Jag är ny här och vet att jag dricker för mycket.
När min man lägger sig då börjar jag dricka, det blir en flaska vin eller ännu mer innan jag lägger mig. (Vi delar inte sovrum)
Känner ångest och vill inte hålla på så här men det är så lätt att hälla upp glaset och sen är det ännu lättare med de som följer.
Så här har jag hållit på de senaste två åren, vist har jag druckit innan också, men då har det varit kontrolerat, några glas under helgen och aldrig på vardagarna.
Min man dricker någon öl eller ett par glas vin på helgen, då vi dricker tillsammans över en bit mat, jag dricker alltid något glas mer än han. Jag tror inte att han märkt ännu att jag gör så här och jag är livrädd att han ska komma på mig. Jag tror att det är en tidsfråga bara tills han gör det.
Hur fan kunde jag låta det går så här långt, skam skuld och ilska är vad jag känner just nu.

Tänker att jag ska försöka klara av att sluta med detta själv, därför sökte jag på nätet och hittade denna sida.
Men det som oroar mig är abstinensen, jag har låtit bli att dricka ena kvällen, men jag blir så jobbig både för mig själv och min man. Jag gråter, tycker synd om mig för att jag har ett så taskigt liv, trotts att jag vet inners inne att jag inte har det. Då kommer alla oförätter upp i huvudet och jag ältar.
Hur ska jag kunna sluta dricka utan att jag blir så här?

Thelonelyone

Gunda ,
Jag känner igen mig. Jag är ny här jag med. Jag har provat minska på alkohol samt sluta med alkohol. Det har funkat i perioder men har återgått till min gamla vanor. Jag har bestämt mig för att denna gång ska jag lyckas på långsikt. Jag kommer fokusera på att läsa på om vad som händer med hjärnan och psyket igen. Från tidigare erfarenhet har även jag hamnat i en ledsen period med självömkan även om jag faktiskt har ett bra liv. Det är inte konstigt heller då du fyller på med "lyckorus" till hjärnan när du dricker och när du tar bort det, dämpas glädje och nöjdhet, och ett stresspåslag sker även för hjärnan som vill ha påfyllning men inte får. Vi har en tuff tid framför oss och vi behöver vara snälla mot oss själva. Mer konkreta tips vid ledsenhet rekommenderar jag promenader och skriva journal. Le mot dig själv för att du är här idag och vill något mer med livet.

Gunda

Thelonelyone tack för dina ord. Det värmer då jag äntligen fattar att jag är inte ensam om att ha det så här. Alkis är de som sitter på parkbänken, inte vi som fungerar på dagen och verkar vara som alla andra, har varit min tanke. Men ju mer jag läser desto mer fattar jag.
Just nu är jag skitskraj för abstinensen och att jag ska bära mig illa åt mot min man, komma med anklagelser, dra upp gammalt skit och förstöra ännu en kväll.
Hur ska jag undvika dessa uppträden under abstinensen????

Thelonelyone

Andas.. en timme i taget. Om det är för mycket, andas och ta en minut i taget. Ha fokus på något neutralt när ni träffas kanske. Se en film om ni ska umgås. Ta hand om dig, mår du dåligt fysiskt säg det. Behöver du vara själv en stund, säg det. Andas. Drick vatten. Sov. Behöver du prata och inte kan göra det med din man, kontakta en jourpräst via telefon eller nätet.
Om detta inte är något du föredrar så tänk efter, vad vill du? Vad är viktigt för dig idag? Fokusera på det.
Jag tänker på dig.

Gunda

Du har rätt i att jag måste Andas. Jag målar upp en bild framför mig där jag inte kan låta bli att bli jobbig både åt mig och min man. Men jag måste ta tag i tanken och försöka vända den åt rätt håll.
Det är nog rädslan att såra och förstöra som skrämmer mig mest, jag vet ju hur jag kan vara.
Det som är viktigt är ju jag, men den tar jag inte väl hand om. Viktigt är min förhållande, mina nära relationer.
Någonstans på vägen tappade jag bort mig, nu ska jag försöka hitta mig.
Tack!

Gunda

Ja ha då har suget startat, men jag ska stå emot, ska ska ska!

Undran: när man druckit så pass länge och rel. mycket - borde man inte få (ta) hjälp av sjukvården med nedtrappning och slippa den värsta abstinensen, samt att mota risken för återfall? Typ benzo i akutfasen och sedan aversionsmedicinering, etc ? Vad säger expertisen?
/D

Det som kan vara bra att få är milt lugnande tabletter så man kan sova på nätterna. Man sover oftast väldigt dåligt när man avgiftar sig från alkoholen och då tänker man mycket. Då kommer ångesten och den kan ju lätt dövas med ett glas.... eller 10.

Gunda

Tack för era svar. Jag är nog inte beredd på att börja med några piller i det här läget, är rädd att även det kan gå överstyr.
Men finns det inget annat som jag skulle kunna göra för att inte biverkningarna av alkoholens bakslag ska bli för hemsk?

