Hej hopp! Lördag och jag mår fint!
Var lite nere igår och off. Hade lite ångest och kände mig slutkörd. Vilade därför och lyssnade på kroppen, för att ladda om. Det blev väldigt uppenbart att förr hade jag ”laddat om” genom att dricka extra mycket vin för att vara avslappnad och sovit extra dagen efter…. Nollställa mig liksom. Så dumt när man tänker på det.
Hursomhelst känner jag mig pigg idag! Sprang en lång löptur i morse. Och hade även energi kvar till att hänga med barnen hela dan. Lovely 💕

Dag 57

@AkillesU skrev ” Var lite nere igår och off. Hade lite ångest och kände mig slutkörd. Vilade därför och lyssnade på kroppen, för att ladda om. ”
Jag tror att nyckeln för en del av oss ligger just där… jag var trött alltså vilade jag. Hur svårt är det egentligen. Väldigt svårt som förälder ibland skulle jag vilja säga. Läste början av din tråd AkillesU och tänker på din fråga om hur länge man är småbarnsförälder. Det var lättare när barnen blev äldre, men även då och fortfarande så är min tid inte min egen. Det händer fortfarande att när man utmattad ska vila så måste man ladda om och uppfylla någon annans behov. Det är rätt utmattande. Det är ju inte barnens fel alls, men ett mönster hos mig. Jag tycker att du gör det så bra - jobbar med att ta hand om dig istället för att ladda om med alkohol. Ha en fin söndag!

Flytta till Spanien…

Tack för dina peppande ord 🙏@Sisyfos
Ja men visst är det så! Barn och familj är verkligen ett heltidsjobb i sig självt. Och jobbar man heltid så har man knappast så mycket tid över för att T.ex. Vila! Den enklaste saken i världen…. Eller inte!

Blev utmattad och sjukskriven till sist för ca 2 år sedan 🤷🏻‍♀️ Var hemma några månader innan jag började jobba igen. De månaderna hemma var verkligen underbara! Har aldrig bara varit hemma. Har alltid jobbat eller pluggat. När jag var mammaledig så jobbade jag med företaget hemifrån (med nyfödd) innan jag började var inne igen efter 6 mån med första barnet och bara 3 mån med andra.
Men när jag nu var sjukskriven tvingades jag äntligen till tid att ta hand om mej själv. (Även om jag hade vissa dåliga vanor också som att dricka lite för mycket ibland).
Jag provade att jobba igen efter det, men det har aldrig varit detsamma. Fick mer sug efter att fortsätta ta hand om mej själv än att jobba så mycket som jag gjort tidigare.

Så för att göra en lång historia kort har vi för 10 månader sedan sålt företaget och flyttat till Spanien! ☀️ (Frågor på det? 😂)

Just nu tar jag därför hand om mej själv och familjen (Plus renoverar ett hus 😅). Men minfullnessen är med mig. Och att lyssna på kroppen gör jag väldigt mycket mer nu än tidigare.

Tjolahopp Dag 61 🙌

@AkillesU Låter härligt med en så stor livsförändring som att sälja företaget och flytta till Spanien🌞😎!

Jag var också utmattad när mina barn var små och gjorde efter det om min livskurs. Var först sjukskriven i månader och började sedan att plugga. Ny utbildning och nytt jobb. Skilsmässa några år senare och tyvärr kom drickandet in i bilden, smått i början och stort på slutet, typ 15- 20 år senare med minst en flaska vin per dag.

Hur som helst började jag ändra kurs i mitt liv från den dagen jag blev utmattad och idag när det är 7 månader sedan jag blev nykter, har jag äntligen lyckats börjat hitta harmoni och ta hand om mig själv på riktigt. Det är fantastiskt hur mycket bättre jag mår nu som nykter med tillgång till mina innersta känslor som nu är äkta, sanna och riktiga. Att jag kan hantera mina känslor på ett helt annat sätt och att jag nu känner närhet istället för distans till min omgivning.

Vad bra att du lyssnar till dina behov och din kropp, det är en konst att kunna göra det!

Grattis till 61 dagar!🥳🌺💕

Grattis till dina 7 månader! @vår2022

Ja känslor blir väldigt påtagliga när man inte har någon quickfix att bedöva bort dem med. Men det är väldigt intressant tycker jag att lista ut varför olika känslor kommer och går. Har verkligen skitdagar och sedan bra dagar. Vill verkligen lära känna mej själv och förstå mig själv bättre!

