Vill sluta nu!

Pellepennan

Att vingla vidare i nykterheten..
Riktigt bra liknelse!

Tack för den och en fin dag till dig konstnären

Pellepennan

Strategin dom första tre veckorna har fungerat ganska så bra. Visst, det har inneburit en självvald isolering från nästan allt umgänge med andra vuxna. Ärligt talat har jag haft mer än nog med att klara av att umgås med mig själv. Ja direkt underhållande har det inte varit, men nu känner jag på något sätt att jag har lite lättare att umgås med mig själv för varje dag. Ok, stunderna när man tänker så brukar det vända i en snabb en dipp, men man får väl vara glad för att det är bra just nu.

Till helgen är det dags att krypa ur "hobbithålan" och åka till staden. Då det var länge sedan ligger naturligtvis mycket i pipeline och väntar. Middagsbjudning och ett födelsedagskalas samt även en brunch på restaurang söndag förmiddag. Nu sitter jag och funderar på hur jag ska lägga upp en bra förklaring till att jag inte dricker alkohol. Nej, för det gör jag inte. Just idag uppstår ingen förhandling med mig själv, och jag hoppas jag slipper det även när det blir "allvar".

Förmodligen är det än större fråga för mig själv än dom jag möter. Men det blir en spännande situation, och något måste jag ju säga.

Kanske något om att jag har lite taskiga blodvärden och därför beslutat hålla uppe med drickat ett tag. men då kommer väl "doktorn" i gänget och säger att lite glögg är ingen fara... Kanske bäst att hålla sig till att man har en vit månad ändå?

m-m

Tycker absolut att du ska köra på vit månad eller liknande. Inget som kan ge något förhandlingsläge. Måste köra - kan det vara något? Tror också att det är viktigt HUR man säger det - och att du har tänkt igenom innan om du vill vara nykter eller inte. Tycker man synd om sig själv när man säger att man måste köra eller har en vit månad så tror jag att det är lättare för andra att hitta lösningar till att man inte måste köra, eller varför man har hittat på något sådant fånigt som en vit månad.

Jag har idag berättat för en kollega att jag har lagt av med vindrickandet, lite sådär i förbifarten, som att det inte alls är någon big deal, liksom. Jag säger att jag provat med ett uppehåll, eftersom sömnen varit dålig och jag ville se om det gör någon skillnad, och att eftersom det känns så bra så tänker jag fortsätta att låta bli. Det kom genast vidare till nästa kollega, att shit vad duktig m är! Så nu är "diskussionen" inför julfesten avklarad och det känns skönt.

Lycka till vad du än säger och var nöjd och stolt över ditt beslut att vara nykter i helgen!
/m

Pellepennan

Sitter i mörkret förutom levande ljus och värmen från brasan, och så datorn förstås:-) Ute sliter kulingen i adventsbelysningarna och man riktigt känner att en vinterstorm är på väg. De är skönt när man får en stund av att inget fattas. Extra fint är det att det kan vara så här när man är helt nykter. Det ska jag försöka tänka på när frestelser kommer igen. Funderar på om jag ska plantera flera svartvinbärsbuskar till våren? Saften tryter redan....

wap004

Hej Pellepennan! Visst är det skönt när man känner ett behagligt lugn! Var hos en kompis o fikade,hon ville bjuda på glögg men jag sa nej tack o det kändes så skönt jag känner just nu att jag vill inte ha något alkohol utan jag vill ha verkligheten att veta vad jag säger o gör.hon frågade varför o jag sa bara att jag inte var sugen,vågade inte säga sanningen!

FylleFia

Godmorgon i Hobbithålan Pellepennan! Förstår dina rader om självvald isolering. Ibland behöver vi det och självvald ensamhet är aldrig ensamt. Om bara fler kunde begripa det så skulle nog världen vara bra mycket bättre.

Hjalmar Söderberg har skrivit så träffande om det.(och mt har citerat det flera gånger) Mycket tänkvärda rader, ska försöka hitta dem åt dig.

