@Himmelellerhelvette Vad häftig att du så tydligt känner att det känns fel i hela kroppen när du går mot din innersta vilja och att du följer din vilja. Så känner jag också. Jag tänker att det är för att vi fått kontakt med våra innersta känslor och nu lyssnar på dem. Tidigare när jag drack har jag kunnat känna mina innersta känslor men i vissa fall avfärdat dem, kört över dem eller blivit ambivalent och inte vetat hur jag ska göra. Har också hänt att jag tagit massor med kraft och i ilska kastat ur mig mina känslor och önskan. Med nykterheten har självkänslan ökat och ger en pondus och stabilitet i känslor. Att det är sanna och vägledande för hur man ska bete sig samt att man litar på sina känslor. Häftigt!

Det är ömsesidigt, du är värdefull och det är så fint att vi får följas åt och stötta varandra på vägen❤️

@Andrahalvlek Ja, i början av nykterheten handlar det verkligen om att få in nya goda vanor som till slut blir självklara dagliga rutiner. Sedan är det mycket annat som behöver ses om och ombesörjas i processen, själva livet, för att få till en hållbar förändring, ny livsstil. Att gå igenom alla delarna i livet som utgör en helhet. Undersöka, felsöka, reparera, byta ut det som inte funkar, putsa och sätta ihop delarna i helheten så att det funkar bra igen. Som att renovera ett ruttet och mögligt hus från grunden. Det tar lite tid, men med tålamod och uthållighet så blir huset tipp topp igen😁

Ha det gott! ❤️

@vår2022 du skriver så fint och klokt, det berör mig. Precis så jag tänker- jag behöver få fatt på mina värderingar och bygga inifrån. Förstås kräver det nykterhet för att ens kunna reflektera över den värderade riktningen. De senaste två veckorna har jag jobbat med mig själv på olika sätt och tre värderingar har jag fått fatt på igen. Bra känsla 🙏

@Minabästaår Tack för dina fina ord❤️. Så härligt att du hittat och fått fatt på tre värderingar, fler kommer att dyka upp på vägen. Det är en spännande resa om man nyfiket utforskar den. Som ett nytt liv. Var stolt över dig själv och ditt fina jobb! Fortsätt så!

Ha det gott!❤️

Lunchreflektion
Var i en situation i helgen där jag tidigare när jag drack, lätt kunde få känslor av svartsjuka gentemot min man. Denna gång lyste känslorna totalt med sin frånvaro och jag hade till och med svårt att föreställa mig hur jag tänkte och kände då. Jag kunde utifrån förnimma det mörker som omgav mig då, men det tog inte tag i mig och mina känslor nu. Inget triggades. Helt underbart att slippa detta mörker i mitt liv. Tänker att det har att göra med att jag höjt min självkänsla och att jag har helat mig själv på många sätt och vis. Jag kan känna mig värdefull och betydelsefull idag, att jag kan bekräfta mig själv för den jag är. Att den inte är avhängig bekräftelse utifrån. Jag känner en tacksamhet för att jag får känna som jag gör idag. Att jag slipper den plågan och destruktiviteten som svartsjukan innebar, hatet mot mig själv, att jag inte duger och rädd för att inte vara älskad och bli lämnad. Jag trodde nog inte att det var möjligt att detta skulle försvinna, något jag burit med mig under största delen av mitt liv.

Tänk att nykterheten skulle förändra på mitt känsloliv så radikalt. Att nykterheten skulle leda mig till att nyfiket utforska mig själv och syna mina destruktiva tankar och känslor. Undersöka dem och försöka förstå vad de innehöll och bestod av. Upptäcka vem jag egentligen är och hur jag mår. Hitta vägar framåt och göra bestående förändringar till ett sunt och bra liv. Försonas, känna medkänsla och förlåta mig själv och andra. Jag hade nog förlikat mig med den jag var när jag drack, att det var så det skulle vara och det var den jag var. Jag har ofta varit bra på att hjälpa andra till en förändring, det har varit lättare. Men att hjälpa mig själv till en förändring var mycket svårare. Jag satt fast. Men nu ser jag det svart på vitt, det går även att förändra på mig själv, mina tankar och känslor. Jag har fått omdefiniera mig själv från grunden och gjort en helomvändning i mina tankar om mig själv. Jag har hittat hem till mig själv och allt är möjligt!

