Hej!

Eftersom det är mej själv jag ska ha ordning på, oavsett om jag är medberoende till min sambo, så flyttar jag mej själv och min "dagbok" hit.

Idag är det min andra "helg" att vara nykter, jag har ju som sagt inga problem med mina arbetsdagar, kanske mest för att jag riskerar mitt arbete om jag dricker/ är bakfull på jobbet. Hela semestern gick ju åt till att dricka, och jag är ganska glad över att schemat för julen innebär att jag bara är ledig på juldagen plus någon mer mellandag. Nyårsafton och nyårsdagen jobbar jag. Dessvärre kommer väl jul/ nyår och min födelsedag i januari ungefär vid tremånadersstrecket, där många verkar få första "grinighetssymptomen".

Men jag får hoppas att jag orkar fortsätta läsa här, en outsinlig källa till värme och kunskap!

Mammy Blue

Det känns faktiskt ganska hyfsat. Men jag borde nog göra som A. skriver nedan - gå och lägga mej och sedan ta en lång promenad i morgon så jag har annat att tänka på. Fördelen med att bo som vi gör är att man måste ha bil för att komma iväg till bolaget, och vi har för tillfället bara en, den vita har ingen koppling. ;-)

Hur känns det själv?

Morla

Jag är tokmotiverad att inte dricka. Får dock sug efter vin varje gång jag ska laga mat, öppnar skåp där jag brukar smygsupa, när jag är och handlar (ska jag ta en liten sväng till bolaget?). Har börjat skriva upp varje gång jag känner sug. För att vara förberedd:)

Mammy Blue

Jag tror att om man kan jaga ifatt sina hjärnspöken och få ut dom i ljuset, så är mycket vunnet. Jag får "anfall" av att gå ut i garaget, det var mestadels där jag hade mina gömmor. Även tvättmaskinen har jag reagerat på, men det beror inte på att jag tvättat ölen ;-), utan på att jag har tömt tvättmaskinen och passat på att smyga ut i garaget samtidigt.

Tack och lov har affären där jag brukar handla längre öppettider än bolaget, så jag ska åka och handla efter kl 18.00 i morgon. Just in case...

Nu läggdags. MÅSTE ta läsepaus, min vänstra skuldra gillar inte mej längre. Att det kan vara så jobbigt att hålla i en liten mobil? ;-D
God natt!

vill.sluta

Och nu snackar vi vinsuget inget annat *hahaha :-)

Det fysiska sitter i ca 8 veckor, kan vara godis sug, mat sig eller som i vårat fall VINSUG.
Men det psykiska kommer aldrig släppa. Suget kommer alltid komma när du lagar mat eller får ut till tvättstugan.
Men styrkan avtar med tiden.
Men spela eran inre film i huvudet, dvs hur brukade det bli/vara möte man gav sig hän efter suget.
Hur mådde ni?

Dom Santorini sl fint uttryckte det, man ångrar ALDRIG efteråt att man INTE drack, eller hur?
Kramar tjejer, ni är mina hjältinnor/A

