Nykter morgon dag 10

Jag har nu klarat av nio hela dagar utan bag-in-box vin, utan smygandet och smusslandet.
För tio dagar sen rämnade fasaden och min man gav mig ett ultimatum.
”Bli nykter eller skilsmässa. ”
”Tala om för barnen och dina föräldrar att du är alkoholist. ”
Morgonen efter tömde jag mina gömmor av vin och åkte hem till mina föräldrar med det.
De hade inte anat någonting och tyckte jag var stark som tar tag i det.
Våra barn sa ” vi älskar dig mamma och vi vill inte oroa oss mer”
Det skar i hjärtat 💔
Det är klart att de har vetat även om de inte bor hemma längre.
Första veckan har gått jättebra
Jag sover gott all tyngd o ångest pga alkoholen har släppt.
Alla runt mig stöttar mig och jag har inga problem med att säga
Nej tack jag kan inte dricka alkohol längre !
Var på restaurang åt gott drack vatten.
För att jag har BESTÄMT mig.
Kroppen reagerar med huvudvärk men en Alvedon tar hand om det.
Tänk att jag efter 4 års eskalerande drickande kommit till denna punkt
Jag skall fan i mig klara av detta med.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Helahea Så bra att du sa ifrån❣️Jag har också känt skav kring alkoholen över påsk som väckt något i mig! Konstig puckel som kom oväntat för mig! 8 månader har gått och jag kände mig helt safe, kanske släppte jag garden lite? Har inte druckit men läskiga tankar har svävat förbi! Stor kram❤️

Profile picture for user Helahea

@Himmelellerhelvette Grattis till 8 månader 💛
Det är så att garden har sänkts så det var en bra påminnelse för mig och mina anhöriga att det är inte okej att slentrianmässigt ta lite vin eller någon öl. Det är ju inga mängder som konsumerades men onödigt.

Profile picture for user Crusade

@Helahea Jag är ny här och läser om andras resor vilket är så lärorikt. Jag är så tacksam jag hittat hit. Jag känner igen mycket i vad du och andra skriver, och är väldigt imponerad av vad ni åstadkommit.
Jag är verkligen i början av min resa ...
Det är mitt i natten och kan åter igen inte sova. Då läser jag några berättelser. Jag känner mig nu stark och super motiverad.
Om tre timmar blir det 7 dagar av nykterhet och av FRIHET.
Hoppas du har en skönt natt.

Profile picture for user Helahea

@Crusade tack för att du hittat hit 😊 Välkommen här i forumet sitter vi alla i samma båt o kämpar för att leva ett nyktert liv. Vägen dit är ingen dans på rosor men det går ❤️

Profile picture for user Crusade

@Helahea Jag kan inte sova och då läser igen vissa trådar som din ... Jag satt i samma situation gällande min relation med min man. Ett ultimatum ... nykterhet eller skilsmässa.
Jag valde nykterheten och det är det bästa beslut någonsin.

Vi fixar det här!
Kram på dig.
xxx

Profile picture for user Helahea

Var otroligt nära ett återfall förra helgen. Hjälpte till med en flytt. Svintrött och helt slut i kroppen
När vi skulle äta häller jag upp ett glas rött och börjar dricka lite ….. tills jag svalt första klunkarna och tyckte att Faaan va gött !!
Då inser jag vad jag gjorde !!
Ställde undan glaset och drack två glas vatten på rad. Ångesten som det skapade var så stark.
Jag säger ju till mig själv ALDRIG mer !

Profile picture for user Helahea

Börjar närma mig 1 årsdagen det är nu på sommaren och semestern som jag saknar ett par glas rött vin. Har tyvärr inte hittat något alkoholfritt alternativ till ett gott rött. Vitt och öl finns det ju en mängd av riktigt goda alternativ men rött smakar ju liksom saft.
Annars går det jättebra. Märker att det är när det är mycket omkring mig som suget kommer smygande. Dottern har varit hemma på besök några dagar och det har varit mycket fix inför hennes stundande bröllop. Hon o jag kommer ofta på lite kollisionskurs och i det läget var suget stort men jag backade undan och lät maken ta hand om det mesta.
Han insåg vad som var på gång och hanterade situationen.
Stödet från honom är enorm ❤️
Hoppas ni andra har en härlig nykter sommar

Profile picture for user Vilsenpappa

@Helahea Hej, kan rekommendera Lindemanns röda om du inte redan testat det. Testade Jacobs creek förra veckan och det smakar med saft som du beskriver men Lindemanns smakar faktiskt riktigt bra!

