Nu får det vara nog!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Johan6808 Du får flytta hit annars. Här under ”Det vidare livet” lever de flesta helt nyktra. Vi tampas med andra saker som livet kastat i knät på oss. Saker som vi lättare kan hantera som nyktra, men sakerna måste ändock hanteras. När vi drack hällde vi bara alkohol på skiten. Faktum är att man stagnerar mentalt om man dricker. De som började dricka i tonåren och sedan hållit på är delvis omogen i skallen som en tonåring. Sorgligt. Men det förklarar samtidigt en del beteende.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Johan6808 Hoppa över till ”det vidare livet” och läs bara här så slipper du den delen du inte vill ha. Jag tror det är oerhört viktigt att vi hänger kvar på forumet för att ventilera emellanåt. Ibland tar det lång tid innan jag läser eller skriver för jag inte orkar eller har lust men emellanåt måste jag skriva för det dyker upp nya tankar som jag behöver skriva om och få kloka svar på.

Profile picture for user Torn

@Johan6808 Hej! Jag håller med dig till hundra procent! För egen del triggas jag inte för fem öre, utan jag tänker på nykomlingar som hittar till forumet. Många är ju svaga och måste lägga all kraft på att inte dricka i början. Då är det jättedumt om det skrivs en massa förhärligande om alkoholen, och även när det skrivs på fyllan. Just nu är det ovanligt många personer som bestämt sig för att dricka måttligt som håller till i ”förändra”. Såsom forumet är uppbyggt nu så borde dessa självklart hålla sig i ”vara måttlig” delen. Jag skrev lite om detta i en tråd i ”förändra” tidigare i dag.

Ha det bra!

Profile picture for user Se klart

Jag håller med helt och fullt men tänker att @admin kan delta/svara här och reda ut lite vad som gäller? Jag tror tex inte att man på någon del av forumet ”får” skriva när man druckit- utan att de inläggen tas bort. Jag tror heller inte det är tillåtet att skriva detaljerat om olika intag- jag vet att man iaf tidigare var supernoga med det- och av goda skäl! Ser fram emot hur @ah ställer sig till detta- som är en stor eller iaf kanske mellanstor sak för oss. 😻

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Jag tror som du att det kan trigga nykomlingar. Kommer du ihåg början av min resa när jag trodde att det kanske inte hade varit så farligt för mig och att jag nog kan bli måttlig? Då skrev du till mig att jag druckit förmycket och att du inte tror jag kommer kunna dricka måttligt! Den kommentaren var så oerhört viktig för mig❤️Det kändes som en käftsmäll men jag hade redan då fått dig som förebild så jag lyssnade på dig själv och tog till mig trots att det gjorde ont! Jag är så glad att du skrev så till mig och jag tror andra kan behöva en käftsmäll för uppvaknande. En klapp på axeln och att du trott jag skulle klara det hade kanske tagit mig till ruta 1 och jag hade nog inte orkat börja om utan fortsatt dricka några år till kanske? Du är så viktig på forumet❤️

Profile picture for user Magnus

Hej! Dyker in lite snabbt så här på kvällen och delar några tankar. Sedan vi startade har Alkoholhjälpens forum varit öppet för alla som funderar på att förändra sina alkoholvanor. Vi har under alla år haft flera tongivande användare som har förordat nykterhet. Det är bra eftersom det i övriga samhället kan vara utmanande att avstå alkohol, trots att det finns väldigt många fördelar med nykterhet. Jag blir glad @Himmelellerhelvette att läsa om hur @Torn har inspirerat dig.

Samtidigt är det många som inte alls kan tänka sig att bli nyktra eller som behöver fundera och prova sig fram till en lösning som passar dem. Det är också ok på Alkoholhjälpen. Flera kan bli avskräckta från att ens börja försöka ändra sina vanor om budskapet är att det bara finns en väg. Vi vet från forskning att både måttlighet och nykterhet kan vara hållbara lösningar på alkoholproblem. Dock är det individuellt från person till person vad som passar. Frågan om målsättning är alltså komplicerad. Har en upplevt att det fungerar bra med nykterhet, så finns det dock få skäl att börja med alkohol igen.

@Se klart bad oss reda ut lite vad som gäller. Vi har faktiskt ingen fast uppsättning regler. Dock tycker vi rådgivare inte att det är ok att skriva förhärligande om alkohol eller skriva under berusning. Vi agerar alltid på det när vi ser det, antingen i tråden eller med ett meddelande direkt till användaren. Ibland tar vi även bort olämpligt innehåll. Anmäl gärna om ni vill att vi tittar på ett inlägg. Ibland kan det bli gränsfall, där någon kan uppleva det som triggande samtidigt som det inte varit avsikten hos den som skrev. Vi kommer att fortsätta att försöka guida sådana diskussioner i en bra riktning och få med så många som möjligt på att förändra sina alkoholvanor.

