@Johan6808 Du får flytta hit annars. Här under ”Det vidare livet” lever de flesta helt nyktra. Vi tampas med andra saker som livet kastat i knät på oss. Saker som vi lättare kan hantera som nyktra, men sakerna måste ändock hanteras. När vi drack hällde vi bara alkohol på skiten. Faktum är att man stagnerar mentalt om man dricker. De som började dricka i tonåren och sedan hållit på är delvis omogen i skallen som en tonåring. Sorgligt. Men det förklarar samtidigt en del beteende.

Kram 🐘

@Johan6808 Hoppa över till ”det vidare livet” och läs bara här så slipper du den delen du inte vill ha. Jag tror det är oerhört viktigt att vi hänger kvar på forumet för att ventilera emellanåt. Ibland tar det lång tid innan jag läser eller skriver för jag inte orkar eller har lust men emellanåt måste jag skriva för det dyker upp nya tankar som jag behöver skriva om och få kloka svar på.

@Johan6808 Hej! Jag håller med dig till hundra procent! För egen del triggas jag inte för fem öre, utan jag tänker på nykomlingar som hittar till forumet. Många är ju svaga och måste lägga all kraft på att inte dricka i början. Då är det jättedumt om det skrivs en massa förhärligande om alkoholen, och även när det skrivs på fyllan. Just nu är det ovanligt många personer som bestämt sig för att dricka måttligt som håller till i ”förändra”. Såsom forumet är uppbyggt nu så borde dessa självklart hålla sig i ”vara måttlig” delen. Jag skrev lite om detta i en tråd i ”förändra” tidigare i dag.

Ha det bra!

Jag håller med helt och fullt men tänker att @admin kan delta/svara här och reda ut lite vad som gäller? Jag tror tex inte att man på någon del av forumet ”får” skriva när man druckit- utan att de inläggen tas bort. Jag tror heller inte det är tillåtet att skriva detaljerat om olika intag- jag vet att man iaf tidigare var supernoga med det- och av goda skäl! Ser fram emot hur @ah ställer sig till detta- som är en stor eller iaf kanske mellanstor sak för oss. 😻

@Torn Jag tror som du att det kan trigga nykomlingar. Kommer du ihåg början av min resa när jag trodde att det kanske inte hade varit så farligt för mig och att jag nog kan bli måttlig? Då skrev du till mig att jag druckit förmycket och att du inte tror jag kommer kunna dricka måttligt! Den kommentaren var så oerhört viktig för mig❤️Det kändes som en käftsmäll men jag hade redan då fått dig som förebild så jag lyssnade på dig själv och tog till mig trots att det gjorde ont! Jag är så glad att du skrev så till mig och jag tror andra kan behöva en käftsmäll för uppvaknande. En klapp på axeln och att du trott jag skulle klara det hade kanske tagit mig till ruta 1 och jag hade nog inte orkat börja om utan fortsatt dricka några år till kanske? Du är så viktig på forumet❤️

Hej! Dyker in lite snabbt så här på kvällen och delar några tankar. Sedan vi startade har Alkoholhjälpens forum varit öppet för alla som funderar på att förändra sina alkoholvanor. Vi har under alla år haft flera tongivande användare som har förordat nykterhet. Det är bra eftersom det i övriga samhället kan vara utmanande att avstå alkohol, trots att det finns väldigt många fördelar med nykterhet. Jag blir glad @Himmelellerhelvette att läsa om hur @Torn har inspirerat dig.

Samtidigt är det många som inte alls kan tänka sig att bli nyktra eller som behöver fundera och prova sig fram till en lösning som passar dem. Det är också ok på Alkoholhjälpen. Flera kan bli avskräckta från att ens börja försöka ändra sina vanor om budskapet är att det bara finns en väg. Vi vet från forskning att både måttlighet och nykterhet kan vara hållbara lösningar på alkoholproblem. Dock är det individuellt från person till person vad som passar. Frågan om målsättning är alltså komplicerad. Har en upplevt att det fungerar bra med nykterhet, så finns det dock få skäl att börja med alkohol igen.

@Se klart bad oss reda ut lite vad som gäller. Vi har faktiskt ingen fast uppsättning regler. Dock tycker vi rådgivare inte att det är ok att skriva förhärligande om alkohol eller skriva under berusning. Vi agerar alltid på det när vi ser det, antingen i tråden eller med ett meddelande direkt till användaren. Ibland tar vi även bort olämpligt innehåll. Anmäl gärna om ni vill att vi tittar på ett inlägg. Ibland kan det bli gränsfall, där någon kan uppleva det som triggande samtidigt som det inte varit avsikten hos den som skrev. Vi kommer att fortsätta att försöka guida sådana diskussioner i en bra riktning och få med så många som möjligt på att förändra sina alkoholvanor.

