@Sländan Nja, jag är nog inte tillräckligt strukturerad när jag skriver. Många ord blir det. Men det går kanske att styra upp och tajta till förstås. Har ingen aning om hur man skriver en bok. Kanske nästa sak att lära sig?

Kram 🐘

@Sisyfos skrev:"Du fokuserar på de goda egenskaperna. Noterar de andra, men verkligen konkretiserar och beskriver framgångar hos dina nära och kära. Även hos dig själv faktiskt."

Du har kanske rätt 🤔 Jag är så hemmablind så jag tror att alla gör så - ser alla fördelar i första hand och accepterar nackdelarna.

Fast jag vet ju samtidigt att många i min omgivning har svart bälte i att gnälla om allt som är det minsta ”fel”. Inte så mycket i min närmaste omgivning tack och lov, men på jobbet tvingas jag dock konfronteras med dem ibland.

Den allra största fördelen med mitt positiva tänk är att båda döttrarna tack vare det har enormt god självkänsla. De vet båda två att de duger bra precis som de är. Fel, de är bäst! Bäst på att bara vara sig själva, oavsett vad de presterar.

Det finns inte heller tillstymmelse till avundsjuka eller rivalitet mellan syskonen, bara genuin syskonkärlek. Där tror jag att min fostran har varit avgörande. Deras pappa är mer snål med beröm, han gnäller en hel del. Äldsta dottern brukar säga att han visar sin kärlek i handling istället för ord. Hon är så klok ❤️

Kram 🐘

Sovit uruselt i natt. Myrkryp från helvetet och tre timmars höneblund gjorde att nattsömnen blev lidande. Vaknade ändå pigg en kvart innan klockradion gick igång kl 6. Taggad. Avverkat min morgonrunda och snart blir det lunchrunda.

Väl på jobbet blev jag varse att det fanns en flaska rosé till mig här på jobbet. Sommargåva från min chef. Den gav jag direkt vidare till en kollega som jag vet är ytterst sparsam med att dricka. Förbannat otyg att ge bort alkohol i present 😡

Rosévinet gav mig ett tillfälle på fikarasten att prata om mitt ickedrickande, helt odramatiskt. Det känns otroligt skönt att jag numer är enbart stolt över mitt beslut, all skam känns som bortblåst.

Kram 🐘

När jag börjar jobba igen i augusti så känner jag en enorm nystartskänsla. Det är nästan så jag vill gå iväg till bokhandeln och köpa en läsårskalender, nytt pennfack och nya fina pennor 😉 Jag får mer känsla av nystart på hösten än jag får i januari, trots att det är mååååååånga år sedan jag slutade skolan. Nu har dessutom båda mina barn slutat skolan för gott.

Oftast handlar nystarten förstås om kost och träning - mer rörelse, nya aktiviteter, nya sätt att äta. Jag får en idé, lägger upp en plan - och sen är det all in. I några veckor. (I bästa fall några månader.) Sen tappar jag styrfarten när vardagsstressen äter upp mig. Och ballar ur. Samma visa varje gång. År efter år.

I höst ska jag lägga ribban lågt, verkligen bara göra sådant som faktiskt funkar för mig och som kommer att hjälpa mig i förebyggande syfte för att motverka stressen. Jag ska inleda en ”streak” med två mål: 12.000 steg/dag och 0 choklad. Thats it. Allt annat i form av rörelse och kost är en bonus. Jag börjar med att jag vill uppnå 25 dagar i sträck, sen får jag se hur jag gör.

Vad det gäller choklad är jag faktiskt på dag 24 idag, tjoho! Men jag slår ihop det nu så att både 12.000 steg och noll choklad blir min dagliga målsättning. Precis som man gör med en runstreak så ska jag uppfylla dessa två enkla mål varje dag. I ur och skur. Om jag promenerar 30 min innan frukost, 30 min på lunchen och 30 min direkt efter jobbet så är jag hemma. Med ljudböcker eller poddar i öronen.

Suget efter choklad är faktiskt obefintligt nu efter 24 dagar. Inte ens förra veckan då båda döttrarna smaskade choklad framför filmen så blev jag sugen. Jag registrerade det, tänkte sen ”ta inte ens en enda bit för då väcker du suget” och sen brydde jag mig inte längre. Socker och mjöl har jag ätit litegrann, men inga enorma mängder. Igår höll jag i en påse polarkakor, men sen tog jag en påse fröbröd istället.

