Idag firar jag tre månader som nykter. Att ha uppnått denna magiska gräns firar jag med att skapa en ny tråd. Jag är ju flitig besökare i andra trådar och rätt nöjd med det, men ibland kommer jag på saker och funderingar som jag vill skriva om och som inte riktigt passar i andra trådar så för sådana tillfällen vill jag ha en egen tråd även om jag nog även fortsättningsvis kommer att hänga hos Stigsdotter, Dompa, Lilja, TP och alla ni andra härliga människor på forumet.

Jag kallar tråden för filosofiska rummet eftersom jag gillar att filosofera och fundera och det nog kommer att bli en del sådant snack framöver. Men idag hinner jag inte på grund av studier. Känn er som hemma så länge. Det blåser friska vindar i mitt filosofiska rum. Det är högt i tak och jag har tunna, vita sidengardiner som fladdrar i brisen. Det doftar gott av syrén och jasmin. Fåtöljerna är mjuka och sköna och jag har bullat upp med hemlagad saft, kaffe och yogite. Det finns pappersnäsdukar också om nån vill sitta här och gråta ut och i hörnet hänger en boxboll för den som vill avreagera sig. Bokhyllorna är rätt tomma än så länge, men om jag känner mig själv rätt kommer de snart att fyllas.

Så välkomna hit!

Nynykter som nu går in i fjärde månaden

Dompa

Fint rum! Idag tassar jag in lite försiktigt. Tar en näve pappersnäsdukar och ett stort glas saft. Kanske snorar jag även av mig i en av fåtöljerna...men det går ju att torka av. Idag är jag så ledsen och så uppgiven. Men jag blir iaf. lite gladare av detta rum. Här finns du...när jag behöver nå dig. Min smarta filosof som nått så långt. Jo, i detta rum känner jag mig trygg. Tack! Kramar från en förvirrad välklädd vän!

kalla

Passar på att hämta lite luft, inte lika kul att fixa allt inför grillen när man inte får klunka vin. Men egentligen mår jag för jäkla bra, bara att min värld är på väg på en ny stig//Kram Kalla

Nynykter

Det finns gott om pappersnäsdukar, Dompa. Ta fler! Jag har avtagbar och tvättbar klädsel på fåtöljerna också. Men innan du går, slå lite på boxbollen som hänger i hörnet! Det hjälper. Ut med det bara!
Jag ska skriva mer i din tråd sen. Tänker på dig.
Kramar

PS. Såg du att jag har satt upp dikten Tillit av Peter Curman på en av väggarna? Den kanske inte passar dig just nu, så du kan läsa en annan gång. Jag tycker så mycket om de sista stroferna

Den enda trygghet du kan uppnå
är att sätta din tillit
till det värnlöst växande livet
Att vila med livets hela tyngd
ytterst på ett grässtrå
är din enda möjlighet.
Där
i det yttersta av det skyddslöst mjuka
finns din trygghet
din berggrund.

Nynykter

Den är hemgjord (härligt det här med virtuella rum. Hemlagad saft är liksom inte vanligt hemma hos mig IRL).
Så härligt att höra att du mår bra!
Kram från Nynykter

Jag sjunker genast ner i en av fåtöljerna och tar ett glas saft. Kopieraade dikten och tog den med hem till mig - tack!
Kom genast ihåg en favoritdikt av Margareta Ekström ur diktsamlingen Instruktion för skalbaggar

För att man skall kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas

För att man skall kunna flyga
måste man gå högst upp på strået
också om det böjer sig
och svindeln kommer

För att man skall kunna flyga
måste modet vara
något större än rädslan
och en gynnsam vind råda

Här i Filosofiska rummet är vinden både gynnsam och behagligt varm.
Här är gott att vara. / mt

Dompa

Läste de fina dikterna. Slogs lite med boxbollen... som var väldigt lik ngn jag känner. Nu slår jag mig ner igen, snorar lite till. Men inte ensam...i fåtöljerna brevid sitter tre riktigt goda vänner. Kanske somnar jag en stund.

