Div åsikter eller...?

..

Profile picture for user Adde

Augusti har varit sprängfylld med olika event och jag rusar på och njuter av att jag verkligen kan vara med både kroppsligt och själsligt ! Jag njuter av att kunna åka omkring, träffa nya människor, lyssna på en massa musik (inte stora arenagrejer utan små intima spelningar), känna att jag är med i matchen med alla mina sinnen !!
Jag kan (faktiskt!!) uppskatta att min kartapp har en dålig dag och visar runt mig till platser jag aldrig skulle komma på idén att åka till !! Jo, jag ser ju att det är galet men nyfikenheten gör att jag hänger på och kommer till fina, för mig okända, platser. Den nyfikenheten har ju gett mig så många nya erfarenheter och även visat mig till små fina familjehotell ute i ingenstans där det verkligen går att njuta helt ohämmat.

Ett litet stygn av dåligt samvete kan jag känna när jag tänker på allt jag missat pga mitt drickande :-(( En stor del av min aktiva tid har trots det varit hyfsat bra men kunde ju självklart ha varit bättre. En annan sak som slagit mig är att det är väldigt sällsynt att jag ser onyktra personer ? Ok, jag rör mig aldrig i krogmiljö men annars har jag inga begränsningar i mina miljöval så det har slagit mig att mitt gamla synsätt att jag var tvungen att ha några glas i magen innan, var mitt mått på en bra dag. Idag kan jag se att det inte stämmer, de allra flesta är nyktra som jag möter.

Att känna tacksamhet för det liv jag nu får leva, helt utan alkohol och andra sinnesförändrande medel, blir på nåt sätt starkare och starkare ju äldre jag blir. Jag trodde helt ärligt att det skulle bli tvärtom ?? Glömskan är ju min värsta fiende och jag är så rädd för vad den kan ställa till med !! Tänk om jag blir så dement så jag tror att jag är frisk så jag kan ta ett glas igen ??? Iofs så dör jag väl fortare då ??? Hemska tankar en sensommar morgon !!

Denna gamla alkisgubbe tackar för att ni orkat läsa ända hit och önskar er en riktigt härlig dag utan alkohol !!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Adde Blir så glad av att läsa ditt inlägg 🥰 Innerligt glad för din skull - och lika innerligt glad för min skull. Jag har ju precis som du valt den helnyktra vägen - och jag njuter av varje minut. Att nykterheten skulle innebära MER eufori och njutning kunde jag aldrig drömma om faktiskt.

Kram 🐘

Profile picture for user Adde

Ibland blir jag fundersam över hur jag reagerar fast/tvärtemot min kunskap.
Idag sa jag nej till att hjälpa xet för att jag ville göra andra saker. Det märktes att hon blev besviken men jag har ju hjälpt till i flera veckor nu och vill göra saker för min egen skull.
Jag ska f-n inte känna mig skamsen för att jag säger nej !! Jag vet ju det så väl men ändå letar sig den där felaktiga känslan in i min skalle.

I en annan tråd på forumet diskuteras kärlek och pirret och längtan.....Jag har nu varit singel i 11 år och aldrig haft det så bra !!! Som nynykter fick jag rådet att behålla byxorna på i ett år och jag fattade nog inte riktigt varför. Då ! Anledningen är ju att jag först ska hitta mig själv i den nya rollen som nykter med alla känslor som poppar upp. Jag var ju gift då men gjorde som Di Gamle sa och höll på mig ! Och jag har aldrig ångrat det.
I mitt fortsatta liv så har det aldrig tänt till och jag har knallat på utan bekymmer om jag ska träffa nån eller inte som den sanna fatalist jag är. Händer det så händer det. Jag reagerar starkt på ögonen hos personer jag träffar och ofta går de bort pga flackande fiskögon som gör mig rädd.
Tvärtom är då kolsvarta leende ögon som kan göra mig stum (vilket är svårt !!)
2 ggr har jag blivit ståendes fånigt leende framför en kvinna med vackra ögon :-))

Som aktiv alkis så fanns inte nya realitioner på kartan utan det räckte fullt ut med frugan....
Idag skulle jag nog inte vilja ha nån boendes i mitt hus utan nu har jag vant mig att sköta mig själv och njuter av det !! Ev en KK som i viss mån kan anpassa sig till mitt kringflackande liv :-)) Vem har sagt att livet ska vara enkelt ??

Profile picture for user Adde

Såg en seriestrip om älgen Helge där han kommenterar fredagskväll :-))
Långt långt in i mitt drickande liv så levde jag i den falska förhoppningen om att fredagskvällen var ok att dricka bort. Det var ju liksom fredagskväll varenda kväll...

Men fredagskväll kan ge mig rätt mycket tillfredsställelse numera framförallt när jag åker förbi Systembolaget ! Minnet är fortfarande färskt om hur jag stod i kö, den sköna känslan när jag packade in påsarna i bilen och drog därifrån ! Men också ångesten om VAR jag skulle handla denna gången ??? Expediterna i stan började ju känna igen mig ! Den senare delen av min aktiva tid kom ju också "beräkningarna" in om hur mycket jag måste handla till nästa gång jag kunde besöka Bolaget. Ve och fasa om spriten inte räckte fram till nästa gång !!!

Det var år och dag sen jag var inne och kollade bolagets prislistor men jag gjorde ett besök nu och såg till min stora förvåning att min ranson i veckan inte blivit så speciellt mycket dyrare ???
En stor skillnad är att när jag slutade var att försäljningen av hembränt var en stor artikel men det ändrades radikalt när man EU-anpassade införseln av alkohol. Det hembrända försvann som genom ett trollslag och smugglingen tog över. (Nån som vill köpa en apparat ?? :-)) )

Att ta beslutet att ändra mitt liv är utan tvekan det absolut bästa beslut jag någonsin tagit !!
Det finns nog inget som är i närheten av det !
Att ta en dag i taget och släppa taget och därefter be om hjälp.....svårare är det inte !

Prova !

Profile picture for user Sisyfos

Adde, nä du ska f-n inte känna dig skamsen för att du säger nej - om det är så du känner.
Jag har levt i både beroende- och medberoendeproblematik och jag upplever att de ibland går hand i hand. Så för några av oss är det väldigt viktigt att sätta just de gränserna. Kanske för alla. Och det är kanske inte ens så att det fanns en besvikelse. När man har levt med att gissa sig till andras behov och försöka tillfredsställa dem även om de inte ens uttalas så förstår man hur viktigt det är att säga nej och att det oftast inte heller är några problem med det. Bara just den där gnagande känslan i ens eget huvud. Du gjorde helt rätt även om det fanns en annan förväntan.

Det är lite fascinerande att du upplever att priserna inte gått upp nämnvärt. Kommer säkert snarat en viss efterfrågan på din apparat om priserna följer den övriga prisökningen.
Ha en fin helg!

Profile picture for user Adde

De där 13 åren kom från att admin gjorde om forumet, tyvärr.
Jag har, vad jag kan komma ihåg, aldrig skrivit om hur lång nykterhet jag har eftersom det är helt irrelevant. Min nykterhet är en färskvara som gäller enbart idag. Inom AA brukar vi skämta om att den som steg upp tidigast idag har den längsta nykterheten med tanke på att vi ska leva i dagen idag. Jag kan inte påverka det som hände igår och om morgondagen vet jag inget om. Vi brukar säga att om jag står med ett ben i gårdagen och ett ben i morgondagen så pissar vi på dagen idag.

Jag vet inte om jag fixar att skriva en snabbrecension över mitt liv :-))
Men ok, en kort version : Efter att under ca 10 år sökt hjälp hos div socionomer utan kunskap om alkoholism, fast de jobbar på beroendemottagningar, så letade jag och fann slutligen en väg ut genom ett behandlingshem som jobbade enl Minnesotamodellen som jag då inte visste mycket om mer än att det fungerade för många. 28 dagar som förändrade mitt liv.

Jag lärde mig snabbt att lyssna på Di Gamle som gått före mig i nykterheten och på så sätt slapp jag snubbla på min väg mot en stabil nykterhet. Jag gick minst 2 ggr och som mest 5-6 ggr per vecka på AA som blev min stabilitet i vardagen. Åkte på stormöten som Gotlandskonventet, Gullbranna och Landsmöten mfl mindre. Dessa möten lärde mig att det var ok att vara alkis och umgås i vardaglig miljö med andra likasinnade. Jag glömmer aldrig vår, jag var gift då, första festkväll jag var med på under Gotlandskonventet !!!! Ett sanslöst drag med god mat, dans, en ljudnivå som helt klart slog varenda fest jag varit på tidigare.......och helt nyktert !! Hade jag inte vetat att alla var nyktra skulle jag lätt ha trott att det var typ ett raveparty :-))

Sen har livet ramlat på med div olika smällar, vid den första blev jag rädd och sökte stöd av en vän i gemenskapen, och sen fler smällar som jag lättare klarade av tack vare egna erfarenheter och kunskap om hur jag kunde söka hjälp....OCH...ta emot den !!

Livet är ju ingen dans på rosor hela tiden och oftast behöver jag inte engagera mig speciellt utan kan låta det "åka" förbi. Lev och låt leva.

Med hjälp av en dag i taget så har mitt liv knallat på utan att jag egentligen har behövt jobba speciellt för det (Annat än i början.....då fanns det en hel del att städa undan)
Det var kortversionen som blev rätt lång iaf :-))

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Adde❣️Spännande tänk att inte räkna men tänker att det är väldigt bra för om man halkar någon gång behöver det inte kännas lika fruktansvärt eftersom man då får börja räkna om från noll. En bra tankeställare för mig🥰

Profile picture for user Adde

Kramar ?
Saknar jag !
Är inte riktigt säker på varför jag kommer att tänka på det nu ? Förmodligen för att det inte finns några kramar i mitt liv numera ?
Som aktiv alkis var ju en kram nåt som gjorde intrång i min personliga sfär och hotade mig. Därför undvek jag det !
När jag gick in i nykterheten var en kram nåt som kändes väldigt bra och bekräftande, jag var värd att kramas !! Det stärkte min självkänsla så oerhört mycket.
Jag har några tillfällen där en kram har betytt extra mycket för mig. Bla en gång när jag mötte en kvinna som var så oerhört ledsen efter en delning på ett möte så jag hittade bara en lösning på att hjälpa henne : En kram ! Vi sa ingenting, bara kramades och hon slutade gråta, tackade för kramen och så skildes vi åt. Jag vet inget om henne och vi har inte sett till varandra efter det men minnet lever i mitt hjärta som en väldigt fin stund.

