Min värderade riktning

Profile picture for user Ann-Anette

Tack vår2022 och alla er andra. Jag har varit nykter i 2 veckor och känner mig mycket bättre. Vill så gärna komma dit där ni är. Jag kommer att kämpa för det. Hade för mig att vara nykter i 2 månader och sedan kunna dricka igen fast måttligt. Känner nu att det inte kommer fungera. Måste nog sätta upp annat mål.

Profile picture for user Amanda L

@Ann-Anette I Alkoholprogrammet föreslås 3 månader.
Då är du kanske såpass återställd att du kan fundera vidare.:)
Det är bra att följa programmet också, då det ger stöd och råd om olika saker.
Du är så välkommen hit. Jag har fått väldig hjälp av alla dessa kloka människor. Nu på dag 59 :)

Profile picture for user vår2022

@Ann-Anette Härligt! Grattis till två veckor och att du mår bättre😁. För mig funkar inte måttligt, det är liksom allt eller inget. Jag har så många gånger försökt dricka måttligt, men är man beroende så går det inte. Som beroende har man programmerat hjärnan till att bara vilja ha mer och toleransen ökar. När jag försökt dricka måttligt fick jag hela tiden slåss med mitt begär och tankarna var ständigt på alkohol och när, var och hur jag skulle dricka och jag matade bara på beroendet. Det försvinner inte för att man håller upp emellanåt. Ett beroende är kvar för alltid, men genom att vara nykter kan den delen av hjärnan bli tyst och gå i slummer. Det är så skönt att slippa att hela tiden ha tankar på alkohol och att slåss och dividera med dessa tankar.

Precis som @Amanda L säger är det bra att börja med tre månader som mål, helst 6 månader. Då hinner hjärnan återhämta sig och komma i balans igen. Det är mycket som händer i denna process, det är lika mycket en inre som en yttre resa, en spännande process om man nyfiket utforskar den. Vem är man, vad vill man, hur vill man att livet ska se ut, vad ska det innehålla? Jag har verkligen insett att alkohol inte på något sätt gör mitt liv bättre, tvärtom det gör mitt liv olyckligt. Som nykter har jag fått en ny chans att ta hand om mig själv och vårda mitt liv, göra det vackert och ta mig dit jag strävar mot. Jag känner lugn, harmoni, medkänsla med mig själv och andra, bättre självkänsla, bättre självkännedom och glädje. Jag har lättare för att hantera jobbiga saker och komma vidare i det. Så mycket har förändrats tack vare att jag är nykter och jag ångrar inte en sekund!

Hur går dina tankar? Ha det gott!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Grattis till 1,5år och ett innehållsrikt liv🙏❤️

Jag känner igen mig så i skidresa eller för den delen alla andra resor där jag knappt hade ork att ta in intrycken. Alla fina resor som har ett filter framför sig. Alkoholen var ett filter mellan det man upplevde och vad man tog in. Att nu få uppleva allt ofiltrerat är underbart!

Kram och ha en fantastisk vecka❤️

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Grattis till +1.5år! :)
När jag läser i din tråd känns det som att jag hittar facit, precis det resultat jag vill uppnå med att vara alkoholfri. Istället för att bli stressad över hur lite och sakta folk dricker, kunna luta sig tillbaka med ett glas alkoholfritt och bara chilla. Jag vill verkligen dit. Du skriver väldigt bra och inspirerande och jag vill också uppnå alla de positiva effekter du beskriver.

Jag har nog insett att jag inte kommer kunna ”bara dra ner på drickandet”, eftersom jag lätt blir beroende. Jag skulle så gärna vilja kunna begränsa mig till etta eller två glas gott vin under en kväll. Tanken på ett liv helt utan alkohol skrämmer mig just nu, på Dag 2. Då känns goda exempel på hur livet kan bli väldigt viktigt!

Jag känner mig själv och vet att när jag fastnar för något så blir det ofta all-in. Antar att det till stor del beror på just beroende/hängivenhet. Dålig egenskap när det handlar om mängd alkohol, det leder som bekant till för stort intag. Definitionen på ”ett glas vin” är annorlunda gentemot många andras…. :)

Men min master plan är att försöka rikta denna hängivenhet (”besatthet”) mot att sluta dricka alkohol. Det ska bli ett intresse för mig nu, det är iaf tanken. Vi får se hur det fungerar i praktiken. Känns kanske enklare en tisdagsförmiddag än en lördagskväll vid grillen. :(

Du nämner en app, vilken app använder du? :)

Profile picture for user vår2022

@Daemon Tack❤️. Appen jag använder heter Nomo. Ja, ett glas vin var snarare en flaska vin😂. Jag kan också vara allt eller inget, men det har faktiskt blivit bättre sedan jag blev nykter med good enough emellanåt. Man blir mer chill som nykter. Det är en bra idé med din master plan, att försöka rikta din hängivenhet (”besatthet”) mot att sluta dricka alkohol. Så har även jag gjort. Jag har läst på mycket om hur alkohol påverkar hjärnan och det har hjälpt till en hel del i denna hängivenhet. Kunskap ger makt och en större förståelse för hur det hänger ihop, alkoholens påverkan på hjärnan och effekterna av det, alkoholberoendet. Jag har som du funderar på, gjort detta till ett intresse och utforskar det med nyfikenhet. Det är en spännande process och resa som sker på många plan, hand i hand. Den man möter är sig själv och det är intressant att få lära känna sig själv bättre på djupet, den äkta och sanna. Att vara aktiv och skriva här är också en del av detta intresse. Genom att inta detta synsätt är det mycket roligare och mycket mer positivt att avstå från alkohol även när grillen glöder en lördagskväll😁.

Tankens kraft är stor och man kan påverka sin tankar och därmed känslorna som kommer, en hel del. En annan sak är att övning ger färdighet och man får öva och öva på nykterheten och skapa nya beteenden och vanor. Till slut är det inga problem att stå vid grillen med en alkoholfri öl i handen, berusningen består av att vara nykter och må bra.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Det får bli små steg mot grillen för min del. Skippar kanske den till helgen. Tramsigt, men sant. Den är en typisk magisk magnet som drar till sig öl och vinglas.

Alkoholfri öl har jag provat någon gång, helt ok faktiskt. Helt ärligt riktigt gott i några fall. Men alkoholfritt vin hör man sällan om, smakar det något vidare?

Nu har jag Nomo-appen också. Tycker dock tiden går lite långsamt i den, är den rätt kalibrerad? 😂 Känns som att det gått mycket längre tid än 30h av mitt alkoholfria liv…

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 1,5 år nykter❤️❤️😽😽❤️❤️💫💫! Stort!!! Känns som ”igår vi lärde känna varandra”! Jag kunde vara där du är om jag inte tagit återfall🙈🤔, men inte tänka så…. Utan, mitt förra företag hade ingen hållbar strategi och affärsplan. Hade inte grundat värderingarna helt och fullt utan trodde det räckte att bara vara nykter. Att vara nykter är en förutsättning men för att inte sitta på vita knogar resten av våra liv krävs mer än så. Och mer än så blir en häftig resa för den handlar om att komma i balans/i samklang med sig själv. Att vara sann, ärlig och nykter. Alla har vi olika förutsättningar för att nå dit. Så jag väljer att inte klanka ned på mig själv, jag väljer att bearbeta dessa alla återfall för att nu är jag trotsallt lite starkare.
Jag har ju läst hela din tråd(-ar) och följt dig sedan dag 1, och 💪👍🙏❤️👏👏👏👏! Kvittot på hur stark och fantastisk du är visar du genmutations storsint du hanterade situationen med kollegan! Det är en inre resa om något 💪👏👏👏. Jag hoppas och tror att vinsten som både du och @Andrahalvlek, @Torn med flera fått i och med nykterheten är så mycket större på det mänskliga planet! Kan nog flumma i evigheter om detta…. Men stoppar här🤣…
Du är och förblir en av mina största förebilder ❤️❤️❤️🙏🙏🙏❤️❤️❤️

Profile picture for user vår2022

Härlig morgon med sol, långkaffe i sängen och mina varma snusande hundar tätt intill. Lägger lite planer för dagen, lång hundpromenad i skogen med maken och ett fikastopp på något fint ställe. Städa upp efter en smärre renovering och få ordning igen. Laga god mat och njuta. Det blir en bra dag😁🌞.

