4 månader!? Jösses säger likadant som när det hade passerat 3 månader eller vad det nu var. Hur fort går inte tiden? Känns som de 4 månaderna swishat förbi! Kanonbra @Onkel F 😃

@Onkel F Grattis till 4 nyktra månader! Fortsätt med antabus länge, så att alla nyktra vanor hinner sätta sig ordentligt.

Ja, man blir smartare som nykter. Och den första nyktra tidens irritation och ilska lugnar ner sig. Man lär sig hia sig, tänka efter, landa, och agera mer balanserat. Exakt så som du beskriver dina känslospröt!

Kram 🐘

@Natalia Jag fick ilskna utbrott och kände mig ofta irriterad på min omgivning under kanske 3-4 mån. Efter det blev jag mer chill och valde mina strider mer noga. Gillade läget och agerade när/om jag kunde och lät resten passera. Jag blev inte längre lika impulsivt arg/ilsk. Och om jag blev det, då det var befogat, så valde jag att backa, djupandas, och komma tillbaka lite senare med mer sansade synpunkter.

Kram 🐘

Grattis till fyra månader, Onkel F. 💗 Bra jobbat!

Tänker angående hjälp att det är ju ändå du som ser till att medicinen kommer in i din kropp. Så visst är det du som gör jobbet i grunden ändå.

Kram

Men.hur tänker läkaren när han kläcker ur sig nåt så dumt som att du skulle kunna dricka på abtabusdosen? Herregud! Tur att du är klokare än så och 4 månader nu är fantastiskt + de förändringar du gör i livet i stort. Jag tänker att du har mycket nytta av att jobba med humöret och livet. Meditationen etc. Det är där man behöver hålla i sen, inte gradvis tillbaka utan regelbunden reflektion.
Så nog gör du jobb Onkle F. Ha en fin helg.

@Sisyfos Det kan nog verka värre är det var. Det var en kommentar till att han var tvungen att kunna motivera i journalen att jag får en så låg dos på vad som i lång utsträckning är mina villkor. Jag tar 1/3 av den normalt minsta dosen, och jag besöker mottagningen 1 gång i vecka mot normala 2 - 3.
Jag fick argumentera både länge och väl innan vi kom fram till den lösningen. Jag slipper biverkningar och behandlingen inkräktar minimalt på mitt arbete. Jag är helt klart föremål för positiv särbehandling, och jag är oerhört tacksam!

Att inse hur det ligger till och ta beslutet att be om hjälp är det viktigaste jag gjort. Det kanske kan verka skrämmande att släppa taget och inte få bestämma själv, men hur många av oss har inte kommit ut från bolaget med dagens ranson i näven trots att man bestämt att man inte skulle handla? Och undrat hur f-n det där gick till?
Jag har fler än en gång suttit i bilen på väg hem med en tröstlåda vin och gråtfärdig konstaterat att jag trillat dit igen. Ändå har jag varje gång åkt hem och hällt i mig skiten. Handen på hjärtat: det var inte jag som bestämde, det var alkoholen. Eller snarare min kidnappade hjärna.
Det tar 3 - 6 månader för hjärnan att återhämta sig från det stadiet har jag fått lära mig. Kan stämma, vid ungefär 3 verkade det vända för mig. Skönt, det känns mer och mer stabilt.

Håll er i skinnet 😇och ha en fortsatt trevlig helg.

December är inte min favoritmånad. Resten av året lever jag "självsam" och är ganska tillfreds med det, men december är en tid då jag känner ensamhet på ett sätt som gör mig deprimerad. Man blir bombarderad med budskap om hur jul och nyår "skall" vara. Fest och gemenskap är den gällande normen, även om verkligheten ser annorlunda ut för många.

Depressionen blir lite som ett åskväder som tornar upp sig. Man hör hur det mullrar vid horisonten och man vet att det kommer att dra in över en, man vet bara inte hur illa det kommer att drabba. Jag blir nedstämd på ett sätt som nästan gör mig handlingsförlamad, jag gör det jag måste sedan tar orken slut.
Jag har dövat de här känslorna med alkohol tidigare, men i åtminstone det avseendet kommer min jul att bli vit i år. Sist jag träffade läkaren på mottagningen öppnade han upp för någon form av medicin mot återkommande lätta depressioner. Det kanske är dags att lyfta upp den frågan när jag träffar sköterskan nästa gång. Om det kan få mig att må bättre är det värt ett försök.

