Suck, det är bara att erkänna för mig själv att jag har problem.
Jag har alltid vetat att jag har ökad risk för alkoholmissbruk eftersom jag växte upp med både en alkoholiserad mamma och pappa.

Jag själv började dricka på fester i 14 års åldern och blev alltid fullast av alla. Jag lugnade ner mig något när jag var 19 och träffade min nuvarande man. Fortfarande hade jag svårt för att sluta dricka när jag väl börjat och "däckade" ofta på fest. I vardagen drack jag aldrig och därför kunde jag inte se några likheter mellan mig och mina föräldrar.

När jag var 23 blev jag gravid och då drack jag givetvis ingenting, men jag kommer ihåg att jag tänkte "nu har jag inte druckit på 4 veckor..." och hade ett ganska stort sug framförallt under första graviditeten.

Nu är jag 31år och dricker gärna rött vin så ofta jag får tillfälle, det blir nog 15-20 glas/vecka. Jag mår så bra av att tänka på att jag ska dricka vin till kvällen och det är den stunden som jag känner mig som mest avslappnad. Jag har ett bra jobb och är en ganska lyckad person utåt sett.

Det som gör att jag vill dra ner och få kontroll över mitt drickande är att:
- Jag vill inte att mina barn ska växa upp med en alkoholiserad mamma.
-Min hälsa försämras, dels pga alkoholen i sig men också för att jag prioriterar bort träning på kvällarna för att istället dricka vin.
-Jag vill ta mig ur beroende känslan jag har nu, ingenting känns roligt om jag inte "får" dricka vin.

Är det någon som har ett bra tips på vad jag ska göra?
Är det bästa alternativet att inte dricka alls? Och hur ska jag isåfall göra rent praktiskt nu på semestern, jag har en drös med vänner som gärna vill ses på ett glas vin och flertalet middagsbjudningar inplanerade.

någon bör ju vara det också! Jag tror att dina nya regler är väl värda att ge en chans. Själv har jag väldigt svårt för att motivera för mig själv varför inte jag ska tillåta mig att dricka måttligt, vilket i mitt fall är A fredag och/eller lördag dock utan att bli full. Med undantag av ett tillfälle i juli då det var lite speciella omständigheter har jag klarat detta. Både du och jag är ju rörande överens om vad som gäller om vi inte fixar att hålla oss till våra regler, dvs total avhållsamhet från A. Men jag för min del tycker att en normal vinkonsumtion är en del av livet. Jag vet att många här på forumet tycker att jag har fel och de kanske har rätt. Vi försöker i alla fall!

Madeleine 83

Det är precis den här diskussionen jag har med mig själv i huvudet just nu. Imorgon är bröllopet för min vän och jag har inte bestämt mig för om jag ska ta 2 glas vin eller avstå helt.

Möhippan gick ju så himla bra att vara nykter, jag var igång och hade kul hela kvällen. Så den största delen av mig säger att jag inte ska låta min ovän, vinet, få vara med på denna speciella dag.
Jag är inte ens sugen på vin faktiskt, ärligt. Men det känns så himla jobbigt med den sociala biten, att skåla i vatten på ett bröllop och behöva förklara för alla varför jag inte kan smutta på champagne.
Jag kommer att hjälpa till som bartender under kvällen eftersom jag jobbat som det för längesen och det känns ganska skönt faktiskt. Då har jag något att göra och samtidigt bra koll på vad som hamnar i mitt glas.

Nä jag kommer bestämma mig imorgon för hur jag ska göra. Antingen blir det slut på nykterheten efter 6 veckor eller så kommer jag igenom kvällen ytterligare stärkt i att jag klarar mig utan alkohol och kan ha lika roligt ändå.

Jag uppdaterar såklart efteråt hur det gick!

Madeleine 83

När festen väl började hade jag fortfarande inte bestämt mig för om jag skulle ta 2 glas vin. Fick ett glas champagne som jag använde att skåla med och när brudens glas var tomt bytte jag mitt med hennes. Till middagen gjorde jag likadant. Tog ett glas rödvin som jag använde att skåla med och smakade lite på. Kände direkt att detta är inte värt att åka taxi hem ikväll och krångla med att hämta bilen imorgon. Så vinglaset hälldes ut och jag dansade hela kvällen lång med bubbelvatten i glaset. Jättehärligt har allting varit. Mitt tal blev bra också. Så skönt att kunna ta bilen hem och slippa vara bakis imorgon. När vi lämnade festen var det folk som kräktes på toaletterna och fyra personer som jag knappt känner har meddelat att de ääääälskar mig.

Det enda negativa med att vara nykter var att jag blev lite irriterad på mannen när han blev full (som han ju inte skulle bli) och skulle hitta på bus och grejer. Kände mig lite som en tråkig tant när jag slängde stränga blickar mot honom. Men annars var allt bra. Nu ska jag sova. Godnatt!

Nyckelpigan

Jag höll tummarna för dig och du klarade det!!! Dessutom hade du jätteroligt, hittade en strategi där du inte kände dig dum samtidigt som du höll fast vid allt du kämpat så hårt för. Även om jag inte känner dig är jag grymt stolt över dig!!! Hoppas du får en riktigt mysig söndag, det är du värd!
Kram

myrkotten

Fattar du vad du har åstadkommit? Så himla bra gjort. Hålla tal nykter, wow. Jag tror att du utan problem kan hålla din nya livsstil och känna att det är rätt för dig. Kramisar m-k

LenaNyman

... bara en helt urskön brud, M. Eller, ja, brudtärna då. Underbar läsning.