/magnus
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Kennie

Ja, svår fråga detta, och givetvis inga enkla svar. Det är ju ett viktigt steg att erkänna sitt beroende genom att börja skriva här. Och att misslyckas är en del av processen för många. Jag tänker dock att det finns en liten risk att processen stannar av om det blir en gruppering där många fortsätter att dricka. Kanske att man lurar sig själv att man jobbar med problemet mer än man egentligen gör, att forumet blir som ett alibi. Så det är kanske en fråga man bör ställa sig, om konsumtionen verkligen minskar och vara vaksam på det. Sen är det en ovanlig konstellation just nu med flera som dricker på ett liknande sätt som skriver i samma trådar. Annars är det ju oftast övervägande helnyktra som peppar och ger råd till den som trillar dit. Kanske kunde admin gå in i de trådarna och prata om strategier att stå emot sug, ge lite pepp att ta sig vidare ?

Profile picture for user vår2022

@Kennie Bra sagt! Du satte orden på det som jag funderat om kring detta. Att det lätt blir ett slags undvikande beteende som stöds av varandra. Att man inte diskuterar hur man kan tex kan stå emot sug, hjälpa varandra i det. Att man inte diskutera de negativa konsekvenser. Att man fastnar där och det blir en slags tillåtande miljö för att inte stå emot att dricka och även att säga att man nog inte kommer att kunna stå emot, man har redan bestämt sig för det. Det blir tillåtande och accepterat att misslyckas att stå emot, gruppen befäster och normaliserar detta beteende. Man tycker det är ok, men kommer man vidare i att minska drickandet där man mår bra? Vilken hjälp tar man av varandra egentligen? Hjälper det att säga att man tar nya tag och det är ok att man inte kan stå emot sug? Tipset att admin skulle kunna gå in och prata om strategier låter som en bra idé, för att hjälpa gruppen i en riktning framåt.

Profile picture for user Se klart

Hej och tack @magnus för inlägg
I vanliga livet behöver vi ju, som en del i att bli nyktra, konfronteras med lagoma drickbare och överdrivna sådana… här på forumet kanske man upplever att det är en mer fredad plats? Men jag förstår givetvis att det kan finnas kanske större risker med att ha en mer rigid inställning.
För mig som började med 100 dagar, hade det varit mycket svårt om helnyktert liv var det enda alternativet- så självklart ska forumet finnas för många som går i tankarna att just förändra. Samtidigt ska ju inte forumet vara en riskfylld plats för de som är hyfsat nya- eller t om gamla i sin nykterhet. För flera fungerar ju AH som AA - eller åtminstone denna del.
Gissar att denna fråga kommer med jämna eller ojämna mellanrum och behöver väl dryftas lika ofta.
Fin fredag önskar jag er!

Profile picture for user Suburra

@Se klart
Jag känner att tonen på forumet blivit otrevligt. Detta skall ju vara en plats där alla med samma problematik skall stötta varandra och inte döma . Alla har olika historik och vissa är mer beroende än andra. Att slå ner på de som inte lyckas sluta helt på en gång är fel och jag tycker inte man kan ge dem som skriver om detta skulden för att någon annan skall triggas. Blir helt matt av detta och kommer nog byta forum.

Profile picture for user Varafrisk

Jag funderar på hur jag tänker i den här frågan🤔för mig är det inte svart eller vitt. Jag som har skrivit under dryga tre år som aktiv i mitt drickande, varit påverkad några gånger när jag skrivit hade med stor säkerhet inte varit kvar här på forumet om man hade varit ”på” mig hela tiden om ni förstår vad jag menar. Fast så har det varit också men inte så många gånger. Anledningen till att jag inte avbröt mitt drickande var att jag var inte ”där”. Jag hade dock testat olika strategier och för mig blev till slut att berätta för chef/kollegor och påbörja behandling. Men, det finns saker som jag nu kommit t insikt med och det är att mina barn har fått lida mer än jag någonsin anat. Vad jag är tacksam för är att vi idag pratar om alkoholberoendet, medberoendet.

Kram🐬

Profile picture for user Torn

Oj vad många kommentarer det var här. Härligt!😃 Precis så som ni skriver @Kennie och @vår är jag övertygad om att det blir. Det gynnar inte arbetet med att dricka mindre, om man bara förlåter varandra hela tiden. Man måste jobba med att inte dricka i stället. Vad är det som gör att man dricker. Vad ska man göra istället för att undvika sug osv. Och framförallt, vara mycket mycket beslutsam. Man hamnar inte helt plötsligt på Systembolaget liksom.😳 Så är det bara.

Det där med vilken forumsdel man väljer verkar är ju valfritt enligt Admin. Men vill man inte vara i den delen som passar en bäst. 🤔 Rätt under ”förändra” är ju perfekt när man inte vet vad man vill. Som för dig i början @Se klart. 🤗 Men har man som mål att vara helt alkoholfri så väljer man ju självklart ”vara alkoholfri”. Och har man som mål att dricka måttligt, väljer man väl”vara måttlig” 🤔 Det får man ju bäst utbyte av själv, och båda forumsdelarna ingår ju i att förändra sitt drickande.

