majken_r

@vår2022 Finaste, blir helt tårögd. Du vet, tror jag, vad du betytt för mig, och många här. Glömmer ibland att du själv kämpat med att skapa ett nytt liv🙏🏼🥰 Varm grattiskram till dina 11 månader. Du är grym och supercool ❤️

@vår2022 Stort grattis till 11 månader i frihet! 🤗 Tiden går fort ja, jag har nästan glömt av hur segt det var den första månaden. Men jag vet att jag kände mig otroligt stolt för varje dag som jag var nykter. En positiv inställning, och stolthet är väldigt viktiga parametrar för att lyckas bli nykter tror jag. Och efter att ha följt din resa blir jag bara ännu mer övertygad. 😍

Kram

Tack @Torn❤️. Har en bra förebild i dig gällande att ha en positiv inställning och att vara stolt😁. Din inställning till alkohol, den tydlighet och styrka du förmedlar har varit viktiga budskap som jag tagit till mig. Kram🥰

Nu är det mycket att göra på jobbet med många saker på en gång. Känns ändå som en positiv stress än så länge och jag ska se till att ha en god planering så att det finns tid för återhämtning och balans mellan arbete och privatlivet. Det var länge sedan jag tycket att det var så roligt att jobba och att det känns så meningsfullt. Märker att jag inte hinner vara lika aktiv i forumet som jag brukar, men nya kommer in som bondar ihop sig bra och stöttar varandra. Så bra!

Nu kommer en reflektion från mig. Tycker att det är intressant att vrida och vända på begrepp för jag vill liksom förstå men även göra det greppbart för mig. Inte för att det är rocketscience direkt, utan kanske helt ovidkomligt, men intressant för mig😁 Jag kan fastna i olika saker och jag ska dryfta den här.

Vi pratar mycket om att alkohol ska bli en icke-fråga, såväl när man vill dricka måttligt som när man inte dricker alls. Egentligen gillar jag inte uttrycket ”icke-fråga”. Jag förstår innebörden, men det blir för mig som att man inte får prata om det. Det blir fyrkantigt och inte realistiskt på något sätt för mig. Som att folket i Ryssland inte får säga att det är krig i Ukraina för Putin, att det är förbjudet och inte får nämnas högt. Det är inget som får dryftas eller diskuteras där. Icke-fråga här i Sverige innebär att det är en fråga som inte behöver dryftas eftersom den inte berör någon. Eller att man anser att frågan inte är tillräckligt viktigt för att diskutera eller att det helt enkelt inte att det finns något att diskutera.

Även om jag inte dricker alkohol och det inte är några problem att avstå, så tänker jag på det ofta. Förmodligen för att jag är med i detta forum men även ofta för att jag är tacksam för att jag är nykter och inte dricker alkohol. Så om det ska vara en icke-fråga för mig, så finns det helt enkelt inte något att diskutera gällande alkohol. Vad jag vill få fram med detta resonemang är att det kan vara av vikt hur man tänker att man ska tänka om alkohol. Att säga icke-fråga, kan skapa tankevurpor som leder fel. Något man inte får tänka på, ett slags förbud på hur man ska tänka. Förbud leder inte framåt, det kan till och med leda bakåt eller skapa motstånd. Våra känslor färgas och påverkas av våra tankar. Jag förstår att det kan vara ett uttryck för att det inte ska finnas något att diskutera eller förhandla om med Alkoholdjävulen och det är riktigt bra. Men tänker att det kan finnas risk för att det kan bli en låsning i tankarna. Det blir det för mig.

Som beroende av alkohol kan det dock aldrig bli en icke-fråga. Det är för mig något som måste dryftas eftersom den berör mig. Frågan är tillräckligt viktigt för att diskuteras och det finns mycket att diskutera kring alkohol. Även om jag inte behöver använda min energi till att avstå alkohol eller tänka på alkohol, så kommer mitt beroende alltid att vara en del av mig i hela mitt liv. Det är inget jag kan eller vill sudda ut. Det var jag då och jag har försonats med det. Jag vet bättre nu och lever ett bättre liv och alkohol kommer aldrig att bli en icke-fråga för mig. Det är en så viktig fråga och bör diskuteras hur mycket som helst.

