..

har jag blivit påmind om hur lika vi är, vi som lever med någon form av missbruk. Om vi är beroende eller medberoende spelar ingen roll, vi är mammas barn.

Aldrig att jag trodde att likheterna var så stora när jag var nynykter men redan från första början gick jag ofta på öppna Al-anon möten och kände mig hemma även där. Min önskan är att även de sk "proffsen" inom behandlingsvärlden skulle inse det också ! Och då menar jag de som är "pålästa" yrkesmedberoende alltså sådan som inte har direkt egen erfarenhet av missbruk eller sådana som i frälsarsyfte ska hjälpa andra fastän de har egna, olösta, problem. Har nyss prata med en person som läser till psykolog och det är ju skrämmande att insikten och förståelsen hur vi beroende fungerar är så skrämmande låg. Under min aktiva tid träffade jag både psykologer och socionomer som jag snurrade upp hur lätt som helst och då jobbade åtminstone socionomerna inom beroendeenheten. Hur många liv hinner de förstöra i sitt yrkesverksamma liv ??

Varför praktiserar inte dessa människor i verkligheten på behandlingshem ?? Varför söker de inte kunskap på AA's informationsmöten ?? Varför tar de inte hjälp av oss nyktra alkoholister inklusive våra anhöriga ?? Varför är det så att en full 15 åring som ligger medvetslös på gatan behandlas fruktansvärt illa av ambulanspersonalen ?? Varför är det fortfarande socialen som ska ansvara för oss beroende ?? Om jag har cancer går jag ju inte till soc och får cytostatika ??

Riskbruksprojektets utbildningar har verkligen gjort nytta, åtminstone i de kretsar som jag hört talas om. Men fortfarande törs inte läkaren fråga mig när jag ska justera min blodtrycksmedicin om hur jag har det med alkoholen. Den frågan borde vara högaktuell !! Jag trodde jag skulle kunna sluta med min blodtrycksmedicin när jag slutade dricka men förmodligen har jag väl supit till mig nån form av skada. Jag provade att lägga av med skiten men det gick inte så bra. Men generellt så är det fantastiskt vad kroppen tål av fysisk misshandel, då har vi ju lite svårare med våran egna psykiska misshandel som vi måste jobba bort. Och det tar ÅR att bli av med det mesta ! Och ingen annan gör jobbet åt oss !

Tja, det här blev ju ett något rörigt inlägg utan någon direkt röd tråd men jag kände att jag behövde skriva av mig lite tankar som har snurrat i skallen det sista dygnet. Ibland blir det bara fullt i skallen och då är det skönt att fästa det på pränt och läsa det själv och "se" hur jag tänker och jag kan känna att jag får ur mig tankarna och det blir lite tomt i hjärnkontoret. Mental utrensning.

Från det ena till det andra så har vi sett att granntanten vi hjälpte att gå från sin tablett- och alkoholmissbrukande sambo nu smyger tillbaka till honom. Han har inte gjort något åt sitt missbruk men däremot manipulerat tillbaka henne, i alla fall delvis ! Hon och frugan hade bra kontakt men det är slut med det nu, hon svarar inte på sms eller samtal längre. Där hade kunskap gjort susen men hon ville inte lära, bara försvinna från honom då. Men minnet vet vi ju hur det är : Väldigt kort !!

Ha i alla fall en skön, nykter söndag alla forumvänner !!

synpunkter. Ang granntanten, först tänkte jag skriva att hans manipulerande är väl oåtkomligt.... och sen ser jag att du skriver just det: där hade kunskap gjort susen. Det är hon som själv måste ta ansvar för sitt liv. Med hopp om en fin vårvecka! Den är i antågande även här hos mig. / mt

snurrar den här runt på nu !

Vodka och is förstör njuren
Rom och is förstör levern
Whiskey och is förstör hjärtat
Gin och is förstör hjärnan
Den där isen är livsfarlig ju!

Inte helt olikt tankarna när det var som värst !

trött på sånt där.
Finns också den hur man ska leva... och halka in i evigheten med en vinflaska i handen, eller så.
Nonchalerar.
Ha det gott Adde! / mt

..för att bara väcka lite glada skratt, ni som inte tål snusk, ni får läsa med förbundna ögon!

/Berra

En man och hans fru var på zoo.
När de kom fram till gorillan, så blev gorillan alldeles till
sig när han fick syn på frun.

