Min värderade riktning

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack snälla @vår2022 och @Se klart ❤️
Det satt hårt och var förlösande att skriva om, tack för er respons, det hjälper mycket och vissa ord fastnar som det med att känslorna är omogna för att det är det lilla barnets i mig känslor, det tar jag med mig❤️

Kram

Profile picture for user Cloette

@vår2022 Jag kan också känna att jag som yngre tog efter min mammas beteende liksom du skrev om här lite tidigare. Jag jobbar också på att ta mig ur det, för det där med offermentalitet kommer det inget gott ur.

Profile picture for user vår2022

@Cloette Ja, det är lätt att man tar efter ett beteende man vuxit upp med. Det är bra när man får syn på det själv så man kan förändra beteendet. Lära om. Just offermentalitet känns inte heller bra inombords, det är en giftig känsla som inte leder någonstans. Den förstör för en själv. Att känna sig orättvist behandlad för att man inte orkar tänka eller reflektera några varv till. Typ, på vilket sätt kan jag vara en bidragande orsak till det som händer? Hur agerar jag? Skulle jag kunna handla på ett annat sätt? Att lära sig att vara mer självreflekterande. När man inte fått lära sig detta blir det lätt att gå i försvar istället som ett offer. Men bra att vi jobbar på det, det mår vi mycket bättre av❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hej! Jo, blasé och melankoliläget är borta😁. Jag sprang 14 km i söndags, med hög musik i öronen och det hjälpte med en rejäl lång springtur. Mådde mycket bättre efter det. Sedan började jag fundera på projekt här hemma, vår hall skulle behövas renoveras med målning, nya lister mm. Vi bestämde oss för att bygga ett staket istället😁. Vi har funderat på detta många år, men inte kommit fram till hur vi vill ha det, nu lyckades vi med det. Vi har semester och tiden. Vi har en häck runt tomten men på en sida är det buskar och öppet mot vår uppfart. Har haft provisoriskt kompostgaller där för att hundarna inte ska kunna springa ut. Men nu är vi igång med målande, sågande, grävande och spikande. Jag målar och maken bygger. Jag gillar att ha lite projekt på gång, det blir lite rastlöst annars. Vi har att göra ett tag nu och sedan blir det skönt att inte ha något att göra i alla fall några dagar😂.

Hur mår du?

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette och jag springer med hundarna varannan dag på morgonen. Det hjälper mig att hålla kroppen och hjärnan i balans samt gör så att jag orkar med mina projekt🐕🐕🏃‍♀️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Åh va härligt att höra❤️

För mig går det upp och ner. Har blivit rädd för återfall, vet inte varför riktigt men det är en rädsla som gnager, logiskt vet jag att jag inte plötsligt dricker men rädslan är som om det ska överrumpla mig helt plötsligt! Fick mitt andra återfall i bullemin ikväll under denna sommaren. Har inte hamnat där på säkert 8 månader innan. Tror det väcker mer oro. Att jag fått återfall där gör mig rädd för att jag kan få återfall även med alkoholen. Nu känner jag mig misslyckad och har en gnagande oro i kroppen.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Vad tror du det var som utlöste att du fick återfall i bulimin ikväll? Du har berättat om din relation till din mamma tidigare, hade det något med det att göra? Kan det vara så att när du berättade om detta så öppnade du upp något som du tidigare tryckt undan? Att det skapade ångest och som du dövade bort med mat? Om du försöker få fatt på vad som utlöste återfallet och jag antar ångesten du kände, så kan det hjälpa att sätta ord på det. Det kan reducera ångest. Jag minns att när jag pratade om mina ”förbjudna” känslor om min mamma så påverkade det mig en hel del. Det är liksom tabu att känna så mot en mamma. Men det var viktigt att få sätta ord på mina känslor och få ut det som fanns där djupt inom mig. Låta det komma upp på ytan och ta bort den laddade spänningen i det. Det blev mer en sorg sedan efter det. Nu när det gått ett tag har jag fått medkänsla och försonats med mig själv, att det är ok och det är som det är och var. Jag har tagit den lilla vår i handen och tröstat henne och nu går vi tillsammans igen, trygga. Jag har även efter detta kunnat försonas med min mamma. Jag tar ansvar för mitt liv och hon för sitt och jag har klivit bort långa steg från medberoendet. Det har även hjälpt henne till att ta mer ansvar för sitt liv.

Kanske du blandar ihop rädslan för återfall med rädslan för dina innersta känslor?

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag tänkte lite i de banorna med igår. Även förra gången som var precis en vecka innan.
Jag har även reflekterat över att jag automatiskt kan självhata på mitt utseende direkt i anslutning till en obehaglig känsla.
Som om jag får känslan som ett slag och blixtsnabbt för den vidare på att mitt utseende?

Historien är att jag var ett väldigt överviktigt barn, dysfunktionen i familjen måste fått mig att äta, minns inte mycket mer än rädsla och osäkerhet. När jag var tolv kom jag på att jag kunde kontrollera mitt matintag och åt väldigt lite, när jag var 15 kom jag på att jag kunde hetsäta och spy. Sedan kombinerade jag dessa två. Därefter la jag till hälsosam kost och träning med inslag av bullemin.

Känslorna är grundorsaken. Det har varit mycket känslor det senaste. Första nyktra semestern är också mycket känslor. Alla minnen från mitt drickande skapar känslor. Att jag insåg att jag inte kunde kontrollera mitt drickande första gången 9 år innan jag slutade väcker känslor.

Jag har skalat av många lager av känslorna, jag vet inte när man är i den innersta kärnan men jag behöver jobba mer på att älska mig själv men den känslan är väldigt styrd av vad som står på vågen och hur kläderna sitter. Det är den mest upptrappade stigen jag gått i mitt liv.

Tack för att jag får reflektera tillsammans med dig❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Det är så bra att vi kan reflektera och klura tillsammans här😁.
Kan känna igen mig i att jag var så missnöjd med mitt utseende som yngre, var lite knubbig och fick höra från en kille i klassen att jag var en elefant. Det tog hårt och då började jag tycka att jag var ful. Jag var blyg och ville bara gömma mig, det var tredje klass och jag var helt ny på skolan och på orten. Min låga självkänsla följde med mig och mycket fokus har varit på utseendet och vikten. Även vissa tjejer i högstadiet ville jämföra storlek på jeansen och ja, mina var en eller två storlekar större. Har bantat och hållit på och tänkt att bara jag blir smal så kommer allt att bli bra! Jag var normalviktig, kanske något mullig och jag önskade att jag skulle vara pinnsmal, som en anorektiker. När jag ser på kort från dessa tider var jag hur fin som helst och inte ful eller tjock. Jag var väldigt osäker och det var så viktigt för mig att få bekräftelse från killar, men om de sade att jag var fin trodde jag inte på dem, de bara sade så för att göra mig glad och ljög. Jag hamnade aldrig i ätstörningar som anorexi eller bulimi, men kunde träna hårt och äta lite i perioder. Senaste åren när jag drack ökade jag i vikt, orkade inte ta tag i det eller fullfölja. Jag var inte nöjd och kläder satt inte bra. Tänkte ofta på att jag var ful och tjock. Ville inte synas. När jag slutade dricka och kom igång med träning igen, gick jag ned, är inte smal men inte tjock heller. Kläder sitter bättre och framförallt mår jag bättre både psykisk och fysiskt. Självkänslan har ökat och jag tycker oftast att jag duger nu. Är 55+ och det gör sitt, men jag kan känna att det är ok. Håller igång och håller mig i form, good enough.

Men vi vet ju, det är inte där det sitter egentligen. Det handlar om dålig självbild, dålig självkänsla och att inte ha fått den bekräftelse man borde ha fått som barn. Mamma och pappa hade fullt upp med sig själva och sitt liv. Tänker att det du berättar om handlar om att kunna ha kontroll. Att kunna ha kontroll kanske har blivit ett verktyg och ett sätt att kunna kontrollera din omgivning. Det håller ångesten i schack. Tänker att ätstörning också handlar om kontroll, att hålla ångesten under kontroll, liksom att dricka. Men när man dricker tappar man ju kontroll till slut men det trycker bort ångesten tillfälligt. Så det handlar ju om att döva känslor. Tänker att det där med vikten och utseende kanske också är ett sätt att döva ångest, istället för att känna känslor fokuserar man på sitt yttre och försöker kontrollera det genom att äta, få upp det och träna. Kanske skulle du kunna försöka med att fokusera på annat än din kropp när du får ångest. Att prata med dig själv om att nu vill ångesten att jag ska fokusera på mat och min kropp, men jag duger som jag är, jag vet det. Att du flyttar fokus från kroppen. Lite som med alkoholdjävulen, flytta fokus från negativa tankar som ”vad synd det är om mig som inte får dricka” till positiva tankar ”vad bra jag är och hur bra jag kommer att må när jag inte dricker”. Du vet ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”😁. Vad tror du om det?

Sen är det ju väldigt givande att samtala med en psykolog och få hjälp att komma till den innersta kärnan.

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Du är helt underbar❤️ Det är verkligen så att när en känsla uppstår lägger jag den på utseendet som ett sätt att slippa känna känslan och jag ska öva och öva tills det sitter! Alltså öva på att känna känslan, fråga känslan vad det handlar om och om jag inte får något svar ska jag säga till den att ”jaha här är du och säger inte vad du vill, då får du väl vara här tills du säger vad du vill eller försvinner”

Ätstörningen tror jag absolut grundar sig i ett sätt att hantera känslor från början och som sedan aldrig bearbetats utan bedövats med alkohol eller mat m.m.

