Här hittar du användarnas tips på bra litteratur, internetsidor och filmer.

Fenix

Hej Pia.
Det jag minns mest är just det sorgliga i om man inte kommer ur missbruket. All denna meningslösa tid på sunkiga kinakrogar och pizzerior med kvällstidning och fyllna till på öl och vin. När livet kan innehålla så mycket bättre saker. Nu är jag i alla fall igång med min antabus och känner ett lugn. Det blev en lång kamp hela dagen i går innan jag slutligen tog min tablett innan läggdags. Nu är det dags för en till, och då kan alkoholisten sluta tjattra för nu går det inte att dricka. Härligt, där fick den faan!
Kramiz
Fenix

Kvinna-mamma46

Hej alla.

Har lite mer boktips!

Sanna Ehdin, den självläkande människan. (hon är immunlog och forskar ner på cellnivå, hon har massor av tips på mat som är bra för hjärnan och kroppen plus annat som leder till glädje och hälsa. Hon har även efterföljare t.ex 12 veckor till ett självläkande liv med steg att följa. )

Känslans intelligens av Daniel Goleman. Mkt intressant bok om hur vår hjärna fungerar och vad som styr vårt känsloliv.

Sinnesrobönen av Larsåke W Persson.
Den tar upp lite allmänt om sinnesrobönen som används allmänt över hela världen inom AA och även i kyrkor. Det intressanta är att den även beskriver alternativ till 12-stegsprogrammet, speciellt ett 16-stegsprogram mer anpassat till kvinnor, minoriteter än för medelklass "gubbar" i USA på trettiotalet som antogs behövda få sina uppblåsta egon nedbrutna genom kapitulation och erkännade av maktlöshet.
Det är 16-stegsprogrammet är mer andligt än religiöst, och mer inne på att vi själva kan styra våra liv och bygga upp en bra självkänsla. Jag blev döglad när jag hittade det, det var som skrivet direkt till mig.

Sund Kärlek av Terence Gortski (inte säker på stavningen här) Han är en drogterapeut som även börjat intressera sig för relationsproblem. Mkt bra bok, man får många a ha upplevelser och mkt tankeställare.

Lilian

Hej!
Benny Haag har skrivit en bok med en medföljande CD-skiva, mycket bra, finns att låna på biblioteket. Jag har också lyssnat på honom när han uppförde en teater där han berättade om sin (verklighetsbaserade?) alkoholism, hur han gömde, ljög och smög. Mycket stark upplevelse för publiken! Har ni möjlighet att lyssna på honom någongång så missa inte tillfället!
En bok som jag tror inte har nämts är "Mig äger ingen" Åsa Lindeborg, handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad far. Mycket bra bok!
"Snälla mamma, sluta dricka" är en mycket gripande, läsvärd bok!
"Isprinsessa" av Annica Åhnberg, handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad far.
Oj, vad mycket litteraturtips vi har nu!
Tänkte bara berätta att jag har fått min skiva (Sluta med alkohol) och lyssnat en gång. Det är som lätthypnos och det är för tidigt att säga om det funkar på mig men jag blev i alla fall avslappnad och förhoppningsvis så tog mitt undermedvetande emot budskapet!
En trevlig helg önskar jag er alla!

Boella

Som anhörig mamma är jag så innerligt glad över detta forum. Så trevliga fina starka synpunkter ni har allihop. Ni försöker att lyckas eller har lyckats att ta er ur detta stora problem , som alkholen kan vara. Visst är det en sjukdom, tänk om alla kunde förstå det. Människor borde hjälpa, inte döma!
Det är självklart att både ni själva och era anhöriga går igenom helt förfärliga och obegripliga saker.
Men det går att ändra på. Ni kommer också att klara av problemet. Det tar tid, är jobbigt, men det går.
Det har jag sett på min dotter Pia, som är en enorm klippa för oss, sin familj och för många andra. Idag orkar hon i stort sett strypa den där "alkoholdjävulen" och vara glad och sprider glädje var hon går. Tack käraste Pian!

Pepsan

Hej!

Hittade just erat forum...:)
Är bokoman och har några absoluta favoritböcker- de handlar dock inte så mkt om alkoholism, men om "livet". Har iallafall gjort stort intryck på mig och fått mig att se på världen med lite andra ögon.
Att förlora Gemma av Katy Gardner
"Två barndomsvänner ger sig av på en backpackerresa till Indien. Esther är den vackra, framgångrika medan Gemma är klumpig, lätt överviktig och osäker. Så har det alltid varit. Under resans gång förändras deras relation, allt går fel och resan förvandlas till en mardröm. Esther och Gemma glider ifrån varandra och till slut försvinner Gemma. Efter sex år bestämmer sig Esther för att återvända till Indien för att få klarhet i vad som egentligen hände med Gemma. Romanen har ett rakt och enkelt språk och den suggestiva miljöbeskrivningen - man kan nästan lukta och smaka Indien - gör att man dras in i flickornas yttre och inre resa. Det är en otäck berättelse om flickors vänskap - om vilka roller man tilldelas i en relation men också om att hitta sig själv."