Ha en fin dag och kom ihåg att allt faktiskt är möjligt, det gäller bara att få syn på det❤️

@vår2022 Att du slapp känna svartsjuka var det absolut bästa kvittot du kan få på att din självkänsla har piggat på sig rejält. Det är en fröjd att läsa dina fina inlägg 🥰

Med en god självkänsla har man råd att vara generös - låta andra ta plats, bjuda på sig själv osv. Och man uppskattar verkligen den vi-känsla som en god gruppgemenskap kan ge. Delad glädje är dubbel glädje.

Kram 🐘

@Andrahalvlek @Himmelellerhelvette Ja, det är otroligt häftigt hur man ändå kan förändra sig själv i tankar och känslor och stärka sin självkänsla. Det är ju liksom hjärtat av sig själv och därifrån som tankar och känslor om sig själv bor. Och som du säger @Andrahalvlek med god självkänsla har man råd och blir generös mot sig själv och mot andra. Man känner sig god och mår bra. Och delad glädje blir verkligen dubbel glädje❤️

Hej! Jag läste en kommentar från dig hos någon (minns inte var nu🙈) där du skrev lite om ACT. Har sett dig skriva om det lite här och där och jag blev nyfiken så Googlade lite och WOW 🤩 det här vill jag veta mer om. Har du tips om var läsa på mer. Böcker eller på nätet?
Älskade en mening jag fann: ”Tänk på dina tankar som förslag och inte sanning”
Hur häftigt?!
Tack för alla dina kloka kommentarer ❤️

@vår2022 Hej fina vår2022. Tänker på dig ofta tack vare min träningsklocka. Så glad att du tog upp idén och att jag köpte den.
Den ingår nu i en av mina käraste nya vanor. Min sambo tycker att jag verkar bry mig mer om klockan än honom :)
Hmmmm....
I alla fall så har jag utökat min träning. Och lärt mig en hel del om vilken träning som påverkar vad. Har exempelvis upptäckt att golf tillhör det som stärker hjärtat allra bäst! Antagligen för att man tragglar på så länge med högre puls.... Hur som helst det är kul att mäta och kolla vad det ena och andra ger. Jag har också provat på gåfotboll, som är oerhört jobbigt och roligt. Rekommenderas!
Jag har också testat kondition och syreupptagningsförmåga med hjälp av klockan och hamnat på "elit"!!??
Visserligen har jag väl rört mig någotsånär, men... verkar alldeles för bra för att vara sant (men kul!)
Ja, som du hör har jag bytt rödvinet mot klockan och det är ju jätteskönt. Men gör även annat som är givande på andra sätt, så har inte blivit helt galet träningsberoende.
Tack igen i alla fall. Hoppas allt väl med dig också ?:) Kram.

@Amanda L Så roligt att höra att klockan är så givande😁. Håller med dig! Det förändrade mitt liv, ha ha! I alla fall en hel del och den hänger med mig varje dag och man har blivit liksom en med den😂. Den håller koll och den håller igång en. Ja, jag är också på elit och tänker att då har vi nog en bra kondis🏃‍♀️. Jag köpte en lite mer avancerad variant till min man, så nu kan vi prata om våra kurvor, utveckla, underhåller, underbelastar och överbelastar, vilket han inte hängde med i innan. Han åker rullskidor så den varianten av klocka passar bättre för hans aktiviteter. Så ett tips, köp en klocka till din sambo! Är en fotbollstjej i grunden och gillar bollsport, gåfotboll har jag inte provat men det låter kul!