Ha en reflektion ang hur jag identifierar mig nu när jag inte dricker. Det har varit lite inlägg i trådar om ämnet. Jag har inte tänkt så mycket kring detta, kring min identifikation idag. Det kan vara nog så viktigt. Tänker att identifikation är hur man ser på sig själv, men även hur andra ser på dig. Hur ser jag på mig själv? Ja, det korta svaret är väl att jag ser mig som en person som inte dricker, men det känns som att det innehåller så mycket mer.

Jag är en person som vet att alkohol gör mig skada, jag vet att jag har ett beroende som alltid kommer att finnas kvar hos mig, jag vet hur ett beroende uppstår, hur det påverkar mig och varför det är skadligt för mig. Jag är en person som förstår detta, kanske klok, så pass klok att jag förstår att jag aldrig mer ska utsätta mig för denna självdestruktiva skada mot mig själv. Ja, klok identifierar jag mig som. Då jag förstår hur alkohol påverkar mig och mina relationer och har reflekterat och förstått varför jag druckit i olika situationer, har jag fått kunskap om mig själv och hur jag fungerar. Jag har fått självkännedom, vet vem jag är, vet om mina behov och tillgodoser mina behov. Ja, en person som har självkännedom identifierar jag mig med. Jag vet ganska mycket om vad jag värderar i livet och vad jag behöver göra för att gå mot mina värden, vad jag ska göra för att nå och gå mot dessa värden. Jag vet att med alkohol i kroppen finns inte en chans att gå mot min värderade riktning, så jag är ganska målmedveten i det jag gör. Jag vet hur jag ska sätta upp mål, nå dem och sätta upp nya mål. Ja, jag identifierar mig som målmedveten och handlingskraftig. Jag bryr mig om mina medmänniskor, försöker lyssna och sätta mig in i olika situationer. Hjälpa och stötta så gott det går, men främst finnas där och lyssna. Vara en tröstande famn för min familj men även ge dem styrka att klara sig själva, för jag finns alltid där. Ja, empatisk är jag och har tilltro till såväl min egna som andras förmågor.

Hur andra ser på mig stämmer väl överens med hur jag ser på mig själv, så då går det ihop. Ja, det får räcka där med funderingar kring min identifikation😁. Så då blev det att jag identifierar mig som en person som är klok med självkännedom, som vet om sina värden i livet, som är målmedveten och handlingskraftig, som är empatisk och har tilltro till sin egna förmåga. Låter ju bra!

Ha en fin lördag!🌞 Nu ska jag packa och gå ut i skogen och det härliga vädret och njuta av livet❤️

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Tack fina du❤️. Jag har precis gjort ett inlägg i min tråd ang hur jag identifierar mig och som jag säger där, har jag tilltro till andras förmågor, din förmåga att tro på dig själv💕. Jag tror på att du kommer att komma på ”andra sidan” när du knäckt koden, som du håller på med att knäcka. När du inte har kognitiv dissonans längre, att du inte har en inre konflikt inom dig med tankar om att vilja dricka och inte vilja dricka. Du håller på att få ihop detta till en enda tanke, att inte vilja dricka. I det ingår att hitta och grunda dina värderingar, din riktning mot det, att vara sann, ärlig och nykter, så att det uppstår samklang och balans inom dig själv, precis som du säger. Du är på så god väg!

Ha en riktigt fin lördag och var stolt över dig själv, det är jag❤️

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 Så bra skrivet kring hur du identifierar dig! Dit vill jag också komma, det ska bara landa i magen hos mig först. Det finns i pannloben men ff har jag kognitiv dissonans i hjärnan så det tar ett tag till. Men målsättningen är ✅! 🙏❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Spännande läsning! När jag tänker på att jag identifierar mig som en person som inte dricker alkohol så handlar det nog mer om ställningstagande 🤔 Att jag aldrig lajkar en alkoholbild på facebook, att jag blockar all alkoholreklam, att jag aldrig ger bort alkohol i present, att jag på min arbetsplats tjatar om personalaktiviteter dagtid utan alkohol istället för middagar med alkohol, att jag av princip inte handlar ens alkoholfritt på bolaget, att jag öppet svarar på frågor om mitt icke-drickande osv.

Sen har jag inget emot att andra dricker, det är varje individs eget ställningstagande. Men det är inte okej att man som icke-drickare ska känna sig exkluderad, och så känner jag inte alls i det umgänge jag har. Jag är babblig och bubblig till min personlighet, såväl nykter som onykter. Som onykter tar jag ännu mer plats och tenderar att vara gränslös, så alla mår bättre av att jag är alkoholfri.

Min självkänsla har alltid varit god, konstigt nog med tanke på min uppväxt. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag vill. Jag har med åren blivit duktigare på att göra just saker som jag vill göra, och därmed inte göra sådant som jag inte vill göra. Jag har tänkt att det handlar om åldern 🤔 Men jag gör fortfarande en massa saker för andra, min mamma och min yngsta dotter tex.

Men jobbytet har varit bra för mig, jag slipper åtminstone ta ett helthetsansvar på jobbet. Jag gör mitt jobb, och jag gör det snabbt och bra, och sen stänger jag av datorn och är ledig från jobbet - både rent praktiskt och i min skalle.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag skrev i någons tråd om detta med hur man identifierar sig men minns inte om det var i @Ny dag eller någon annans? Så vet inte exakt vad jag skrev?

Du som jag tycker är så klok❤️Kan inte du analysera mitt tänk lite?

Jag tänker att jag inte vill identifiera mig som en alkoholberoende för det ger mig en negativ klang i min känsla av mig själv.
Hade jag varit en dålig mamma men blivit en bättre hade jag inte velat fortsätta identifiera mig som en dålig mamma. Allt jag gjort som varit dåligt är sånt jag inte vill identifiera mig som. Hur ska jag då gå vidare med min utveckling till en bättre människa?

Jag identifierar mig mer som en som inte dricker för jag vet att det påverkar mig dåligt. Jag får ångest och min kropp mår inte bra av alkohol.

Sedan vet jag att jag inte kan dricka för om jag gör det då dricker jag för mycket och för ofta. Så det jag vet händer när jag dricker gör att jag inte dricker och när jag inte dricker är jag inte beroende av att dricka.

Jag identifierar mig inte med mina gamla ätstörningar heller. Jag har haft anorexia som gick över till bullemi i tonåren och sedan höll i sig i 20år men jag mår inte bra av att identifiera mig som en ätstörd person. Om jag stoppar fingrarna i halsen har jag bullemi men så länge jag låter bli har jag inte det. Det är över. Sedan kan jag trilla dit igen precis som med alkoholen men så länge jag låter bli vill jag identifiera mig som en hälsosam och frisk människa som gör de bästa valen för min hälsa och mitt välmående.

Låter det hälsosamt att identifiera mig med en positiv bild av mig själv eller låter det som om jag försöker förneka mitt beroende? Jag är medveten om mitt beroende men vill inte identifiera mig med det.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag har först senaste dagarna funderat lite mer på just det här med vad jag identifierar mig som. Det är inget som jag tidigare lagt någon större notis om, tex att jag är alkoholberoende eller inte. Men nu när jag funderat kring detta känns det viktigaste att det blir en utfyllnad i det jag beskriver mig som eller identifierar mig med. Jag tänker att identifikation handlar om hur man ser på sig själv och att det kan ändras, men det viktigaste är just att man känner sig ”hemma” i sin beskrivning av sig själv.

Att identifiera sig med något som känns negativt för en, tänker jag påverkar den egna självbilden. Om alkoholberoende känns negativt för dig, tycker jag inte du ska använda det om dig själv. Jag skrev att jag identifierar mig som en person med självkännedom, att jag vet hur jag fungerar i olika situationer och att jag lärt mig hantera dem. Det betyder också att jag är medveten om mina brister och att jag inte handlar rätt hela tiden, men jag försöker göra om och göra bättre. Men jag identifierar mig inte som en person som inte har brister, mer en som är medveten om bristerna men som jobbar på att handla på ett bättre sätt. Det blir mer positivt och känns bättre för min självkänsla. Det ger hopp framåt.