Idag fick jag en ångestgrävande känsla som varade i flera timmar, jag försökte förstå och lyssna till vad den ville men kunde inte få tag på den och då sa jag faktiskt till den i tankarna att ”okej du får vara här, jag kan inte förstå dig men det är okej” sedan försvann den faktiskt.

Det är underbart att få fundera och klura här tillsammans, jag vet att jag behöver ta kontakt med psykolog men jag är fortfarande inte där ännu. Allt har sin tid och när jag är mogen ska jag kolla upp det.

Din ålder kan vara en fördel i acceptansen med dig själv men jag tror mycket också handlar om att du jobbat med sig själv mycket så du kan nog inte bara tacka din ålder utan mest dig själv tror jag❤️

Att vara 55+ och kunna springa 14kilometer är helt… jag finner inte ord! Makalöst! Känner ingen i din ålder som fixar det!

Tack själv för att jag får reflektera tillsammans med dig❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack och nu känner jag mig lite unik som kan springa 14 km😁.
Härligt att du kunde närma dig dina känslor och din ångest. Det är verkligen en bra metod att göra som du gjorde, typ se faran i vitögat och då försvinner faran. Ångest är en signal om att man inte har verktyg som räcker för att hantera situationen. Man flyr den genom att tex äta eller dricka. Men nu har du ett verktyg, jag använder det också ofta. Vad vill känsla säga och förmedla? Och det gäller att inte agera på impulsen utan stanna upp och tänka först. Som du gjorde, registrera tanken/känslan och våga fråga och stanna kvar. Modet att stanna kvar i det ger styrka. Det är ju faktiskt bara sig själv man möter, men man har inte vågat möta sina känslor som ger ångest och det är inga sköna känslor. Jag har också varit med om att det bara försvinner när jag har modet att stanna kvar och vill veta vad känslan kommer ifrån och består av. Sedan också att se till fakta. Är det farligt? Nä, det handlar om känslor och det är inte farligt även om det kan kännas läskigt. Jag har jobbat många år med mig själv och man blir bättre och bättre på att hitta orsaken till ångesten. Övning ger färdighet. Precis som att öva på nykterheten, man blir bättre och bättre på att vara nykter. När jag idag letar efter vad det är som skaver inuti mig, brukar jag prata hur det känns med min man eller en god vän. Till slut hittar jag det och det hugger liksom till när jag träffar rätt. Så jättebra att du tillät känslan vara kvar och säga att det var ok, och ångesten försvann. Efter en tid kommer du att förstå vad det handlar om, så låt det komma när det kommer.

Reflektion tillsammans ger så mycket, jag lär mig nytt hela tiden. Berätta hur det går för dig. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack❤️ Det är verkligen viktiga verktyg, att förstå att känslor inte är farliga, att tankar är just tankar som lätt skenar iväg och att då iaktta dom och se att det där är vad jag tänker mig till, det är inte så, det är en farhåga men där är jag inte, och stanna upp i här och nu och ta det som det kommer, inse att jag inte kan kontrollera det som kan hända för det är utanför min makt, jag mår inte bra av att tankarna far iväg till sånt som kan hända. Det har inte hänt, det är bara i mina tankar.

Att reflektera tillsammans med dig hjälper mig mycket. Jag pratar också med få andra om olika processer jag går igenom. Jag lyssnar på poddar och ljudböcker som rör olika ämnen jag är intresserad av att utveckla och förstå mig på.

Att se nyfiket på livet och veta att man utvecklas hela livet, att man aldrig blir färdig utan alltid lär nytt är underbart. För några månader sedan tänkte jag ” men nu har jag lärt mig så mycket, jag borde vara klar nu” haha det är skönt att även det gick över till härligheten av att se att man aldrig någonsin kan bli klar när man jobbar med sig själv❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ha ha! Man blir aldrig färdig och lär sig så länge man lever😁. Ja, syftet med ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” är att bena upp, organisera upplevelser, tankar och känslor. Vi kan hjälpa oss själva genom att medvetetet rikta oss mot tex upplevelsen av trygghet, känslor av nyfikenhet, intresse osv. Då paketerar vi erfarenheterna så att det blir bra minnen. Att det vi tänker, gör och känner, stärks och blir mer robust och automatiserat. Det gäller både negativa och positiva tankar, så därför är det bra att medvetet flytta fokus från negativa tankar till positiva tankar. Detta stärks då och med träning och över tid så blir det mer robust och automatiserat. Detta är en metod som används vid traumatiserade minnen och hur man kan göra om detta i hjärnan och skapa nya hjärnbanor, så att man inte fastnar i traumat. Att man medvetet riktar fokus från traumat mot nya känslor och minnen. Mycket lekmannamässigt förklarat, men typ så. Vi har ju sett att det funkar😁.

Idag har jag röjt rejält i trädgården mellan regnskurarna och lyssnat på P1 sommar, David Thurfjell, religionsforskare. Väldigt intressant att lyssna på. Ha en fin söndagseftermiddag❤️

Profile picture for user vår2022

Liten reflektion
Pratade med min man häromdagen om skillnaden nu när vi inte dricker, att det är en aktivitet som är borta. Att det är en vana och rutin som är borta. Jag har haft stunder när jag är lite rastlös och har tråkigt och förr var det lätt botat med att ägna sig åt aktiviteten att dricka. Det slog ihjäl tid och grumlade tankarna. Nu när jag inte dricker får jag hitta på något annat att göra. Jag tycker om att ha lite olika projekt på gång, det stimulerar mig och när jag sen vilar känns det som att jag förtjänar det. Jag känner mig tillfreds. När man en gång blivit beroende och använt alkohol som en ett sätt att leva livet på, ett sätt att få livet att gå framåt, att slappna av på från stress och ångest, så blir det en stor skillnad att leva livet helt utan alkohol. Med distans till det och vid en jämförelse inser jag verkligen att det är en drog och ett beroendeframkallande gift. Och hur jag tidigare kämpat med att på något sätt ha kvar denna drog i mitt liv även fast det så tydligt varit just denna drog som gjort mitt liv så svårt att leva och att hantera det. Det är ju just för att det är så beroendeframkallande, det går nästan inte att leva ett liv utan drogen när man blivit fast i den. Inte undra på att det är så svårt att bli fri från drogen. Även när jag försökt dricka måttligt, har det ju handlat om att jag inte helt kan vara utan drogen. Jag måste få den, i alla fall lite grann. Men då har jag tänkt att jag inte är beroende, för jag dricker ju mindre dagar och mindre mängd. Det blir så tydligt för mig hur farligt alkohol är, det är ju inte något annat än en beroendeframkallande giftig drog oavsett om jag dricker varje dag eller färre dagar, för jag måste ändå ha drogen för att kunna orka leva och stå ut. Droga mig mellan varven för att stå ut. Denna drog är så rumsren och accepterad i samhället. Hela samhället måste droga sig för att stå ut att leva. All reklam och försköningar i media uppmuntrar till att vi ska droga oss för att livet ska vara roligt att leva. Om man inte drogar sig har man nog inte ett så roligt liv, en allvarlig tråkmåns. Något fel torde det ändå vara på den som inte dricker och vill ha kul! All skit som drogen framkallar och för med sig, den pratar man tyst om och det är en skam om man inte kan hantera drogen. Skyll dig själv om du inte kan ha kul med drogen, vi som kan fortsätter i alla fall så länge det funkar!

Jag är tacksam för att jag så småningom synade denna bluff. Jag var en av dem som inte kunde ha kul och hantera drogen, men det tog sin tid att förstå det. Drogen nästlar in sig och lägger in hjärnan i en långtidsverkande alkoholmarinad och som kräver otroligt mycket kraft, energi och finputsande av hjärnan för att man ska bli fri från alkoholmarinaden. När marinaden var helt borta började jag kunna tänka klart utan påverkan från drogen. Det var då jag blev fri från drogen och kunde syna bluffen. Det tar tid, men det är så värt när livet inte längre styrs av en beroendeframkallande drog.

Ha en fin måndag!❤️

Profile picture for user Torn

@vår2022 Hej! En mycket klok reflektion tycker jag! 👍 Varför förgifta sig lite eller måttligt, när man kan var helt fri från giftet och må hur bra som helst av det. 🧐 Jag vill inte dricka, även om jag så skulle klara av det galant. I bland slår mig tanken att jag liksom är tacksam för att jag blev beroende. 😂 För då fick jag chansen att inte vara lurad av alkoholen resten av livet.

Ha det bra! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Torn Ha, ha! Ja så kan det vara, det blev så tydligt hur lurad man varit av alkoholen när man blev nykter😂. Och fasiken vad mycket mer som blir gjort utan alkoholpauserna😂.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Cloette

@vår2022 Jag har ju också försökt minska ner och dricka måttligt men det slutar alltid med en dunderfylla, förr eller senare. Då jag naivt, om och om igen, har tänkt att 1 öl kan jag ta för att stilla suget, jag dricker bara den så känns det åtminstone liiite bättre. Men det gör det ju inte. Efter den där ena ölen vaknar alkoholmonstret till liv och om man då är i ett läge att man inte kan ta en öl till, ja herregud vilket läge man då har satt sig i. Tusen gånger värre.

