Så klokt att dela upp processen i 3 delar.Först inse att man inte tål alkohol.Sedan ta ett beslut om att sluta och inse att man inte kan dricka något mer.Jag pendlar själv mellan 2 och 3.Förstår att man inte ska va sp hård mot sig själv och inse att det tar lite tid att få ordning på sig själv

Peter på landet

Är ledordet ja! Jag ska ha en vit period nu och under tiden försöka komma fram till hur mitt drickande (eller om det öht ska existera) ska se ut. Att supa som om det inte fanns en morgondag är jag less på.

Vi stöttar dig!

Själv kan jag fira 11 veckor som nykter idag - det trodde jag inte om mig själv när jag började.

Eller rättare sagt, jag bestämde mig bara. Med hela hjärnan. Det finns inte utrymme för ett enda ”kanske lite” någonstans i skallen.

Men som Adde så klokt skrev: ”Jag är aldrig längre från ett återfall än min arm är lång”. Så man får aldrig sänka garden. Aldrig ta första glaset.

Peter på landet

Nej, det börjar sakteliga sjunka in att det kanske aldrig finns ”en drink” till. Mina problem är ju att jag har svårt att sluta när jag väl sätter igång, sen kan det gå 10-14 dagar utan att jag dricker något, ibland kan det bli 3 dar i veckan.
Det mest skrämmande med att spola kröken helt är: ”vad ska jag då ha för roligt i livet” ”ska jag dricka läskeblask o kaffe resten av livet” ”vad för kickar ska jag då få”

Rosa76

...finns inte :)....Jag har tänkt precis som du, man kan ju lika gärna lägga sig ner och dö sååå trist blir livet..Men icke!! Jag har fasen så mycket mer glädje i mitt liv nu utan att ha 90% fokus på dricka, dricka och dricka! Det är inget här i livet som är enkelt men jag hade mer tråkigheter i livet när jag drack (pga av all ångest) än vad jag har nu! Det svåraste är nog att bara bestämma sig! Kram Rosa

Peter på landet

Ja, jag är med dig hur du tänker! Har en annan fundering: Vi som inte dricker varje vecka, inte varje helg men NÄR vi dricker så hamnar vi ibland snett, som jag. Blir för mkt, ångest, dumma val man får ta konsekvenserna av. Men så kan drickandet likväl sluta lagom, utan ångest, utan baksmälla. Hur ska man tänka då?! Vad är man? En periodare som måste sluta tvärt? Hur ska man förhålla sig?

Jag känner igen mig hur tänker. Jag har själv funderat på vad jag har för typ av beroende. Jag har inte kommit fram till något annat än att jag ibland över konsumerar öl och vin. Dricker aldrig starksprit eller whisky. Känner inget sug kan lätt avstå alkohol. Kan umgås nykter med mina berusad kompisar och kollegor. Jag har tidigare använt alkohol som bränsle för jag blir pigg av nån bira/vin. Jag har aldrig smygsupit. Har ett jobb som periodvis är extremt stressigt och krävande. Har använt alkohol som belöning. Jag försöker hitta balansen och hantera alkohol på ett kontrollerat sätt. Jag vet dock innerst inne att jag mår bäst av att skippa skiten.

Peter på landet

Aldrig smugit heller, letar med efter nån sorts balans, jag gillar ju öl och vin i rätt mängd, mitt problem är att jag ibland har svårt att sluta i tid. Bestämt mig för en längre vit period nu för att försöka komma fram till hur det ev konsumerandet av A ska se ut i framtiden

Bra tanke att köra en vit period och avstå helt. Sedan kan du ju prova dig fram hur du vill göra med alkoholen. Jag har provat vita perioder varvat med måttlig konsumtion sedan jag blev aktiv på Forumet. Det har gjort att jag fått en helt annan inställning till alkohol. Varför ska man supa skallen av sig? För mig är det något som jag tar helt avstånd ifrån. Lagom kontrollerad konsumtion kan jag uppskatta men inga fyllekalas. En dag i taget ?

