Vad gör man när man inte kan somna och inte vill ta nåt sömnpiller är frågan man kan ställa sig som nykterkvist. Hade det varit för inte så längesen så hade svaret varit givet och en burk hade snart plockats fram ur skåpet och druckits ur så känns det i denna morgonstund.

Nu precis alltså, men sånt ska jag ju inte hålla på med, så vad sjutton hittar man då på när man är trött och samtidigt för pigg för att kunna somna. Ja då hamnar man än en gång här på forumet och tänker att just nu så sover alla vettiga människor tills väckarklockan skramlar och dagens morgonljus denna Lucia kör igång.

Tänker på farsan som jämt gick upp den här tiden när man var en lite skolgrabb. Han berättade då om min morsa när de var nyförlovade en gång för längesen på tidigt sextiotal. Då hon kom in med kaffe på säng till min far - kanske en fem år innan denne forumskribent ens var påtänkt. Kommer ihåg att morsan som väl hellre sjöng än bra, om man ska vara lite lustig...

Ja, hon ville ju alltid kunna sjunga sa hon, och hade nog kunnat lära sig att håla tonarten om hon bara hade jobbat lite på det lär visst hennes musiklärare vänligt ha sagt en gång då hon snackade med honom efter att hon hade slutat sin skolgång och de möttes på stan för längesen.

Ja. Lucia var det ju! Minns att farsan sade att min mor hade kommit in med morgonkaffe på bricka och sjungit en trudelutt – ungefär som så här. - Sankta Luciiiaa... - Nu får det vara bra! Inte så värst många toner men ett kul minne sade farsan. Nu är man ju riktigt pigg igen och på alldeles fel tid - eller rätt, hur man nu ser på saken.

Borde nog försöka att få till lite rutiner med sov och mattider snart egentligen, för kommer väl bara att trots nykterhet sova bort den här dagen med som så många andra utan att ha hunnit med att se något dagsljus.
Börjar nu faktiskt att bli lite hungrig också, undrar vad man ska ta för nåt...

Kanske följa den nygamla frukostrutinen att dricka varm mjölkchoklad och ta tre limpsmörgåsar, två med mjukost och en med kaviar... Vet inte riktigt, kanske variera och köra igång brödrosten och ta en kopp te med mjölk och socker istället kanske. Men borde nog sova en stund, men är ju inte så värst trött heller.

Tur att man inte hade en flaska med söt likör i närheten för då hade det nog varit rätt kört det här med att vara nykterkvist liksom... Varför tänker man på likör så här klockan sex på morgonen kan man undra. Det är nog julen som drar på nåt sätt, det hörde ju till förr vid den här tiden som komplement till ens hemmagjorda mäsk och starköl som faktiskt inte var speciellt gott.

Men visst gjorde dessa drycker sitt jobb, ja allt för väl, eller kanske illa skulle man väl kunna säga. Den här portions-snusen man just stoppade in i truten var inte direkt godis, borde nog lägga av med detta onödiga oskick också...
Nej nu får det vara bra en stund med funderande på allt och ingenting...

God morgon världen!

@Flarran Bästa sättet för att få sova nattetid är att inte sova dagtid. Gå upp kl 7 eller 8 varje morgon, få dagsljus, frisk luft och lite motion på fm, äta frukost, lunch och middag på hyfsat fasta tider, inte äta sent på kvällen, varva ner med bokläsning eller meditation sista timmen innan läggdags osv. Allt det där kan du läsa sig till, men det är först när du provar det på allvar under några veckor som du märker att det funkar :)

Kram 🐘

God morgon!
Det är många som har svårt med sömnen, du är inte ensam.. Som du är inne på så kan regelbundna vanor hjälpa. Och att faktiskt få det där dagsljuset under dagen, så den där promenaden rekommenderar jag varmt! Och tankarna på alkohol kommer ju ibland. Bra att som du gör tänka hela vägen, att inte gör alkoholen en lyckligare i längden. Vartefter lugnar sig såna tankar, i takt med att beroendet klingar av. Önskar dig en fin Luciadag!