Icke-fråga kanske det är för dem som inte har alkoholproblem, för det är inget de lider av eller tänker på. För samhället får det aldrig bli en icke-fråga, det är ett samhällsproblem och leder till så mycket lidande och elände.

Så, nu stänger jag det filosofiska rummet och får tag mig an nya reflektioner så småningom.
Ha det gott och en fin kväll!❤️

Alkohol är inte heller för mig en icke-fråga. Mitt liv nu hänger starkt ihop med att jag varit en som dricker för mycket. Däremot upplever jag ofta att det är en s k icke-fråga, när jag tampas med grejer, eller är väldigt trött. Aldrig att tanken ens föresvävar mig: den som ändå fick ta ett glas.
Alkohol finns där och då inte i min tankevärld. Jag kan komma på det senare-eftersom alkohol är en fråga- som jag återkommer till varje dag, reflekterar över (när jag läser eller skriver här). Men om igen- när jag läser och skriver här nuförtiden- så kopplar jag inte ihop MIG så mycket med alkoholen. Jag har erfarenheter som jag kan dela med mig av. Som att jag delar med mig av något på jobbet? Ja, kanske?
Jag förknippar inte mig själv med alkohol längre. Jag känner mig inte heller stolt eller duktig- för ingenting är nånsin en kamp- kopplat till drickande.
Tacksam för att jag inte dricker- det är jag varje dag.
Filosofiska skafferiet tackar för sig! Kram 🤗

@Se klart Då öppnar jag det filosofiska skafferiet😁. Du har varit nykter så länge nu och även jag som varit nykter snart i 1 år, förknippar inte mig själv längre med alkohol. Det känns som ett annat liv och så avlägset. Tack och lov! På så sätt är alkohol en icke-fråga i upplevelsen att det aldrig kommer en tanke om att ta ett glas vin, att det är en ovidkommande fråga som man inte berörs av eller behöver dryfta om. Att när man pratar om sitt alkoholberoende så är det som att läsa ur sina memoarer. Beroendet finns men att dricka är en icke-fråga, det finns inget att diskutera eller dryfta då tanken på att dricka inte kommer. Jag gillar att jämföra då med nu, undersöka och nyfiket utforska hur jag tänkte och kände då med nu. Det blir då inte en icke-fråga för mig för jag tycker att frågan är viktig att diskuteras och den berör mig. Snurrigt va!🤗

@vår2022 Jag har nog använt ordet ”ickefråga” några gånger, och det jag tänker på då är att det inte finns en tillstymmelse till sug, saknad eller längtan efter alkohol. Eller inte några sk tankar som”förr drack jag jämt vid den här aktiviteten”. Under mitt första nyktra 1,5 år var det annorlunda. Då kunde jag ofta få sådana där ”ölflashar”, som jag iofs mest skrattade åt.😂 Eller jag kunde lägga märke till om det stod alkohol i kylskåpet. Nu är sådana tankar helt borta, typ en ickefråga.😃 Men alkohol är ju inte en ickefråga för mig vad gäller hur destruktivt giftet är i samhället, och hur många människor som tar skada av den på olika sätt. Jag gillar tex att läsa om personer som lyckas bli fria från skiten. 😍Det är väl en stor anledning till att jag fortfarande hänger kvar på forumet. Så det är absolut inte en ickefråga.

Kram

@vår2022 Jag tänker som @Torn. För mig är alkohol en icke-fråga eftersom det numer aldrig kommer upp i min hjärna som ett tänkbart alternativ ens. Aldrig. Det kan komma enstaka vin-flashar ibland, men då blir jag bara full i skratt. ”Vad fan kom du ifrån?”

Samtidigt är det i allra högsta grad en viktig fråga. Jag har blivit väldigt anti alkohol och för varje nykter månad och år så klättrar jag lite högre på barrikaderna. Jag ifrågasätter det slentrianmässiga drickandet och jag påtalar olämpligheten i jobbsammanhang tex. Jag petar hål på alkoholromantiken genom att påtala att vi dränks av dessa bilder i alla möjliga sammanhang - reklam, filmer, tv, böcker osv.