viktoria

Mammy Blue och Morla, vad bra att ni funnit varandra här, och kan peppa och stötta och älta då det behövs (det gör det). Det var avgörande för mig då jag hittade forumet hösten 2009 att det fanns människor här jag kände gemenskap med och som visste vad jag gick igenom. Kunde logga in här då suget var som störst och bli bekräftad (ja, det är viktigt att få bli sedd) och få stöd och goda råd från dem som gjort resan före mig (även om jag till en början kunde tycka att dom vet minnsan inget om just mig och mitt drickande, för jag och min alkoholism - som nog inte är en riktig alkoholism - är så speciella;-)
Ville eg bara tala om då jag läser era rader ovan att suget visst försvinner, hjärnans belöningssystem läker om vi gör de rätta valen - ta inte det första glaset och ta hand om de känslor som dyker upp längs vägen. Till en början handlar det om att klara av att bara låta bli att dricka, inte så bara men det är där jag fick lägga hela kraften. Precis som ni skriver att ni tänker nu, lista ut i vilka situationer, kanske vissa dagar eller tidpunkter är suget svårast att övervinna? Ha en färdig plan för dessa tillfällen. Tex var en av mina tuffaste prövningar fredag mellan kl 14 och 20 ung. Klarade jag de timmarna var resten av helgen lättare. Jag såg till att boka upp så många av de tillfällena som möjligt med andra aktiviteter, sådant som var svårt och krångligt att avboka eller dra sig ur. Loggade in på forumet och bad om sällskap under särskillt svåra kvällar - och fick det. Ta också reda på vilka personer i din omgivning som triggar och ökar risken för att du ska misslyckas och avstå umgänge med dem för en tid eller träffas på säkra ställen på säkra tider. En väninna som jag alltid drack vin med i stora mängder (likasinnad) kunde jag tex under en tid bara träffa på förmiddagar på café eller liknande. Alltså: Ta reda på risksituationer och riskpersoner och ha en färdig plan för hur du ska hantera dem. Ta en dag i taget, eller en timme eller vecka om det passar er bätter. Löftet varje morgon tex är ett bra råd jag fick "Bara för idag, just idag ska jag INTE dricka, vad som än händer". Kunde själv känna panik för att ens bara tänka "aldrig mer..." och kan kanske inte ens göra det idag, efter nästan 3 år. Första tiden handlade alltså om att bara ta sig igenom, djävlar anamma och taktiker alltså. Sedan i takt med den nyktra tiden börjar små belöningar dyka upp. En del upptäcker att de går ner i vikt, andra hur kropp och själ långsamt börjar läka från olika symptom som vi kanske aldrig velat tro hör ihop med alkoholen. Känslan av hur skammen minskar, inga mer fyllesamtal och pinsamma uppträden att ha ångest över. Känslan av en god tidig frukost istället för kaffe och treo...listan kan göras lång. Det är säkert individuellt när suget ger sig, och beroende på vilka val man gör i att ta hand om allt inre skräp och självkänslan osv, men jag upplevde nog att efter det första halvåret blev det mycket lättare. Och då jag efter ett år klarat av alla högtider som var en utmaning blev det ännu lättare. Lycka till och håll hårt i varandra, ensam är inte stark i detta fallet. Kram Victoria

Mammy Blue

Viktoria!

Känns bra att ha dej gående framför med lyktan i handen, lite lättare att hitta vägen med hjälp.

Jag har tänkt mycket, läst mycket (inte bara här, men torra faktatexter får oerhört mycket mer innehåll när man applicerar dem på verkligheten så som den läses här i forumet), och, ja, jag är helt på det klara med att det kommer bli tufft.

Men å andra sidan har jag redan gjort det som många tycker är svårast: jag har talat om för släkt och vänner att jag är alkoholist. Dörren till det sociala drickandet har alltså stängts. Hurra! ;-)

Nu återstår asossiationsspökena (där fick jag ingen hjälp av stavningshjälpen???) jag vet vad det handlar om, jag behöver inte bli rädd och orolig när jag hastigt och mindre lustigt blir ölsugen, utan snabbt försöka klura ut vad det var som utlöste det, släpa ut spöket i solljuset och se på när det självdör.

Att ha detta forum känns som balsam för själen, en livlina, flyväst, försäkring...

Tack Viktoria, och ha en bra dag, nykter och tillfreds med livet för det ska jag ha! :-)

Morla

Skrattade lite när jag läste om att tvättmaskinen påverkat dig:)
klart att jag gillar mammy, hon önskade mig genast välkommen, skriver peppande kommentarer, en person med stor portion humor. Även kommer det mycket ärliga funderingar och känslor fram. Finns många sådana människor här på forumet vill jag tillägga. Läser och läser, tråd efter tråd. Kram!

