Hej!

Eftersom det är mej själv jag ska ha ordning på, oavsett om jag är medberoende till min sambo, så flyttar jag mej själv och min "dagbok" hit.

Idag är det min andra "helg" att vara nykter, jag har ju som sagt inga problem med mina arbetsdagar, kanske mest för att jag riskerar mitt arbete om jag dricker/ är bakfull på jobbet. Hela semestern gick ju åt till att dricka, och jag är ganska glad över att schemat för julen innebär att jag bara är ledig på juldagen plus någon mer mellandag. Nyårsafton och nyårsdagen jobbar jag. Dessvärre kommer väl jul/ nyår och min födelsedag i januari ungefär vid tremånadersstrecket, där många verkar få första "grinighetssymptomen".

Men jag får hoppas att jag orkar fortsätta läsa här, en outsinlig källa till värme och kunskap!

Mammy Blue

Att jag förmedlar empati låter alldeles strålande, jag tycker själv att jag kan låta lite empatilös och känslokall, hård i en del fall. Jag hade inte haft stora A i empati om det funnits som skolämne, känner mej alldeles för mycket jordbunden och rationell för det. :-)
Men jag har blivit bättre, även det går tydligen att öva upp!

Är i skrivande stund hemma från jobbet för trilskande muskler i övre delen av ryggen och axlarna, står upp och skriver, sitter jämt på jobbet, och tackar högre makter (Google) för att jag hittade hit för ett år sedan...Undrar om jag upplevs som styv i korken om jag startar en tråd under "det vidare livet"?

Tack!

Kramar!

FylleFia

Hihi! Nej jag tror inte det. Jag tror "Det vidare livet" skulle passa dig bra. Trist med ryggen. Krya på dig skulle jag vilja säga men jag tror att rygg-och-axelont bara måste få ta sin tid. Tid som kan användas till ny trådstart.

Kram Fia

Gammel tanten

När jag läser trådarna här hos er som lyckas och tar er vidare!
Det peppar mig på min egen resa!

Hoppas dina ryggbesvär ger med sig!

Kram

Mammy Blue

mej själv i bingen efter att ha packat väskor. Får se hur det blir med forumandet utrikes, jag är inte världsvan så det stör... WIFI är det man ska leta efter om jag inte fattat fel. HIFI är något annat.

Känner mej lugn, trygg och förkyld. Ska hålla mej till att dricka samma som sonen. Kommer vara kolhydratsförgiftad när vi kommer hem, hihi!

Flygandet i sej oroar mej inte, men däremot allt innan man kommer ombord, hitta flygplatsen, rätt ingång, rätt papper, namnade väskor på rätt sätt, rätt innehåll i rätt väska etc, etc... Suck. Dags att försöka sova. Fyra timmar...
God natt!

m-m

Ha en toppenbra semester. Och var lugn - är något fel i packningen får du veta det... Och ja, wi-fi är bra om man vill cybersurfa på semestern.
/m

Mammy Blue

Ett och ett halvt år som nykter... En av de bästa sakerna med forumet är att i den här tråden har jag min historia. Alla snedsteg och villfarelser finns inte med, höll mej härifrån en del när jag halkade ur spåret, men mycket finns.Den dagen jag glömmer varför jag ville slippa dricka - DÅ är det fara å färde...!

Mammy Blue

Min beroendehjärna har kommit ifatt mej. Nykter är jag, men jag tror att jag bytt alkoholberoendet mot socker. Men å andra sidan tror jag att sockerberoendet funnits med i många år, kan spåra minnen tillbaka till tioårsåldern där jag smygäter en hel sockerkaka eller nåt annat lika kolhydratstint. Frukosten under större delen av högstadiet och gymnasiet bestod av tre, fyra ostmackor och te med fyra, fem teskedar socker i.

Lite svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget, men om man frågar Bitten Jonsson är svaret solklart: min hjärna är överkänslig och byggd för beroenden, sockerberoendet byttes bara ut mot alkoholberoendet, och när jag la av med alkohol kom sockret tillbaka. Kan nog stämma. Dessutom är ju öl flytande bröd, dräller av kolhydrater i öl.