:)

Madeleine 83

Det var inte alls som jag trodde att stå där med ett vinglas i handen igen. Det som kändes positivt var att ha vinglaset som accessoar, att mingla runt med och att prata om vinet. Jag hade valt ut vinet och fick väldigt mycket positiva reaktioner och hade intressanta diskussioner om vin i allmänhet. Det har varit ett stort intresse för mig som det har känts lite tråkigt att tappa bort helt.

Jag trodde att jag skulle få den där pirrade känslan i ryggraden när jag smakade på vinet. När jag hade varit nykter i en vecka drack jag lite alkoholfritt vin och fick ett sånt extremt abstinensanfall, så jag var lite rädd att det skulle kännas på samma sätt igen.
Men nej, det kändes ingenting och smakade inte ens gott. Jag fick associationer till den där sista vinslatten från kvällen som står kvar på morgonen. Det var inte alls svårt att avstå.

Och sen när jag såg alla dricka som galningar bara för att det var gratis bar så förstärktes den känslan ytterligare. Herregud har jag hållit på så här på fester? Varför då? Jag är en person som alltid pratar med folk och dansar, så alkoholen har ju bara gjort mig mer högljudd och fått mig att säga dumma saker som jag ångrat i efterhand.

Och så den stora belöningen efteråt när man vaknar helt ångestfri. Visserligen utan röst efter all karaoke men kroppen och huvudet mådde bra. Min 5 -åring skulle på kalas på förmiddagen dagen efter så jag fick hämta henne tidigt och när jag flätade hennes hår var jag tvungen att börja om 5 gånger eftersom hon inte blev nöjd. Hon är sällan bjuden på kalas och var så himla pirrig inför det. Om jag hade varit bakfull hade jag aldrig haft tålamod för sånt, då hade jag säkert börjat skälla och säga att hon skulle skärpa sig. Men nu bara log jag inombords och kände att hela stunden var ett positivt minne i livet. :-)

Det känns som om A håller på att tappa greppet om dig och att det är du som bestämmer över A och inte tvärtom! Blir riktigt lycklig å dina vägnar! Det känns bra för mig också, men för säkerhets skull tar jag antabus varje måndag morgon. Jag känner mig tryggare då, helt enkelt. Ska på kräftskiva på lördag och KÖRA BIL ! Ska bli riktigt spännande att testa något nytt.....!

Madeleine 83

Jag är inne och läser i andras trådar ganska ofta men vet inte riktigt vad jag ska skriva om här. Alkohol finns inte med i bilden alls längre och jag känner inget sug alls. :-)

Jag har slutat äta socker och stärkelse också efter att ha sökt hjälp för min undervikt, min coach sa då att alkoholmissbruk och sockerberoende ofta går hand i hand och om man slutar med det ena så är det lättare att sluta med det andra. Jag har i princip bara ätit kolhydrater innan och nu mer fokus på protein och framför allt fett. Känner att jag mår mycket bättre nu på en gång.

Hoppas ni alla därute får en fin, alkoholfri helg!

Vändningen

Ullared ska du nog se som ett straff dock ;) . men idag har vädret inte varit så dåligt kanske, så du kom nog ut levande :D

Madeleine 83

Det tuffar på lugnt och fint.
Tänker inte ofta på alkohol och känner inget sug.
Då och då kan jag få en liten sorgsen känsla av saknad, som när jag ska bjuda in på middag och göra en mustig köttgryta så kan jag längta efter rött vin igen. Oftast är det bara när jag tänker på situationer som det känns jobbigt, när jag väl är där och väljer annan dryck till maten så känns det helt ok. Barnen har kompisar som bor en bit bort och det är så mycket värt att alltid kunna åka och hämta och alltid finnas till hands.

Det känns som att jag har varit nykter mycket längre än 2 mån. Kommer knappt ihåg att jag satt och drack vin varje kväll förut. Jag verkligen var helt besatt av att få i mig vin ...de 2 första veckorna var jobbiga, då var jag inne här säkert 5-6 ggr/dag och läste. Efter första månaden så har allting gått jättelätt för mig och jag kan säga nu att det var sååå värt att komma ur varje-dag-drickandet.

Ni som fortfarande sitter i alkoholens klor och vill komma loss; kämpa på, var bestämd, det finns ett bättre liv utan alkohol!

Fruhoppfull

Jag tror att din tråd var en av de första jag verkligen läste igenom när jag slutligen registrerade mig här. Jag kände igen mig i trådtiteln ;).

Skönt att höra/läsa dina ord!

Nyckelpigan

Tänk så långt du kommit på de här månaderna... Känns som om det gått mycket längre tid än så. Innan kretsade allt runt a och nu har du ett annat liv. Jag tänker ofta på hur du klarade möhippan och bröllopet... Det ger mig styrka och får mig att tänka; om du klarade av de jättebedrifterna så ska väl jag också klara av fester el tillställningar utan a. Jag har, precis som du, insett att jag är social och gillar att dansa, jag behöver inte a för det. Om jag dock har börjat dricka är det en annan femma, då kommer jakten och rastlösheten - jag måste ha ett glas till så jag inte förlorar den härliga stämningen. Utan a totalt kan jag koppla av direkt istället för att vänta tills jag är lagom salongsberusad. Du är en av mina förebilder här! Kram