Eller jag kanske skulle lägga min tråd i forumsdelen ”dricker jag för mycket”🤣

@Himmel, jag blir glad av att höra att du uppskattar min ärliga och raka kommentar där i början. ❤️ Tänk om du hade försökt traggla med måttlighet nu under de senaste 8 månaderna. Vilken mardröm!😖 Det man måste tänka på är att hjärnan fungerar ju inte normalt så länge man är fast i ett beroende och inte vill/kan sluta dricka. Det gäller att tro på dem som är fria från alkoholen. Och absolut inte gå i försvar och tro att dom har fel. Det är det klassiska misstaget som många gör. Dom är lurade av alkoholdjävulen.

Nä, nu ska jag gå ut och njuta av den spirande våren.😃 Det är underbart att leva i frihet från den satans alkoholen.😍

Ha det bra!

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk Jag ser det mer som en diskussion om vad som är hjälp eller stjälp. Vi har ju alla lite olika mål och strategier, men så också vår beroendehjärna :0… . Om vi inte kan diskutera det här så var kan vi då göra det?
Det betyder ju såklart inte att det ska vara genom "påhopp".
Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Amanda L Absolut! Naturligtvis ska man kunna diskutera. Ibland dyker lite gamla känslor upp inom mig eller snarare minnen då jag blev lite hårt ansatt. När jag började skriva på forumet fanns inte Vara alkoholfri och Vara måttlig. För mig har det aldrig varit ett alternativ att vara måttlig då mitt drickande hade för länge sedan övergått i ett beroende. Jag tänker även bara för man inte dricker längre så har man ju fortfarande beroende och kan när man minst anar falla vilket jag har stor respekt för.

Profile picture for user Torn

Nu börjar det sk ”utelivet”.😃 Jag brukar inte glo på tv särskilt ofta, och nu under den ljusa årstiden så blir det inget tv-tittande alls. Nä, det är utomhus som jag trivs bäst. Snickra på huset, greja i trädgården, och fiska tex. Åka i väg till fina ställen i naturen , bada, chilla i solen, grilla osv. Riktigt gött! Tänk att man förstörde allt sådant med alkohol förr i tiden.🤮

Ha en härlig dag!

Profile picture for user Sattva

@Torn Ja visst är utelivet härligt! Och detta att ha full frihet i val av vad man gör med sin tid är underbart. Tänk vad mycket tid som prioriterats på helt andra saker förr...😳

Profile picture for user Torn

Allt lugnt här.😃 Fisket har kommit igång bra nu, och förra veckan hade jag en extremt lyckad fisketur, som jag kommer minnas livet ut. Jag har köpt en ny båtmotor också, så jag kan känna mig trygg på kommande fisketurer mitt ute på havet. 🛥️

He en go Valborg!

Profile picture for user Charlie70

@Torn grattis till fiskelyckan! Fick erbjudande om båtplats i år efter flera års köande hos den lokala klubben. Tackade nej för den här gången men står kvar i kön. Tänker att jag får mer tid att förbereda för (liten) båt och kolla intresset hemmavid. Befarar att det bara är jag som vill åka ut med båten om jag köper en - och det blir ju inte så kul. Har också funderat på eventuella motorhaverier och kollat på vad en ny kostar. Jag är inte tekniskt kunnig och vill inte bli liggande ute i Mälaren utan fungerande motor. Särskilt inte om jag är ensam med flickan. Får fundera vidare på detta projekt helt enkelt!

Kram!

Profile picture for user Torn

@Charlie70 Tackar! Det är härligt att puttra ut med en båt även om man är själv tycker jag. 😁 Men du kan ju avvakta lite som sagt. Tills du går i pension tex. 😃

Jag har nog haft ett uppdämt fiskebehov efter den isfattiga vintern här där jag bor. Nu har jag i alla fall fiskat nästan varje dag den senaste veckan.😍 Frysen har blivit välfylld med fin Gösfilé också, och många gäddor och abborrar har fått friheten åter. Jag fiskar främst för att jag tycker det är så himla kul. Lugnet, den fina miljön och spänningen när man aldrig vet vad som kan hugga där nere i djupet. Alkoholen höll på att ta ifrån mig lusten till att fiska då det begav sig.😱 Men jag vann över den! 😎

Ha det gott!

Profile picture for user Torn

Såg att jag har varit fri från giftet i 1236 dygn i dag.😁 Tiden går fort när man har kul och mår bra. Jag har lagt mycket fokus på att fixa i trädgården och piffa upp diverse fordon den sista tiden. Riktigt kul, när man ser ett bra resultat som man själv är orsak till. 😂 Otroligt gött väder det har varit nu i Maj också!

Ha en härlig helg!

Profile picture for user vår2022

@Torn 1236 dagar går inte av för hackor! Grattis!🥳🥳🥳. Härligt att du mår så bra, har kul och fullt upp. Det är en njutning i att skapa och producera åt sig själv. Fint väder här med men blåser hårt! Ta det försiktigt med ryggen😁.

