Nykter höst

Hej,
Har en liten tråd under Vara måttfull. Det funkar nog inte för mig att ”dra ner”, har jag insett. Vågar inte tänka ”aldrig mer alkohol”, men vill vara helt utan i 3 månader som start. Någon som vill följas åt?
Jag kommer skriva lite dagbok här. Min största oro är hur jag ska hantera ångest och stress. Har förstått att A skapar oro och ångest, men har inte riktigt smält det än. Svåraste tiden är 17-19. Har en känsla av att livet blir tråkigt utan A, men vet nånstans att det inte stämmer. Känner mig nervös!

Jag kommer lyssna på podcasts (finns många på engelska om man söker på ”sober”), läsa på om hur A påverkar kroppen, stretcha/träna efter middagen och unna mig en sak (nya kläder eller så) per avklarad månad. Låter lite fånigt när jag skriver det, men så tänker jag.

Om tre månader hoppas jag att jag:
- är piggare & gladare
-mindre ont i kroppen
-lugnare
- jämnare humör
-mindre svullen
- ingen panik/hemska tankar på natten

Är förväntansfull! Någon som vill testa detta med mig? Kram Mollie

Profile picture for user Kattskit

@Mollie87 hej! Jag har planen att vara nykter längre än så men 3 är definitivt ett jättebra delmål som jag delar med dig! Det är läskigt - vad innebär detta socialt, vad ska jag göra istället? Osv. Men samtidigt har man ju faktiskt en möjlighet utan A att faktiskt utveckla sina relationer, sin vardag mycket mer. Jag upplever att A ger en falsk känsla av att det händer saker men egentligen skapar stagnation. Man slutar utvecklas och fastnar i samma mönster.

Jag förväntar mig en tid till att börja med som kommer att vara svår att fylla upp och vissa sociala sammanhang kommer att gå bort i alla fall en tid. Frestelsen blir för stor och min förhoppning är att nykter kunna delta när vänner går ut. Kommer definitivt inte orka med dem när de själva blir fulla som ägg men då är det ju bara att gå hem lite innan dem om så är fallet, tänker jag. :) Men för nu måste jag fokusera på nykterhetsarbetet som jag sett andra här kalla det. Inget blir bättre av att jag fortsätter dricka A. Varken mina relationer eller mitt eget liv.

Profile picture for user Lina. 2.0

@Mollie87 jag är på för 3 månaders nykterhet. Jag tycker du tänker på ett bra sätt och inte att det låter fånigt. Det är viktigt att belöna sig och att se de vinster man gör längs vägen.
En nykter höst är en fin start på vad som kan bli ett nyktert liv.

Profile picture for user less12

@Bebbiii ett tips är att starta din egen tråd också, det blir ett stöd i både framgång och motgång. Finns otroligt fina människor härinne att ta hjälp av.

Profile picture for user less12

@Bebbiii det är du verkligen inte! Finns även möjligheten att vara med på AA möten online, du behöver varken ha mikrofon eller video på om du inte är bekväm med det. Jag brukar bara sitta med och lyssna.

Profile picture for user Kebne1

Heja er! Min första nynyktra tid såg jag till att ha saker att göra hela tiden. Målade om ett rum, sydde, fiskade, sprang miltals, gymmade, spelade Word feud och vilade. Sen unnade jag mig "lyx" för pengarna som gått till alkoholen tidigare. Lite massage, pedikyr, hårföning hos frissan. Sen var jag in här på forumet dagligen och lärde mig massor. Också jättesmart att ta rygg på någon. Jag och @Tikka hjälpte varandra oerhört mycket. Det har varit ovärderligt. Sen gäller det bara att aldrig lyfta alkoholglaset igen! Varmt lycka till till er alla!

Profile picture for user Mollie87

Dag1:
Tänker att jag ska skriva dagbok här. Ledsen, trött och arg idag. Jobbig helg med mycket dramatik och tuffa känslor. Enligt mig då. Är nog rätt överkänslig även om jag inte vill inse det själv. Vill skriva ärligt här, inte ärlig med mina känslor i verkliga livet. Har mått dåligt i många år, blandat med mycket lycka och även tacksamhet. Blir frustrerad, varför kan jag inte ha bearbetat klart saker? Många minnen och känslor som dyker upp. Ångest på nätter. Så besviken på mig själv. Försatt mig i så många farliga och onödiga situationer, impulsiv och destruktiv. Hoppat in i främmande bilar, gått på efterfester med personer jag ”känt” en kväll etc etc etc… Försöker reda i dessa känslor. Alltid varit för ”öppen” och gränslös med främlingar. Vad beror det på? Ett bekräftelsebehov? Blev sexuellt utnyttjad som litet barn. Även våldtagen som ung vuxen. Sedan alla dessa tillfällen när jag haft sex frivilligt eller vad man ska säga men varit full och hög och ångrat mig hemskt efteråt. Även exponerat mig på ett sätt jag ångrar. Jobbat i modebranschen och inte värnat om mitt privatliv etc. Har delat med mig av mig själv på ett sätt jag ångrar.
Allt detta är längesen nu och allt i mitt liv är bra.