Mammy Blue

var kommer jag tyvärr inte ihåg ( Alan Carr???) om suget och hur man kan handskas med det.

Tänk en sjöfågel som ligger på blank sjö. När svallvågorna kommer åker den bara med, avslappnad, för den vet att den klarar det. Om den hade fått panik och försökt simma ifrån vågorna hade den kanske simmat åt fel håll, följt efter vågorna och problemet hade bara blivit större och mer långvarigt, fågeln hade blivit utmattad i sina försök att komma undan. När den hade mått bättre av att ligga still och vänta ut vågorna.

Jag har fått pippi, ja. Men jag vill bli en trut, en stor, erfaren en...

Kramar till den som vill ha!

Maria42

Ser också med glädje att ni funnit varandra och peppar varandra MB och Morla, det ökar verkligen chansen för att lyckas att man känner att man inte är ensam och att man kan vara helt ärlig med någon. Vi är ju rätt bra på att dölja hur det verkligen är. Har ju klarat mig rätt länge nu men det är helt tack vare forumet och för att jag här kan vara helt ärlig, försöker man lura sig själv så är det alltid någon som får ner en på jorden igen, för vi har alla varit där, vi kan inte lura varandra.

Det är en enorm trygghet att veta att det finns likasinnade och även om jag ibland kan känna att jag är den enda som är nykter så vet jag att ni också är det och då känns det inte lika ensamt längre.

Lycka till på eran resa.
Kram!

Mammy Blue

Andra helgen avklarad, mina helger är ju något fler och på andra dagar än för måndag till fredagsknegare. Idag är det den 9 januari, vilket innebär åtta dagar nykter i sträck. Eller två helger.

Nästa prövning kommer till helgen. Den riktiga helgen. Jag fyller 48 (hur gick DET tilll?? ;-) ) och släkten kommer på middag på lördag kväll. En sådan helg, typ förra året, gick till så som följer:
Fredag kväll: 5- 6 öl, uppe alldeles för länge.
Lördag: börjar fira med ett par öl redan runt middagstid. När svärfars likörer, whisky och konjak anländer på eftermiddagen så ger jag mej på det i stället samtidigt som jag städar och lagar mat. Är alltså tankad redan när gästerna kommer, men ingen tycks någonsin ha märkt något??? Jag har ju gått ut till många med att jag är alkis, den enda som inte blev förvånad var min mamma. Pappa är, ev. var? periodare. Resten av lördagen är underhållssupande, en del turer ut i köket...
Söndag: rester, både av mat och alkohol. Eftersom måndag är arbetsdag får man börja tidigt för att hinna med så mycket som möjligt.

Så det är en tungt belastad helg jag har framför mej... Wish me luck!

Med hopp om bättring!
/MB

Anli

Grattis i förskott :)! Och grattis till 8 dgr! Samma för mig och det känns underbart, länge sen jag höll upp så länge.

Känner så igen beskrivningen av ditt firande/helg, Dricka dgn innan (= seg dgn efter). Och sen dagen då gästerna kommer så är man lagom "blarig" redan när de ringer på dörren. Usch och fy :(

Detta födelsedagsfirande kommer blir bättre :) Köp hem god alkoholfri öl t dig.

Kram och lycka till, du fixar det!
Anli

Maria42

Varför drack man alltid innan en stor kväll, jag gjorde också det, skulle det vara fest på lördagen så drack jag alltid dagen innan vilket innebar att festkvällen började med att man var jättebakis och sedan fick jobba sig upp därifrån. Usch!! skönt att slippa det.

Gillar man öl så är Carlsbergs alkoholfria riktigt god, den smakar verkligen öl. Nu var jag mer en vintant så för mig är det bästa bubbelvatten, har inte hittat ngn bra ersättning. Men bubbelvatten är gott.

Tänk på söndagen och vad stolt och pigg du kommer att vara om du håller dig till din alkoholfria. Du har nu alla möjligheter att göra ditt 48:e år till ditt bästa hittills.

