Skriver en egen tråd. Kanske kan mina erfarenheter av nynykterheten inspirera någon där ute att ta steget.

Jag är snart 40 år, familjefar och bor i hus på landet några mil från orten jag kommer ifrån. Har druckit alkohol i princip varje helg sedan jag var 15 år. Jag har inte haft ett pågående missbruk där jag dricker i smyg eller tar återställare eller så. Men otroligt många aspekter av livet har varit förknippade med alkohol. I princip allt umgänge med vänner har skett på helger med alkohol inblandat. Man har sett fram emot helgen och fredagens första öl, den där då man bara lutar sig tillbaka och ”aaahhhh”. Eller semester, fokuset på att få dricka lite mer fritt än vanligt. Eller se en fotbollsmatch på tv, har jag några öl hemma? Ganska ofta har jag ställt in saker pga bakfylla. Eller inte bokat in för många alkoholfria aktiviteter över helgen (köra bil lördag efter kl 16, no no). Alkoholen har till viss del styrt den tredjedel av livet som inte varit jobb eller sömn helt enkelt.

Problemet då? För det första har jag en tendens att bli för full då jag festar ute med vänner. Minnesluckor varje gång. Ibland har jag försatt mig i fara, eller hamnat i slagsmål. Ibland har jag gjort ännu värre saker. Varit otrogen (inte mot min nuvarande fru dock!) eller kört bil stupfull två mil (hamnade i diket men fick upp den igen). Sovit fram och tillbaka på tunnelbanan eller somnat på bussen och hamnat i en annan stad. Fyllesvamlat på Facebook eller liknande och fått sitta och radera dagen efter.

För ett par år sedan körde jag med en metod då jag inte fick dricka mig full. Jag drack högst sex enheter (vinglas, ölflaskor etc) per kväll. Det funkade, men jag levde ju fortfarande ett liv helt uppstyrt av alkoholen.

I och med att jag under den perioden aldrig blev bakfull så upptäckte jag en annan effekt av alkoholen. Jag hade fortfarande ångest dagarna efter att jag druckit. En allmän oro/nedstämdhet följde efter varje helg som jag överhuvudtaget drack alkohol, oavsett mängd. Efter att ha börjat på ett nytt jobb, där jag har mycket kontakt med människor, märkte jag att jag alltid kände mig otillräcklig i början av veckan, medan jag fick upp självförtroendet och den sociala förmågan igen lagom till helgen igen. Vecka efter vecka.

Jag lade av helt med alkohol några veckor innan jul 2011. Så det är 9:e nyktra helgen nu. Två månaders nykterhet idag!

Hur blev det då?
Mina veckor slutade åka berg-och-dalbana. Ett möte måndag morgon är samma som ett torsdag eftermiddag. Min ångest är helt borta. Den som jag levt med... alltid?!
Jag har mycket mer tid. Värdefull tid med barnen, eller tid ute i naturen med hunden. Viss kunde jag släppa mig runt i skogen bakis, men det var nog mest för att slippa vara bakis hemma. Jag kan åka och uträtta ett ärende fredag kväll efter middagen. En otippat nästan magisk känsla.
Jag känner mig mycket mer klar i skallen. Tankar och processer överlever helgen och kan pågå under en längre tid, vilket gör att jag känner att jag har bättre överblick över mitt liv.

Men jag har fortfarande inte satt det på prov. Hur blir det i sommar i stugan? Där sitter vi ju och ölar eller dricker vin varenda kväll. Det är väl i princip det livet i stugan gått ut på om jag ska vara ärlig.
Jag har varit på restaurang några gånger hittills i nykterheten, men haft bilen med som förkläde. Självklart att dricka bubbelvatten då.

Jag är trygg i min nykterhet, egentligen. Men jag är inte riktigt bekväm i min uppsättning vänner och vaneaktiviteter. Kanske får beskära lite på den fronten...

Nykterheten är det bästa som hänt mig. Jag har berättat för min stora dotter att jag slutat dricka vin och öl, vilket hon tycker är bra. ”Man kan ju bli en fullis.” Jag kommer att berätta för folk successivt att jag inte dricker, sedan får man se vad som faller ifrån och vad som blir kvar eller läggs till livet. Och man lär ju knappast få det tråkigt. Alla saker man inte lagt ner så mycket energi på då de varit dåligt kompatibla med alkohol finns ju där och väntar på en. Funderar på att kanske börja köra rally!

Så det var min korta presentation! :P

PiL

Då är vi två! Upp till bevis för Barca, om dom nu har någonting att bevisa förstås. Antar att CL är fokus för säsongen, i ligan har dom känts och sett mätta ut. Visst, bollinnehavet är lika förkrossande överlägset som alltid på senare år, men skärpan och det 100-%iga fokuset har saknats. Det är ungefär som att det krävs Real borta för att alla skall prestera på topp, bortsett från denna match har det getts bort poäng på löpande band till höger och vänster.

