Jag vill slippa tröstevinet och hitta tillbaka...

253 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Stigsdotter
-dublett-

-

santorini
Kloka ord, Stigsdotter

det är bara sej själv man kan ändra. Uttrycka sin önskan om förändring och hoppas att den andra vill vara med. Annars får man ta ställning till hur man ska göra. Nu har vi kanske förändrat det vi kan? Slutat dricka. Det ger oss utrymme till utveckling. Vi kräver mer nu än att bara låta tiden gå. Jag känner oftast en lycka över de fantastiska möjligheter till förändring som jag fått för egen del genom att bli nykter och acceptera att jag är alkoholist. Det kan ju kännas för jävligt ibland att det har tagit så lång tid att komma till insikt men det faller under första raden "acceptera det jag inte kan förändra". Gjort är gjort och nuet är det som gäller. Här idag kan jag göra skillnad. Fånga dagen.

Tilde
Stigsdotter

hmm... blev tagen, du klev liksom rakt in i mitt rum, med orden riktade till mig. Orden du skrev är precis rätt och jag tänker att du läser mig.

Santorini, jag vill verkligen fånga dagen, jag är i hårt arbete när det gäller detta :)

Tack båda...

Fenix
Skönt

att läsa alla inlägg här från kloka kvinnor! Just nu har jag stort behov av att stanna upp o reflektera över livet och min alkoholism. Hade just börjat känna mig på rätt spår, så kommer gud eller vem det är och lägger krokben för mig - bokstavligen! På väg till jobbet, en dold isfläck så sitter jag här och hackar med fel hand, min högra arm i gipspaket. (Trollis verkar har råkat ut för ngt liknande såg jag). Kanske blev jag bönhörd genast, 5-6 veckor där jag har all tid i värden att begrunda mitt liv. Tål att tänka på att vissa saker händer....
/Fenix

santorini
Fenix

ja det kanske är meningen att du ska få tid till reflektion. Fånga dagen:). Trist med bruten arm men du får försöka göra det bästa av tiden. Lycka till!

Dompa
Men nu ser jag ju!

Precis det jag undrade över i Fenix tråd...får jag svar på här. Håller med Fenix om att det finns många kloka kvinnor här. Vi är lyckligt lottade på så vis. Önskar Tilde och alla andra en bra sann dag! /R

Tilde
Gott att stanna upp,

reflektera, känna känslan men också gott att kunna släppa och gå vidare.
Har nog haft en tendens att fastna i känslor under vissa delar av mitt liv. Tänker mycket på detta nu, att lika viktigt som att reflektera och fundera är att kunna bryta mönster av destruktivt tänk, släppa och gå vidare. Det VAR så men nu ÄR det så här. En balansgång... inte bra att stoppa under mattan men heller inte bra att älta i det oändliga.

Så skönt när jag aktivt kan bryta negativ känsla med blotta viljestyrkan... att gympaskorna packar ner sig i bagen med min aktiva hjälp (även då det kanske är det sista jag har lust med) och efter en stund trampar fram på löpbandet med mig flåsandes i dem... ett resultat av min egen viljestyrka. Den styrkan upplever jag själv är precis lika viktig som att välja att inte fylla på glas efter glas med vin. Allting hänger ihop... Det är skönt att ha en vilja.

Jag känner mig lyckligt lottad som har viljan och orken att gå på löpband, lust att jobba, cykla, se fram emot våren. Visste inte förr att så vardagliga saker skulle kunna göra mig så glad för att jag kan välja dem. Så känner jag idag.

Stigsdotter
Att fastna i känslor...

...kan vara farligt för oss. Inom AA talar man mycket om harm, att man harmas över något och jag är glad för att jag därigenom fått ord på detta som jag gärna också ägnar mig åt.