God morgon bästa eftermiddag! Så tänktes det efter fyra och en halv timmes skönhetssömn om man så säger, lite skämtsamt. Fortfarande lite dagsljus kvar så här när klockan går mot två.

Snöflingor faller tyst och stilla över parkerade bilar. Grannens tvättmaskin har landat, ja, det lät då liksom som så, alldeles nyss - när centrifugen gick igång. På köksfronten intet nytt liksom.

Nykter javisst, alkoholsug noll i princip. Det är ju ett trevligt konstaterande i alla fall, när vintervinden på minus fyra grader nu kommit in och så sakteliga börjat att smeka mina nakna tår.

Får nog allt stänga fönstret nu så att man inte går och blir förkyld igen. Det var väl så sant, man borde väl kanske ta sig ett GLAS. Varför blev bokstäverna så stora nyss när man tänkte på ett glas med vitaminrikt kosttillskott?
Man måste väl ha tryckt på en knasig tangent – och det nyser vi på - ett par gånger till och med!

Tjo och Hej! Kosttillskott det är inget vidare gott – Men en grapefrukt kanske...
och då en röd sådan, säger mig magkänslan vore en god ide' .
Så det får väl kanske bli en sån då.

Ha det gott!

Tänk nu har man ju kommit igång. En röd grapefrukt plus en banan, och ett glas mjölk, blev idag, lika med - rätt så glad faktiskt. Skulle aldrig vilja dricka en uslig öl nu! För sån tanklös idioti har så många gånger fått förstöra normalt, enkla och naturligt skapade glädjekänslor. Ska nu gå och ta mig en liten sträckning på sängen. Hoppar över snuset också, för det har en märklig förmåga att sudda ut naturligt välbefinnande. Borde väl kanske lite senare köra ett pass på motionscykeln, men vi får väl se vad man hittar på. Förresten, kul att ni tittade in @Andrahalvlek och @Kennie. Det här med att skapa vettiga rutiner är då inte världens enklaste grej. Den enda rutin jag fokuserar stenhårt på, det är att hålla nykterhet och inte gå och köpa nån öl, vin eller sprit.
Ha det fint!

Har fått lite tidig julkänsla så här på Lucia och har kört Bjällerklang med Lili & Sussie i spelaren några gånger.
Tänk, ibland så behövs det inte så mycket för att bli på lite bättre humör. Tänk vad bra att man inte hade en enda droppe vin eller öl i huset! För annars så skulle det väl ha firats att den sega och deppiga känslan man nyss hade är som bortblåst. Kämpa på vänner!

Sjutton jäkla minuter i högt tempo på högre motstånd på motionscykeln än vad det var i går då man bara körde 16 minuter i en något lättare inställning. Idag kändes det verkligen en del i benmusklerna från den femte minuten.
Man behöver väl cykla en hel del för att få upp konditionen lite som har släpats i marken i flera år.

Detta på grund av mer eller mindre ständigt meningslös berusning som gjort att man i det närmaste har rostat ihop. Kunde knappt sätta mig på stolen här vid datorn efter passet alltså, var rätt mör, men det är bara ett klart bevis på att träningen var nyttig. Nu så känns det helt okej.

Fasen vad man kan om man bara ger sig den på nåt. Får nog fira julafton med ett rejält pass på motionscykeln när den tecknade figuren Kalle Anka i god jultradition firas på TV:n så att man får upp flåset en del.
För efter ett rejält pass är man då värd att hälla i sig en eller två burkar julmust.

Man kan väl även säga att endorfinkicken man får på köpet liksom inte är dum den heller. Fick just nu nästan lust att bara gå ut och ta en spontan promenad i mörkret där ute. Men man ska väl inte överdriva det hela liksom...

Man kan alltid lite mer än man kanske tror brukade farsan väl säga, och tror sjutton han hade rätt. Sitter nu och lyssnar på lite diverse syntpop och tror att det är dags för nån kul film. Man ska väl försöka att varva ner så att man kommer i säng i vettig tid så att man kanske får se lite dagsljus i morgon, och eventuellt ta sig en promenad och inhandla lite sallad, paprika och nån klementin...