Liten skrällvarning på Leverkusen dock, åtminstone i kvällens match, men aldrig att det skulle hålla över två matcher. Eller..?

PersonligaPersson

Istället för lila plastpåse i handen har jag en bukett blomster och en ask choklad med mig hem. Inte likt mig att lyda konventionen så pass. Nykterheten mjukar upp där tidigare varit hårt och karjt märker jag...

PersonligaPersson

Upp till bevis för Barca. Vad händer med deras lagbygge om titlarna börjar rinna dem ur händerna? Kanske studsar tillbaka igen nästa år, visst. Men det känns som att krisen väntar runt hörnet. Jag gillar Barca, men inte så att jag håller på dem.

Och fotboll är faktiskt mycket roligare utan alkohol!

viktoria

Vad fint med blomster och gotter PP. Och ja, jag tror nog att egot minskar då alkoholen får ta mindre plats...eller snarare ingen plats alls: ) Egot minskar och självkänslan ökar i takt med tillfrisknandet, det har varit min upplevelse. Önskar er alla en fortsatt trevlig kväll, och BRA JOBBAT!♥

PersonligaPersson

Blomsterkvasten och chokladen drog igång andra processer än jag hade räknat med. Självklart kunde ju inte frun veta att jag hade tänkt se fotboll. Så det blev fin laxmiddag och sen en film. Kanonfin kväll. Men ikväll ska jag försöka se en match.

PiL

Nice!

Zlatan lär inte ha laddat med laxmiddag igår, snarare en halv kilometer taggtråd till frukost och lika mycket till lunch :-)

Kan inte minnas när han var så het senast, jäklar vad han slet och var överallt. Sekvensen på övertid är ju bara underbar, ställningen är 4-0, han är så sliten men tar löpningen ändå. (Och blir med rätta duktigt förbannad när han inte får bollen...)

I övrigt gillar även jag Barca utan att direkt hålla på dom.

PersonligaPersson

Tionde helgen står för dörren. Börjar få nya vanor känner jag. Hunden har fått lära sig ett nytt koncept, nämligen kvällspromenad. Den orkesnivån hade jag inte förut. Pannlampa och reflexväst på.

Hur går det för PiL och ni andra på tråden? Ska vi arbeta oss igenom helgen tillsammans och vara lite extra aktiva?

PiL

Tack bra mannen!

Hoppas hunden inte blivit helt chockad och att det är lika bra med denne som det verkar vara med dig :-)

PersonligaPersson

Nykterheten har gett livet en ny riktning. Upptäcker mer och mer att i fullt dagsljus så har frun och jag glidit längre ifrån varandra än jag tidigare insett. Vi har fram till idag kompromissat oss fram till en lösning där båda varit ganska nöjda med hur och var vi bor, hur vårt liv ser ut. Nu verkar hon vilja dra tillbaka, längre ifrån det som är vår kompromiss, medan jag egentligen bara kan tänka mig att gå i den andra riktningen om något ska ändras på. Vi bor idag i ett ganska enkelt hus i utkanten av en mindre tätort. Jag vill egentligen bo riktigt på landet, på en mindre gård i skogen. Frun vill nog egentligen bo i lägenhet eller ny villa i staden. För mig är det never, ever. Tidigare har båda varit nöjda med kompromissen. Men då hon är missnöjd så blir jag också missnöjd, fast av andra skäl. En kompromiss funkar ju bara så länge båda tycker att den medför någon fördel för sin del.

Bedövade man sådana här saker med alkohol förut, så att de aldrig nådde ytan? Jag upplever det inte som en stor kris idag. Det är inget vi bråkar om. Men vi har båda börjat positionera oss på varsin kant märker jag. Drömmer om väldigt olika saker. Suck.

Dompa

När den ena parten förändrar eller försöker förändra livsföring, så reagerar den andra. Även om den första försöker att göra det bättre. Men jag tror att mycket kommer upp till ytan när vardagen inte längre är "normal". Men i så fall får det väl bli så? Våra första prion bör vara barnen, och med den första prion går den andra hand i hand; Nykterheten. Resten kan man alltid försöka fixa efteråt. Visst tror jag mycket sådana känslor har bedövats förut med alkohol. Vi fyllon har inte sett vad som pågått. /R

PiL

Surt när man drar åt olika håll, boendet är ju trots allt relativt central fråga. Delar din uppfattning i övrigt, hellre bor jag mitt i skogen än i mindre samhälle.

Anser du ditt helgdrickande ha påverkat ditt hela jag i stor utsträckning om du analyserar läget med snart 3 kristallvita månader i bagaget?

PersonligaPersson

Vi har talat ut lite i omgångar och åter närmat oss varandra och den kompromisslösning vi båda egentligen trivs bra med. Vi har i alla fall slutat positionera oss i varsitt hörn. Skönt!

