@Vinäger Förlåt, om jag lät tråkig inte min mening. Jag vet att du har ett stort varmt hjärta❤️

@Kennie Tack för dina tankar❤️

@Sattva Och tack för ditt spånande❤️

Innan du skrev Sattva så tänkte jag….det här handlar om mig. Nu är jag där igen och riktar energin utåt istället för inåt. Och, jag förminskar mig själv vilket är det sista jag vill göra.

Det här blev väldigt stort och det är inte alls på den nivån…det är egentligen inte på någon nivå alls. Det är jag som arbetar halvtid vilket är ganska tufft. Jag tänker även att det är svårt för mina kollegor att veta hur mycket jag orkar. Att min ork tryter har jag så svårt att acceptera. Jag tänker även att de är vana att jag berättar.

När min man hade gått igenom cytostatikabehandling, strålning och operation samt mådde tämligen bra så tänkte nog de flesta att allt var över. Det var då det värsta började för mig. Jag fick kontakt med en kurator och beklagade mig väl då också. Hon sa ngt tänkvärt till mig…”de har aldrig varit där du har varit/är”. Och jag tänker de flesta är inte alkoholberoende el har gått behandling….Men jag har en psykologkollega som jag tycker mycket om, en trygg och kompetent kvinna. Vi jobbar inte i samma team och jobbar mest med utredningar men när vi jobbade ihop så himla prestigelös. Hon BRYR sig om mig🙏🏻
När jag berättade att jag var på massage, handlade plantor, mat och energin var helt slut så sa hon till mig….det hade kanske räckt m massagen.

Det är för jag inte mår så bra som jag krymper och att jag saknar någon som ringer dvs saknar en sådan vän. Men nu behöver jag plocka fram Varafrisk som vet sitt värde annars är risken att jag blir en liten trasa….vill hellre vara en fin härlig frottéhandduk💕

💕🌸☀️🥰🙏🏻

Hej @varafrisk
Vad bra att du bollar dina tankar och frågor här- du får väldigt bra input av kloka forum-medlemmar 💕
Jag tänker att man både kan tycka att det är skrutt/skit eller allmänt dålig uppfostran av kollegor som inte är bara allmänt artiga och frågar hur du mår.
Men det kan finnas parallellt med- att inte lägga sitt mående utanför sig själv.
Jag vet inte om detta låter för luddigt- men tänker att båda sakerna är sanna- samtidigt.
Då kan man också vända ryggen till och greja med sina plantor, låter som det blir riktigt fint! Du tar stormsteg på en massa plan i livet, det är härligt att se, eller höra. Önskar dig en fin dag 😍

@Se klart Så sant! Om jag håller mitt mående inom mig blir det en slags styrka inom mig…självkänslan växer🙏🏻

Sitter och väntar på min dotter som kommer m tåget fr Göteborg. Hon har sin katt m sig. Hennes katt älskar inte att åka tåg, blir väldig orolig. Så jag hämtar dem skjutsar hem katten dottern skjutsar hem mig för hon ska låna bilen. Herregud vad skönt att kunna sätta sig i bilen precis när som helst👍🏻

Längtar till sex månaders nykterhet för då säger många att det vänder. Men jag är otroligt nöjd och tacksam över 136 nyktra dagar🙏🏻

Kram🐬

Helt sant @varafrisk, du växer på insidan av att inte förlägga energi utanför- det blir istället något som dränerar.
Det är en väldigt klassisk modell för att bli kraftfull- fokus på det du kan påverka. Jag återvänder till detta ofta, särskilt på jobbet. Men det gäller precis lika mycket i det privata livet. Kram ☀️

Var på eftervård igår. Pratade om hur jag mår. Vi pratade om våra defekter vilket man börjar jobba med i, jag tror det var, i det fjärde steget. Vår ledare/behandlare sa när han hörde mig att han tänkte på självcentrering och bekräftelsebehov. Det hänger för min del ihop med övergivenhet
/rädsla för ensamhet/att trivas i sitt eget sällskap.

Vi pratade även om sug. Att det är ok att benämna att man har sug. Jag kan ibland bli förvånad när det personer här på forumet som har varit nyktra endast några veckor och inte känner sug. Jag tror faktiskt att jag har väldigt mycket sug men väljer att inte dricka på det utan äter istället. Jag behöver nog oftare erkänna för mig själv att jag har sug istället för att dämpa det med snacks, sött och mat. För på något vis gör jag delvis likadant men jag äter.

Jag vet många gånger vad jag behöver men jag kommer inte till handling. Så är det….