Ha en fin kväll!

@Flarran Det är ren fröjd att följa din resa. Du går stadigt från klarhet till klarhet. Kolla nu under ”Det vidare livet” så hittar du Axiennes tråd. Hennes resa är outstanding och hon skriver oerhört bra.

Kram 🐘

Det är inte lätt att ändra vanor som är inkörda sedan många år. Gav mig sjutton på att försöka att lägga mig och sova i tid som vanligt folk igår alltså. Tanken var väl att sikta på klockan 23:00. Blev nog faktiskt tidigare än så, omkring 21:00, men i alla fall. Det är inte lätt att gå från noll rutiner till att försöka att styra upp saker helt från grunden.
Gick upp idag omkring 09:15.

Tog lång tid innan man utan sovpiller somnade. Men gillar inte såna piller nåt vidare. Blir lätt att man fastnar, precis som i alkoholträsket. Förresten det var en lång natt då jag vaknade till flera gånger och sen fick vandra runt i huset, för att sedan försöka att somna om igen.

Sammanlagt så blev det nog rätt normalt antal vilotimmar. Morgonrutinen med mjölkchoklad och smörgåsar har jag även följt och är mätt och nöjd. Dricker nu ett glas med kosttillskott, kände att det nog var dags för lite extra vitaminer, känner att en förkylning kanske kan vara på gång om man inte tar det lugnt och motar Olle i grind som man väl sa förr. Blir nog därför även lite röd grapefrukt senare om en stund. Det brukar ju alltid vara bra med lite extra C- vitamin och sånt liksom.

Nio minusgrader säger termometern utanför fönstret. Borde försöka att ta en promenad i det bleka morgonljuset till sophuset och slänga lite hushållssopor. Det blir inte många meter till promenad, men det är väl bättre än ingenting kan man tänka, får se om man tar sig till matbutiken idag...

Ha en fin dag!

Hej! @Andrahalvlek,

Jag tycker alltid det är trevligt när du med flera tittar in och kommer med något bra tips och har tagit till mig det här om att försöka att börja med lite bättre dagliga rutiner kring ätande och sovande. Promenader i dagsljus har jag inte kommit igång med ännu riktigt, vilket jag ändå vet behövs liksom. För kroppen mår ju så mycket bättre om man ger den de bästa förutsättningarna för ett verkligt bra mående.

Jag gör som många har sagt är en bra ide' för att hålla fokus på nykterheten genom att läsa här på forumet, och att läsa om tänkvärda texter och liksom nöta in det hela gång på gång alltså. Vet ju hur lätt det är att bara falla tillbaka i dåliga skadliga mönster där man dricker hejdlöst utan att bry sig ett dugg om nånting liksom.

Det jag känner som den största vinsten hittills med att inte dricka en massa alkohol är att den allra djupaste mörka depressiva meningslöshetskänslan inte finns närvarande på samma jobbiga sätt som den har gjort i så många år.
Skulle jag gå och köpa öl, vin eller sprit och ta en slurk så skulle det hela vara igång igen och det vill jag inte, det kan jag säga rakt ut. Idag och just nu har jag inget alkoholsug alls vilket jag är mycket tacksam för.

När jag känner mig frustrerad och nere och inte kan fokusera mina tankar, då brukar jag numera köra någon snabb rocklåt på hög volym loopad i hörlurarna så att mina ofta störande inre tankar inte får plats i skallen liksom.
Skulle väl kunna kalla det för min form av meditation kanske. Alla har vi väl våra knep och trix för att bekämpa skadliga och nedbrytande tankar som kan få en att ta till det enklaste sättet för att slippa tänka och känna så himla mycket kan jag tro.

Önskar dig en fin dag!

