Då blir det säkert utrymme för dig att fiska lite själv i Vänern också ? Det finns väl alltid någon kohage att våldgästa ?

Jag vet faktiskt inte på vilket sätt jag har förändrats. Jag har förändrats massor tidigare av mina perioder med utmattning. Jag är tex mycket duktigare på att släppa saker helt om min ork inte räcker till.

Min äldsta dotter sa i morse: ”Jag fattar inte hur du står ut med att det ser ut så på diskbänken.” Jag kastade ett öga, ryckte på axlarna och svarade: ”Disken har inte högt prio, det får vänta.”

Den största skillnaden hittills är nog att mina känslor är starkare, både positiva och negativa känslor. Jag är lite mer inkännande för mina egna känslor och behov också.

Lugn och lösningsorienterad brukar jag vara. Min stress syns sällan utanpå.

Däremot har jag ju fått en del ilskna utbrott, som inte är likt mig historiskt. Ser det som att jag känner mer av allt, men att jag är ovan att hantera just ilskan.

Ilska är en känsla som jag sällan har upplevt så starkt tidigare. Det har liksom inte varit lönt. Ilska har för mig varit att slösa i onödan med min energi, det är bara jag som mår dåligt av den. Samtidigt är det nog mycket sundare att leva ut den än att lägga locket på.

Jag får fundera vidare, eller så får jag en aha-upplevelse när jag närmar mig 6 mån som du och Se klart gör. Jag är ju en månad efter er i nykterhetsarbetet.

Kram ?

Vilken lycka förresten att du fick så mycket beröm av din chef! Det tyder på att ditt förbättrade lösningsorienterade sätt har visat sig även på jobbet.

Kul att du tycker att chefen blivit bättre också, även om det säger mer om dig tidigare än om honom. Som aktiv alkis tror jag att det ofta är så att offerkoftan är varm och skön och ”alla andra är idioter”, och störst idiot är chefen typ.

Hoppas att jag får chans att ändra uppfattning om min chef också! Åtminstone att mitt tålamod och överseende med hennes brister förbättras - och det gynnar ju mitt eget mående massor.

Kram ?

Det stämmer säkert det där med chefen, jag är mycket piggare och motiverad och inte så grinig nu. Behöver inte skylla på att allt är chefens fel numera.? Att inte disken har så hög prio tycker jag låter sunt, min fru lägger en otrolig massa energi på att irritera sig på om det inte är kliniskt rent på diskbänken 24/7. Visserligen är det väl viktigt att barnen ställer in sin disk i diskmaskinen. Eller är det det egentligen? Hmm, då kanske dom får samma överdrivna inställning när dom blir vuxna. Får klura på det.?

Att du har blivit mer ilsk är nog en i grunden positiv egenskap du har fått tack vare nykterheten. Du har ju varit med om en del saker där det har varit väl befogat att bli riktigt arg. Tänker tex på när du blev drogad.❤️ Blir man arg på ”rätt” saker så är det ju bra. Som sagt jag och Se klart ligger ju en månad före dig och man upptäcker ständigt nya saker. Är säker på att Se klart skriver under på det också. Du har en ljus månad framför dig!?

Nu hoppar jag snart in i Volvon och åker i väg mot Vänern.

Ha en fin dag! Kram

Det har blivit mycket kalas för min del den senaste tiden. Många i både min familj och på frugans sida som fyller år vid den här tiden på året. Och så midsommar på det. I dag var vi och firade frugans syster. I morgon är det kalas för min son här hemma. Mycket gott snack och skratt blir det. Fast min fiskeabstinens börjar göra sig gällande.?

Ha det bra alla alkoholkrigare!

Då är man helt rätt ute med sin hobby! Själv lider jag av körsångsabstinens då och då. Uppehållet mellan terminerna är tuffa - för att inte tala om hela coronavåren.

Vi sjöng de 5 och 12/3. Sen var det uppehåll till 5/6 och därefter har vi träffats ytterligare tre torsdagar i juni. Nu är det uppehåll till september eller oktober beroende på corona. Svår hobby att genomföra på egen hand ?

Vad det gäller festligheter tänker jag att man behöver beta av ett år nyktert - ladda varje festlig högtid med nya nyktra minnen.