Jag har också ett väldigt fint kramminne där jag fick en kram av en kvinna från en kultur där kramar är no-no <3 Jag blev överraskad och sen väldigt stolt över att hon valde att ge mig en kram trots att folk såg på ! Det var stort ! Finns också bevarat i mitt hjärta <3

Det är dåligt med sånt idag men jag har haft en upplevelse sista tiden iom att jag varit delaktig i en väns jobbiga tid som slutade med hennes pappas död. Det är många mil mellan oss men messenger fungerar över alla avstånd.... Jag är stolt över att hon delade sina känslor (vilket också är no-no) och att jag fick vara med om kremeringen vilket är synnerligen ovanligt för icke familjemedlemmar.

Fler exempel nu när jag iaf håller på...... Det thailändska nyåret är en ren familjefest där man ger presenter till varandra inom familjen och äter tillsammans. Döm om min förvåning när jag fick en present av en bekant som jag pratat mycket med (bla om de svenska svinen som åker till Thailand för att köpa sex. Hon drog alla över en kam vilket jag fick henne att inse att så är inte fallet !) Det öppnade dörrar till hennes inre och jag fick vara med om att få se några tårar i hennes ögon som hon aldrig skulle visa för nån annan. Presenten står idag på en hedersplats i mitt hem och jag nickar alltid lite till den :-) Det är en statyett av Buddha som har den positionen som motsvarar min födelsedag. ( Buddha har 8 olika positioner, en för var dag + en extra för onsdag) Hon hade noterat min födelsedag så bara det känns så bra <3

I brist på fysiska kramar idag så återvänder jag i minnet till dessa fina stunder som för alltid finns i mitt hjärta. Och allt detta bara för att jag valt nykterheten istället för att supa ihjäl mig.

Tänk att livet kan ta så fina vägar bara jag inte tar första glaset !!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Adde Kramar är en riktigt fin kärlekshandling. Jag kramar mina barn innerligt i flera sekunder. Jag har lärt mig av bästa ex-svärmor. Hon kramas inte av artighet eller lite hastigt i förbigående. Hon kramas med hela kroppen mot min och armarna runt hela mig. I flera sekunder. En sådan kram bär man med sig länge. Men det är bara mina barn, min ex-svärmor och några vänner som jag kramar så innerligt.

Kram 🐘

Profile picture for user Adde

"Jag kan tänka att jag kommer då aldrig mer att dricka, men jag ska inte vara så stursk om det. "
En mening som jag skamlöst stulit från vår2022 <3

Den meningen säger allt om långvarig nykterhet ! Min nykterhet är en ömtålig färskvara som jag måste vårda ömt och det gör jag bäst om jag påminner mig om att jag är en alkoholist !
En del säger, efter en tids nykterhet, att det är en icke-fråga och jag säger både ja och nej.

Ja : Mitt liv idag innehåller ingen som helst alkohol eller olika substitut typ "alkoholfria" mischmasch. Jag har ingen yxa hängandes över huvudet som ett tvång att vara nykter utan jag lever mitt fria liv idag. Just idag har jag ingen lust att dricka.

MEN....

Nej : Jag får inte nån gång glömma bort att jag har en sjukdom som är kronisk, progressiv och dödlig. Till skillnad mot typ astma, diabetes el likn så finns det ingen medicin mot min sjukdom annat än mitt egna mående och påminnande om vem jag är. Jag styr själv hur min sjukdom kan "behandlas" och hur jag ska må. Det är helt mitt egna ansvar, ingen annan kan fixa det.

Min nykterhet är inget självspelande piano och på så sätt är vi alla precis likadan oavsett längd på nykterheten. Igår hade jag en dag med massor av träffar med kända och okända människor och jag trivdes som fisken i vattnet !! Lärde mig nytt (älskart !!) umgås med människor av olika slag är helt underbart = Jag lever upp !
Att sen komma hem till ett tomt hus, som att klippa av en navelsträng.... Då kastas jag tillbaka i mående som jag hade förr om åren och som jag då drack på. Ensamheten är många gånger ett riktigt krig. Då blir det oerhört viktigt att jag vet hur jag ska handskas med mitt mående !! Den lärdomen kommer inte med automatik utan måste jobbas fram och jag är väldigt glad att jag har gjort den resan !

Idag är det skitväder och jag kan inte längre slingra mig ifrån att jag behöver städa duschen, aska ur spisen, dammsuga och annat mindre skojigt göra..... Men jag gör det nyktert !!

Ha en nykter dag alla !!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Adde Du har helt rätt. Vi får aldrig glömma att vi har en kronisk, progressiv sjukdom som leder till döden om vi inte tar vår ”medicin”, som består i att inte ta första glaset. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Och sen måste vi lära oss att ta hand om alla våra känslor på ett annat sätt, som ensamhet tex.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Adde Precis! Man får aldrig någonsin glömma av vad som kan hända om man tar det första glaset. Jag är inte ”botad” bara för att jag inte dricker nu. Det är liksom grunden till allt. Det är en sådan stor självklarhet för mig, så jag inte ens nämnde det i mitt inlägg i min tråd i morse. 😀 Bra att rota fram gamla minnen från hur det var förr då och då.

Profile picture for user vår2022

@Adde Blir bara glad av att du gillade mitt uttryck och att du tycker den säger allt om långvarig nykterhet😁. Det är det jag velat poängtera i mitt resonerande om att alkohol och ”icke-fråga”. Att man aldrig får glömma varifrån man kommer när man har blivit beroende och sedan lyckats bli nykter. Man får aldrig bli stursk😂.

Ensamhet är svårt och då blir det lätt att ta till alkohol för att lindra och glömma. Vad fint att du har verktyg och kan hantera det så bra och att du ändå är i sammanhang då du stortrivs och umgås med andra människor. När du väl har tagit itu med de mindre roligare sakerna kommer du att känna dig så nöjd, glad och tillfreds😁.

Ha en fin söndag❤️

Profile picture for user Adde

Som beroendeperson så har jag sökt kickar hela mitt liv. På gott och ont.....gott = massor av kul erfarenheter, ont= en otrolig rastlöshet om det inte händer nåt.

Just nu är jag inne i ett sånt "vakum" där livet står still, som jag upplever det. Och jag blir så handikappad och sanslöst slö....jag behöver nån som sparkar på mig.

Jag har ju defacto nåt att se fram emot framöver men det är ju såååå långt dit :O
Förr i tiden gav ju alkoholen en "chans" till flykt från slentrianen men alkoholen blev ju slentrianen. Många har sagt att jag behöver ändra mitt sätt att leva mitt liv till ett mer "normalt" men ALDRIG skriker jag då !!! Jag vill upptäcka nya saker, uppleva nya människor, lära mig nytt !!! Min stora skräck är ju att bli sittandes i rullstol utan att kunna påverka mitt liv och inte kunna röra mig. OM jag hamnar där så vill jag att nån vänlig själ häller i mig sprit tills jag dör !!

Jag är i den åldern nu när bekanta drabbas av olika sjukdomar och en del dör, andra hankar sig fram med div hjälpmedel (jag visste inte förrän nyligen att de kan operera in en hjärtstartare och som dessutom "pratar" med sjukvårdens dator när de sover !) . Med tanke på hur jag behandlat min kropp under den aktiva tiden så är jag förvånad över att jag bara har smärre defekter som inte är livshotande. Det usla hembrända jag drack ett tag innan acetonlukten från mig blev för påträngande borde ju ha gett mig svåra skador ? Den iofs rena alkoholen jag drack de sista åren var ju i en mängd som borde ha gett skador men min kropp har varit duktig på att skydda mot gifter.

Jag har skrivit det ett antal gånger men jag har börjat bli lite ovarsam med min tacksamhet för min nykterhet ! Jag försöker hjälpa till med svenska för ukrainare och de är förvånade över att jag inte dricker alkohol ! Tydligen krökar deras män i stil med vad jag gjorde tidigare ? Lite typ som kambodjanska män som är nyktra 2 ggr/år dvs när riset planteras och när riset skördas.

Idag är jag nykter och jag ÄR tacksam för det.

Profile picture for user Adde

Jag är så glad för att jag är alkoholist och konsekvent sagt NEJ till allt vad droger heter !!

Idag har jag lärt mig ett nytt begrepp i drogvärlden : Happy Water !

Kollar jag in innehållsföretckningen så är det allt annat än "Happy" !

Caffeine, diazepam, ketamine, MDMA (ecstasy), methamphetamine and tramadol reportedly compose the superdrug.

Fy fan på ren svenska....

Profile picture for user Adde

Jag är en nykter alkoholist som är nykter för min egen skull.
I ett antal år efter jag gick ut i nykterheten så definierade jag mig själv som en alkoholist.
Jag fick en kick att tänka annorlunda tack vare en medberoende som öppnade min hjärna för nya intryck på ett stormöte. (Har skrivit om det ett antal gånger !)
Jag hade ju själv slagit på mig i så många år för att jag inte klarade att sluta dricka utan bara tog återfall efter återfall efter.... Jag var ju en dålig person med obefintlig egen kraft att sluta, ett uselt skräp.
I min utveckling som satte igång efter att spriten försvann så blev jag mottaglig för helt nya intryck och jag började tycka om mig själv. Sakta men säkert...... Men jag var fortfarande en alkis.
Under behandlingen fick jag ju lära mig att alkoholismen (beroendet) är en sjukdom och det underlättade massor när jag fattade det. Helt plötslig förstod jag att mina konstiga handlingar under ruset var ett resultat av sjukdomen, jag kunde ju inte agera annorlunda när jag inte hade kunskapen.
Som vanligt kommer ju kunskapen till mig när jag är mogen för att ta emot den, ofta smygande och ibland som en blixt, men just det att jag ÄR en vanlig, normal, person som råkar ha en sjukdom slog till med en kraft större än vad jag tidigare upplevt.
Jag är en vanlig människa med tankar och vanor (en del inte så bra :D ) och jag är värd att älskas för den jag är, inte för sjukdomens skull, utan för att jag är jag.
Definitionen att jag ÄR en alkoholist är nu borta och nu är jag en vanlig person som har en av flera sjukdom och då bla beroende.