Dessutom är vi ju inte "riktigt" ensamma här framför våra datorer/telefoner. Hoppas du hittar en styrka och en lagomnivå som passar just dig i helgen!

Fia

Pellepennan

blåsten och havet. Tog mig till staden. Här är det som det brukar.
Efter lite bestyr sitter jag i saluhallen -där du säkert hänger ibland Fia-
och tar en dricka. nu in i helgbestyren. blir nog bra, och gröna skylten
skippar jag på hemvägen. trevlig helg alla!

Pellepennan

Har mycket svårt att bestämma mig idag om det är en bra eller dålig sak att känna sig som en utomjording i advents hetsen. Påminnelserna finns överallt, men det kanske bara är jag som upplever dom som så starka. Just hemkommen för att ordna inför kvällen, och jag vet att det kommer att gå bra! Även om jag slits fram och tillbaka, så har jag motivationen. Jag vill gärna en dag komma till punkten då jag känner att jag inte väljer bort något, som så många beskriver det. För övrigt är det som Alkoholhjälpen är en barometer på hur mycket ångest det just nu finns i landet. Så här dags på lördagen är det inte många inne. Brukar vara fler söndag efter lunch....

En fin lördagskväll till er alla!

Pellepennan

Hemma från krogen redan vid halv nio. Mitt första restaurangbesök utan alkoholhaltiga drycker på kvällstid sedan... Ja, frågan är om jag någonsin varit i det läget innan? Har ju blivit taxi hem eller någon annan har mest kört. Jag har ju aldrig anmält mig frivillig direkt.
Ingen var direkt hungrig så menyn blev inte lång. Intressant var att välja mat utan att ta hänsyn till dryckesvalet. En helt ny situation att läsa ett urval och ställa sig frågan vad man är sugen på, för vad är man sugen på? Det var faktiskt som att gå på restaurang lite för första gången.

Nåväl besöket blev ganska kort, och eftersom jag inte skulle ha något mer vin efter maten - som jag annars gärna beställer in - så blev det ingen ost heller. Vi släntrade istället hemåt i snålblåsten, och ungarna fick köpa några godisbitar, så även jag :-)

Nu sovs det redan här i huset, och runt omkring i lägenheterna festas det. Man hör det ganska tydligt, och man vet att om en halvtimma blir det lugnare, då dom flesta drar vidare ut i nattlivet. Och det är faktiskt inget jag saknar ;-) Blir ganska skönt att gå upp imorgon bitti. Brygga lite kaffe och kolla på morgon Tv eller så. Sedan Brunch, men då är det faktiskt inte svårt för mig att säga nej. Det var värre igår och idag.

Trevlig andra advent!

FylleFia

Godmorgon i hobbithålan! Det är så konstigt för att redan för ett år sedan när jag ramlade in på forum så kände jag lite "Sagan om ringen"-vibbar. Lyckades lista ut de flesta figurerna här. Men aldrig Frodo, trots att jag insåg att jag var en av hans korkade vapendragare. Nu har jag hittat Frodo.

Livet slutar aldrig att förundra. Nu lite Hjalmar Söderberg; "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet". Den kan jag ta till mig, du med kanske?

När det gäller matbiten - som du och m-m har diskuterat - så kan jag delvis instämma. Jag och mannen gillade att "äta gott" både hemma och på krogen. Tjena, i vårat fall förskönade vi drickandet och hade lika bra kunnat äta pulvermos så länge det serverades med vin. Nu har jag däremot börjat intressera mig. Tycker om att äta gott och att äta kvalite istället för kvantite. Men tyvärr är mina dagar i saluhallen lätträknade nu förtiden då det var mannen som stod för ekonomin. Som singel bli det mest Coop och jag läser deras prisblad för veckan ;-). Inte alltid "fiiin" mat (Jag ska nog ta Östermalmskärringen ur mig med) men drycken är lätt. Inget planerande, inget tänk. Bara ställa vattenkranen i köket på blått och låta forsa ner.

Hoppas din brunch gick bra!