Superbra jobbat för övrigt, ge dig själv en härlöig klapp på axeln!

Profile picture for user Se klart

Jag kan rekommendera burkar med Pinot Noir, minns inte märket- men gott.
Sedan finns en flaska som heter Edenvale som också är avalkoholiserat pinot noir och riktigt gott tycker jag! Heja dig!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Helahea Hur går dina planer efter ett år? Tänker du fortsätta vara alkoholfri? Intressant att du känner sug på rödvin, har du rannsakat dig själv om det är ruset eller smaken du är sugen på?
Jag tror att det skulle smaka skit äckligt helt ärligt. Så som man tyckte när man testade första gångerna i livet. Jag drack nästan bara rödvin förr därför tycker jag det är intressant varför du är sugen, nyfiken.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Helahea Härligt, med snart ett år!🎉. Du verkar ha koll på läget att stress och kollisionskurs triggar suget. Den ”gamla” hjärnans inlärda beteende att dricka när man får påslag av något. Bra att din man är med på noterna och förstår vad som kan vara på gång. Likadant är det inlärda beteendet att när det är sommar och semester ska man dricka just för att det är sommar och semester. Läste på nätet att just vid semester så ökar drickandet massor och de som dricker mest är småbarnsmammor. Lättare att vara bakis, mindre måsten, senare mornar och ett sätt att snabbt stänga av tankar och känslor tänker jag. Det är ju verkligen stressigt att vara småbarnsmamma idag med alla krav som ställs på alla olika livsområden. Säkerligen följer detta beteende med upp i åren och när barnen klarar sig själva sitter man där och pimplar vare sig det är semester eller vardag för man vill snabbt kunna koppla av livet en stund. Tyvärr lär man hjärnan detta sätt att leva på och det är tufft att ta sig ur denna inlärning.

Ha en härlig nykter sommar!🌞❤️

Profile picture for user Helahea

@Himmelellerhelvette det är smaken jag saknar. Jag är mycket matintresserad och saknar ett rött vin till en god bit kött. Ruset saknar jag inte mer än när livet kör ihop sig ( dottern är hemma ;)
Jag kommer fortsätta vara nykter. Det finns ingen anledning att trigga igång ett beroende igen. Jag är öppen med att jag inte dricker alkohol i vänkretsen och på arbetet mm

Profile picture for user Helahea

@vår2022 tack 🙏🏻 sociala medier fylls nu med alkohol och jag känner en stor lättnad att inte längre tillhöra den skaran av människor som ”måste” ta en drink efter stranden. Men kan förstå hur det kan påverka andra.
Nykterhet kommer först för mig. Trodde ALDRIG att jag skulle klara ett år.
Trevlig nykter sommar ☺️

Profile picture for user Se klart

Men de har kommit i samma förpackning med ett rött. Men det är ju långt från rödvin- men funkar bra (för mig) som substitut. Vill verkligen inte trigga någons alkoholsug. Så skriver endast om detta ifall frågan kommer upp! 🤗

Profile picture for user Helahea

Läser olika trådar här på forumet och känner så stor tacksamhet till flera av er här ❤️ Ni är flera stycken som stöttat och hjälpt mig.
Haft en jobbig dag och var så sugen på vin då gick jag in här läste min egen tråd….
Aldrig tillbaka ALDRIG tillbaka till dag 1

Profile picture for user Helahea

Nyktermorgon 412
Känns helt otroligt att skriva det!
Förbereder mig för en resa till Grekland. En vecka med sol, bad, god mat mm
Har idag mailat hotellet för att be dem att ta bort all alkohol från rummet. Det är ett hotell som vi varit på innan och jag skall för första gången åka dit nykter… ingen kall rosé eller drink. Därför har jag lagt upp en strategi. Köper med mig några burkar ”ein zwei zero ” och ett par flaskor alkoholfritt bubbel.
Något som jag lärt mig av dessa 412 dagar är att vara förberedd Då är möjligheten att lyckas större.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Helahea Grattis till 412 nyktra dagar! Klokt att maila hotellet och be dem tömma baren på rummet. Ett otyg minst sagt att det fortfarande finns, utan att man själv sagt sig vilja ha det. Ha det bäst i Grekland 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Majaella