Det har jag nu insett under mina 24 dar som nykter då jag druckit alkoholfri öl istället. Det blir ingen kick i hjärnan av dem, i stället rullar livet på lugnt och sansat efteråt. Och jag är så glad att jag slapp den där kicken för numera ger bara tanken mig ångest. Därmed inte sagt att jag ibland kan få små förklädda sug som jag övar mig på att känna igen som just sug.

Profile picture for user vår2022

@Cloette Ja, det är så befriande när poletten trillar ned, när man inser och förstår att det verkligen inte är en väg framåt att ta till alkohol överhuvudtaget när man blivit beroende. Det finns bara en utväg, för mig, att sluta helt. Det är också just de där suget eller numera som en liten påminnelse ibland som kan flimra förbi, som gör det så tydligt att det är en drog som jag tidigare var så beroende av och så innerligt ville ha. Att den finns där i hjärnan och minns när den användes förr och kan göra sig påmind. Jag får inget sug efter alkohol, men det är så otroligt att hjärnan minns situationer när jag drack förr. Eller egentligen kanske inte så konstigt, det är ju massor av minnen som finns lagrade i hjärnan och som kan komma upp vid dofter, ställen eller annat som man erfarit tidigare. Jag är rätt fascinerad ändå av lagringen och gällande alkoholen inlärningen av ett beroende som aldrig suddas ut, men som tack och lov inte aktiveras om man inte dricker. Men med kunskap och insikt om hur ett beroende fungerar så är oddsen stora för att inte hamna i skiten igen😁

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Det är så sant det du skriver, alkoholdjävulen är så jävla finurlig att den till och med hållit sig på lur genom att få mig att hålla dörren öppen lite grann genom att inte berätta om hur illa det var för mig ens för min man! Först nu efter snart 1år nykter kunde jag få ur mig hur jag smygdrack! Jag har någonstans långt därinne tänkt att om jag berättar det kan jag aldrig mer dricka så jag sa inget ifall jag skulle vilja dricka igen så att jag inte skulle behöva skämmas. Först när jag sa det till honom gick det upp för mig att jag inte vågat stänga dörren. Jag har någonstans velat ha dörren på glänt så jag lättare kan börja dricka igen om jag vill. Det är helt galet hur listig alkoholdjävulen är. Jag fick lite ångestpåslag när jag berättade för det är skamligt och det blir jobbigt att berätta något som känns så naket men jag vet att det är en del av nykterheten att berätta, avslöja sig själv och också få honom att förstå lite mer, det finns mycket mer jag vill berätta för honom men det får komma lite i taget. Tror även det kan bli jobbigt för honom att höra om jag skulle sätta igång och rabbla upp allt på en gång.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Fasiken vad bra och modigt gjort! Ju mer du berättar desto mindre skam kommer du att ha kvar. Den sticker iväg i samband med att du tar i det och sätter ord på det. Skam är ju det man döljer och försöker trycka ned inom oss. Jag berättade en del om mitt smygande och gömmande för min man i början, i förtvivlan över hur dåligt jag mådde och för att han verkligen skulle förstå att jag inte ”bara kan dricka mindre” så blir det bra. Han blev rätt stum men förstod allvaret och sade ok, då köper vi inte hem alkohol mer. Sedan har jag med tiden berätta mer och mer, skammen har förbytts till ”fatta hur jag höll på!”. Som när jag hittade en bag in box gömd bakom en säng på stugan i sommar. Den har jag missat att kasta för tre somrar sedan. Det fanns en skvätt kvar, usch! Berättade även för min bror och svägerska och vi började skämta om den, innan den åkte på återvinningen. Jag och min bror har lite jargong i vår humor och det kändes befriande att skämta om detta. Har även berättat för dem om mitt smusslande. Min bror har berättat att jag var lite märklig emellanåt och misstänkte att jag var något påverkad, men inte att jag var så illa ute och de är tacksamma för att jag vill berätta för dem. Visst är det jobbigt att berätta och även att få höra, men det är sanningen och så var verkligheten, då. Vi är alla så glada och stolta över att jag är fri från drogen och en så mycket mer harmonisk och levnadsglad igen😁.

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Vi tillhör en liten exklusiv skara - de upplysta, The Sober Club. Finaste gemenskapen man kan ingå i - för vi har fejsat sanningen. Vi har genomskådat alkoholromantiken som hela vårt samhälle dräneras och förgörs av. När man väl har klivit över på rätt sida så finns ingen återvändo. Varför skulle jag vilja dricka något som förgiftar min kropp och hjärna? Lika lite som jag vill dricka bensin.

Jag brukar likna det vid ett flashigt Las Vegas-trolleritrick. Publiken sitter där och förundras, åh-ar hänfört. Vi får komma backstage och får trolleritricket förklarat för oss. ”Det går en lina där och där är det en lucka…” osv. Sen går vi ut i publiken och sätter oss igen - och inser att lösningen vi har fått förklarad för oss inte går att göra osedd. Hur vi än försöker så kan vi inte hänföras av trolleritricket mer - vi ser ju linan och luckan och allt annat! Sett går inte att göra osett. Så vi får lämna salongen och leta upp andra saker att hänföras åt 🥰 Och det finns massor!

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag längtar dit du är i din utveckling kring skammen. Min skam sitter långt inne fortfarande eftersom jag inte jobbat med den, det har varit så mycket annat jag jobbat med men nu är tiden inne att arbeta med skammen. Det hjälper mycket att lyssna på alkispodden, jag har börjat från avsnitt ett denna gången. Förut har jag lyssnat lite här och där men nu känner jag att jag behöver riktigt mycket stöd i hur det är för oss beroende och då är alkispodden riktigt hjälpsam då dom avsnitt efter avsnitt går igenom olika delar av beroendet och arbetet kring nykterheten.

@Andrahalvlek Jag förstår precis liknelsen med att trolleritricket aldrig går att göra osynligt efter det genomskådats in i minsta detalj men jag tror också att vi för alltid måste fortsätta jobba med oss själva på olika plan för utveckling och medvetenhet kring oss själva. Det är spännande och härligt att jobba på att vara en bättre medmänniska och på självkärleken.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, allt har sin tid och det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att man är redo att möta sina olika känslor och sin skam. Vi ska ju ha skam, men endast den sunda skammen som guidar oss i vad som är rätt och fel. Skammen kan vara knepig att få tag i, just för att det känns skamligt inom en. Men med små steg och lite i taget så går det. Sen kommer man dit när det inte känns skamligt mer. Jag tänker att arbetet med skammen går hand i hand med att man lär känna medkänsla med sig själv och försonas med sig själv. Jag vet att jag för många, många år sedan, det handlade om en destruktiv ungdomsrelation jag haft, skrev med stora bokstäver, det var inte mitt fel! Det var ett sätt för mig att ta bort skammen som inte tillhörde mig. När skammen börjar lämna, då kan man också bättre stå upp för sig själv och sina behov. Det jag berättat om både gällande min mamma, men också gällande mitt jobb och min knepiga kollega. Så en liten bit i taget och låt det få ta den tid det tar.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, The Sober Club is da shit!😂. Det var en bra liknelse med trolleritricket, man kan inte gå tillbaka och låtsas som man inte vet hur tricket funkar när man väl sett facit. Och när man även fått kännedom om hur alkoholtricket funkar finns det ingen spänning kvar. Man har facit i hand och kommer inte att bli lurad någon mer gång. Detta facit gör alkoholdjävulen totalt förhandlingsförlamad.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Ett steg i taget❤️ Den här semestern har varit oerhört viktigt i mitt tillfrisknande. All tid för reflektion genom att inte ha mycket på agendan har hjälp mig otroligt mycket. Jag trodde innan semestern att jag skulle ha mitt livs bästa semester på ett roligt sätt men det blev inte på ett roligt sätt utan på ett sätt som hjälpt mig att gå djupare i mig själv. Det har varit jobbigt många stunder men också härligt många stunder när jag gått från klarhet till klarhet.

Kram❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Hej Vår! Nu är jag här igen och undrar ang klockan. 😌
Den var rätt dyr, (fast väldigt snygg!) så jag har harvat runt bland alla möjliga klockor och armband hela kvällen. Det jag förstått är att det till varje tillverkare/klocka tillhör en app. Som är minst lika viktig. En del är på engelska, en del kostar pengar. Tyvärr kan man inte kolla hur bra och lättbegripliga de är då man inte får titta igenom dom innan…
Jag undrar därför hur det funkar för dig? Om du t.ex vill se hur många steg du tagit på en vecka så är det i appen du ser det?
Är den på svenska eller engelska? Kostar den något?
Och tycker du att appen i stort är enkel och lättbegriplig?
Jättetacksam för svar igen, då det inte verkar att gå att få fram mer via nätet… Jag undrar också om du kan lyssna på Spotify utan att du har med mobilen?
Nu dags att sova, kommer att drömma om klockor..😌😴

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Ja, den är lite dyr, men unnade mig när jag inte längre pengar på vin😁. Tänkte också att den är snygg att ha på sig dagligen. Vad jag minns kostar inte appen något, jag bara laddade ned den i mobilen och i paddan. Att det ingår i priset av klockan. Den är på svenska, man kan nog ställa in språk. Det är där jag kollar datat, men kan även se det i klockan. Det är alltid lite pyssel tycker jag att lära sig hur en app i början, men det gick ganska fort att förstå. Det finns många fler funktioner men jag använder bara de jag har behov av. Man kan se tex hur många gånger jag gjort en viss aktivitet en månad, tid, puls mm och långt tillbaka. Jag kan inte lyssna på Spotify via klockan, det gör jag via min mobil som jag har i ett slags tunt bälte runt magen. Jag var in i en sportaffär och pratade lite innan jag köpte den där. Kanske kan man hitta bästa pris via pricerunner på nätet. Jag är väldigt nöjd med min klocka😁

Profile picture for user vår2022

Min tankar gick igång efter ett inlägg från @Snödroppen ang att notera var man lägger sin energi på, fysiskt, emotionellt eller mentalt. Det fick mig att börja fundera kring mentalisering, något jag ofta medvetet tränar på för att lära känna mig själv bättre och vad som triggar mig.

