Idag firar jag tre månader som nykter. Att ha uppnått denna magiska gräns firar jag med att skapa en ny tråd. Jag är ju flitig besökare i andra trådar och rätt nöjd med det, men ibland kommer jag på saker och funderingar som jag vill skriva om och som inte riktigt passar i andra trådar så för sådana tillfällen vill jag ha en egen tråd även om jag nog även fortsättningsvis kommer att hänga hos Stigsdotter, Dompa, Lilja, TP och alla ni andra härliga människor på forumet.

Jag kallar tråden för filosofiska rummet eftersom jag gillar att filosofera och fundera och det nog kommer att bli en del sådant snack framöver. Men idag hinner jag inte på grund av studier. Känn er som hemma så länge. Det blåser friska vindar i mitt filosofiska rum. Det är högt i tak och jag har tunna, vita sidengardiner som fladdrar i brisen. Det doftar gott av syrén och jasmin. Fåtöljerna är mjuka och sköna och jag har bullat upp med hemlagad saft, kaffe och yogite. Det finns pappersnäsdukar också om nån vill sitta här och gråta ut och i hörnet hänger en boxboll för den som vill avreagera sig. Bokhyllorna är rätt tomma än så länge, men om jag känner mig själv rätt kommer de snart att fyllas.

Så välkomna hit!

Nynykter som nu går in i fjärde månaden

Stigsdotter

Ta hand om dig, det låter jobbigt det du åtagit dig och du måste vara rädd om dig och lyssna ordentligt på ditt hjärta och kroppen. Och du. om du skulle få det minsta sug att ta ett glas, så slänger du dig in här eller på FB och skriver en rad till oss först så kan vi hjälpa dig att fundera ut om det är en bra idé eller inte! Kramar om!

Stigsdotter

Ta hand om dig, det låter jobbigt det du åtagit dig och du måste vara rädd om dig och lyssna ordentligt på ditt hjärta och kroppen. Och du. om du skulle få det minsta sug att ta ett glas, så slänger du dig in här eller på FB och skriver en rad till oss först så kan vi hjälpa dig att fundera ut om det är en bra idé eller inte! Kramar om!

Stigsdotter

Jag tryckte på gilla för att jag håller med Dompa, men jag tycker ju inte om att det är så. Lite uppgiven känner jag mig också inför alla nya och har dessutom svårt att roa och skratta nu. Kan också bero på att jag börjat fundera mycket på resten av livet. Nå, krisar det så finns vi för varandra. Det känns skönt!

i Filosofiska rummet - mysigt. Tänder ljusen och ser med kärlek på keramikfatet som Sommar12 gjort. Det passar så bra här - lite skevt och ojämnt i kanterna... och mycket vackert. Precis som vi människor som rör oss härinne... inte helt perfekta - tack och lov för det! - men vackra som de vi är.

Så bra att du hittade boken Sommar12 - hoppas den inte är för andlig för din smak. Det märks att Olle C är präst.

Ska hänga in en av mina tavlor här - föreställer en katt som sover just så belåtet som en katt kan göra när den är mätt och nöjd. Ser också framför mig en akvarell där några fickpussar just flyger iväg mot rockfickan... ska lämna in en beställning på en sådan tror jag.

Det är kolmörkt ute. Kastanjen har fällt alla blad och havet är stilla. Ska söka fram Sent i November av Tove Jansson, den passar bra att läsa den här årstiden. Inte en skymt av det sorglösa mumintrollet - familjen är på resa... Under tiden befolkas Mumindalen av allehanda varelser - ingen är perfekt men alla är härliga.

Lev väl alla som besöker detta rum för en stund vila! / mt

höst trollet

Och sätter mig bredvid... En fridfull morgon.
En morgon av kontemplation.. Ett sätt att samla sig inför dagen.
Ser det första dagsljuset färga horisonten, ser röken ur skorstenarna och minns min barndoms vedspis.
Doften av våta yllevantar, morgonkaffe och tända stearinljus fladdrar förbi..
Visst fanns det stunder som var fina då också.

Längtar till december när jag kan fylla huset med hyacinter och apelsiner där jag stoppat fullt av kryddnejlikor i skalet.. Tror jag kan avstå från våta yllevantar på tork ;-)

Doftminnen blir så tydliga på något sätt...