@Onkel F Du ska absolut testa antidepp! Det finns ingen anledning att du ska må mer än nödvändigt dåligt om det finns hjälp att få 🙏🏻

Med hjälp kanske du får handlingskraft i någon form, eller så får du bara lite mer ro i själen ❤️ Jag skulle bokstavligt talat varit lost utan antidepp.

Kram 🐘

Vad fint ord "självsam". Jag är också en sån som trivs själv. Och jag kan också känna av alla måsten med julen. Helst skulle jag bara vara hemma och ha mina rutiner. Det är säkert fler än vi som känner av jul/nyårs-ångesten.

@Natalia När jag läser de senaste dagarnas inlägg kan jag konstatera att det inte bara är jag som är deprimerad. För en del verkar det räcka med att sluta dricka för att allt skall bli frid och fröjd, för mig finns det lite mörkare i tillvaron kvar och jag vet inte riktigt hur jag skall hantera det. Jag trampar runt i en känslomässig gegga och vet inte hur jag skall komma loss.

Något mina problem med alkohol har lärt mig är att söka hjälp när jag inte kan hantera situationen. Det är dags att igen. Jag skall träffa läkaren på beroendemottagningen i veckan som kommer. Hoppas lite på att få någon form av anti-depp, men vi får se vad vi kommer fram till. Kanske fel att hoppas på tabletter som en quick fix, men något slags förändring är nödvändig. Det här tillståndet tär på krafterna.

Hej @Onkel F!

SSRI eller SNRI kan absolut hjälpa många på vägen och helst i kombination med att man på något sätt också får hjälp av någon sorts samtalsstöd för att få hjälp med själva depressionen. En kbt-inriktad psykolog eller terapeut kan vara bra.

Det kan ta lite tid att sätta in SSRI eller SNRI och man kan behöva vara beredd på att insättningsbesvär kan uppstå första tiden. Jag har själv aldrig synkat med de olika formerna av antidepp då det bara gjort mig avtrubbad men många kan känna sig hjälpta av det så jag ska inte använda mitt eget motstånd för att avråda nån 🙂

Det är svårt att veta vad just du behöver för att stegvis komma upp i mående och jag tänker att du även är nynykter och kanske inte helt upplevde vardagen så muntert innan avdlutet heller. Jag vet inte hur mycket Antabusen inverkar på mårndet heller. Men det är klokt att du använder den så länge du behöver. En del av den här depressionen kan ju komma att vara övergående över tiden du medan du återhämtar dig från A. Jag vet själv att det kan ta tid efter avslut av preparat. Men plötsligt kan det vända av sig själv. Men det Det låter nästan som det skulle krävas nya vägar som kan stimulera ditt välmående frammåt.

Rent krasst, och jag vet att det kan låta provocerande när man finner varken lust, ork eller motivation är att utmana sig själv att "göra det ändå" oftast det bästa. Motion och att kanske prova något nytt som kan stimulera dina sinnen. Du behöver ju inte hoppa bungtjump men något litet nytt i vardagen som kan ger stimuli. A har här innan tagit en stor plats av din lediga tid nästan som en aktivitet i sig.

Men jag vet verkligen hur det kan ta emot och hur himla fast man kan sitta i sitt träsk när lust och glädje helt uteblivit. Motivation är en färskvara och går den förlorad kan man behöva väcka den igen. Kan rekommendera en bok som heter "Hur du motiverar dig själv när allt suger" av Thomas Nilsson. Klockren titel 😄
Det är i det närmsta som en handbok i vad som krävs för att väcka sin motivationen och den kan ge en god förståelse för just detta med hur motivation fungerar.

Jag hoppas att ljuset frammåt våren också kan bidra lite men jag vet verkligen att det är ett aktivt jobb att jobba på detta med välmående.

Stor kram 💕