Har druckit sedan jag var 13 år så i mer än 20 år. Känns hemskt! Alkohol fanns alltid med i bilden hemma, men upplevde inte det som ett problem, inga stupfulla vuxna etc.

Har svårt för tanken på ett liv helt utan A. Jular, drinkar på verandan, vinprovning med vänner etc etc.

Lyssnar på podcasts, finns många bra och inspirerande.

Ursäkta rörigt inlägg. Ska försöka skriva varje dag. Velar hela tiden, men mitt löfte till mig själv är TRE MÅNADER utan A. Sedan utvärdera. Känner nånstans att jag nog aldrig kommer lära mig att dricka normalt. Mitt mål är ett lyckligt och lugnt liv med min underbara familj som jag älskar mer än allt annat.

Tack.
Mollie

Profile picture for user Lina. 2.0

@Mollie87
Hej! Jag är på dag 10 och det känns bra. Jag brukar falla efter 10-14 dagar men den här helgen ska jag bestämt klara av så jag på måndag kan säga att det är dag 15. Det är mitt största mål idag. Eller delmål kanske.

Jag tycker det är bra att du bestämt dig för 90 dagar. Något slutgiltigt beslut behöver du inte ta just nu. Vem vet, om 90 dagar kanske det faller sig naturligt för dig att fortsätta vara nykter.

Tack för att du vågar dela din historia. Det är så många där ute som delar den med dig. Fler än man vill tro. Ja kanske inte modejobb då men resten.
Det är modigt av dig att skriva orden.

Att använda forumet som dagbok och som en plats att vara helt ärlig på är en bra strategi och en bra träning som man senare kan lämpa över i verkliga livet.

Önskar dig lycka till på din väg 🍀💕

Profile picture for user Mollie87

Tack snälla för ditt fina svar! @Lina. 2.0 Idag känns allt bättre. Känner mig glad att ha en plan! Vad duktig du är som ”stålsätter” dig och längtar till känslan av att ha klarat dag 15. Du klarar det! Jag har läst att det är väldigt vanligt att man faller efter just 2 veckor för då ”slappnar man av” eftersom man klarat sig så länge, men kroppen har samtidigt ett sug kvar. Kämpa på! Jag vill också komma till dag 15 och sen 90! Ha en fin dag och tack snälla för ditt svar och de fina orden. Kram
Mollie

Profile picture for user Mollie87

Dag 2: Allt känns bra! Har lyssnat på ”I can stop you drinking” av Craig Beck. Rekommenderas! Han skriver att de två första veckorna är tuffast, att det är lätt att falla tillbaka, men att det sen blir lättare. Jag har absolut haft veckor när jag inte druckit, men då med vetskapen att jag ”får” dricka igen nästa helg etc. Känns konstigt, men spännande att tänka att jag inte ska dricka på 3 månader (kanske längre). Känner mig också lite fånig som gör så stor grej av allt. Det är det kanske inte. Dricker mig aldrig plakat. Men för mycket och för ofta. Framförallt i hemlighet och ensam. Det är ju inte normalt. Vill känna mig lugnare och slippa stressen av att planera vininköp etc.
Idag känns allt bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mollie87 Craig Beck tillhör mina husgudar. Jag kan rekommendera hans Youtube-klipp: ”StopDrinkingExpert”. Annie Graces bok ”This Naked Mind” (”Tänka klart” på svenska) rekommenderar jag också. Kämpa på! En dag i taget.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hej där och välkommen hit,
Det du skriver som ”fånigt” är allt annat än det, tvärtom är det på riktigt och varningsklockor på att dricka för ofta, i smyg och ensam. Så var det för mig och för många här. Alla är inte på alkis-botten utan tvärtom kan man leva på ett bra tag vid kanten av stupet.
Alkoholism är progressiv. Vi som börjar överträda gränser, fortsätter ofta.
Det som är det bästa med allt- är att det går att sluta. För mig hjälpte det att tänka på begränsad tidsperiod- (3 månader) och en dag i taget.
Nu njuter jag av min tredje nyktra sommar och vet att jag aldrig mer kommer att dricka, och jag har inte mått bättre på många år.
Läs och skriv här! Var rädd om det du har. Kram 🌸