Dag 1 - igen
så börjar jag om. trött och seg pga det som jag dumt nog gjorde igår. glad jag inte hällde i mig allt. och jag är inte hopplöst ledsen, utan jag tänker jag får acceptera och ta på en hatt och gå vidare. morgonkaffet smakar gott, men rösten är drucksprucken.
det bir en promenad på en stund.
jag skulle vara oärlig om jag skrev att ”idag bestämmer jag mig för att inte dricka”, utan jag nöjer mig med ”idag ska jag försöka må bra och göra något trevligt/kul/vettigt idag”, just nu får det räcka.

Den typen av misstag tillhör den nyktra resan, tror jag. Jag har varit förskonad från det, men massor har gjort detsamma.

Huvudsaken är att du lär dig något. Vad tycker du att du har lärt dig? Så att du slipper göra om misstagen igen.

Jag tänker att ett misstag var att du började dividera med alkoholdjävulen. Å ena sidan, å andra sidan osv. Det bästa är nog att sätta stopp direkt. ”Nej, glöm det. Jag ska inte dricka.”

Det är mitt tips. Mitt andra tips är att inte slå på dig själv. Alkohol är helt galet beroendeframkallande.

Det är jättebra att du fortsätter skriva istället för att fly. Att fly det jobbiga är en alkis beteendemönster. Att stanna upp i det jobbiga tillhör en nykterists beteendemönster ?

Kram ?

Hej Andrahalvlek,
Tack för uppmuntran. Jag kanske mest behöver lära mig att inte fly och gömma mig. I det här läget, sen är klart det alltid är misstag att börja debattera "inte så farligt", "bara ..". Som nu när jag faktiskt tog mig i kragen och hälla ut de tre flaskorna öl som stod hägrande i kylen, ack så gott det... men nej. de rök, och nu är hemmet alkoholfri zon igen. Må så vara med en bunt flaskor jag måste slänga. eller ställa på hyllan och säga till mig själv, de där var de 8 sista jag köpte, kanske säga till någon som kommer på besök. de där var de sista jag köpte. det var XX dag.

:)

Tänka klart. Jag fick precis hem en bok jag beställde i fredags (midsommarafton), tänka klart ; om att ta kontroll över alkoholen o få ett lyckligare liv. Jag tror jag fick tips här om den. Ska i alla fall börja småläsa i den.

Ha en fin dag

Jag har läst den tre gånger och den var verkligen en ögonöppnare. Tack vare den boken blev mitt nyktra beslut förankrat både i mitt medvetna och omedvetna jag. Beslutet togs med hela hjärnan.

Det är i ditt omedvetna som alla vanor bor, positiva såväl som negativa vanor.

Kanonbra beslut att hälla ut ölen!

Kram ?

Dag 2
Idag börjar den andra dagen, jag kan inte säga att jag är så pigg just nu, men det är tillåtet att vara trött. Det blir en timme eller två med kaffe, P1 på radion, kanske bläddra i tidningen lite. Sitter och tittar ut genom fönstret en mörkblå himmel tornar upp sig, kanske blir det moln och regn idag.

Idag ska jag inte dricka, oavsett frestelser som kanske kommer att åka och köpa. Igår sköljde jag tomflaskorna och ställde in dem i vitrinskåpet, som minne. Jag mådde lite smådåligt när jag såg dem senare på kvällen. ”ja just ja, det där gjorde jag nyss”. De får stå där ett tag.

Jag har massa böcker att läsa. dels den där tänka klart, men även någon bok om att ta paus. det är jag ju inte så bra på.

Ha en skön fin dag!

AmandaL

Villjulevaockså ? jag vet var du är idag, jag minns verkligen mina första nyktra dagar. Jag drack så mycket kaffe ☕️ ville ha nånting att dricka istället, och tänkte mycket på att jag skulle sysselsätta mig, men det blir lättare med tiden jag lovar. Det är inte alls samma stress för mig att vara nykter längre. Och jag vet inte hur du har det men i början av min nykterhet upplevde jag lite biverkningar, som att vakna med hjärtklappning. Men det där försvinner med tiden och det gör även eventuella sug du känner. Idag på min 22a nyktra dag är jag inte sugen på alkohol och jag sover som en bebis genom nätterna, ofta trött och lite mörbultat i kroppen för att jag varit och tränat istället för att druckit en flaska vin! Så håll ut, du kommer att känna av positiva effekter om du bara orkar rida på den här vågen ett tag till ???