Jag tar alla chanser att påtala för min omgivning att det är helt sjukt att alkohol är den enda beroendeframkallande drog som det krävs att man förklarar sig för att man inte använder. Ingen säger: ”Kom och ta en joint med oss - klart att du ska chilla lite nu efter en tuff jobbvecka.”

Jag har på alla sätt blivit ”hon som inte dricker alkohol”, både i mina egna ögon och många andras. Fler för varje nyktert år faktiskt. Jag vidgar cirkeln med folk som vet att jag inte dricker, och jag blir mer och mer stolt i rösten när jag pratar om det IRL. Och jag berättar inga detaljer om hur det var när det var som värst, det behöver ingen veta. Jag svarar bara ”jag märkte att jag drack mer och mer, och då valde jag att sluta helt istället.”

Kram 🐘

Egentligen tror jag att det var jag som först använde begreppet ”ickefråga” när jag resonerade om att dricka måttligt. Dvs att alkohol skulle vara som att välja eller inte välja kaffe, kakbitar eller annat som man väljer eller inte väljer efter att ha kalkylerat med lite olika saker. Mättnad, hur det blir att sova, om man tror att det skulle smaka gott etc. Och då tror jag inte att det var en önskan om att alkoholen som skulle vara en ”ickefråga” utan vinet som dryck. Och ibland funkar det helt klart så - särskilt när jag väljer bort, för då vet jag ju att det är ett noga övervägt beslut som innefattar de överväganden man gör om kaffe och annat. Men det är som du skriver klart att alkoholen (eller vinet) aldrig kommer att vara en ”icke fråga” för mig heller någonsin.
Och alkohol och beroende i sig tycker jag är alldeles för intressant för att det ska vara en ickefråga. Jag har tänkt att många som använder begreppet ickefråga här inne att
har väldigt starka åsikter om alkol och drickande och att det absolut inte är en ickefråga för dem, tvärtom. Men begreppet används ofta som att det är en ickefråga om just de ska dricka eller inte, för den frågan finns inte längre. Själv skulle jag önska att vinet skulle vara en ickefråga på det sätt som jag beskrev ovan, men det kommer ju aldrig att vara det och inga beroendeframkallande substanser kan nog vara det heller så länge man inte väljer att inte ta dem. (Tror att det blev rätt med dubbelnegation just där).

@Torn @Andrahalvlek @Sisyfos Tack så mycket för era reflektioner! En fröjd att få läsa😁 Som sagt, jag kan snöa in lite och tycker att det är intressant att borra i begreppet. Jag tycker att det är viktigt att emellanåt fundera på hur man använder begrepp, vad man säger och vad de betyder. Icke-fråga är inte på något sätt egentligen ett laddat begrepp och gör ingen skada när man använder det. Men intressant att vrida på. Håller med om att det har två betydelser, att det är en icke-fråga i det som val av dryck eller att det inte ens finns med på kartan i tankarna längre. Men att alkohol verkligen inte är en icke-fråga vad gäller de oerhörda konsekvenserna det kan ställa till med och för samhället.

Ha en fin fredag och vilsam helg❤️

Intressant diskussion här och tack för att du lyfter frågan @Vår2022.
Tror heller aldrig att alkohol kan bli en icke-fråga för mig. Den kommer på olika sätt att prägla resten av mitt liv även om jag aldrig mer dricker. Sedan hoppas jag bli alltmer fri från sug/begäret att dricka ( ja - den distinktionen gör ju många av er).
Man löser ju om alkoholister som varit nyktra i väldigt många år och som - plötsligt - får ett sug och dricker ihjäl sig eller hamnar i ett djupt beroende igen. I den meningen tror jag att det är viktigt att hitta sätt att hålla medvetenheten om alkohol igång ( det är väl därför AA är ett så bra stöd för många…..och forumet är ett annat sätt).
Det finns också en väldigt fin finess med AA ( och j tänker att den gäller även här) och det är att detta med att ’hjälpa de som fortfarande lider’ ( tror det är skrivningen i AA) är ett sätt att hålla sig själv nykter.
Att vara sponsor är lika värdefullt för sponsorn som för den man sponsrar.
Det är vackert.
Jag blir hjälpt av att hjälpa.
Tror att det är en sanning för många områden men just här blir det så konkret och tydligt.
Forskning kring lycka visar ju också att detta att hjälpa andra är en av de mer stabila vägarna till lycka.
Man blir nästan religiös på kuppen 😉😉
Hälsar Kaveldun från ett tåg.
🌾🌾🌾

