Eftersom jag är ny här på forumet, så ska jag börja med att presentera mig. Kvinna på 60 år som alltid älskat vin och dricker för ofta. För ofta innebär varje dag, även om det aldrig blir mer än att jag vet vad jag gör och slutar så tidigt att jag aldrig har baksmälla. Men det blir ändå 5-6 glas varje kväll och framför allt så kan jag ju inte låta bli det. Tackar nej till saker för att jag hellre sitter ensam hemma och dricker mitt vin. För 10-12 år sedan slutade jag helt med alkoholen och levde utan i sju år. Men då började jag jobba på ett företag där man ansågs som en tråkmåns om man inte drack, så jag tog lite öl när vi hade fester. Det gick ju bra den första tiden, men inom något år så var jag där igen med att sitta och dricka vin för mig själv på kvällarna. Så kom aldrig och säg att en alkoholist kan dricka måttligt. Det kanske fungerar under en kort period, men sen är man där igen.
Jag har gått upp massor i vikt och har ca 30 kilo att gå ner nu och det fungerar ju inte när man dricker vin. Där vinet går in, går vettet ut och jag stoppar i mig en massa onyttigt på kvällarna. Tröstäter kanske. Så jag har många anledningar att ta tag i mitt liv, vill ju faktiskt leva länge till och se mitt lilla barnbarn växa upp och att hon vill umgås med mig.
Nu har jag en plan - nästa vecka, torsdag 28 november, åker jag till Gran Canaria för en veckas semester. När jag kommer hem därifrån på torsdagen därpå så är det slut med alkoholen för mig. På lördagen efter jag har kommit hem, ska jag åka och hämta hem min lilla valp och då vill jag vara helt nykter och kunna ta hand om och fostra denna min lilla nya "sambo". Mina gamla hundar fick jag tragiskt ta bort för en månad sedan, båda två, pga tumörer i lungorna på båda. Så jag behöver denna semester och få glömma det gamla och när jag kommer hem, då är det dags för mitt nya liv.
Jag har läst och läst här på forumet i några veckor nu och vad jag framför allt fastnade för var en sak som Santorini skrev i en annan tråd, om att man inte ska se sin nykterhet som en uppoffring utan snarare en förmån. Tycker att hela det inlägget var som riktat direkt till mig och jag ska verkligen försöka tänka så framöver. Nu umgås jag ju inte längre med människor som anser att man är tråkig om man inte dricker, så jag känner att jag har alla förutsättningar att lyckas.
Jag hoppas på mycket stöd här på forumet, även om min nykterhet inte börjar förrän fredagen den 6 december när jag kommit hem från Gran Canaria. För mig brukar det fungera bäst om jag "har en plan" :)

Gammel tanten

Läser ditt inlägg och kan bara instämma. Det känns som du har alla förutsättningar att lyckas.
Du låter väldigt motiverad och målinriktad.
Dessutom har du ju tidigare klarat av att leva ett alkoholfritt liv under 7 år.
Underlättar också att ha ett umgänge där det inte dricks så mycket.

Tråkigt med dina hundar.

Ha en fortsatt fin kväll!
Tanten

Lexi

Kanske uttryckte jag mig som att det kommer att bli en lätt match att sluta med vinet. Men av erfarenhet vet jag att det inte är så. Jag har försökt lägga av så många gånger och ibland går det en dag, ibland några dagar, ibland till o med några veckor. Men sen är det kört igen, någon liten liten detalj gör att suget blir för svårt och livet känns inte värt något alls om jag inte får mitt vin. Nu hoppas o tror jag att efter min solsemester och med min nya valp i huset, så ska allt kännas som en nystart och förhoppningsvis ska jag då lyckas låta bli alkoholen.
Av erfarenhet vet jag också att det oftast är tredje dagen, tredje veckan, tredje månaden som är de kritiska perioderna. Är det något som ni andra också känner? Det var när jag slutade röka för många år sedan som jag fick höra detta och att jag just vid de tillfällena skulle tänka extra mycket på att stå emot.
Jag skulle bli väldigt glad om jag får lite respons och "hejarop" på min plan att från och med att jag kommer hem från Kanarieöarna om ca två veckor, då ska jag leva helt nyktert och istället må gott med min nya lilla valp.
Nu hejar vi på Sverige i fotbollen, självklart vinner "vi" ikväll!