Mentalisering tycker jag är spännande. Kort sagt handlar det om att kunna skilja på sig själv och andra. Att man är nyfiken på vad som händer, vilka tankar och känslor som uppstår inom mig i olika situationer. Att nyfiket rikta blicken mot sig själv och samtidigt vara uppmärksam på hur vi påverkar och påverkas av andra, att försöka se sig själv utifrån och andra inifrån.

Vad sänder personer runt om oss för signaler? Vilka tankar, känslor, avsikter, behov eller önskemål kan tänkas påverka mig? Vilka behov eller avsikter kan ligga bakom det? När vi medvetet mentaliserar, stannar vi upp och reflekterar över det vi känner och gör. Vi kan fråga oss själva, vad är det som ligger bakom denna känsla eller detta beteende? Vilka behov eller avsikter finns hos personen? Vad är det som triggar min känsla just nu? Var kommer det ifrån?

Fasiken vad jag fått jobba med detta med en kollega, hon har triggat massor i mig och jag har fått jobba hårt för att inte blanda in mina triggade känslor i det som händer med henne, det hon utsätter mig för. Känslor som triggats igång är att jag inte duger, inte kan och att inte bli sedd. Men det handlar ju egentligen inte om henne, att jag känner så, det är mina egna tillkortakommande känslor. Jag måste försöka mentalisera och se vad som kan vara hennes behov och avsikter. I det som hon säger till mig och gör mot mig handlar om att hon behöver få känna sig sedd, hon har behov av bekräftelse. Hon känner konkurrens och avundsjuka mot mig och hennes avsikter är att ta bort mig ur sammanhanget. Jag är ett hot mot henne. Jag kan förstå det utifrån saker hon har berättat för mig.

Om jag skulle säga att det är hennes fel att jag känner att jag inte duger, sker ett mentaliseringsbrott. Då flyttar jag fokus åt fel håll och lägger skuld där det inte hör hemma. Då skulle jag göra det till en felaktig sanning. Det skulle inte hjälpa mig framåt till att få en bättre självkänsla eller självkännedom. Jag skulle blanda ihop henne med mig själv. Mentalisering handlar om att jag ska kunna skilja på mig själv och henne. För att kunna göra det måste jag förstå varifrån mina känslor av att inte duga kommer och jobba med det. Det som händer är att hennes sätt triggar mig till att känna dessa känslor. När jag förstått detta kan jag fokusera på själva handlingarna som sker mellan oss, helt objektivt. När jag mentaliserar kan jag förstå hennes behov och avsikter och även mina känslor i detta. Jag kan lättare förstå varför hon beter sig som hon gör. Det innebär inte att jag ska tycka att det är ok och acceptera det, men jag kan särskilja på henne och mig själv, inte blanda ihop mina känslor som triggas i det hon gör eller säger. Dessa känslor får jag plocka bort och bearbeta separat.

När jag förstått detta, kan jag stå upp för mig själv, sätta en tydlig gräns och tydligt tala om vad som inte är ok för mig och vad jag inte accepterar. Hur detta tas emot är en annan femma, men jag har gjort det jag kan göra för att stå upp för mig själv. Det ger mig inre och yttre styrka. Det höjer min självkänsla och gör mig rak i ryggen.

Förmågan att mentalisera skapar tillit och en känsla av trygghet i våra relationer och möjliggör en god kommunikation. Att sätter gränser, står upp för sig själv och att inte göra något för någon annans skull, om det inte känns bra för mig.

Det är verkligen spännande och fascinerande att nyfiket undersöka och lära känna sig själv😁

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Cloette

@vår2022 Mentalisering är intressant. Mentaliseringsförmågan blir ju nersatt när man mår dåligt, som när man är fast i ett beroende, när man mår psykiskt dåligt, när man är utmattad etc. Och i en familj drar man lätt andra med sig i den negativa spiralen och till slut mår alla dåligt och ingen kan längre riktigt mentalisera.
Ja, mentaliseringsförmåga är en viktig sak.

Profile picture for user vår2022

@Cloette Ja, för att kunna mentalisera måste man må bra. Sen tänker jag också att vi har fått olika möjligheter till att kunna träna på att mentalisera som barn beroende på hur våra föräldrar har mått. Hur som helst så berikar det att kunna se sig själv utifrån och andra inifrån❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, visst är det intressant! Tycker att många av våra samtal har handlat om mentalisering, att kunna skilja på sig själv och andra. Det är när det känns som svårast som man måste orka fortsätta mentalisera😁.
Kram❤️

Profile picture for user vår2022

Sista semesterdagen infinner sig och min app säger 660 nyktra dagar. Solen skiner och det ser ut att hålla sig hela dagen. Ska passa på att tvätta och hänga ute, det luktar så gott om utetorkad tvätt. Har haft lite motstånd till att börja jobba igen efter all ledighet med inga större krav och att bara få vara. Denna sommar har vi varit på hemmaplan största delen och det har varit skönt. Vi har kunna bygga staket och pyssla med saker som vi velat få gjorda hemma, åkt på dagsutflykter och träffat lite nära och kära. Gått mycket i skogen med hundarna och njutit. Skönt att inte haft fullspäckat schema, trivs med lugnet. Någon dags aktiviteter, sedan lugnt emellan.

Denna sommar har också inneburit mycket reflektioner, troligen för att det funnits mycket tid för det. Mycket också för att jag haft tid att vara aktiv på forumet och ta in en del av det som händer här. Många spännande och givande dialoger som jag tagit in och reflekterat kring. Saker som händer i det privata och i min omgivning som det också finns tid att reflektera och fundera kring. Funderingar kring min värderade riktning och det känns som jag följer den. Vi har följt flera serier och haft som rutin att titta på några avsnitt varje kväll efter middagen. Skönt att få stänga av huvudet emellanåt genom att fokusera på det som sker i serien, fokusera på att måla brädor och se hur färgen tar över och till slut är den helt vit eller blå. Fokusera på hur staketet växer från en första bräda till ett helt staket. Fokusera på att klippa bort alla döda blommor och bara låta de fräscha vara kvar. I löpspåret fokusera på att sätta foten rätt i spåret så att man inte råkar snubbal på en hal rot, men samtidigt flödar tankarna fritt från det ena till det andra och vips så är rundan klar och så även flera tankar som kommit på plats, ”ja så ska jag göra!”. Att fokusera men samtidigt koppla av och fyll på med energi.

Kikade på min mail då jag behövde meddela en sak, det kändes faktiskt ok även om det kryllade av mail, att det inte skulle bli så farligt att börja jobba igen😁. Ska göra klart en större sak som jag påbörjade innan semestern och även ta mig an ett nytt uppdrag, så känner lite press och att behöva leverera igen. Men också rätt roligt och skönt att komma in i arbetslunken igen. Helt ok. Valde att börja jobba en torsdag för att första veckan ska gå snabbare och nära helgen. Men först njuta klart av denna dag i ledighet, dricka upp mitt kaffe och komma igång. Fylla en tvättmaskin, på med löpardojjorna och en tur med hundarna i skogen. Sedan hänga tvätten när jag är tillbaka och ta vara på resten av dagen.

Ha en fin onsdag!🌞❤️

Profile picture for user Cloette

@vår2022 Stort grattis till 661 nyktra dagar! Själv har jag 41 dagar. Men om man ser det från den ljusa sidan har jag bestigit det värsta hindret nu framöver borde det mest vara frågan om att lära mig att orientera mig i det nyktra livet :) Och lära känna mig själv som nykter.

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Vad fint det låter , du gör så vackra beskrivningar av vad jag ändå tolkar som vardagliga situationer ❤️ Och det är väl just det som är knepet här i livet , att känna in stunden , att vara här och nu 🙏 Hoppas att första arbetsdagen gick bra 🥰 Rutiner och höst ska inte underskattas känner jag 🙏🥰

Du är en förebild 🙏❤️

Profile picture for user Minabästaår

@vår2022 grattis till alla dagar du samlat på dig. Fint att läsa om din sommar som verkar innehållit mycket mindfulness i olika former. Här fortsätter jag övandet på jakt efter just mitt varför och jag kommer framåt även om det inte är någon quickfix 🙏

Profile picture for user vår2022

@Cloette Tack❤️. Det är superbra med dina 43 dagar nykter! Ja, det är också en spännande process att nyfiket undersöka vem man är som nykter och fortsätta orientera sig i det nyktra livet. Det kommer att gå bra!