Önskar er en fortsatt fin nationaldag💕🇸🇪🌸🐬

Som om det inte var nog med den trötthet som jag har haft nu under en månads tid så kom feber, hosta och snuva(maken smittat mig). Det känns som om precis ALL energi tog slut😰

Jag vill orka mer, känna mig glad….längtar SÅ mycket till semestern🙏🏻

Hör technomusik från ngn granne på gatan…det är ju studenttider …så det är väl förfest….vill bara att det ska vara tyst….

Åh så gnällig jag låter men just nu är det så här….

Kram🐬

Under behandlingen mådde jag bara bättre och bättre. Då i början av nykterheten så är det ju glädjefyllt med varje dag som man är nykter, därefter kommer veckorna och sedan månaderna. Det blir liksom längre mellan varje tillfälle som uppmärksammas. Inom NA får man en nyckelbricka vid 30, 60 och 90 dagar därefter kommer 6 månader vilken jag nu väntar på. Det finns ytterligare nyckelbrickor som man får när man tar tid. Jag tänker att ju längre tiden går och man kommit in i ett nytt lunk i livet som nykter så är det väl årsdagar som är viktiga. Men nu är det tolvstegsarbete som gäller.

Tiden efter behandlingen har jag inte mått bra på vilket tyder väl på postakut abstinens. Nu blev jag tyvärr sjuk m feber, hosta och förkyld vilket gjorde inte saken bättre. Fast jag har tänkt lite ( precis som jag inte gör det annars🙈) även om jag är supertrött behöver jag ändra saker i mitt liv. Jag mår ju bra av motion…började ju i
under behandlingen men när tröttheten kom så la jag ner det hela….Börjar alltid i mina mått för stort…jag behöver tänka om vad som är rimligt. Tips? Likaså med maten för nu har jag bytt alkohol mot mat och ibland skräpmat, sött och snacks. Någon måtta får det vara. Kanske bara börja ta bort det där som är skräp först…mår inte bra av övervikt och att inte vara så rörlig det gör mig nedstämd. Allt blir en ond cirkel.

Är sjukskriven 50% tom tisdag. Tänker att jag ska börja jobba heltid. Tänkte inte så först men att jobba 50% är påfrestande och jag är liksom inte riktigt m i teamet.

Men först måste jag blir frisk från den här förkylningen…..

Kram🌸

@Varafrisk
Usch, trist att bli sjuk! Nu i sommarvärmen dessutom… Hoppas du kryar på dig snart!

Gällande träningen. Du är inte ensam om att börja med för mycket… Två pass i veckan som start, där du är ombytt till träningskläder (för att svettas). Är det något ditåt du siktar?

@Varafrisk Två långa promenader och ett gympass?
Tror att du nu kommit till avdelningen”skapa nya, goda vanor som ersätter alkoholen?” .
Kan ju också vara att byta ut godis mot upplevelse ( nåt kul som konsert, bio, teater …) Har märkt att det bara blir av om de planeras in…
Men först: krya på dig❤️🙏🏻❤️

@Varafrisk Jag vill tipsa om något som kallas ”mikrovanor” som jag inspireras av om du inte hört om det tidigare. Det är typ som tvärt om mot nyårslöfte. Istället för att göra en drastisk förändring som tex långloppssatsning ska man börja med minsta möjliga steg mot den förändring man vill göra tex en kort lunchpromenad. Idén är dels att när man lyckas blir man mer benägen att hålla i, och dels att det sammantagna resultatet på lång sikt har större betydelse för hälsan. Jag kom i kontakt med det via Livsstilsverktyget om du vill googla på det. Radioprogrammet Kropp och själ har också haft ett avsnitt om mikrovanor om du vill lyssna.
Krya på dig!

@Daemon Jag har väl tyckt att två pass är för lite utan det skulle vara tre pass. Tror att det står så i mitt recept med fysisk aktivitet. Men just nu gör jag inget så det viktigaste är ju att börja med små mått så att det blir kontinuitet.

@Amanda L Tack för kryahälsning🥰Ditt förslag är också bra. Det handlar mycket om nya vanor. Konsert, bio har jag alltid gått på. Har en konsert inbokad i sommar och en i oktober. Skulle gärna vilja se Miss Li.
Behöver återta mina bättre matvanor som jag haft även när jag druckit. Så här dåliga matvanor har jag knappt haft under min aktiva period.

@Loppan Tack för kryahälsning🥰
Jag har sett att Livsstilsverktyget har kommit upp i flödet på Facebook. Man kan vara med i ngn studie? Är du med där? Ska lyssna på programmet som du nämner. Svårigheten för mig att jag vill för mycket för att jag vet att min kropp behöver och jag behöver gå ner i vikt. Har en kraftig övervikt. Eftersom jag vet att vad jag behöver är en livsstilsförändring som tar tid för att det ska kunna vara bestående så blir det för stort och maten blir tröst.