För övrigt gör sig åldern påmind och jag fastnade för ett citat från en av Astrid Lindgrens böcker där Pippi säger : "Ja tiden går och man börjar bli gammal, fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar."
Hösten, dödens årstid, gör mig deppig men jag är iaf nykter !!!

Lev väl alla därute !!

Profile picture for user Varafrisk

@Adde jag läser alla dina inlägg. Så betydelsefullt för mig att följa din resa. Jag träffade dig på träffen på Alkoholhjälpen i februari 2020 och där var även Berra. Du som är en av de som varit längst nykter av de personer vars tråd jag läser undrar vad det är som gör att du inte skriver under ”Det vidare livet” utan stannar kvar här under rubriken ”Förändra ditt drickande”? Finns det ngn tanke bakom det el inte? Jag fick ju för mig för kanske dryga året att jag skulle flytta till Det vidare livet fastän jag inte slutat dricka försökte väl lura mig själv. Men fick snabb protest om att det var fel och om/när jag blir nykter kommer jag nog aldrig flytta från den grupp jag skriver i nu ”Vara alkoholfri”.
Är nyfiken på hur du tänker?

Bästa hälsningar
Varafrisk

Profile picture for user Adde

Tack för undringen ! Dags för ny träff tycker jag och har skrivit till admin om det utan resultat. Fler behöver nog trycka på.

Och ja....varför jag inte bytt grupp ? Inte en susning faktiskt ? Kanske för att jag startade här och bara blivit kvar ? Kommer inte ihåg riktigt hur uppdelningen såg ut från början innan omgörningen till det sämre (OJ ! Hoppsan ! Skrev jag det där ??) Eller bara slentrian ? Eller att jag fortfarande är i en process med förändring ?

Tror kanske att det är en förklaring det där med en levande process ? Känns iaf mer nära mig eftersom jag är livrädd för att bli ståendes på ett ben och inte komma nånstans ! Det är ju absolut inte lika stora förändringar inom mig som det var i början men jag överraskar mig själv med ett förändrat beteende ibland och det känns (oftast) jättebra. Jag gillar nya influencer och jobbar volontärmässigt med flyktingar och de lär mig massor av nya saker ! Jag har besökt Eldfesten på Skansen och verkligen trivits i den glada stämningen som är där och som ger mig ett glädjelyft. (Inte många vet vad den festen innebär !!) Känna folkfesten och kärleken genom att titta på Stockholm Prides tåg genom stan ! Jag är själv inte homo men lever i den fasta förvissningen om att alla har rätt älska vem man vill och kunna vara vem man vill. Och jag tycker ju att det är enklare att älska än att hata.

Sedär :-) Inte alls svar på din undring men nåt på vägen kanske om vem jag är idag :-)

Profile picture for user Varafrisk

@Adde Tack för ditt svar! Jag tänkte nästan att det var så. Vet inte om du minns mig fr träffen? Jag var den person som hade m mig min man. Jag tror jag minns alla som var med men har inga tydliga ansikten framför mig. Tyckte det var en trevlig träff. Fast jag vet inte om jag vågar komma igen. Det känns så pinsamt att jag inte har blivit nykter…

Jag känner inte t Eldfesten? Härligt att vara volontär!

Ha det fint!

Profile picture for user Adde

Jodå än kan gubben minnas :-))
Att komma på nästa träff kan vara startskottet på ditt nya liv !

Eldfesten är en över 4000-årig, opolitisk, tradition från gamla Mesopotamien där man firar våren och ljusets återkomst ! Nästa år firas den den 14e mars och livesänds från Skansen. En av alla traditioner under festen är att hoppa över 7 eldar medan man säger en ramsa som lyder ungefär såhär : " Min gula nyans [det vill säga min blekhet] ger jag till dig!
Din röda rodnad [det vill säga din glöd och värme] får jag tillbaka av dig."
Jag har hoppat men inte sagt ramsan.....jag är ju man så jag klarar ju bara en sak åt gången :P
Årets Eldfest ligger på youtube : https://www.youtube.com/watch?v=0t5W2QuN8y8&ab_channel=Payammediaf%C3%B…
En magisk kväll även för mig som minglar ensam i publiken, ingen fylla, jag har aldrig sett nåt bråk, bara glada människor och spontandans <3

Profile picture for user Varafrisk

@Adde Jag vet att du är äldre än vad jag är….eller vet…tänker att du är det…men jag är ju liksom inte purung själv….
Hur som helst..om en träff ska vara startskott på mitt nya liv…vilket jag hoppas…så behöver jag ha träffen nu🙏🏻
Måste kolla in Eldfesten på youtube👍🏻

Tack för svar🥰

Profile picture for user Adde

Ibland är jag bara så väldigt mycket glad över att vara nykter !!
När känslorna blir så ruttna och jag känner mig grymt ensam och ouppskattad.
Hade jag varit aktiv alkis så hade jag supit skallen i bitar i kväll och vältrat mig i självömkan.
Positiva besked på morgonen byts till total ignorans på eftermiddagen och känslan är att jag bara duger nåt till när det är dags att fixa grejer åt andra.

Jag skulle så gärna vilja höra att nån vill göra nåt för mig åtminstone en gång i livet.

En SSiB-kväll hjälper ju bara så länge jag är vaken sen blir det ju ännu värre och det har jag ju prövat några gånger med känt resultat.

Profile picture for user Dee

@Adde Hej!

Jag har inte varit inloggad på hundra år känns det som, sticker in näsan här och säger hej till min gamla kompis på forumet!
Hur mår du?

Kram,
Dee

Profile picture for user Adde

Tack Majaela <3

Och underbara lilla Dee- <3 <3 Så skönt och upplyftande att få en hälsning från dig !!!! Jag har ärligt saknat dig på forumet och självklart irl på forumträffarna !! Jag hoppas innerligt att ditt liv har fört dig framåt under din "tysta" period och att du nu hjälper mig att påverka admin om en ny forumträff !!

Det är många som försvunnit från forumet under åren, en del har jag träffat irl på forumträffar eller på andra ställen, en del har jag följt genom inlägg och fått en form av relation till utan att ha träffats. För mig är det ofrånkomligt att jag undrar vad som hänt och önskar en comeback men jag kan ju inte styra andras liv.

Att då få en hälsning från fina Dee gör att min dag lyfts ur snökaos och mörka vyer och får solen att bryta igenom ! Tack Dee !! Kram <3

Profile picture for user Adde

Vardagshändelser......ja....det sk livet.
Sammantaget små oskyldiga händelser som formar ett liv, mitt liv.
Ibland blir jag förvånad över mina förutsägelser om vad som komma ska och lite småsur över att jag har rätt. Jag har en "snäll" hudcancer som är opererad tidigare men som nu kommit tillbaka och ska tas bort. Med tanke på hur seg sjukvården är numera så hade jag förväntat mig en operation tidigast i januari. Döm om min förvåning när kallelse kommer om operation i mitten av december och det veckan innan jag drar till varmare breddgrader. Aldrig att jag drar iväg med ett oläkt sår till ett land som har en massa olika grejer som är sugna på att penetrera min hudkostym !

Jag får ibland frågan om hur barn uppfattar oss när vi dricker. Jag har ju ingen egen erfarenhet av det men jag har hört så många berätta att barn märker skillnad på oss redan vid tidiga år typ 2-3 års ålder. De växer sedan in i att det onormala blir normalt och fogar sig snällt in i schemat för anhörigas utveckling och utvecklar liknande symptom som vi beroendesjuka har. Den utvecklingen är oerhört svår att bryta, ja! där har jag erfarenhet!, men det går att bryta om viljan till förändring finns. Minst 20% av barnen har en eller båda förädrar som sitter fast i nån form av beroende och då är sk lyckopiller oräknat....

Att bli väldigt lättrörd tror jag att alla nyktra alkoholister upplever en bit in i nykterheten när alla känslor väcks på nytt efter låååång nertryckning i skoskaften. Katten Sören F har förlorat sin husse och begravningsannonsen ligger nu ute. Jag gråter fast jag inte var nära bekant men jag träffade och slängde käft med husse för inte så länge sen <3 En väldigt underbar man som tillsammans med sin sambo gjorde så mycket gott för hela Sveriges kattliv, framförallt alla katthem. Ett sånt driv att göra gott för andra vill jag ha !!

Inte mycket om alkohol utan bara några reflektioner om hur livet en vanlig lördag kan se ut för en nykter alkoholist !

Ta inte första glaset hörrni !

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Det är en himla massa känslor som måste läras att hanteras @Adde, jag kan bli väldigt trött när det ibland kommer flera samtidigt och det kan kännas trist att bara ligga på soffan en ledig dag för tröttheten slagit ner tack vare känsloarbetet men det är väl bara att acceptera, vila och vänta till energin återkommer.

Nej, vi tar inte första glaset💪

Profile picture for user Adde

Den här låten hängde kvar i skallen så länge !! Att gråta var nåt som jag lärde mig först i nykterheten ! Överraskande först men sen så befriande och renande !! Idag blir jag inte så överrumplad av mina känslor men att inte kunna hålla tillbaka tårar, både av glädje och av sorg, kan jag ibland bli lite irriterad över men samtidigt är det ju ett riktigt friskhetstecken !
https://www.youtube.com/watch?v=l5O0c5KLvT8&ab_channel=Oscar

Profile picture for user Adde

Ibland kan jag skratta åt mig själv när jag nördar ner mig i flightradar24 och följer en väninna som är på resande fot. Men det känns ändå som jag liiiite är med rent fysiskt på resan genom att se vad kärran pysslar med :-)) Jag har ju flugit massor i mitt liv, både stora och små flygplan, och vet ju så väl vad som sägs från cockpit och vad personalen tjatar om :-)
Lyckan i ungdomen var att flyga med KLM för då fick man en liten jättegod jordnötspåse <3
Idag finns inte en chans att äta några jordnötter på ett flyg......om det inte är ett charterflyg förstås :-O
Jag har aldrig krökat ombord på ett flygplan och jag fattar inte varför många måste hälla i sig sprit innan avgång och sen fortsätta under resan så de kommer fram helt plakat. Jag har alltid, eller nästan alltid, rest till platser där folk uppskattat natur/kultur/geografi och där folk på sin höjd tagit ett glas vin till maten på kvällen. Undantaget var nog de där små portugisiska öarna utanför Afrikas kust där det serverades bubbel till frukost och vin till både lunch och middag. Liiite kul var det att se 80-åriga tanter som greppade bubbelglaset och drack till de stekta äggen :-) Jag unnade tanterna denna lyx i vardagen !