Ha en fin helg!❤️

Reflektion
Idag har mina rutiner, inte varit rutiner. Morgonen startade tidigt med en kort löprunda för att hinna rasta hundarna. Sedan dusch och ett digitalt möte hemma. Iväg med bilen på en hemmalunch hos en kollega och därefter flexade jag ut. Passade på att göra lite ärenden, köpte höstblommor, krukor mm då jag hade bilen. Kom hem runt 15 igen. Tänkte göra en massa saker, plantera, städa mm men kom av mig helt. Tiden på klockan var på något sätt ”mittemellan”. Jag hade svårt för att ta för mig något alls. Maken försökte prata med mig, säga att gå och vila, men kände mig bara stressad. Gick ifrån till ett annat rum för att bara vara, tänka, ifred. Försökte få igång mig, men satt liksom fast. Tänkte på hur jag skulle gjort tidigare, tagit några glas vin för att slå ihjäl mittemellan tiden, stressen jag upplevde. Tänkte att om jag lägger mig i soffan kommer jag bara att vilja stoppa i mig gotter. Stressad över allt som jag borde göra och inte hunnit med. Stressad av att åka iväg imorgon och sen på söndag och som jag inte känner att jag hinner med. Satt kvar och bara satt. Tog emot ett telefonsamtal från en vän och pratade om ditt och datt. Det tog sin tid, men till slut hade stressen gått över. Funderade och bestämde mig för att skjuta på mina helgplaner. Vara kvar hemma och dona med det jag behöver göra för att må bra. Komma ikapp mig själv och inte stressa. När jag hade bestämt mig med min nya plan kändes det mycket lättare igen. Energin var tillbaka och jag lagade middag. Det var ett tag sedan jag kände denna typ av stress. Jag är verkligen en rutinmänniska och när en mittemellan tid uppkommer i en vardag kan det störa mig och bli en slå ihjäl tid. På helger och semester är det annorlunda, då är det liksom ledigt. Men jag gillar att ha planer.

Det som var intressant att studera var att det skapade stress, för det kändes som att jag inte skulle hinna göra något vettigt av den tiden. Att det blev slå ihjäl tid och då kom tankar på hur jag förut löst det med alkohol. Och att jag nu tänkte på att äta istället på den tiden, för att göra något. Intressant också att verktyget är att vänta ut stressen, sätta sig ner och stirra, tills det går över. Prata i telefon med en vän. För det går över. Lite liknade process som ett sug kan ha. Efter det är det möjligt att göra upp nya planer och hantera situationen. Energin och lusten kommer tillbaka😁.

@vår2022 Känner igen den där känslan av att saker står i kö för att göras, att det hänger på mig, att jag blir stressad… Men nu blivit bättre på att ta ett steg tillbaka och tänka att någon annan kan göra det eller att det kommer att lösa sig ändå. Vilket det oftast gör!
Vansinnigt skönt att tänka så, eftersom världen faktiskt funkar utan att jag behöver ha koll på precis allt…😵‍💫
Ps Tack för tips om klocka till mannen, har redan frågat men han vill inte ha. Jag tror han är orolig för att jag får ännu mer koll på vad han (inte) gör då.🤣

@vår2022 Så intressant att läsa. Jag kan också gå in i stress och vara liksom helt uppe i varv och någonstans i mig förstår jag att jag måste stanna upp och lugna ner mig. Då kan jag tvinga mig att lägga mig och lyssna på en guidad meditation eller sätta mig och skriva allt som kommer ur mig. Sedan har jag samlat mig och stressen har lagt sig och jag kan må bra igen.

Kram❤️

@Amanda L @Himmelellerhelvette
Ja, det är så bra att hitta verktyg till hur man kan hantera stressade situationer. Lägga in detta i verktygslådan bland alla andra verktyg för att lösa och hantera situationer i livet. Sätta etiketter på verktygen och lägga in dessa i erfarenhetsbanken. Öppna lådan och ta fram det verktyg som behövs i en given situation. Man lär sig så länge man lever! Härligt!❤️

