Idag firar jag tre månader som nykter. Att ha uppnått denna magiska gräns firar jag med att skapa en ny tråd. Jag är ju flitig besökare i andra trådar och rätt nöjd med det, men ibland kommer jag på saker och funderingar som jag vill skriva om och som inte riktigt passar i andra trådar så för sådana tillfällen vill jag ha en egen tråd även om jag nog även fortsättningsvis kommer att hänga hos Stigsdotter, Dompa, Lilja, TP och alla ni andra härliga människor på forumet.

Jag kallar tråden för filosofiska rummet eftersom jag gillar att filosofera och fundera och det nog kommer att bli en del sådant snack framöver. Men idag hinner jag inte på grund av studier. Känn er som hemma så länge. Det blåser friska vindar i mitt filosofiska rum. Det är högt i tak och jag har tunna, vita sidengardiner som fladdrar i brisen. Det doftar gott av syrén och jasmin. Fåtöljerna är mjuka och sköna och jag har bullat upp med hemlagad saft, kaffe och yogite. Det finns pappersnäsdukar också om nån vill sitta här och gråta ut och i hörnet hänger en boxboll för den som vill avreagera sig. Bokhyllorna är rätt tomma än så länge, men om jag känner mig själv rätt kommer de snart att fyllas.

Så välkomna hit!

Nynykter som nu går in i fjärde månaden

Nynykter

Tjoho! Fest i filosofiska rummet ikväll! Jag bjuder på alkoholfritt bubbel och mycket bra musik. Så nu knuffar vi undan sofforna och dansar. Jag har skaffat Spotify så ni kan välja fritt. Vad vi firar? Min ettårsdag som nykter förstås! Nu kommer jag inte att räkna mer, bara med tacksamhet minnas att 2012 var det år då jag blev nykter. Nu är det resten av livet som gäller (nä, kära AA-vänner, en dag i taget är inget för mig)!

Så vad väntar ni på?

NyMan

Får man va' me' på festen, ällårr?.. Lovar att inte dansa för vilt eller konstigt, även om jag många gånger förlorar mig i musiken... Kan även bidra med lite Camp Fire-mys med gitarren framåt småtimmarna vid brasan, om det skulle kunna vara nåt? Skicka ett meddelande med djungeltrummorna så kommer jag direkt!/NM

till ditt år! Bra gjort! Nu är du inte längre NY-nykter utan har en väl inarbetad nykterhet! Jag tänker precis som du, efter ett år slutar jag räkna (i juni först) och en dag i taget är verkligen inget för mej heller. Det är resten av livet som gäller för oss, lämnar ingen öppning för andra beslut. Tur att vi alla kan välja det som passar oss själva.

Ha en fortsatt trevlig ikväll, själv måste jag tänka på morrondan och att dra mej tillbaka. Fira och njut av ditt nya fria liv.

dig gärna Nynykter, ett år minsann! Men vågar inte dansa med min gipsade arm.
Fenix

Stigsdotter

...missade visst festen, det ser ut som om ni hade det trevligt (mumsar i mig lite rester av saltlakritskakan som jag velat smaka på men den är slut min affär!).

Grattis till ettårsfiraren, det är stort.

P.S. Tanken med det där med "en dag i taget" tror jag är att det för vissa kan vara alldeles för överväldigande jobbigt att tänka "aldrig mer!!" vilket för dem leder till en svårburen sorg. När man är mitt inne i en jobbig period där man verkligen vill dricka och kämpar emot med näbbar och klor, så kan det vara skönt att ta just en dag i taget, eller till och med en timme eller en minut i taget. Man kan säga till sig själv att OK jag vet inte vad som händer imorgon, men IDAG dricker jag ingenting... Sedan rätt vad det är har det gått en tid. Förstår ni hur jag tänker? Men, kan man säga "aldrig mer" till sig själv och känna att det är OK så är ju det självklart toppenbra!

Alla sätt är bra utom de dåliga som morfar brukade säga...

Puss å kram till alla festprissar som inte är "dagen efter" utan ovanligt pigga och fräscha :-)

Dompa

...men vill verkligen gratulera Frk Bitsk till ett helt år. Jag är väl den som får moppa golvet här i filosofiska, det passar bra. Men jag är ändå ledsen för jag missade partyt! Tänk vad du kan frk! Ett år! Sitter ner en stund efter moppning och funderar på allt som har hänt detta år. Vilken resa för många. Funderar lite över de som "försvann" under resans gång. Känner mig ödmjuk för att jag har fått äran att känna så många. /R

Maria42

Vad härligt, nykter ett helt år, om 2 dagar får jag också fira det!

