Klockan är nu 12:40 lokal tid (Thailand). Har inte druckit något idag, "än"! Fruktansvärt darrig i fingrarna och illamående, har spytt ett par gånger. Rastlös och kan knappt sitta stilla!

Jag har de senaste 20 åren druckit i stort sett varje kväll. För mycket men ändå alltid haft full kontroll på allting, aldrig några problem. För några månader sedan förlorade jag dock kontrollen helt och började dricka dygnet runt. Den senaste månaden har jag bara druckit, kollat på Netflix och suttit och läst här i forumet. Jag måste göra något åt det nu innan det är för sent men vågar inte sätta några mål. Har väl mest tänkt ta en nykter dag i taget och se hur det går!

Men hur f*n ska jag klara det? Varje timme känns som en hel evighet!

Heja dig som du kämpar och bara gör, starkt! Och skönt att du känner av fördelarna, notera och fokus på dem så ser du att det blir bättre och bättre. Att verkligen hänga i små saker som är skillnad mellan dricka och inte dricka har betytt jättemycket för min nykterhet. Samlare delux av de små tingens glädje, har jag blivit!
@andrahalvlek är den goda elefanten i det här rummet, helt klart. 😍🙏🏻
Ta en dag i taget, kram! 🌱

@Kennie skrev:"Det är också skönt att inse tycker jag, att man inte behöver förändra hela livet, bara vad man dricker."

Jag var lite orolig för att jag skulle behöva förändra en del bra grejor som jag vill ha kvar som tex Netflix eftersom det var så förknippat med att dricka. Eftersom så många kvällars avkoppling är just Netflix så skulle jag ju få problem med att ersätta det med något annat. Men det verkar ju fungera så det är jag verkligen tacksam för. Jag vill helst ha allting precis som tidigare, förutom alkoholen då, och sen bara lägga till en del andra bra grejor.

@Miss Mary Poppins skrev:"Skönt att höra 🙏💚 Imorgon måste du väl vara på den säkra sidan. Har varit lite nervös kring biverkningar men det låter som att det värsta borde vara över. Tänk på natrium nu när du dricker vatten och svettas. Får du muskelkramper så käka lite chips och annat salt. Inget fel på att lindra lidandet med Värktabletter 💚🙏🌸

Här har jag precis slutat jobba. Tänkte baka lite rawfood chokladbollar."

Känns som om det värsta är över rent kroppsligen. Ser till att äta salt, på ägg m.m. Har börjat äta en del salta snacks som mellanmål, lite småhungrig hela tiden trots att jag äter ordentliga måltider nu:-) Chokladbollar är gott, det får jag fundera på!

@Miss Mary Poppins skrev:"Ser du svensk tv där?"

Mycket sällan! Har många svenska kanaler men ser sällan på dem.

@Sattva skrev:"Följer dig också. Du kämpar verkligen! Häng i💪
Så blir jag supernyfiken hur det är att leva där? Du bor där permanent?"

Tack Sattva! Ja, jag bor här permanent sedan drygt 10 år. Har inte varit i Sverige sedan sommaren 2017, semester där i 2 månader då.

Att leva här är underbart. Vädret är toppen, bara en sådan sak som att varje morgon ta en kopp kaffe på balkongen. Sen gör ju klimatet att det alltid är fullt med folk ute, alltid ett vimmel med folk som håller på med allt möjligt. Alltid något intressant att titta på. Mycket är ju så annorlunda för en svensk. Innan jag flyttade hit så åkte jag hit på semester varje år, ofta flera gånger per år. Efterhand så blev det längre perioder åt gången så till sist ville jag ha ett eget ställe här och köpte min lägenhet. Efter det så var det inget stort steg att stanna här permanent. Men det tog många år innan jag kunde ta en promenad genom stan från A till B utan att hela tiden stanna och titta till höger och vänster på allt som var nytt. Det händer fortfarande:-)

Sen har vi ju maten här som jag älskar. Det finns så mycket god mat. Men även en del som för mig är helt oätligt. Men man får prova sig fram tills man hittar sina favoriter. Jag gillar att testa det mesta och gillar man det inte så ger man det till hundarna som finna överallt. Sen köper man något annat och det smakar bra. Priserna här gör ju att det inte är hela världen om man får prova sig fram lite.

Men jag är inte rädd för att testa det mesta och det är ju enda möjligheten om man vill veta om man gillar det. Jag har även ätit mängder av "konstiga" grejor som tex grodor, helt ok, smakar kyckling, men för lite kött och svårt att komma åt, så bättre och enklare att äta kyckling.