Jag tycker att det är hälsosamt att identifiera dig med en positiv bild av dig själv. Du har självkännedom och är medveten om dina brister och du förnekar dem inte. Du har gjort positiva förändringar gällande ditt föräldraskap, drickandet och du har koll på din bulemi/ätstörning och det är inget som sker. Det är det som räknas, hur man beter sig och handlar nu, den positiva utvecklingen som är hållbar. Tänker att det man identifierar sig som även har att göra med tilltro till sig själv och sin förmåga. Så att tänka i positiva termer om sig själv genererar positiva känslor och man vill då också göra positiva handlingar. Man blir ett bättre jag, fast man har brister och det är mänskligt så länge man tar ansvar för sina handlingar.

Sedan tycker jag att den resan och den processen som vi gör här verkligen visar på att vi vill utvecklas på alla plan i våra liv. Vi visar att vi tar ansvar för våra liv och vi är verkligen good enough i våra olika roller i våra liv. Jag tycker att du ska vara nöjd och stolt över den du är, för du är bra! ❤️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, det är intressant att grotta lite kring detta😁. Att identifiering kring att jag dricker inte alkohol, mer är ett ställningstagande låter intressant. Att det är ett slags förhållningssätt man har till alkohol, ja, det känns bra att säga. På frågan ”hur förhåller du dig till alkohol?” Och då blir svaret ”jag dricker inte alkohol”. Eller dina exempel som tex att ”jag lajkar inte bilder med alkohol på facebook”. Ett slags ställningstagande i förhållande till alkohol.

En identifiering, är för mig något djupare, mer vilken personlighet eller personliga egenskaper man har. Alkohol tar fram en personlighet som är påverkad av alkohol, alltså är det inte den sanna och äkta personligheten. Som du berättar att du blev gränslös, det känner jag också igen då alla filter tas bort, den är du inte som nykter. Så när man inte dricker alkohol träder en annan personlighet fram, den du är på riktigt. Så den personen som då träder fram är den som man identifierar sig som.

Alkohol fick mig att identifiera mig som en person med dålig självkänsla, när jag drack förvandlades jag till en person utan filter och den dåliga självkänslan doldes. När jag var nykter mellan varven eller bakis kände jag mig osäker. Men när jag slutade dricka helt, fick jag omvärdera mig själv, jag hade inte så dålig självkänsla som jag hade inbillat mig eller identifierat mig med. Alkoholen dränerade och torkade ut min självkänsla, när jag slutade dricka fick min självkänsla näring och blev mustig. Alkoholen lurade mig att tro att jag inte dög. Så alkohol dödade min självkänsla och fick mig att känna mig värdelös. Den jag identifierade mig med då. Så identifiering kan förändras som tur är. Idag identifierar jag mig inte som värdelös eller som att jag har dålig självkänsla. Den är god och den får mig att känna mig att jag är bra som jag är och att jag är viktig för min familj, att jag behövs. Grunden till detta är att jag inte förgiftar min hjärna med alkohol och mitt förhållningssätt till alkohol är att jag inte dricker alkohol, för det dödar min självkänsla och skapar en hemsk identitet, eller bilden av den som jag har om mig själv.

Ha en fin söndag!🌞❤️

Profile picture for user vår2022

Härlig och solig morgon🌞. Min reflektion kring identifiering fortsätter😁. Det är intressant att fundera på detta och jag gillar att vrida och vända på det. Det utvecklar mina tankar och tankar påverkar mina känslor. Jag tänker att om man tex går på en intervju och ska berätta om sig själv och vem man är. På ett jobb är man så klart i en annan roll än den man är som privat, men egenskaperna man har besitter man hela tiden. Jag skulle ju inte säga att jag är alkoholberoende. Är jag alkoholberoende? När jag inte dricker är jag inte beroende, när jag dricker blir jag beroende. Men, jag dricker ju inte och vad är jag då just nu? Är det viktigt att för mig definiera mig vad jag är just nu? Är jag alkoholberoende beroende på om jag dricker eller inte? Ja, så är det ju. Ska jag berätta om detta på intervjun?

Nä, jag berättar om mitt driv, målmedvetenhet…den jag upplever att jag är, det som jag tänker om mig själv att jag är. De skillsen som jag kan ha på ett jobb när jag utför det. Den bilden jag vill att de ska få om mig och när jag har jobbet så ska det stämma överens med bilden de då har om mig. Att vår identifiering av mig stämmer överens, över den som jag utgett mig för att vara.

På det privata planet kan jag i bakgrunden veta och inte glömma att alkohol dödar mig och tar fram en person som jag inte vill identifiera mig med, för det är inte den sanna jag. För mig är det ett gift som påverkar min hjärna och skapar personlighetsförändringar. Den ger rus när den förgiftar och påverkar min hjärna, det är effekten av förgiftningen. Ruset som jag tidigare längtade efter för förgiftningen förlamar, bedövar och råljuger. Den skapar även ett beroende som gör att jag vill förgifta hjärnan om och om igen. Till slut blir man personlighetsförändrad och man identifierar sig som en värdelös skit.

Detta ska jag aldrig glömma! Jag vill aldrig mer identifiera mig med den alkoholförgiftade och alkoholberoende jag, för det är inte den sanna och äkta jag. Det är en råfejk! Tack för att jag insett detta och att jag förstått mekanismen bakom ett alkoholberoende. Tack för att jag ville och vågade ta chansen till ett liv utan gift och det var inte så svårt som alkoholdjävulen vill få mig att tro det var. Ännu ett exempel på hur jävla mycket alkoholen förgiftar, förvrider sinnena och råljuger!

Ha en riktig fin och härlig söndag. Livet som nykter är gott!🌞❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Tack fina du❣️ Precis så, jag är fullt medveten om alla mina brister och allt jag felat, jag har processat och går vidare. Jag tar till mig all kunskap jag finner om att leva ett bättre och mer innehållsrikt liv. Jag är nykter och har tack vare det blivit av med min bullemi. Hade jag inte blivit nykter hade jag haft kvar min bullemi. Jag tror det tog ca 3-4 månader in i nykterheten innan jag blev helt av med bullemin. Jag hade några återfall av den de första månaderna sedan kom jag ur den. Jag har blivit av med två sjukdomar som styrde mitt liv. Det är helt underbart❤️

Kram

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Intressanta tankar kring identifiering. Jag håller helt med dig! I ett läge där man kan leva utan alkohol så anser inte jag heller man är alkoholberoende. Man kan ju ha abstinens och diverse problem med att må ok, inte minst i början, men vardagen tuffar på utan något alkoholintag.

Väl ur beroendet måste man få identifiera sig som en friare människa! 😊

Profile picture for user vår2022

@Daemon Kul att du tyckte det var intressant. Ja, sin identifiering är något man äger helt själv. Man får identifiera sig precis som man själv känner och hur man ser på sig själv och vem man är. Att ha en positiv bild av sig själv och ger positiva tankar och känslor. Något som är riktigt positiv är att känna sig som en fri människa❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Jag identifierar mig snarare som en person som är alkoholfri, väljer alkoholfritt i alla lägen och som ifrågasätter alkoholromantiken. Inte alltid högljutt, det beror på sammanhanget. Jag vill inte vara en partypooper.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Intressanta funderingar.
Jag är fortfarande oklar över vem jag är i förhållande till alkohol.
Känner mig på väg att bli fri från något som inte var jag.
Känner på mig att mycket mer kommer att hända som kanske klargör vem jag är, kanske bara den som inte dricker alkohol? . Återkommer i ämnet. 😌

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Åh, vad spännande! Att nyfiket undersöka sig själv och vem man är en så häftig process i nykterhetsprocessen. Att närma sig det lilla jaget, den lilla Amanda, och ta reda på vilka behov man egentligen har och hur man kan tillgodose dem. Att inte ducka livet genom alkohol mer. Ska bli intressant att få följa din process❤️

Profile picture for user vår2022

Liten reflektion så här på tisdagsmorgonen. Har haft funderingar och skrivit inlägg om identifiering och som lett mig vidare till tankar om inre ledarskap. Det hör ihop med min värderade riktning, den riktning som jag vill gå mot i mitt liv. Har ju haft en hel del utmaningar på mitt jobb med min kollega som på olika sätt varit respektlös och exkluderande mot mig. Det jag haft att luta mig mot är min värderade riktning och mitt inre ledarskap, det har väglett mig.