Lev väl ! Och lev idag !

Profile picture for user Adde

Advent ?
Och tjatet om vilken glögg som är bäst börjar :-(
Min historia med glöggen är ju en resa i alkoholens tecken. När jag väl började "gilla" (vilken otäck sötsmörja !!) så började också jakten på den starkaste som fanns på marknaden.
Efter några år med originaldrickat började jag spä ut den, efter ett tag rätt rejält. Och jag upptäckte att det gick kanonfint att spä med hembränt för den smaken slog inte igenom glöggkryddorna. Jag gick lite efter den gamla traditionen med kaffekask : Kaffe så att botten inte syntes, sprit så man såg botten igen.
Men magen blev ju helkass av smörjan.

Nu för tiden så är jag så glad för att slippa smörjan och propagerar så mycket jag kan för att folk ska fira en Vit Jul. Om man nu nödvändigtsvis måste fira jul.

Jag är noga med att ha ad-blocker på mina sidor men ibland slinker nån reklamgrej igenom. Nu fick jag ett erbjudande om paket över jul på ett hotell jag aldrig varit på och jag måste erkänna att det var sannerligen lockande ! Nu är jag inte hemma så detta året är det kört men jag ska definitivt använda det hotellet i sommar i samband med nån av min resor runt vårt vackra land. Alla priser har ju rusat uppåt men eftersom jag inte slänger pengar på alkohol så tycker jag att jag ligger på plus iaf !

Jag kommer att vara på en plats med goda vänner och det kommer nog att vara helt rent på sprit/droger men de kan festa så hårt så jag häpnar ! De är ju yngre än jag men jag häpnar över deras ork !! Ingen tvekan om att jag är den förste att vika in hovarna i sällskapet :-)
Och känslan av att vakna nykter efter sån festkväll är så go' !!

För övrigt ska det bli intressant att se hur alkoholförsäljningen kommer att vara i år med tanke på oron i världen ? Förhoppningsvis så sjunker den rejält !!

Ta en dag i taget forumvänner !

Profile picture for user Sisyfos

Tittade på Flygradartkänsten du skrev om men på mobilen, vilken röra på den lilla skärmen. Hittade ingen sökfunktion så jag satt där och klickade på lämpliga plan. Hittade inget lämpligt. Sonen är ute och flyger, tänkte ha koll på hans plan.
Ja , en vit jul. Jag har druckit ganska sparsamt på jul under åren, men kan tycka nu att om jag inte druckit alls så hade orken till annat nog varit bättre ändå. Tyckte att det var skönt att ”gå i mål” och såhär i efterhand så fattar jag ju att det inte hade behövts någon alkohol för att varva ner.
Hoppas du får en fin jul Affe och tack för alla fina läsvärda inlägg! Jag läser med stor behållning.

Profile picture for user Adde

Ladda ner appen "Flightradar24" så går det bättre :-) Har du flightnummer kan du googla det så får du upp olika resultat också.

Profile picture for user Adde

Först så knycker jag dikten från adventskalendern (Författare okänd men jag gissar på Li-Lo !)
"Är det i dag det händer
denna fina femte december
en riktning som är ny
en förändring som ska få gry
steg små som smulor
eller jättekliv i platåsulor
tempo och takt bestämmer du
men starten den går nu!"

Texten under kalendern är så rätt när det gäller att skjuta upp beslutet att förändra sitt liv !! Så var det för mig och så har det varit för de allra flesta av mina alkisvänner.
Jag började redan på hösten att undersöka hur jag skulle göra och det var en resa jag inte önskar nån. Det var ju fan att jag inte kunde få hjälp direkt när jag väl klev ut och bad om hjälp !!!! Och tyvärr ser jag samma hopplöshet än idag ! De som sitter där och har som uppgift att hjälpa oss fattar inte vilken vånda det är att erkänna att man är alkis ! De har ju ingen egen erfarenhet och kan inte fatta.

Nåväl, jag började ana en väg ut och tog div kontakter hos bla soc och TNE, båda utan nåt som helst resultat. Jag måste alltså lösa det själv.
Jag tog kontakt med ett behandlingshem i Skåne som på den tiden jobbade med Minnesotamodellen och diskuterade pris !! Som sann entreprenör skulle jag ju pruta :-))
Tiden gick, julen närmade sig, jag blev erbjuden plats i mellandagarna.....och där kommer den obligatoriska förskjutningen i tid :-)) : Jag var inte klar med supandet utan sköt upp det till veckan efter trettonhelgen ! Varför ända dit då beslutet var taget dagen före nyårsafton ????

Jo ! Det klassiska !! Jag ville supa klart !! Just det var inte så vidare medvetet utan en inbyggd reaktion på det svåra beslutet att göra nåt åt mitt dysfunktionella beteende. Många har skyllt på tandläkartid, hårfrisörskan, besiktning av bilen....ja allt man tänkas kan och allt är ett sätt att skjuta på det ofrånkomliga.
Nu har det gått några år men känslan från dessa sista dagar i fyllan känns som igår. Fy f-n så illa jag mådde när jag satt mig i bilen tidigt på morgonen och körde till behandlingen. Jag är rätt säker på att jag var onykter när jag började min resa eftersom jag rensat alla flaskor och gömmor jag hade. Jag var iaf nykter när syrran på plats sa åt mig att blåsa !!

När jag väl kom till avtagsvägen till behandlingen så stack alkoholjävulen upp sitt ansikte och talade om för mig att "Här går det jättebra att göra en u-sväng och åka hem igen!"
Jag sviktade en mikrosekund men svängde in på den rätta vägen !!
12e januari drack jag min senaste sprit och den 13e är min första dag på det nyktra livet.

Även om det tog tid innan jag väl kom på plats så tror jag att den tiden inte var bortkastad utan bara byggde mig en fast grund av beslutsamhet att fortsätta mitt arbete med mig själv på.
Jag har skrivit det så många gånger : Den första natten på behandlingshemmet sov jag så bra som jag aldrig någonsin gjort förut. Jag var äntligen hemma, det var över !!
Överväg att ändra ert liv och lukta lite på nykterheten, den luktar så mycket bättre än gammal fylla.

Ps Jag är inte injuden till Nobelmiddagen i år heller.....MEN....jag har fått en inbjudan till middag i en annan del av världen från en kär vän ! Det slår allt !! Ds

Profile picture for user Adde

Tack själv Varafrisk ! Ta ett beslut varje morgon om att vara nykter just idag och med hjälp av en dag i taget så kan du känns dig helnöjd när alla röda dagar är över och ett nytt, fräscht, år ligger framför dig !
Ta hand om dig !

Profile picture for user Berra

I det senaste avsnittet av nattryttaren (Cmore) så hamnade huvudpersonens hustru på ett behandlingshem.
Min första känsla var jobbigt med alla restriktioner på hemmet och personen kände sig malplacerad, men vartefter hon fick höra de andras berättelser så växte hennes insikt allt mer.
Det slutade med att hon klev ur sitt beroende och kunde betrakta sitt liv ur ett helt annat perspektiv.
För henne blev det en vändpunkt i hennes liv, och hon förändrade allt som så tragiskt hade påverkat henne tidigare.
En fantastisk välgjord svensk serie, och vid just denna punkt….
Så tänkte jag återigen på dig Adde, som alltid pratar så gott om behandlingshem.

Berra

Profile picture for user Adde

Tack Berra !
För mig blev ju allting så mycket enklare när jag fick dela livet med likasinnade! Det var ju så jag upptäckte hur otroligt lika vi är i vår sjukdom! Vi följer schemat till punkt och pricka men tyvärr är det så många som tror att de är annorlunda. Det blir svårare då på alla plan.
Alla dessa aha-upplevelser jag fick under min månad på behandlingen hjälpte så oerhört mycket för mig i mitt fortsatta sökande efter ett nytt liv.
Jag är väldigt glad för att jag tog beslutet att åka dit!

Profile picture for user Adde

Läser i bladet om tips på att spara överblivet vin 😲
Jag som är proffsdrickare har aldrig någonsin haft problem med överblivet vin 😲
Jag är på semester (kan man kalla det så som pensionär???) och har nyss avslutat min middag på en helt suverän restaurang med otroligt bra personal ♥️
Men.....det där med fylla på semestern?? Jag far illa av att se fäder med barn och blomma som helt klart fått alldeles för mycket alkohol. Jag vill ställa mig och skrika i örat på dem "Du förstör för barnen och din fru!!!"
Dessutom är det jul som borde vara barnens egen högtid!!
Det var nog en väldigt tur att vi inte hade råd att åka utomlands speciellt ofta och de gånger vi kom iväg höll jag mig nykter.
Jag kan inte ens sätta mig in i hur dagen efter känns i en värme som pendlar mellan 30-35 gr på dagarna.
Det kan inte vara kul 😱
Antar att det är sängläge med ac'n på högvarv? Det illamåendet måste vara extra tufft.
Att nykter få krypa ner i en säng som inte roterar känns som bästa grejen ♥️
Ta hand om er!