Gunda

Så blev det inte en vit kväll i går kväll heller. Hur ska det här sluta, jag blir både ledsen och arg på mig. Mest blir jag nog skräckslagen, vart ska detta ta mig. Natten blev orolig och sömnlös, tankarna bara snurrar och det enda jag tänker på just nu är hur jag ska komma ur detta, ångest och rädsla har varit mina följeslagare.
Jag måste jag måste, men vet snart inte vad jag måste. Jo jag ska läsa och läsa här, jag kände ändå i går att det var mycket som vaknade till och lite styrka fick jag, fast det inte höll till slutet ändå.
Men i dag är en ny dag och nya möjligheter.
En ledsen och rädd Gunda

Li-Lo

Jag tar mig rätten att för en kort stund kalla mig "expertisen" och klipper in det som vi även har i vårt faktablad om akut stöd, jag hoppas det blir hjälpsamt för någon.

Möjligen har du minskat ner på din alkoholkonsumtion eller upphört att dricka efter en period av mycket alkohol. Det som ofta sker är att alkoholens aktiverande kraft kvarstår några dagar vilket leder till att kroppen och hjärnan hamnar i ett överaktivt tillstånd. Ofta börjar abstinenssymtom bli tydliga inom första dygnet av alkoholfrihet eller minskat intag.

Om du upplever något av följande när du slutar dricka så är det mycket viktigt att du kontaktar akut vård. Ring 112 eller ta hjälp att komma till akutsjukvård.
- starka skakningar – du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla,
- kraftiga svettningar och värmekänslor
- kräkningskänslor efter varje gång du ätit
- brist på aptit eller rädsla för att äta
- förvirring – du förlorar till exempel tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är
- hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

Även om du inte druckit stora mängder alkohol kan du få abstinensbesvär när du skär ner. Oro, skakiga händer, svettningar eller sömnsvårigheter, till exempel. Symptomen är obekväma, men varar inte särskilt länge och är inte värre än en influensa. Kanske undrar du om det finns något du kan göra själv för att lindra dina besvär? Du behöver lugn, sömn och bra mat just nu, det är också bra om du har någon som kan vara med dig eller stötta på annat sätt.

Att trappa ner på egen hand kan vara vanskligt. Det är svårt att veta hur man ska dosera och risken för återfall är stor då tankarna på olika sätt upptas av alkohol.

Oavsett vilka symtom du har så är vårt generella råd när det gäller olika abstinensbesvär att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av hjälp så att du får bäst skydd mot stressen som abstinensen orsakar i kroppen och hjärnan, och att du slipper lida i onödan. Det är ofta tufft nog att ändra sina alkoholvanor. En läkare kan också hjälpa till att utesluta att problemen har andra medicinska orsaker.

Abstinensbehandling sker oftast i öppenvård (inom t ex beroendevården eller psykiatrin). Du får läkemedel som lindrar besvären och möjliggör sömn. Obehandlad abstinens stressar hjärnan och ökar risken för besvärligare abstinens vid återfall. Läkemedel hjälper alltså både i stunden och förebyggande. Tidigare abstinens, hög och långvarig konsumtion av alkohol samt intag av lugngivande och sömngivande tabletter är riskfaktorer för att du ska drabbas av svårare och direkt skadlig abstinens.

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Gunda

Tack Li-Lo
Bra läsning. Som tur är har jag inga skakningar eller några andra symtom ännu, förutom värmekänsla då alkoholen går ur kroppen. Så det kanske ändå inte har gått allt för långt? Det var skönt att läsa det där. Jag försöker några dagar till, att sänka konsumtionen och går det inte, så får jag tvinga mig själv att ta kontakt med sjukvården. Men det bär emot, vill ju så klart inte att andra ska få veta, ingen i min omgivning vet inte ens min man.

Hej Gunda o välkommen. Det är ju jättebra att du har börjat inse dina problem med a. Fortsätt, ett steg i taget. Och var inte rädd för att söka hjälp, det var det bästa jag gjort men de satt långt inne. Jag tror, att man själv tror att "ingen anar nåt, eller vet" . Ofta vet anhöriga o närstående mkt mer an man själv anar, och vilken lättnad det är att lätta på sin börda, så var det för mig iallafall . Nåväl, lycka till på din resa, tror det kommer gå jättebra. En dag i taget. Kram

Gunda

Tack Jullan65 för dina ord. Att söka hjälp sitter verkligen långt inne för mig, det är en så stor skam och förnedring detta att jag inte ska kunna styra mitt drickande. Jag har en man som är mycket kontrolerande. Det gäller i många olika situationer, så berättar jag för honom så kommer han att vara som en hök över mig, jag kommer inte att få det stödet som jag vill ha och behöver, detta känns så jobbigt. Men som tur är så har han inga problem med alkohol så om jag inte ställer fram flaskan på fredagskvällen så gör inte han det heller. Det är alltid jag som fråga om han vill ha och då kan han ta en öl eller dela på en flaska med mig. Så om jag slutar dricka så kommer han inte att fundera så mycket över det, tror jag kanske jag ska tillägga. Därför tänker jag att jag ska försöka själv först, med hjälp av den här sidan, funkar inte det så måste jag ta hjälp utifrån.