Tack AmandaL för de uppmuntrande orden :-)

Skönt höra att stressen släpper efter ett tag. Det är skönt slippa vakna torr o skrovlig i halsen, bakis. Jag skulle vara glad att jag fick uppleva vakna utvilad o pigg, det kanske kommer.

Jag bestämde mig för att börja träna i löpspåret, och har precis avverkat mitt första - väldigt korta pass - men det känns riktigt bra få vara svettig och avslappnad av en sådan aktivitet, ser framemot mer av det. ett par, tre gånger i veckan är planen.

Fredagkväll. Solen skiner ute, grannar på uteplatser sitter och myser och dricker, på en balkong en bit bort hörs knäpparna från ölburkar som öppnas. Lockande, det är klart det är, att dyka in i dimman istället för vara medveten om allt runtomkring.

Men det känns skönt att inte behöva vara en del av allt det där härliga begärliga farliga. Jag har valt i dag att inte besöka smärtlindringsbutiken bolaget, och inte heller krama om kompisen A. Det blir en ny dag i morgon, och den är förmodligen mindre seg och trött än denna var. Jag hoppas ta samma beslut, även om det är lördag, och det brukar vara en farlig dag för mig. Jag åker iväg ut på något äventyr, långprommenad i skogen, till någon kompis eller något syskon, eller föräldrarna, innan eller efter har jag ofta sett till att parera så jag kan slinka in på bolaget. Gärna olika varje gång, så de som jobbar där inte ska känna igen mig. *skratt* de är nog van..

Inser det funkar bra dra på stereon och lägga ut en ljudridå så jag inte hör vad de gör där ute.

Senare, när det är lite svalare ute blir det en promenad.

Förutom att jag har som mål att bli totalt helt 100% nykter, aldrig röra någon stark dryck igen (ha ha, vad lätt det är skriva, men så svårt på riktigt), och sedan, att inte fly från det här forumet när jag misslyckas. Jag känner inte någon här, ingen av er känner mig, jag har inte läst tillräckligt länge för att kunna urskilja allas kamp och särdrag, men det är mycket som är otroligt likadant. Hjälplösheten och insikten om att vi måste släppa taget om glaset och flaskan för att kunna leva. Tillsammans verkar det vara lättare än helt själv.

Jag förstår att jag har ett snarlikt förhållande till, förutom till A, nämligen N - nikotin och snus. Det är också en kamrat som alltid finns där. Den kanske jag också ska göra mig av med, men det får inte vara prioritet nu, för N förgör inte allt på samma sätt som A gör i mitt liv.

Ha en underbar fredagkväll :)

Musik är kanon i nykterhetsarbetet, tycker jag. Jag har skapat en speciell låtlista med låtar som ger mig chansen att jobba med att hantera de känslor som musiken väcker.

Många av låtarna gör mig på väldigt gott humör, och en del finns med på låtlistan eftersom de är aktuella just nu när jag håller på med det här nykterhetsarbetet. Låtar som alltid kommer att förankra mig i just den här tidsperioden i mitt liv.

Vet inte alls din musiksmak men här får du två låttips från min AH-lista:

”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao (Bara för att den är så vacker).

”Din tid kommer” av Håkan Hellström (Otto Knows remix) som jag bara vill studsa och dansa till, men årets tre konserter på Ullevi är ju tyvärr inställda pga Corona.

Kram ?

Inte samma som Winnerbäck, och inte speciellt djup text, men Peter Le Marc har gjort en låt som i sin enkelhet heter ”Så gott att må gott igen”. Skriven efter en av hans många depressioner. Den kan fylla mig med känslan av att jag har tagit ett riktigt bra beslut angående nykterheten.

Kram ?

Ah, ja den låten är bra ju.

Känner också en vindpust här :) och hör hur samtalen på gården utanför blir mer och mer intelligenta... "det är såå här"... men nu ska jag leva!

Han har skrivit en annan låt "Låt dom vackra leva", den är inte helt rumsren, men ganska rolig text. :)

Ha en fin kväll.