Kommer inte att lusa ner Alkoholhjälpen med en massa sockerproblem, men en viss poäng tror jag Bitten har i sina funderingar, en dålig kost utan tillräckligt med näring ger i längden ett sämre mående och sämre motstånd mot dumheter som händer.
Kram!
/MB

Så roligt att se dej och härligt att du är fortsatt nykter! Underbart!
Jag tror som du att det finns en poäng i Bittens tankegångar.
Kram, kram / mt

är absolut inte ensam om att byta alkoholen mot socker ! Det är många här på forumet som skriver samma sak, jag med.
Jordgubbstider. Filmjölk eller youghurt till. Och en massa socker på toppen.

Långa bilresor vore ju för trista om jag inte har med en påse Gott och Blandat.

Exemplen är måååånga. Men det är trots allt bättre än alkoholen.

Du hör till dem jag ibland funderar över hur det har gått med. Kul att höra att du ff är nykter. Du var en av mina hjältar härinne innan jag slutade själv. En av de jag avundades eftersom jag då inte visste om jag skulle komma ur träsket själv.
Om du bestämmer dig kan du nog sluta med socker också eller åtminstone dra ner. Du har ju kapaciteten.

Mammy Blue

Det är trögt känner jag, ungefär som att sluta med sponken om man bor (hyr ett rum) inne på Systembolaget. Familjen begiper ingenting,allt - precis allt jag triggar igång på!! - finns hemma jämt. Måste jobba mycket på min egen tankegång. Alkoholen klarade jag mej ifrån genom att hata, avsky och spy på Systembolaget (har inte varit där sedan 2013), MEN KOLHYDRATERNA ÄR SÅ MÅNGA OCH FINNS ÖVERALLT!!! Jag jobbar på det, läser trådar och lär mej igen.
Kram!
/MB

är verkligen en utmaning! Intressant nog verkar det lättare att tala om än annat beroende. Jag har mött många som känner igen sig som sockerberoende när de får höra talas om det. Men att få hjälp är riktigt svårt, sockerberoende klassas ju inte som en sjukdom så vården har inget att erbjuda och de inom vård och omsorg (rätt många nu) som inser vad det handlar om får inte ge relevanta råd. Jag har valt att sluta med snabba kolhydrater för 2-3 år sen och socialt är det knepigt. Det känns oartigt och det händer att jag av artighet äter sånt jag inte vill ha. Jag vill tipsa dig om Fb-gruppen Sockerbomben i min hjärna ifall du inte hittat dit. Där tas kampen mot sockret på allvar och det ges många råd och tips.
All respekt till dig! / mt

Mammy Blue

jag har gått med i fb- gruppen, köpt boken Sockerbomben i din hjärna, läst, och konstat erat att om man byter ut ordet socker mot alkohol går det nog att sluta med det också, ingen större skillnad. Boken rekommenderas.
Håller mej hyfsat flytande utan kolhydrater, men får jobba mycket med "tänket", lyssnar mycket på min "fan" på axeln som viskar i örat på mej (ja, samme lille jä-el som satt och viskade saker om alkohol i örat på mej), måste lyssna vad han säger för att kunna anlägga tanke- moteld. Mitt tänk om en liten jä-el på axeln kom sej ur att jagi början när jag skulle försöka sluta dricka satt och läste, och läste, dagar, nätter, jämt! på forumet, nya trådar, gamla trådar, så mycket jag orkade. Och det kom en liten röd tråd. De flesta som drack kände sej nästan "fjärr-styrda" när de tog sej till bolaget eller krogen, de ville egentligen inte, men hamnade där ändå. Efter lite klurande och ännu mer läsande kom jag på att det för mej kändes som om det fanns nån som viskade i mitt öra vad jag skulle göra. Började försöka lyssna på det där viskandet, det GICK att lyssna efter lite träning.
Min högst amatörmässiga tolkning av viskandet var att det var den gamla hjärnan som tagit över drickandet, gjort det till auto-pilotstyrt. Cykling är fruktansvärt jobbigt att lära sej, hela kroppen, alla muskler, balanssinnet, tungan - ALLT är inblandat i cyklandet INNAN MAN KAN! När man KAN cykla sker alltihopa utan att man tänker på vad man gör.Det har förpassats till autopilot- stadiet i gamla hjärnan. Då behöver inte vår nya, moderna hjärna lägga nån energi på att hantera cyklandet, den kan pyssla med annat. Allt som blir automatiserat såg jag som drivet av stenåldershjärnan, så även behovet av alkohol.