Lycka till!

Morla

Ja, helt otroligt bra gjort att det gått såpass många (?) dagar. Jag känner oxå igen det där "införfesttutandet". Du kommer att fixa den här helgen också!! :)
Jag tycker att det går lite för lätt nu för mig. Blir lite nervös för bakslag som är helt oväntat. Kram och allt stöd i världen till dig! Lova att logga in och berätta no matter what. Jag är lite nyfiken på hur folk kommer att reagera, om de ens gör det?

vill.sluta

Men jag trodde du var runt 35 på tugget så att säga.
Köp hem Mariestads alkoholfria, det är en kanon öl.Fast carlsbergs är god oxå.

Tung och tung, så otroligt duktig som du är är jag säker på att du fixar detta galant!

Lista upp de saker som talar FÖR att du vill/skall dricka.
Gör sedan en ny lista med saker som talar MOT att du skall dricka. Tex vara klar i skallen hela kvällen, morgondagen etc.

Lägg sedan listorna bredvid varandra....... Så får du svart på vitt. Antingen eller!
Men jag är övertygad om att du väljer rätt, för dig.
Grattis kramar!
/A

Mammy Blue

Tackar och blir glad för både gratulationer och stöd!

Har funderat på det där med alkoholfri öl. Tror inte jag bryr mej om det. Lättöl och folköl är inte gott, så jag tvivlar på att alkoholfri öl är det heller. Det är ju inte ölen i sej jag är ute efter, det är alkoholen. Har faktiskt kommit på mej själv när det står en ynka öl kvar i kylen med tanken att en öl blir jag inte full på och suget efter mer blir så jävla jobbigt så den får stå kvar..

Jag kommer försöka skriva här under helgen, själklart, får väl göra som en annan användare - låsa in mej på toa med mobilen, hihi!

Kramar, vänner!
/MB

Mammy Blue

Har varit på riktigt, riktigt uselt humör hela dagen. Inte roligt när man jobbar med allmänheten. Är trött också, så in i bänken trött. Men på hemvägen gick/ åkte jag förbi två olika systembolag och hade inte en enda tanke på att gå in där.Trots att det är fredag och jag är ledig lördag och söndag. Ett fall framåt? ;-)

En kram till den som vill ha. Lovar dra in klorna. ;-)

FylleFia

dina klor skräms inte! Vill gratulera dig på födelsedagen. Är det idag, imorgon eller på söndag? Helgen skrev du. 48 är ingen Big deal. Pröva 50 som mitt nästa blir. Grattis!

Fia

Mammy Blue

...på min mobil. Hade skrivit ett långt inlägg och det bara försvann! :(

I vilket fall- jag är en erfarenhet rikare. Hade mental förberedelse på tvättmaskin och garage, men hade glömt garage plus bil. I bland lyckas vi knöka in bilen i garaget, inte ofta, och i bilen ligger "helgransonen" öl. Så ock idag. Hade nog lyckats klara mej om det varit som avtalat - bara sambons öl, men han har nog tagit för givet att jag skulle trilla dit i kväll, vår dotter sover över hos sin pojkvän och är inte hemma och vakar över mamma. Hon vet om att jag anser att hennes pappa också är alkoholist, men hon ser inga bevis på det, han sitter uppe till ett, två på nätterna och dricker, jag vet att han druckit åtminstone tisdag och torsdag denna veckan, det stinker i sovrummet när jag går upp kl.03.50.

Så att han applåderar att jag åkt dit ikväll, detnär jag nästan etthundra procent säker på, han slipper ju vara ensam kvar i alkoträsket.

Men likt Thorsten Flink ska jag resa mej igen, ingen har någonsin påstått att det är lätt att komma ur ett missbruk om ens andra hälft är kvar i det så jag vet vad det är jag har att slåss mot.

Kram!