I mitt fall kan det vara alltifrån att älta något jag gjort när jag druckit; störa mig på någon som är ivägen i tunnelbanan till att oja mig över den situation jag befinner mig i just nu. Stort som smått alltså. Att fastna i känslor av irritation, ånger, sorg etc. utan att göra någonting åt dem (förändra situationen, acceptera situationen och gå vidare) gör att jag riskerar att ta till flaskan.

Att stoppa under mattan är aldrig bra utan det handlar även i dessa sitationer om att ta ställning till, acceptera en känsla och en situation och sedan gå vidare. Precis som du skriver Tilde, det VAR så och nu ÄR det såhär. Så här kände jag då och det är OK, nu går vi vidare härifrån.

Härligt att du går och tränar, själv har jag inte riktigt kommit dit att jag vill det än (men jag tänker mycket på det ;-)

Tilde
Stålsätter mig att tänka

Stålsätter mig att tänka positivt och bryta dåligt känslomönster. Det går inte så bra att "göra bra" i relationen som jag önskat, mkt oförstående från båda håll. Hur länge hålla liv i något som mitt i kärleken o drömmarna delvis känns som en ond trigger?

Det som jag upplever som positivt just nu är att trots svårigheterna att förstå varandra så vill jag inte i känslan dricka vin eller bedöva mig på något sätt. Jag känner att jag för det mesta kan släppa irritationen och frustrationen och GÖRA något aktivt för att förändra känslan... ja det är väl ändå det aktiva valet och viljestyrkan som jag så "präktigt" skrev om i förra inlägget. Jag läste nyss med bävan hur tvärsäker jag lät i förra veckan...
men så när jag känner efter så ÄR jag ganska tvärsäker ändå även idag:)

Steg för steg så GÖR JAG OM. En bättre balans nu än för ett halvår sedan. Svart på vitt, jag ser det. Jag har lättare att släppa den dåliga känslan. Ja det är det aktiva valet, inte låta mig slungas till marken av känsla av frustration.
Bra ändå! Trots att det "inte går så bra i relationen" så går det bra mycket bättre att gå vidare och tänka på det som ÄR bra nu än vad det gjort förut.

Vill alla dessa försök och viljan finns men hur länge hålla på att jobba på oförstående, när släpper man? Det viktigaste för mig är ändå att jag håller koll på mig och inte dricker vin då jag blivit ledsen eller arg, frustrerad eller håglös. Det går mycket bättre nu. Jag motiverar mig ständigt, dagligen på "dagboken" och så läser här både i min tråd och andras vilket inspirerar och liksom vrider mitt inre känsloläge åt det livsbejakande hållet. Jag tror jag har rätt så bra koll nu.

Önskar alla en bra söndag med klara tankar och med gott hopp om morgondagen!

vill.sluta
Tilde, kramar i massor!

Det låter som du skulle behöva det, skickar ett fång rosor till dig också, Stigsdotter fick ett gäng för att muntra upp henne.
Även du blir nog glad över buketten hoppas jag?
Kramar/A

Tilde
Fint

med rosor, tack så väldigt mycket :)

Tilde
Bra dag idag

Pigg, mycket på gång i tanken, vardagslunk men ändå pigg. Känner att kraft infinner sig. Lust att göra saker, våren på G. Skönt, ingen lust till berusning.
Gör skattningsskala (pekar lite uppåt igen) och grejer på självhjälpen, det är bra. Dagboken håller koll på mig och det är roligt att räkna dagar, vilket jag inte gjort förut, nu gör jag det också!

Tilde
Det enda som triggar mig nu

till att vilja dricka vin är att kroppen på natten avger en oro som gör mig (återigen) tidvis sömnlös. Jag är inte orolig för sömnlösheten men orkar inte så många jobbardagar i sträck om jag inte sovit. Då kommer tanken att lite vin skulle jag somna på, så skönt det vore. Förr orkade jag flera dagar utan sömnlöshet nu räcker det med två...
Har nu istället kollat efter receptfria sömnmedel, något som lugnar inför natten. Vet inte om det är bra eller dåligt. Men bättre än vin borde det ju i rimlightens namn vara.
Tidvis sover jag bra och det är underbart. Bäst sover jag borta...!?
Har tränat mig i att inte bli orolig eller få panik för sömnlösa nätter och det går bra. Just detta att det utlöses en oro som är ogrundad upplever jag själv. Och detta då faktiskt mycket är så bra numera och jag känner livsglädjen har kommit tillbaka. Men triggern är onödig. Tips?