Blev lite trött för en stund sen och vilade en timme. Kände mig sen lite slö, värdelös och stressad över att inte ha orkat att gå ut och promenera som jag hade velat göra i dagsljus som det finns så lite av vid den här tiden på året.
Kände då att jag kanske skulle ta mig en taxisväng i stället till nån kul butik eller nån mataffär lite längre bort.
Då knackade plötsligt liksom alkoholdjävulen på i mitt inre sinne eller tänkande och sade lite försynt: – Då kan du ju även köpa dig ett par sexpack med pilsner också, för det är väl aldrig fel... Nej, det här går inte, tror jag får ta och gå och vila mig en stund till igen så att det här anfallet går över.
Kämpa på allihopa!

Nu jävlar är det kaos i det inre sinnet. Trött och orkeslös, men har inte ro att vila, känner en inre stress som inte nån sketen Oxascand mot oro biter det minsta på. Hade man haft en dunk med mäsk på 10 procent så hade man direkt fyllt en 1,5 liters flaska och hinkat i sig som ”medicin” alltså. Det är tur att man inte har ork att klä på sig och sätta på sig skorna ens. För då hade man snart stått utanför bolaget med en ryggsäck fylld med starköl, portvin och en hela Jäger igen som så ofta.

Fy faen att man ska behöva må så här. En månad och tre veckor drygt som helnykterist och vilja samt motivation till fortsatt nykterhet finns. Detta då man vet att det inte fungerar att dricka som man gjort i så himla många år.
Nu ligger då fan alkoholdjävulen på, försöker tänka på alla gånger man mått illa av skiten man druckit för att måla upp bilden av det elände man ofta har befunnit sig i på grund av mer eller mindre ständig berusning genom åren.

Men då kontrar alkoholdjävulen med att visa upp vackra sommarbilder där man suttit lugn och avslappnad i nån grönskande skog eller på nån badstrand efter att ha druckit några 10:or. Nu är det fan brottningsmatch i det inre sinnet. Får nog fast man inte är hungrig nog värma på lite te och ta mjölk och socker i och käka några rostade mackor med smör på. Undrar hur lång tid det tar innan man som nykterkvist blir fri från sån här jobbig känsla...

Kämpa nu!
Eller slappna bara av och låt a-djävulen hålla på tills den tröttnar. Du vet att teet är jättegott och att du vaknar väldigt nöjd i morgon, stolt över känslan att du vann även den här tuffa matchen.

Hej! @Antonia,

Tack för att du skrev några ord det kändes bra att någon i hela världen brydde sig. För ibland så känns allt bara meningslöst. Det här med drickandet har många gånger, eller nästan varje gång man druckit rejält fått en att hamna i ett mörker där man bara har känt vilja till att helt enkelt ge upp. Först blir jag lugn och bryr mig sen inte om hur jag känner tänker och mår, sedan fortsätter jag bara dricka, och till sist blir jag inte ens rejält berusad utan dricker på för att inte må illa rent allmänt.

Men som nykter har jag inte haft någon påträngande suicide-känsla alls som jag som missbrukare haft i så många år. Känner nu mest en allmän lägre nedstämdhet och brist på ork och energi och en tomhetskänsla som jag haft i alla år sen jag var riktigt liten. Att slippa att ständigt gå och tänka på suicide är nog den enda och mest påtagliga fördel som jag ännu känner med att vara helt nykter. Något jag idag har varit längre än någonsin på de senaste åren.

Har inte sen man var 12 år väl haft en hel månad nykter förutom ett par månader under alla år då man ett par gånger varit orolig för nåt plötsligt påkommet jobbigt kroppsligt symtom, och sedan när jag känt mig fysiskt lite bättre bara fortsatt att dricka helt fritt som inget hade hänt liksom.

Vet att bara en ”oskyldig” burk med 3.5 procent öl brukar sänka mitt humör en del och starta mitt drickande till sådana nivåer att jag numera logiskt fattar att jag aldrig kan dricka en droppe om det hela ska fungera fysiskt och psykiskt då det uppenbart är helt livsfarligt för mig som i grunden har en psykiatriskt blandad problembild med väl övervägande Dystymi och delar av ADD samt väl även generell ångest inblandat, ja olika psykiatriker har väl varit inne på det mesta liksom.