Tog upp detta med en kompis. Han trodde att "strulet" berodde på att jag i och med att jag slutat dricka tagit bort en av våra gemensamma intressen/höjdpunkter. Dvs sitta och dricka vin på helgkvällen då barnen lagt sig. Det kan ha kanske ha rätt i. Men hans förslag på lösning blev jag mindre imponerad av. Nämligen att "du kan väl börja dricka vin hemma med frun i alla fall". Joråsåatt...

Återigen det där att man ska dricka för ANDRAS skull. Och detta är vad vanliga normalbegåvade svenskar på allvar tycker. Snacka om att alkoholen har Sverige och (väst)världen i ett järngrepp.

Snart ett kvartal av nykterhet!!

viktoria

Akoholen kan nog många gånger hjälpa till att "lulla in", bädda in, förhållandet i en mjuk lite suddig tillvaro där man liksom slätar ut problemen och tristessen, om båda dricker vill säga. Likväl som det föder mssförstånd och obehagliga diskussioner vid viss tillfällen. Vi kittade sprickorna med "alkohol-mys" hemma hos oss, mycket provisorisk och riskabel lösning vill tilläggas.
Wow, ett kvartal, Håll i!/V

Ps: kom på en sak och kunde inte låta bli att söka fram det och kopierar här vad jag skrev den 8 december 2009 i min gamla tråd:
Färgerna är så klara nu, kanterna skarpare och hörnen vassare. Ingen dimma längre utan en klar ren obarmhärtig tydlighet. Jag ser dig nu - och mig... i ett annat ljus. Det gör lite ont i mina ögon med all denna skärpa, som att jag vill kisa lite. Men jag kanske vänjer mig? Kanske ljuset tillslut inte längre gör ont i mina ögon och då kanske jag hittar vägen, jag som levt i våra dunkla rum så länge.

PiL

Någonting här kändes väldigt omvänt på något sätt, du strular till det genom att dricka för lite ;-)

Ett kvartal, smaka på orden. Vänder du dig om ser du PiL någonstans halvlångt bort i spåret, i nedförsbacke, dessbättre ej i betydelsen "på väg utför" utan mer på väg i kapp med stora steg. Eller ikapp kommer jag ju aldrig, håller snarare distansen :-)

Med risk för att verka stursk, men det finns inte en chans att jag inte cashar in sjätte raka helgen.

PersonligaPersson

Då jag grubblar och funderar kring detta med alkoholen, nykterheten och livet så kommer jag ofta fram till en och samma punkt. Det är det här med att dricka för andras skull. Nästan alla mina farhågor inför en nykter vår och sommar handlar om att kunna samla kraft för att kunna motivera för andra varför jag inte dricker. En del i det hela handlar om ren maktkamp. En ekvation som ska lösas.

Variabler:
x = omgivningens krav/förväntning på att man ska dricka
y = mitt eget sug, lockar tanken på öl/vin som klunkar ner i halsen?
z = tillgången till alkohol
a = min egen inre motivation/övertygelse att vara nykter
b = min tillgång till argument och andra verktyg

Utfall:
x+y+z > a+b innebär att jag faller dit och dricker.
x+y+z < a+b innebär att jag står emot.

Just nu är "a" enormt stark. Men jag har redan haft en kortare episod av ointresse för detta forum. Och det är en STOR varningsklocka i min värld. Det är ju här jag dels håller "a" på en hög nivå. Dels håller detta underbara forum och dess starka men tilltufsade invånare "b" på en slagkraftig nivå. "x", "y" och "z" har jag mindre makt att påverka då vår går mot sommar...

PiL

Jag stålsätter mig så smått inför sommaren, fotbolls-EM i glada vänners lag. Det lär inte vara 100%-ig nykterhet på sina håll är jag rädd.

Gillar din modell, och vi måste alla tillsammans här vårda a. (Och då menar jag inte a som i alkohol ;-)

PersonligaPersson

Jag gillar de där små skillnaderna. Ser vasaloppet på teve och är inte bakis. Positiv förstärkning när den är som bäst.

Lilja-12

Håller med dig fullständigt! Det magiska att inte vakna bakis även om man kan känna sig lätt nervös.
Tog en sån blecka i fredags så jag blev rädd själv men igår och idag NYKTER och idag är en ny dag.

Tänka alla som åker Vasaloppet?! Garanterat icke bakis,hehe...

Ha en fin nykter dag!

Lilja

Skatan

Hej! Vilken resa du gjort! Jag är djupt imponerad av dina beslut och ditt sätt att fullfölja det du kommit till insikt om! Ett kvartal i nyktert tillstånd ;Stort Grattis! Jag är övertygad om att det blir många fler! Jag kan också surna till ordentligt när "folk" tycker att man "kan väl bara ta ett glas eller Drick nu då när dom är så snälla och bjuder"! Herregud, vilken planet kom dom ifrån?! Just i början är man extra sårbar tycker jag. Då avstår jag hellre att överhuvud taget träffa någon. Varför ödsla energi på sån okunnighet, är inte ens säker på att dom faller inom ramen för ;normalbegåvning...

Hallå Maria42! Känns bra att veta att du är på banan igen! Kram till er alla!