Olika typer av friterade insekter, gräshoppor, flugor, skalbaggar, maggots m.m. Det mesta helt ok förutom maggots som är skitäckligt. Gräshoppor är helt ok men har långa ben som gärna vill fastna i halsen. Men det finns 2 sorters flugor som jag verkligen gillar och ofta köper, knapriga och smakar som tacochips, men betydligt nyttigare. Men man måste ju testa för att veta vad som går att äta och som man gillar.

Nu är ju dessa exempel extremfall och det finns så mycket "vanlig" mat man måste testa. Men ändå kul med något helt annorlunda. Jag känner en del svenskar som bott här länge som aldrig ätit någon form av thaimat utan bara äter svensk mat här. Det kanske bara är jag, men tycker man går miste om mycket då.

Sen har vi ju en hel del som inte är så bra här som tex trafiken (över 20 000 döda per år) och korruptionen som finns på alla nivåer. Sen de sociala skillnaderna här, det är helt enormt. I Sverige har väl ändå de flesta det ganska så bra med en ok bostad och mat för dagen. Så ser det inte riktigt ut här!

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om Thailand och hur det är att bo här, men det är kanske lite utanför syftet med forumet.

@Andrahalvlek skrev:"Tack @TappadIgen och @RayongPer för fina ord om min elefantsjäl ❤️"

Helgkram till dig Andrahalvlek 🐘

@Blanka skrev:"Vilken kämpe du är RayongPer! Heja dig! 🤗"

Tack Blanka! Jag kämpar på!

@Se klart skrev:"Heja dig som du kämpar och bara gör, starkt! Och skönt att du känner av fördelarna, notera och fokus på dem så ser du att det blir bättre och bättre. Att verkligen hänga i små saker som är skillnad mellan dricka och inte dricka har betytt jättemycket för min nykterhet. Samlare delux av de små tingens glädje, har jag blivit!"

Tack Se klart. Jag har funderat en hel på det. Speciellt igår när jag satt och tittade på Netflix, det var ingen större skillnad mellan att dricka eller inte dricka när jag gjorde det. Jo, lite skillnad var det men det var bara positivt. Bara en sådan liten sak som att jag hämtade en påse cashewnötter i köket, så gott. Jag åt inga mängder men ett par nötter då och då.

Jag älskar cashewnötter men har inte ätit det på evigheter! I köket hade jag 4 halvkilos påsar som jag fått av min flickväns mormor när vi varit där och ätit middag. Varje gång vi gått så har jag fått en påse för hon vet att jag älskar cashewnötter. Varje gång under flera månader så har jag bara satt påsen i köket men aldrig öppnat någon! Rätt märkligt för jag gillar det verkligen, men har prioriterat att bara dricka. En liten skitsak, men ändå. Man börjar ju verkligen fundera!

3 dagar nykter

Gick och la mig 22:30. Tog lite längre tid att somna än dagen innan, men var inte lika utmattad igår. Har läst att många andra har problem med det också, dessutom var just problemet med att somna snabbt på kvällarna en av anledningarna till att jag alltid druckit. Så det är något jag har räknat med och jag får försöka lösa det på något annat sätt.

Men sov otroligt bra när jag väl somnade. Gick upp på toa mitt i natten, tillbaks till sängen och somnade nästan direkt igen. Vaknade till ett par gånger sen men somnade om direkt igen. Vaknade sen inte förrän 08:10!!!! Så länge har jag inte sovit många gånger! Men förmodar att kroppen behöver återhämta sig.

Vaknade pigg och det kändes rätt så bra. Inget sug varken under natten eller när jag vaknade. Inget illamående varken då eller senare. Men det verkar som om jag den här natten någon gång svettats rejält för kudden var i princip genomblöt. Men inga svettningar när jag vaknade utan det kom tillbaks ungefär en halvtimme efter jag gått upp och satt på balkongen där det var förhållandevis svalt.

Som vanligt, kaffe, cigg, 2 ägg, vitaminer m.m. Kändes bra!

Fortfarande lite darriga fingrar, kanske marginellt mindre än igår, men en liten besvikelse för jag hade räknat med att det skulle vara betydligt bättre. Men inget illamående så det var ju positivt i alla fall. Känner mig helt normal i knoppen idag! Skönt!