Sedan har de väl kommit fram till att jag inte blir helt hjälpt av de mediciner som de har att erbjuda. För om jag får en viss nytta av en medicin, så får jag sedan även biverkningar som inte är nyttiga på andra plan liksom. Känner mig när jag nu skriver det här som lite av en överkänslig gnällspik, men det är bara som så att jag fungerar på det sätt som jag gör. Är även otroligt stresskänslig. Kan exempelvis nästan hoppa upp i taket av att bara telefonen ringer.

Har fått lära mig avslappnande andningsteknik för att väl kunna rida ut plötslig panikångest och sånt där. Men krypande oro inuti en blir till sist så jobbig att även min nedstämdhet då sakta växer. Det är inte enkelt detta alltså. Var nyss trots att ha druckit en kopp med gott te rätt så darrig liksom. Då har jag tidigare alltid tagit till flaskan, vilket jag fattat är fel, men det har aldrig tidigare år varit något som jag kunnat motstå. Men jag förstår ju att kroppen inte längre tål det hela.

Får väl försöka att bita ihop och rida ut den här stormen, för jag vill inte in i alkoholdimman igen som inte ger mig annat än några timmars konstgjord tankefrid liksom. Blir inte en kul och glad typ eller social av att dricka, utan tvärtom bara mer instängd i mig själv och grubblande fast på ett mörkare och djupare plan som ger mig utmattning som får mig att dricka mer och mer. Hade jag inte suttit och skrivit dessa ord på forumet och spelat en och samma låt i spelaren bara för att styra ut störande tankar så hade jag nog bara rusat iväg till bolaget nu, men det tänker jag inte göra.

Kämpar alltså vidare!

Jag känner igen en del av det du skriver. Har aldrig blivit diagnosticerad, men självdiagnosticerat mig med ADHD, GAD och hälsoångest.
Så jag kämpar själv med rastlösheten och den ständigt närvarande oron. Och förstås också med frestelsen att i stunden döva den med alkohol.
För några månader sedan söp en gammal vän, yngre än jag och också med en del psykiatrisk problematik, ihjäl sig.
Jag vet inte exakt vad som hände, men han hade isolerat sig helt på sistone och satt sig i en stuga i princip bara för att supa. Det berörde mig förstås mycket.
I förlängningen står ju faktiskt livet på spel.
Ta nu hand om ditt, du har ju börjat så bra nu!

@Flarran Det blir bättre med tiden men det är viktigt att man gör något tror jag. Promenader i naturen? Gillar du det? Jobbar du så du får socialt umgänge? Simma om du har badhus i närheten. Träning har hjälpt mig otroligt mycket. Tycker du om någon form av träning?

Om du väljer att dricka en dag som du känner att du inte orkar stå emot kan scenariot se ut så att du dricker varje dag länge innan du får ett nytt fönster att vara nykter i igen. Nu har du snart två månader, du läker fortfarande din hjärna, låt den läka. När jag mått riktigt dåligt har jag skrivit här, skrivit i min dagbok, ätit, tränat, mediterat, kollat serier, läst böcker…. För även om det ibland är flera dagar i rad jag mått väldigt dåligt så vet jag innerst inne att det aldrig blir bättre om jag börjar dricka igen. Och det dåliga måendet går över. Vissa dagar är bara värre än andra. Kram❤️

Hejsan! @Himmelellerhellvette och @Antonia,

Det är tur att detta eminenta forum finns och att vi som har problem med onödig eller helt enkelt en överdriven alkoholkonsumtion kan hjälpa varandra när det känns som extra motigt liksom.

Hade tänkt att ta nåra piller mot oro och kanske en sömntablett fast jag inte gillar såna prylar, då jag vet att även sånt lätt kan bli ett missbruk. När jag kände mig som mest nere idag för ett tag sen så tänkte jag till lite extra och funderade på om jag inte skulle försöka att trampa på motionscykeln för att skingra mina ovanligt jobbiga tankar.