Ha en fin helg du med🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Synd att du missade dag 1234, det hade varit ännu mera coolt. Men då får man kolla appen dagligen, och det gör man ju inte efter ett tag. Min app visar 1202 dagar så kanske kommer jag ihåg att kolla när det blir 1234. Vi köpte vårt gemensamma hus 040506. Det glömmer jag aldrig, cool kombo.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek, Attans, jag får vara mer på hugget när dag 2345 närmar sig.😃
@Vår, tackar! Jag ligger på rygg och lagar lite under båten idag. Så då får ryggen vila sig.🤣

Kram

Profile picture for user Torn

I går hade vi ett stort kalas här hemma i trädgården. Fullt upp hela dagen eftersom all mat var hemmalagad från grunden. Det var min dotter som firades, och då duger ingen färdig buffémat.😅 Inte om min fru får bestämma i alla fall.😂

Det var väldigt lyckat, och vi serverade medvetet inte några större mängder alkohol. Endast rosévin, resten var olika alkoholfria alternativ. Och alla tycktes vara glada och nöjda. Vill folk ha starkare grejer att dricka, så får dom ta med sig själva, alternativt missa den goda maten och vårt sällskap.😃

Ha det bra!

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek, Gigantiska groggbord kommer icke förekomma inom min tomtgräns i framtiden. 😃 Förhoppningsvis så för jag den traditionen vidare till mina barn.☺️

@Se klart och @Sattva, Min dotter var väldigt nöjd. 😍 Och senare på kvällen så kom ett stort gäng av hennes kompisar hit och våldsgästade oss. Vilket gjorde saken ännu bättre.😃

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Kan se det härliga hemlagade buffébordet i trädgården och hur lyckat det blev😁. Härligt att få komma på en fest med många olika alkoholfria sorter. Du och din fru är fina förebilder för din dotter och hennes våldgästande gäng🌞❤️

Profile picture for user Torn

Ja det var verkligen en underbar fest!😃 Det är inte lika trevligt att sitta på kontoret och jobba en sådan här fin helg, men nu i veckan bär det ut på böljorna blå. Ska ta en rejäl fisketur ut på västerhavet och njuta.😍 Ev så sover jag över på någon liten ö någonstans. Får se vad jag känner för.

Livet i frihet äger!

Profile picture for user Torn

Jag läste att det i dag har kommit ut nya rekommendationer vad gäller intag av alkohol. Det är omkring 400 experter inom näring, hälsa och hållbarhet som ligger bakom. Dom skriver:

” Inga positiva effekter av alkohol.
Alkoholen är som en ”toxisk substans” som påverkar alla organ i kroppen. Även små mängder är kopplade till negativa hälsoeffekter såsom ökad risk för cancer i bland annat bröst.”
Tidigare budskap att ett par glas vin i veckan skulle vara bra för hjärta och kärl är överspelade, enligt Blomhoff.”

Dom slår även fast: ”Nu slår NNR fast att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion – och det står att alla ”bör undvika alkoholintag”. Om man ändå vill dricka, ska intaget vara ”väldigt lågt”.

Tänk att dom äntligen har fattat hur det ligger till! Det där med 9 glas i veckan osv är bara till att glömma.😃 Härligt att det går framåt på den här fronten. Många som kommer få ett bättre liv.

Ha det bra!

Profile picture for user Torn

Jag åkte på covid i lördags. 🤧 Detta var andra gången, då jag hade en släng av det 2021. Det är lite konstigt, sedan jag blev nykter har jag inte haft en enda vanlig förkylning eller ens lite ont i huvudet. Men covid får jag minsann.😅 Jaja, det verkar (peppar peppar) ha varit en lika lindrig variant som sist. Men jag har stor respekt för covid, med tanke på den hemska post-coviden som en hel del får.😟

Ha en trevlig midsommar!

Profile picture for user vår2022

@Torn Vad skönt att coviden känns lindrig. En granne har också fått covid och den var mycket lindrig och gick över fort. Det är väl som en vanlig förkylning nu förtiden. Du behövde väl lite baciller för att starka upp ditt immunsförsvar ytterligare😁. Hoppas du snart är tipp topp ochnkan fortsätta ditt aktiva liv.

Trevlig midsommar och kram❤️🇸🇪🌞

Profile picture for user Torn

@vår2022 Ja i dag känner jag mig helt frisk, och tänker åka till jobbet i kväll. 😃 Något som jag har prioriterat högst from min första dag som nykter är att ”ta hand om mig själv”. Under det första halvåret/året så gällde detta särskilt sömnen. Av naturliga skäl så krävdes ju mycket sömn för att läka kroppen efter årtionden av nedbrytning av den pga giftet. Så en tupplur gick alltid före allt annat om jag var trött.😃 Och under de här två covidsen så har jag tveklöst sjukskrivit mig från jobbet, och fokuserat på vila. Viktigaste först, må bra själv. Och som bonus så är jag ju snäll som inte smittar ner kollegor på jobbet. Kanske är detta som gör att jag har mått så bra under hela min nykterhet, (även psykiskt) 🤔 Att jag har prioriterat att må så bra som möjligt.😂

