@vår2022 Insikterna ramlar in på löpande band här hos dig, nice 🤩 Det är som jag brukar säga - man blir mer chill som nykter.

Jag brukar beskriva mig som mer grundglad, grundnöjd, grundharmonisk. Det är inga fyrverkerier, men grunden jag står på är mer stabil. Den personlighet man har förändras inte i och med nykterheten, den förädlas snarare. Den vi blev påverkade av alkoholen, både under ruset och mellan rusen, stämmer inte alls med vår grundpersonlighet. Det är min fasta övertygelse. Som nyktra hittar vi tillbaka till oss själva, utan alkohol som filter på gott och ont.

Kram 🐘

Hej @vår
När jag träffade min nuvarande man (många år sen) var det precis så.
Älta grubbla prata precis vid läggdags. Drama, gräl (ibland) och jag ledsen för att han inte ville lyssna på mig.
Det var under en period när jag drack mycket- allra mest nog för att kunna sova. Så deppigt att tänka på när det faktiskt finns medicin för de tillstånden…
Sedan blev det mycket bättre i takt med att jag drack allt mindre. Långt senare började jag dricka mer igen. Men nu är jag här där vi pratar mycket under dagar och kvällar, allt flyter ihop lite men sammantaget är det så att mitt behov av att lyssna och bli lyssnad på, tillgodoses på ett mycket mer vardagligt och bra vis.
Ditt inlägg slog an sån igenkänning, så fint att läsa om dina viktiga steg framåt. Kram 🍂

@Andrahalvlek Ha ha! Roligt sagt att insikterna ramlar in på löpande band😁. Det blir jag glad över att få höra från en veteran som gått igenom så många faser. Och att personligheten förädlas låter härligt och håller med. Är ju inte en annan person men iom nykterheten så kommer den äkta personligheten fram och faktiskt förädlas. Nykterhetstresan innebär att syna sig själv i sömmarna och ta tag i sitt liv, på alla plan, inte fly från dem. Lycka, harmoni och nöjdhet kommer flyktigt i små portioner och när de kommer ska man njuta🥰.
Tack för alla kloka inlägg💕

@Se klart Tack för att du berättade din igenkänning. Det är skönt att få höra andras berättelser och på något sätt bli bekräftad och se att fler varit i samma situation. Det bekräftar även alkoholens verkan och hur sorgligt det kan bli. Så skönt att vara nykter och med ett nytt beteende. Man ska vara rädd om varandra och kärleken❤️

Dag 22 och fjärde veckan startar. Det var intressant att göra en handlingsplan vid risksituationer i självhjälpsprogrammet. Strategierna finns i huvudet någonstans men att skriva ner dem gör det tydligt i hur man ska agera, en struktur. Sedan tillkom strategier som jag inte tänkt på och inte har i huvudet. Ska anteckna mina ”må bra” strategier i min mobil och läsa dem när risksituationer uppstår. Påminna mig om varför jag ska låta bli alkohol och dess konsekvenser och hur mycket bättre jag mår om jag avstår och vad jag ska göra istället. Det var kul. Jobbar med att bla göra handlingsplaner men har aldrig gjort en privat för mig själv.
Ha en fin måndag🌺

Dag 23. Åh vad skönt! Sov äntligen bra i natt och ingen huvudvärk. Ska njuta av det, en flyktig men kort stund av glädje. Mycket i mitt liv just nu handlar om att låta tiden gå, stå ut och vänta på besked. Jag väntar på besked på jobbansökningar jag skickat in ”vi hör av oss inom tre veckor” jobbigt! Jag vill att tiden ska gå så jag fyller på med allt fler nyktra dagar och komma till dag 90. Sedan ska jag i väntan stå ut och tankar som kommer och går. Känner mig ändå någonstans nöjd och lugn, tänk att jag äntligen är nykter och på väg i min resa! Jag som sååå många gånger tänkt att jag måste sluta dricka men lättare sagt än gjort. Jag har druckit längre tid än jag vill erkänna och minnas, men blev påmind av mig själv igår, om situationer dagen efter, med ångest, skam och lätt darrning, och oro om någon kunde se igenom mig. Jag är så glad över att jag är där jag är nu. Det är lättare att stå ut och vänta som nykter. Ska försöka fånga varje liten flyktig stund av positiva känslor, stanna upp, le och gå vidare.
Ha en fin tisdag där ute💕