Man kan inte bara sitta och deppa, utan nu får du väl ta och rycka upp dig sa en del inom mig.
Tänk när jag gör något helt frivilligt bara för att jag spontant vill då kan jag göra en hel del om jag inte bara sitter och väntar tills jag bara faller längre och längre ned i nedstämdhet. Är normalt sett inte värst mycket för träning rent generellt, men har aldrig sett cykling som träning även om det gäller en motionscykel ståendes i ett hörn av ett rum så att säga.

Har nu precis som igår trampat drygt sjutton minuter i högt tempo bara för att jag spontant kände för det. Tänk att idag var man inte alls lika öm i lårmusklerna när man satte sig på stolen här vid datorn. Nu har man nog tagit sig förbi denna veckas förhoppningsvis djupaste ångest och alkoholsug. Känns i skrivande stund rätt så normalt.

Får nog ta och belöna mig med lite god alkoholfri cider och fira min prestation som faktiskt överraskar mig själv när jag tänker på hur jag mådde för bara väl nån timme sen. Tur att jag inte rusade iväg till bolaget och införskaffade en hela Jäger plus nån annan skit eller gick iväg till matbutiken och köpte en massa pilsner.

Ha en fin kväll mina vänner!

@Flarran Så fint att du mår bättre! Ofta kan man om man är uppmärksam på ångesten kunna se i efterhand hur den liksom går upp, upp, upp tills den når någon slags topp för att sedan gå ner, ner och ner. Jag försöker tänka på det när jag får ångest, att jag klarar det här, inom någon timme brukar toppen varit nådd och sedan kan en småångest ligga och surra resten av dagen men den är mer lätthanterlig.

Motionscykel är toppen! Då får du ge belöningssystemet lite härliga må-bra hormoner som gör det lättare att klara ångesten. Jag tycker motion hjälper jättemycket mot ångest🙏Kram

Bra grej, den där cykeln!
Själv botar jag just nu ångesten med nyponet. Det är nåt med det...mycket C-vitamin och nåt med smaken som ger suglindring hos mig.
Kram och godnatt, här blir det tidig sänggång.

@Flarran Kikar in en kortis innan jag ska gå till sängs. Det jag tänker på är att om man tar bort något, i detta fall alkohol som upptagit massor av vår tid, så behöver man lägga till något som fyller den tiden. Det uppstår liksom ett tomrum som lätt kan upptas av grubblerier och ångest. Man får inget gjort liksom, man kan lätt fastna. Jag har fyllt min tid med bland annat motion, springer eller tar långa långa promenader i skogen. Det är så rofyllt och givande i naturen och det är som grön rehab😁. Även om det känns motigt så tar jag mig ut, det är oftast då som jag också behöver det som bäst. Öj vad gött jag mår efter det. Det är det jag tänker på när det tar emot, att jag vet hur skönt det kommer att kännas efteråt. Det är som lyckopiller fast inte konstgjort. Motion är så effektivt mot psykiskt dåligt mående. Sen blir det till slut en ny god vana när man gjort det till en rutin. Sedan tar det även sin tid att få återhämtning och balans i hjärnan igen efter ett stor dagligt och långvarigt intag av alkohol. Man brukar säga att det tar minst tre månader för återhämtningen och balansen, men det sker varje dag utan att man kanske mörker av det så mycket. Så ge nykterheten, hjärna och kroppen tid och tålamod. Det är så värt det och du har gjort ett kanonjobb hittills!💪. Fortsätt så och fortsätt på din motionscykel samt ta dig ut en stund på dagen och få dagsljus. Vi behöver det för att må bra. B-vitaminer med tiamin och d-vitaminer är bra kosttillskott. B-vitaminer som innehåller tiamin, är något som man lätt får brist på när man druckit mycket alkohol. Jag käkade upp några burkar B-jäst som jag köpte på Ica i början av min nykterhet.

Keep up the good work precis som du gör!💪🤎🎄