Önskar alla en fridfull dag/ trollis

NyMan

och smyger in för att hitta en bra plats nära elden. Där står en sliten och nött lappad skinnfåtölj som ser bekväm ut. Jag tar den! Jag har med mig min (imaginära) stora irländska varghund (åh vad jag skulle vilja ha en sådan på riktigt!)som lägger sig vid mina fötter.

Aaaah, ännu en sådan där stund som slår alla Thailandsresor och långweekendtripper till London el. New York. Jag behöver bara sätta mig med kaffet och glo som en lycklig idiot in i lågorna för att känna livet i mig. Det är inte alla förunnat att kunna få möjlighet att känna så!

En härligt ljuvlig och mycket god morgon önskar jag er, mina människor, här ifån min plats vid elden!/NM

höst trollet

Jag gillar när snön lägger sig som bomull ute i naturen.. Det blir lite tystare och MYCKET ljusare.
Kanske är vi människor ljusvarelser.. Vi är i alla fall beroende av ljuset..
Allt blir så mycket lättare, när det är om inte sol, så åtminstonde ljus ute..
Förr oss som bor lite norröver, väntar en period när solen knappt orkar över horisonten.. Längst i norr, gör den ju inte ens det.. Det blir en ständig skymning..
Ändå, skulle jag inte vilja byta mot något annat. Vi har ju faktiskt fyra årstider..

Problemet är att nutidsmänniskan inte längre är anpassad till den naturliga rytmen.. Eller det kanske är precis det hon är egentligen, fast hon gör våld på sig, genom att förskjuta dygns och årstidsrytmen..
När vi sedan blir sjuka av att inte lyssna på oss själva, på kroppen och dess underbara programering, så tar vi till "mediciner" för att föröka bota det som är helt, istället för att släppa det som är trasigt(det som inte är bra för oss)

Vi beter oss, som om dygnet hade 28 timmar istället för 24, som om det optimala sömnbehovet vore 4 timmar istället för 8..
Många sitter ständigt uppkopplade, få törs stänga av mobilen ens på nätterna.. Och när man samlas för att prata, så sitter alla och sneglar i sina smartphones.. Färdiga att dra vidare, om det skulle dyka upp något intressantare..
Samtalet avbryts ofta av ett "ska bara svara på det här.."
Barnbarnen undrar vad i hela friden vi gjorde, när det varken fanns datorer, mobiler eller paraboler.. Vadå, storögt hör de oss äldre förklara att det visserligen fanns TV, men inte i var mans hem, att bilden var svart-vit och att det bara fanns EN kanal att välja på..
De lyssnar också storögda på hur det var att åka häst och släde/vagn, pulsande i snö till skolan och hur deras gammelfarmor tog in kycklingarna i köket, för att det var för kallt i hönshuset..

Just nu, sitter jag bara en stund i vårt filosofiska rum, känner värmen från brasan, ser katt-a-strofen bekanta sig med varghunden..
I sommars ljusfat, brinner en klar låga.. Jag är redo att möta en ny dag!

trollis

Villervalle

och ser fram emot att åka tillbaka till färdenelandet och min julledighet om några veckor. Hoppas verkligen på att det ligger riktigt mycket snö över nejderna och att det är hyfsat kallt. Ja vad gjorde jag egentligen när jag var liten på 50 och 60 talet? Som jag minns det så var det alltid snörika vintrar och man spenderade ändå den mesta tiden utom hus med att åka pulka, bygga snöfästningar och ha snöbolls krig, skidåkning i liderna, jumpa på isflak och allt annat som hörde vintern till. Till slut var man ju ändå tvungen att motvilligt gå hem för att få lite kvällsmat och kanske läsa lite serietidningar eller någon spännande bok (Enid Blyton var ju en favorit) innan man stupade i säng för nästa dags prövningar i skolan.

Kanske är det därför jag föredrar att det kallt hellre än att det är för varmt, och jag fryser nästan aldrig. Mina utländska kollegor ser förundrat på mig när jag fortfarande går i kortärmat när dom börjar dra på sig både, halsdukar, mössor och jackor.

En Viking fryser aldrig brukar jag skämtsamt säga.

