Slutat dricka utan nedtrappning.

Profile picture for user Sisyfos

Absolut något att ta fasta på OnkelF, just den där känslan av att se världen i nuet. Jag tror att det är en nyckel till lycka. Vara hör och nu. Det är man inte med alkohol, eller kanske en kort stund är det just det som händer, men att vara HärochNu med alla känslor på vinner alla dar i veckan. Så grattis till 100 dagar. Njut nu och var vaksam på när och om det vänder. Jag tror att man kan träna sig själv i att njuta av livet.

Profile picture for user Natalia

Vad glad jag blir av att läsa det här @Onkel F. Det värmer verkligen!
Och WOW! Har det redan gått nu 101 dagar. Redan! Jösses vad det känns som det gått fort 😯

Blir oerhört glad att läsa det här, har förstått att det inte känts muntert för dig på en mycket lång tid. Så till den grad att du nästan inte själv kunnat se att du skulle kunna nå ett bättre mående. Jag tycker att det här är stort. Det här är väldigt stort! 😃

Vet verkligen hur det kan kännas när man inte ens ser den blå himlen, solen, inte hör fåglarna bara inte kan glädjas eller avnjuta. När glädjen inte glädjer så att säga. När man tappat hopp om att det ska kunna kännas annorlunda. Har ju själv varit svårt depressiv och utmattad i många år och i den långa tiden av svärta tappade jag just både hopp och tro om en bättre dag. Kunde inte se att himlen var blå och om den var det gjorde det ändå ingen som helst skillnad.

Man blir förvånad man blir när man efter allt det där plötsligt en dag upplever och inser att man avnjuter någonting. Man tror att något är fel, blir skeptisk och vågar nästan inte tro att det är sant. Det är i den stunden tacksamhet föds på riktigt. Jag är inte troende men har faktiskt ändå tackat nån sorts högre makt i just den stunden 🙏
Du kan säkert se nu varför jag springer runt och är så himla tacksam ideligen

Låter som du blivit redo att öppna upp! Att det äntligen börjat gallras bland alla de där träden som blockerat vyn. Och OnkelF, passa på att avnjuta 🥰

Plötsligt händer det!

Stor kram och jag önskar dig en skön Onsdag 💕

Profile picture for user Torn

@Onkel F Härligt! Lång sammanhängande nykter tid gör susen helt klart.😀 En del anser att varje nykter dag räknas. Jag håller inte med där. Dom nyktra dagarna måste vara på raken. Tålamod är extremt viktigt. Bra jobbat! 👍

Profile picture for user Kennie

Grattis till 100 dagar och bättre mående! Tror det är så att när man accepterar att alkoholen är dålig för en och att man inte ska ha den i sitt liv så öppnar man upp för andra njutningar, som vackert väder, sund vila, musik eller annat. Lite som att komma över en kärleksrelation. Under lång tid längtar man tillbaks och är ointresserad av andra personer. Men med tiden händer något och rätt vad det är så är hjärtat inte krossat längre och världen är full av möjligheter. Tror som du att tid är en nyckelfaktor. Det blir mer och mer självklart att vara nykter ju längre tid som går.

Profile picture for user Onkel F

Tack för alla glada tillrop och kloka ord💕 De värmer!
Jag hör till dem som tror att alla nyktra dagar är bra, men:
@Torn skrev: "Dom nyktra dagarna måste vara på raken. Tålamod är extremt viktigt." Helt rätt! Det är en förutsättning för att jag skall må bra och börja märka av de positiva effekter ni andra beskriver. En förändring lägger grunden för en till, som leder till nästa...
100 dagar är kul, men bara en liten liten bit på vägen. Vad som helst kan hända. Men precis som ett glas vin skapar sug efter mer alkohol så ger känslan av att må bra ett "sug" efter mer av den varan.
Note to self: Tid, tålamod och att inte ta första glaset fungerar!