Jag har ju noll intresse för att laga mat just nu så jag fortsätter med fröbröd och kallrökt lax till lunch. Till middag igår och idag har jag ätit fröbröd, inlagd vitkålssallad och pulled pork. Riktigt gott faktiskt. Tisdag-onsdag blir det sallad som jag köper i lilla affären på min gata, en sallad som affärsinnehavaren själv står och gör enkom för mig. Jag har två salladsbyttor som en stående beställning varje tisdag. Sallad, rivna morötter, tomat, kidneybönor, majs, gurka, kokt ägg och kyckling. Bra mat. Jag stöttar hans verksamhet och jag slipper laga mat. Vinn-vinn. Hoppas dock att inspirationen kommer tillbaka snart. Det är ju roligt att laga mat!

Idag har jag köpt tre olika magnesiumtabletter, som jag ska ta samtidigt, och ormsalva med magnesium. Jag har inte tagit magnesium som kosttillskott på några månader, utan att få myrkrypningar, men nu har jag tydligen brist på det igen. Hoppas på snabbt resultat. Det finns inget vidrigare än myrkrypningar i benen, det är OMÖJLIGT att somna. Och utan sömn blir man snabbt knäpp.

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Jag får en idé, lägger upp en plan - och sen är det all in. I några veckor. (I bästa fall några månader.) Sen tappar jag styrfarten när vardagsstressen äter upp mig. Och ballar ur. Samma visa varje gång. År efter år."
Vilken tur att det inte gäller allt! Jag tänker att nykterheten också börjar med en ("omöjlig") idé, och den har du ju fixat fint!💗 Så, även om jag tror på "en sak i taget" så fixar du 12 000 steg och 0 choklad också om du vill, inget av det är ju helt nytt för dig.
Jag måste också säga: Jäklar anåda vilken promenerare du är!!! 12 000 steg på 90 minuter! Där slår du mig med hästlängder, jag som tycker jag går raskt med mina ca 100 steg/minut 🤔😅. Fast nu är det ju ingen tävling, vi promenerar ju för att må bra, så det var bara en reflektion 😊😅.

Det låter så härligt med din nystartskänsla, din positiva energi inför nya jobbet! Jag blir så glad för din skull 🧡.

Ha en bra dag!
Kram!

@Soffi Nu går jag ju mer än 90 minuter per dag - till och från bilen, upp och ner i trappor, runt i affären, till skrivaren. Många gånger. Alla steg på en dag räknas. Men de planerade promenaderna behövs för att få ihop totalen. På 30 min får jag ihop cirka 3.000 steg, så vi ligger på samma tempo.

Och jag håller med, nykterheten har blivit naturlig för mig. Klarade jag den livsstilsförändringen så klarar jag allt typ. Att promenera och inte äta choklad känns dock inte lika viktigt i stunden som alkoholstoppet. Så jag får nog mer jobba med vanans makt där. Och göra det lite organiserat i början för att verkligen få till det. Annars känner jag efter för mycket, ”Äsch, det regnar ute”, ”Nä, jag sover en halvtimme till istället”. Nej, nu gör jag det här. För att jag mår bra av det - nu och på sikt.

Och det är fascinerande hur bortblåst chokladsuget faktiskt är efter 24 dagar helt utan. Trots att jag verkligen var en storkonsument. Jag bytte ju alkohol mot choklad typ. Så länge jag låter bli helt är det ingen större kamp längre. Precis som med alkoholen. Jag har inte ersatt med något annat heller, istället är jag mer noga med måltider och mellanmål. Aldrig låta blodsockret totaldippa.

Kram 🐘

God morgon, jag älskar också höst-nystart men för mig får den vänta lite… ”skolbörjarkläder” fick mina barn när det var ny termin 😊
Blev otroligt inspirerad nu dock, och ska också försöka jobba med att lägga till istället för att förbjuda.
På kvällen när jag blir sugen ska jag börja äta god frukt och keso. (Inte dyr och mkt fet glass alltså…)
Jag ska härma dig och försöka få till 12 000 steg denna vecka, så jag också får lite koll på hur lång tid det tar (för mig!)
Önskar dig en fin dag 🌱

@Se klart Kul att vi inspirerar varandra 😍 Ja, det är ett smartare sätt att lägga till bra saker än att förbjuda. Och vara medveten om att det handlar om att bygga upp en vana, och att det tar tid.