Nynykter

Hela dikten av Peter Curman är nu uppspikad på väggen.
Härligt, Mulletant, Dompa och ni andra att ni trivs här inne. Och tack mulletant för den fina, hoppfulla dikten. Jag förstår att du associerade till den.

Kramar från Nynykter

Tillit
Tro inte
att du kan bygga ditt liv på berggrunden
Den brister som ett äggskal
vid minsta seismiska förändring
Ditt liv
omslutet av dödens fosterhinnor
kan du inte värna
De kan brista varje sekund
Den enda trygghet du kan uppnå
är att sätta din tillit
till det värnlöst växande livet
Att vila med livets hela tyngd
ytterst på ett grässtrå
är din enda möjlighet
Där
i det yttersta av det skyddlöst mjuka
finns din trygghet
din berggrund

Peter Curman

Stigsdotter

.... vilket härligt rum. Jag känner sommarbrisen som sveper in genom de tunna gardinerna. Jag slår mig också ned i en av fåtöljerna som är en sån där hög "öronlappsfåtölj" eller vad de heter. Sitter här en stund och bara känner in atmosfären. Tar ett glas saft och funderar på om jag skall ta en vända på boxbollen :-)

kalla

Måste pusta en stund efter jobbet, nu ser jag rummet så klart :-)Kram Kalla

viktoria

Nynykter, jag känner en genuin glädje över att du uppnåt tre månaders nykterhet, så fantastiskt och förunderligt stort är det att våga vara i verkligheten. Och ditt rum ser fint ut från min synvinkel också, luften är frisk och klar, och jag dricker gärna ett glas saft med dig, varm kram/Victoria

Nynykter

Jag är glad för att så många har hittat hit och kanske funnit lite styrka och lite ro. Det mörknar utanför nu och vinden rasslar i den stora lönnens löv. Jag tänder många, många små ljus här inne. Det finns en stor kanna te om någon av er vill ha lite varm dryck att värma sig med.

Idag kom min äldsta hem och berättande att de i Skolan hade haft föreläsningar på temat rattonykterhet. Det blev ett bra tillfälle för mig att nämna att jag helt slutat dricka och vi hade ett långt samtal om alkohol och nykterism. Jag berättade om hur trött jag är på att så mycket förknippas med alkohol. Alkoholen är normen och det nyktra livet är avvikelsen. Min dotter instämde och sa att hon är så trött på att vuxna alltid ska rättfärdiga att de dricker, att ingen helt frankt säger "ja det är ett gift men jag tycker om det. Ja, det är en drog men jag vill ha den" Istället säger vi saker som att rött vin är bra mot hjärtat och öl är det b-vitamin i. En massa ursäkter enligt min kloka sextonåring. Sen bättrade hon att hon har en kompis som är med i UNF men dricker lite ibland ändå. När min dotter undrar hur hon kan göra det och samtidigt vara med i UNF säger kompisen att hon ju bara dricker lite och aldrig blir berusad. Känner ni igen sådana formuleringar? För mig klingar de skrämmande välbekanta. Det låter som en vuxen-ursäkt.
Samma UNF- kompis berättade att hon såg fram emot 18-årsdagen för at t hon då skulle kunna beställa öl på krogen.
"Men varför det?" sa dottern " Du är ju med i ungdomens nykterhetsförbund"
"Jamen, då är jag ju inte UNG längre" blev svaret.

Ska man skratta eller gråta? Jag erkänner att vi skrattade lite åt resonemanget.
Det verkade förresten inte som om min dotter reagerat på mitt drickande, vilket kändes bra, men jag sa som det var att jag hade druckit för mycket och för ofta.