Inatt hostade jag mer el mindre hela natten. Så jäkla jobbigt att hosta! Ont i magen får man ju av allt hostande! Då tänkte jag på min svärdotter som har en tarmsjukdom med alla svåra följdsjukdomar. Som är endast 32 år och varit sjuk sedan hon var 14 år. Som väljer att njuta av dagen för hon vet inte hur morgondagen kommer att se ut. Det kan ändra sig snabbt för henne. Tänkte även på min syster som under sitt sista levnadsår hade accepterat att hon skulle inte överleva cancern men som ändå hade en otrolig levnadsglädje. Även om det är trist att vara förkyld när det är sommar så går det över…..det är en go tanke att ha med sig i min självömkan!

Som jag skrivit om många gånger har jag tyckt att behandlingen var toppen! Eftervården tycker jag är lite ostrukturerad än så länge och jag har ifrågasatt vissa saker. Jag tänker att tolvstegsprogrammet är bra. Eftersom jag är i den postakuta abstinensfasen så kanske jag är mer känslig för vissa detaljer. Det kan ibland kännas som att allt vad jag gör och är är kopplad till mitt alkoholberoende. Att defekter som jag har beror på mitt beroende men jag köper inte det. Och om jag inte köper det är det som jag förnekar mitt beroende. Jag säger inte att någon har sagt så men min känsla är så. Jag fick problem med alkohol när jag var ca 48 år. Så tex den dåliga självkänslan har följt mig under mitt liv men den förstärktes med alkoholen. Även om jag jobbar med mitt tillfrisknande behöver jag fylla på mitt liv med andra saker än NA-möten mm.

Nu blir det en dusch🚿🥰☀️🌸

@Varafrisk Fastnade för det du skrev om ”Det kan ibland kännas som att allt vad jag gör och är är kopplad till mitt alkoholberoende. Att defekter som jag har beror på mitt beroende men jag köper inte det. Och om jag inte köper det är det som jag förnekar mitt beroende. Jag säger inte att någon har sagt så men min känsla är så. Jag fick problem med alkohol när jag var ca 48 år. Så tex den dåliga självkänslan har följt mig under mitt liv men den förstärktes med alkoholen.”

Håller med. För min egen del så förstärktes den dåliga självkänslan pga alkohol och alkoholen förvrängde även mina tankar och därmed mina känslor. Det var mina känslor, men ändå inte, då de var alkoholindränkta. Jag skulle känna att det är en falsk och enkel väg om jag skyllde allt på mitt alkoholberoende. Att dricka var ett sätt att slippa ta itu med det som fanns inom mig och som skavde, ett sätt att dämpa ångesten och att glömma för en stund. Mitt drickande gjorde mig beroende och jag har en känslighet för att fastna i beroende pga arv. Jag köper inte att mina defekter beror på mitt beroende, de fanns där innan beroendet. För mig är det två olika saker, jag vet att jag har ett latent beroende som aktiveras om jag dricker och mina tankar/känslor förvrängs om jag dricker, det förnekar jag inte. Men det är inte mitt alkoholberoende som är grunden till min dåliga självkänsla eller min skam. Det är pga av min uppväxt och de verktyg jag fått med mig att hantera livet som är orsaken till dålig självkänsla och skam.

Som nykter en lång tid har jag fått en bättre självkänsla och skammen är inte alls lika stark, knappt märkbar. Skillnaden är som dag och natt, mot när jag drack. Som nykter kan man komma åt äkta och icke förvränga känslor. Alkohol och beroende förvränger defekta känslor, men kan hanteras och åtgärdas som nykter.

Ha en fin lördag!🌞❤️

@vår2022 Så himla tacksam jag är för ditt svar! Att någon/du förstod mig! I min familj har det inte funnits alkoholism under min uppväxt men andra faktorer som bidrog t en svag självkänsla t att jag blev en duktig flicka. Alkoholen blev min medicin att hantera allt det svåra. Minns en kollega som sa till mig ”NN du kanske skulle behöva medicin?” och jag tänkte…nej jag vill inte bli beroende av medicin. Och med facit i hand jag blev beroende av alkohol.

Jag tror på tolvstegsprogrammet men allt är inte svart el vitt och jag behöver hitta vad som funkar för mig. Jag kommer delta i eftervården, kommer göra de tolv stegen och gå på möten.

Jag undrar om det finns ngn forskning som är gjord av en neutral forskare över resultat på vilka metoder/vägar som är mest hjälpsamma att behålla sin nykterhet. Vad jag menar med neutral forskare är ngn som är neutral mot olika metoder och inte vill lyfta sen ena metoden framför den andra.

Just nu känner jag mig lite vilsen men är som vanligt en sökare fast en nykter sökare!

Önskar er alla en fin lördag☀️💕

@vår2022 Enligt behandlarna är 12-stegsprogrammet en av de bästa el kanske tom det bästa🤔 Jag vågar inte ta för stora ord i min mun….