Pellepennan

Hej Lexi

Blir spännande att läsa mer efter den 6:e när du är tillbaka
Själv brukar jag ha svårt direkt efter en semester då det av någon
märklig anledning finns en tendens till att flaskor flyger med hem.
Ibland har dom varit så finurliga att dom byter om innan. Från glas till PET.
Tror att dom gör det för att få plats många i väskan? Se upp för dom, lika oberäkneliga
som vägglöss ;-)

Lycka till!

det kunde varit jag för 1,5 år sen. 5-6 glas vin per kväll, överviktig, missnöjd. Ett bra liv i grunden som jag inte tog vara på. Inte baksmälla men nu när jag är nykter inser jag ju hur bra man kan må. Lite småhuvudvärk hela tiden som dövades med piller, det trodde jag hörde till men inte nu längre. Så jag tycker inte alls synd om mej och har absolut inga planer eller drömmar om att kunna dricka "normalt" igen. Det har jag nämligen aldrig gjort. När jag ser tillbaka på mitt dryckesmönster så har jag alltid druckit för berusningen. Ett eller två glas vin det gick lätt att avstå ifrån. Det ska vara mera om det ska vara nån ide. Jag började med LCHF samtidigt som jag blev nykter.och gick ner 10 kg de första 10 veckorna och sen lite långsammare ytterligare 10 kg. Det sporrar ju och det går inte att få ner vikten om man inte slutar med alkohol. Det är bra att du har en plan, man behöver lite ställtid. Det är säkert överambitiöst att försöka sluta innan semestern men skjut inte upp det sen. Ha en skön semester och så i gång!

Lexi

Nu närmar sig min resa till Kanarieöarna och det ska bli sååå härligt med sol och ledighet. Men samtidigt är jag lite rädd, jag vet ju att jag gärna börjar med en öl redan till lunch och så framåt kvällen är jag så pass berusad att jag inte vill visa mig ute bland folk. Vad är det då för semester? Ska jag sitta hela kvällarna ensam på hotellrummet, så kan jag ju lika gärna stanna hemma och dricka vin hela veckan. Ska verkligen försöka att hålla igen, så att jag kan ha en skön vecka och njuta av sol o bad.
Santorini, vi tycks ha mycket gemensamt. Jag har också försökt med LCHF under en lång tid, men vinet förstör ju och så går jag upp istället. Men min plan är ju att direkt när jag kommer hem från semester, sluta med alkohol och bara äta efter LCHF. Under flera dagar nu har jag ätit bröd och pasta och genast blir magen uppblåst som en ballong och jag mår allmänt dåligt. Så jag ser faktiskt fram emot att både vara alkoholfri och kolhydratsfri. Dessutom blir min ryggvärk bättre när jag äter efter LCHF. Så det finns så många anledningar för mig att låta bli både alkohol och kolhydrater.
Det finns ingen risk att jag tar alkohol med mig hem från semestern, för när jag kommer hem så kommer min dotter och bor hos mig den första veckan. Vi ska ju åka och hämta hem min nya lilla valp och då vill hon vara med. Jag har sagt till dottern att jag ska låta bli alkoholen ett tag nu och det är hon glad för, så medan hon bor hos mig så blir det inget. Bra att ha en "polis" så här de första dagarna. Båda mina döttrar tycker att jag dricker för mycket, men eftersom jag aldrig har spårat ur eller somnat på soffan eller liknande, så förstår dom kanske inte att jag faktiskt är alkoholist. Eller kanske förstår dom det ändå....?

Buzzz

Läste ditt sista inlägg nu på förmiddagen och kände att jag borde försöka att ge en kommentar.
Ta den för vad den är, ingen kritik utan en kommentar baserad enbart på mina egna erfarenheter.

Jag har haft samma intentioner som du när jag har farit på semester, att denna gång ska jag dricka med måtta och verkligen njuta av min ledighet.
För mig har det inte fungerat, så snart jag har börjat dricka så fortsätter det. Det finns ju så lättillgängligt och jag har fått den där extra kicken som det innebär att sitta vid en servering eller på hotellbalkongen med en iskall bira i näven.
Så har det i regel fortsatt på samma sätt resten av semestern, för att mynna ut i ångest och en stor besvikelse när man landat hemma i Sverige igen. Varför gjorde jag så här? Igen? Jag är ju tröttare nu än när jag åkte... Men som sagt, det var jag det.

Men bra är det att du har bestämt sig för att det får vara nog när du kommer hem!
Det som gör mig lite fundersam är när du uttrycker att din dotter kommer att få agera lite "polis".
Jag har själv bett min fru att gömma undan alkoholen för mig några gånger. Vilket jag nu när jag tänker på det bara var ett sätt att lägga över ansvaret på henne, det enda det ledde till var att jag letade som en tokig när jag var själv hemma, hittade alltid gömstället och tog för mig. Alternativt så köpte jag bara mer och gömde själv.
Tror att det jag försöker säga är att man aldrig kan låta någon annan ta ansvaret. Det är inte snällt mot vare sig en själv eller den man lägger ansvaret på. Man måste vara helt klar över att man inte själv vill längre tror jag.