Det inre ledarskapet handlar om hur jag ska leda mig själv. Min personliga utvecklingen går hand i hand med mitt inre ledarskap och min värderade riktning. Jag har blivit så mycket mer självmedveten, om mina triggers, mina egenskaper och beteenden. Det har gjort att jag kan inta även ett annat perspektiv då jag blivit triggad, tex av min kollega. Jag har flytta fokus och använt mig av ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt”. Så bra verktyg! Det har möjliggjort att kunna se det som sker utifrån, inte endast inifrån mina känslor som blivit triggade. Det var svårt, nästan omöjligt att göra när jag drack och var fast i alkoholen, den suddar ut alla styrkor, självmedvetenheten och självledarskapet. Det inre ledarskapet gör att man aktivt kan välja i vilken riktning man vill utvecklas och att skaffa verktyg för att göra de förändringar man vill göra.

Ditt inre ledarskap är som din inre kompass. När den är rätt inställd kommer den att leda dig rätt. Ju mer du lyssnar på och förstår dig själv, desto mer finkalibrerad blir din inre kompass och desto bättre blir ditt inre ledarskap. Det är så otroligt häftigt hur man kan utvecklas i sitt inre ledarskap när man lägger alkoholen på hyllan.

Ofta pratas det här på forumet om rädslan om hur trist, grått och tråkigt livet blir utan alkohol, precis som jag gjorde. Alltså det är precis tvärtom! Fy fan vad livet var tråkigt, trist, grått, självdestruktivt och utan livsgnista när jag drack! Jag är så otroligt tacksam för att jag vände livet till den ljusa och hoppfulla sidan och vände alkoholen ryggen. Nu kan jag njuta av livet i medgång, hantera det bra i motgång och i det stora hela känna en lycka över mitt liv och av allt som det innehåller🥰

Ha en fin tisdag!❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Det är fantastiskt att människan kan utvecklas hela livet. Och när alkoholen läggs på hyllan, så märks det ännu mer. Nya tankar, vanor, insikter, intressen. Livet blir spännande igen :)

Profile picture for user Daemon

@vår2022 ”Ofta pratas det här på forumet om rädslan om hur trist, grått och tråkigt livet blir utan alkohol, precis som jag gjorde. Alltså det är precis tvärtom!”
Jag kan räkna in mig själv i den där skaran av personer. Tankarna snurrar mycket kring det där och därför är det intressant och nyttigt att läsa dina tankar kring att själv ta kontroll och fokusera på det positiva i att leva utan alkohol.

Jag ser verkligen detta som en ny fas i livet. 😍

Trevlig kväll!

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Ja, det är verkligen spännande att leva livet som nykter. Man får liksom en andra chans att ta vara på sig själv och sitt liv. Man går inte omkring i det gamla invanda utan kan skapa ett nytt spännande liv😁. Och det som är riktigt häftigt är att hjärnan är plastisk, vilket innebär att den kan lära sig nytt hela tiden, få nya tankebanor i hjärnan. Det sker när man slutar dricka och hjärnan återställs igen, utan alkoholdjävulens automatiska banor, om man tränar och lär hjärnan nytt sätt att ”tänka” när flaskan ställs på bordet😂.

Ha en fin fredag!🌞❤️

Profile picture for user vår2022

@Daemon Ja, den skaran skrek jag högst i ”livet är inte värt att leva utan alkohol!”😂. När jag ser tillbaka på hur otroligt hjärntvättad jag var, som att ha levt i en alkholsekt, förstår jag bättre hur det är för personer som levt i sekter och hur en hjärntvättning går till. Världsbilden förvrängs totalt, som att djupt tro på fake news, att jorden är platt!

Välkommen ut i ljuset och upptäck livet på nytt! Life is good utan alkohol!🌞❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack❤️. Magin ligger i att vara nykter och att upptäcka livet på nytt. Att nyfiket utforska det med öppet sinne. Att upptäcka ett det finns en möjlighet till att förändra sitt liv till något vackert och värdefullt.

Ha en fin fredag!🌞❤️

Profile picture for user TappadIgen

@vår2022 skrev:"När jag ser tillbaka på hur otroligt hjärntvättad jag var, som att ha levt i en alkholsekt"

Det var bra beskrivet. Jag kan ibland få lite overklighetskänslor när jag tänker på hur mitt liv var förr. Jag kan liksom minnas någon händelse och känna att "Det där är inte jag" trots att jag samtidigt är smärtsamt medveten om att det var jag.

På ett sätt är det kanske bra för jag tror att det gör mig mer ödmjuk inför risken att fastna i andra tankefällor.

Profile picture for user Daemon

@vår2022 ”Välkommen ut i ljuset och upptäck livet på nytt! Life is good utan alkohol!🌞❤️”
Tackar! 😍 Sen formuleringen gillar jag!
Man har en lång väg att vandra så klart, men under min korta tid som alkoholfri har jag redan börjat se positiva effekter. Spela spel med barnen fredag- eller lördagskväll till exempel, det gjorde man i princip exakt noll gånger i veckan förr. Och om man mot förmodan gjorde det, så kände man någon form av stress av hela situationen. Har gjort det flera gånger redan nu, och nu är det jag istället som tjatar på barnen om att köra ännu en spelrunda… 😊

Ha en fin kväll!

Profile picture for user vår2022

@Daemon Så härligt! Att bli närvarande för sina barn och spela spel💕. Mina barn är vuxna men jag har blivit så mycket mer tillgänglig för dem som nykter. Precis som du kände jag ofta stress och rastlöshet i olika situationer med dem, för jag ville ju dricka ifred. De har flyttat några gånger då jag hjälpt till, oftast bakis och supertrött. Nu som nykter gör jag det på ett helt annat sätt, åker omkring med dem på Ikea och annat på tider som jag tidigare drack och inte kunde ställa upp. Nu är det jag som tjatar om vi inte ska ta en sväng förbi någon affär, måla om ett nött bord eller dylikt😂. Även att finnas till vid hjärtesorg eller svårigheter är på ett annat sätt nu. Nu har jag tid och kan jag lyssna och vara en trygg punkt på ett annat sätt. Får inte panik, kan trösta och säga att det kommer att lösa sig, att det kommer att gå bra och de tror mig❤️

Profile picture for user vår2022

@TappadIgen Håller med att det kan kännas overkligt att tänka tillbaka på vissa händelser som hände då jag var onykter. Kan minnas hur jag tänkte och hur verkliga jag tyckte att tankarna var då. Men det var alkoholindränkta tankar som förvrängde verkligheten. Mer ångest, mer kaos, mer negativt, som att jag satt fast och att det inte fanns andra lösningar. En slags hopplöshet och det var svårt för andra att nå ända fram till mig.

Jag tänker som du att detta tar jag med mig i min erfarenhetsbank. Jag vet hur det är att vara fast i alkoholträsket och hur dåligt jag mådde av det och jag vill aldrig mer tillbaka dit. Det som tidigare lockade mig till att dricka har helt förlorat sin kraft och glans. Min guldkant i tillvaron är absolut inte alkohol, min guldkant är att vakna nykter varje morgon, må bra och tänka att det är ännu en ny dag som jag ska leva och göra det bästa av. När mina tankar börjar bli negativa påminner jag mig själv om mitt mantra ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det ruskar om mig och får mig på rätt kurs igen❤️

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Tittat in och vill bara tacka för att du svarade och gav mig ett råd, då när jag hade sån ångest efter att ha varit på middag hos grannen. (Alltså det som fick mig att ta beslutet att bli alkoholfri för eoner av tid sedan, känns det som.)
Det härliga är att jag och min sambo blev bjudna till hennes födelsedagsmingel för någon vecka sedan. Vi hade väldigt trevligt. Jag var nykter såklart.
Så glad att jag bett om ursäkt även om jag tydligen varit ok även som vinzoombie.
Så skönt att hon inte gett upp om mig. ☺️
Tack för att du gav mig råg i ryggen. Det hjälpte mig mycket då. 🥰👍

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Tack❤️. Oftast behövs det bara en push i rätt riktning när man är lite förvirrad i sin ångest. Ofta blir en jobbig händelse något helt annat i de egna tankarna, precis som du berättar. Det är ändå viktigt att be om ursäkt för sin egen skull om man upplever att det blivit fel. Kan ju vara så att den man ber om ursäkt till tyckte att något var lite märkligt, men inte berättar det för en och uppskattar en ursäkt, eller i alla fall att man tar upp att det inte blev så bra som önskat. Jag tror att din granne tycker du var modig och sann, klart hon vill fortsätta umgås med dig😁.