Gunda

Pi31415 Skrev nått jag känner att jag tar till mig.. "Jag sträcker INTE ut handen efter det FÖRSTA GLASET!" och så tar jag en dag i taget, kanske en timme i taget. Än har inte suget slagit klorna i mig, I kväll ska jag inte "Jag sträcker INTE ut handen efter det FÖRSTA GLASET!"
Jag ska vara snällare mot mig, inte förbanna mig, inte ha skuldkänslor, inte skämmas. I kväll ska jag tycka om mig.
Tack Pi för dina kloka ord!

Rallan

Hej Gunda,
Jag hejar på och önskar dej kraften att inte ta det där första glaset. Visst är det sjukt hur svårt det kan vara.
Jag hejar på dej, tror på dej. Du kan fixa det här en dag en timme i taget.

Gunda

Tack för dina ord, så skönt att någons ser en och hejar på, känns otroligt bra. Jag kan berätta att kvällen blev så fin. Tända ljus kaffe och INGET VIN! En trevlig kväll med mannen. "Jag sträcker INTE ut handen efter det FÖRSTA GLASET". Suget kom en liten stund men jag väntade ut den och det gick fort över.
Så skönt att somna och vakna 8 timmar senare utan ett sunkigt huve och det smakade inte rått i munnen. Känner mig glad och nu tar jag "en dag i taget". "Jag sträckte INTE ut handen efter det FÖRSTA GLASET" Ha en skön fredag, tack för att ni finns alla fina människor här inne. Tackar nån där uppe som visade vägen hit!

Gunda

I dag har jag känt av mitt ledsna humör lite igen, men så fort jag känner det så tänker jag. "Nu pratar vinet till mig igen" LÄGG NER! Det har funkat hittills och jag hoppas det håller i sig. Jag har beslutat att jag inte ska förstöra vår helg. Jag tänker vakta på mig och vara snäll mot mig och min man.
Vi har varit och ätit lunch på ett trevligt ställe, träffade ett trevligt par, de kom och satte sig vid vårt bord när vi sörplade i oss kaffet, det blev ett trevligt samtal med helt vilt främmande människor, sedan handlat mat, men inte varit till glasbanken.
I kväll blir det att titta på tv, kanske bada bastu utan öl, dricker för övrigt aldrig öl, det är inte gott. Det jag dricker är vin, sen om det blir för många vinglas så blir det starkare saker som rinner ner, då är minnesluckan ett faktum. Så ska det inte bli i kväll. Men nu är det en dag i taget.
Trevlig helg/

Arlahare

Ett tips är ju att vara på vakt mot det depressiva som oftast lurar hos oss alkisar. Det kan ju komma tomhetskänslor på ett annat sätt än de som finns där när man dricker. Men det finns ju hjälp för det som kan hjälpa en med nykterheten. Själv har jag varit nykter 6 år. Druckit i två nu. Även om det funnits nyktra perider i tvåårsspannet har jag ju inte tänkt nyktert. Jag är ingen dagligsupare men klarar inte alkohol och när jag dricker slutar det som skit. Personligen ska jag passa mig för att "må bra." Då släpper man garden.

Att ta en dag i taget är en bra sak. Tänk inte bakåt för mycket och planera inte långt in i framtiden där bilar flyger. Tänk på vad du ska göra nu och dagen efter. Det räcker.

Trevlig helg!

Gunda

Tack Arlahare för ditt svar.
Ja det där med tomhetskänslan den har jag känt på, det är nog det jag kallar för ledsna humör. Har nog inte satt fingret på att det är tomhetskänsla, men när jag tänker tillbaka på förra gången då jag tänkte göra ett uppehåll, då var det just tomhetskänsla som jag föll djupt i. Vet ju nu att det var vinet som talade och att det var abstinens.
Jag tror jag måste vara mycket observant på mina tankar, försöka analysera lite inte bara låta känslorna styra, det förstör så mycket.
Jag har en jättebra man, som får utstå en hel del när jag är för full eller när jag kommer in i självömkan och drar upp oförätter som hänt tidigare.
Så jag måste släppa taget om allt bakåt, det har vi ältat tillräckligt. Jag säger inte att min man är ofelbar för det är han inte, inte han heller. Men han har skärpt till sig och jag skulle behöva leva i nuet.
Tänk vad detta forum är bra, det ger tankeställare och stöd från andra som vet hur det är och man kan dela erfarenheter. Tack än en gång!
En glad Gunda