Men just familjefester tillhör nog de lättaste. Det blir nog svårare vid kompismiddagar kan jag tänka mig. Vin-, öl- och whiskyprovning går ju helt bort tex ?

Kram ?

Nu när frugan har semester och är hemma hela tiden så har hon börjat ifrågasätta vad jag håller på med när jag skriver på mobilen. Hon tror att jag håller på att nätdejta.? Jag vill inte avslöja min profil här på ah för henne, då jag ser detta lite som min privata dagbok. Och får hon nys om min profil här så känns det som jag inte kan skriva om vad jag vill. Kanske är dumt tänkt eller? Detta betyder att jag måste dra ner kraftigt på mitt skrivande/ läsande här vilket jag inte vill, för det är fortfarande viktigt för mig. Alternativt ” smygskriva” men det vill jag inte heller hålla på med. Hur är det med er andra, känner era respektive eller nära och kära till eran profil här? Ja- ja jag får väl börja skriva mindre, hoppas det går bra med min nykterhet.?

Ha en fin söndag!

Kram

Hej Torn!

Ja, min man och mina båda barn känner till att jag skriver här. Min man har ju även träffat några av vännerna då han var med på träffen uppe i Sthlm.

Jag har ju under ett års tid även haft kontakt m en rådgivare på AH, följt programmet, skriver i loggen och forumet. Dessa olika delar har jag visat för min familj. MEN, givetvis har jag inte visat några trådar ...anonymt är anonymt!
Jag ville visa för att de skulle förstå och för min man att jag behöver den här tiden att vara här inne...för det tar ju tid.

Hoppas att det kommer funka för dig!

Kram?

En viktig fråga du aktualiserar. Jag har skrivit spaltkilometer här som anhörig, min man har alltid känt till det men läst väldigt lite. Jag ville inte ha några hemligheter att bevaka. Samtidigt förstår jag väldigt bra betydelsen av att ha en egen plats där man kan formulera sig tryggt. Olyckligt om hon blir misstänksam och du ska smyga alt bortse från att göra det som är ett stöd för dig i din nykterhet.
Jag tänker att frågan i grunden, eller på metanivå, handlar om ’rätten’ att inte behöva dela allt, säger ’allt’, med sin partner. Och om tillit - om vi öppet ger varandra utrymme till ’egna rum’ - kan vi då lita på att där inte sker något ’otillbörligt’. Att det till och med behövs för att göra gott för en själv och därmed relationen. Eller - inse att vi aldrig kan äga varandra, aldrig kan äga rätten till en annans tankar... att varje delande är en gåva och ett förtroende.
Kunde du prata med din fru om att du skriver i en grupp? Att det hjälper dig att hålla dig nykter, som du vill fortsätta vara, för din egen, hennes och familjens skull. Att ha sin egen plats betyder ju inte att vara oärlig. Det du behöver är en plats att dela ditt specifika problem, ditt alkoholberoende, med andra i samma situation. Värt all respekt!
Jag har följt dig här sporadiskt och vill bara gratulera till din nykterhet och vilja till ett gott liv! Hoppas du hittar en lösning på ditt dilemma, en lösning som är rätt för dig! / mt

Tycker att du ska berätta om detta forum och att det hjälper dig att hålla dig nykter. Den informationen kan vara viktig att dela. Och samtidigt bör ju det du skriver här och de trådar du delar i vara privata och bara för dig. Tänker att din fru är glad över din nykterhet och kanske kan förstå att du behöver stöd av andra som druckit/dricker problematiskt.
Jag har berättat för min särbo om detta forum ( vi bor ofta ihop på helger och ibland i veckorna) . Han reagerade positivt och har ju sett mig sitta och skriva. Att detta är mitt eget rum förstår han . Jag pratar även med honom om min nykterhet - men det är (delvis )ett annat samtal.
Så var öppen och tydlig - det är mitt råd.