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Tack❤️. Ja, det är knepet att vara i stunden, här och nu. Att börja uppskatta det små vardagliga tingen och njuta av dem. Då behöver man inte bygga upp så stora förväntningar på saker som sedan tar slut. Man upptäcker det fina i stunden och kan känna tacksamhet över den känslan. Det blev en bra start på jobbet, kul att träffa alla, men jag blev också oerhört trött, så det var skönt att det blev helg snabbt!😁.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Minabästaår Tack❤️. Ja, att bli medveten om de små stunderna och känna glädje över dem är något som jag lärt mig i samband med nykterheten. Jag tror att det mest beror på att skammen som jag ofta kände när jag drack har försvunnit. En skam över mig själv. Nykterheten har höjt min självkänsla och min inre styrka på ett sätt som överraskat mig. Det tror jag beror på att jag utforskat mig själv, sökt min värderade riktning och fokuserat mycket på ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Att när mina tankar börjar fokusera på negativa saker och fastnar där, så blir mina känslor också negativa och destruktiva. Men om jag flyttar fokus till att tänka mer positivt om mig själv, och även andra, så ser utgången mer positiv ut och det påverkar mina känslor i en positiv riktning. Jag fastnar inte i det negativa som tar så mycket av min energi. Jag kan gå i en negativ riktning, men har lärt mig att vända på den till en positiv riktning och rikta fokus på det. Då sker det positiv tillväxt i tankar och känslor😁. Fortsätt leta efter ditt varför, plötsligt så kommer du att finna det! Ge det den tid det behöver❤️

Profile picture for user vår2022

Idag sov jag en timme på em, var så otroligt trött. Brukar inte sova på em, men att börja jobba tog nog lite energi. Det var kul att träffa mina kollegor igen, men det var intensivt så här efter semestern. Vi avslutade med en AW i fredags. Det var så mycket snack om drinkar hela tiden före AW och under AW. Det gjorde mig inte så mycket, jag tog min alkofria öl, noll sug efter annat. Det som jag reflekterat på efteråt är att det blir lite tyst när jag beställer min alkofria öl, ingen säger något och ingen frågar. Men ändå känns det hos mig, mina tankar var undra vad de tänker om mig. Så det är ju mina egna tankar. De kanske inte tänker ett skit om det. Men det blir tyst. En liten känsla av att inte tillhöra. Skulle jag vilja att de frågar? Ganska skönt att det inte gör det ju. Så är det väl i det mesta, om man går en annan väg än majoriteten, så tillhör man inte majoriteten. Det krävs ju lite mer av en att inte tillhöra majoriteten. I detta fall vill jag ju inte tillhöra majoriteten heller. Jag vill gå min egna väg, en väg där jag mår bra. Största delen av mitt liv på jobbet tillhör jag majoriteten, utom på AW eller annan tillställning med alkohol. Inte så big deal!

Det skönaste var ändå att det var super duper självklart för mig att ta alkoholfritt och noll sug. Känslan av att inte tillhöra följde med mig ett tag och fanns där och jag tror att det kanske bara är så. Och det är ok. Det får vara så. Det viktigaste är att jag gör det som är bra för mig och följer det. Efter att jag fått reflektera klart kring känslan jag hade, känner jag mig stolt över att gå min väg och jag behöver inte tillhöra i detta fall. Jag tänker också att det flesta har fullt upp med sig själva och det är jag som blir egocentrerad, när jag undrar över vad andra tänker om mig. Vem bryr sig! Sköt dig själv och skit i andra!😂

Sov gott och följ din väg som är bra för dig. Det är sunt och starkt!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Efter några AW till kommer det inte att vara tyst och du kommer inte att känna dig ett dugg exkluderad. Alla vänjer sig. Men du skulle också kunna välja att bryta isen. Säga: ”Undrar ni varför jag väljer att dricka alkoholfritt?” Och sen berätta om hur alkoholen påverkar den mentala hälsan negativt - och hur mycket bättre du mår helt utan alkohol. Vem vet, du kanske influerar en kollega att välja alkoholfritt nästa gång?

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Det jag egentligen menade är att det handlar om mina egna tankar och vad jag kände. Jag var inte exkluderad och jag var med och var välkommen i samtalen. Tystnaden var också något jag upplevde pga att jag hade dessa tankar att inte tillhöra. Jag tror som du, att jag kommer att känna att jag tillhör när jag själv inte har dessa tankar längre. Fast det jag också skriver om är att jag inte behöver tillhöra i just detta. Nu är det snurrigt för dig säkert😁. Det är därför ingen big deal, mer reflektioner om mina egna tankar, som bara just är tankar. Några kollegor vet att jag inte dricker, men inte alla. Och det känns heller inte viktigt för mig att alla ska veta, det är liksom min ensak.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 En tanke har börjat gro i mig om att vi som nyktra behöver vara lite extra starka i oss själva för att stå med rak rygg när vi avviker från majoriteten. Det är inte helt lätt att hantera känslan av ett lättare utanförskap men jag tror man kan öva upp sig i att känna sig mer bekväm i den känslan.

Jag som alltid hängt med det gänget som låter mest på AW har gått över till det lugna gänget. Det gänget som faktiskt dricker på en normal nivå, en nivå jag aldrig lärt mig. Där får jag min trygghet, det gänget bryr sig inte ett skvatt om vad jag har i mitt glas utan dom är där för att det är trevligt att umgås. Det andra gänget är där för fest och ”när man festar festar man och då festar man rejält” Det är väldigt skönt att inte tillhöra den skaran längre.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, tror precis som du. Det krävs träning och vi blir starkare för varje dag i vårt förhållningssätt till livet och till alkohol. Styrka, mod och ett breddat perspektiv om oss själva, om andra och om omvärlden växer inom oss för var dag liksom känslan att stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv. Det ökar vår självkänsla och våra tankar om oss själva. Det här är rätt, det här är bra, jag är bra😁.

Igår hade jag ett planeringsmöte om ett jobb med min ”besvärliga” kollega. Jag tänkte innan mötet om hur jag skulle förhålla mig och bete mig, att det skulle vara lite jobbigt då jag helst inte har med kollegan att göra. Kollegan använder en subtil härskarteknik och är oerhört självfokuserad och kan få mig att känna mig nedtryckt på olika sätt. Jag vet inte hur, men jag kände mig så trygg, stark och fokuserad på uppdraget och hon lyckades inte röra mig i ryggen på något sätt. Jag gick inte på krokar där hon använder sig av charm eller att försöka dupera på andra sätt. Inget småsnack och inget sidospår tillät jag utan var rak på sak i uppdraget. Jag gjorde henne till ”nobody” i mina tankar för att skydda mig själv och för att hon inte skulle få någon större betydelse eller energi tagen ifrån mig. Det funkade! Vi kom fram till det vi ska göra i tid, då jag höll kursen och höll min linje. Som tur är kommer jag inte att behöva samarbeta så mycket som tidigare med henne, eller samarbeta är fel ord för det är något som hon inte kan och som är det stora problemet.

Vad jag menar med det jag ovan berättat är att tack vare min nykterhet och min träning i förhållningssätt till livet, till min värderade riktning, till mig själv, till andra och till omgivningen, så får jag mer mod och ökad självkänsla och bra tankar om mig själv. Det gör mig stark och min inre kompass leder mig i livet.

Ha en fin fredag! Det är så fint att få följa dig och hur du också blir starkare för var dag som går❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @vår2022 ❤️

Ibland tror jag att vi får situationer vi behöver öva oss på att hantera, såsom din kollega, där har du fått träna flera egenskaper som fått dig att växa.

Den senaste tiden tycker jag att det kommit lite väl mycket för mig att öva mig på men för varje övning jag tar mig igenom känns det så bra efteråt.

Du jobbar på så jädra bra med ditt förhållningssätt till din kollega❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack❤️. Ja, ibland blir det lite för mycket på en gång och det är då vi behöver komma ihåg att även vila mellan varven. Att inte trycka på och forcera när orken och krafterna inte riktigt finns där. Bättre vila en tag och sedan fortsätta, för det försvinner ju inte av sig självt😄.

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Så fint att läsa om hur du lyckades hantera en svår situation och en människa som du upplever som svår.
Jag vet hur svårt det är. Har ibland trott att jag blivit vuxen på så sätt att jag kan klara av härskartekniker eller ”förminskningsr”. Men oftast trillar jag dit och Amanda fem år, dyker upp.
Nu kan jag ju välja bort den typen av människor eftersom jag är pensionär. Tack och lov🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻!
För något som hände senast i somras (och oväntat) gör att jag är mycket tveksam till att jag klarar det så bra som jag inbillat mig.
Att klara det och utveckla sin självkänsla så att diverse härskatekniker inte biter är fantastiskt bra jobbat. Och säkert skönt för dig att veta!
Bravo!❤️❤️❤️

Profile picture for user vår2022

Det har varit en rolig, produktiv och fartfylld vecka på jobbet och det är skönt att det är lördag. Jag är trött, men ändå på ett skönt sätt. Jag känner mig nöjd med mina prestationer. Skönt att det är helg med två dagar ledigt. Kaffe i sängen, avslappnade hundar som sträcker ut hela sin kropp på rygg och snusar, regnet som smattrar och tid för vila. Verkar som att regnet håller i sig hela dagen, men har man hund så är det bara att ta på sig kläder efter väder. Det gör mig inte så mycket, skönt att komma ut på promenad och rensa lite i hjärnkontoret😁

Reflektion
Att göra en förändring kan vara svårt. Man beter sig på ett inlärt och inpräntat sätt. Det nya känns jobbigt och beroende på vad det är, även ofta som en utmaning. Att sluta dricka efter att ha blivit beroende är en stor och rejäl utmaning. En stor förändring krävs för att leva nyktert. Det krävs förändring i förhållningssätt, i vanor, i beteende, i tankar, i relationer, i familjelivet, i sällskapslivet, i det själsliga livet. En förändring på de flesta plan i livet. Jisses! Tänk att alkohol kan påverka alla dessa livsområden! Inser det fullt ut nu när jag skriver. Alkohol nästlar sig in i hela livet och på de flesta områden.