Profile picture for user vår2022

Idag fick jag besked om att jag får en tillsvidareanställning😁. Det känns otroligt skönt att få fortsätta på mitt arbete som jag trivs med så bra. Det var tuff konkurrens och det har varit en jobbig väntan på besked. Mina uppdrag kommer att ändras en del och det innebär även att jag inte kommer att dela uppdrag med min kollega som det inte funkat så bra med. En sådan lättnad! Det andra positiva beskedet idag från sjukgymnasten var att det inte är något allvarligt fel på mitt knä som jag haft problem med en vecka. Det känns mycket bättre nu och det var en överansträngning av knät i sidled, efter att ha jobbat i dålig ställning när jag rengjort altanerna och härjat med trädgårdsarbete under flertalet dagar förra veckan. Har vilat och gått promenader, inte vågat anstränga mig för mycket, men nu är det fritt fram att börja springa igen, som jag gillar så mycket😁. Var orolig att det var en meniskskada eller annat elände. Cyklade en första långtur idag, men fasiken vad ont i baken jag fick😂. Måste väl härdas.

Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user Jan.3.

@vår2022 Även jag slinker förbi här och säger grattis till jobbet.🤗
Vad bra att knät klarade sig, jag har själv blivit lite av en motionsnörd så skulle mina knän paja så skulle jag nog bli sönderstressad om jag inte fick komma ut och få röra på mig.
Ha det bra.😊

Profile picture for user vår2022

@Jan.3. Tack❤️ Vad roligt att du slinker in så här😁. Ja, har också blivit motionsnörd och det kändes rätt deppigt till att börja med, innan det kändes bättre i knät. Började fundera på hur jag skulle ersätta löpandet, men än så länge är det som tur inte aktuellt. Fortsätter så länge det går bra.

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Grattis till jobbet! 🥳🥳🥳 Och grattis till att knäfelet var minimalt. Träna lite styrka för ben och knän är annars toppen! Jag gör fyra övningar i samband med att jag kliver ur sängen, totalt 8 min, och det har gjort stor skillnad ihop med sex veckors artrosgympa då jag tränade 1 tim tis och tor.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Tack❤️ Jo, har kört knärehabövningar under veckan, men glömmer bort och är lat. Gäller att få styrka runt om knät och att verkligen göra det varje dag. Blivit allt mindre av det för det är så tråkigt😝 Vilka övningar gör du? Kanske svårt att beskriva här😁

Profile picture for user Jan.3.

@vår2022 Grattis igen till ett år och sju månader, 🥳 Nu kom jag att tänka på när du närmade dig 100 dagar, minns det som i går.
Tänk vad fort tiden går när vi har den bakom oss.
Ha det bra igen.🤗

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Ett sätt kan vara att köpa ett sånt där band man kan knyta runt ankeln, på 3-3 kg eller så…Sen lyfter du benet (sittande på pinnstol) varje kväll när du tittar på Rapport tex…Ingen extra tid åtgår så länge du vill se nyheterna..😀

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag gör liggande raklång i sängen släpande cykling, ett ben i taget 20 gg/ben. När jag gjort 20 gg lägger jag ett gummiband runt vristen och drar sen emot mig, strävar med hälen mot rumpan. Räknar till 20, för att öka rörligheten i knät. Det gör ont, men det gör nytta. Andra övningen gör jag också liggande. Jag flexar foten mot mig, vinklar fot och tårna uppåt/bakåt, så musklerna på skenben och runt knät får jobba. Efter 20 gg håller jag foten flexad och räknar till 20. Sen reser jag mig och sätter mig på sängen 20 gg. Sista övningen svingar jag en kettlebell mellan benen, 2 x 10. Böjer knän (ketlebell mellan benen) och sträcker benen (kettlebell rakt fram) och svanken får då jobba lite också. Totalt 7-8 min, varje morgon när klockan ringer mån-fre. Lör-sön tränar jag benstyrka på hojen istället.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Tack för beskrivningen! Då har jag liknade rehab-övningar som du. Jag vet att jag har artros i knät också, har opererat knät i tre olika omgångar under ca 35 års tid och det gör sitt och är en del av problemet. Just nu är det överbelastningen som varit problemet men artrosen finns där. Det bästa är träning för att inte bli allt för stel. Nu ska jag bli lika duktig som du och köra benträningen minst en gång per dag😁. Bra jobbat av dig!💪

Profile picture for user Loppan

@vår2022 Så mycket roligt som händer dig! Varmt grattis till jobbet, att du slipper dela uppdrag med din kollega, ett friskt knä och så lång nykter tid! Det blåser medvind för dig nu! Det är du verkligen värd och jag är så glad för din skull! 😍

Profile picture for user vår2022

@Sattva Tack! ❤️ Ja, det var en lättnad att det blev så. Hon kommer inte att ändra på sig och med henne på lite längre avstånd kommer jag inte att drabbas. Det knorras lite överallt nu runt henne från andra kollegor och jag kan inte låta bli att någonstans ändå tycka synd om henne. Men, jag vet ju att hon bara kommer att köra på i sitt eget race och hon är så oförutsägbar, det går inte att lita på henne. Nu känner jag mig fri och behöver inte ta ansvar för ett gemensamt uppdrag längre som hon ändå hade så svårt att dela med sig av till mig. Nu kan hon köra sitt ”enmansföretag” och glänsa bäst hon vill. Att komma ifrån henne var det bästa som kunde hända mig. Kanske chefen såg och förstod detta😁

Profile picture for user vår2022

@Loppan Tack snälla fina du❤️. Dina ord värmer. Vet du, jag tror att så mycket bra händer är för att jag lyckats få nya banor/kopplingar i min hjärna efter lång tids nykterhet. Vid jobbiga situationer och tuffa omständigheter som tex när jag slutade dricka, knepiga nära relationer och en tärande kollega, så har jag använt mig av mitt motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det har fått mig att fokusera på rätt saker och det har gett mig bra tankar och bra känslor. Det är så oerhört lätt att man fastnar och fokuserar på fel saker som ger mörka tankar och jobbiga känslor. Det leder till hopplöshet, ångest och dålig självkänsla, man dricker för att trösta och man suger. Alkoholdjävulen sluter en tätt och nära i ett mörkt fängelse.

När mina tankar gått till negativa saker, som att det skulle vara gott med ett glas eller att min kollega trycker ned mig, har jag skiftat fokus. Tänkt att gud så skönt det är att vara nykter och hur stark jag är som avstår eller att det är inte ok hur min kollega behandlar mig, jag ska ta upp det med henne och chefen, hålla mig till uppdraget sakligt som blir svårt att utföra och inte till hennes person. Det leder mig rätt, till positiva känslor om mig själv. Det ger mig power. Det är häftigt att kunna skifta fokus och jag säger högt till mig själv ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Med nykterheten som grund, som gett mig en balanserad och välfungerande hjärna igen, så går det att skifta fokus och det har gett mig nya tankebanor i hjärnan. Ju mer jag tränar på detta ju mer automatiskt kommer dessa nya tankebanor till mig.

