Dag 27. Sov hela natten, skönt. Mycket energi och tankeverksamhet går till att kommunicera med en närstående. Vi har olika berättelser om sådant som hänt och jag önskar att det kan få vara så och att vi kan respektera varandra ändå, vi känner och upplever saker olika, vi får acceptera det. Vederbörande vill inte acceptera detta och lägga skulden på en inblandad för att själv bli fri från skulden. Det slutar med att jag hamnar i ”ute i kylan” då jag inte vill göra som vederbörande vill. Ett straff för att skapa skuld hos mig. Har gått långpromenad med hundarna och suttit ute och tittat på en fotbollsmatch. Skingrat tankar och känslor. Väl hemma kommer oron igen, skriver här för att sätta ord på känslorna och låta detta pausa lite. Vad som händer härnäst vet jag inte. Ska försöka träna på att inte gå in i detta för mycket och tillåta mig att ha en skön kväll med god mat, varm brasa och så mycket bättre😁.
Ha en fin lördag🌺

@vår2022 sånt är så jobbigt, men du tänker helt rätt, att träna på att inte gå in i det så känslomässigt. Det är vederbörande som har problem att acceptera att ni tycker olika. Det är hens problem, inte ditt. Lätt att säga men som du skriver öva på de.
Jag tänker ofta, de jag inte kan förändra lägger jag inte ner massa känslor på. De tar alldeles för mycket kraft.
Hoppas att du har fått en bra kväll iallafall.
Kram 💕 sländan

Dag 28. Lite svårt att somna men sedan sov jag bra. Ingen huvudvärk. Tack @Sländan för din kommentar, skönt att få bekräftelse på att jag verkar göra rätt. Det känns skönt att jag mina tankar på alkohol just nu är att ”drick för fan inte nu, du måste ha full kontroll i detta läge” när jag druckit i detta läge tidigare har jag inte hållit mig balanserad med sjuhelvetes ångest som ett brev på posten. Börjar inse att det handlar om något slags medberoende till min nära, ett psykiskt medberoende. Hur mitt mönster sett ut under min barndom och långt upp i vuxenålder. Att ett nej, mothugg, gränssättning inte tolereras och något jag anpassat mig till. Just nu när jag satt gräns får jag dåligt samvete och tycker synd om min nära. Att hen inte förstår vad hen gör då beteendet sätter så mycket på spel, relationer till hela stora familjen. Jag har alltid varit ”diplomaten” fixat relationer, fixat sammankomster, fixat och lagat där det skaver för att tillfredsställa hen och för att hen ska må bra. Mina egna känslor och behov har varit sekundära. Kan se likheter med att besegra alkoholdjävulen, nu måste jag besegra mitt medberoende för att må bra. Inser att detta är ett av mina bakomliggande problem till att jag dövat mig med alkohol, dövat mitt medberoende som jag inte klart sett förens nu. Tänk vad denna nykterhet bidrar med, att komma fram till vad roten till mitt dåliga mående är, annars skulle skiten bara pågå. Jag har sett detta även innan jag blev nykter men jag har inte orkat ta itu med det, druckit för att glömma det men det går inte att glömma, det är en ständig varböld som måste få chans att läka. Nu är det dags för läkeprocessen och dags att ta hand om mig själv, den lilla flickan som liten och den stora flickan som vuxen, det är jag värd i mitt nya liv, livet 2.0!
Ha en fin söndag🌺

@vår2022 jag känner igen mig i ditt medberoende. Jag har hela mitt vuxna liv anpassat mig och gjort som hen i min familj vill, bara för att det blir lugnast så och inte ett sådant liv, som jag mår så dåligt av. När jag blev nykter och började hos en psykolog som jag tyvärr inte tyckte var bra, sa några bra saker iallafall.
Han sa att jag kommer aldrig må bra om jag inte slutar med det här, och att jag är ansvarig för mitt liv. Inte någon annans.
Jag jobbar fortfarande dagligen med de, och det går framåt. Senast var föra veckan då hen ville ha hjälp med en sak just samma kväll. Inget som var bråttom egentligen, jag sa bara nej inte ikväll. De orkar jag inte.
Hen blev väldigt sur och besviken och gick utan att ens säga hejdå.
Den senaste tiden bryr jag mig inte, de är hens problem inte mitt.
Dagen efter ringde hen som inget hade hänt. De börjar ändra sig i hens tänk oxå.
Tidigare kunde de vara helt tyst länge, efter jag sagt nej eller inte håller med hen i saker. Jag måste tycka likadant som hen.
Nu säger jag på en gång, där tycker vi olika. Det är ingen idé att resonera för jag vet att hen gör allt för att övertala mig.
💕kram sländan

@vår2022 skrev:" Nu är det dags för läkeprocessen och dags att ta hand om mig själv, den lilla flickan som liten och den stora flickan som vuxen, det är jag värd i mitt nya liv, livet 2.0!"