En annan viktig sak som har främjat främst det psykiska måendet är ju detta med att jag aldrig låter mig bli stressad. Dyker det upp problem så ser jag till att lösa dem på ett bra och lugnt sätt. Och saker som jag absolut inte kan påverka släpper jag direkt. 😃 Egentligen så handlar ju detta också om att jag vill må så bra som möjligt. Att vara orolig, irriterad, nedstämd eller stressad har jag aldrig gillat. Lik förbannat var jag ofta det i mitt förra liv. 😂 Och alkoholen gjorde bara allt så oroligt mycket värre. 🤮

Det krävdes nog 3,5 års nykterhet, och covid nr 2 för att få full klarhet i varför jag har mått så bra som jag har gjort sedan jag blev nykter.☺️

Trevlig midsommar som sagt! Och glöm inte att hand om er. 🤗

Profile picture for user Sattva

@Torn Skönt att du är frisk nu! Och vad härligt att du knävkt koden, hittat nycklarna till ditt välmående! I slutändan är nog det det viktigaste, hur man faktiskt mår mentalt🌸🌷🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Klokt att stanna hemma när man är sjuk. Dels för att inte smitta andra, men också för att man blir frisk snabbare då också. Att du förvandlats från en oroande grubblare till en chill doer är bara för häftigt. Du började dricka för att dämpa din blyghet, men alkoholen gjorde bara din ängslighet värre. Utan den är du mer grundad, bättre självkänsla, ingen stress, handlingskraft, initiativrik osv.

Du borde göra reklam för alkoholfrihet! På ditt jobb skulle det nog behövas en och annan sådan reklamkampanj. Du skulle kanske ha mini-föreläsningar via Företagshälsan? Berätta hur du gjort. Berätta hur bra du faktiskt mår nu.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek Ja det kanske vore något. Utbilda folk i hur man mår otroligt bra.😂
Enligt min egen erfarenhet så är det just detta med att alkohol inte tillför något positivt för måendet i förlängningen som jag så tydligt märkte. Jag var ju övertygad i hela mitt tidigare liv om att att alkohol hjälpte just för att överkomma osäkerhet, trötthet, få motivation mm. Men allt visade sig bara sakta men säkert bli värre.

I går samtalade jag med en kvinna som alltid har varit ganska stressad, trött och orolig av sig. Hon har inte druckit mycket alkohol i sitt tidigare liv, men ändå sk måttligt på helger osv. Nu har hon lagt av att dricka i princip helt och hållet sedan ett par år tillbaka, och mår så otroligt mycket bättre sade hon.😀 Det stärker min uppfattning om att all alkohol bara är till ondo. Eller, så länge man tror att alkoholen gör något positivt för sitt mående, så lär man aldrig må bättre. Snarare bara sämre, och med risk för att bli beroende längre fram i livet.

Många personer med psykiska besvär, utmattning mm som säkert skulle bli av med dessa, om alkohol skippades helt hos dessa personer. Just det där: ”ta ett glas för att lugna ner sig” är ruskigt lurigt. Det hjälper för en kort stund, men stjälper resten av tiden.

Det här är min uppfattning i alla fall. De som tycker att alkoholen tillför dem något positivt har garanterat en annan uppfattning.😂

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Och jag instämmer till hundra procent. Just därför är jag lite arg på att ingen inom sjukvården har tagit mig i örat vad det gäller alkoholen. Långt tidigare. Man ljuger ju alltid när de frågar hur mycket man dricker. Jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression tre gånger. (Tredje gången under min nykterhet dock.)

En enda läkare tog prov på levern och skickade hem ett svar: ”Lite förhöjda värden, alkoholstopp är önskvärt.” Inget mer. Pappret rev jag i småbitar och sen tänkte jag sura tankar om den läkaren. Och fortsatte dricka. En stor arbetsplats som din skulle kunna ha ett konstant pågående alkoholprogram - och det skulle spara företaget pengar och mycket mänskligt lidande.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

Tack för grattis kompisar! Och grattis på dig också @Se klart! 🤗 Åren går, men det är en sådan otroligt stor skillnad på nu, och då. Då när alkoholen hade makten såg allt mörkt ut, och min sinne präglades av negativa tankar, oro och elände. Nu ser jag ljust på framtiden, njuter av livet och är fri. 😍 Som grädde på moset så går jag snart på semester också. 😃

Ha det bra!

Profile picture for user Torn

@Sattva, @Amanda L Tackar! 🤗

Jag börjar på allvar tappa kontakten med forumet har jag märkt. Men det är väl så det helt naturligt blir ju längre tid man är nykter och mår bra. 😃 I morgon ska det bli kanonväder och jag ska upp i ottan för att bege mig ut på ett spännande fiskeäventyr. 🤩

Ha det gott!

Profile picture for user Torn

@Geggan Tack!🤗 Och dina 1,5 år är riktigt bra också! Efter det första nyktra året var det mycket positivt som hände tycker jag. En milstolpe helt klart.