Kram Fia

Pellepennan

Ni kanske känner igen er i känslan när fyra nyktra måndagar ligger bakom en och man har haft en alkoholfri månad. Borde ju inte var så förbannat märkvärdigt att inte dricka på en månad? På något egendomligt sätt är det nog så att jag inte tycker att det är så märkvärdigt, samtidigt som jag upplever det som att jag den här gången har klarat en riktig utmaning. Nåväl, är ju inte direkt en utmaning som att bestiga Mount Everest, men jag har verkligen haft mycket snurr i huvudet under de sista veckorna. Även om jag inte brottats med ett outhärdligt sug har utmaningen tagit mycket energi från mig, och jag har behövt ge processen tid. Om jag tidigare har flytt in i rus för att stänga av och mysa ner mig i soffan, så har jag på något sätt blivit sittande här om kvällarna och väntat på att allt ska rinna av. Under tiden massor av eftertanke blandat med stunder då jag bara har suttit och tittat in i brasan och liksom inte tänkt alls.

Det är väl det som var liknelsen med hobbithålan. Jag tror nog att jag varit bekväm, jovialisk och gärna njutit av livet och allt det goda, så nog skulle man kunna vara Hob alltid :-) Samtidigt har jag vetat att mitt levnadssätt gör att jag sakta men säkert släpper kontrollen över livet ifrån mig. Här är det faktiskt lite som med ringen, Alkoholen har varit en trygghet att försvinna i, och det har uppstått en relation som jag varit beredd att kämpa för och försvara med näbbar och klor. Det läskiga är att den tog över mer och mer, och nu är det tid att ge den en match. Vi vet ju vad som händer med den som låter "den söte" ta över?!

http://www.youtube.com/watch?v=Iz-8CSa9xj8

Uppfriskande eller hur? Kan vi här inne vara varandras vapendragare, så kanske vi kan förgöra fanskapet! Oavsett hur långt vi kommit i ett destruktivt beteende?

Godnatt!

Pellepennan

Har aldrig trott att du är en sån! Kanske på sin höjd att du tidigare varit kamouflerad som en :-)
Min reflektion till hallen var nog bara att det liksom var lite av din "hemmaplan". Bara så du inte tror jag har förutfattade
åsikter om dig Fia.

Nej, nu är det dags att hänga av sig kläderna på betjänten i sovrummet, och hänga dom röda byxorna i pressen!

m-m

Tycker att du borde få en medalj. Fyra nyktra veckor är bra jobbat!

Gillar din liknelse med hobbithålan. Det kräver energi, och tankar att göra det här arbetet. Tur att man kan få skriva om det här på forumet, för att få lite välförtjänt uppmärksamhet för sitt arbete. Jag har gärna dig och er andra härinne som vapendragare i kampen :)
/m

Pellepennan

För medaljen m-m! Naturligtvis "fiskade" jag men dina tillrop känns bra ändå:-) Har varit mycket läsvärt här i trådarna under de sista dagarna. Ett stort tack Fia för tips om HS. Blir säkert något att sitta med någon kväll, som kan berika i mörkret. Har funderat en del på dina tankar kring ämnet om man kan och vill välja varandra igen.

För min egen del tycker jag det är svårt då jag liksom har en känsla av att mitt eget jag (som jag är just nu) -kanske inte är mitt riktiga jag?! Kanske är det lättare för er som kommit längre i nykterheten? Jag vet med andra ord inte vad som är mina riktiga känslor, och vad som fortfarande är den "sjuke" - och ibland elake - i mig. Eventuellt är jag bara på bättringsvägen och under tillfrisknande, och känner att jag kanske inte borde ta beslut i livsavgörande frågor än. Vill ju inte ta felaktiga beslut på grund av att - jag kanske inte är jag än - om ni kan förstå vad jag menar? Skulle helst vilja vara kvar här i "hålan" i ett halvår till eller så, men det går ju inte att ducka för livet på det sättet. Det är något som stressar mig lite, samtidigt som jag inte är kapabel att fatta stora beslut just nu. Trist skulle det vara om det faktum att jag inte är redo att fatta besluten, leder till att dom fattas åt mig, och att jag i efterhand säger shit! Det blev fel när jag var som mest upptagen med att göra något åt mitt eländet, och inte kunde vara den jag egentligen vill vara...