Profile picture for user Adde

Den här gamla alkisen har nu haft en envis förkylning i över en vecka och jag känner mig så ynklig ! Så less på skiten !
MEN....i jämförelse med en ständigt närvarande baksmälla så är ju detta rena drömmen. På fredag firar jag min nyktra födelsedag och ska nog laga något gott bara för min egen skull !!
Och ja !! Jag har köpt en liten present till mig själv !
På sätt och vis är förkylningen bra då den ger en påminnelse om mitt mående när jag var aktiv alkis. Att inte glömma är ju min bästa medicin mot att inte ta ett återfall och att jag idag kan klappa mig själv på axeln och berömma mig själv när nåt gått bra.
Jag måste få skryta lite.....2 ggr under en månads tid har jag fått beröm för att jag ser yngre ut än vad jag är <3 Lite förvånat tittar jag mig i spegeln och funderar på om de ser dåligt för jag klarar fortfarande inte att ta emot beröm fast jag tränat på det. Men det värmer gott <3

Generellt så är vi nog lite till mans dåliga på att ge och ta emot komplimanger i Sverige vilket är så synd ! Alla behöver lite pepp och ett vänligt ord kan lyfta en människa för en dag, kanske en vecka ! Jag ska bli bättre på det ! Jag lovar !!

I södra/mellansverige är det soffliggarväder för oss pensionärer :) De vilda fåglarna kämpar för att hålla sig fast vid foderautomaterna i den hårda vinden men det är ju hyfsad temp för de bevingade små vännerna. Och nej !! Mata duvor i parken är inte min grej !
Ha en nykter dag nu !

Profile picture for user Adde

Tack Andrahalvlek ! Javisst är mina nyktra födelsedagar större än de som visar min fysiska ålder ! Jag köpte en bakelse och en AA-medalj för att fira :-)

Tankar rörs omkring när jag läser i Fenix tråd om tid som gått och hur vi alla vandrar mot samma mål, iofs i olika takt men ändå. Jag har skrivit det så många gånger här : Jag är inte rädd för döden men däremot för resan dit !

Jag har inget emot att hälsa på Karon och hoppas att mina ungar har lagt den erfoderliga pengen under min tunga så Karon accepterar att ro mig över floden Styx till dödsriket Hades.
Fin tolkning av Imperiet : https://www.youtube.com/watch?v=ssqmu-MYwBQ&ab_channel=ImperietVEVO

Lev idag hörrni ! I morgon kan det vara för sent !

Profile picture for user santorini

Grattis Adde! Trevligt att läsa att du har det bra. Jag tittar in på det nya året och ser lite gamla vänner som kommenterar. Och många nya. Lycka till med nykterheten alla! Det går bra så länge man inte inbillar sej att man är botad. Själv är jag inne på mitt elfte år som nykter. Det går av bara farten och jag har ingen tanke på att dricka igen. Det är en sån frihet att slippa. Ha det så gott.

Profile picture for user Adde

Titt som tätt blir jag en aning irriterad över mig själv. Det tillhör väl livet antar jag.
Just nu irriterar jag mig över att jag inte var dag är tacksam för det liv jag har. Med tanke på det tragiska och trasiga liv jag levt tidigare så borde ju jag vara så oändligt tacksam för det liv jag lever idag ?
Och JA !! Jag är ju det men jag borde väl manifestera det lite mer ?? "Jag vill tacka livet...." typ...

Jag har ju varit bortrest några veckor och träffat nya spännande människor som ger mig så många fina ögonblick att reflektera över. Bland annat en kvittrande glad liten kvinna som bakom fasaden mår så dåligt. Hon jobbar betydligt mer än vad svenska facket skulle anse rimligt, en dag ledig i veckan, hon har sin kära dotter i ett helt annat land och har inte råd att besöka henne eller ta henne till sig där hon jobbar. Jag pratar med henne och hon är så tacksam att nån öht vill lyssna på henne och orden flödar ur henne. Jag märker att det lättar lite på locket och hon mår bra av att få prata. Vi människor är i grunden så lika oavsett var vi bor på jordklotet, vissa är låsta i gamla traditioner, men alla är vi så tacksamma för om nån lyssnar på oss.

Jag har så mycket att lära av de ukrainare som jag ibland hjälper med svenskan och våra traditioner. De har slitits upp ur en vardag som liknar vår och har fått ge sig iväg på flykt. De kort och filmer de visar kan få en sten att gråta blod. MEN....de har en framtidstro på hur livet ska se ut för dem, barnen och deras män som är kvar i kriget. Jag kan känna igen mig själv i början av min nykterhet på hur livet blir ljust, säkert och trevligt bara jag gör mitt för min egen skull. De har siktet inställt på hur de ska bygga upp sitt land igen och det håller dem uppe.

Jag har ju förmånen att vara hyfsat frisk, ålderskrämpor ja, men inget allvarligt. Att få komma till ett annat land utan vår sociala trygghet och se hur folk kämpar borde ju fylla mig med en enorm glädje över att jag så här långt har bekämpat mina egna demoner och kan göra lite som jag vill.
Men jag måste påminna mig om hur bra jag har det !!!

Allt jag har idag hänger helt ihop med att jag inte tar första glaset ! Och för det är jag väldigt tacksam !
https://www.youtube.com/watch?v=IUQ3MBkZSKg&ab_channel=poriel2

Profile picture for user Adde

Vi är inne i en, iaf i mitt tycke, en sanslöst seg period på året.
Jag som hatar kyla och kladdigt väder trivs inte alls. Några år som liten bodde jag i det riktiga Lappland och jag kan verkligen sakna den torra kylan och de gigantiska snöhögarna. Jag njuter verkligen av bilderna som finns i många Norrlandsgrupper och får lite reslust. Eftersom jag sen länge kör dubbfritt så är det en liten hake med att åka upp till riktiga vintervägar.

I morse kom jag på att jag egentligen inte har några minnen från min aktiva alkistid såhär i grådasket ? Jag måste ju har supit till rätt rejält för att komma bort från denna hemska årstid ? Eller så har jag helt supit bort minnet ? Märklig lucka i minnet ?? Men kanske också skonsam ?

Jag gillar att kunna se fram emot olika event som jag kan åka på och försöker boka så mycket jag förmår. Eventen jag åker på brukar alltid lära mig nåt och lyfta humöret framförallt om jag träffar kunniga människor som jag kan sno kunskap ifrån :D Eller event som "bara" innebär rent nöje ! Ett sådant event på vårkanten har ju varit Eldfesten i Stockholm men som i år flyttar in i den där stora bubblan och så tar de inträde :( Det är ju på många sätt barnens nöje att få hoppa över eldar, äta god mat, lyssna på bra musik, skrämma Tant Vinter och bara ha skoj ! Ett inträde exkluderar många barnfamiljer :( Jag hoppar över det i år.

En annan sak jag funderat över är var alla alkoholister tagit vägen ? Jag träffar nästan aldrig på nån som är alkoholist längre ?? Jo, jag känner igen en när jag möter en enl principen att "it takes one to know one" ! Det tror jag alla nyktra alkoholister känner igen. Har krökandet minskat ? Näe, det tror jag inte. Dricker de mindre ? Kanske något mindre enl statistiken.

Jag kan ibland tycka att jag hamnat för långt bort från alkoholen och framförallt dess biverkningar. Jag "behöver" se personer som är bra påstrukna för att påminna mig själv. Eller såna som använder samma lögner och bortförklaringar som jag en gång använde och som påminner mig så svidande om gamla dåliga tider. Och jag kan fundera över hur jag hade klarat ekonomin med dessa prishöjningar som varit ? Dock inte på spriten och det hade väl varit en välsignelse. Ett par starköl verkar ju vara billigare idag jämfört med ett mål mat ?? Ja, jag vet.....jag har säkert fel men är inte sååå uppdaterad på priser numera :D

Ha det gott och ta inte första glaset !

Profile picture for user Torn

@Adde Jag håller med, segt med detta väder. Det är som om det har varit November i snart 4 månader nu.😅 Hellre riktig vinter med isbelagda sjöar och gnistrande snö, än detta grådassiga. Men-men, snart är det vår!

Profile picture for user Adde

I morgon fyller jag år ! Ja, riktiga, fysiska, år ! Dessutom jämt !
Jag trodde nog aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle kunna bli såhär gammal men åren har ramlat på och jag har blivit förskonad från värre sjukdomar utan bara sånt som hör livet till i normal omfattning. Igår var jag på koll av min gråa starr i ena ögat bara för att ha lite substans om vad som händer. Starr är väl en typisk ålderskrämpa kan jag tycka ? Idag opereras den på löpande band och är ingen big deal. Jag får planera in en operation när jag inte är på resande fot !

Jag läser om Berras fylleresa, en resa jag aldrig någonsin skulle utsätt mig för, och är väldigt glad för att nåt sånt inte kommer att hända på min födelsedag ! Barnen bjussar på restaurangbesök på kvällen och jag kanske petar i mig smörgåstårta och vanlig tårta under dagen utan att bry mig om blodsockret :) Jag är väl ingen större vän av födelsedagar men alternativet är ju inte heller så kul men nu är jag faktiskt lite imponerad över mig själv att jag överlevt ända hit ! Att min kropp håller emot döden...kan det bero på att den är konserverad med hjälp av all sprit jag hällt i den ? Typ mumifierade inälvor ??

Många baksmällor jag haft har jag definierat som dödens väntrum och bara väntat på att nåt skulle sluta att fungera inuti min kropp. Märkligt nog har jag kravlat mig ur dyn och varit redo för nya supatag helgen efter. Vilket sanslöst miserabelt liv !!! Nu när jag skriver om dessa baksmällor kommer känslan tillbaka och jag mår illa....på riktigt :(

En självklar tanke jag har med mig är ju hur min far fick jobba och våndas den sista tiden, cancern spred sig och till slut hade han opererats så många gånger i magen så de fick fästa ett silikonnät så de kunde hålla maginnehållet instängt.....det fanns inget kvar att sy i.
Med tanke på hur illa jag behandlat min kropp så är det en gåta att jag snart levt längre än pappa ???

Men idag är jag nykter, och jag är nykter för min egen skull, och jag ska lägga mig nykter och räknar då med att vakna nykter ! Jag tänker absolut inte ta det första glaset idag !

Ha en solig dag utan alkohol !