Ja, nu är det dags! Och som nykter kommer du ha tillgång till alla dina förmågor så du kommer att klara av att stå upp för dig själv ❤️ Ingen brådska, allt får ta den tid det tar. Rom byggdes inte på en dag.

Någon beskrev det som att vi i vårt förra liv backade - för att ta sats och ta fajten med höjda vapen. Eller kanske hindra andra från att ta till vapen, som medlare. Nu backar vi för att få överblick - och ta en annan väg runt fajten. Walk around är ett smart sätt att hushålla med energi och resurser.

Kram 🐘

@vår2022 Jag har läst ikapp hör lite nu. Vad skönt att du tar tag i livet och relationer som inte är bra för dig. Lättare att markera och tänka rätt nyktert. Hoppas det löser sig.
Jag brukar alltid tänka att jag ska omge mig med människor som ger energi, inte tar. Inte så lätt alla gånger, speciellt inte om energitjuven finns i en nära relation till en. 🧡
Ha en fin söndag! Kram 🤗

@Sländan Bra gjort av dig! Verkar som hen börjar anpassa sig efter vad du säger och vill. Det är ett bra råd att man inte är ansvarig för någon annans liv och det måste sjunka in och integreras inom en själv. Får se hur det utvecklar sig i min relation, förmodligen tystnad och kyla ett tag, hen har så mycket skam i sig sedan sin uppväxt som uttrycks i vrede och ilska, skuldbeläggelse och martyrskap. Enda sättet att komma ur detta är att trösta, be om förlåtelse för att ta bort skuld från hen. Men skedde inte denna gång och jag måste hålla min linje. Något jag misslyckats med många gånger, ungefär som ett återfall, för att skapa lugn ett tag. Det är tufft, men jag ska inte dricka!
Kram 🤗

@Andrahalvlek Ja nykterheten är en styrka som behövs i kärva relationer. Walk around låter bra, spara energi och möjlighet att hinna tänka, känna och vad man ska göra, det ska jag ta med mig. Jag brukar vilja reda ut bakåt för att komma vidare framåt, men i detta fall går det inte, har försökt så många gånger. För att kunna reda ut krävs att man kan respektera olika tänkanden, en vilja att försöka förstå varandra, acceptera detta och ett balansera maktförhållande. Så att backa för att få överblick och ta en väg som är bra för mig är nog bra.
Kram 🤗

@Rehacer Ja man ska inte omge sig med relationer som inte är bra och som tar energi. Som du säger svårare när det är en i en nära relation, inte lätt att klippa detta band. Det finns också en sorg i att det inte fungerar och som jag skulle vilja ha. Får processa vidare och ser vart allt landar.
Kram 🤗

@Rehacer Ja man ska inte omge sig med relationer som inte är bra och som tar energi. Som du säger svårare när det är en i en nära relation, inte lätt att klippa detta band. Det finns också en sorg i att det inte fungerar och som jag skulle vilja ha. Får processa vidare och ser vart allt landar.
Kram 🤗

Hej @vår2022 tittar in hos dig lite. Tänkte på att du skrev att det är helt ok när din man dricker. Får du inget sug alls? Jag gillar ju både öl och vin ungefär lika mycket och min sambo brukar alltid dricka öl när han lagar middagen och sen ta vin till maten. Han har alltid varit måttlig och jag har aldrig sett honom berusad ens. När jag första gången ville ta tag i mitt missbruk lovade han att stötta mig och inte dricka själv men nu gör han det denna gång. Känner att jag får lite sug när han dricker nu och tycker att det vore enklare för mig om även han lät bli. Vet inte om jag kan begära att han låter bli.
Oj, nu blev det en lång utläggning om mig i din tråd, men jag tror du är med på vad jag menar. Hur funkar det för dig även om du mest druckit vin tidigare?

@Illaute börjar med att säga att du får skriva hur mycket du vill i min tråd, tycker bara att det är roligt att vrida, vända och utbyta erfarenheter.

Vad det gäller min man så drack vi nästan lika mycket vin ihop, men han blev inte berusad och kunde sluta i tid, men för mycket även för honom. Jag sade att han måste hjälpa mig och att det innebär inget vin hemma, annars går det åt hel…han gick med på det men att han vill kunna dricka folköl inte starköl. Jag tyckte det var ok och drack inte så mycket folköl. Skulle det vara starköl skulle det nog trigga mer, det får man ju rus av om man dricker fort och många. Folköl ger inget rus tycker jag och triggas inte. Han har börjat dricka mindre av folkölen.