Alkoholdjävulens automatiska kopplingar om att dricka har rostat och vittrat sönder totalt och därmed också alla destruktiva och ångestfyllda tankar och känslor. Det är magiskt! Ha en fin fredag och jobba på som du gör så bra!❤️🌞

Profile picture for user Varafrisk

@vår2022 Grattis t tillsvidareanställning🌸 Skönt att du får fortsätta och att få arbetsro🙏🏻 Grattis till tid👏🏻👏🏻1 år och 7 månader det är något att vara stolt över💪🏻 Tänker att om man klarar av att vara nykter så blir man mer och mer förankrad, grundad och trygg i sin nykterhet ju längre tiden går.

Ha det fint och önskar dig en fin fredag🌸☀️

Kram🥰

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Tack❤️ Ja, helt rätt, tiden gör sitt när man är nykter. Hjärnan återhämtar sig och får balans igen och genom nykterheten så skapar man nya banor i hjärnan genom nya rutiner, vanor och tankar. Man blir mer förankrad i dessa nya tankebanor, mer grundad och mer trygg. Framförallt så tänker jag och ser på mig själv ur ett annat ljus som nykter en lång tid. Jag duger, jag kan och jag är bra❤️. Tankar som var mer främmande när jag drack.

Kram🌞🥰

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Grattis till jobbet! 😀🎉 Och till 1 år och 7 månader! Jag jobbar hårt med att försöka jobba ikapp… 🤪 Det är inspirerande och lärorikt för rookies som jag att läsa om tankar och erfarenheter du har haft och har under din resa här!

Profile picture for user Torn

@vår2022 Grattis till jobbet, nykter tid och ett hyfsat bra knä! 🤗 Skönt att du slipper den där knepiga kollegan också.👍

Man har ju sådan energi nu när man är nykter, så man får räkna med lite känningar efter diverse trädgårdsfix, altanrengöring mm.😅 Själv var jag i väg med ett släpkärrelass med bröte till återvinningen i går. Och japp, det känns en del i ryggen idag.😂

Ha det bra!

Profile picture for user vår2022

@Daemon Tack så mycket❤️. Så roligt om jag kan inspirera till en nykterhetsresa😁. Det glädjer mig mycket, om även andra här med alkoholproblem kan hitta en väg ut i ljuset och att jag kan vara ett levande exempel på att det går😂 och visa på att livet blir så mycket härligare att leva. Ikapp kommer du inte, men du kommer att komma dit, om du vill och väljer ett alkoholfritt liv❤️

Profile picture for user vår2022

@Torn Tack❤️ Ja, du har helt rätt, nu som nykter tar man inte längre alkoholpauser som gör en trött och slö, man kör på så det ryker😂. Sedan är man ju inte en ungdom längre, även om det kan kännas så i tankarna. Igår när jag skulle vrida på foten hos sjukgymnasten, så krampade det lite i höften så han fick massera lite för att få bort krampen, sen gick det bra. Vi skrattade båda två åt att man inte är ungdom längre😂. Hoppas ryggen ger med sig snart❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Grattis till att 1år och 7månader❣️

Du är så inspirerande och har ett så fantastiskt tankesätt❣️

Fy va jobbigt med knät innan du fick veta att det var överansträngning! Jag får lite lätt panik när jag skadar mig och inte kan springa! Men då är det bra när man lärt sig att tänka lösningsinriktat, ”kan jag inte springa så får jag cykla, simma eller något annat tills jag kan springa igen”💪

Tusen grattis till tillsvidareanställningen! Och underbart att slippa din kollega! Jag har också en som är svår att hantera och många tankar går runt i huvudet emellanåt kring hur jag ska hantera det.

Stor kram du fantastiskta människa❣️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack fina du❤️. Hur mår du nu efter operationen?

Ja, man får lätt panik när det krånglar i kroppen och man inte kan springa. Snacka om lättnad ändå när sjukgymnasten inte förbjöd mig att springa och att det inte var så illa som jag trodde. Men som du säger, skulle det vara så får man hitta på annat. Den dagen kommer säkert att komma, men kör på så länge det funkar bra. Tog ett lätt löppass igår, det kändes rätt tungt i början, andningen på maxpuls, men sen blev det lättare och andningen gick ned. Som att knät smordes upp, var tvungen att testa😁. Idag blir det långpromenad med mina dogs i skogen istället. Skynda långsamt.

Ja, knepiga kollegor förpestar. Vi kommer att ha lite gemensamt framöver, men inte i lika stor utsträckning. Jag tänker att det gäller att stå på sig själv, skydda sig själv och vara tydlig om var gränsen går. Det har jag varit, men allt verkar ändå inte gå ända fram hos henne. Jag avskärmar mig från henne genom att tänka att hon är i en ”kub”. Att jag inte ska fästa mig vid allt hon säger, vifta bort det och hålla mig fokuserad på uppdraget. Då får hon inte lika stor makt eller inflytande över mig. Hon får hålla på med sitt och jag behöver inte vara med. Jag delar tydligt upp vad jag ska göra och vad hon ska göra, så att vi inte behöver göra det gemensamt, för det går inte med just henne. Hon är ett ”enmansföretag” och kan få glänsa själv och tycka att hon är förträfflig😂. I don´t give a shit längre!

Ha en riktigt fin lördag och en stor kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag mår bra nu, tack för att du frågar.
Härligt att du kunnat prova på att springa igen, ta det vackert❣️

Jag tränar på hur jag ska förhålla mig, du är en bra förebild där med på hur du processade din situation med din kollega.

Kram

Profile picture for user vår2022

Sänder här en grattishälsning till alla mammor idag. Grattis på morsdagen!🌺

En liten reflektion så här på morgonkvisten. Tänkte på hur mycket bättre mina relationer blivit sedan jag blev nykter, med barnen, med maken, med övriga familjen och i andra sammanhang som jobb, grannar mm. Tack vare att jag själv har tillgång till mig själv, så får även andra tillgång till mig. Jag blir helt enkelt mer närvarande och mottaglig. Jag finns där och gömmer mig inte för mig själv och andra längre. Jag liksom vågar synas nu och jag skäms inte. Min svärmor kommer över idag och det ser jag fram emot. När jag drack var det mest negativa tankar jag hade när hon skulle dyka upp. Ja, viss är hon lite väl rakt på ibland och borde knipa mun emellanåt, men jag kan ta det nu. Jag kan vända på diskussionen så att hon får tänka till lite istället och föra samtalet vidare. Tidigare blev jag mest förbannad och muttrade. Nu kan jag se alla hennes goda sidor och vi har riktigt trevligt ihop. Hon är så stolt över mig för att jag är så bra på att städa och jobba i huset😂. Hon är inte den som överöser med beröm men detta har hon sagt till mig. Jag har även hört att hon skryter lite över sin svärdotter inför sin grannar. Jag ska laga god mat och göra en rabarberpaj till henne som efterrätt.

Funderade också på det här med hur jag tidigare ofta kunde max vara nykter några veckor, fast ambitionen var mycket längre, och började dricka igen. Hör på forumet att många är just där, klarar inte av att vara nykter enligt de mål man satt för sig själv. Alkoholdjävulen som tar makt och viskar ”bara ett litet glas kan du ta, nu när du varit så duktig”. Sen är det kört och blir en flaska eller mer. Jag minns hur nöjd jag var efter två veckor, hur lugnet kom och ångesten minskade, men allt raserades på en gång efter det liiillla glaset, som blev massor.

Det är ungefär som att man hållit på att bygga upp något, ett hus, en ny plantering eller spacklat och slipat alla vägar i ett rum. Ett stort, tungt och slitigt jobb, men man är så nöjd när grundarbetet är fixat. Nu är det dags att börja plantera, sätta taket eller måla rummet. Men då, tar man det där första glaset och raserar precis allt! Takstolarna raserar, det är så mycket ogräs trots att man precis rensat och all jord man fyllt på är borta, väggarna måste skrapas och slipas om igen! Man måste börja om helt från scratch, från början igen! Det finns ingen kraft till att uppbåda all den energi som krävs att börja om igen, på ruta 1!

