Hej Vidare livet! Imorgon har jag varit nykter i 7 månader och och jag är redo att ha min tråd hit. Jag har döpt den till ”Min värderade riktning”. En värderad riktning är ett begrepp inom ACT (Acceptans and Commitment Therapy) och syftar till att formulera det som man tycker är viktigt i livet att sträva efter och uppnå, sina värderingar, och utifrån dessa skapa en riktning. Det är ingen slutdestination, utan en riktning, som man följer och är inget man någonsin kommer att bli färdig med, livet. Det handlar också om att hitta ett förhållningssätt till livet som hjälper mig att vara närvarande och handskas med tankar och känslor och leva i enlighet med mina värderingar. Mindfulness är en del inom ACT som hjälper mig att vara mer här och nu, mer närvarande, öppen och mottaglig för mina känslor och tankar och att utveckla en acceptans och förståelse för mig själv och därmed också för andra.

Jag önskar alla en fin tisdag och att dagen blir som ni önskar🌷💕

@vår2022 Välkommen hit! 🤗 Det har varit härligt att ha fått följa din resa fram till tills nu. Helt grymt bra jobbat! Resan fortsätter ju , men med fokus på just livet som det är UTAN droger, som det helt riktigt står i beskrivningen av forumsdelen.

Ha ett underbart liv! Kram

Välkommen! Håller med @torn, det har varit härligt att följa dig och även den generositet du visar mot andra i form av tid och engagemang. Fint! 🌸
Här både händer det grejer
- och händer inte så mycket grejer. Alltså kring drickandets vara eller inte finns det inte så mycket mer att säga. Men det finns ju med oss på olika sätt, allra oftast genom att vi - eller jag - hajar till och inser hur mycket jag begränsade mitt liv medan jag drack.
Det är härligt att vara här på den ”andra sidan” 🥰

Tack så mycket @Torn💕. Ja, resan fortsätter utan alkohol och det är härligt att ha fått möta våren 2022 som jag drömde om och i den värderade riktningen jag hade den 25 oktober 2021. Nu ska det bli härligt att få ta emot sommaren och resten av årets årstider.

Kram🌺

Tack @Se klart💕. Ja, livet har gått in i en annan fas och tankarna på alkohol är mer som du säger att jag hajar till på hur jag levde och hur jag orkade leva så. Jag var effektiv även när jag drack, men nu kan det bli för effektivt😂. En bättre version av vår2022 som inte måste göra allt på en gång, det hinns med och då tar inte krafterna slut.

Ha det gott!🌺

Tofu på besök

@vår2022 Det låter som du är på en spännande resa. Det där med mottaglig för dina känslor låter intressant. Det är nog först nu för mig detta börjar ta fart på riktigt. Mer pga input från alla kloka här än att följa något som ACT. Blir spännande att höra mer och lära sig lite om detta. Välkommen hit 🤗

Välkommen Vår22 💕Det har varit fint och inspirerande att följa dig. Framförallt hur du har peppat andra här på Forumet. Alltid positiv, och stödjande. Ibland kan ett svar på Forumet betyda oerhört mycket. Det kan göra stor skillnad, att någon faktiskt bryr sig om hur någon annan har det. Bra jobbat🌟Kram🤗🤗

majken_r

@vår2022 Vilket fint trådnamn, och anledning till det. Riktning är ett väldigt fint sätt att leva efter. Blir annorlunda än mål inom mig. Gillar också intention. Nåja, stort grattis till dig. Glad att du finns🙌🏼❤️

@Tofu på besök Tack!💕. Ja, ACT är intressant, vad kul att du också tycker det. Kom i kontakt med det första gången för drygt 10 år sedan då det var en metod som användes i projekt jag drev och jag fick en inblick i det och det har följt med mig sedan dess. Jag är öppen för alla möjliga terapiformer och har provat olika terapier, har sedan försökt ta ut det som jag dras till mest av dessa. Alla har gått ut på att få bättre självinsikt/självkännedom och hur jag ska hantera livet.