Önsakr alla en bra o sann dag :)

vill.sluta
Kanske i hurtfriskaste taget?

Men träna på gym eller bara ut och spring gör att det blir lättare att slappna av och finna ro.
Eller schyssta yougaövningar innan det är dax att duna in?
Alla sätt är bra, utom de dåliga.
Som du säger, vin ÄR ingen bra avslappnare. Vakna mitt i natten kallsvettig och med en inre oro.

Men pröva några avslappningsövningar oxå.
Att göra, lyssna på en avslappningscd kan vara bra?
/A

markatta
Tips mot sömnlöshet

Har i perioder också haft svårigheter med sömnen. Men efter att ha slutat med insomningstabletter och lugnande tvingades jag söka andra alternativ som också visat sig funka mycket bättre i längden. Alkohol eller tabletter kan hjälpa en att somna men sömnen blir ju artificiell och man känner sig då inte utvilad när man vaknar vilket bara leder till en ond cirkel. Nåväl, här kommer några tips:

-Som A påpekade ovan kan fysisk träning göra under. Låter man muskler och hjärta arbeta under dagen så kan man lättare slappna av till kvällen. Är man ovan vid träning så kan en promenad på kvällskvisten räcka, men gå så pass snabbt att du får lite puls i alla fall.

-Sover du bäst borta så kanske det kan räcka med att göra en förändring hemma? Till exempel möblera om i sovrummet. Ibland när jag haft svårt att somna så har jag bäddat med en madrass på golvet i vardagsrummet, som om jag skulle "sova över" och somnat som en baby. Tror kontentan här är att; gör du något om och om igen som inte funkar, så gör annorlunda.

-Ljudbok. Jag är ett stort fan av ljudböcker men när jag vill lyssna på något innan jag ska somna så brukar jag välja någon som inte har alltför komplicerad intrig. Uppläsarrösten är också viktig. Om man inte vill ruinera sig på ljudböcker så har de flesta bibliotek både ljudböcker att låna rent fysiskt och som strömmande på internet. Skrev i "filosofiska rummet" om min nya favorit "Kaninen som så gärna ville somna". Det är en barnbok, funkar egentligen som vilken avslappnings-CD som helst men den är förklädd som en saga. Själv tycker jag den slår alla avslappnings-CD jag lyssnat på, har liksom lättare att ta hela hitta-ditt-trygga-rum-konceptet i berättelseform. Tror den bara är en halvtimme lång men jag har hittills inte hört slutet, haha.

Lycka till!

Tilde
Tack båda...

Konkreta bra råd. Endel gör jag redan, som att utmatta mig med att springa på löpband tex. Avslappning har jag slarvat med. Ljudbok ska jag prova men det som jag genast känner som nytt och som jag vill prova är att sova "som gäst" i mitt eget hus. Det låter som det skulle kunna vara mysigt och att kunna funka. Det blir dagens nya test. Har också inhandlat lite humle/vänderot piller men det kan nog inte vara farligt. Är inte förtjust i att medicinera mig men lite naturliga medel gör nog inget just nu.
Ska försöka hitta kanin-CD...

Tack för goda tips!