Chokladstoppet är ju förvisso ett förbud, men där är vetskapen om hur suget funkar viktig för mig. Jag vet att om jag avstår helt från choklad i tre veckor så kommer suget inte att vara något större problem längre. Då får jag bita ihop och ta mig igenom de tre veckorna. Jag får förstås choklad-flashar, som när döttrarna åt choklad precis bredvid mig, men jag behöver inte agera på det! Utan bara lugnt konstatera och påminna mig själv om att inte ta en endaste liten bit. Precis som alkoholen.

Kram 🐘

Tror vi är lika där (också) hålla järnridån brukar jag säga, jag som kunde hålla mig från sött- i åratal- jag bara Inte Åt Sötsaker.
Drack ju socker och tröst istället.
Helt klart behöver jag ett förbud mot glass. Kvälls-glassen.
Har ju gått utmärkt en vecka nu, så jag kör på förutom ett mindre återfall igår kväll när jag kom hem och landade i soffan efter lång dag/kväll.
Ha en fin dag!

Det är lite intressant med sötsug tycker jag. Jag har inte varit särskilt intresserad av sött - är en mer saltstänkt brud, men med det här senaste alkoholstoppet kom även ett sötsug som jag inte haft tidigare. Kanske i och för sig skapade mig ett sockerberoende istället, nu när jag tänker efter. Är inte så förtjust i sött så det går att göra sig av med ändå, men det är lite intressant vad kroppen vill med sitt sötsug.
Vad är det vi egentligen behöver och ska tillfredsställa.
Hoppas du håller i dina goda vanor länge i år AH. För mig funkar det tills jag blir för stressad och det är egentligen då det verkligen, verkligen är viktigt att hålla sina rutiner. Men i höst så. Har än så länge semester och jag vet redan nu att hösten blir tuff.

Mitt godisstopp började i söndags. Men jag äter rawfoodbollar med kakao i. Sötning dadlar. Men det behövs så mycket mindre för att bli nöjd. Däremot vet jag inte riktigt hur jag ska tillfredsställa saltsuget. Turkisk peppar är en favorit. Har lakritspulver hemma. Får hitta på nåt.
Men sug ja, det är ju helt klart både kemiskt och mentalt. Tror jag.
Duktigt verkligen att låta bli choklad så länge!!💪💪💪

@Sisyfos För mig funkade chokladen som en viktig ”brygga”. Som tröst och belöning. Sen blev det en dålig ovana, och lite sött väcker mersug hos mig. Det ÄR enklare att avstå helt. Så att vara ytterst återhållsam med socker och vitt mjöl kan nog funka för mig, för att slippa väcka mersuget. Vardagsstressen är ett gissel, men man får prova sig fram för att hitta andra sätt att varva ner.

Kram 🐘

@Andrahalvlek....så mycket intressant att läsa om i din tråd. Så långt du har kommit på din nyktra resa. Härligt!
Jag lyssnar nu till "Skål ta mig fan" men har svårt att koncentrera mig när jag är ute och går. Kommer på att jag tänker på annat. Tror jag ska köpa mig något handarbete tex sticka och lyssna samtidigt det vore kanske något för mig. Det är bra att ha något i händerna.

Ha det fint!

Kram:)

Angående sötsug så arbetar mina nuvarande behandlare även med sockerberoende. En av "mina" gruppkompisar blev nyligen pappa men fick inte bjuda på tårta i behandlingslokalen på grund av detta, så det tas verkligen på allvar. Vi får jättegoda nötter, mandlar & frukt till kaffet istället.
Detta till trots så uppmanas vi alkoholister till att synda med t ex glass och choklad för att ha något att muta belöningssystemet med just under den första tiden som nynykter, så din taktik verkar ha varit helt rätt @Andrahalvlek.

@Blenda Det tror jag också, att chokladen behövdes som en ”brygga”. Men nu har jag snart varit nykter i 1,5 år så nu är det dags att fimpa chokladen för gott.

Minns att min pappa under sina nyktra perioder konsumerade ENORMA chokladkakor. Han åt aldrig godis annars. Jag är precis likadan, köper inte smågodis, choklad eller chips normalt. Tänk att även sådant kan gå i arv.

Kram 🐘