Sedan jag blev nykter har jag för första gången kunna få ut full potential av detta. Mina processer har hela tiden ”stannat upp” när alkoholen tagit plats i min hjärna och förvridit sanningen, mina tankar och mina äkta känslor. Jag har inte kommit vidare fullt ut. Det är så fantastiskt att äntligen få processa detta som en följetong och inte hela tiden börja om på avsnitt 1. Nu processar jag med att leva i nuet och mindfulness för att verkligen lära mig att kunna slappna av och få acceptans.

Nedan lite om ACT som jag försökt sammanfatta kärnan i, om du vill veta lite mer:

ACT syftar till att hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Det handlar inte om att förändra tankar och känslor utan om att förändra förhållningssättet till de tankar, känslor och minnen man har. Fokus är hur individen vill leva sitt liv. Det handlar om att lägga om sitt perspektiv, att acceptera inre obehag och smärta för att kunna förändra och gå framåt i livet.

I KBT försöker man förändra tankar, känslor och beteenden som är problematiska, här handlar det om acceptans för att stå ut med livet. Man ska inte bara acceptera att man mår dåligt och leva med det. Det handlar om att lära sig att förhålla sig till det som inte går att förändra, då kan du skapa energi och utrymme att göra något åt det som går att förändra.

Ett grundantagande är att vi människor inte bara undviker sådant som faktiskt är farligt eller obehagligt vi undviker också tankar, känslor och minnen som är associerade med det farliga eller obehagliga. Det kallas ”uppelvelsebaserat undvikande” och det har visat sig vara en starkt bidragande orsak till nedstämdhet, ångest, smärta, depression osv. Det kan vara lätt att fastna i grubbleri, känslor och upplevelser. Ångest är till exempel en känsla som många försöker undvika, vilket ofta får motsatt effekt och förstärker ångesten. Man stänger in sig, skjuter upp obehagliga samtal och så vidare.

Man använder väldigt mycket språket för att avväpna och avdramatisera sina tankar, lära sig betrakta sina känslor och se dem som förslag istället för sanningar. Identifiera hur man tänker och pratar med sig själv. Andra centrala inslag är att jobba med acceptans-strategier och mindfulness. Att vara här och nu, inte bli så upptagen med vad som varit eller vad som kommer komma.

Det jag också fastnat för är, att tankar är faktiskt bara tankar och inte sanningen. Det är intressant att förhålla sig så till detta, för om man alltid tar sina tankar för sanningar är det lätt att springa åt helt fel håll och mer ångest. Om man omprövar sina tankar från ett helt annat perspektiv kan mycket hända och man inser att det kanske inte är hela sanningen.

Ha det gott!🌺💕

@majken_r Tack!💕. Håller med, det är inte ett mål man ska nå med livet. Det är mer dynamiskt än så, en riktning man vill ha i sitt liv. En resa som aldrig tar slut och som kan ändra riktning allt eftersom. Inte ett mål som ska uppfyllas och stressas till, lätt att det blir platt fall när målet är uppnått. Man brukar väl säga att det är vägen dit, inte målet som är viktigt. Sen har jag vissa delmål i livet, som att vara nykter 3, 6, 9,…månader och sedan resten av livet, målet blir väl att vara det tills jag dör😂. Nä, det är nog mer en livsstil/värderad riktning jag nu har att vara nykter livet ut. Jo, men vissa mål finns jag vill uppnå, inom en viss tid, men det är bara kortsiktiga mål men inte övergripande mål för livet.

Ha det gott!🌺💕

Har denna vecka dragit ned på mitt tempo då jag märkt att jag kört på för effektivt flera veckor i sträck, vilket gjort mig trött och lite stressad. Jag har skrivit ned mina ”projekt” stort som smått, för att slippa ha dem i huvudet som jag annars brukar ha. Betar av lite i taget och tar pauser. Känner mig piggare och det är mycket roligare att dona och grejja.