Så det är som en balansgång, att tillåta sig att vara lite handlingsförlamad, och samtidigt undvika att låta andra bli lidande av min oförmåga att fatta vettiga och viktiga beslut.

Kanske någon förstår vad jag menar, även om det kanske låter obegripligt...

Hoppas ni har en finfin dag!

konstnären

Godmiddag
Tror noga att du är på bättringsvägen, visste knappt själv vem jag var
vad jag kände, vad jag kunde stå för. Men det har klarnat mer och mer.
Jag har är fortfarande kvar i den där hålan du skriver om. Trivs ganska
bra med det just nu, men man kan ju inte ligga där för jämnan. Visst är
jag ute på långa promenader och cyklar mycket men när jag kommer hem har
jag ingen lust med umgänge. Jag är nog lite rädd för att trilla dit igen
om jag börjar träffa gamla vinkompisar. Har tyvärr inga nyktra vänner.
Dom vi umgåtts med spottar inte i glaset och jag var ju likadan.
Men nu tycker jag att man fått andra värderingar. Jag kan bli så lycklig
över en snöflinga som sakta dalar. Sånt där lite i vardagen la jag aldrig
märke till innan. Man hade fullt upp med planer veckan, inköp vin, stressa,
dricka och sen hemska hemska ångesten. Känner mig fri på ett annat sätt nu
Visst är det en balansgång håller med dig men i början för mig var linan
jättetunn, nu är den som ett rep.
Ha det bra
Konstnären

Pellepennan

Forumet är ju ingen plats för politik, men hur ska man tänka kring det? Ibland är ju alkohol politik? Det finns ju i alla fall något som heter alkoholpolitik, och ska man inte ta upp några funderingar då??

Igår satt jag och letade fakta om beroende på nätet. Beroendeproblematik och frågorna kring detta är otroligt många. Det ser vi ju inte minst här både bland oss som vill ändra våra egna alkoholvanor, och även behovet av stöd till medberoende,barn till missbrukare. Det som förvånar mig är att jag inte riktigt hittar samlad information om detta. Är jag kanske okunnig i mitt letande? eller förväntar jag mig något som inte finns behov av?

Naturligtvis finns det massa information, men vore det inte en tanke att ha en central/samlad webbplats för ett samhällsproblem som är så stort? Nu är det lite som att man bör leta sig runt och bilda sig en egen bild av hur det hänger ihop. Jag vill inte kritisera alla organisationer och myndigheter som jobbar med detta, men kan det vara så att samordning skulle vara ännu mer effektiv?

Ok, som jag skrev finns massa krafter som jobbar kring detta. Alla landsting med sina beroendecenter, men vilken information hittar man där? Jag hittar exempelvis ingen statistik som ur ett medicinskt hänseende förklarar exempelvis hur dom olika fysiska skadorna av exempelvis alkohol ser ut. Så varför ska exempelvis varje Landsting behöva uppfinna hjulet på nytt?

Sedan finns det ju en massa andra som jobbar med detta. Alkoholhjälpen är ju bara ett form. Riddargatan, Karolinska, AA, Länkarna, Maskrosbarn, Nämndemansgården, IOGT, systembolagets hemsida, ja listan kan göras nästan hur lång som helst. Överallt hittar man jättebra information, men jag vet inte om det finns någon som delar känslan av att allt är liksom rätt, men informationen är svårhittad. Ibland är den även färgad av det uppdrag/övertygelse som varje enskild aktör har.