Profile picture for user Adde

En snabb rapport från kvällen :D
Blev bjuden på restaurang av barnen och x-et och det var ett fantastiskt käk !! Länge sen jag åt så gott !! Kallt vatten, både kolsyrat och vanligt med is, till det gjorde ju att smaklökarna hoppade jämfota av glädje ! Maten smakar ju så otroligt mycket bättre utan bedövning i form av alkohol !!
Tack för gratulationerna från en riktig gubbe :D

Profile picture for user Adde

En reflektion över restaurangbesöket såhär dagen efter ! Ja, inte det där "dagen efter" !! :D
Restauranger är inte, och har aldrig varit, min arena, jag går bara på såna när jag är i Thailand där det är hyfsat billigt.
MEN....en vanlig onsdag så är det gott om folk i lokalen, överraskande mycket tycker jag, och jag håller lite koll på vad/hur folk dricker :P Den lilla alkoholserveringen gör nog inte ägarna lyckliga ! En och annan öl men mest vatten. Servitrisen menar på att det är "som vanligt" men att på måndagar och tisdagar är det sämre med folk. Det finns väl alltid folk som har råd att kröka på lokal men att köpa en drink som kostar lika mycket som en halvböj på bolaget känns ju bortkastat ??!!

Idag är det smauländsk nationaldag : Fössta tossdagen i mass ! Då är det ok att äta massipantåta <3 Som av en händelse har jag lite Prinsesståta kvar i kylskåpet :D

Lev väl och ät massipanbakelse idag !

Profile picture for user Adde

Det pratas rätt mycket om Tramadol efter den unga flickans död. Tragiskt är det ju självklart men att så många inte fattar att det är så vanligt förvånar mig. Samma sak med lustgas, tomma tuber ligger ju överallt i stan !!! Hur undgår folk att se det ??

Droger går ju att köpa i stort sett överallt men att det "läcker" skapligt mycket från den offentliga sjukvården pratas det knappt alls om. Och att läkare är så "snälla" så de skriver ut div olika droger för att göra patienten till viljes pratas det ännu mindre om.
För många år sen fick jag jävulusiskt ont i ryggen och behövde ett sjukintyg för att kunna sjukskriva mig. Döm om min stora förvåning, och ilska, när läkaren ville skriva ut Tramadol. Hon hade inget som helst försvar när jag skällde ut henne !! Min åsikt är att Tramadol är bra som smärtstillande men då ENBART i akutvården INNE på sjukhus !! Jag har haft flera bekanta som ordnat långtidsrecept av "snälla" läkare.

Samma sak hände efter min höftledsoperation då jag fick recept på snabbverkande OCH långtidsverkande morfin när jag skrevs ut. När jag hämtade ut en första dos (ja !! Jag försökte verkligen klara mig utan men det funkade inte !! ) så såg jag att jag fått så enormt mycket på receptet att det säkert räckt till en jordenruntresa om jag tagit och sålt det på torget. Jag gjorde inte av med första uttaget så jag lämnade tillbaka pillren och makulerade receptet. Jag skällde ut läkaren efteråt och han försvarade sig med att en del behöver så mycket !! Att dessa då kunde ringa in och begära mer fanns inte i hans huvud.

Alkoholkonsumtionen minskar bland ungdomar men droger ökar. Det är ju billigare och lättare att få tag i. Och med tanke på reaktionerna efter den unga flickans död så är mörkertalet stort.

Jag är glad för att jag växte upp när det nästan enbart handlade om alkohol bland ungdomarna förutom några som skulle vara hippa och röka hasch....

Profile picture for user Adde

Ibland kommer tankarna över mig om alla människoöden som passerat revy här på forumet.
Jag kan ibland sakna den personliga kontakten men inser lätt att det blir en begränsning i en redan skamfylld situation. Även folk som varit nyktra länge undviker att prata om det de varit med om vilket jag tycker är synd. Jag är själv en stolt nykter alkoholist men jag slänger inte det i ansiktet på de som inte vill höra. Men ibland blir det ett samtalsämne helt naturligt.

Som nu när mitt kära halsband med AA's logga på (jag köpte det som ett minne andra veckan på behandlingen men har betytt så mycket mer för mig genom åren) gick sönder vid själva låset. Guldsmeden som skulle löda ihop det känner igen loggan och vi kom att prata om åren som jag varit nykter. Inga konstigheter, bara ett naturligt samtal <3 Sen pratade vi fjällsemester så mer dramatiskt än så var inte den konversationen :D

Men....åter till de som försvunnit från det här forumet och även irl. Vad har hänt ? Återgått till alkoholen/drogerna ? Lever numera som vanligt ? Dött av ålder eller missbruket ? Jag saknar er som är borta nu !!

Jag har ju genom åren träffat så många som varit illa ute men jag träffar aldrig några ute i samhället ? Däremot springer jag på såna som är riktigt illa ute men ännu inte har nått sin personliga botten och är villiga att ta emot hjälp. De har en knagglig väg att vandra tills de når målet. I början gjorde det så ont att se dessa som fortfarande lider men med tiden har jag ju insett att jag inte kan påverka dem. "kan selv" har ju jag själv använt en gång i tiden....

Beslutet att ta emot hjälp och åka på behandling är utan tvekan det bästa jag gjort ! Att numera inse att jag har en kronisk, progressiv och dödlig sjukdom som jag själv kan styra och hålla mig frisk från genom att inte ta det första glaset är sannerligen en ynnest som jag inte vill förstöra !

Ta hand om er !

Profile picture for user Amanda L

@Adde Håller med om att det skulle vara intressant att få veta hur många som lyckats sluta dricka och kanske därför inte är kvar…? Eller tvärtom… Om inte annat för att få kunskap om vad som fungerar..

Profile picture for user Adde

Jag har ända sen jag blev nykter och fick veta att missbruk till stora delar beror på arv och miljö varit intresserad över hur min bakgrund ser ut.
För min del kan jag helt utesluta miljön, dvs mina föräldrar som knappast drack alls.
Men arvet ?? Idag vet man rätt bra att missbruket kan hoppa över en generation av förklarliga skäl. Tex så är mina barn väldigt försiktiga med alkohol då de själva varit med om de hemska baksidorna av att en förälder hellre väljer alkoholen än deras uppmärksamhet. Medan barnbarnen i bästa fall får hemska historier till livs och i sämsta fall inte får höra ett dugg.....sånt pratar man inte om. De lär sig alltså nada så då får beroendegenen fritt spelrum.

På mammas sida dracks det rätt friskt under släktsammankomsterna men, vad jag kunde se, var väldigt lugnt i vardagen.

På pappas sida var det mer osäkert eftersom vi inte umgicks speciellt mycket med hans bröder och systrar. Jag trodde länge det berodde på deras introverta stil och det stora geografiska avståndet men jag börjar nu i vuxen ålder mer tro att det berodde på annat. Jag glömmer aldrig farfars stora leende när han fick en av pappa insmugglad liten flaska Renat när vi var på besök på boendet han bodde på den sista tiden ! Farfar var avgjort inte den typen som log i onödan annars...

Idag kan jag ju också se några kusinbarn på pappas sida som sitter hårt fast i drogträsket.

Så mitt arv kan jag nog med rätt stor säkerhet påstå kommer från pappas sida.

Idag har jag några år tillgodo på farfars ålder och har än så länge sluppit att låsas in på hem för äldre..... Men att vara missbrukare och sitta inlåst utan egen vilja måste vara ett rent helvete !
Jag vet inte om den här länken är tillåten här men den är så läsvärd !
https://www.mynewsdesk.com/se/umea_universitet/pressreleases/mot-foerba…

Ha det bra ni yngre som kan ha det bra utan alkohol !

Profile picture for user Adde

Förvirrad... ja för första gången i mitt nyktra liv fattade jag inte vad som hände ??

Som de allra flesta nyktra alkisar så känner jag igen en beroende, aktiv eller tillfrisknade, som jag träffar på. Det var väldigt jobbigt i början av min nykterhet men jag vande mig efter ett tag.

Nu träffade jag nyligen på en ung tjej, ca 10-11 år, som jag genast kände att det inte stämde riktigt med henne men jag insåg ju direkt att hon inte var beroende.

Hon har en diagnos på psykisk ohälsa. Dessutom har hon en mor som är svårt medberoende och en plastpappa som dricker. Hennes egen far gick bort i en överdos. Allt sammantaget gjorde att min beroenderadar slog larm.

Detta är en helt ny upplevelse för mig och jag är inte alls säker på hur jag ska hantera det ??
Och då menar jag för min egen skull. Den dysfunktionella familjen kan jag inte påverka.

Ibland önskar jag att jag kunde stänga av min beroenderadar......

Profile picture for user mulletant

Hej på dej Adde! Var in på forum igår och skrev t.o.m ett inlägg. Var skönt att skriva av mig efter en lång tid av olika utmaningar, de flesta sånt som hör livet till - men ändå.
Jag känner igen ’radarn’ du beskriver. Möjligen har jag genom åren fått hjälp med detta i Al-Anon och där hänger jag ännu. Jag har också motsvarande radar för psykisk ohälsa och skulle gärna stänga av den tillfälligt emellanåt. Livet är komplext och människorna. Vi gör så gott vi kan där vi är. Allt gott till dig 😍 / mt

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att många härinne är HSP och tar in andras mående lätt. Det är svårt att hantera ibland tänker jag, just för att man inte kan göra något annat än att vara där och ibland inte ens det. Själv kan jag märka att det blir värre när jag är stressad eftersom jag då flyttar fokus ännu mer till andra runt omkring. Sinnesrobönen är bra att utgå ifrån - och bena ut med.
Jag tror att en ”beroenderadar” är bra. Lyssnade på alkispodden och en av programledarna där berättade att han behövde vara uppmärksam när han gick mer in i sig själv. Att se och ta in andra är ett bra botemedel mot det. Men det kan ju slå över åt andra hållet också. Så att bena ut vad som kan göras, OM nåt kan göras är bra tänker jag. Ha en fin dag!

Profile picture for user Adde

Känslobakis ?

Jag gillar verkligen det ordet ! Det är så mycket jag när jag varit på event som lyft mig från den grå och trista vardagen och sen kommer hem igen till ensamheten och den gamla slitna lunken.

Jag går in i nån form av depression av vardagen och tappar allt sting. Allt blir svårt att göra och allt tar bara emot nåt förbannat.

Därför blev jag så glad över att jag fick detta fina ord, som passar så bra, av en vän som kände igen sig i mitt liv. Visst blir jag känslobakis !!

Så nu vet jag det !

Profile picture for user Andrahalvlek

@Adde På samma sätt har jag upplevt mig känsloberusad. Så jag nästan studsar fram av glädje och jag kvittrar som en lärka. De första gångerna tänkte jag faktiskt ”öh, har jag råkat få i mig alkohol?” Men det hade jag inte - lyckohormonerna rusade helt naturligt.