Dag 24. Nu måste jag titta i appen för att se vilken dag det är😁. Sov hela natten! Ingen huvudvärk. Lite reflektion efter några tidigare diskussioner på forumet. Att signalsubstanserna i hjärnan måste återhämta sig för att komma i balans efter stort intag av alkohol en längre tid vilket orsakar olika typer av symptom som dålig sömn, huvudvärk, ångest, oro, sug mm. Liknande dem i början av alkoholstoppet. Jag har mest haft dålig sömn och huvudvärk än så länge. Mitt sätt att tampas med detta är att jag har läst vetenskapliga fakta, vad som händer neurologiskt, det lugnar då jag vet att det går över så småningom. Jag har även gjort en figur av alkoholdjävulen så att jag har någon att ryta ifrån NEJ mot som @Andrahalvlek rekommenderar😁. När jag pratar med alkoholdjävulen använder jag ännu starkare kraftuttryck🤬 det är därför jag säger djävul, för att få energi och se den för vad den verkligen är, en figur som vill få ner en i fördärvet igen. Denne kommer att kampera med mig ett tag tills hjärnan är i balans. Jag har ännu inte haft någon större fight men jag förbereder mig, för tror nog den kommer en vacker dag. Kanske är det så att när hjärnan är i balans så får andra orsaker till att man har ångest, oro, skam, dålig självkänsla mm plats vilket även det kan göra att man inte mår så bra. Men då finns det möjlighet att bearbeta detta med tillgång till äkta känslor, möjlighet till att läka och förstå de egna känslorna och var de kommer ifrån. Möjlighet till att vara arg, förlåta och försonas och gå vidare i den riktning man önskar och vill.
Ha en fin onsdag💕

@vår2022 skrev: ”Jag har även gjort en figur av alkoholdjävulen så att jag har någon att ryta ifrån NEJ mot som @Andrahalvlek rekommenderar😁”

Det där tror jag är riktigt bra! Själv hade jag en ruskig upplevelse den första natten efter att jag hade slutat dricka. Jag fick en hallucination där det stod en djävul i mitt rum och slog på mig med en kedja. Han såg ut precis som på omslaget till hårdrocksbandet Dios debutalbum ”Holy diver” som kom ut 1983.( googla om du vill) Jag var 13 år när det albumet släpptes och den bilden hade tydligen etsat sig fast i min hjärna. Då hade jag aldrig testat alkohol. Nu dök ”bilden” upp ” live” den där hemska natten. Det kan inte vara något annat än alkoholdjävulen som ville varna mig för vad som händer om jag dricker.😅 Synd att jag inte tog det på allvar när jag var 13 år. Fast nu gör jag det. Fan, jag höll nästan på att bli troende i ett par dagar efter den händelsen. 😂

Sorry för lite ovidkommande dravel om mig själv här i din tråd. 😅 Det jag vill komma fram till är att det hjälper att se alkohol som något riktigt farligt och avskräckande. Och det gör du ju helt klart! Grattis till dag 24!

Kram

@Torn Shit vilken läskig upplevelse du hade 😱 skulle nog också blivit troende😂Riktigt så läskig ser inte min figur ut men tror den djävulen etats i mig nu och den får man ryta åt på skarpen🤬.
Gör absolut inget med din utsvävning, tvärtom mycket givande med anekdoter och roligt, nu i alla fall med perspektiv på händelsen.
Tack💕

Dag 25. Sov hela natten! Dagarna tickar på, skönt! Reflektion: har hela tiden tänkt att jag i fortsättningen ska leva ett nyktert liv och tänker inte på att jag längre fram kanske kan ta något glas om det är något speciellt tillfälle, kanske har tanken flyktigt passerat men inget jag hängt upp mig på. Idag har jag tankar på att det är nykterist som är mitt mål, att aldrig dricka mer, att aldrig utsätta mig för faran att trilla ner i helvetet igen. Har alkoholism i generna och goda förutsättningar för att bli beroende. Att inte utsätta mig för det fruktansvärda självföraktet, hatet, ångesten, att bara vilja försvinna, som ett misslyckande och återfall innebär. Jag är livrädd för det! Men det är ju bra att jag är livrädd för rätt sak, ett första glas och trilla dit. Det vore värre om jag var livrädd för att inte någonsin få ta ett glas till och känna ett rus.
Känner mig nöjd med mitt beslut att bli nykterist och det känna bra, lite spännande. Men jag vet också att jag är i en ”frälsningsfas” som ger mig en kick och motivation att fortsätta, så rustar och förebygger också med att motgångar och triggers kan dyka upp från ingenstans och testa mig hårt!
Ha en fin torsdag och kämpa på🌺

@vår2022 skrev:"Idag har jag tankar på att det är nykterist som är mitt mål, att aldrig dricka mer, att aldrig utsätta mig för faran att trilla ner i helvetet igen. "
Precis så har jag oxå tänkt ända sedan jag tog mitt beslut, och jag känner fortfarande likadant. Jag har en enorm respekt för alkohol, det kan verkligen ställa till det.
Det finns bara ett sätt för mig och för många andra.
Ta aldrig första glaset.
Känna stoltheten över de, jag klarar mig utan gift.
Kram 💕 sländan