I trädgården har jag gjort grov- och slitgörat så nu handlar det mest om att underhålla det. Fnular på vad jag ska plantera för blommor i mina krukor och kikar på växter lite här och var när jag är och handlar. Försöker hålla ut tills sista frosten är ur farozonen. Har sått ringblommor och blåklint på några ställen mellan olika sorters sallad, vaxbönor och dill. Det börjar titta fram som små gröna blad under fiberduken. Brukar bli vackert med lite färgprakt. Min fina buskros som jag planterade i höstas har dött av någon anledning i vinter, som jag sett fram emot att den ska växa och blomma. Väntade så på att björken ska få musöron så jag skulle kunna klippa ned den. Ska nog köpa en ny ros och plantera där och skydda den bättre under nästa vinter. Nu är det verkligen vackert i trädgården, spireorna blommar för fullt och blommorna är bländande vita. Rhododendronbuskarna framför huset börjar slå ut och humlorna surrar för fullt i dem. Pionerna växer så det knakar med massor av knoppar och snart slår syrenen ut i blom. Gräslöken frodas i stora sjok i sin hörna och avnjöts till laxryggen, färsk potatis och äggsås igår. Läste ett tips om att klippa halva plantan när den slår i blom, och ta av den andra delen. Då väcker den klippta upp igen. Sedan kan man klippa ned den andra halvan som också växer upp igen. Kryddor som oregano, timjan, fransk dragon och myntan gror härligt gröna. Brukar köpa färdiga plantor av persilja som jag planterar i köksträdgården och som gror fram tills vintern kommer. Vitlökens gröna blast växer så fint i sina rader. Nu är det härligt att vara trädgårdsmästare och pyssla om sina små plantor med kärlek🌱💕.

Nu är det dags för andra koppen kaffe och ladda för en löptur i skogen och sedan en hundpromenad så att även de får sin höjdpunkt för dagen🐕🐕.

Ha en fin kristihimmelfärdsdag!🌺

@vår2022
Blir glad av att läsa din tråd här. Tänk att du kommit så långt på din resa att du flyttar hit! Det är stort & beundransvärt! Men jag misstänkte redan i början att du är en kvinna med en inneboende styrka ❤️
Att läsa om gräslök, spirea, syren, vitlök, ringblommor mm är som taget ur min trädgård! Jag älskar ju som du vet allt som har med blommor och växter att göra. Slukar all information som har med trädgård att göra, så därför ser jag hela din trädgård framför mig som du beskriver den. Jag startade ovanligt tidigt med planteringar och utflyttning av blommor i år. Alltid en gambling, men det har gått bra.. än. 😬 Lever och andas blommor, jord & växter den här tiden på året.
Ska på anställningsintervju nästa vecka på ett företag som har växter som sin business. Kan det bli bättre än att mixa redovisning och växter/blommor?! Tror inte det. 🌻🌸🌱
Ha en fin kväll!
Kram 🤗

Härligt @vår2022 ! Din trädgård låter underbar. Trots rosen. I min hade en hel del dukat under när jag nu kom ut. Tex ett stort pionstånd. Och ett löjtnantshjärta. Och en clematis . Tydligen har det varit en jobbig vinter m mkt fram o tillbaka. Och väldigt torrt. Vill ha mera perenner- tips? Har pion, riddarsporre, daglilja, astilbe, akleja och prästkrage. Tänk att vi har en sån fin tid framför oss nu!

@Rehacer Tack!❤️ Då vet jag ungefär hur din trädgård ser ut😁. Det är kul med trädgård och att läsa om det och man lär sig allt mer hela tiden. Ja, det är lite gamling att ta ut växter, ibland har det klarat sig och ibland inte. Men, det låter ju super med jobbet du sökt! Det skulle verkligen passa dig bra som har ett så stort intresse för växter. Håller tummarna👍👍.

Ha en fin kväll!🌱💕