Men livet kan inte vara happyhappy jämnt. Det är kontrasterna som gör det, så lite känslobakis får vi vara ibland 🤗

Kram 🐘

Profile picture for user Adde

En sak som rubbar min sinnesro ända in i märgen är mäns våld mot kvinnor och barn. Det är en så vidrig handling så det kliar i fingarna om att få slå gärningsmannen sönder och samman.

Den 20e maj är det en gigantisk manifestation som går under namnet Orange Day MC (Googla och följ dem !!) Initiativtagare är härliga Maria A och som jobbar hårt med denna sak. Hon är värd så mycket respekt och kärlek ! Jag måste bara få göra reklam för hennes otroligt viktiga bok "Innanför västen" (Googla och köp !!!) som bla beskriver personer som sadlat om helt i sitt liv och blivit hjälpare och förgrundsgestalter för så många !

Jag har aldrig varit fast i kriminalitet men beroendet har jag gemensamt med många i klubbarna ! OCH tillfrisknandet !! I början av boken är det en fin man (ja , jag har träffat honom <3 ) som beskriver känslan av att var helt utan identitet i det nya nyktra livet.
Precis, exakt, så som jag kände när mitt första år som nykter led mot sitt slut och ökade på ända tills det kom en förklaring från en anhörig/medberoende på ett avslutningsmöte hur det nya livet skulle se ut. Jag var helt vilsen och hade väl enbart gemenskapen inom AA som den enda fasta punkten i tillvaron.

Efter den kvinnans inlägg såg jag ett ljus i tunneln och insåg att jag är en person som är värd att uppskattas för den jag är nu och inte den jag var tidigare. Killen i boken blev en biker som jobbar mot mäns våld mot kvinnor och jag blev bara en vanlig grå Svensson.....

Slut upp bakom Orange Day MC den 20e maj när de passerar er stad eller kom till slutmålet för att umgås och ha roligt !

Profile picture for user Adde

Den ljusnande framtid är vår.....
Jag kommer ihåg när jag slutade Teknis och ryckte in i lumpen omgående. Jag hann ju aldrig känna nån ljusnande framtid.... Efter lumpen kunde jag välja och vraka bland de erbjudna jobben så inte då heller kom jag in i nåt frihetsrus om en ljusnande framtid. Jag kan känna mig en aning handikappad över tomheten av att inte ha fått känna nån riktigt frihetskänsla i ungdomen, allt gick i ett rasande tempo.

MEN.....så kom då de första dagarna efter min behandling då jag stod på egna ben i en ny och skön värld, en värld full av en ljusnande framtid <3 Även om jag var hyfsat gammal så kände jag ungdomens rus (utan alkohol!!) och nyfiken på min framtid ! Det var faktiskt en ljusnande framtid jag gick mot då ! Jag var väl klassad som gubbe redan då men hade ungdomens rättframma sätt och nyfikenheten på allt nytt jag skulle få möta !

Och med facit i handen så fick jag en ny ungdomstid fast i makligare tempo där jag hann med mig själv och kunde njuta av min tid i verkligheten! Jag fick på gamla dagar lära mig helt nya saker, fick uppleva nya geografiska platser, träffa nya människor, skapa mig ett eget liv helt utan alkohol och alla dess negativa sidor. Så otroligt mycket positiva saker som jag fick mig till livs bara för att jag inte gick omkring i en dimma av alkohol.

Tänk att beslutet att sluta dricka egentligen är så enkelt i teorin men så förbannade svårt i praktiken innan jag bestämde mig för att ta emot hjälp !!

Jag har lyckats pricka av det mesta på min bucketlist men har några få saker kvar. Bla Odessa, Babi Jar, Poltava samt Tjernobyl finns på min lista men som nog tyvärr inte kommer att kunna besökas i mitt liv. I Sverige har jag varit runt i stort sett överallt, jag har ett ställe kvar. Och återigen : Mina resor hade ju varit en omöjlighet om jag fortsatt kröka !! Det finns liksom enbart fördelar med att inte dricka !

Se framtiden utan alkohol ! Det blir mer skärpa i den då och livet går i färg !

Profile picture for user Sisyfos

Vilka fina reflektioner Adde. Jag undrar om du inte är forumets omvärldsbevakare. Håller koll på stora event och på viktiga händelser och delar med dig av dem Angående ditt förra inlägg, så tror jag att vi alla måste bottna i oss själva och se oss utifrån våra sammanhang. Det är så lätt att beundra andra och se vad de gör och vad man själv inte gör, men vi som inte gör det stora kan också göra vårt bästa för oss och för andra. Förlåta oss och försöka förstå varför vi inte varit perfekta. Förlåta och försöka förstå andra som vi upplever inte gör så bra. Och se såna saker som du beskriver kanske… de som gör gott, som som har vänt. Det räcker bra så.

Profile picture for user Adde

Ja, jag var ju synnerligen introvert som aktiv alkis och hade ju fokus helt på hur alkoholen skulle räcka och när/hur jag skulle handla. Iofs så fick jag ju se många stadkärnor i mellansverige i min jakt på sprit ! Men det gav ju inget kulturellt direkt :-))

Som nykter har jag blivit motsatsen dvs extrovert och njuter av nya saker och händelser och framförallt sånt jag aldrig varit med om tidigare ! Lite kan jag ibland tycka att det är beroendet som sticker fram sitt fula tryne när jag jagar nya grejer. Och jag vill gärna att min kalender är fulltecknad med roliga grejer ! Det har varit lite segt i år men som de sa i filmen : Nu börjar det ordna till sig :-)) Ni som träffat mig vet att jag är glappkäftad och har inga svårigheter att prata med okända vilket jag älskar.

En sak som faktiskt överraskade mig var det enorma gensvar jag har fått som volontär i flyktingsammanhang ! Om jag bara håller truten och låter folk prata, som de verkligen behöver, så lär jag mig enormt mycket om deras liv och hur det har varit i deras land. På så sätt blir varje träff en win-win situation!!

Och allt detta bara för att jag inte dricker alkohol !!

Profile picture for user Adde

I morgon är det amatörernas afton.
Det är väl den helgen på året som det toksups i varje buske och torpkök överallt i vårt avlånga land.
Jag brukade nog, kommer ju inte ihåg allt :-) , vara nykter denna helg men det tog jag ju igen dagarna efter. Varför det har varit så har jag ingen aning om ???
Ev kan det bero på att jag tycker det verkar så urbota dumt att åka till skärgården eller nån insjö för att där Supa Skallen i Bitar dvs SSiB..... Fin miljö med ibland bra väder som ingen kommer ihåg dagen efter. Man kan ju lika gärna sitta kvar i lägenheten och köra sitt fyllerace..
Redan igår började det tjockna till på vägarna och idag törs jag inte tänka tanken på att ge mig ut bland alla som bara kör 2 ggr/år, det är riktigt otäckt !! Och det beror INTE på att jag är pensionär !! Jag har för övrigt vare sig hatt eller keps :-)

Rent allmänt så är det så otroligt skönt att inte behöva dras med i stressen med en sån här jättehelg, det enda jag saknar är någon att umgås med. Semestrarna hägrar framöver med allt lidande för familj och framförallt barnen. Barnen har ju inge fristad alls under den här tiden och många saknar skolans skyddade värld. Jag vet att tex Maskrosbarn har läger och andra aktiviteter för barn men det räcker inte till. Att få kommunerna att fatta att det finns ett stort hjälpbehov bland barn är som att köra huvudet i väggen. Oftast är det frivilligorganisationer som driver verksamheten och det ju bra det men de finns ju inte på alla orter.

Spriten skapar så många fler offer än vi alkisar själva.

Jag önskar att fler lovar sig själv att just idag ska jag inte dricka och somnar jag nykter så vaknar jag också nykter och jag har inget att ångra.

Profile picture for user Adde

Ibland blir det bara kaos i livet och numera helt utan mitt fel.
Nu är det 3 olika grejer som trängs om platsen i min hjärna och det är utan tvekan en varningssignal för mig som alkis. På den aktiva tiden hade jag blåst bort alla sådana irritationsmoment med ett par rejäla fyllor.
Så funkar inte jag idag.
Och det är ju på gott och ont, ett enkelt sätt att skifta fokus med hjälp av alkohol men också ett enkelt sätt att få mångdubbelt med skit tillbaka. Gillar låten Tills skiten träffar fläkten med lilla J Kara <3 Precis så är det om jag tar till alkoholen.
Av olika skäl så har jag inte haft ett eget liv på några månader nu, och det har jag ju vant mig vid under några år, och nu upptäcker jag att jag verkligen behöver det. Jag har lite kvar att göra och sen ska jag ut på vägarna igen !! Friheten att kunna göra (nästan) vad som helst för min egen skull är obetalbar ! Jag bränner ju hellre sparade pengar på mitt eget liv än att ungarna ska ärva dem !!
Och jag är väldigt medveten om att mitt liv hade sett helt annorlunda ut om jag fortsatt att kröka......OM jag hade överlevt såhär långt. Läste nånstans att spriten ska bli dyrare igen och jag småler lite skadeglatt åt den rubriken :-)) Nån dag kanske jag ska räkna ut hur mycket jag sparat på att inte dricka ? Jag vet inte ens hur mycket alkoholen har stigit i pris sen min aktiva tid ? Och det kan jag ju strunta i !! I början var det kul att räkna om alla utgifter till vad ett helrör kostade.....men det var då det :-D (Tanken slår mig nu att jag kommer ihåg när jag gick från halvböj till helböj i min alkiskarriär ! Inget framsteg i karriären direkt... )
Ta hand om er, ta inte första glaset och drick inte just idag !

Profile picture for user Adde

Tack Andrahalvlek ! Jag har nu fyllt på min kalender med måbragrejer <3

En annan tanke nu på morgonen....
En säker väg till att behålla min nykterhet är ju att minnas hur det gång var och det dysfunktionella liv jag då levde.