Dag 63 👑

Halloj!
Kände mig verkligen pigg igår! Hann med en massa saker (utan att stressa). Och jag kände mig nöjd och glad över det + trött och avslappnad på kvällen. Kanske den känslan man egentligen är ute efter ibland när man dricker efter en jobbig dag.
Men tänk vad mycket tid och energi som finns i det här nya livet utan alkoholen. Och som gör att man orkar göra massa roliga och nyttiga saker som man blir trött av på ett normalt sätt. Inga bortslösade dagar på att vara bakis. Eller kvällar där man gått in i dimman…
För bara några år sen längtade jag ut på krogen ibland eller uteservering bara för att man som förälder gör sånt så sällan. Och jag började känna mej gammal. Hade aldrig ”kul” längre.
Men nu när jag ser dom här beachclubsen som dom gör reklam för här nere i Spanien. Eller unga som drar ut och festar så känner jag verkligen inget mer sug efter nåt sånt.
Känns på ett sätt lugnande att inte längta efter nåt sånt, och jag känner mig inte gammal för det. Bara färdig med det.

Jag gör massa andra roliga saker istället. Som att vara mer aktiv med träning, vara social med folk på dagarna och fixa fint i hemmet. Gå ut på middag ibland och äta god mat utan att dricka vin. Cola Zero går utmärkt! Och även efterätten unnar jag mig och ser fram emot istället 😊
Vad är kul och roligt för er?

Dag 68 🌟

Hej, jag skriver under på alla saker du nämner! Plus att jag verkligen gillar många alkoholfria alternativ, som alkoholfritt bubbel och öl, lika gott som jag förut trodde att jag tyckte alkohol var. Kan tänka inför dagar med mycket sociala aktiviteter: Gud så skönt att jag inte dricker! Jag orkar så mycket mer nu, och unnar mig så mycket mer vila när jag inte måste mörka någon bakfylla...

Hejhej! Klarat denna helg också. Möjligen att jag varit svagare på punkten om onyttigheter istället. Alltså godis/chips. Men men, tar nya tag denna vecka!
Sprang precis 5 km, och imorgon så ska jag på ett crossfit pass. Jag håller mig mycket lättare ifrån tanken på alkohol när jag är hälsosam på andra punkter också.
Funderade dock (kanske av vana) att nu på kvällen ska man kanske ta ett glas vin. (What!?! ) skrattade dock åt mej själv bara åt att tänka tanken. Var absolut inte sugen egentligen. Utan det var nog atmosfären som gjorde att själva vanan/tanken kom.

Varvar dagen med thé, jordgubbar och proteinchoklad pudding.

Hej 👋 dag 73

Hejhej! Klarat denna helg också. Möjligen att jag varit svagare på punkten om onyttigheter istället. Alltså godis/chips. Men men, tar nya tag denna vecka!
Sprang precis 5 km, och imorgon så ska jag på ett crossfit pass. Jag håller mig mycket lättare ifrån tanken på alkohol när jag är hälsosam på andra punkter också.
Funderade dock (kanske av vana) att nu på kvällen ska man kanske ta ett glas vin. (What!?! ) skrattade dock åt mej själv bara åt att tänka tanken. Var absolut inte sugen egentligen. Utan det var nog atmosfären som gjorde att själva vanan/tanken kom.

Varvar dagen med thé, jordgubbar och proteinchoklad pudding.

Hej 👋 dag 73

@AkillesU skrev ” Hann med en massa saker (utan att stressa). Och jag kände mig nöjd och glad över det + trött och avslappnad på kvällen. Kanske den känslan man egentligen är ute efter ibland när man dricker efter en jobbig dag.”
Jag tror du har en poäng där. Det är känslan av avslappning jag har velat uppleva. Det tar längre tid för den att infinna sig utan alkohol, men när den då kommer är det så skönt att vara med.
Bra jobbat AkillesU!

Mañana….
Ja, den känslan har jag svårt att många gånger låta tas in. För varje gång jag försöker varva ner och slappna av så blir jag bara trött och somnar 🤣 ungefär @Sisyfos
Men vill känna mig glad, avslappnad och allt det där i vanliga livet , när jag är pigg. Men känns som att det är svårt att bromsa och tagga ner… i vårt stressade liv.
Det var därför vi flyttade till Spanien. Vi ville känna på att leva lite mer Mañana (Betyder imorgon). Alltså att allt inte behöver vara så optimerat i varje detalj och sekund. Utan att man tar det lite lugn, mañana!
Jag är inte där riktigt än, men lär mig mer och mer om att ta det lite lugnare… (utan att somna)

Dag 76 👠

God afton!
Lördagkväll och vi har precis avslutat en grillmiddag med gäster. Det dracks vin och öl men jag drack Cola Zero genom hela kvällen. Det gick bra! Och maten och efterätten smakade gott.
Det var skönt att jag orkade fixa disken (och få vara lite ifred då) och att jag kommer må fint imorgon också.