Profile picture for user Onkel F

Äntligen helg! Veckan har varit jäkligt slitsam rent fysiskt. Skönt att få vila lite. Jag jobbar på ett bilföretag, och alla bilägare verkar få panik när de inser att det närmar sig det datum det blir lag på vinterhjul. Det blev ett 13-timmars arbetspass med att hantera hjul i torsdags. Fasen, det är inte så långt kvar tills jag fyller 63, min kropp kräver inte så mycket arbete längre! Men det verkar som om man bestämt sig för att slita ut en generation i taget🤣
Det har varit en skön känsla att bara se fram emot att få komma hem och vila efter jobbet, inget sug efter alkohol för att kunna varva ner. Det enda jag har längtat efter är ett varmt bad för att mjuka upp kroppen lite, men det får vänta till imorgon. Undrar lite hur det kommer att kännas, det är många år sedan jag tog ett bad utan att ha en låda vin inom räckhåll.

@Andrahalvlek skrev: "det är dessutom viktigt att aldrig glömma. Hur illa det faktiskt var." Japp, och att inse hur det kommer att sluta om jag fortsätter dricka.
Jag fick en eye-opener i måndags när jag var på Beroendemottagningen. Det satt en oerhört sliten gammal man i väntrummet när jag kom dit. Det var något bekant över honom, men jag kunde inte placera ansiktet. När sköterskan kom för att hämta honom fick hon stötta honom trots att han gick, eller snarare stapplade fram, med två "landstingskryckor". Kroppen söndersupen, helt enkelt.
Det var först när jag var på väg hem jag kom på vem det var. Shit! Min kollega "X", som jag jobbade med för 12-13 år sedan, på en annan verkstad. Han hade minst lika stora problem med alkoholen som jag. Han är knappt 10 år äldre än jag och har tydligen fortsatt kröka efter pensioneringen. Jag tänker INTE hamna i den situationen!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Shit, snacka om ögonöppnare! När man passerat 55-60 år syns det verkligen att alkoholen har gjort skada. Eller cigg. Eller en kombo av båda. Nä, sådana vill vi INTE bli!

Jag badar varje kväll, njuter av värmens lindring på min värkande kropp. Jag har fortfarande något kallt att dricka, men fullt fokus på badet kom snabbt. Nu kan jag längta efter att komma hem och bada om det känns stressigt en dag. Jag längtar efter vilan.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Onkel F Hej! Det är så härligt att höra att du mår så mycket bättre och kan känna dig genuint glad. Att det du längtar är efter att få komma hem och vila, ta ett varmt bad, inte komma hem med ett sug efter alkohol för att slappa av. Att hjärnan har fått återhämta sig och blivit mer balanserad igen.

Jag var i mitt drickande tänkte jag ofta på hur hemskt mitt liv kommer att se ut som pensionär. Sippa vin från morgon till kväll, dra mig undan från allt socialt, utsliten kropp både utåt och inåt, deprimerad, inget jobb och inget liv. Bilden var riktigt svart och mycket realistisk om jag fortsatt att dricka. Detta var en stor motivation till att sluta dricka, att få ett fint liv på äldre dagar. Kunna vara till stöd för familjen och ha roliga intressen som jag kan ägna mig åt. Må bra psykiskt och fysiskt och ta vara på mitt liv.

Jag tänker precis som du. Jag tänker inte hamna i den situationen! Som nykter nu i drygt ett år har jag fått mitt liv tillbaka. Ett fint liv som är roligt och så värdefullt att leva. Ta hand om dig och fortsätt med ditt goda arbete❤️

Profile picture for user Onkel F

Snart slut på arbetsveckan! Jobbar bara halvdag imorgon, sedan får helgen gå i återhämtningens tecken. Det behövs, det har varit fullkomligt kaos på jobbet den här veckan. Jag är tokstressad, sover dåligt och känner mig helt slutkörd både fysiskt och mentalt.
Jag tycker inte om den person jag blir när jag känner så här, snarstucken, vresig och allmänt otrevlig. Lite som en ihoprullad igelkott: Alla taggar utåt! Skillnaden mot tidigare är att jag inser hur jag beter mig och försöker bättra mig. Jag har läst någonstans att man skall försöka fokusera på de positiva sidorna av den man blir irriterad eller arg på. Det fungerar faktiskt ganska bra, man inser att "offret" inte är genomuselt utan tvärtom helt OK i det stora hela. Jag har lite att jobba på när det gäller min personlighet 😳
Nåja, snart helg. Jag har ingenting inplanerat förutom ett besök på Beroendemottagningen efter jobbet. Få Antabus och lämna blodprov som visar att jag varit en duktig pojke 😇. Sedan hem till ett varmt bad. Resten av helgen är ett oskrivet blad, men den kommer att bli lugn, mycket lugn.