Fick för mig att jag skulle ta och väga mig och har gått ner drygt 2 kilo på dessa dagar!!!! Har vägt 84 kg de senaste 6 månaderna och väger nu strax under 82 kg. För mycket det också för borde ligga på 78 kg otränad och ca 80 kg med lite mer muskler. Funderade först på om det berodde på att magen tidigare alltid var full med öl som nu försvunnit. Men det går inte riktigt ihop för det är inte så lång tid jag druckit öl för innan var det bara sprit som gällde och då vägde jag lika mycket. Och nu äter jag ordentligt och dricker mängder med vatten, förmodligen mer vätska totalt nu än när jag drack sprit. Vet inte om kroppen binder vatten när man dricker alkohol och det är vad jag svettas ut nu? Är det så, hoppas jag att jag svettas ett bra tag till:-)

Men sen har jag börjat bli lite orolig för att jag inte känt något direkt sug efter alkohol, det lilla jag känt hitintills har varit lätt att avfärda. Jag är lite orolig att det kan bero på att jag varit så fruktansvärt dålig de här dagarna så det har helt tagit över. Jag skriver hela tiden att det känns "rätt så bra", men allting är ju relativt och jag menar egentligen att det känns inte alltför illa.

De senaste månaderna, innan de här 3 dagarna, hade jag ett sug som var helt otroligt. När det första man gör på morgonen när man vaknar är gå till köket och slå upp en vodka och dricka den på stående fot, innan man ens går på toa trots att man verkligen är nödig, då är man sugen!

Jag är lite orolig för att suget kommer senare när jag glömt hur jobbiga de första dagarna var.

Något som dock kan vara till hjälp är att jag vet att jag måste och verkligen vill sluta med alkohol. Kan jag bara fortsätta att minnas hur fruktansvärt jobbiga de första dagarna är, så är det till stor hjälp för det är något jag aldrig vill uppleva igen.

En annan sak som kan vara en fördel är att jag är inte det minsta intresserad av att dricka måttligt för det ger mig inte vad jag vill ha. Samma sak med att bara dricka ibland, det ger mig inte vad jag vill ha! Eller att dricka socialt, det kan jag vara utan, det är förmodligen de tillfällen jag druckit som minst, jag väntade hellre med att dricka tills jag kom hem.

Det enda sätt jag vill dricka på är inte längre att alternativ om jag ska ha någon framtid.

Jag undrar om jag hela tiden skriver alldeles för mycket här? Men för mig fungerar det som terapi, ju mer jag skriver desto mer kommer det upp som jag börjar fundera närmare på, sen skriver jag mer och bearbetar alltihop. Verkar fungera för mig!

Klockan är nu 14:00 här och jag är fruktansvärt rastlös men känner inte det minsta sug.

Anonym26613

Godmorgon 🙏❤

Skriv så mycket du vill och behöver. Din tråd, dina regler. Jag tycker det är roligt att lära känna människorna bakom missbruket så fortsätt så 😊👌💚

Jag började skratta lite hur du beskrev att gräshoppor är goda men långa ben kan fastna i halsen 🤣🙉🙈 Snacka om kulturskillnader. 🤣🤣🤣 Jag har aldrig varit i Thailand men blir lite sugen på att åka dit och se vad du snackar om.

Risken för återfall är stor när man börjar må bra igen. Det finns dock skillnad på missbruk och missbruk. Jag har själv aldrig druckit starkare än vin (glögg är väl också vin?). Och sällan mer än en flaska, oftast mindre. Men det finns många här som har erfarenheter om just återställare och sprit. De kommer att ge dig goda råd ska du se 😊👌

En tips kom jag ändå på. Om man fokuserar sin energi på annat så som att minska vikt och komma i form, så kan nykterheten komma som biprodukt. Så fortsätt väga dig och kanske mäta rund midjan så du kan mäta dina framsteg. Fungerar inte för alla, men för mig 😊🙏💚

Hoppas darrningen slutar snart.

@Miss Mary Poppins - Ok då skriver jag på, för tycker det ger mig mycket.

Kulturskillnaderna är enorma och det tycker jag verkligen är intressant. Men en annan grej som tar lite längre tid att märka än om man bara åker hit på semester. När man verkligen lär känna lite Thailändare på riktigt, är hur mycket vi ändå har gemensamt.

Tycker verkligen du ska åka hit, tror inte du blir besviken. Men vill du uppleva det riktiga Thailand så undvik rena turistorter som tex Phuket. Phuket är perfekt om man vill ha en sol och badsemester, men det är inte det riktiga Thailand man kan uppleva där.