Dag 3

Jag vaknade tidigt, trött men nöjd över de beslut jag tog igår. Det blev en ganska lång kväll i medvetet tillstånd, istället för en dimma, mycket lyssnande på musik och lite bokläsande.

Idag väljer jag att inte dricka. Om tankarna kommer ska jag försöka analysera dem och tala om för tankarna att jag redan valt att inte gå till bolaget idag.

Nu låter dagen och tankarna komma igång, accepterar att huvudet känns som det gör, att jag kanske är lite småskraj över hur lång helgen kommer bli. Det går vända åt andra hållet, hur glad är jag inte att jag inte druckit så mycket denna vecka? Det har än bara blivit en gång - men det syns här hemma, lägenheten är ganska städad, det är inte saker precis överallt.

När jag lyssnat klart på radioprogrammet och kollat omvärlden via nätet så ska jag ta en rejäl lång morgonpromenad. Vädret är idag mindre varmt men fortfarande sol och uppehåll.

Ha en fin morgon och en fin dag alla ni här! :-)

Kort kvällsrapport från mig, till dagboken och er här;

Dag 3 avlöpte riktigt bra; det blev en riktigt skön morgonpromenad med lite bunkring av mat som jag släpade hem i ryggsäcken. Sen pysslade jag mest hör hemma; tills jag hörde av mig till en kompis och vi tog en lång cykeltur på flera timmar (långsam tur); med paus på ett trevligt utomhus café.

Nöjd över att jag beslöt mig i morse att låta bli. Det kan vara så det behövs aktiva ”inte idag” beslut ett tag.

Ska fortsätta lyssna på Paul Simon nu.

I morgon behöver jag inte välja; så nästa farliga dag blir på måndag... men den tar jag då.

Dag 4

Idag vaknade jag redan en stund före fem, inte jättepigg i huvudet, men tillräckligt för att känna att nu har jag sovit klart. Sätter på kaffe, tänker sitta i köket någon timme eller så för att surfa runt och kolla om det hänt något positivt i omvärlden eller om det mest är tråkigheter som vanligt. Lyssnar på radio.

4 dagar är verkligen inte extremt många, men det är fyra, och dessa fyra har kommit av några medvetna val. Jag kan ana att jag är mindre ”på väg någon annanstans” i tanken när jag är med kompisar/syskon, några sekunder mer närvarande.

I går kväll avslutade jag kvällen med att börja läsa en ny roman ”Där kräftorna sjunger”, det var länge sedan jag orkade med att sjunka in i en roman. Första kapitlet var ganska tungt, sen fastnade jag i berättelsen och slutade först när jag blev trött. Skön känsla :-)

Det är en sak att sitta och läsa självhjälpsböcker, eller nyhetsartiklar och sånt. Speciellt självhjälpsböcker, det blir mycket navelpet hela tiden. Det är nog väldigt viktigt för mig just nu, att hitta mina ”triggerpunkter”, mina val och vägar in. Men också viktigt fylla sinnet med annat som inte alls har med kompis A att göra.

På tal om kompis A. Jag har länge vetat att jag använder A som ett bedövningsmedel för att slippa undan tristess i mitt liv, för att våga mer, för att slippa känna mig ensam. Det konstiga är väl att i praktiken blir det tvärtom, livet har blivit tråkigare, jag vågar mindre på riktigt, och jag har blivit mer ensam, fast jag har inte märkt det eftersom jag flera gånger i veckan ...

Flera av mörka jobbiga saker lär bubbla upp lite och bli mer synliga, men då får jag ta tag i dem, om det går, eller titta på dem och acceptera dem. Vi får se. Viktigast är nog att inte låta det som dyker upp bli skäl att ha en helkväll med A igen.

Nåväl, i dag kan jag inte få tag på något att dricka, så jag behöver inte ens bestämma mig idag. Skönt.

Jag ska ta en lång morgonpromenad (nu efter en dryg vecka har jag inte träningsvärk i benen längre :-) ), och även återuppta en rutin jag hade för 3-5 år sen med styrketräning hemma, inte för att jag blir superstark av det, men det var en skön känsla få lite mer kraft i kroppen, att känna att ryggen mår bättre. Jag har många bra övningar i bagaget.