Tilde
Oro

Den där oron som slår på, den känner jag till. Jag har succesivt försökt att minimera den genom att ersätta den orostiden med andra saker som är mera lustfyllda. Med facit på hand ser jag att då det gått en tid med de "nya" vanorna så ger det en trygghetskänsla att göra dem. För mig har det varit så enkla saker som att ta cykeln en längre sträcka istället för bilen, ta bussen istället för bilen och promenara resten... ritualer som får ett enkelt innehåll i vardagen, Jag skyndar inte längre hem utan fyller ut tiden med lite gym, gör projekt som jag tycker är roliga eller rogivande även om de är meningslösa i någon annans ögon. Hittar nya saker som inte hänger ihop med ångesttankar, orostankar, sorgsentankar och ältande... alla dessa tankar som fört mig till ett glas vin och sedan två osv...

Upplever det som ett jobb det här, numera ett ganska trevligt jobb att byta till sig goda vanor istället för destruktiva. Ibland så faller allt ändå och jag blir så j-a ledsen men i stort så går det framåt bra och jag har mycket lättare att se ljust på det hela och få energin tillbaka igen mycket snabbare än förut.
(Den oron som jag inte riktigt rår på nu är den som slänger sig in här nattetid ibland... men den ska bort med hjälp av en liten kanin och lite vänderot har jag tänkt mig.)

Jag har märkt att det tar tid att förändras men varje framsteg känns dubbelt så bra.

Självhjälpsprogrammet är bra för mig just nu, det blir en daglig ritual bara för mig, vissa dagar går det inte så bra för mig, andra dagar väldigt bra och det är de dagarna som får ge mig styrka åt de dagar som kommer, för det är bättre att tro på sig själv än att misstro och fördömma.

Det här med att tillåta människor klampa in i mitt liv hur som helst... Jag fortsätter på min linje att inte ge tillträde för de som inte är bra för mig. Det är som jag läste av Mulletant, det är mig och mitt liv det handlar om. Har alltid förut trott att det var duktigt att prestera, alltid gå till jobbet, alltid utföra rätt. Jag gör inte så lika mycket längre. Givetvis går jag till jobbet :) men jag tar mina semesterdagar precis när jag som hastigast ibland känner jag behöver dem, tänker inte längre på vad andra tänker och tycker. Nåja... lite tänker jag men ganska snabbt släpper jag tanken. Och är jag sjuk så är jag hemma så länge jag behöver det.
Världen snurrar på även om jag inte är med under en dag eller två eller mer... Många av oss är så prestationsfixerade och duktiga, se var vi hamnar med ångest och oro. Nej den biten måste vi försöka släppa, att vara så duktiga.

Allt tar tid att vänja sig vid... ett steg i taget även om stegen är små mussteg ibland, så går det åt rätt håll.

Önskar oss alla en sann dag med bra val
... cykla lugnt :)

Stigsdotter
Långt har du kommit!

Där finns en lugn och ro i dina rader som är förtroendeingivande. Du kommer att klara detta! Viktigt är att vara rädd om sig själv och det är du ju nu. Jag tror du är på rätt spår när du inser att du fått ett nytt jobb som består i att byta till dig goda vanor. Det tycks som om det är så vi måste jobba med våra hjärnor som är som vanedjur - det gäller att leda in nya spår och stigar i skallen. Orolig? Ledsen? Ja då ska vi inte automatiskt tänka i den gamla banan "ett glas vin" utan istället tänker vi "promenad".

Visst är det en lång process men även små mussteg leder framåt. Ibland får vi till och med lov att stanna upp ett slag (bara vi behåller näsan åt rätt håll ;-)

Kram från mig

santorini
Tilde!

Jag skickade en vänförfrågan till dej idag på FB, kunde inte skicka ett meddelande

Tilde
Ska genast...

kolla detta :)
Tack, vad glad jag blev...

Tilde
Önskar alla en lång och skön helg...

klara i huvud och lätta i benen en fin påskhelg önskar jag er alla!

Tilde

Adde
Detsamma

och kör och flyg försiktigt ♥

vill.sluta
Skickar ett enkelt hej!