Den oändliga kärlekens historia- Carl-Johan Vallgren
"En stormig februarinatt 1813 föds på en bordell i tyska Königsberg en varelse, som är till den grad vanskapt att han till och med får förlossningsläkaren att skygga tillbaka. Hercule Barfuss, vars mor dog i barnsäng, är dvärg, groteskt harmynt och plågskamt missbildad. Men försynen har försett honom med har en gåva: han kan läsa tankar. Samma vindpinade vinternatt, på samma inrättning, föds också Henriette Vogel, den flicka som skall bli hans själsfrände och bästa – och kanske enda – vän i livet.
Det är upptakten till Carl-Johan Vallgrens makalösa roman Den vidunderliga kärlekens historia, där vi får följa den vanskapte Hercule på hans krokiga och besvärliga vandring genom livet. Trots att han skils från Henriette skall han aldrig sluta älska henne. Hans märkvärdiga gåva kommer många gånger att rädda livhanken, när mäktiga krafter vill röja honom ur vägen; han, som måste vara Satans bastard.
Man kan kanske tycka att det låter lite konstigt och krystat det där med en dvärg som kan läsa tankar, och man kan tro att den där "Skönheten och Odjuret"-storyn är lite plagierad – men om man läser boken känns det aldrig så. Hercules övernaturliga gåva känns på något vis helt naturlig, och den oändliga kärleken mellan honom och Henriette tycks så självklar. Boken blir snarare en bekräftelse på att det som är konstigt och krystat är den mediala värld vi lever i, där yta är allt och djup är intet. Den vidunderliga kärlekens historia är emellanåt mer spännande en den mest välskrivna deckare, och på sina ställen oändligt sorglig och nästan smärtsam att läsa."

Shantaram- Gregory David Roberts
" I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Shantaram är ett niohundra sidor långt spännande läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen står i centrum och övervinner allt. "

Tjock bok, men helt fantastisk! Man känner sig "liten" när man läser/läst den, sätter saker i perspektiv.
Även om ingen av böckerna handlar direkt om alkoholism så finns fragment av missbruk i dem och det som är så "stort" är att det är så starka berättelser att man, nästan iaf, kryper ur sin egen lilla håla och missär och kommer på att man faktiskt har det ganska så bra.

Vill också tipsa om dokumentären om Schapelle Corby som gick på svt för någon vecka sen. http://en.wikipedia.org/wiki/Schapelle_Corby
Ett fruktansvärt öde, skyldig eller ej, tror aldrig jag blivit så berörd av något jag sett tidigare. Hur än man har det så är man iaf fri, kan öppna dörren och gå ut när man vill. Att kunna välja, eller avstå att gå på bolaget framstår också som en ren lyx efter att ha sett detta.

Eva Kuera

P-O Enquists Ett annat liv är skitbra tycker jag! Jag trodde att boken enbart skulle behandla författarens väg ur sitt alkoholmissbruk. Så är det inte, utan snarare en självbiografi med start redan i barndomen. Nu får man bakgrunden också på köpet. Själva skildringen av missbruket och hur författaren tar sig ur det är emellertid mycket bra tycker jag.

Kvinna-mamma46

Anna Kåver
Åse Nilssone skriver böcker om acceptance, medveten närvaro, medkänsla och bekräftelse. Har t.ex skrivit boken att Att leva ett liv- inte vinna ett krig.

De har oxå gett ut ljudböcker. Det är jättenyttigt att lyssna på dem, jag gjorde det när jag körde från och till jobbet. Skön, lugn röst och lättfattligt lär man sig en massa om att inte låta jobbiga tankar och känslor styra ens liv.

Laila

Packad : en tonårsalkis memoarer av Koren Zailckas

Som jag känner igen mig, jag har alltid varit den tysta och blyga. Men med alkoholens hjälp vågade jag ta plats, men hur bra blev det egentligen? Otroliga flashbacks från fester där man trodde man var stentuff, sexig och kul..men nu inser man att man bara var patetisk...

Kent67

Hej,

Kent heter jag och har nyss kommit fram till att jag vill sluta dricka alkohol. Jag är ny här på forumet.
Det är tufft varje dag att ställas inför det faktumet men samtidigt en stor befrielse. Alkoholen har sån stor plats i samhället och förknippat i en massa situationer i mitt liv både privat och på jobbet. Frestelserna finns överallt. Jag är själv barn till en alkoholist så jag antar att jag också har en större benägenhet att utveckla alkoholism. Jag resonerar dock som så att man är "alkoholist" oavsett om man dricker eller inte utan det finns också en massa beteenden som är förknippade med ett "missbruksbeteende" som gör att man vill fly in i en sinnesförändring som ex. alkoholen ger. Jag vill dock inte leva ett "vita knogarnas nykterhet" utan verkligen hitta mig själv och en mening i tillvaron utan droger. Tack alla ni som skriver i detta forum för det hjälper mig och inser att jag inte är ensam.

Ett bra filmtips är "My names is Bill W" som handlar om AA:s grundare.

Kram
Kent

Marie1

Hej!
Jag läste igår om en bok som heter "Jaget och missbrukaren" av Craig Nakken. Den handlar om hur en missbrukarpersonlighet uppstår: hur ett tillfrisknande kan äga rum. Jag ska åka förbi biblioteket och låna den i eftermiddag. Någon person som jag läste om hade den som sin husbibel. Vi får väl se! Jag tar gärna emot fler boktips och filmtips i ämnet.
Marie

malla

Har ett jättebra förslag till en bra bok.Eat,pray and love"av Elisabeth gilbert.Helt underbar.Den finns på svenska ,har glömt bort titlen men vet att den var dålig.låter som en dålig Allersroman.Låt er inte heller luras av att den ska bli film snart men Julia Roberts i Huvudrollen.Den ger insperation.