Jag läste lite under ”vara måttlig” för att minnas hur det var när man fortfarande var lurad av giftet. När man trodde att alkoholen tillförde en något positivt.😳
Såg att en del där har börjat kalla alkohol för ”bromsklossar” som att det är något positivt. Något som lugnar ner farten och räddar ens liv, när det egentligen är tvärtom.😖 Läskigt hur starkt beroendeframkallande skiten är, och hur det kidnappade ens ”friska” hjärna.
Jäklar vad gott att man avslöjade den där bluffen!😍

Ha det bra!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Det känns som något gudomligt i mig att jag lyckades avslöja bluffen och jag önskar att den känslan slår ner i alla med beroendeproblematik så de får uppleva detta❤️ Att livet är vad man gör det till, att man har all makt att förändra det man vill förändra i sitt eget liv.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Jag brukar likna det vid ett trolleritrick. När du får tricket förklarat för dig och ser hur det går till, så går det inte att göra bluffen osedd igen.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Vi tillhör en exklusiv lycklig skara! Och det får man vara evinnerligt tacksam och stolt över.🤩

För många slutar det med att A-giftet blir deras död.😬

Kram

Profile picture for user Torn

Snart är min första semestervecka slut. Den har gått fort som sjutton och vi har varit bortbjudna till vänner, haft vänner här och varit ett par dagar nere i en stuga vid havet. Ett par rejäla fisketurer har också hunnits med, och så de vanliga sysslorna med gräsklippning, röj i trädgården, skörda gurkor mm såklart. I dag kom solen fram ordentligt också, så även lite slappande i solsängen har det blivit.😃
En perfekt start på semestern, och jag njuter i fulla drag! Jag har köpt nya regnkläder också. Ser ut att komma till stor nytta den närmsta tiden.😂

Ha det gött!

Profile picture for user vår2022

@Torn Härlig start på din semester! Full fart framåt!😁 bra att du är beredd med nya regnkläder, vädret är svårt att sia om. Tycker ändå att det är helt ok väder, mycket sol och lite skurar ibland, men inte idag. Njut so bara den och ha det så gött!🌞❤️🌦️🦈

Profile picture for user sommar2023

@Torn

Har läst många av dina längre inlägg när du valde sluta med alkoholen. På nåt sätt blir jag berörd av din resa du gjort.
Lever med en man som druckigt alkohol i ca 15 år. De senaste 7 åren är det ren sprit som gäller. Känner mig förtvivlad och ledsen och har nu sagt att jag lämnar om han inte skaffar hjälp.
Hamnade inne på denna tråden och mycket av det du skriver i början stämmer in på honom. Vet inte egentligen vad jag ville med inlägget men tycker du är grym.
Ber om ursäkt om jag kapade tråden.
Läser för fullt här inne dagligen.

Profile picture for user Torn

@vår2022 Det finns inget dåligt väder, bara dåliga regnkläder. 🤣 Men man kan ju även passa på att fixa med lite saker inomhus om man inte vill ge sig ut. Finns alltid något som behöver lagas, förnyas eller bytas.😃 Riktigt kul att pilla med sådant tycker jag.

Kram

Profile picture for user Torn

@sommar2023 Hej! Jag läste igenom dina trådar och jag kan se stora likheter där hur det såg ut för min del förr.😳 Som du vet så måste ju den som har fastnat i alkoholdjävulens klor själv vilja bli fri. Den friska delen av hjärnan måste bestämma sig för att det får vara nog. Och därmed inte dricka en droppe alkohol. Min fru bönade och bad många gånger om att jag måste söka hjälp, annars lämnar hon mig. Detta hjälpte dock inte, för jag vågade helt enkelt inte söka hjälp. Men så hittade jag detta forumet, och kunde med hjälp av det bestämma mig en gång för alla. 😍

Något som gjorde att jag till slut fick kraften till att bestämma mig för att sluta dricka var att jag märkte att min fru, och även mina barn slutade bry sig om mig. Dom frågade mig inte ens om jag ville följa med tex till simhallen. Men när jag väl hade bestämt mig för att sluta dricka så frågade jag min fru om hon kunde tänka sig att backa upp mig. Och det gjorde hon.❤️

Så mitt tips dig dig är att skit totalt i honom så länge han inte vill sluta dricka. Men om han verkligen vill sluta, och har bestämt sig till 100 procent, så ge honom en chans. Om han bara blir fri från alkoholen så kan allt bli hur bra som helst!

Kram

Profile picture for user Torn

Semestern rullar på. 😃 Vi har fått ställa in en del semesterplaner pga det ostadiga vädret, men det är inte hela världen. Vi har gjort andra spontana saker i stället. Som restaurangbesök tex. 😋 I morgon ska vindarna hålla sig lugna så då blir det en heldags fisketur på havet tillsammans med min son. Drar i väg vid 3-snåret i morgon bitti. 😃

Ha det bra!

Profile picture for user vår2022

@Torn Det är bra när man kan ställa om planerna spontant och hitta på något annat som funkar med vädret, som ett restaurangbesök😁. Du får gå och lägga dig tidigt så du orkar gå upp i ottan.