Om/när jag får demens....hur går det då ????
Om jag inte kommer ihåg var bolaget ligger så är det ju ok :-O Sjuka tankar :D

Profile picture for user Adde

Ibland blir jag fortfarande förvånad över hur många människor det finns därute i det verkliga livet som är beroende. Jag brukar ju känna igen en "kompis" i det vi kallar "klubben" men ibland kommer det som en positiv överraskning :-)
Detta hände i lördags då en man jag svagt kände igen till utseendet kom att prata med mig. Vi hittade varandra direkt och det visar sig att han har 33 år i nykterheten <3
Om även jag sköter min utveckling så kanske jag får det drivet och den ödmjukheten (JA !! Det går att kombinera!!) som han har ! Jag får genast en stor tillit till en sån människa som har gjort 12-stegsprogrammet till fullo och hittat sin väg att vandra med sinnesro.
Och jag inser ju att jag har en del att jobba med men jag är ju trots allt en människa med mina fel och brister.
Det absolut viktigaste är ju att jag inte tar det första glaset och att jag är villig att sträcka ut en hand till de som ännu inte hittat vägen ut.
Jag är väldigt glad och tacksam för mitt samtal med mannen <3

Profile picture for user Adde

Ja Amanda L ! Och jag blir så glad av det ! Händer tyvärr alltför sällan men när det händer får jag vingar på fötterna i flera dagar efter :-) Motsatsen verkar vara mer vanligt.....
Just nu är jag med i ett sammanhang som jag ville utforska och sista gången är idag. Sååååå skönt att det är över !! Men jag har gjort det och är lite stolt över det eftersom det var nåt jag aldrig gjort förut....avdelningen Inget ont som inte har nåt gott med sig :-)

En stor fördel med min nykterhet är just att jag törs göra nya saker för min egen skull ! Att upptäcka världen är så otroligt skojigt !!

Profile picture for user Adde

Hahaha.....nja, jag är mer av den stillsamma typen när det gäller fysiskt aktivitet :-)
Sammanhanget jag skrev om gällde en kurs som jag inte på nåt sätt funderat över tidigare. Men.....That's all folks ! :-))
Däremot tillbringade jag lördagseftermiddagen med barn från Ukraina som varit här för att slippa flyglarmen och bomberna ett tag. Ja, ett antal mammor hade följt med också.
Jag är så otroligt imponerad över deras sätt att vara med skratt och leenden, väldigt lättpratade och så öppna med vad de går igenom. Hos en del barn lyser smärtan igenom i deras ögon men de har alltid plats för ett skratt eller iaf ett leende. Jag har så mycket att lära av dessa fina människor. Tänk att ett leende är samma på alla språk <3
Och så ser mitt liv ut nu när jag inte behöver lägga tid och pengar på alkoholen. Nästa lördag är det Stockholm Prideparad där jag kommer att stå och njuta av folkfesten <3 Bara chansen att få se detta väger upp många helrör !

Profile picture for user Adde

Amanda L......kriget kommer så nära nu och jag får höra om deras familjetragedier före och under kriget. Så mycket alkoholism där kvinnorna har flytt från både en alkismake och från sitt hem med barnen. En kvinna jobbar och sliter här medan hennes make är kvar dock med båda benen bortsprängda :-( "Ska du flytta tillbaka sen ?" "Nej aldrig i livet !!"
En annan bekant som har bott många år i Sverige åker ner med knökfyllda bilar med bla sjukvårdsmateriel och åker till den direkta frontzonen för leverans. En liten, späd, enormt trevlig kvinna men en riktigt tuffing under ytan....så imponerad...tyvärr är hon gift... :-D
Det är mycket sprit där trots svårt med matleveranser, på var och varannan film/bild så skålas det.
Kanske ok att supa bort otrevligheterna en dag men jag vet ju att alkoholismen är vida utbredd där redan innan kriget.

Folk har fått lön denna vecka och som vanligt är parkeringarna framför bolaget överfulla. Jag blir så glad när jag ser denna trängsel att jag inte längre behöver slåss om platsen där !!!

Profile picture for user Adde

Jag ÄR Adde (nåja... :-) ) och jag är en stolt nykter alkoholist som är nykter för min egen skull.
Jag är inte min sjukdom alkoholismen lika lite som jag är diabetikern eller astmatikern men jag vill gärna vara medveten om att jag har dem så jag kan hålla dem på mattan.
På sätt och vis är alkoholismen lättare att hantera nu när jag vet att jag inte ska dricka alkohol, det är ju enklaste receptet, diabetesen kan jag kontrollera genom att äta rätt (men fan vad det är svårt för en sockerråtta som jag !!) och astman har jag numera en grundmedicinering för som fungerar jättebra och den kan jag inte vara utan. 3 sjukdomar som var och en är dödlig om jag inte sköter dem.

Men jag ÄR fortfarande en person med eget liv, egna förutsättningar, egna framtidsplaner.....och jag HAR en egen identitet. Jag har skrivit det så många gånger men den insikten fick jag på mitt andra konvent på Gullbranna när en anhörig stod på scenen under avslutningsmötet och sa just det jag behövde höra <3 Där och då insåg jag att jag ÄR inte min sjukdom utan har en egen identitet !! Och jag är fri att utforma mitt liv som JAG vill !!

Jag var inte längre styrd av hur mycket alkohol jag hade hemma, när behöver jag handla så det "flyter" på, var ska jag gömma det ?? För att göra saken tydligare för mig själv så säger jag alkoholist om mig själv men jag presenterar mig inte så av förklarliga skäl om det inte är personer som behöver höra det. Det är lätt hänt att försköna den delen av mitt liv genom att kalla det för nåt mjukare men det sista det var var ju skönare.....

Jag har också skrivit om att mitt liv är uppdelat i 3 olika etapper, var och en med sina fördelar men en med inte så kul grejer... : Före, under och efter alkoholens grepp om mitt liv. Inte så många som har haft 3 liv :-))

Jag är pensionär idag och styr mina dagar helt efter eget huvud och är lyckligt lottad som inte fått några men (vad jag vet än) av mitt hårda drickande. Jag har ingen jätteinkomst men bor billigt så än så länge har pensionen räckt till att göra bra saker för min egen skull och för det är jag väldigt tacksam. Med tanke på hur jag misshandlat min kropp med all smörja jag hällt i den så är det konstigt att jag fortfarande är den jag är.....

Ni som fortfarande tvekar och tror att ni kan "dra ner" på drickandet tveka inte !! Sluta kröka !!

Profile picture for user Adde

Ibland går livet helt på tomgång.
I början av min nykterhet så var jag rädd för sån tid när inget hände för jag var så speedad efter mitt drickande då kroppen ständigt gick på högvarv. Det tog rätt lång tid för mig att varva ner och acceptera att livet ibland saktar ner och att det är ett ypperligt tillfälle att vara mig själv och vårda mitt mående. Det är inte farligt att ha det långtråkigt ibland och det innebär ju också att när det väl händer grejer så är det lättare att ha det skojigt.
Att koppla av och ha det skönt är en konst som jag som speedad alkis var tvungen att lära mig från grunden, inget lätt sak ! Men trägen vinner......det gick bra i många år men de sista åren, med stigande ålder, så har det blivit för mycket av den varan. Jag har helt enkelt blivit lat !!
Jag behöver nånting att se fram emot, som håller mig på tårna och som ger mig positiva vibbar så jag kan må gott. Och som ger mig nya upplevelser och intryck, nytt lärande !! Ny kunskap ger mig alltid ny skjuts framåt och jag trivs som fisken i vattnet.

Jag har inga alkohol/drogberoende i min krets av människor som jag möter ibland men det roliga är att när jag väl möter en så noterar jag ögonaböj att det är en beroendemänniska. Det sitter så djupt i mig och jag förstår nu att det inte kommer att gå ur mig, min radar kommer alltid att vara påslagen. Det är också en ständig påminnelse om var jag kommer ifrån och hur jag en gång fungerade, en spegel av mitt tidigare liv.

Jag har verkligen fått träna på att släppa taget den sista tiden. Jag står i operationskön för 2 olika trasigheter i kroppen samtidigt som jag nästa vecka åker bort ett tag. Och självklart fick jag en återbudstid till en av operationerna dagen innan jag åker :O Nej, det blev inget ! Jag bara måste få åka iväg ett tag !! Jag har inte varit iväg på en längre resa sen december förra året ! Javisst !! Jag ÄR en bortskämd pensionär men jag är så värd det !! En av operationerna är inte livshotande och den andre vet de inget om än. Men som pensionär ligger man sist i kön per automatik....

Men det är ju en sanslös tur att jag inte krökar för då hade läkarna fått problem med att skära i mig :O Ta hand om er och som vanligt : Ta inte det första glaset !!

Profile picture for user Adde

Läste det här inlägget från ett behandlingshem utanför Göteborg och jag kastades tillbaka till min behandlingstid ! I början fattade jag väl ingenting men alltefter mina behandlingskamrater pratade så föll fler och fler grejer på plats i min skalle. En fantastisk resa !
"Har betytt allt för mig. Ett nytt liv. Grupparbetet gav fantastiskt mycket! Att få berätta om sig själv gjorde att jag fick lära känna mig själv. Konstigt va? Så var det. Att gruppen hela tiden förändrades gjorde att jag uppmärksammade min egen förändring."
Så här uttryckte sig en av våra patienter efter sin behandling på Aleforsstiftelsen. Och just gruppens betydelse för våra patienters tillfrisknande blir väldigt tydligt under behandlingens gång.
Styrkan man finner i att dela sina erfarenheter med andra utan att bli dömd. Att bli speglad av andra som själva kan känna igen sig gör att man upptäcker att man inte är ensam. Istället finner man en gemenskap som blir nyckeln till ett liv utan missbruk."

Profile picture for user Adde

Tack för kommentaren Amanda L <3
Jag tycker nog att forumet här är rätt lika den grupp vi hade på behandlingen. Som det står i sista stycket ovan :
"Styrkan man finner i att dela sina erfarenheter med andra utan att bli dömd. Att bli speglad av andra som själva kan känna igen sig gör att man upptäcker att man inte är ensam. Istället finner man en gemenskap som blir nyckeln till ett liv utan missbruk."
Just det där med att upptäcka att jag inte var ensam och att jag gjorde samma tokigheter som alla andra med samma sjukdom var en stor lättnad för mig. Jag var inte en knäppis.....