Att sluta dricka och skapa sig ett nytt liv utan alkohol handlar om att skapa sig en helt ny livsstil. Förändringen handlar om att skapa sig en ny livsstil. Från något gammalt till något nytt. I alla år som jag försökte dra ned, dricka mindre, så fattade jag inte att det även krävdes en förändring på alla andra livsområden. Alla livsområden hänger ihop och görs en förändring i det ena området, så krävs även en förändring i de andra områdena. För de hänger ihop och utgör en helhet av mitt liv. Jag har bantat många gånger i mitt liv, ett projekt som har en början och ett slut, men egentligen så har det inte skett någon förändring för att jag tappat några kilon. För när bantningsprojektet tog slut så återgick jag till gamla vanor, successivt. Likadant med måttlighetsprojekten, återgick successivt till gamla vanor. Ingen förändring har skett, mer än tillfälligt. Ingen förändring på alla livsområden, endast en tillfällig punktinsats.

För att jag skulle kunna göra en riktig och hållbar förändring över tid, krävdes att jag gjorde den på alla mina livsområden. En förändring i min livsstil som genomsyrade hela mitt liv och alla livsområden. En total reset av mitt mindset. Att det handlade om en ny livsstil, ett nytt förhållningssätt till mig själv och livet, min värderade riktning, och inga punktinsatser mer. Hur jag ville att mitt liv skulle se ut, vad det skulle innehålla och vara hållbart hela tiden. En ny riktning för mitt liv. En förändring som skulle vara hållbar över tid.

Jag fattade detta på vägens gång från att jag slutade dricka. Inte på en gång utan insikterna kom/kommer i små portioner hela tiden. I min värderade riktning är reflektion viktigt. Att reflektera över det som händer i mitt liv, stort som smått. Det gör mitt liv så mycket mer intressant och spännande att leva. Reflektion är även återhämtning för mig. Gjorde jag det bra? Kan jag göra på annat sätt nästa gång? Blev det bra för mig? Hur blev det för andra? Det kan hjälpa mig att skruva på min värderade riktning om det behövs.

Jag är så tacksam för att jag nu fattat och jag älskar min nya livsstil!

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag tycker så mycket om att läsa om dina reflektioner❤️
Jag förundras över hur vi vågade kasta oss in i ingenting, för så känner jag det nu i efterhand. Jag kastade mig in i ett oskrivet blad, jag viste ingenting om hur mitt liv skulle bli, jag var rädd och osäker på hur mitt liv skulle bli men ändå kastade jag mig in i ovetandet. När jag sedan tagit mig förbi det första året och ser tillbaka på det är jag min egen hjälte. Att jag lyckats ta mig igenom allt och nu aldrig mer vill dricka. Det är verkligen magi, en högre kraft, en kraftkälla inom oss, som när vi vågar lita på att det kommer bli bra så blir det bra. Så många nya vanor, ärliga vanor, från hjärtat vad jag vill vanor. Lära sig lyssna på sig själv och hur den inre rösten blir starkare med tiden. När jag idag gör något jag inte vill får jag en slags panik känsla och då vet jag att jag inte lyssnar på mig själv. Då måste jag steppa upp för mig och ta mig på allvar, säga till mig själv att jag inte behöver göra något som jag inte vill och lämna. Folk får tycka vad dom vill men jag kan inte längre bara hänga på om jag inte känner att det är rätt.

Du är så värdefull, du har följt och stöttat mig hela vägen och jag är så obeskrivlig tacksam över det.

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Det är som jag brukar tjata om - nykterhet handlar till 80 procent om att skapa nya nyktra, hållbara vanor.

Vi kan inte gasa och ta snäva kurvor i samma utsträckning längre. Balans mellan intäkter och utgifter är superviktigt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Vad häftig att du så tydligt känner att det känns fel i hela kroppen när du går mot din innersta vilja och att du följer din vilja. Så känner jag också. Jag tänker att det är för att vi fått kontakt med våra innersta känslor och nu lyssnar på dem. Tidigare när jag drack har jag kunnat känna mina innersta känslor men i vissa fall avfärdat dem, kört över dem eller blivit ambivalent och inte vetat hur jag ska göra. Har också hänt att jag tagit massor med kraft och i ilska kastat ur mig mina känslor och önskan. Med nykterheten har självkänslan ökat och ger en pondus och stabilitet i känslor. Att det är sanna och vägledande för hur man ska bete sig samt att man litar på sina känslor. Häftigt!

Det är ömsesidigt, du är värdefull och det är så fint att vi får följas åt och stötta varandra på vägen❤️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, i början av nykterheten handlar det verkligen om att få in nya goda vanor som till slut blir självklara dagliga rutiner. Sedan är det mycket annat som behöver ses om och ombesörjas i processen, själva livet, för att få till en hållbar förändring, ny livsstil. Att gå igenom alla delarna i livet som utgör en helhet. Undersöka, felsöka, reparera, byta ut det som inte funkar, putsa och sätta ihop delarna i helheten så att det funkar bra igen. Som att renovera ett ruttet och mögligt hus från grunden. Det tar lite tid, men med tålamod och uthållighet så blir huset tipp topp igen😁

Ha det gott! ❤️

Profile picture for user Minabästaår

@vår2022 du skriver så fint och klokt, det berör mig. Precis så jag tänker- jag behöver få fatt på mina värderingar och bygga inifrån. Förstås kräver det nykterhet för att ens kunna reflektera över den värderade riktningen. De senaste två veckorna har jag jobbat med mig själv på olika sätt och tre värderingar har jag fått fatt på igen. Bra känsla 🙏

Profile picture for user vår2022

@Minabästaår Tack för dina fina ord❤️. Så härligt att du hittat och fått fatt på tre värderingar, fler kommer att dyka upp på vägen. Det är en spännande resa om man nyfiket utforskar den. Som ett nytt liv. Var stolt över dig själv och ditt fina jobb! Fortsätt så!

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

Lunchreflektion
Var i en situation i helgen där jag tidigare när jag drack, lätt kunde få känslor av svartsjuka gentemot min man. Denna gång lyste känslorna totalt med sin frånvaro och jag hade till och med svårt att föreställa mig hur jag tänkte och kände då. Jag kunde utifrån förnimma det mörker som omgav mig då, men det tog inte tag i mig och mina känslor nu. Inget triggades. Helt underbart att slippa detta mörker i mitt liv. Tänker att det har att göra med att jag höjt min självkänsla och att jag har helat mig själv på många sätt och vis. Jag kan känna mig värdefull och betydelsefull idag, att jag kan bekräfta mig själv för den jag är. Att den inte är avhängig bekräftelse utifrån. Jag känner en tacksamhet för att jag får känna som jag gör idag. Att jag slipper den plågan och destruktiviteten som svartsjukan innebar, hatet mot mig själv, att jag inte duger och rädd för att inte vara älskad och bli lämnad. Jag trodde nog inte att det var möjligt att detta skulle försvinna, något jag burit med mig under största delen av mitt liv.

Tänk att nykterheten skulle förändra på mitt känsloliv så radikalt. Att nykterheten skulle leda mig till att nyfiket utforska mig själv och syna mina destruktiva tankar och känslor. Undersöka dem och försöka förstå vad de innehöll och bestod av. Upptäcka vem jag egentligen är och hur jag mår. Hitta vägar framåt och göra bestående förändringar till ett sunt och bra liv. Försonas, känna medkänsla och förlåta mig själv och andra. Jag hade nog förlikat mig med den jag var när jag drack, att det var så det skulle vara och det var den jag var. Jag har ofta varit bra på att hjälpa andra till en förändring, det har varit lättare. Men att hjälpa mig själv till en förändring var mycket svårare. Jag satt fast. Men nu ser jag det svart på vitt, det går även att förändra på mig själv, mina tankar och känslor. Jag har fått omdefiniera mig själv från grunden och gjort en helomvändning i mina tankar om mig själv. Jag har hittat hem till mig själv och allt är möjligt!