Ha en god fisketur och fiskelycka imorgon med sonen❤️

Profile picture for user Se klart

Det låter ju väldigt mysigt med fisketur även om uppstigningen är lite väl tidig (för denna sjusovare)
Och så skönt att ni kunnat flexa lite med planerna. Allt gott, helt enkelt! Kram och ha en fin start på augusti 😎

Profile picture for user Sisyfos

Låter både hemskt och underbart Torn! När man väl kommit upp är ju extremt tidiga morgnar helt underbara på sommaren, men tanken på 03 känns ju lite tufft.
God fiskelycka!

Profile picture for user Torn

Fisketuren blev otroligt lyckad! Ett spegelblankt hav och en värmande sol gjorde inte saken sämre. 😍
Varför är ni så skeptiska till att gå upp tidigt?😂 Ska man göra något som man tycker är jättekul, så är det ju inga problem.

@Amanda L Den tidiga uppgången i går berodde främst på att jag ville utnyttja dagen till fullo. Först traila båten ca 10 mil, och sedan ytterligare ca 10 sjömil på havet fram till den planerade fiskeplatsen. Visst var jag lite trött när jag kom hem vid 8-snåret i går kväll. Men att vara trött och lycklig är inget som stör mig.😃

Det blir nog en sväng till på fredag. Jag har massor av tid och energi numera när inte giftet förpestar tillvaron. 🤩

Ha det bra!

Profile picture for user Sattva

@Torn Låter härligt Torn! Jag håller med dig, att gå upp tidigt för att kunna göra det man vet ger utdelning på må-bra-kontot tycker jag också är värt.
Idag blir det en tur på havet här! Vi fiskar ju inte, men jag får ett lugn av att bara se ut över vattnet, höra skvalpet, höra fåglarna etc. Luften är också härlig.

Profile picture for user Torn

@Sattva Ja det är inte bara fisken som lockar ute vid västerhavet. Hoppas du hade en härlig tur i går.🤗
@Amanda L Hur långt har du till havet? Varför inte göra en liten resa till tex västkusten? Du som är pensionär och har gott om ledig tid. 😁 Augusti och September är nog den bästa tiden på hela året för detta, eftersom havet värmer upp, även om det är kyligt väder.

Kram

Profile picture for user Torn

@Amanda L Fast just nu rekommenderar jag inte ett besök på västkusten.🤣 Riktigt skitväder, med hällregn, halv storm och kyligt. Ett ypperligt tillfälle för att testa om mitt nyinköpta regnställ håller måttet.🧐 Det får bli till att ge sig ut på en långpromenad strax för att testa det ordentligt. 😁 Allt är lugnt förövrigt, har varit ute på ett par rejäla fisketurer och är nöjd med semestern hittills. Ska ta och slipa/måla ett par innerdörrar lite senare i dag. Nu är mina ungar såpass stora och kloka, så det borde vara slut på diverse slagmärken och repor mm på dörrarna.😂

Ha det bra!

Profile picture for user Amanda L

@Torn Samma hör! Höromnatten något slags rekord i blixtar. Oavbrutna blixtnedslag. Innan dess regn, regn och efter det regn. Öbesök skjutet på framtiden.
Vi ser på fotboll istället. Och ställer in nya träningsklockan….
Lite tidig höst, men mysigt ändå.🥰

Profile picture for user Torn

Över 1 månad sedan jag skrev något här ser jag.😮 Tiden går fort när man mår bra.😂 Som ni vet så är ju min stora fritidsintresse sportfiske. Det har verkligen blivit så mycket bättre på den fronten sedan jag fimpade giftet för ett antal år sedan.🤩Alkoholen förstörde verkligen min utveckling totalt. Värdefull tid försvann i ett äckligt rus, och i vedervärdigt bakrus. 😫 Köra bil ut till fiskeplatserna fick planeras efter promillehalt och inte efter optimala väderförhållanden.😳 Min koncentration var såklart otroligt negativt påverkad mm mm.

Nu gör jag ju mycket annat än att fiska också. Umgås med min fru och mina barn, och jobbar tex. ☺️ Och allt har ju blivit ofantligt mycket bättre. Men bara den lilla detaljen som att kunna njuta av mitt fritidsintresse är värt mitt totala stop av den giftiga substansen till 100 procent.

Ha det bra!

Profile picture for user Sattva

@Torn Ja jag kan inte se en enda positiv sak med alkohol.
Ett väldigt primitivt sätt att lösa inre problem, eller få det "roligare", eller "sätta guldkant", eller "för att det är gott"...😮😳

Profile picture for user Torn

@Andrahalvlek Ja, det börjar ju bli svårt att komma ihåg hur många år man har varit nykter.🤣

@Sattva Jag brukar av gammal vana bara gå in på forumet under ”senaste kommentarer” och de senaste månaderna så är det väldigt många inlägg från folk som vill dricka måttligt. Räkna enheter hit och dit, unna sig på helgen osv.😫 Det är ju liksom ett passerat kapitel som man höll på med långt innan man äntligen fick nog av skiten. Det ger mig inget av värde att läsa om detta, därför blir det inte att jag läser på forumet alls ofta numera.