Detta kanske lät negativt alltihop, men det är menat som välmenande råd utifrån hur jag själv fungerade, inget annat.

Ha en skön resa Lexi!

Buzzz

Lexi

Din kommentar tar jag tacksamt emot, för jag är rädd för hur jag kommer att agera under min semester. Men jag kan bara hoppas att jag ska ha lite "j-vlar anamma" i mig och kunna stå emot. Kanske ha som regel att inte dricka någon alkohol före ett visst klockslag? Nåväl när jag väl kommer hem så hoppas jag också att jag ska känna att jag har njutit av semestern, ingen ångest.
Att min dotter får spela polis, det vet hon inte om själv. Det är bara så att jag känner att har jag sagt till henne att jag inte ska dricka någon alkohol, då gör jag det inte heller. Jag skulle inte drömma om att låta henne känna att hon på något sätt ska hålla koll på mig. Så får man inte göra mot sina barn. Och eftersom jag lever ensam, så kan jag se till att det inte finns någon alkohol i huset när jag kommer hem.
Så de första dagarna när jag kommer hem och hämtar lilla valpen, då kommer det säkert att gå bra att vara utan alkohol. Det är när allt börjar bli vardag igen som jag behöver allt stöd jag kan få från detta forumet.

Weekend

Hej
Buzzz har en stor poäng. Skjut inte upp beslutet. Det kommer alltid en ny orsak att "ta ett glas till".
Åk, spola vinet och ha massvis med kraft till vapen.
Även små valpar behöver nattpassning. Bra att ha fulla batterier då.
Tog själv beslutet att nu är det nog när jag hade en "fri" vecka utan någon som såg konsumtionen.
Orka! Sluta nu.

m-m

Hej Lexi! Jag tycker att det låter som att du har en bra plan. Tror att det är bra att ha tänkt igenom hur du ska hantera den första tiden. Låter härligt att komma ifrån svenska novembermörkret, och få lite sol och värme. Hoppas bara att du kan hitta ett bra "lagomsätt" med alkoholen under semestern så att inte det inte bara handlar om det. Bra med hundvalp också, det verkligen inte många tillfällen att sätta sig ner med ett vinglas i början :)
Spännande att höra hur det blir på semestern och din start!
/m

Lexi

Nu är det bara en dag kvar, sen åker jag till solen och värmen. Åååhh så härligt det ska bli! Jag ska verkligen njuta och samtidigt räkna dagarna tills jag kommer hem och mitt nya, bättre och nyktrare liv ska börja. Känner mig så inställd på detta att jag nästan längtar dit, men jag vet ju att det inte är lika lätt som det låter. Men hoppas på mycket stöd härifrån!?
Jag tar min läsplatta med mig och kommer att föra lite dagbok över dagarna i solen också och kanske göra er lite avundsjuka :)?
Ha en fin dag nu alla, kram på er

Lexi

Så är jag här på semester. Resan gick bra men visst är en resdag lång. Blev lite vin på planet och sedan lite mer vin på hotellet när jag kom fram. Det ösregnade faktiskt när jag kom, så jag gjorde inte mycket första kvällen. Idag har jag varit på upptäcktsfärd på förmiddan, men just nu sitter jag på hotellrummet och försöker vänta så länge som möjligt med första vinglaset. Det är ganska molnigt ute så poolen har inte lockat mig än. Har suttit på balkongen o läst istället. Med 30 kilos övervikt är det inte så kul att visa sig i baddräkt, skönare att sitta på balkongen. Men det där med vikten o alkoholen ska jag ju ta tag i när jag kommer hem.

Nike

Hej Lexi,

Jag var också på semester på Kanarieöarna precis och kan berätta lite om hur det blev för mig som precis som du befinenr mig i ett läge därjag starkt ifrågasätter alkoholens existens i mitt liv. Jag var inte helvit på semestern och satte inte heller det som mål för mig själv inför resan, bara att försöka vara lite mer restriktiv än vanligt. Däremot lovade jag mig själv att ta tillfället i akt att verkligen fundera över när och varför jag valde att dricka alkohol, hur det kändes när jag valde att göra det och ffa, hur det kändes när jag inte gjorde det (i såväl kropp som knopp). Det var skönt att göra detta liksom bortkopplad från vardag och den vanliga stressmiljön.