Jag orkade aldrig att börja om igen efter två veckors nykterhet. Den första tiden är så jobbig, då grunden ska läggas och som gör allt hållbart. Jag fortsatte att dricka istället, i det raserade taket, i det näringsfattiga och ogräsbevuxna landet och i rummet som aldrig blev klart. Men, till slut kom kraften att ta tag i drickandet igen! Jag satte upp mitt tegel på taket, växterna frodas i sin grönska i landen och rummet är målat klart och möblerat men en ny härlig säng att vila i.

Jag ska aldrig släppa och börja på ruta 1 igen. Jag kommer fan inte att orka börja om igen och rasera allt igen. Det skulle vara förödande och en katastrof. Så fortsätt att kämpa och bygg upp! Få ett stabilt och vattentätt tak över huvudet, skörda dina frukter från landen och hitta en harmoniskt viloställe där du kan varav ner mellan stunderna.

Ha en fin söndag!🌺❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Så bra skrivet! Och så likt mitt liv både förr och idag.

Jag tänker ofta på allt jag missade när jag drack, så dåligt jag mådde och kampen för att kunna hålla mig måttlig! Önskade nästan dagligen när jag stod framför spegeln att jag skulle lära mig vara måttlig!

Jag vet inte hur många år jag försökte lära mig måttlighet men jag är oerhört tacksam över att jag nu slipper den kampen och jag har kommit över på ett tankesätt där jag inte kan förstå hur man kan vilja mixtra med att bli påverkad, det är så skönt att bara få vara mig själv.

Kram

Profile picture for user Jan.3.

@vår2022 Vilken perfekt och bra liknelse med husgrunden, själv har jag aldrig haft några tvåveckors A- frihet så det som jag har påbörjat här blir då första gången som jag gjuter och bygger ett hus.😄
Fy f.. så jobbigt, det vill jag aldrig börja om med.
Blir ju trött bara jag tänker på det.

Ha det bra.😊

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, det är så skönt att bara få vara sig själv😁. Den där spegeln du berättar om, som man stått framför och önskat att kunna dricka måttligt och även hur jag kände förakt för mig själv där i spegeln. Men, det är det förgångna och idag kan vi stå stolta stå framför spegeln och säga, du kan, du är bra och jag gillar dig😁.

Ha en fin söndag!🌺❤️

Profile picture for user vår2022

@Jan.3. Nä, börja aldrig om igen för fan!😂. Det suger musten ur en. Vad bra att du bygger på ditt hus på en stadigt gjuten grund och du har ju kommit mycket längre än så i ditt bygge. Det häftiga är att man kan bygga till och ut hur mycket man vill, det är bara att fantisera på.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Bra beskrivning! 😁
Jag trodde aldrig jag skulle lära mig bygga hus, men här på forumet börjar jag lära mig grunderna. En skruv i taget. Trodde helt ärligt inte att jag skulle klara en så här lång period utan alkohol. Vill absolut inte tillbaka till ruta 1!

Trevlig kväll! 😊🎶

Profile picture for user vår2022

@Daemon Detta forum är värsta byggkursen😂. Precis, en skruv i taget och huset växer allt mer och mer. Blir allt stadigare och klarar stormiga vindar, skyfall och snöoväder. Men byggfusk kommer att skapa röta i huset, så det gäller att följa sin byggplan till punkt och pricka och inte göra några avstamp från det.

Du jobbar på så otroligt bra och är en ambitiös och flitig snickare! Sov gott!❤️

Profile picture for user vår2022

Idag är jag trött men lycklig😁. Kom hem vid 02 efter att ha firat studenten med mina närmaste. Det blev en lång dag från tidig morgon, utspring, fixande och firande till sen natt. Det var trevliga samtal med både unga vuxna och vuxna. Alkohol från välkomstdrink till kaffe med avec. Alltså, jag hade noll sug och det var som den självklaraste saken i mitt liv att jag inte dricker eller tänker på alkohol. Jag kände mig inte heller ”utanför” som jag kunnat känna som den nyktra på festen. Jag var bara mig själv, nykter, trygg och självklar. Det var en fantastiskt känsla! Jag sjöng och kunde släppa loss, vara med i samtal som om jag hade druckit, fast i en så mycket bättre version.

Jag har varit ganska rolig och så när jag drack, men det kunde jag vara som nykter också! Alltså, jag behöver verkligen inte alkohol för att kunna släppa loss och vara med i festen. Faktiskt den roligaste festen jag varit på, och dessutom nykter. Och tänk att slippa vara bakfull och eländig med ångest. Fick så bra och förtroliga samtal med de unga vuxna och nära, jag var närvarande och där. Vilken gåva och tänk vad det stärker både relationerna och banden. Och att få vara en förebild för nykterheten för dem. Jag fullkomligt älskar att vara nykter! En sån jävla kick det är! 586 dagar i frihet och mer ska det bli för resten av livet!

Ha en fin dag!🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag är så himla glad för din skull ❤️ Den typen av erfarenheter är så viktiga att samla på sig. Bra att du berättar om det så att andra blir inspirerade. Min upplevelse är också att från år 2 kände jag mig bekväm på fester, lika bekväm som om jag hade druckit. Ibland var jag så sprallig och pratglad att jag till och med tänkte ”hmm, har jag råkat få i mig alkohol” 🤣

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Tack❤️. Ja, det är nog första gången det känns så här himla självklart. Det tar sin tid att få igenom förändringen helt, även om jag varit en som inte dricker länge, så var detta en ny erfarenhet, att det är en självklarhet och nu sitter i märgen😂. Ja, igår var jag bland de spralliga och jag sade till mina närmaste, vi som var kvar till sist, att så här blir man som nykter🥳.

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Låter fantastiskt bra, och kul! 😀👍🎶 Härligt när det går att sälja in så mycket positivt runt att vara nykter!

En ny trend? Ingen full person kommer våga gå ut med nyktra längre, för de som inte dricker blir så himla spralliga! 😂

Profile picture for user vår2022

@Daemon Ja, det är lite som med olika hälsopiller eller liknande. I reklamen vittnar folk om att det mår så mycket bättre och man vet inte vad man ska tro. Man måste testa själv för att se vad som funkar och är sant. För min del så blev det verkligen sant när jag blev nykter och måbra-effekterna är långt över mina förväntningar. Bara man ger processen tid och tilltro.

Ja, de nyktra tar över, dansar på borden och slår klackarna i taket utan att vingla🤣. Samtidigt som de är mycket fräschare och utan ångest. De fulla somnar eller går hem mitt i festen för de är så utslitna, ser dubbelt, är gaggiga och trötta. Kan ju inte bli bättre😂

Profile picture for user Woman52

@vår2022 Så fantastiskt att höra! Min minsting tar studenten om två år! Då har jag varit nykter i två år! 🙏😍 TACK för pepp! Viktigt att lyssna på föregångare! ❣️

Profile picture for user vår2022

@Woman52 Hej, vad trevligt att du kikar in😁. Vilket bra och långsiktigt mål att vara nykter på din minstings student. Det är ju verkligen en dag då man firar barnets prestation och väg in i vuxenlivet. Jag blir alltid så rörd av studenten, de tjoande och tjimmande unga vuxna, så fint uppklädda och vackra. Alla förväntningar som de har, alla tuffa motgångar det ska stöta på väg in mot vuxenlivet, men som de växer av. Hur viktigt det är att vi som föräldrar och andra vuxna kan vägleda och stötta dem på vägen. Det var så fantastiskt att vara nykter hela denna dag och ta in den, vara en förebild för trygghet och stabilitet som nykter. Jag känner hur de unga vuxna och vuxna barnen är stolta över mig, över att jag är nykter. De ser det, känner det och blir trygga av det❤️

Profile picture for user Torn

@vår2022 Härligt! Jag minns att du var lite förvånad och skeptisk när jag för ca 1 år sedan beskrev hur jag var uppe längst på ett kalas och var piggast och gladast av alla.😂 Men nu är du där, och jag förstår dina lyckliga känslor.❤️ Det tar onekligen sin tid, att känna sig riktigt avslappnad och bekväm när de flesta andra runtom dricker alkohol. Att vara helt närvarande med alla sinnen i icke förgiftat tillstånd är en stor fröjd. Då orkar man hålla igång hur länge som helst! 😁

Att bli yr i bollen är verkligen inget att sträva efter. 🤣

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Ja, trodde nog inte att man skulle orka vara med så länge och piggast och gladast av alla. Nu var det iof inget supande på denna fest och ingen som blev påtagligt full. Vi som var kvar sist var en liten skara där samtalstonen var normal😁. Säkert kommer jag inte orka vara kvar så länge om det är fylla och ”hockeymatchvolym”😂. Men, det har onekligen hänt något ju längre tiden som gått nykter gällande fest och att närvara på den om det är trevlig stämning.