Hopas att allt är bra med dig?
Avsaknaden av vettiga kommentarer är tydlig.
Hoppas du lever livet, och livet är dig vänlig?
/A

Tilde
Jag har provat alla sätt

Jag har provat alla sätt under året som gått. Provat att helt utesluta alkohol, försökt dricka lagom, provat att dricka mindre. Jag har letat upp mina triggers som jag visste kunde få mig att använda vinet som stötdämpare.

Nu har jag kommit fram till att de perioder då jag inte druckit alls har varit de skönaste. Det här snurrandet fram och tillbaka som jag hållt på med känns som att jag lurar mig själv. Jag ville gå in i det här året med att vara sann mot mig själv och då är detta enda sättet.

Det gick bra att dricka några glas vin ibland och stoppa där. Men så dök det för några dagar sedan upp en konfliktgrej från oväntat håll... inte de triggersar som jag känner till och så noga bokfört i mitt huvud och förberett mig på. En skitsak egentligen men som gav mig dåligt med syre, en energibov som jag inte behövt brytt mig om. DÅ slog det till och jag drack på ett sätt som liknar det sätt jag drack när jag försökte döva innan. Ser på mig själv nu efteråt och fattar inte vart det drog iväg.

Denna händelse gör mig bestämd i hur jag ska handskas med det här. Det är första gången jag känner mig så bestämd så nu kör jag på denna linje.
Jag väljer bort alkohol helt, det får vara hur lockande och mysigt som helst. Det ska inte intas av mig alls. Jag ska ge mig själv en lång lång period utan att prova och trixa. Jag måste ge mig själv detta. Göra gott mot mig själv, det är alltför lätt att falla in i gamla mönster och det är det sista jag vill. Jag är också skyldig mina kära att vara rädd om mig själv.

Jag vill slippa tröstevinet och hitta tillbaka till mig själv, var min rubrik när jag gick med här förra året. Jag har hittat tillbaka till mig själv både med hjälp av forum och med egen kraft och vilja. Tacksam för att jag vågade/orkade/kunde. Tröstevin behöver jag inte mera.

mulletant
Åh Tilde

så vilsamt och befriat och skönt det låter. Kram, kram... njut av våren och livet! / mt

Adde
Välkommen

in i klubben :-))

Fenix
Precis så

ska alkoholen tas Tilde, det känns för mig precis som du beskriver det. Jag läste om Allen Carrs bok om alkohol, och så här skriver han:
"Efter att du fattat vad du vet är det korrekta beslutet, ifrågasätt ALDRIG NÅGONSIN det beslutet."
Det har jag noterat som det allra viktigaste, och sedan behövs inte så mkt mer. Det känns befriande!
Vi som har kommit så långt i vårt drickande att vi hamnat på det här forumet, vet ju att han har helt rätt: det finns absolut inget du behöver försaka när du slutar dricka.
/Fenix

vill.sluta
Tilde, vad skönt att du är så fast

i ditt beslut ä
Grattis, back on track skule man kunna säga.
/A

santorini
Härligt Tilde!

Och tack Fenix för ett alldeles underbart ord på vägen. Jag skrev in det i min anteckningsbok ifall det skulle komma en dag igen nån gång då jag börjar undra varför jag inte kan ta ett glas vin. "Efter att du fattat vad du vet är det korrekta beslutet, ifrågasätt ALDRIG NÅGONSIN det beslutet". Jag VET ju att det är det korrekta beslutet jag tagit nu.
Det känns i hela kroppen. Jag önskar er alla en bra dag!

Tilde
Känner tacksamhet

att jag hittade in här på forumet förra våren, vad det har hjälpt mig när jag varit ledsen, frustrerad, arg och förvirrad. Allt i kombination, som dagboken där det blir svart på vitt hur mycket som intas, allas berättelser och kämpande för ett sannare liv, framsteg och misslyckanden, alla som lyckats och som delar med sig, bra inlägg som jag vill spara och kan ta fram när det känns ensamt i det här.
Skönt att dela detta med er...

Sidor