/magnus
Alkoholhjälpen

Ja, svår fråga detta, och givetvis inga enkla svar. Det är ju ett viktigt steg att erkänna sitt beroende genom att börja skriva här. Och att misslyckas är en del av processen för många. Jag tänker dock att det finns en liten risk att processen stannar av om det blir en gruppering där många fortsätter att dricka. Kanske att man lurar sig själv att man jobbar med problemet mer än man egentligen gör, att forumet blir som ett alibi. Så det är kanske en fråga man bör ställa sig, om konsumtionen verkligen minskar och vara vaksam på det. Sen är det en ovanlig konstellation just nu med flera som dricker på ett liknande sätt som skriver i samma trådar. Annars är det ju oftast övervägande helnyktra som peppar och ger råd till den som trillar dit. Kanske kunde admin gå in i de trådarna och prata om strategier att stå emot sug, ge lite pepp att ta sig vidare ?

@Kennie Bra sagt! Du satte orden på det som jag funderat om kring detta. Att det lätt blir ett slags undvikande beteende som stöds av varandra. Att man inte diskuterar hur man kan tex kan stå emot sug, hjälpa varandra i det. Att man inte diskutera de negativa konsekvenser. Att man fastnar där och det blir en slags tillåtande miljö för att inte stå emot att dricka och även att säga att man nog inte kommer att kunna stå emot, man har redan bestämt sig för det. Det blir tillåtande och accepterat att misslyckas att stå emot, gruppen befäster och normaliserar detta beteende. Man tycker det är ok, men kommer man vidare i att minska drickandet där man mår bra? Vilken hjälp tar man av varandra egentligen? Hjälper det att säga att man tar nya tag och det är ok att man inte kan stå emot sug? Tipset att admin skulle kunna gå in och prata om strategier låter som en bra idé, för att hjälpa gruppen i en riktning framåt.

Hej och tack @magnus för inlägg
I vanliga livet behöver vi ju, som en del i att bli nyktra, konfronteras med lagoma drickbare och överdrivna sådana… här på forumet kanske man upplever att det är en mer fredad plats? Men jag förstår givetvis att det kan finnas kanske större risker med att ha en mer rigid inställning.
För mig som började med 100 dagar, hade det varit mycket svårt om helnyktert liv var det enda alternativet- så självklart ska forumet finnas för många som går i tankarna att just förändra. Samtidigt ska ju inte forumet vara en riskfylld plats för de som är hyfsat nya- eller t om gamla i sin nykterhet. För flera fungerar ju AH som AA - eller åtminstone denna del.
Gissar att denna fråga kommer med jämna eller ojämna mellanrum och behöver väl dryftas lika ofta.
Fin fredag önskar jag er!

@Se klart
Jag känner att tonen på forumet blivit otrevligt. Detta skall ju vara en plats där alla med samma problematik skall stötta varandra och inte döma . Alla har olika historik och vissa är mer beroende än andra. Att slå ner på de som inte lyckas sluta helt på en gång är fel och jag tycker inte man kan ge dem som skriver om detta skulden för att någon annan skall triggas. Blir helt matt av detta och kommer nog byta forum.

Jag funderar på hur jag tänker i den här frågan🤔för mig är det inte svart eller vitt. Jag som har skrivit under dryga tre år som aktiv i mitt drickande, varit påverkad några gånger när jag skrivit hade med stor säkerhet inte varit kvar här på forumet om man hade varit ”på” mig hela tiden om ni förstår vad jag menar. Fast så har det varit också men inte så många gånger. Anledningen till att jag inte avbröt mitt drickande var att jag var inte ”där”. Jag hade dock testat olika strategier och för mig blev till slut att berätta för chef/kollegor och påbörja behandling. Men, det finns saker som jag nu kommit t insikt med och det är att mina barn har fått lida mer än jag någonsin anat. Vad jag är tacksam för är att vi idag pratar om alkoholberoendet, medberoendet.

Kram🐬

Oj vad många kommentarer det var här. Härligt!😃 Precis så som ni skriver @Kennie och @vår är jag övertygad om att det blir. Det gynnar inte arbetet med att dricka mindre, om man bara förlåter varandra hela tiden. Man måste jobba med att inte dricka i stället. Vad är det som gör att man dricker. Vad ska man göra istället för att undvika sug osv. Och framförallt, vara mycket mycket beslutsam. Man hamnar inte helt plötsligt på Systembolaget liksom.😳 Så är det bara.