Peter på landet

Dit jag vill komma, kontrollerat är njutbart. Rätt pinsamt att i medelåldern tappa kontrollen. Jag gillar att belöna mig själv, måste inse att det finns mer o ffa bättre belöningar än bara A

Hej, jag har snart varit nykter i 4 månader. De första veckorna funderade jag mycket på vilken sorts drickare jag var, hur jag skulle tänka kring balans och framtid. Jag bestämde mig för 3 månader utan alkohol, vilket varit både lätt och svårt. Nu känner jag mig rätt säker på att jag mår bäst utan att dricka alls. Men jag hade aldrig kommit dit utan det längre uppehållet. Så mitt tips är att testa först att vara nykter, sedan ta beslut. Det kommer många ”vinster” som inte går att varken förutspå eller riktigt förklara!
Lycka till med val och beslut.

Peter på landet

Har funderingar på ett längre uppehåll och tänker väl i dom banorna, känns upplyftande att höra om ditt utfall!!

Peter på landet

Tog upp löpningen igår igen efter ett halvårs vila, kändes fantastiskt skönt. Ger mig nån form av kick iaf, dag 5 av min vita månad för att sedan försöka ta ut en riktning för hur mitt drickande ska hanteras. Filar på min plan med hjälp av ”Skål ta mig fan” kommit fram till såhär långt att A skapar inte alla bekymmer, en del ligger i personligheten med.

Peter på landet

Springer tre ggr i veckan o skillnaden är enorm efter bara 2v
Mår bättre, sover bättre o dricker mindre. Endast några mellan öl till grillningen på helgen.

Peter på landet

Det var ju meningen, men hur många vita månader har jag inte haft i livet för att sedan klappa mig på axeln o köra på i 200 knyck med spriten?!
Tänkte helt sonika att nu gör jag tvärt emot vad jag har gjort sista 10 åren o misslyckats gång på gång

Rosa76

Utmana kanske dig själv till en lite längre period än 1 mån! Visst är det underbart när man börja känna tränings-glädjen igen. Jag ser till att få en liten dos med endorfiner varje dag! Nu kör vi ett tag till??! Rosa

Jag har läst att det psykologiskt är oklokt att både sätta en tidsgräns som ”vit månad” och att tänka ”aldrig mer”.

När man sätter en tidsgräns kan man fixa det på vita knogar, men alkoholdjävulen bidar sin tid och gör en rejäl framstöt när månaden är över. Och då har man ju sänkt garden indirekt och okejat att börja dricka igen.

Tänker man ”aldrig mer” blir beslutet så drastiskt, nästan fjättrande. I början är det svårt att tänka så, och då vågar man kanske inte ens försöka.

Bästa sättet lär vara att ta en dag i taget, och sen får tiden bara rulla på. Varje morgon tänker jag ”idag väljer jag att vara nykter” och på lördag blir det tre månader.

Jag sätter ingen bortre gräns. Jag får dricka, men jag vill inte. Jag väljer att inte dricka - och jag vet att ett enda glas skulle väcka mersug.

Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka ”lite”.

Kram ?

Vi människor har många val att göra här i livet som slutar lika för alla med döden. Jag har valt strategin en dag i taget och den funkar bra för mig. Jag får dricka hur mycket jag vill. Jag vet dock att jag kommer att må dåligt om jag väljer att göra det för ofta. Jag har lärt mig att jag mår bäst av att inte välja att dricka. Jag har ingen tidsgräns för mina val. Jag dricker ibland men tycker det sällan är värt ångest som kommer som ett brev på posten. Den här strategin kommer jag att använda mig av resten av livet. Kan man klara av att dricka lagom och må bra av det behöver man ju inte avstå helt. Det svåra är att hitta balansen och hålla sig till den strategi man valt. Förbud och pekpinnar skapar ej någon bra känsla hos mig. För mig gäller det nog just nu att välja att prioritera hälsan. Det innebär att jag får försöka välja den mest hälsosamma vägen dvs ännu mindre alkohol.

Peter på landet

Träningen funkar, har t om ökat mängden. Däremot får jag ingen ordning på drickandet. Kunde inte stå emot vädret och grillandet som för mig alltid är förknippat med en flödande kaskad alkohol. Blir rejält full, minnesluckor, trillade slog mig. Imorgon är dag 2 nykter, sätter inga regler, gör som flera sagt... tar dag för dag!!