VV

Dompa

Lite vintertankar. Jag var killen som i barndomen gick i långkalsonger i augusti. Inte för att en överbeskyddande mamma valt dem...utan för jag frös! Men detta rummet är ok. Med eld, varghund (vad hindrar dig NyMan...mer än de jättestora hundkacken du kommer att få plocka upp?) och en och annan katt. Här finns värme...ska bära med mig den ut IRL. Men det gör inget...för här finns värme kvar...att knapra av för alla. Gillar mina rumskamrater! /R

höst trollet

Smyger in och tar med en kopp varm choklad och en prickig-korv-macka.. Lägger på ett par extra vedträn på brasan åt dig Dompa..
Minns, att som barn var jag också rätt frusen.. Fast jag gillade nog vintern ändå.
Dock inte de slaskiga grå och mörka vinterdagarna i södra Sverige.. Definitivt inte min melodi..

Jag frös MER än jag någonsin gjort en vinterdag med 6 plusgrader i Göteborg.. Inte ens Jockmock med minus 38 kändes så in i märgen..

Sitter och kikar ut på flocken med rådjur som mumsar äpplen i trädgården.. Visserligen inte läge att plantera tulpaner hos mig, men det känns mysigt ändå..
Enda nackdelen är att de lärt sig öppna trädgårdsgrinden, men de stänger inte efter sig..

Känns fint att få "låna" varghunden en stund.. Mina svärföräldrar hade "Bernhards" (nej, INGEN av dem var något helgon..)
Påstår, att denna hundras knappast hamnar högt upp i intelligenstester.. ;-)
Om det inte vore för så mycket flängande, där man inte kan ta med hunden, så kanske vi skulle ha en.. Nu får det räcka med katt-a-strofen. Han är mer självgående och har accepterat att grannen tar hand om honom när vi åker bort båda två eller tillsammans..

Gillar också rumskamraterna och här finns plats för många fler../ trollis

Söker mig hit till Filosofiska rummet med morgonkaffet. Tänder ett ljus och kryper ner i stora fåtöljen med mjuka pläden. Låter tankarna vandra fritt en stund före dagen tar vid. Novemberstämning. / mt

höst trollet

Sätter mig vid brasan, både i vårt filosofiska rum och RL.
Just nu är det, trots massor att göra, lite stiltje i mitt liv.
Förr var jag rädd för stiltjen. Det brukade betyda "lugnet före stormen".. Idag är jag inte säker på att det är så.
Till helgen, ska vi gratulera en gammal kollega till min man. H*n går i pension och bjuder på middag.
Gubben föreslog att vi skulle ta taxi med motiveringen: Det var ju så länge sedan du kunde dricka vin till maten.
Jag svarade att det inte behövdes, för idag har jag ingen längtan att dricka vin till maten, det går precis lika bra med vatten, om det inte fins annat alkoholfritt.
Det blev en liten diskussion om "artighet", eftersom han tydligen meddelat värdfolket att vi skulle ta taxi. ( de hade erbjudit sig att ordna skjuts annars, med motiveringen att det inte fick plats med alltför många bilar på deras gata)

Ja, sa jag vi kan ta taxi, MEN det betyder inte att jag dricker vin, och jag anser det inte ett dugg oartigt!
Att gubben sedan tycker att det känns kymigt, med en fru som inte dricker, får faktiskt stå för honom!
Jag blir nästan lite full i skratt, över att en alkoholist, skäms över en tillnyktrad alkoholist..

Ja, vi har ju alla våra föreställningar om hur man beter sig i "alkoholsammanhang". När hur, det sas skulle vara lämpligt att "tacka nej".. Inte minst nu, när glögg-säsongen är inpå knutarna.

Väldigt ofta, blir man ju trugad med ett " men det är så lite procent i det här"..
För min del, säger jag bara: jag tar hellre en kopp kaffe om det finns och påminner om att de aldrig skulle truga på en kopp kaffe till någon som inte tycker om kaffe...("glögg" är ju trots allt väldigt speciellt!)

Tänker på en av mina syskon, som varken dricker öl eller vin. Hen deklarerar helt enkelt: Jag tycker inte om smaken!
(tyvärr gör/gjorde jag det, men idag betyder det att jag kan välja bort)

Idag har jag upptäckt, att jag allt oftare artigt men bestämt tackar nej, till sådant som inte tilltalar mig.
Alltifrån "artighetsvisiterna", till kaffebrödet och alkoholen. Och det känns helt RÄTT!
Ha en bra dag därute!

markatta

jag vill sitta med dig vid brasan!