God kväll! Dag 77 👍

@AkillesU Härlig läsning! Och visst hade du lika kul utan alkohol? Vi som inte kan dricka njuter ju inte bara av typ 2-3 glas… vi vill ju bara ha mer. Hoppas att ditt morgonkaffe smakar underbart idag! Ha en fin lördag🥰🌸

Jag tänker ibland att det är enkelt. Det är bara en grej jag behöver göra för att mitt liv ska vara bra igen. Låta bli alkohol. Lätt som en plätt. Tänk om det kunde vara så enkelt på riktigt. Vägen är ju lite krokigare än så, men det är ju sant. Låter löjligt, men alltid skönt att tänka på och se att man faktiskt kan klara av det när man börjar må bättre. Jag har haft delmål i snart två år utan alkohol. Nu känner jag mig så pass självsäker att jag inte räknar dagar längre. Bara att berömma sig själv för varje litet steg man tar, även om det går några tillbaka ibland. Nån gång kommer man över den värsta tröskeln. Då går det lite lättare framåt. Så fortsätter man utan att bry sig om snedsteg.

Exakt, den där eviga kampen mot att försöka slappna av med bara 2 glas vin…. Den är mycket jobbigare än att stå över helt faktiskt. @Ny dag och det är även så skönt att slippa se fram emot och tänka på alkohol hela tiden som den enda fröjden…. Nu fokuserar jag mer på att njuta av annat.

Grattis till friden! Att känna att du är fri. Det är nog många som vill komma dit. Men som du skriver är vägen alltid krokig. Annars skulle man väl inte fortsätta sträva heller tänker jag…
@BEATNGU

Ägnade lördagkvällen till först ta en löptur vid 22:15 . Det är så varmt nu om dagarna så ska man ut o träna får det bli morgon eller kväll. (Ovanligt varmt här i Spanien för årstiden med runt 29 i skuggan varje dag).
Sedan njöt jag av lite lördagsmys i soffan när barnen och mannen somnat. Skönt och lugnt och jag såg inte fram emot något annat än det. Skön känsla.

Dag 79 👋

Härligt att läsa hur du checkar av både händelser och dagar! Starkt @akilles 🤗
Och jag minns också hur viktigt och skönt det var (och fortfarande är) med de där stunderna i lugn och ro. Att få samla ihop sig själv. Önskar dig en fin dag! Kram.

Jag ÄR även en nära anhörig!

@Se klart @Lavendelblomman

Hej på er och tack för pushning!
Alkohol är ett gift som gör en knäpp verkligen. Och när man får upp ögonen för hur lätt det är att slinka dit eller när man hör och ser andra människor skylla på vad som helst för att dricka (även ”vanliga” utan problem) så ser man hur samhället är uppbyggt kring tron att alkohol är något ofarligt och lyxigt.
Men det är så lömskt!
Det är så många som får sina liv förstörda. Både barn och vuxna. Och många som inte får rätt hjälp att bli fria från sitt beroende. Många vill ut men få klarar det.
Och det finns väldigt lite hjälpmedel om man inte är stark själv och verkligen har bestämt sig.

Jag talar av egen erfarenhet både från mig själv. Jag kanske inte är någon alkoholist i den klassiska bemärkelsen. Men visst sjutton har jag missbrukat drycken.
Genom att bedöva mig själv och genom att ha använt alkohol som en sorts medicin mot både stress och ångest.

Har även erfarenhet från en väldigt nära släkting - min lillasyster. Som är mer en klassisk alkoholist. Har hamnat på diverse kliniker och akutmottagningar. Hon har varit på botten om och om igen. Hon kravlar sig upp men ramlar hela tiden tillbaka. Hon lämnar prover på beroendemottagningen en gång i veckan för att kolla levervärden mm. och hon kan be om antabus, men lika gärna skita i att ta dom. För hennes beroende gör att hon ena stunden vill sluta och den andra inte. Och det finns ingen som kan tvinga henne till något. Hur många ororsanmälningar alla i hennes omgivning än gjort och hur mycket hon än skadar sig själv.
Förra veckan försökte hon supa ihjäl sig igen. Alkohol ihopblandat med annat…. Hon hamnade återigen på någon avdelning. Ett till rop på hjälp (av många tidigare rop)… Men så fort hon var på benen släppte dom iväg henne… hon är ju vuxen. Inget tvång till nånting….
Och jag går bara och väntar på att hon ska dö… liksom övriga kring henne.

Alkohol är inte något ofarligt och glamorös! Men sprittillverkarna och samhället bygger upp en förskönande bild där vin och drinkar verkar så oskyldiga. Men jag tror att det är det allra farligaste.
Det är det som vaggar in dig i träsket i tonåren. Och som gör att en del blir fast. Brott, våld och självskador utförs ofta med alkohol i kroppen….
Man är verkligen maktlös både som offer och anhörig.

Dag 80 😤