Den gamla stenåldershjärnan är just vad det låter som - från stenåldern. Min har även ett språk som påminner om det. "Öhhh! Öl!! Där!" lät det i örat när jag passerade ett systembolag. När jag väl hade lärt mej lyssna på f-nskapet var det också lättare att avfärda den. Jag kontrade med nya moderna hjärnans bild av vad som skulle hända om stenåldershjärnan fick fortsätta med sitt destruktiva drickande. Stenåldershjärnan tystnade så småningom...

Så nu jobbar jag med att anpassa min moteld, håller på att skapa mej bilder att visa stoneage- hjärnan i avskräckande syfte. Återkommer om det...

Kram!
MB

Mammy Blue

över att allt, precis allt blir kvar här på forumet. Det går liksom inte att "glömma" hur jämmerligt livet som alkoholist är. Det är bara att logga in, läsa lite och vaccinera sej. Att jag fick med mej en "övervakare" till det riktiga livet utanför forumet är ju inte heller fel. Du vet vem du är... <3

Att ta sej tid att fundera, kontemplera, sjunka in i sej själv, lyssna på sina tankar, känna sina känslor... det är nog det viktigaste man kan göra när man står inför en stor förändring. Hela kroppen, hela huvudet - ÄVEN stenåldershjärnan!- ska med på tåget. Det ÄR en stor förändring att sluta dricka. Det GÅR, men man behöver kunskap. Man behöver veta en hel del om hur beroendet fungerar, man bör ha en bra kunskap om sej själv - att inse att man är en stor lögnhals är ett måste! - för att på så sätt veta hur man själv ska bemöta sin lille jäkel som sitter på axeln och mumlar om alkohol. För min del funkade tanken om att "min andel" av livets tilldelning av alkohol har jag redan gjort slut på nu. Mamma som inte druckit nånting värt att nämna kan fortfarande vid 82 pimpla så mycket hon vill, hon har sparat sitt. Jag valde att dricka allt före femtio års ålder. Färdigt. Slut Finito. Och skönt är det, slippa alla problem som kom som ett brev på posten med ett missbruk. Skönt att slippa vara ursur och tvär när något (t.ex barnen...) hindrar mej från att dricka, slippa ljuga på längden och tvären, slippa planerandet, hålen i plånboken, dåligt samvete, bakfylla, sabbad hjärna (sista semestern var jag inte nykter en enda dag, fick problem med minnet efter det...)- men skönast är att slippa alla lögner! Värsta lögnhalsen i stan kändes det som när jag väl började skärskåda mej själv. Tror att jag ska vara glad över att jag har det jobb jag har.Perioder av stilla lunk gör att man kan fundera mycket, gå in i sej själv och verkligen göra upp med sina tankar och framför allt: ha givande samtal med den lille f-n på axeln.
/MB

du lyfter lögnen. Den har legat i min hjärna ett tag men inte fått komma fram men nu fortsätter jag att spinna på den i min egen tråd :-))

Ja, forumet är ju väldigt bra vaccination när man börjar känna mer eller mindre sug. Spännande att läsa om din "socker-resa", ska själv ta tag i den delen när jag känner mig lite starkare/tryggare i min nykterhet. Har "bara" varit nykter i ca 50 dgr. Ha en skön dag!