Hej,
Har en liten tråd under Vara måttfull. Det funkar nog inte för mig att ”dra ner”, har jag insett. Vågar inte tänka ”aldrig mer alkohol”, men vill vara helt utan i 3 månader som start. Någon som vill följas åt?
Jag kommer skriva lite dagbok här. Min största oro är hur jag ska hantera ångest och stress. Har förstått att A skapar oro och ångest, men har inte riktigt smält det än. Svåraste tiden är 17-19. Har en känsla av att livet blir tråkigt utan A, men vet nånstans att det inte stämmer. Känner mig nervös!

Jag kommer lyssna på podcasts (finns många på engelska om man söker på ”sober”), läsa på om hur A påverkar kroppen, stretcha/träna efter middagen och unna mig en sak (nya kläder eller så) per avklarad månad. Låter lite fånigt när jag skriver det, men så tänker jag.

Om tre månader hoppas jag att jag:
- är piggare & gladare
-mindre ont i kroppen
-lugnare
- jämnare humör
-mindre svullen
- ingen panik/hemska tankar på natten

Är förväntansfull! Någon som vill testa detta med mig? Kram Mollie

@Mollie87 Ja, att inte få en god sömn påverkar mycket hur man mår. Kanske kan du ta en kort vila under dagen? Jag smög också med vin och det blir en skam i det. En hemlighet. För att må bra är det viktigt att vara sann, framförallt mot sig själv. När jag smög och smusslade var jag hela tiden på helspänn, över att bli upptäckt och skammen jag kände tärde på mig. När jag slutade dricka och blev sann mot mig själv, kände jag en sådan lättnad och befrielse. Skammen försvann och det var så skönt att slippa smyga och smussla. Nu behöver jag inte längre ägna en sekunds tanke på hur jag ska göra eller planera smusslet. Jag är sann och fri.

Bra jobbat! Hoppas du får en bättre sömn inatt🌞❤️

@Mollie87 Som du skriver: du hade bara varit ännu tröttare och mer sliten om du druckit. Beroende hjärnan passar på och föreslår saker när vi är trötta och låga. Lösningen är alltid alkohol.
Lyssnade på Skål tamejfan igår och fick en bild som hjälper mig. Han beskriver beroendet som en mörk kraft UTANFÖR vår kropp. Det gjorde det enklare att skilja på vad JAG tänker och vill och när kraften utanför min kontroll är i farten. Svårt att förklara, men värd att lyssna på om du orkar.
Hoppas du kan vila i helgen, kanske du kan få extra hjälp av din man just nu? Eller kanske barnen kan vara hos granne/ kompis ett par timmar så du kan sova en stund?
Att vara utsövd, mätt etc är så viktigt när man tampas med något…
Kram och hoppas du får sova bättre.❤️🙏🏻❤️

Snart inte druckit på 5 månader. Känner mig irriterad. Vill kunna njuta av vin och drinkar. Kanske kommer jag landa i att kunna dricka måttligt, även om ingen härinne verkar tycka att det funkar. Älskar känslan av att få försvinna/sudda ut kanterna i livet en liten stund. Har så svårt att se att jag kommer komma över min längtan till denna stund. Ja, det låter patetiskt när jag läser det jag skriver men jag vill vara ärlig här.

Dricker bubbelvatten och tänker på hur skönt och underbart det vore med vin. Ska skriva igen om några timmar och se hur det känns då. Jag är hungrig, stressad, känner mig ensam, haft jobbigt samtal med min psykiskt sjuka anhörige idag, känner frustration. Rör inte på mig tillräckligt pga av en skada som gör att jag försöker minimera rörelse nu i några veckor. Vill dricka två stora glas vin och röka när barnen somnat. Men det ska jag inte göra.

Hej Mollie,
Jag hade också humörssvackor runt ett halvår efter att jag slutade dricka. Jan du hitta något annat som ger dig avkoppling? Ibland finns det någon hobby eller så som man ägnat sig åt tidigare och glömt... Eller köp dyr choklad och ät när barnen somnat, kanske framför nån bra film? Hur som, det verkar vara fler saker som stressar dig nu, hoppas du har någon som kan hjälpa dig att stötta den anhöriga du nämnde. Ta hand om dig!