Risken för återfall är något jag är rädd för när jag tror att jag är säker. Att jag när det gått en tid tänker att det var ju inga problem att sluta dricka, så bara att ta en drink ikväll och sen fortsätt vara nykter som om ingenting har hänt. Det är något jag inte tror att jag klarar utan då kommer jag bara att fortsätta dricka igen.

Fokusera min energi på annat har jag tänkt. Vill komma igång och träna igen, framförallt börja simma varje dag för det är något jag verkligen saknar.

Anonym26613

Tack för tipset. När covid lättar så återkommer vi till reseplaner och då kan du tipsa om en bra stad och reseplan hoppas jag 😉😊

Din rädsla är befogad. Jag har snubblat många gånger. Och det är så mödosamt att resa sig igen, att jag bestämt mig att aldrig börja dricka igen. Men jag är också rädd, så klart 💚🙏

Simma i Thailand låter lyx. Här hoppar folk i isvak och jag kan inte förstå det 🙈😅 jag simmar inte i Sverige ens på sommaren. 🙉🤣🤣🤣

@Miss Mary Poppins - Absolut, det gör jag gärna när du är redo och det går att resa igen.

Jag är verkligen rädd. Jag är helt säker på att jag kan klara mig ett tag. Men sen när vardagen kommer tillbaks känner jag mig osäker. Lite svårt att förklara, men jag ser detta som ett projekt jag ska genomföra och det är något jag är duktig på. Men sen när det är fixat blir jag osäker på vad som kommer att hända.

Jag är som du och simmade aldrig i Sverige! Men här! Det har vid ett par tillfällen hänt att det nästan var för varmt i vattnet, men oftast är det helt perfekt. När jag tänker efter är det nog drygt ett år sedan jag sist badade i havet! Då behöver jag ändå bara ta hissen ner, korsa gatan och hoppa i! Jag har verkligen strulat till det! Jag har det alldeles för bra för att hålla på så här! Men nu blev jag sugen på att bada!

Anonym26613

Ja gå och bada människan!!! Bada för oss alla!! 🙏❤👌

Vet du, kan du vara nykter en (1) dag?
.
.
.
.
.
Ok?
.
.
... då löser du det. För vi kan bara vara nyktra IDAG och det är ingen ide att idag oroa sig om nästa torsdag. Det tar vi då! 💪💚💪💚💪

@Miss Mary Poppins - Jag ska gå och bada, var så säker på det. Så fort stranden är tom på folk som festar. Så nästa vecka. Fast måste leta upp mina badbyxor först:-)

"Nykter en (1) dag" = "IDAG ". Där gav du mig verkligen något att tänka på!!!

Jättekul att höra om livet i Thailand! Här skrivs om lite allt möjligt faktiskt som finns i våra vardagar! Din vardag råkar ju bara vara på andra sidan jorden typ🤩
Så härligt att kunna bada varje dag! Här har våren äntligen kommit, iaf till den lite södra delen av Sverige där jag bor🌞

@RayongPer skrev:"Något som dock kan vara till hjälp är att jag vet att jag måste och verkligen vill sluta med alkohol"

Det är en enorm skillnad när man verkligen har bestämt sig. Inifrån och ut. Jag upplevde inte heller att jag hade några större problem med att sluta dricka. Trots att jag tidigare inte ens har haft en hel vit månad, och kontrollerat drickande spårade alltid ur. Jag hade verkligen bestämt mig.

Du skriver absolut inte för mycket - du ska skriva precis så mycket som du vill och behöver. När man skriver tvingas man sätta ord på tankar och känslor, och det fungerar som en självterapi. En annan fördel är att du kan gå tillbaka och läsa din tråd från början när alkoholdjävulen börjar viska i ditt öra ”det var nog inte så farligt, du är nog inte alkis, lite kan du nog dricka”.

För de prövningarna kommer, var beredd på det. Alkoholdjävulen bidar sin tid och slår till när du är som sårbarast. Stress, oro, men också en känsla av att vilja fira något, kan vara en trigger.

Keep up the good work!

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Det är en enorm skillnad när man verkligen har bestämt sig. Inifrån och ut. "

- Det är precis som jag har funderat. Från att ha druckit enorma mängder i princip dygnet runt till att tvärvända och dricka ingenting utan att i princip känna något som helst sug. Tidigare när jag har försökt hålla upp lite eller dricka lite mindre så har nog aldrig avsikten innerst inne varit att sluta helt. Tror att jag egentligen då ville fortsätta dricka men samtidigt ändå insåg att det var ett problem.

