är nog mycket riktigt, att jag inte riktigt är där än, att vilja söka mig till psykolog. Jag gillar att jobba med mig själv, läsa på och lära mig förstå mig själv och så har jag ju forumet som hjälper mig att inte känna mig ensam❤️

Kram

Jag ser så mycket fram emot semester! Den första sommarsemestern utan alkohol på 14 år!
Detta ska bli helt underbart! Allt jag ska uppleva med klart huvud och klar blick, se och uppleva, ta in, njuta!

Friheten att kunna planera precis hur mycket som helst utan att behöva lägga planerna efter hur jag ska dricka, vara bakis och ha ångest! Jag kommer få somna gott varje kväll och vakna pigg, fräsch och utvilad!

Nykterheten var svår att fånga och hålla i men när jag väl greppade tag i den, gått igenom alla de värsta processerna man måste ta sig igenom, då är livet helt magiskt! Jag kan välja vad jag vill göra med mitt liv, jag kan utvecklas, testa nya saker! Dörren till det riktiga livet har öppnats och jag vill leva det så bra jag kan, ge mig själv de bästa förutsättningarna för att leva hälsosamt och lyckligt! Förändra det jag kan förändra och acceptera det jag inte kan göra något åt. Det är en jädra träning det med! Först låg träningen i att ändra barnorna från alkoholen och sen är det bara att fortsätta träna andra barnor. Alla nya barnor tar lång tid av träning, när jag ska förändra gamla mönster men träning ger färdighet❤️

@Himmelellerhelvette Ja, fatta vad nice semester du ska ha! Jag var nykter förra sommaren och det var guld värt! Detta blir min andra nyktra semester. Låter så underbart och lockande när du berättar om att dörren har öppnats till det riktiga livet och att kunna välja att göra det man vill, utvecklas och testa saker. Och det finns en tjusning i att fortsätta träna, fortsätta utvecklas och fortsätt upptäcka sig själv och livet. Att nyfiket utforska och förundras, det blir liksom aldrig tråkigt då. Fy fan vad tråkigt det kunde vara att sitta där med sin bakfylla med ångest, men den tiden är förbi! Full fart framåt och omfamna livet!❤️.

Ha den bästa semestern ever!🌞😎❤️

Tack @vår2022 ❤️ Visst är det konstigt hur vi valt att ha semester med massa bakfylla, ångest och pluffighet! Vi har varit förblindade av alkoholromantiken och alkoholdjävulen men nu är vi fria att leva våra liv som vi önskar med glädje och framgång❤️

Tack@Andrahalvlek❤️ Ja resan att bli nykter är knagglig och jobbig men trots det har jag förstått att den inte blir lättare om jag dricker och tron på att det kommer bli bättre har ni nyktra som gått före mig fått mig att tro på. Målet har varit att må bra, det viste jag att jag inte gjorde av alkohol så då var det bara att kravla sig vidare genom med och motgång för att under hela tiden finna nytt positivt med nykterheten.

Kram till er❤️

@Himmelellerhelvette ” Jag ser så mycket fram emot semester! Den första sommarsemestern utan alkohol på 14 år!”
Vilken sommar det kommer bli! ☀️🌻⛱️ Supernajs med fokus på bra och roliga saker, som du kommer ha hur mycket tid som helst över för! 😎

Bra jobbat HH. Läste dina inlägg om tankar och tänkte att jag återigen ska slå ett slag för både Närvaropodden (en samlande kraft mot tankarnas terrorism) och Echart Tolle som har skrivit en del böcker och finns som youtube-klipp med olika tekniker om att hålla sig kvar i nuet. För jag tror att återfall kan komma (tas) i samband med såna där perioder när tankarna har varit på högvarv ett tag och hjärnan vill stänga av. Därför är det så viktigt att kväva det i sin linda. Att jobba förebyggande med (mot) stress, kost och motion. Att ta det på allvar när tankarna börjar fara lite okontrollerat och fastna och älta. Alkohol löser problemet enbart kortsiktigt, spär på det bara några timmar efteråt (och det vet ju alla här egentligen). Nu låter du inte så nära ett återfall och du har fått användbara tips redan. Samtalsstöd borde nog många ta chansen att få. Tänk på USA där åtminstone de rika har haft sina psykologer. Jag gick hos en kurator en period och det var galet ovant att prata om sig själv en hel timme eller haha, eftersom jag är som jag är fick ja ta del av kuratorns problem också. Men att faktiskt ha fokus på sig själv och någon som hjälper en vidare i tankarna var oerhört värdefullt.
Jag tror att semester kommer att göra gott. Stress bidrar till de där malande tankarna och jag tror att tröttheten som vi bekämpar är en del i återfallen.
Lycka till nu med allt!