På eftermiddagen bjuder mamma och pappa på söndagmiddag utomhus, som det ska vara i dessa tider.

Hoppas det blir en fin dag.

Bra jobbat - som du skriver är 4 dagar ändå 4 dagar som du gjort medvetna val att avstå att krama A. Snyggt! ??

Känner igen mig i det du skriver om att välja en dejt med A för att känna sig mindre ensam, men ensamheten blir bara större ju mer jag väljer A. Samma med hur hemmet ser ut, när jag dricker är det prylar överallt och jag orkar inte ens plocka ihop det minsta. ?

Jag är dig hack i häl, dag 2 för mig och jag hoppas vi kan följas åt här och stötta varandra! Önskar dig en fin söndag.?☀️

2 dagar är inte heller fy skam! :) Hoppas du adderar upp dem en efter en, och håller städat hemma ;)

Skönt att inte känna att det ibland är fysiskt ont i hjärtat... säkert mindre tryck på allt fysiskt i kroppen, bara av att jag haft först 6 dagar utan att dricka, sen nu fyra. Lite orolig för att när jag kommer till dag 6 eller 7 igen så kommer jag släppa. Hoppas inte det.

Dag 5

Idag, blir det inget alkohol för mig, det har jag bestämt nu. Punkt.

Jag vaknade en mer normal tid (för mig innebär det runt halv sex...) än igår. Lite tung o trött i huvudet, men inte som tidigare morgnar, ett litet gott tecken.

En reflektion från besöket o middan hos föräldrarna (med bror), jag var lite småstingslig ibland kände jag. När jag insåg att jag kanske var lite irriterad så betraktade jag känslan lite och bestämde mig att inte agera och spinna på den, utan försöka prata och vara normal och trevlig. För jag var ju inte alls arg på min mor eller så. Speciellt som det hon frågade var mer ”vad ska du göra i morgon?”.

Jag ska låta mig vara som jag är, inte försöka smärtlindra med det jag vet hjälper för stunden. Någon annan här slutade både med A och snus samtidigt, det vågar jag inte göra, även om jag vet att det hade varit jättebra för humöret att även bli fri från den drogen. Det får bli lite senare när det här fungerar lite stabilare. Fördel nu är ändå att det går betydlig mindre snus :-)

Var igår förbi hos en kompis som jag haft lite dispyter med som gjort att vi nästan tappat kontakten för vi har haft ett antal diskussioner via sms där vi haft olika åsikter som gjort att jag ledsnat. Jag bestämde mig för hälsa på kompisen och sitta på uteplatsen och prata, även lite om det vi bråkat om. Utan att bråka. Man måste ju inte tycka exakt likadant i exakt alla saker. Kan vara kompisar ändå. Det kändes jätteskönt efteråt, som att en av stenarna som ältar runt i huvudet försvann :-)

Jag har ju massa böcker av olika sorter som ligger och skriker på att bli lästa, eller viskar åtminstone. Jag skrev häromdagen att jag började läsa en roman (först på mycket länge). Och nu har jag verkligen börjat sluka den, det känns skönt, som ”förr i tiden”, när jag kunde ligga, sitta och läsa böcker i timmar. Drogerna tog ifrån mig den vanan också tror jag. Eller, jag bytte ut det mot droger. Kan ju förstå att jag har varit på ett sluttande plan länge, där jag bytt ut mycket mot ruset. Skulle nog mycket väl kunna slutat riktigt illa. Det har väl egentligen gjort det. Botten.

Skönt jag är här igen. Och skönt det är dag 5 nu. Boken kommer ta slut, men det finns fler, och jag kan nog gräva lite i min historia och hitta andra aktiviteter som jag tidigare tyckte om, att göra själv eller med vänner.

Nu sitter jag här med morgonkaffet, och lyssnar på väderleksrapporten på radion. ”Fiskebankarna, syd utsira, tidvis regn, måttlig sikt”. Skönt att väderleksrapporten låter likadant varje morgon hela året ;-)

När jag piggnat till lite mer ska jag ta en morgonpromenad till skogen och köra ett kortare joggingpass. Ute är det mulet och svalt. Exakt hur dagen utvecklar sig sen vet jag inte, men jag ska hålla mig lagom sysselsatt. Och jag ska inte dricka.