Jag kanske inte tvekar t metoden men ibland kan jag få känslan att man tänker att alla som är beroende är stöpta i en och samma form. Jag vet att man sa till mig att jag inte skulle titta på olikheter utan likheter när jag gick på mina första möten. Jag vet att vi har beroendet gemensamt. Jag tänker absolut inte att jag är bättre än någon annan. Definitivt inte! Jag känner ibland att jag skiljer mig fr mängden. Jag tror inte att jag gör det egentligen men jag kan väl säga som så att kvinnor i 60-årsåldern är sällsynta. De/vi sitter/satt i våra hem och dricker.

🥰🌸

@Varafrisk Tänker att vi är väldigt olika och unika, men visst en gemensam faktor kan vara beroende. Precis som här på forumet. För att få mer igenkänning och bättre samhörighet tror jag att det behövs fler gemensamma faktorer än endast beroendet. Tex någon kvinna i 60-årsåldern och kanske en gemensam hobby etc. På mitt jobb är jag de flesta i en annan livssituation med småbarn. Det vi har gemensamt är att vi arbetar på samma enhet och samarbetar kring det. Jag kan minnas tillbaka i situationer när mina barn var små och prata om det och känna samhörighet. Känner mer samhörighet med vissa än med andra och det är för att vi förstår varandra i hur vi tänker om saker eller delar intresset av hundar, löpning, mat mm. Har även varit i arbeten där jag inte känt så stor samhörighet. Då har jag fokuserat på uppdraget vi haft tillsammans men inte så mycket mer. Ett sätt för dig skulle kunna vara att fokusera på behandlingen i sig, om du förstår hur jag menar, att ta till dig stegen/processen och det som du upplever ger dig något, eller gör dem så att det passar dig. Mindre fokus på likheter och ingen fokus på olikheter. Fullt fokus på din process. Med det menar jag inte att inte försöka känna samhörighet, mer att inte tvinga dig att försöka finna samhörighet, om den kanske inte finns där. Göra processen till din och för din egen skull. Samtidigt kanske det du känner också är en del av processen, men kanske ha mer otvungna tankar och bara vara där och vara nyfiken på processen och vad som händer inom dig själv.

Lite tankar från mig❤️

Tack finaste @vår2022 för att du har varit ett bollplank i mina tankar/funderingar i de sista inläggen❤️ För varje inlägg som du skrivit har jag tagit mina funderingar ett varv till och för varje varv har det blivit tydligare vad det är som skaver.

I behandlingen så har vår ledare alltid sagt att om man känner sug, känner sig ensam osv att man ska ringa ngn annan i gruppen. I början av behandlingen var det hen som uttryckte att hen kände sig väldigt ensam. Då frågade ledaren om ngn ville ta en fika m hen. Som tur var det en annan person som sa att de kunde följas åt efter dagens slut. Jag tyckte att det blev jobbigt för jag ville absolut inte ta en fika m hen. Inte alls beroende på att hen var på ngt vis otrevlig men jag skulle förmodligen kliva in i min mammaroll/behandlarroll och jag hade helt enkelt inte lust.

Om jag känner att jag inte mår helt bra och berättar det på behandlingen/eftervården då får man ofta frågan om man/jag har pratat m min sponsor. Fast det kan ju vara så att just den frågan vill jag inte bolla m min sponsor.

Budskapet kan också vara att om man inte fortsätter att leva med tolvstegsprogrammet/gå på möten då kommer man ta återfall/risken är stor för återfall.

Nu när du förmedlat dina tankar t mig vet jag mer vad som skaver och just nu vet jag lite hur jag ska gå vidare.

Jag är feberfri idag och mår mycket bättre. Känns som om jag mår bättre överlag men vågar inte riktigt tro på det. Om jag fortsätter med att må bättre imorgon så kan jag vara med och träffa fd kollegor imorgon. Jag behöver verkligen den påfyllningen😃

Tack @vår2022 för att du tog dig tid 🙏🏻

Godnatt 💕🌸

Vill bara säga det/förtydliga att när man är nynykter/det första nyktra året när risken är större för återfall att jag förstår/håller med att gå på möten/jobba m tolvstegsprogrammet är viktigt🙏🏻

@Varafrisk
Godmorgon! ☀️🌸
”Jag är feberfri idag och mår mycket bättre. Känns som om jag mår bättre överlag men vågar inte riktigt tro på det. Om jag fortsätter med att må bättre imorgon så kan jag vara med och träffa fd kollegor imorgon. Jag behöver verkligen den påfyllningen😃”

Känns som mycket positiv känsla i det du skrev där. Antar att du läser detta på söndagen. Hur mår du idag? 😊 Har du energi för träffen idag?