Ha en fin dag och kom ihåg att allt faktiskt är möjligt, det gäller bara att få syn på det❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Att du slapp känna svartsjuka var det absolut bästa kvittot du kan få på att din självkänsla har piggat på sig rejält. Det är en fröjd att läsa dina fina inlägg 🥰

Med en god självkänsla har man råd att vara generös - låta andra ta plats, bjuda på sig själv osv. Och man uppskattar verkligen den vi-känsla som en god gruppgemenskap kan ge. Delad glädje är dubbel glädje.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek @Himmelellerhelvette Ja, det är otroligt häftigt hur man ändå kan förändra sig själv i tankar och känslor och stärka sin självkänsla. Det är ju liksom hjärtat av sig själv och därifrån som tankar och känslor om sig själv bor. Och som du säger @Andrahalvlek med god självkänsla har man råd och blir generös mot sig själv och mot andra. Man känner sig god och mår bra. Och delad glädje blir verkligen dubbel glädje❤️

Profile picture for user Smillans

Hej! Jag läste en kommentar från dig hos någon (minns inte var nu🙈) där du skrev lite om ACT. Har sett dig skriva om det lite här och där och jag blev nyfiken så Googlade lite och WOW 🤩 det här vill jag veta mer om. Har du tips om var läsa på mer. Böcker eller på nätet?
Älskade en mening jag fann: ”Tänk på dina tankar som förslag och inte sanning”
Hur häftigt?!
Tack för alla dina kloka kommentarer ❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Hej fina vår2022. Tänker på dig ofta tack vare min träningsklocka. Så glad att du tog upp idén och att jag köpte den.
Den ingår nu i en av mina käraste nya vanor. Min sambo tycker att jag verkar bry mig mer om klockan än honom :)
Hmmmm....
I alla fall så har jag utökat min träning. Och lärt mig en hel del om vilken träning som påverkar vad. Har exempelvis upptäckt att golf tillhör det som stärker hjärtat allra bäst! Antagligen för att man tragglar på så länge med högre puls.... Hur som helst det är kul att mäta och kolla vad det ena och andra ger. Jag har också provat på gåfotboll, som är oerhört jobbigt och roligt. Rekommenderas!
Jag har också testat kondition och syreupptagningsförmåga med hjälp av klockan och hamnat på "elit"!!??
Visserligen har jag väl rört mig någotsånär, men... verkar alldeles för bra för att vara sant (men kul!)
Ja, som du hör har jag bytt rödvinet mot klockan och det är ju jätteskönt. Men gör även annat som är givande på andra sätt, så har inte blivit helt galet träningsberoende.
Tack igen i alla fall. Hoppas allt väl med dig också ?:) Kram.

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Så roligt att höra att klockan är så givande😁. Håller med dig! Det förändrade mitt liv, ha ha! I alla fall en hel del och den hänger med mig varje dag och man har blivit liksom en med den😂. Den håller koll och den håller igång en. Ja, jag är också på elit och tänker att då har vi nog en bra kondis🏃‍♀️. Jag köpte en lite mer avancerad variant till min man, så nu kan vi prata om våra kurvor, utveckla, underhåller, underbelastar och överbelastar, vilket han inte hängde med i innan. Han åker rullskidor så den varianten av klocka passar bättre för hans aktiviteter. Så ett tips, köp en klocka till din sambo! Är en fotbollstjej i grunden och gillar bollsport, gåfotboll har jag inte provat men det låter kul!

Ha en fin helg!❤️

Profile picture for user vår2022

Reflektion
Idag har mina rutiner, inte varit rutiner. Morgonen startade tidigt med en kort löprunda för att hinna rasta hundarna. Sedan dusch och ett digitalt möte hemma. Iväg med bilen på en hemmalunch hos en kollega och därefter flexade jag ut. Passade på att göra lite ärenden, köpte höstblommor, krukor mm då jag hade bilen. Kom hem runt 15 igen. Tänkte göra en massa saker, plantera, städa mm men kom av mig helt. Tiden på klockan var på något sätt ”mittemellan”. Jag hade svårt för att ta för mig något alls. Maken försökte prata med mig, säga att gå och vila, men kände mig bara stressad. Gick ifrån till ett annat rum för att bara vara, tänka, ifred. Försökte få igång mig, men satt liksom fast. Tänkte på hur jag skulle gjort tidigare, tagit några glas vin för att slå ihjäl mittemellan tiden, stressen jag upplevde. Tänkte att om jag lägger mig i soffan kommer jag bara att vilja stoppa i mig gotter. Stressad över allt som jag borde göra och inte hunnit med. Stressad av att åka iväg imorgon och sen på söndag och som jag inte känner att jag hinner med. Satt kvar och bara satt. Tog emot ett telefonsamtal från en vän och pratade om ditt och datt. Det tog sin tid, men till slut hade stressen gått över. Funderade och bestämde mig för att skjuta på mina helgplaner. Vara kvar hemma och dona med det jag behöver göra för att må bra. Komma ikapp mig själv och inte stressa. När jag hade bestämt mig med min nya plan kändes det mycket lättare igen. Energin var tillbaka och jag lagade middag. Det var ett tag sedan jag kände denna typ av stress. Jag är verkligen en rutinmänniska och när en mittemellan tid uppkommer i en vardag kan det störa mig och bli en slå ihjäl tid. På helger och semester är det annorlunda, då är det liksom ledigt. Men jag gillar att ha planer.

Det som var intressant att studera var att det skapade stress, för det kändes som att jag inte skulle hinna göra något vettigt av den tiden. Att det blev slå ihjäl tid och då kom tankar på hur jag förut löst det med alkohol. Och att jag nu tänkte på att äta istället på den tiden, för att göra något. Intressant också att verktyget är att vänta ut stressen, sätta sig ner och stirra, tills det går över. Prata i telefon med en vän. För det går över. Lite liknade process som ett sug kan ha. Efter det är det möjligt att göra upp nya planer och hantera situationen. Energin och lusten kommer tillbaka😁.

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Känner igen den där känslan av att saker står i kö för att göras, att det hänger på mig, att jag blir stressad… Men nu blivit bättre på att ta ett steg tillbaka och tänka att någon annan kan göra det eller att det kommer att lösa sig ändå. Vilket det oftast gör!
Vansinnigt skönt att tänka så, eftersom världen faktiskt funkar utan att jag behöver ha koll på precis allt…😵‍💫
Ps Tack för tips om klocka till mannen, har redan frågat men han vill inte ha. Jag tror han är orolig för att jag får ännu mer koll på vad han (inte) gör då.🤣

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Så intressant att läsa. Jag kan också gå in i stress och vara liksom helt uppe i varv och någonstans i mig förstår jag att jag måste stanna upp och lugna ner mig. Då kan jag tvinga mig att lägga mig och lyssna på en guidad meditation eller sätta mig och skriva allt som kommer ur mig. Sedan har jag samlat mig och stressen har lagt sig och jag kan må bra igen.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Amanda L @Himmelellerhelvette
Ja, det är så bra att hitta verktyg till hur man kan hantera stressade situationer. Lägga in detta i verktygslådan bland alla andra verktyg för att lösa och hantera situationer i livet. Sätta etiketter på verktygen och lägga in dessa i erfarenhetsbanken. Öppna lådan och ta fram det verktyg som behövs i en given situation. Man lär sig så länge man lever! Härligt!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 När jag har haft mycket att göra ett tag brukar jag säga att just nu behöver jag bara sitta på en stol och fånglo. Det är känslan som fyller mig , att just det är mitt behov just då. I praktiken brukar jag då boka av allt icke nödvändigt i min kalender och sedan vila, vila, vila, vila tills lusten att göra något infinner sig. Jag kan med mina utmattningar i bagaget inte mobilisera ork när jag har kommit till en viss gräns. Jag tänker på att mitt batteri inte är tillräckligt laddat, att det ligger på en kritisk nivå under en längre period. Jag orkar då bara göra det allra nödvändigaste. (Och det är ytterst lite man faktiskt måste.) Då måste jag maxladda mitt batteri ett längre tag 🪫 🔋 Det brukar ta två-tre dagar innan lusten att göra något börjar kvickna till igen.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Skönt att du skriver just det. För jag kan lätt känna mig deppig när jag känner i kroppen att jag behöver vila i flera dagar i rad. Jag förstår ju att jag måste lyssna på signalerna för jag vet att jag har laddat ur batteriet maximalt ändå kan jag känna en rastlös oro ligga där. Jag tror det beror på att jag älskar att ha energi och har svårt att acceptera när jag inte har det.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek @Himmelellerhelvette Det är verkligen viktigt att lära sig lyssna på kroppens signaler och vid överbelastning chilla ner, vila eller stirra i väggen den tid som behövs. Jag har också mycket energi och kan köra på hårt för att få saker klart och gjorda tills jag nästan stupar. Jag har blivit mycket bättre på att lyssna och även på att prioritera om. Efter min stress i fredags, lade jag om min helg och har inte åkt iväg som tidigare planerat, jag stannade hemma. Har softat med kaffe på morgonen och lagt upp mina planer. Visserligen har jag arbetat i trädgården och städat hela dagarna, men jag har gjort det i maklig takt, inte kört slut på kroppen och knoppen. Jag har känt tillfredställelse när jag donat och till och med gjort mer än planerat, men är inte slutkörd. Nu kan jag njuta av en fin trädgård och ett städat hem i soffläge😁. Det kommer att ge mig mindre stress i arbetsveckan som är körig och att njutningsfullt kunna jobba hemifrån utan kaos runt om. Med ordning och reda runt om, blir det ett lugn samt ordning och reda i mina tankar.

Ha en fin kväll❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Sån är jag med, är det ordning och reda i hemmet får jag lättare att känna lugn inombords. Jättebra att du ställde in det du skulle gjort i helgen. Jag fick två erbjudanden om kul saker att göra i helgen, min spontana tanke var -Så klart jag hänger på!
Men jag tänkte efter och kände efter och fann mig i att jag behöver vila.