Kramar från Nynykter

Dompa

En till tekopp och sen sjunker jag djupare ner i en fåtölj, drar en mjuk filt över mig...och bara myser. Hör en del av er småprata lite...men det stör inte då det är ett lugnt samtal utan höjda röster eller boostade alkoholegon.
Så glad över dina fina samtal med dina barn Nn...att de blev av...landade så bra.
Härligt att somna till det...känner mig trygg.

här en stund nu, druckit te och lyssnat till småpratet och rasslet från träden utanför. Precis den plats och sällskap jag behövde just nu. Så fint samtal du återger Nn... och skrämmande hur ungdomar tar till sig vuxnas undanflykter. Vi måste hjälpas åt med att bryta det kulturella alkoholarvet. / mt

Lilja-12

En sån underbar titel! Där vill jag bo!! Du är så kreativ Nynykter!!
GRATTIS till dina 3 månader! Visst är det härligt! Du ligger några veckor före mig, men inte många!

Och Dompa! DU skriver så fint om att män också blir förvirrade! MIn kärlek uppskattade det jag skrev och vill satsa, vill träffa mig, VILL!
Det gör mig SÅ glad! SÅ lycklig!

SKit än med tonårssonen men jag har gjort allt. Sagt hur mycket jag älskar honom, att han alltid har en plats här men att han också måste tänka på SITT beteende och ta ansvar för vad han säger och gör.

Jag brukar alltid kräla i stoftet för att relationer ska funka och allt ska vara bra, ber om ursäkt i alla möjliga och omöjliga lägen. Det gör jag inte nu.

Jag står för min Nykterhet och har tagit ansvar för mitt drickande, visat honom att jag verkligen försöker leva nykter. Jag har skött nya kärleken diskret men han vill ändå inte ha något med honom att göra.

Det får vila där ett tag. Inte stimma nu-sitta still i båten.

Och en annan superytlig sak! VIlken fin HY man får när ingen alkohol flyter ner i strupen med jämna och ojämna mellanrum! Bonus!

Men som sagt! Här trivs vi-Mulletant, Viktoria, kalla, dompa ALLA som vill; i nynykters filosofiska rum!

Nöjd och lugn känner jag mig nu!

Kramar till er alla!
Lilja

kalla

Att vara stark är inte
att aldrig falla
att alltid veta
att alltid kunna.

Att vara stark är inte
att alltid orka skratta
att hoppa högst eller vilja mest.

Att vara stark är inte
att lyfta tyngst
att komma längst eller
att alltid lyckas.

Att vara stark är
att se livet som det är
att acceptera dess kraft
och ta del av det
att falla till botten,
slå sig hårt och komma igen.

Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast.

Att vara stark är
att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa för att nå dit.

Dompa

Tack Kalla! Snart har vi väggarna fulltapetserade med skönhet och klokskaper. Trivs bättre här i detta rum än "hemma" hos mig. Där ska det tvättas fönster idag :( Men det fixar jag, har hämtat kraft här. Tack vänner.
Härligt att den Sköna Lilja med sin lena hud - mjuka som kronblad - har hunnit titta in...trots sin kärlekslycka...vi glädjs med dig. Samtidtigt som vi blir påminda om att det finns så mycket fint att ta vara på. Nu tassar jag ut...stärkt! /Domestic Dompa

Stigsdotter

Vilken klok dotter du verkar ha Nynykter! Att vara med i UNF och samtidigt, om än aldrig så lite, dricka, verkar helt fel tycker jag.

Håller med Mulletant om att vi måste hjälpas åt att bryta det kulturella alkoholarvet! Jag tror det blir lättare att ha dessa samtal med barnen sina om man inte dricker själv. Då kan man ju vara ärlig och säga som det är att det är inte bra för människan.

Visste ni att arbetarna i Stockholm mot slutet av 1800-talet fick betalt i brännvin? Det var ju inte det lättaste att omsätta i mat och kläder till familjen! Helt galet!

Åh vad jag trivs gott i det här rummet, hoppas vi får plats allihopa :-)

Nynykter

Tja, jag får väl bygga ut om det skulle bli trångt :-) Kan man får ROT-avdrag tror ni? Jag har förresten satt in några soffor nu så att det blir lite bekvämare om man vill sova över. Hoppas Dompa sov gott i fåtöljen i natt?

I det här rummet finns det plats för alla. Man kan uppsöka rummet var man än befinner sig. Sluta ögonen, vandra dit i tanken och i sitt inre unna sig själv ro och vila.

Nynykter