Det där med vilken forumsdel man väljer verkar är ju valfritt enligt Admin. Men vill man inte vara i den delen som passar en bäst. 🤔 Rätt under ”förändra” är ju perfekt när man inte vet vad man vill. Som för dig i början @Se klart. 🤗 Men har man som mål att vara helt alkoholfri så väljer man ju självklart ”vara alkoholfri”. Och har man som mål att dricka måttligt, väljer man väl”vara måttlig” 🤔 Det får man ju bäst utbyte av själv, och båda forumsdelarna ingår ju i att förändra sitt drickande.

Eller jag kanske skulle lägga min tråd i forumsdelen ”dricker jag för mycket”🤣

@Himmel, jag blir glad av att höra att du uppskattar min ärliga och raka kommentar där i början. ❤️ Tänk om du hade försökt traggla med måttlighet nu under de senaste 8 månaderna. Vilken mardröm!😖 Det man måste tänka på är att hjärnan fungerar ju inte normalt så länge man är fast i ett beroende och inte vill/kan sluta dricka. Det gäller att tro på dem som är fria från alkoholen. Och absolut inte gå i försvar och tro att dom har fel. Det är det klassiska misstaget som många gör. Dom är lurade av alkoholdjävulen.

Nä, nu ska jag gå ut och njuta av den spirande våren.😃 Det är underbart att leva i frihet från den satans alkoholen.😍

Ha det bra!

@Varafrisk Jag ser det mer som en diskussion om vad som är hjälp eller stjälp. Vi har ju alla lite olika mål och strategier, men så också vår beroendehjärna :0… . Om vi inte kan diskutera det här så var kan vi då göra det?
Det betyder ju såklart inte att det ska vara genom "påhopp".
Kram!

@Amanda L Absolut! Naturligtvis ska man kunna diskutera. Ibland dyker lite gamla känslor upp inom mig eller snarare minnen då jag blev lite hårt ansatt. När jag började skriva på forumet fanns inte Vara alkoholfri och Vara måttlig. För mig har det aldrig varit ett alternativ att vara måttlig då mitt drickande hade för länge sedan övergått i ett beroende. Jag tänker även bara för man inte dricker längre så har man ju fortfarande beroende och kan när man minst anar falla vilket jag har stor respekt för.

Nu börjar det sk ”utelivet”.😃 Jag brukar inte glo på tv särskilt ofta, och nu under den ljusa årstiden så blir det inget tv-tittande alls. Nä, det är utomhus som jag trivs bäst. Snickra på huset, greja i trädgården, och fiska tex. Åka i väg till fina ställen i naturen , bada, chilla i solen, grilla osv. Riktigt gött! Tänk att man förstörde allt sådant med alkohol förr i tiden.🤮

Ha en härlig dag!

@Torn Ja visst är utelivet härligt! Och detta att ha full frihet i val av vad man gör med sin tid är underbart. Tänk vad mycket tid som prioriterats på helt andra saker förr...😳

Allt lugnt här.😃 Fisket har kommit igång bra nu, och förra veckan hade jag en extremt lyckad fisketur, som jag kommer minnas livet ut. Jag har köpt en ny båtmotor också, så jag kan känna mig trygg på kommande fisketurer mitt ute på havet. 🛥️

He en go Valborg!

@Torn grattis till fiskelyckan! Fick erbjudande om båtplats i år efter flera års köande hos den lokala klubben. Tackade nej för den här gången men står kvar i kön. Tänker att jag får mer tid att förbereda för (liten) båt och kolla intresset hemmavid. Befarar att det bara är jag som vill åka ut med båten om jag köper en - och det blir ju inte så kul. Har också funderat på eventuella motorhaverier och kollat på vad en ny kostar. Jag är inte tekniskt kunnig och vill inte bli liggande ute i Mälaren utan fungerande motor. Särskilt inte om jag är ensam med flickan. Får fundera vidare på detta projekt helt enkelt!

Kram!

@Charlie70 Tackar! Det är härligt att puttra ut med en båt även om man är själv tycker jag. 😁 Men du kan ju avvakta lite som sagt. Tills du går i pension tex. 😃

Jag har nog haft ett uppdämt fiskebehov efter den isfattiga vintern här där jag bor. Nu har jag i alla fall fiskat nästan varje dag den senaste veckan.😍 Frysen har blivit välfylld med fin Gösfilé också, och många gäddor och abborrar har fått friheten åter. Jag fiskar främst för att jag tycker det är så himla kul. Lugnet, den fina miljön och spänningen när man aldrig vet vad som kan hugga där nere i djupet. Alkoholen höll på att ta ifrån mig lusten till att fiska då det begav sig.😱 Men jag vann över den! 😎

Ha det gott!