De var ensamma så han sa till henne att visa brösten för apan.
Hon gjorde det och han vrålade rakt ut.
- Dra upp kjolen och visa musen, sa han.
När hon gjorde det kutade gorillan runt som en tok med världens
stånd.
Då tog mannen tag i sin fru och kastade in henne över staketet.

- Ta nu och tala om för honom att du har ont i huvudet och inte
vill.

med fusket då (alltså från alkoholsnacket!) :

Sexlivet i ett förhållande kan förkortas till M.M.A. I början av förhållandet står det för: Morgon , Middag och Afton. Sedan står det för Mars , Maj och Augusti. Till sist står det för: Möjligen Mitten av Apri.............

fredagar kan vara farliga !!

Allmänt rekommenderas nynyktra att behålla byxorna på HELA första året !! Gäller gifta, sambo, särbo och alla andra konstiga förhållanden !!

Det känns väl bra ! Ingen huvudvärk på ett helt år !!

vana

....frun kom överens med mannen om de dagar de skulle ha samliv...de dagar som har ett r i namnet.
En kväll sa mannen "älskling det är väl tiRsdag i dag?

Oj den är gammal,har nästan glömt poängen(fast det är kon som står på ängen.:)

det fina i kråksången - att vara avskalad yttre attribut och präglingar. Hur långt man verkligen är identifierad som det man gör. Även fast man/jag medvetet talat emot en sådan hållning. Hoppas det blev begripligt, ville bara skriva det här just nu. / mt

liksom nykterhet är numera helt integrerade i mitt liv. Faktum är att det är JAG, min personlighet ser ut så och är helt avgörande för hur jag hanterar dessa 2 saker.

Av olika orsaker har jag kommit i kontakt med några yngre personer med samma intresse som jag och vi har kommit varandra nära på flera sätt. Det märkliga är att den ena personen och jag hittade varandra direkt, vi pratade samma språk, och mycket riktigt visade det sig att hon är Vuxet Barn. De andra i gänget har sina olika historier men ändå gemensamma beröringspunkter. Vi fann varandra och lade upp planer för framtiden och det underbara i "kråksången" är att inte någon funderar i banor över hur-vad-varför utan ser framåt och hittar gemensamma lösningar.

Mycket tror jag beror på att jag via AA och arbetet med mig själv lärt mig att lyssna på andra människor, jag är inte på långa vägar fullärd i det sammanhanget men skillnaden är radikal mot tidigare. Jag kan känna att flera av de unga har ett enorm självförtroende men väldigt dålig självkänsla. Vad detta beror på finns nog miljoner med olika förklaringar till men en sak är nog att det lyssnas alldeles för lite till de unga idag. Liksom vi aktiva alkisar så försöker vi sprida våra hjälpsökningar väl inlindade i ord som är svåra för oinvigda att förstå. Många är de gånger jag önskat att någon skulle fråga hur jag mådde och hjälpa mig att ta mig ur den vilda cirkusen som fanns i mitt inre och jag tror att det är lika för många yngre idag.

"Mina" yngre vänner har alla olika vägar fram till det liv de lever idag, de har genom olika svårigheter hittat sin plats i tillvaron och är förhållandevis nöjda med den. Och jag kan absolut jämföra med en nykter alkoholist som accepterat sin sjukdom och hittat sin sinnesro. Vi kom i vårt arbete fram till en punkt där jag kände att jag måste berätta om min bakgrund och varför jag agerade som jag gjorde. Reaktionen var inte riktigt vad jag hade förväntat mig ! " Vad bra ! Då har vi en bra kompetens till i gruppen!" Så var det med det ! Så avslappnat bemötande har jag nog aldrig upplevt nångon gång !

Jag har alltså fått en ny upplevelse att lägga till alla andra som jag upplevt som nykter. Att jag, med min bakgrund, kan ses som en "kompetens" !!

Det känns sanslöst bra !!

Och visst fylldes min självkänsla på ! Och det roligaste är att den här situationen har uppstått tack vare att jag tordes ta första steget och kasta mig ut i en för mig helt ovan situation. Jag är glad att jag tordes ta det där steget !