För mig blev det så att jag blev mycket mer medveten och varse om när impulserna och tanken på A kom - bara det i sig var ...intressant, särskilt som det nu inte hade med jobbstress etc att göra. Och när jag mer aktivt liksom tog ställning till om jag ville, egentligen var sugen, om det passade (vill jag vara lullig flera timmar efter lunch? vill jag få dendär otäcka öl-i-solen-känslan som kommer efter typ 2 enheter? eller vill jag kanske läsa klart detta kapitlet i min bok - ja jag tar en färskpressad juice istället såkan jag ev. ta ett glas vin ikv osv.) så blev jag förvånad över hur ändå ibland blev jag valde bort A. Och, det blev också lättare och lättare. T ex att jag skippade vinet till lunchen eller på em gjorde att det blev ännu lättare att känna efter om jag verkligen ville ha på kvällen etc.

Det som hände var att jag drack mindre och mindre ju längre resan framskred och totalt sett blev det en avsevärt lägre konsumtion än på väldigt väldigt länge - ingen fylla alls och flera, ja jag tror faktiskt att hälften av dagarna var helt vita.

Jag önskar dig en härlig och avkopplande semester oavsett A-nivå etc! Ta hand om dig och var riktigt snäll mot dig själv såväl vad gäller sinne som kropp.

Kram Nike

Lexi

Det var tänkvärda ord och jag ska verkligen försöka tänka i de banorna också. Det har inte varit så roligt väder som man önskar när man är på Kanarieöarna o då blir det lätt att jag vill trösta mig med alkohol. Men solen skiner ju inte mer för det.Får försöka hitta andra kul saker att göra o inte gömma mig på hotellrummet.

Lexi

1a advent idag och det märks faktiskt här på Kanarieöarna, här finns tomtar och klädda julgranar lite överallt. Solen lyser fortfarande med sin frånvaro och det är ju lite tråkigt. Men jag promenerar en del, läser böcker och läser en massa här på forumet. Tyvärr blir det en hel del alkohol också och det är så synd, för det var ju så här jag inte ville ha min semester. Alkoholen gör att min mage känns svullen och då känner jag mig ännu tjockare och får ännu sämre självförtroende och så gömmer jag mig på hotellrummet och dricker vin istället. Så här vill jag inte ha mitt liv och det är väl bara jag själv som kan gör något åt det.

Lexi

Hur gör man för att ta bort en kommentar som blivit dubbel?

Lexi

Detta är sista dagen på Kanarieöarna imorgon åker jag hem och då ska jag sätta min plan i verket. Lite orolig är jag för om jag säkert klarar av det. Det har varit alldeles för mycket alkohol i veckan och jag hoppas att det ska gå bra att sluta. Men jag tror att min beslutsamhet och glädjen att få hem min lilla valp, ska göra att det fungerar. Så är ju dottern där också som en extra spärr för mig. Plus att jag efter en veckas semester har en hel del jobb att göra. Håll alla tummar för mig och önska mig lycka till.
Det ska bli skönt att komma hem och få skriva på en vanlig dator och inte på en liten läsplatta. Semestern har varit lite si och så, inte så mycket sol men skönt ändå. Med det ohälsosamma leverne jag levt, för mycket alkohol o fel sorts mat, så mår kroppen inte så bra, så nu faktiskt längtar jag tillbaka till Sverige och ett bättre liv.

konstnären

Välkommen hem och jag håller tummarna för dig. Vad underbart med
en liten ny familjemedlem. Själv har jag en labrador som har hjälpt
mig fantastiskt mycket. Hon tyckte absolut inte om när jag var full.
Inte för att jag var elak men lukten och mitt sätt att röra mig reagerade
hon på. Nästa vecka 3 månader.
Hoppas du får en bra hemresa
Du fixar detta
Konstnären

Lexi

Efter en hel del resande igår, kom jag äntligen hem igen. Planet som skulle landa i Halmstad, fick istället landa i Jönköping och sedan en lång bussresa mitt i natten och i full snöstorm innan jag äntligen kom hem. Ingen rolig dag, men skönt att vara hemma igen. Och idag är första dagen på mitt nya liv och än så länge känns det jättebra. Imorgon åker vi, dottern och jag, och hämtar hem min nya lilla valp och det ser jag enormt mycket fram emot. Då får jag förhoppningsvis så mycket att tänka på att jag inte hinner längta allt för mycket efter vin. Varje gång jag idag har tänkt på det och saknat mitt glas, så skyndar jag mig att tänka på något annat istället. Måste hela tiden hålla mig sysselsatt, i varje fall tiden mellan tre på eftermiddan och fram till sex-sju på kvällen. Klarar jag mig så långt, så går det värsta suget över av sig självt. Det är alltid efter lunch och hela eftermiddan som är svårast, då vill man ha det där att gå och längta efter. Men, jag får hitta annat att längta efter.
En dag har gått bra i varje fall. Här får man räkna dagar.