@Andrahalvlek skrev:"Du skriver absolut inte för mycket - du ska skriva precis så mycket som du vill och behöver. När man skriver tvingas man sätta ord på tankar och känslor, och det fungerar som en självterapi. "

- Precis som jag resonerar och det hjälper verkligen. Tidigare när jag försökt hålla upp eller dra ner så gjorde jag bara det. Försökte bara hålla upp eller dra ner, men gjorde ingenting annat. Mest försökte och kände ett sug hela tiden.

@Andrahalvlek skrev:"En annan fördel är att du kan gå tillbaka och läsa din tråd från början när alkoholdjävulen börjar viska i ditt öra ”det var nog inte så farligt, du är nog inte alkis, lite kan du nog dricka”. "

- Säkert en bra ide. Det ska jag absolut göra.

@Andrahalvlek skrev:"För de prövningarna kommer, var beredd på det. Alkoholdjävulen bidar sin tid och slår till när du är som sårbarast. Stress, oro, men också en känsla av att vilja fira något, kan vara en trigger."

- Jo, jag vet och försöker förbereda mig mentalt på det. Hoppas bara det dröjer tills jag återhämtat mig mer och fått lite mer krafter.

Projektet.. Känner igen det du skriver om att det inte är något större problem att fixa "projekt bli nykter", att det svåra börjar när man känner att man klarat det. Jag hade en motivationsdipp när jag började känna mig trygg i nykterheten. Det gick över, och under tiden jobbade jag med att acceptera att livet är lite tråkigt ibland när man inte använder sig av någon quick fix som alkohol. Men en långsammare och mer pålitlig livsglädje spirade fram. Jag insåg att det fanns mycket annat som gör mig nöjd (och utan att samtidigt göra mig sjuk). God mat, sömn, kaffe, musik, naturen, vänner, efterrätt, allt möjligt upplever jag nu förgyller tillvaron. I början såg jag inte de sakerna. Lite som när man blivit lämnad i kärlek och bara vill tillbaks till det man hade och tänker att ingen annan kommer kunna betyda lika mycket för en. Och så går det ett tag och plötsligt bli man kär i en ny person. Och den förra kärleken bleknar och blir ett minne som inte är så viktigt i ens nuvarande liv.

Om du känner att det är svajigt längre fram kan det kanske vara skönt med antabus eller något liknande. Tror att du har rätt i din farhåga att det kan bli svårt att uppbåda kraft att sluta igen om du börjar dricka, så kan vara bra med en säkerhetslina..

Ha en skön lördag!

@Kennie - En motivationsdipp är precis vad jag är rädd för när jag är "klar" med detta projektet. Jag vet precis hur jag fungerar och när det här är färdigt och jag mår bra så bara släpper jag det.

Men funderar redan mycket på saker som ersättning, god mat, sömn, kaffe osv som du nämner. Nu känns det dessutom som om jag har betydligt mer tid som jag måste fylla med ett vettigt innehåll och trevliga saker. Helst innan det här projektet känns färdigt och jag går vidare.

Gillar även din liknelse med kärlek, det stämmer ju precis!

Annie Grace uttrycker det så bra i sin bok ”Tänka klart” (This Naked Mind). ”Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i det vardagliga”. Just därför känns allt lite trist och meningslöst i början när man har slutat dricka. Jag brukar tänka att det är en typ av psykologisk abstinens. Alkoholdjävulen vill att vi ska ha det tråkigt, så att vi börjar dricka igen för att livet nästan känns meningslöst utan alkohol.

Men, det vänder - ha tålamod! Plötsligt kan man njuta av naturupplevelser, god mat, morgonkaffet, umgänge, musik 😍 Och allt annat som vardagen innehåller och som man antingen har tagit för givet eller dissat under tiden man har druckit, och inte värdesatt ett dugg.

Många av oss nyktra går helt bananas på musik, jag har till och med en låtlista på Spotify uppkallad efter forumet som jag har fyllt med låtar som hjälpt mig att hitta tillbaka till äkta känslor igen. Musik har liksom en direktlinje rakt in i både mitt hjärta och hjärna. Vissa låtar får mig alltid att gråta och andra får mig att hoppa och studsa och skratta av lycka 😍

Kram 🐘

Anonym26613

@Andrahalvlek jag har sett en lista på Spotify med namnet alkoholhjalpen.se 😊👌 har inte lyssnat på den men instämmer. Så skönt med musik! 🙏👍😊❤