I dag håller jag på att plocka äpplen.🍎 De ska lämnas in för tillverkning av äppelmust om en vecka. Man får musten i ”bag-in-boxar” om 3 liter. Sedan så har man äppelmust i ca 1 år framåt. Riktigt gott, och ett hett tips till er som har mycket äpplen på tomten. 😃

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Jag blir så glad varje gång du skriver något och det är så härligt att läsa hur bra du mår❤️

När jag inte orkar skrolla igenom alla som vill dricka måttligt går jag bara in på ”det vidare livet” eller den andra som är att inte dricka alls, minns inte vad den heter.

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Jag studsade också lite på ”för ett antal år sedan”, det är ju mist sagt ett chill uttryck.
En kompis frågade ”är det ett år sen eller”, jag: ”fjärde året nu”. ✌️✌️
Mysigt att du kikar in, jag läser själv aldrig via senaste kommentarer men surfar in här och där, där de finns som jag känner- mycket eller lite.
Apropå äpplen har vi också mustat men i år hade det regnat så mkt att de flesta äpplena fallit ner och var lätt ruttna. Det blev lite mos istället. Ur den aspekten har sommaren varit sämre, det har blommat för lite och så sent! Äter tomater såklart o h nu massa kantareller- är nästan trött på dem båda.
Skönt att höra att livet är så bra- jag instämmer med dig. Räknande av enheter mm känns som något som är skönt att slippa, och framförallt är det sjukt skönt att ha bestämt sig en gång för alla- och inte återvända. Tackar dagligen för den insikten.
Ha det fint på sjön! Kram 🥰

Profile picture for user Torn

@Himmel, @Se klart, kul att ni kikar in! 🤗 Jag får börja med att endast kolla läget här i det vidare livet framöver. Annars finns nog risken att jag får nog av forumet för gott.😂

@Se klart. Kantareller ska det ju finnas mycket av, men jag har inte varit ute på någon ”seriös” svamprunda i år. Har haft fullt upp med att skörda gurkor, tomater, meloner och paprika. Och nu äpplen. För att inte tala om gräsklippning! 😂

Sedan så har min dotter tagit mopedkörkort i somras och hon kör mycket som sjutton (vilket är härligt) men då har jag fått ta fram mina gamla moppemekarkunskaper igen.😃 Mitt fiske tar ju mycket tid i anspråk också. Men plocka kantareller tycker jag är kul, och det är inte försent ännu hoppas jag.

Vad har du för fritidsintressen @Himmelellerhelvette? Du har inte skrivit så mycket om detta i din tråd vill jag minnas.😃

Ha en bra dag!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Jag har provat på lite här och där under mitt första år. Hade ju tappat bort mig själv innan jag slutade dricka. Jag har odlat, läst massa böcker i personlig utveckling, om hjärnan och kroppens funktioner samt näringslära, lärt mig lyssna på min kropp och mina viljor och att säga ifrån när något känns fel utan att få skuld och skamkänslor, lärt mig om meditation och yoga, lärt mig virka. Lärt mig tycka om naturen. Gått till botten med många trauman och funnit viss acceptans och förlåtelse men är inte klar med det arbetet ännu.

Att bli nykter har varit den bästa resan i hela mitt liv, trots att det varit mycket tufft att lära mig hantera alla känslor känns det nu i efterhand helt magiskt.

Kram❤️

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Ja det är en härlig resa du har haft under det här första året! 🤗 Nu lär det lugna ner sig rent ”tankemässigt”. Alltså, du behöver inte ägna så mycket tid åt att vrida och vända på saker, utan allt sker mer automatiskt.😃

Något som jag hade stor nytta av under det första året var att jobba in ett tankesätt där jag släppte all oro för saker och ting. I stället så såg jag till att lösa alla problem rent praktiskt. Lugnt och sansat, så blir det bra. Att gå runt och fundera på något som irriterar eller oroar mig är inte kul. Det stjäl bara en massa energi. Fixa problemet i stället liksom.😁 Då kan man i stället ägna sin energi till att göra saker som man mår bra av, och tycker är kul.

Så oro och stress är inget jag ägnar mig åt för fem öre sedan länge.☺️ Det fick jag nog av under alla år som slav under alkoholen.

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Det är underbart att slippa all oro och stress. Det är som natt och dag när jag jämför för ett år sedan och nu.

Jag tycker det är spännande att iaktta alla invanda mönster i mitt beteende. Ibland kan jag tro att jag lyckats ändra allt och självkänslan är på topp men så hamnar jag i en situation jag inte utmanats i än och kan reflektera över att det är ett gammalt mönster som jag behöver träna på att göra om, istället för att få panik kommer jag på att detta är en ny sak att träna på.

Kram❤️

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Hej! 🤗 Bara bra här. Det börjar närma sig fyra år sedan jag besökte Systembolaget för sista gången.Jag har t.o.m. glömt av vilka färger som skylten har till det jäkla stället.🤣
Jag är inte alls aktiv här på forumet numera. Men kommer aldrig glömma av hur mycket forumet betydde för mig några år där i början. ❤️ Det räddade mitt liv. Ha det bra!