Profile picture for user vår2022

@Onkel F Vad skönt att det är halvdag imorgon och att du får en lite längre vila. Det är precis som du säger, man blir mer medveten om sig själv och hur man beter sig när man är nykter. Tur är det så att man kan göra lite förändringar där det behövs. Det var ett bra tips att man ska försöka se de positiva sidorna hos någon som man är irriterad på. Ett annat tips är att i fantasin sätta en clownnäsa på någon man stör sig på, så att denne blir mindre betydelsefull om det tex är någon som försöker köra över en eller bemästra på ett negativt sätt.

Du är verkligen en duktig pojke och du jobbar på så bra! Hoppas du får en lugn och skön ledighet💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Ett tips till som jag har varit hjälpt av är att tänka att personer som gnäller egentligen är engagerade - så då ska man bjuda in dem att få påverka. ”Här är ramarna - hur ska vi göra tycker du?”

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Ja, så är det ofta AH, vissa har dock lite svårt att gå från gnäll till handling, men det är nog ett smart drag att bjuda in.
Skönt att du är en duktig pojke - OnkelF.
Och jäklar vilken självinsikt. Det är nog inte så många som vill beskriva sig som du gör. Men insikten behövs om man ska kunna göra något åt grundproblemet. Nu lägger du problemet hos dig och inte på motparten och det är smart för det går tyvärr inte att ändra någon annan ändå. Men att ändra sig själv funkar och att ha lite insikt i att man blir arg när man blir stressad och jobba med det. Att sänka stressnivån kanske också och sätta rimliga mål.
Ha en fin, vilsam helg!

Profile picture for user Natalia

Goddag Onkel F!
Hur mår du idag 🙂

Ler lite åt de där taggarna du beskriver och tänker att du utifrån vad du skrivit i din tråd, på så väldigt många sätt påminner om en gammal kollega som jag tycker väldigt mycket om. Med denne kollega har jag haft många genomgångar av resvägen till resmål med bil och även följt med för att provåka resvägen innan den riktiga dagen för avfärd. Det känns som jag känner dig 🥰
Men det gör jag ju egentligen inte.

Men det bara är positivt att ha självinsikt och fundera över hur de egna tankarna kan förändra inställning och stress. Hoppas du kan hitta några bra sätt att hantera stressen på jobbet. Tar så mycket energi att bära på. Kan du kanske bryta ner arbetsdagarna med överskådliga todo-listor för att du ska uppleva mer kontroll? Det kanske du redan har en bra rutin på. Men tänker att det även är viktigt att ge plats nån minut åt micropsuser däremellan? Om du då andas och stirrar upp i taket nån minut, hämtar en kaffekopp eller låser in dig på dass och tittar på söta kattungar är mindre viktigt. Alla sätt är bra så länge det kan ge dig mer ro ❤

Stor kram 🙂

Profile picture for user Onkel F

Äntligen helg och en välbehövlig andningspaus! De senaste jobbveckorna har varit hektiska, men läget borde lugna sig lite från nästa vecka. Vi har fått en ny kollega till driftsstället och kollegan jag jobbar närmast med kommer tillbaka efter en ledighet på måndag. Även om det har varit jobbigt har det varit nyttigt. Jag har lärt mig att försöka skicka ut känselspröt i stället för taggar när jag blivit irriterad, och sagt "varför tänker du så här" tyst till mig själv. Att lyssna och kommunicera istället för att nästan🤯är bra mycket mer konstruktivt. Lärdom: Man blir smartare av att vara nykter!

@Natalia Jag har egentligen små möjligheter att styra min arbetsdag. En stressfaktor i sig. Vi slår upp portarna 07:00, och sedan är det bara att gå ut stenhårt och öka successivt (var det Wassberg som sa det?). Jag brukar lägga in 10 minuters meditation under lunchen, annars är det battlestations hela dagarna. Men jag klagar inte, jag trivs med mitt jobb.