@vår2022 tänkvärt. För mig är det redan lite av en icke-fråga på samma sätt som cigaretter. Och det var ju ett helvetiskt beroende, fruktansvärt svårt att bryta. Men nu :Något som inte alls finns aktivt i medvetandet. Men jag tror att det är jätteviktigt att hela tiden hålla frågan om alkohol lite levande. Började ju en gång hur enkelt som helst dricka efter tre nyktra år. Jag var utomlands o tänkte väl på något sätt att det var som en parallell verklighet och inte riktigt räknades. Aa: s filosofi bygger ju på att man fattar ett allvarligt beslut varje dag. Aldrig glömmer.

@Kaveldun Bra sagt! Viktigt att hitta sätt att hålla igång medvetenheten om alkohol. Att aldrig glömma som du säger @Geggan. Och som du också berättar att du efter 3 års nykterhet hur enkelt som helst och återföll igen, lätt som en plätt! När man varit nykter en längre tid är det lätt att glömma, då det blir en icke-fråga på så sätt att man inte ens reflekterar över alkohol mer. Nu har vi forumet som en påminnare, men om man en vacker dag slutar gå in här måste man hitta andra sätt att vara medveten om alkohol. Jag kan tänka att jag kommer då aldrig mer att dricka, men jag ska inte vara så stursk om det. Nä, får göra som på jobbet, en riskanalys där jag lägger in att det ändå finns en risk för att glömma och åtgärd på det! Sen förnya den varje år😂. Viktigaste är väl kanske att inte bli så självgod och i och med det blind för risker som alkoholberoende. En riskanalys är ju till för att förebygga och i detta fall så att risken inte inträffar. Så alkohol kan aldrig bli en icke-fråga på så sätt.

Det är vackert, att man blir hjälpt av att hjälpa. Det är en väg till lycka💕

Ha en fin fredag❤️

@vår2022 kontentan blir ju att med näbbar och klor hänga kvar i forumet. Om man behöver bli påmind om allvaret är det ju bra att läsa i tex Vara alkoholfri- där blir ju kampen konkret och påtaglig.

majken_r

@vår2022 Skulle titta in hos dig och önska dig en fin lördag, och så ramlade jag rakt i i en fantastisk fin dialog kring alkohol och icke-fråga🙌🏼
Har läst och det virvlar runt i huvudet av tankar, ord och trådar. Tycker så mycket om när det händer! Ord. Ord är spännande, vad de betyder, hur vi använder dem och hur andra använder dem och vilken betydelse de har för dem. Vad vi menar när vi kommunicerar. Alkohol är en fråga för mig, olika mycket i olika ”rum”. I samhället, arbetet, vänner, familj och sen i mitt rum. Jag har nog för mig själv tänkt ordet laddat. Alkohol är nu inte positivt laddat nu. Kan blixtra förbi en positiv del men nä, den flyger iväg. Den negativa laddningen växer sig allt starkare, och den är stark sen innan. En icke-fråga i mitt rum men en fråga i de andra rummen.
Nåja och hoppsan, nu snurra jag iväg..Dags för kaffe och trädgårdsfix. Gräva, flytta lite växter och sätta lökar. Andas!
Kram 🥰

@majken_r Ha, ha! Roligt när det blir lite snurrigt ju😁. Det var bra, att kalla det positiv och negativ laddning. Tycker också att det är viktigt med ord, vad de betyder och hur man använder dem. Att man inte använder ord som kan såra någon även om ordet kanske inte innebär något negativt för mig. Sen har vi olika uppfattningar och tolkningar av ord och det är också intressant, man lär sig mycket av att reflektera ihop med varandra.

Hoppas du fick en fin dag ute i trädgården. Jag har varit ute i skogen hela dagen, men imorgon blir det lite trädgårdsfix även här. Ha en fin lördagskväll!💕