Jag håller ju på att försöka trösta barnet i mig och ta reda på vad alla mina narrativ kommer ifrån. Jag vet att det är meningen att se tillbaka, krama om, acceptera, förstå att mina föräldrar gjorde det som dom kunde utifrån deras förutsättningar och att ha medkänsla med dom. Men jag kan lite känna att det påverkar mig i nuet. Känns lite som att jag fastnar i det. Dyker upp fler och fler minnen. Kan känna att jag ändå som liten berättade lite om det som hände för min pappa och om han hade varit som jag är idag hade han låtit mig gå till en psykolog men istället ringde han och pratade av sig om känslorna mina berättelser skapade i honom för en vän så han kunde få lättnat sitt hjärta. Jag fick bara till svars att det inte är någon fara?
Jag förstår att det inte var vanligt med att låta barnen gå hos psykologen på den tiden. Inte ens vuxna gick för det var så stigmatiserat men kan känna en sorg att jag inte fick rett ut saker och ting innan tonåren, då kanske jag hade sluppit ätstörningar och sedan alkoholberoendet. Provade även starka smärtstillande under några år till och från. Fick dom utskrivna av läkaren men tog dom inte som smärtlindring utan för att få kickar.

På ett sätt tänker jag ändå att jag kanske behöver alla mina erfarenheter för att det hör till för min framtid. Att universum har en plan för mig och att i planen ingår att jag ska ha med mig en massa erfarenheter?

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Jag har också massor i min barndom att bearbeta. Alkoholiserad pappa och medberoende mamma. Ensambarn. Jag minns att jag tidigt tänkte: ”Bara jag blir vuxen så jag får klara mig själv.” Klara mig själv har sedan blivit mitt mantra, som gjort att jag är både kärlekstörstande och ensamvarg i en konstig kombo.

I slutändan vet jag att jag bara kan räkna med mig själv. Att då bli utmattningsdeprimerad och faktiskt inte klara sig själv, det var en knäck som min självkänsla knappt kunde återhämta sig ifrån. Jag var en hårsmån från att inte kunna betala mina räkningar och till följd av det bli vräkt. Jag förstår att människor med psykisk ohälsa hamnar hemlösa på gatan. Den insikten hade jag gärna velat klara mig utan.

Jag har alltid gått vidare. Slängt ner all bröte i källaren och gått vidare, med gott humör och lösningsfokus. Jag har inte sett vitsen med att rota i det förflutna, jag kan ju inte göra något åt det ändå. Jag har haft skitsvårt att förlåta min mamma, som var så svårt medberoende att hon inte såg sin enda dotters behov för fem öre. Jag har nog faktiskt inte förlåtit henne fullt ut. Det är kanske det min lättväckta irritation gentemot henne bottnar i?

Men jag tänker att jag kanske ska göra upp med det förflutna en gång för alla. Min pappa är död sen 20 år och min mamma har inte jättemånga år kvar. Det är kanske dags nu. Det finns något som heter traumaterapi som syftar till att man under kontrollerade former minns hur det var, och just bekräftar sitt lilla jag. Det där var fel, du var värd något mycket bättre typ. Bekräftar och tröstar sitt lilla jag. Det som du håller på med nu. Får du professionell hjälp av en psykoterapeut? Jag umgås med tanken.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette @Himmelellerhelvette Jag tänker att även det kan ta sin tid, att trösta, acceptera och förlåta. Det är en slags sorg som bearbetas och att det kan kännas som man fastnar i det. Kanske låta det bero emellanåt och låta det ta sin tid. På något sätt tror jag att medkänslan och försoning kommer till dig när du är redo för det. Så har jag upplevt det. Jag kände sådan ilska och ibland nästintill hat mot min mamma ett tag. Det satt djupt och hårt inom mig. Det påverkade mig mycket. Någonstans när jag hade varit nykter en längre tid och efter att ha fått berätta, sätta ord på mina känslor, prata om skammen jag kände inom mig med en psykolog, lossnade ilskan och hatet. Det kändes till och med skamligt att berätta om mina svarta känslor jag kände för min mamma, men det var ändå befriande att få det ur mig. I det läget hade jag inga tankar på försoning eller medkänsla, jag ville förstå min skam och prata om olika minnen ur min barndom och hur det påverkat mig. Så småningom kunde jag försonas med mig själv och känna medkänsla med mig själv. Därefter, längre fram kom även medkänslan för min mamma. Jag kände inte längre ilska och hat. Min självkänsla stärktes och jag kunde möta henne på ett annat plan, som vuxen. Inte fastna. Det som hjälpt mig oerhört är ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”.

Jag tror som du, alla erfarenheter som vi har fått kan vi användas oss av i vårt liv. Det är en del av vårt liv och vi kan bestämma vår värderade riktning framåt. Tänk bara på vad du åstadkommit i din nykterhetsresa/riktning, så otroligt mycket! Jag som följt dig från dag 1 kan se en otroligt resa på massor av livsområden. Som styrka, mod, reflektion, självkännedom, sanning, öppenhet och en nyfikenhet. Och den resan har egentligen bara startat sett till allt som du har framför dig.

Ja, universum har en plan för dig med alla dina erfarenheter, något runt om dig som kommer att bära dig. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Jag har också alltid sopat ner allt i källaren och stängt dörren. Jag har inte tyckt det är lönt att gräva i det men efter alla böcker jag läst om att utveckla sig för att bli sitt bästa jag blir det ett återkommande tema hela tiden om att man behöver gå tillbaka för att få reda på vad ens beteenden kommer ifrån. Jag vet inte ännu om det är det där med att ”jag är stark och klarar mig själv” som gör att jag fortfarande inte går till psykolog eller om det är för att att jag verkligen känner att böcker hjälper mig. Sedan skriver jag om mina känslor, tankar och upplevelser i en bok också. Mediterar dagligen. Tränar på att vara medveten här och nu.

@vår2022 Ja, det känns faktiskt så. Som om jag har tagit lite i taget senaste halvåret. Första gången jag läste om att gå tillbaka till barndomen kände jag ett enormt motstånd! -Vad ska jag där och göra!? Det är bara skit att hämta därifrån!
Men för varenda bok jag läst efter det har jag varje gång närmat mig mer och mer och på ett naturligt sätt har det kommit sig att jag inte tagit in mer än jag klarat av. Ibland har jag varit riktigt förtvivlad men då har jag tagit hjälp av forumet, det stödet från andra hjälper jättemycket. Du och @andrahalvlek är lite som mina närmsta stöttepelare, jag känner att ni bryr er om mig och är stolta över mig. Den känslan är trygg.
Jag tror att jag faktiskt helt ärligt kan säga att jag inte dömmer mina föräldrar längre. Jag tror att de gjort vad de kunnat utefter deras förmågor. De är båda själva skadade från sina egna uppväxter. Jag vill dock ha så lite kontakt som möjligt med dom eftersom de fortfarande får mig att må dåligt när vi ses. Jag vet inte om jag längre fram när jag jobbat mer med mig själv kan lära mig att ha en annan relation till åtminstone min pappa men som det känns nu så skriker kroppen och hela jag nej till det. Vill inte! Och jag tror inte det handlar om att jag inte har medkänsla eller är arg utan mer att jag vet att jag verkligen inte mår bra av att umgås med honom. Jag dras ner på den negativa vibrationen han lever i och jag vill leva i kärlek och tro på att alla människor gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar medan han lever på att prata om allt som är negativ och om alla han känner som har det svårt. Han har fastnat i en ond spiral av tragedier och verkar livnärar sig på det.
Det är väl det du säger om ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” hans uppmärksamhet går åt ett helt annat håll än dit jag vänder min uppmärksamhet så det blir totalkrock! Mamma fortsätter i sitt missbruk och jag tränar på att inte vara medberoende till henne. Hjälper fortfarande till med det absolut nödvändigaste men försöker att inte gå in emotionellt så jag dras ner i hennes mörker.

Enorm kram till er båda❤️Jag tycker så mycket om er❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tror också att det inte finns något syfte med att till varje pris försöka få till en relation med sina föräldrar. I många fall så gör man bäst i att inte ha någon speciell relation, när det är döfött att nå varandra på något plan. Man måste värna och skydda sig själv, ta ansvar för bara sitt egna liv. Det kommer alltid att vara en sorg då de är ens föräldrar, men för att må bra själv måste man släppa det greppet. Lära sig förhålla sig till hur det är. För mig har det viktigaste varit att hjälpa mig själv, att förstå mig själv och lära mig att leva med mig själv. Det är grundbulten i mitt liv för att jag ska kunna fortsätta det på ett bra sätt och må bra.

I mitt fall har min mamma också förändrats en del pga jag satt gränser och tydligt gått vidare med mitt liv. Hon har fått anpassa sig efter det om hon vill ha en relation. Jag förstår att hon har sitt bagage med sig och som påverkat henne, och hon är en del av mitt bagage. Men jag har gjort mig av med hennes bagage i mitt liv, medberoendet, för att skilja på hennes och mitt. Den jag var tidigare med henne har förändrats och det har faktiskt hjälpt henne med till att bli självständigare och att ta ansvar för sitt liv och beteende. Relationen ser annorlunda ut idag. Vi har mindre kontakt, men den kontakt vi har känns bättre och sundare. Jag går inte in i att försöka reda ut, det är svårt och leder inte framåt. Det går mer ut på att visa i sina handlingar hur man vill ha det, ingen offermentalitet, självständigt tänkande och respekt för varandra. Vi tar små steg framåt och framtiden får utvisa hur det blir. Det jag vet är att om det inte funkar bra så är det bäst att tar ännu större avstånd, för jag ska inte gå tillbaka till det som var. Min resa har passerat den stationen och finns ingen biljett tillbaka.

Det är så värdefullt att få utbyta tankar, känslor och erfarenheter med varandra. Det hjälper oss att få en djupare förståelse för det svåra och att komma vidare. Tycker så mycket om dig också❤️