Nynykter

Jamen vad härligt, Maria! Då fixar vi en ny fest eftersom inte alla kunde komma förra gången.
Alla är välkomna.
Alla får dansa.
Alla dansar nyktra.
Kram fr Frk Nykter

kokar en stor termos vatten, dukar fram några sorters te, bröd och kex, ost och marmelad. Apelsiner. Öppnar dörren till terassen en stund och släpper in eftermiddagssolen. Ikväll blir det samvaro och lugn musik. Välkomna alla som behöver någon att bara vara med. / mt

vill.sluta

Sätter mig i den mjuka härliga soffan, gör gott te och en smörgås med ost och lite marmelad på och bara är.......
Skönt!
/A

markatta

Slår mig ner här, lutar mig tillbaka för att andas lite. Jag övar på att andas, med magen, genom näsan, känna kroppen. Andas in, andas ut, andas in, andas ut tills jag märker att det är min mage som rör sig och inte min bröstkorg. Då ska jag lägga till -tänka "slappna av" på utandningen. Andas in-ut/"slappna av". Upprepa upprepa upprepa.
Gör jag en sådan övning, minst 5 minuter om dagen så ska det till slut, även i stressade situationer, räcka med att tänka "slappna av" så ska syresättningen regleras automatiskt. Säger de lärda. Betingning. Som Pavlovs hundar.

Känner mig lite fånig till en början men tänker att om jag kan gå till gymmet och träna min kropp flera dagar i veckan så kan jag åtminstone ägna 5 minuter åt mental träning också. Sedan ska jag belöna mig med en god kvällsmacka, kamomillte, och en ljudbok. "Kaninen som så gärna ville somna" är egentligen en barnbok men den funkar som värsta sömnpillret för mig. Rekommenderas starkt till er med ungar som har svårt att somna. Och såklart till er som själva vågar lyssna på barnböcker utan barn, som jag. På mitt bibliotek kunde man låna den som strömmande ljudbok på internet.

God natt önskar jag er!

Stigsdotter

...ja detta är något som jag vill lära mig att bli bättre på - att andas. Jag har också fått lära mig att man kan andas i en fyrkant: titta på något med 4 sidor, andas in på ena ut på andra osv. Som en mindfullness-övning. Ska också vara bra mot alkoholsug.

Ha, ha, kaninboken. Mina barn brukar vilja höra boken "kaninen som inte ville gå och lägga sig", den är väldigt söt.

ska man inte förakta - mycket kan man förstå och avslöja inom sig själv som betingade reflexer. Till exempel att man ska passa sig för gröna skylten och även helg- fritids- och festsug. Jag som inte är alkoholist men beslöt att sluta dricka saknade vinglaset när jag lagade lördags- och söndagsmiddag just för att det fanns den där inre sammankopplingen festligt=vin. Åtta veckor tar det att bli fri från en vana sägs det också. Omprogrammering. MEN vi mänskor har ett medvetande, vi har en fri vilja och möjlighet att göra val. Adde har beskrivit hur han lade om hela sitt livsmönster.

Den nya kaninboken ska jag absolut köpa och testa - låter intressant.

lessenfrun

Jaha,
här sitter jag och funderar på lekskolan där ute..
Att dom orkar.
När det finns så mycket fint att lägga sin energi på :)

Men vi är sannerligen olika vi människor.

Vill inte ha mer snö nu.
Lika fin som den är i December, lika "ful" är den nu.
Soool.. Vår... Kom hit!

med morgonkaffet... och njuter av stillheten. Katten och jag vill också ha vår nu...

Till dig lessenfrun kan jag berätta att ljusen brinner ännu alla kvällar - "för den som behöver" säger mullegubben. San Pio´s skal är sotigt men han ler lika milt och har inga synpunkter på den nya påven:)

Måtte den förnyade Alkoholhjälpen visa upp sig snart och måtte lugnet lägga sig över det som är.

/ mt

på forumet nu... Slår mig ner en stund här i filosofiska rummet och väljer en vacker mugg till påtåren - eller elvakaffet som det heter ibland. När solen stigit lite högre ska jag slå upp terassdörrarna och låta solsken och frisk, kylig vårvinterluft strömma in.

Det är dammigt i hörnen och fönstren behöver tvättas... Kanske vi kan ha gemensam vårstädning här nån dag? Ta ner gardinerna och hänga ut dem på vädring, alla filtar och soffkuddarna behöver också ut och dammas ur. Det går fort om vi hjälps åt. Golvet behöver torkas också. Sen kan vi grilla korv i kvällssolen och ha kaffe och tårta som avslutning.
Vilka anmäler sig som frivilliga? / mt

markatta

som tårta så är jag lätt på att städa! Städning kan faktiskt vara rätt så meditativt plus att själen lättare finner ro då den fysiska miljön inte är stökig. Tänker också på den gamla Karate Kid-filmen "wax off, wax on..." så jag anmäler mig till fönsterputsningen.