Så frågan kan vara vem som äger ansvaret för frågan? naturligtvis vi själva, men det tar ju ett tag innan vi fattar det, vi - som samhälle - kanske kan göra något annorlunda som underlättar. Ofta tar det lång tid innan man kommer till insikt att vilja förändra sitt beteende, men när det väl sker borde det vara i allas intresse att det är enkelt. Av det jag läser här inne får jag ibland en känsla av att många även får kämpa när dom söker hjälp. Ibland även vara rädda för att söka, för att det finns oro för vad som ska hända...

Hittade här ett pressmeddelande om uppföljning och samordning av kunskaper indikatorer etc. som myndigheter organisationer osv. sitter på.

http://www.regeringen.se/sb/d/16781/a/226621

Att det finns kunskap är inget tvivel om. Frågan är bara hur en bra information ska nå ut till folk? Så frågan kanske hur socialdepartementet nu på ett "piffigt" och modernt sätt, kan se till att samordna informationen till befolkningen.

Missbruk i Sverige kostar samhället 150 miljarder (enligt artikel i Svd). Naturligtvis är då inte anhörigas lidande prissatt. Om man då skulle omfördela en extra miljard på detta vore det kanske väl investerat? Kanske slugare än att lägga en miljard på nationellt vaccinationsprogram som inte ledde till mycket mer än att vissa blev väldigt trötta, eller varför inte googla på "kostnad afganistan" så kommer det upp lite tankvärt.

Nog med dagens dos av grinighet och gnäll!

Hoppas ni har en fin alkoholfri Lucia!

Pellepennan

Den hade jag faktiskt missat, säkert genom superslav. Och jag måste tyvärr erkänna att jag inte ens hört talas om detta centralförbund tidigare. Har iofs. levt utanför Sveriges gränser under stora delar av mitt vuxna liv, men det borde jag ju hittat med lite större noggrannhet.

Ska kola igenom den, tack igen!

Kanske kan det även vara så att det är lite olika typ av information som behövs i preventivt syfte, och det som vi som redan gått över gränsen efterlyser. Men det kanske du har bra tips på med?

Trevlig helg!

//PP

FylleFia

Afghanistan? Jag gillar att du tänker Pellepennan. Och jag har googlat, fast jag inte gillar det. Det finns så oerhört mycket skit på nätet. Som jag faktiskt inte vill ta del av. Googlade även Expressen och avpixlat. Där hamnade jag på en tråd som verkligen inte är som våra trådar. Så hatfyllda och ett sånt språk. Men ändå givande då man fick "se" människor i deras yttersta ynkedom. Men för att återvända till Afghanistan kontra missbrukshjälp. Jag tror att det är två olika agendor där. Att få höra Carl Bildt tala om missbruksvård får vi nog vänta länge på. Vissa frågor är helt enkelt inte rumsrena. Det är därför detta forum är så bra. Att man kan visa upp sin byk i dess ynkedom. Missfärgade trosor, trasiga kalsonger. Vi har alla det och undrar om vi är konstiga. Nej, det är vi inte. Vi är hober ;-), inte så mycket på ytan men med en jävla kraft på insidan. Jag är som NyMan skrev i en annan tråd - lite stolt över att höra till dena skara tilltuffsade! (PiL?)

Jaha, detta var ju ett konstigt inlägg. Bara en massa tankar. Du kan ta det!

Fia

Pellepennan

Jag kan ta det lita på det! Kanske var det i och för sig tankar formulerade i lite allmän grinighet ;-)
Att det finns vidriga forum på nätet, och även jag är stolt över att tillhöra den här brokiga skaran, även om det hade varit bättre om vi inte "behövt" stifta varandras bekantskap.

Kan väl säga så att även på den värsta möjliga "resa" finns det underbara ljuspunkter, och du är en av dom!

Träffade för övrigt härom sist schyssta killen jag lärt känna som jobbar på bolaget, fast på Coop ;-). När han frågade hur läget var, råkade jag svara något i stil med:

- ganska bra, och ännu bättre om jag slipper se din nuna på ett tag...

Nåväl, han garvade lite ansträngt, och det var relativt klart vad jag syftade på, och klart att han fattade direkt vad jag menade.

//PP