Vi pratar mycket och jag berättar varje dag om hur viktigt det är för mig att vi gör detta tillsammans för att jag ska lyckas och hur bra jag mår av att vara nykter. Det har kommit fram att han tyckt att jag spårat ut många gånger, men han har inte sagt det till mig för han har ju sett min ångest. Dels kanske för att han också velat ha vin varje dag. Det kom också fram att han är orolig för att jag inte ska lyckas hålla mig ifrån alkohol, misslyckats så många gånger. Jag har också berättat alla mina hemligheter för honom, hur jag smusslat, smugit, gömt flaskor, tagit återställare. Allt för att ta bort alla möjligheter att göra det igen. Idag ser han att jag menar allvar och tror på mig och är lättad. Han mår också bättre nu utan våra mängder av vin, även om han inte var beroende på mitt sätt eller var bakis och att han likaväl kan vara utan.

Är han rädd för att det inte ska funka denna gång för dig då han dricker denna gång? Jag tycker inte att det är för mycket begärt att han inte ska dricka och trigga dig, det är något man gör tillsammans och att han ska vara lojal mot dig. Vilket är viktigast, att du är nykter och mår bra och får stöd av honom eller att han ska få dricka och göra det svårare för dig med triggers och riskablare att inte du inte ska orka stå ut? Prata med honom om hur det känns för dig och hur du skulle vilja ha det för att öka alla förutsättningar för att det ska gå bra.

Oj, detta blev långt😁 lycka till!

Vi verkar ha haft det lite lika där i våra relationer med våra män. Han tycker ju att jag dricker för mycket och för fort vilket han påpekat flera gånger. Han har också varit orolig att jag ska spåra ur när vi är borta och det måste ju ha varit jobbigt att känna så. Han har liksom inte ställt något direkt ultimatum att jag måste sluta, men definitivt att jag måste dra ner annars pallar han inte. Jag slutar inte för hans skull utan för min egen. Vill sluta. Det måste komma inifrån mig själv annars går det inte.
Önskar att vi kommer fram till att han också ska dra ner för min skull så jag slipper bli påmind av alkoholen. Han dricker inte på vardagar som tur är. Låter bra att du och din man är i samma båt på väg åt rätt håll. Jag och min sambo for nu åt motsatt håll men vi kanske får ordning på på grejerna så småningom.

@Illaute Det tror jag absolut. Om man kan prata med varandra om allt vinner förhållandet mycket. Vi har hamnat i många bråk i vårt äktenskap men lyckats reda ut och gå vidare för vi vill vara tillsammans. Vi är både lika och olika men vi har lärt oss att förstå varandra genom ständiga samtal. Måste säga att denna nyktra månad har vi kommit varandra ännu närmare, bråken och tjafset under alkoholpåverkan är borta.

@vår2022 låter ju helt underbart! Fina sidovinster ni fått. Härligt. Hopp
9ss att vi också kommer du så småningom.
Jag är ju nynykter. Igen.... Min man är nog lite skeptisk till att jag ska klara det den här gången. Han vill nog helst att jag ska kunna dricka måttligt. Som alla andra. Men Alla andra har inget beroende. Jag har erkänt för mig själv att jag är alkoholist. Han vill nog inte gå så långt att säga att jag är det men han känner ju inte till alla inre krig jag har inom mig när jag tar första glaset. Eller mellan glasen. Vardagarna när det inte är ok att dricka och hjärnan går på högvarv hur man ska få till ett tillfälle att få dricka. Bjuda in nån? Gå hem till nån man vet gärna bjuder? Vad kan jag fira? Osv osv i det oändliga.
Sånt har jag ju bara erkänt för er här.... Vi har nog mycket att prata om han och jag.

@Illaute man bli modigare och modigare av att skriva och prata med andra här. Det smittar av sig att även prata hemma. Skammen minskar. Min man menade också att jag inte är alkoholist bara att det blev för mycket ibland, helst bland andra, inte hemma. Jag säger att jag är det och beroende. Bilden är kanske att man sitter på a-lagsbänken och super för att vara aklkis. Så är det inte men kan bli om det går för långt.

Dag 29. Lite svårt att sova, första fysiska mötet på jobbet efter pandemin. Upp tidigt, 05.45. Fan vad skönt att inte vara bakis och möta sina kollegor på en splitny arbetsplats. Inte känna skam och vara darrig. Känner mig fräsch och har sminkat mig. Älskar mitt nya nyktra jag❤️🥰
Ha en fin måndag🤗