Vad fånigt det där med artigheten. Vem skulle bli förolämpad över att någon tackar nej till ett glas vin? Kanske om din mans kollega själv har odlat druvorna för din skull, plockat dem, trampat runt på dem med sina bara fötter, svettats och blåst glaset till flaskorna och sedan buteljerat vinet med en en hemmagjord etikett som det står "Till Hösttrollet" på... Men då kan ju din man åtminstone koka bort alkoholen åt dig... Men jag antar att det är köpevin och inget annat.

Själv är jag vegetarian sedan länge. Blir jag bortbjuden till någon som inte vet om det så säger jag bara till och erbjuder mig att fixa med mig något vegetariskt alternativ. Bland äldre generationer kan de ibland tycka att "man åtminstone kan smaka på maten" då brukar jag bara säga att jag kan lukta på den. Genom lukten kan man ju avgöra hur det smakar... Jag har sett på krogen att vissa av de yngre när de beställer in shots med starksprit måste hålla för näsan för att överhuvudtaget få ner det...

Kram!

NyMan

Tror att han gick in för att boa in sig vid dina fötter. En av hans favoritplatser antar jag. Håll en plats till mig, jag kommer strax. Ska bara hälla upp en kopp java först, sedan fortsätter jag att bluddra på i min egen tråd. Jag tror ändå jag kommer tillbaka sen igen och sitter kvar härinne en stund. Det är ju så underbart meditativt för själen att vistas i detta rum! Ses i min tråd? Klappar du hunden så länge, Trollis?

höst trollet

Morron,markatta, Tilde och NyMan..(och ALLA andra, här finns gott om plats..)
Härligt med sällskap vid brasan ;-) Gör inget att snön singlar ner utanför..
Hunden ja, han har fått sällskap av katt-a-strofen. Katt-a-stofen har lagt sig mellan framtassarna och hunden använder honom som kudde.. Ser rätt lattjo ut, men båda verkar trivas..

Idag tar jag med en kopp choklad med vispgrädde och nybakt bröd där smöret liksom smält ner.. Mer behövs faktiskt inte..
Medan min mor ännu var frisk (hon har tyvärr drabbats av demens) så kunde hon berätta, att i hennes barndom ansågs smör räcka som "pålägg". Att "tvesovla" var absolut förbjudet. Det ansågs slösaktigt.

Minns också att som barn, så fick man ibland stekflott istället för smör på mackan. Själv tyckte jag att det var gott!
Idag plockar jag fram en aroma-lampa (en sån där, där man tänder ett värmeljus under en keramik/glas-skål..) tar vatten och några kryddnejlikor i.. vips, så doftar det lite "jul" inne.. ;-)
.. Oj, missade nästan min käre forumsyster mé klös.. Välkommen till den här delen av forumet ;-D

vill.sluta

Leta fel hos andra och lägg energin där, istället.
Se vilken otroligt bra peppare morsan är.

Sammanfatta 99% av de flesta spontana kommentarerna som ges till morsan så är det uteslutande bra possetivt (possetiva) kommentarer om hur glada folk blir.

När var det senast du fick en sådan där riktigt allvarlig tack för peppetkommentaren?
Eller vänta, du peppar inte....... du letar fel hos andra och berättar sedan hur pass bra och duktig du är som faktiskt kan dricka med måtta, ibland.

Men merparten av de flesta härinne på forumet är inte lika bra och duktiga som du.
Men dom försöker och strävar efter att bli som du..... eller nä.

Det gör dom väl inte, dricka måttligt och finna fel hos andra och påpeka det?

-Nä, det vill dom kanske inte.

Vad vill dom då, ta reda på det och kom tillbaka när du ätit lite pepparkakor och blivit snäll.
Så får du sätta dig på golvet i filosofiska rummet och leka med din playmobil som du inte fick som barn.
Vi förstår hur du måste känna dig, vi förstår och förlåter.

Inte alltid lätt. Men du kämpar och det är bra.
Glöm inte att andas oxå................

Sorry om jag gick på som en toking, men mitt troll rackar man inte ned på.
Det är ju hon som är Morsan härinne
//A