@vår2022 När jag har haft mycket att göra ett tag brukar jag säga att just nu behöver jag bara sitta på en stol och fånglo. Det är känslan som fyller mig , att just det är mitt behov just då. I praktiken brukar jag då boka av allt icke nödvändigt i min kalender och sedan vila, vila, vila, vila tills lusten att göra något infinner sig. Jag kan med mina utmattningar i bagaget inte mobilisera ork när jag har kommit till en viss gräns. Jag tänker på att mitt batteri inte är tillräckligt laddat, att det ligger på en kritisk nivå under en längre period. Jag orkar då bara göra det allra nödvändigaste. (Och det är ytterst lite man faktiskt måste.) Då måste jag maxladda mitt batteri ett längre tag 🪫 🔋 Det brukar ta två-tre dagar innan lusten att göra något börjar kvickna till igen.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Skönt att du skriver just det. För jag kan lätt känna mig deppig när jag känner i kroppen att jag behöver vila i flera dagar i rad. Jag förstår ju att jag måste lyssna på signalerna för jag vet att jag har laddat ur batteriet maximalt ändå kan jag känna en rastlös oro ligga där. Jag tror det beror på att jag älskar att ha energi och har svårt att acceptera när jag inte har det.

Kram❤️

@Andrahalvlek @Himmelellerhelvette Det är verkligen viktigt att lära sig lyssna på kroppens signaler och vid överbelastning chilla ner, vila eller stirra i väggen den tid som behövs. Jag har också mycket energi och kan köra på hårt för att få saker klart och gjorda tills jag nästan stupar. Jag har blivit mycket bättre på att lyssna och även på att prioritera om. Efter min stress i fredags, lade jag om min helg och har inte åkt iväg som tidigare planerat, jag stannade hemma. Har softat med kaffe på morgonen och lagt upp mina planer. Visserligen har jag arbetat i trädgården och städat hela dagarna, men jag har gjort det i maklig takt, inte kört slut på kroppen och knoppen. Jag har känt tillfredställelse när jag donat och till och med gjort mer än planerat, men är inte slutkörd. Nu kan jag njuta av en fin trädgård och ett städat hem i soffläge😁. Det kommer att ge mig mindre stress i arbetsveckan som är körig och att njutningsfullt kunna jobba hemifrån utan kaos runt om. Med ordning och reda runt om, blir det ett lugn samt ordning och reda i mina tankar.

Ha en fin kväll❤️

@vår2022 Sån är jag med, är det ordning och reda i hemmet får jag lättare att känna lugn inombords. Jättebra att du ställde in det du skulle gjort i helgen. Jag fick två erbjudanden om kul saker att göra i helgen, min spontana tanke var -Så klart jag hänger på!
Men jag tänkte efter och kände efter och fann mig i att jag behöver vila.

Jag håller ju på att försöka trösta barnet i mig och ta reda på vad alla mina narrativ kommer ifrån. Jag vet att det är meningen att se tillbaka, krama om, acceptera, förstå att mina föräldrar gjorde det som dom kunde utifrån deras förutsättningar och att ha medkänsla med dom. Men jag kan lite känna att det påverkar mig i nuet. Känns lite som att jag fastnar i det. Dyker upp fler och fler minnen. Kan känna att jag ändå som liten berättade lite om det som hände för min pappa och om han hade varit som jag är idag hade han låtit mig gå till en psykolog men istället ringde han och pratade av sig om känslorna mina berättelser skapade i honom för en vän så han kunde få lättnat sitt hjärta. Jag fick bara till svars att det inte är någon fara?
Jag förstår att det inte var vanligt med att låta barnen gå hos psykologen på den tiden. Inte ens vuxna gick för det var så stigmatiserat men kan känna en sorg att jag inte fick rett ut saker och ting innan tonåren, då kanske jag hade sluppit ätstörningar och sedan alkoholberoendet. Provade även starka smärtstillande under några år till och från. Fick dom utskrivna av läkaren men tog dom inte som smärtlindring utan för att få kickar.

På ett sätt tänker jag ändå att jag kanske behöver alla mina erfarenheter för att det hör till för min framtid. Att universum har en plan för mig och att i planen ingår att jag ska ha med mig en massa erfarenheter?

Kram❤️