@Andrahalvlek
Jag undrar om du orkar berätta hur du mådde vad som hände kroppsligen/ själsligen när du blev sjukskriven för utbrändhet .
Vad blev vändpunkten ?
Minns du?
Var det inblandat med alkohol alla gångerna ?
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaella Det är sömnen som ballar ur på mig, sen går det tyvärr snabbt utför. Stress och sömnbrist gör att jag får ångest som yttrar sig i värmevallningar, tryck över bröstet, stickningar i händer och ansikte. Det kommer som vågor, mest nattetid. Omöjligt att sova.

I övrigt märker jag att mina kognitiva förmågor ballar ur. Jag hattar hit och dit med saker, får inte saker ur händerna, kan inte ta beslut om enklaste saker, kan vela med formuleringarna i ett mail hur länge som helst. Upplever mig jagad, märker att jag gör ett uruselt jobb.

Jag blir också väldigt irriterad och arg på min omgivning, drar mig undan, vill inte fika, luncha eller umgås. Ingen förstår mig, alla är idioter. Även familj och vänner.

Nästa steg är att jag glömmer ord, får inte ut rätt ord ur varken minnet eller munnen, glömmer koder till bankkort och dyl. Får ”luckor” i medvetandet så att jag plötsligt vaknar upp när jag kör bil tex: ”Hur hamnade jag här?” Då kan jag också uppleva ångesten i form av att jag inte får luft, att jag kvävs. Som om lungorna krympt, jag får inte ner luften.

Nästa steg efter det är att jag blir deprimerad, helt apatisk och oförmögen att göra någonting. Försöker jag äta växer maten i munnen, jag är enormt törstig och dricker massa vatten. Titta på tv för att distrahera är det enda som funkar. Försöker jag promenera går jag i slowmotion. Mitt ansikte är helt nollat på uttryck och jag är ledsen i ögonen. Det är som om färgen på ögonen bleknar och pupillerna förminskas.

Alkohol har förvärrat ångesten, men när jag väl förstått vartåt det barkar så har jag helt slutat med alkohol, alla gångerna förutom den sista för då hade jag redan slutat. Alkoholen kan skjuta upp ångesten, men då kommer den tillbaka etter värre mitt i natten. Det har jag upplevt och av ren självbevarelsedrift har jag därför nollat alkoholen spontant.

Usch, det är obehagligt att bara skriva det.

Kram 🐘

Profile picture for user Majaella

@Andrahalvlek det låter som fruktansvärda svåra perioder som du har att gå igenom, och så länge ... Jag har nog nuddat vid en del av symtomen, som att inte hitta namn och ord,svårt med beslut men har stannat i totalt ångesttillstånd ( generell ångest ? ) efter en personlig kris. Ångesten som jag måste häva annars kan jag aldrig sluta med alkohol. Jag kämpar med att hålla det måttligt, men jag har misslyckats med begränsa tabletter o alkohol ett par gånger med katastrofala följder de senaste månaderna . Jag skall till läkare imorgon och fråga efter ngt SSRI preparat. Du hinner väl inte svara om tips på sort, så jag får förlita mig på läkarna .
Jag ser dig som en fantastisk förebild och tack för kommentar i min tråd .
Som du kanske noterat har jag slarvat bort lösen o mailadress så jag är nu Majaella ( fd Majaela)
Hoppas du slipper gå igenom eländet en fjärde gång !
Kram 🌼

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majaella Duloxetine hjälpte mig 🙏🏻 Nu försöker jag inte ens sluta. En del behöver insulin och andra behöver serotonin och dopamin. Den senare gruppen tillhör jag.

Det känns som alkoholen hjälper mot ångesten, men det gör bara ångesten värre. Den skjuts upp och kommer tillbaka mycket starkare. Det enda sättet att hantera ångest är att uthärda, stå kvar, utsätta sig osv

Kram 🐘

Profile picture for user Helahea

@Andrahalvlek precis så är det medel behöver Insulin och andra serotonin mm
Det är så fel att kalla det lyckopiller! Jag tar citalopram för mitt mående och gjort i många år.