Att kliva ur från spritdimmorna och ta första steget ut i nykterheten var ett väldigt skakigt steg. Jag var skiträdd över vad som skulle möta mig där i det okända. Men genom att lära mig att lita på andra och ha ett öppet sinnelag för det som jag inte gjort förr så lär jag mig att använda mitt liv och leva det fullt ut. Jag älskar idag att utforska nya saker och upplevelser ( Nåja, det finns ju gränser ! Jag sätter mig tex INTE i Lisebergs nya attraktion !!) och jag är väldigt glad att jag tog min chans att få ett nyktert liv.

Och en annan sak : Så många helt otroliga, fina, människor jag fått möta i min nykterhet ! Bakom anonymiteten och bakom utseendet finns de verkliga hjältarna och det är ju ni alla som bygger upp mitt liv och ger det innehåll. Ett par av er här på forumet har jag ju fått äran att få träffa i det verkliga livet och kanske att det blir fler möten om några veckor ? Jag känner mig stolt över att ni vill träffa mig, jag en alkis !!

Tänk så det kan bli bara jag inte tar det första glaset !

surran

För dina fina ord och jag är tacksam för att jag lever det liv jag lever idag. En ljuvlig morgon!!

Kram

är min bästa tid !

Hänger kanske ihop med att jag tog mina första stapplande steg i nykterheten just under våren. I mitten av februari åkte jag hem från Nämndemansgården och skulle försöka hitta mitt nya liv. Jag var fruktansvärt rädd, osäker och förvirrad inför det som andra hade pratat om, som jag enbart hade hört talas om. Och det skulle jag nu själv få möta !!

Jag kom hem rätt sent på kvällen, ensam, hustrun hade jag träffat när hon kom till Gården dagen före för att göra sin Familjevecka. Ensamheten skrämde mig.

Dagen efter gjorde jag som de hade sagt åt mig att göra : Jag gick på mitt första AA möte alldeles själv !! Självklart parkerade jag ett kvarter bort och smög fort som en liten mus genom dörren till lokalen så att ingen skulle se mig ! AA blev mitt naturliga stöd i tillvaron där jag lade grunden för mitt fortsatta liv. Jag gick minst 3-4 gånger i veckan första året och även ibland även på både lunch- och kvällsmöten samma dag. Någonstan inuti mitt sinne förstod jag att gör jag så som "de gamle" hade gjort före mig så skulle även mitt liv bli bra och förhoppningsvis skulle även jag få titeln "gammal" !

Någonstans i min förvirring insåg jag också att jag var tvungen att radikalt ändra mitt liv, en helomvändning krävdes, inga halvmesyrer dög. Jag lyssnade och lärde och idag är jag så tacksam för att jag lade min grund så stabil jag någonsin kunde. När det krisar i livet så har jag alltid möjligheten att återvända till de kunskaper jag skaffade mig i början och reda ut stormarna. Jag har lärt mig att prata om mig själv, att få ur mig det som är skämmigt och som ligger och skaver i mitt huvud. Jag har lärt mig att jag inte på något sätt är ensam i min situation oavsett vad den än gäller.

Att upphöra med alkoholen är inget problem, det är det enklaste som finns. Men att inte återvända till den trösten, det är svårt !

Jag har inte på något sätt förbjudit mig att använda alkohol, det har varit, är, viktigt för mig att inse att jag har ett val om hur mitt liv ska se ut. Genom att ta ett beslut varje dag så har det varit så mycket enklare att handskas med mitt liv, jag har inte haft någon press på mig att göra några storverk. Jag har idag en fantastisk frihet att forma min vardag och göra det som är bra för mig och det största av allt är nog att jag har lättare att umgås med folk utan att behöva påtvinga dem mina åsikter och fördomar. Jag är också väldigt lycklig över att som en bonus inse att kärlek mellan människor oavsett ras och kön är något helt underbart !!
Jag lär mig så ofantligt mycket av alla människor jag möter, alla har en historia att berätta, alla VILL berätta bara jag är beredd att lyssna.

Jag har gjort mitt val idag och jag har tänkt att njuta av dagen i dag med alla mina sinnen. Njuta av en fantastiskt fin vårdag, känna den pånyttfödelse jag kände som nynykter, dra i mig varenda liten vårdoft och verkligen se den lilla blomman som bryter igenom ut i friheten.

Så som jag själv gjorde en gång i tiden !

Ha en Glad Påsk !!