BTW, igår passerade jag 4 månader utan alkohol. Med hjälp av Antabus, ja. 200mg 2ggr/vecka. Som läkaren som ordinerade dosen sa: "Du skulle förmodligen kunna dricka på det här om du ville". Men det är ju själva grejen, jag vill inte! Det är mer ritualen runt behandlingen än Antabus i sig som hjälpt mig. Besök en gång i veckan hos en mycket stöttande sköterska (ovärderlig hjälp), "redovisningsskyldighet" med blodprov varannan vecka och, sist men inte minst, min vilja att vara nykter.

Ha en fortsatt trevlig lördagskväll och var nyktra eller drick precis så lite som ni bestämt er för 🤗

Profile picture for user Natalia

4 månader!? Jösses säger likadant som när det hade passerat 3 månader eller vad det nu var. Hur fort går inte tiden? Känns som de 4 månaderna swishat förbi! Kanonbra @Onkel F 😃

Profile picture for user Andrahalvlek

@Onkel F Grattis till 4 nyktra månader! Fortsätt med antabus länge, så att alla nyktra vanor hinner sätta sig ordentligt.

Ja, man blir smartare som nykter. Och den första nyktra tidens irritation och ilska lugnar ner sig. Man lär sig hia sig, tänka efter, landa, och agera mer balanserat. Exakt så som du beskriver dina känslospröt!

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

@Andrahalvlek
Hur länge upplevde du ett extra svajigt humör efter ditt avslut. Känslor som man känner är direkt kopplade till utsättningen tänker jag.

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Jag fick ilskna utbrott och kände mig ofta irriterad på min omgivning under kanske 3-4 mån. Efter det blev jag mer chill och valde mina strider mer noga. Gillade läget och agerade när/om jag kunde och lät resten passera. Jag blev inte längre lika impulsivt arg/ilsk. Och om jag blev det, då det var befogat, så valde jag att backa, djupandas, och komma tillbaka lite senare med mer sansade synpunkter.

Kram 🐘

Profile picture for user Vinäger

Grattis till fyra månader, Onkel F. 💗 Bra jobbat!

Tänker angående hjälp att det är ju ändå du som ser till att medicinen kommer in i din kropp. Så visst är det du som gör jobbet i grunden ändå.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Men.hur tänker läkaren när han kläcker ur sig nåt så dumt som att du skulle kunna dricka på abtabusdosen? Herregud! Tur att du är klokare än så och 4 månader nu är fantastiskt + de förändringar du gör i livet i stort. Jag tänker att du har mycket nytta av att jobba med humöret och livet. Meditationen etc. Det är där man behöver hålla i sen, inte gradvis tillbaka utan regelbunden reflektion.
Så nog gör du jobb Onkle F. Ha en fin helg.

Profile picture for user Onkel F

@Sisyfos Det kan nog verka värre är det var. Det var en kommentar till att han var tvungen att kunna motivera i journalen att jag får en så låg dos på vad som i lång utsträckning är mina villkor. Jag tar 1/3 av den normalt minsta dosen, och jag besöker mottagningen 1 gång i vecka mot normala 2 - 3.
Jag fick argumentera både länge och väl innan vi kom fram till den lösningen. Jag slipper biverkningar och behandlingen inkräktar minimalt på mitt arbete. Jag är helt klart föremål för positiv särbehandling, och jag är oerhört tacksam!

Att inse hur det ligger till och ta beslutet att be om hjälp är det viktigaste jag gjort. Det kanske kan verka skrämmande att släppa taget och inte få bestämma själv, men hur många av oss har inte kommit ut från bolaget med dagens ranson i näven trots att man bestämt att man inte skulle handla? Och undrat hur f-n det där gick till?
Jag har fler än en gång suttit i bilen på väg hem med en tröstlåda vin och gråtfärdig konstaterat att jag trillat dit igen. Ändå har jag varje gång åkt hem och hällt i mig skiten. Handen på hjärtat: det var inte jag som bestämde, det var alkoholen. Eller snarare min kidnappade hjärna.
Det tar 3 - 6 månader för hjärnan att återhämta sig från det stadiet har jag fått lära mig. Kan stämma, vid ungefär 3 verkade det vända för mig. Skönt, det känns mer och mer stabilt.

Håll er i skinnet 😇och ha en fortsatt trevlig helg.