@Mollie87 Att du är sugen på vin för att koppla av är inget bra tecken på att du kommer kunna dricka måttligt tror jag. Du skulle behöva komma till ro med dig själv och lära dig att varva ner utan alkohol innan du testar det igen ifall det då fortfarande ligger ett intresse i det. Om du föreställer dig tanken att du har ro i kroppen och huvudet utan alkohol hade det då inte varit mycket skönare än att behöva ta till alkohol? Hur mår du dagen efter alkoholintaget? Är det värt njutningen dagen innan?

Jag önskar verkligen att du kan finna din ro i dig själv❤️
Kram

Igår drack jag lite vin och två drinkar. Ja, nu var det ok att dricka enligt min plan. Jag är bortrest några dagar och har alltså fritt fram att dricka ikväll och imorgon. Igår när jag hällde upp vinet tänkte jag ”yes! nu ska jag njuta i 3 dagar, underbart” Och planerade mat och vin. Det intressanta var att jag inte njöt alls av varken vin eller drink. Ångest direkt. Sov dåligt med mycket ångest. Vaknade ledsen och skamfull. Blev absolut inte full, men obehagligt att direkt känna att det är helt naturligt att beställa in drinkar. Fy. Inte druckit på ett år, med någon månads drickande, trodde att jag nollställt mig. Detta måste bli en läxa. Jag har ett sug som kommer över mig. Trodde att jag inte känt mig piggare utan alkohol, men jo absolut. Mår skräp idag. Ångest och vill bara att dagen ska ta slut. Så vill man inte leva sitt liv, patetiskt. Vill aldrig mer dricka ensam. Är så sjukt att detta ensamdrickande är något jag gjort i 15 år. Min ursäkt har alltid varit att jag inte druckit så mycket dessa kvällar, bara några glas vin, men har äntligen börjat förstå att det för de flesta människor aldrig skulle dricka ensamma, att det är något konstigt och osocialt. Eller vad säger ni? Om någon läser detta? Dricker ”normala” människor ensamma? Känner mig som ett ufo. Varför har jag gjort så här i alla år? Vet att jag har ångest för saker som har hänt som barn/tonåring. Har testat terapi, men aldrig vågat vara ärlig där. Någon som har tips på behandling för ångest? Det handlar om sexuella övergrepp och misshandel. Så jobbigt att skriva trots att jag är anonym här. Känns som om jag bär en vacker mask men är helt smutsig och rutten på insidan.

Usch, jobbigt att skriva. Inget vin ikväll, det får mig bara att må sämre. Ska skriva ikväll kl 17 och säga: inget vin.

@Mollie87 Har inga tips mer än att du hittar en terapi så funkar det nog bara om du är ärlig. Jag tror inte alls att du är annorlunda mot andra, det låter som du har en knäckt självkänsla. Inget konstigt om du haft så svårt i barndomen.
Du skriver att du har ångest och många använder alkohol för stt försöka döva ångest. Det kan man såklart göra även ensam . Jag har gjort det, inte så ofta, men säkert inte helt ovanligt .
Om jag var dig skulle jag söka hjälp, försöka få ngn terapi och vara helt nykter. Du är värd så mycket mer än att låta din barndom definiera ditt vuxenliv också. Du är värd ett bra liv.❤️🙏🏻❤️

Hej, håller med, det är en farlig väg att dricka när man känner att det blir viktigt och att man ser fram emot det. Att dricka själv är nog vanligast bland oss som har problem. Gå på din magkänsla och låt bli helt, jag tror man ska lita på den. Imorgon blir en bättre dag!

@Mollie87
Hej Mollie,
Jag är inne på min 5e dag. Det suger. Läste dina frågor om varför du gör som du gör och om normala människor dricker i ensamhet? Samma funderingar jag har. Nej, jag tror inte normala människor dricker i ensamhet. Varför dricker jag i ensamhet? Inte klar med den men jag tror delvis att det är något jag har med mig i arvet fr någon släkting och dels beroende på en känslomässig skada jag inte kan hantera. Min oro nu när jag försöker sluta med alkoholen, är att jag måste hitta ett sätt att hantera ångesten med hjälp av något annat. Vad? Träning, kärlek, medicin? Vet inte och känner paniken komma idag fredag.
Jag har inte läst allt du skrivit men jag skall göra det. Du verkar gjort det bra och målmedvetet. Du verkar stark.