Kram❤️

Profile picture for user Woman52

@vår2022 Tack för fin respons! ❤️ Tänkte på en sak som SAS i en ljudbok idag… Vi är nyktra när barnet är i magen… då är barnet viktigt, men sedan släpper vi det! Funderat kring detta flera gånger idag. Det var ju inte svårt att vara nykter med barn i magen?Varför släppte jag nykterheten när barnen föddes? Här ligger nog många av svaren, för mig. Kram och tack för att vi klarar detta tillsammans!

Profile picture for user vår2022

@Woman52 Intressant! Jag tänker att det ligger i samhällsnormen, som gravid dricker man inte och det kan skada barnet. Det är tabu. Sedan när barnet är fött och amning över är det dags att få slappna av och fira igen, vilket innebär att dricka alkohol. Vi behöver ett glas för att kunna varva ned och hantera stress. Vi överöses av reklam och på sociala medier om att glädje, lycka, umgänge och guldkant i tillvaron sker genom att dricka alkohol i olika sammanhang. Jag såg på personer som inte drack som torrbollar och lite tråkiga, som inte kunde släppa loss, galet! Samhällsnormen att dricka är många hundra år och det ”normala” beteendet. Det är inte tabu att dricka och festa på massor av alkohol med barn i sammanhanget, så gör ju vuxna när de socialiserar och har roligt och barnen tar efter. Man inbillar sig att barnen inte märker eller inte ser så mycket, de går i säng tidigare eller sover när man dricker. Jag har vågat fråga mina nära unga vuxna och mina vuxna barn om de märkte något och de svarade JA!

I början av min nykterhet kände jag skam över detta, men efter längre tids nykterhet tänkte jag, att nu visar jag vägen istället och kan prata med dem om att det finns gener även hos dem som gör dem mer sårbara för att utveckla beroende. Jag har försonats med mig själv och känner inte skam idag.

Ett tips är att läsa boken ”Tänka klart” av Annie Grace som finns på svenska. Den finns endast som ljudbok på engelska. Den är omtyckt här på forumet. Hon pratar om att genomskåda samhällsnormen som råder kring alkohol. Hur man blir beroende och hur hjärnan påverkas av det. Att det finns kognitiv dissonans, ett kluvet tänkande som ger en inre konflikt. Konflikten sker i det omedvetna, man vill både dricka och inte dricka, man vet hur dåligt det är för dig men drickandet, beroendet vinner kampen. Boken går ut på att få syn på detta, att få slut på den inre konflikten som tär på oss, att få en medvetenhet om sig själv och varför man dricker.

Själv har jag lyckats knäcka denna kod, jag har inte längre en inre konflikt. Jag har fått en medvetenhet om mig själv och om det omedvetna som styrt mig tidigare. Jag har genomskådat det. Jag har läst på och fått kunskap om hur beroendet påverkar min hjärna, mina tankar och mina känslor. Mitt sätt har varit mitt motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det innebär att jag uppmärksammar och lägger fokus på hur jag vill ha mitt liv och vad det ska innehålla. Det är sköna saker och det ger sköna tankar och känslor. Det skapas tillväxt i dessa positiva tankar när jag fokuserar och uppmärksammar det. Tidigare när jag velat dra ned lade jag så mycket uppmärksamhet på negativa tankar som ”vad tråkigt och grått det blir att inte få ta ett glas, vad synd det är om mig som inte får dricka”. Det gav negativa tankar, negativa känslor och det skedde tillväxt i detta negativa. De positiva tankarna kör över de negativa då de inte får uppmärksamhet. Jag byter fokus om jag börjar tänka negativt. Det krävs en träning, men till slut förändrar dina tankebanor i hjärnan. Det har hjälpt mig i min inre konflikt som inte längre är en konflikt. Underbart!

Jag har insett att jag inte kan hantera alkohol efter många försök att dra ned på konsumtionen och kunskapen om hur ett beroende påverkar hjärnan ledde till det enda beslutet att inte dricka mer. Jag väcker mitt beroende direkt om jag skulle ta ett glas och då är det kört. Men, jag är så oerhört tacksam över att jag genomskådat alkoholromantiken och att jag förändrat min tankebanor i hjärnan. Jag mår tusen gånger bättre och är så mycket lyckligare som nykter. Det enda som jag kan sakna och ångra är att jag inte fattat detta tidigare! Att man kan få ett liv i frihet och med livsglädje🌞❤️

Profile picture for user vår2022

Ännu en skön och härlig dag med sol🌞. Känner mig så glad över att mitt knä nu är helt bra igen och att det funkar så bra att springa. Har tagit det lugnt och ökat på sakta och idag sprang jag hela rundan i skogen med mina hundar, inte ont någonstans, vilken lycka! Njuter av pyssla i min trädgård och att se mina grödor växa och frodas. Lika spännande varje år att se hur allt tar sig🌱.

Löpningen är verkligen en stund för att bolla olika tankar och känslor, märker knappt att jag springer ibland. Idag bollade jag med tankar om vad man kan säga om någon frågar varför man inte dricker. Något som jag tyckte var bra gällande mig är att det går i linje med min värderade riktning. Att för att göra något så behöver det finnas ett värde i det, att det ger mig något, att jag vinner något på det. Värdet i att dricka och må dåligt som jag gör av det, har inte ett värde för mig längre, det är helt enkelt inte värt det. Värdet i att vara nykter och de effekter jag får av det, slår värdet av att dricka, det ger mig det jag eftersträvar och jag vinner massor på det. Det går i linje med min värderade riktning, de värden jag vill sträva mot och som jag vill att mitt liv ska innehålla. Mina värden är inga mål som jag vill uppnå, utan det är en riktning eller livsstil som jag vill gå mot och leva efter. Riktningen kan justeras beroende på vad som sker i mitt liv och om jag önskar det.

Mitt svar är då att jag följer min värderade riktning och att dricka har inget värde för mig längre. I min livsstil och i mina värden av den, finns inte alkohol inkluderat. I min livsstil har jag fått nya goda vanor som jag trivs med och det är att inte dricka alkohol. Jag vill inte bryta mina goda vanor som jag trivs med och värderar högt genom att dricka ett glas vin, för det har inget värde för mig. Jag värderar en god alkoholfri öl mycket mer och det går i linje med mina livsvärden. Så det är ett val jag gjort för mitt liv och jag trivs väldigt bra med det, det blir värdefullt för mig.

Ha en fin nationaldag!🌞🇸🇪🌺

Profile picture for user Daemon

@vår2022 Vilken fin nationaldag! ☀️
Kan inte påstå jag har firat den i stil med norrmännens 17:e maj, men skönt att vara ledig och vädret är kanon.

Jag håller med om att löpning är riktigt härligt. Det rensar verkligen skallen på allt. På senare år har jag lagt både klocka och musiklurar, tycker det ger en känsla av extra frihet.

Profile picture for user Snödroppen

@vår2022
Glad Nationaldag!
Jag kommer från anhörigsidan och fastnade för ditt inlägg.

Det är för mig något nytt som växer fram, jag är inne i en förändringsfas där jag börjar ifrågasätta allt jag gör och varför jag gör det och inser att jag lever ett liv för att få det att funka men som inte har ett värde för mig.

Jag fastnade för dina tankar om vad du säga till andra om att du slutat dricka och din konklusion blev så klockren.
Har själv funderingar på att säga upp mig på ett jobb jag nyss började på och nu sjukskriven för utmattning för det ger mig ingenting längre att jobba inom området.
Jag vill studera vidare, få ny kunskap och jobba med ett annat område.

Tack för att ditt inlägg, det gav mig en väldigt viktig pusselbit.

Allt gott!