@vår2022 ✨ Du är bäst - 25 dagar!! ✨Är imponerad!!
Gillar även dina tankar, funderingar och ditt resonemang. Tur att forumet finns så man kan få ta del av andras resa och bli hjälpt själv.
Jag är uppe på hästen igen, tveksamt men ändock. Vi följs åt! 🧡

@vår2022 Du ska vara glad och stolt 😍 Både över beslutet och över ditt nya nyktra liv, som bara blir bättre och bättre med tiden. Inte bara enklare alltså - utan även bättre! Jag är glad över stolt över dig - för att du på så kort tid verkligen embrejsat ett hållbart tänk. Det är inte synd om oss som inte kan dricka alkohol. Vi slipper dricka alkohol. Vi har genomskådat alkoholmyten. Vi kan använda vår tid, energi och pengar till betydligt roligare saker.

Kram 🐘

Tack så mycket @Andrahalvlek! Kloka ord från dig som betyder mycket för mig. Längtar dit till ett liv som blir bättre, eller rättare sagt det är redan bättre just nu och kan bara bli ännu bättre😀.
Ha en fin fredag💕

Dag 26. Lite orostankar på kvällen följde med mig i sömnen. Sov ok ändå då det inte gav ångestdrömmar. Det verkliga livet pockade på igår. En knepig relation i min familj, där det stöts ut skuld, skam, bitterhet, kränkthet och uteslutande. Vanligtvis skulle vinet flöda för att dämpa känslor för att sedan byta skepnad till ilska, hat och som skulle mynna ut i sms i detta tecken. Jag skulle gått in i fällan som gillrats av vederbörande och kastat in mer bensin i brasan. Nog flög tanken förbi på vin, mer att så brukar det se ut när jag kände att det blev ett tryck över bröstet av stress och oro. Kände mig så lättad av att vara nykter i en situation som denna, enda sättet att kunna hantera denna sorgliga relation. Inte stressa upp mig till max, se gillrade fällor, inte bli psykiskt medberoende, inte bli trampad på, känna efter var min gräns går, vad vill jag, vad sägs egentligen, bemöta det på ett psykiskt stabilt sätt, vad är mitt nästa steg. Att vara nykter är enda sättet för mig att vara självständig och ta mig ur något jag inte vill hamna i eller bli inblandad i för att skydda mig själv från psykiskt nedbrytande och medberoende. Nu kan jag säga att jag är jävligt stolt och tacksam för att jag är och ska förbli nykter på väg mot ett bättre liv @Andrahalvlek.
Nu har jag berättat något jag aldrig sagt offentligt, puh! och antar att det måste ut för att jag själv ska läka. Känner lite skuld och skam för att jag skrivit detta. Något att jobba vidare med psykologen.
Önskar er en fin fredag🌺

@vår2022 det är fint att läsa ditt inlägg. Wow!
Vilken härlig känsla du ger uttryck för och imponerande med din ärlighet. Önskar att jag också börjar våga lyfta lite på gamla mossbelagda stenar i mitt inre så småningom.
Allt ska få ta sin tid har jag lovat mig själv.
Är ju fortfarande ny i nykterheten och måste bearbeta abstinensen först, sen gräva lite djupare. Hoppas få uppleva känslor liknande du beskriver.
Ha en härlig fredag!
Kram

@Illaute Ja det bara kom! Men har bestämt mig för att i detta forum sätta ord på sådant som trycket mig, terapi i sig, och se vilket beteende skuld och skam känslorna ger och om jag kan härbärgera dem så de inte tar ned mig för djupt, en mental träning. Detta är en slags dagbok för mig som jag kan gå tillbaka i. Ja, det är bra att först komma ur abstinensen så att det inte gungar för mycket när man börjar ta itu med dessa saker. Har hållit borta tuffa tankar så länge jag kunde för att bli starkare men visste att det kommer att komma snart, igår. Har även stöd från min man och andra anhöriga. Ska lugnt, stilla och sansat fundera på nästa steg.
Vi hjälps åt! Kram

@vår2022 Bra! Man ska alltid sova på saken. Helst flera nätter. I nykterheten funkar våra hjärnor bättre, så att de kan processa problem medan vi sover 🙏🏻 Att sluta dricka är steg 1. Att ta itu med allt det andra, som har fått oss att dricka, är steg 2. Alkoholen är oftast bara ett symtom - vi måste hitta grundorsakerna. Men allt får ta den tid det, vi har inte bråttom. Och forumet är ett perfekt ställe att sätta ord på vad man tänker och känner. När man sätter orden på pränt så börjar de nästan resonera med sig själva - och man kan dessutom få någon annans input 🙏🏻

Chill helgkram 🐘