AmandaL

Jag håller också med ovanstående skrivare ? tycker att det kan vara bra att berätta för din fru att du skriver av dig på ett ställe med andra i liknande situation som du har, att det hjälper dig att hålla dig nykter och att du också samtidigt hjälper andra att vilja fortsätta hålla sig nyktra (som mig tillexempel)
Men jag tycker inte du behöver berätta vad för forum det är om du inte vill, jag kan förstå rädslan i att någon du känner som din fru ska läsa allt som du skrivit; det är ju så privat det vi delar med oss här och jag hade inte själv velat att mina närmaste skulle läsa allt som jag har skrivit. Men berätta att du finns på ett forum som hjälper och stöttar; det har jag gjort men sen inte involverat eller sagt mer än så!
Hoppas du kommer fram till något som känns bra och rätt för dig, lycka till och jag vill så gärna att du ska finnas kvar här och motivera bland annat mig med dina nyktra inlägg ???

Berätta om forumet i generella termer. Att det funkar som en dagbok och att du har fått forumvänner i liknande nykterhetsfas som du.

Att det är viktigt för dig att skriva och läsa dagligen, både för din egen skull och andras. Att du vill veta hur dina forumvänner mår.

Några detaljer eller att hon ska läsa det du har skrivit behövs verkligen inte, det måste få tillhöra din privata sfär.

Styrkan i detta forum är ju att det är anonymt - och att man kan skriva om allt som skaver av den anledningen.

Ve och fasa om hon tror att du nätdejtar, det vore ju katastrof. Det måste du genast motverka att hon tror genom att berätta sanningen.

Kram ?

Tack för kommentarerna! Jag har inga problem med att berätta för henne att jag skriver här men vill inte att hon ska läsa hela min tråd och alla kommentarer jag har skrivit hos andra. Hon skulle ju lätt lista ut mittt nick med tanke på mitt ” fiskeskrivande” , skaffa en inlogg och kunna läsa allt jag skrivit hos andra, känns sådär. Känns som hon är för nyfiken och inte skulle kunna låta bli att läsa även om jag säger att hon inte får. I grund och botten litar hon nog inte på mig pga allt mitt ljugande och smusslande förr. Men jag kan ha fel. Jag avvaktar nog ett tag till med att säga något. Återigen, tack för input!!?

Kram

Jag kör nog nån mitttemellan-variant, dvs säger att jag läser på ett a-utmaning/forum (sant ju) men inte så ingående om min egen tråd eller så. Min man är ju van vid att jag kollar/svarar på mail/slack typ alltid. Läser också om trädgård, nyheter, Storytel så han märker nog inte så stor skillnad och har inte frågat så mkt. Jag tror aldrig han skulle vara så nyfiken att han gick in och kollade, men är såklart intresserad när/om jag berättar.
Vi pratar en del om nykterheten (min) men inte så mkt om livet här. Jag känner mkt starkt att detta är mitt eget, och att det ska vara så.
Kram T. Såg just att det bara är en vecka kvar till nästa datum. Läste det där om app i ngn tråd, men jag har ju dig! ?

Om någon närstående kan hålla sig ifrån ett missbruk och beroende genom att skriva och läsa på ett forum så är det väl suveränt..Sen hur öppen man är när man skriver är ju olika..Jag har sagt till anhöriga att jag läser och skriver här..Har också funderat på att visa vissa delar av min tråd till min kille när tiden är mogen..Om han vill..Alla frågor i relationer kan man vända på..Om din fru skulle varit i din situation, och du misstänkte att hon var ute på dejtingsidor, hur skulle du vilja att hon gjorde för att du skulle känna dig trygg? Fundera några varv, och gör det bästa av situationen som gynnar er..Nykterhet och ärlighet hänger ihop tror jag..Kram..

Har fixat i trädgården i dag men antingen så spöregnar det, eller så skiner solen. Började med
att springa in undan regnet några gånger men till slut sket jag i det. Det är ju bara vatten! ?
Jag har kommit fram till att frugan tror jag nätdejtar bara för att jag i bland inte svarar på tilltal när
jag sitter med mobilen, tex om jag skriver ett inlägg här.Vad är viktigare än henne liksom.?
Jag kollar nog för mycket på mobilen helt enkelt. Nyheter, aktier, fiske mm. Nä, jag måste skärpa mig
där, det är viktigare att prata med min fru och barnen eller göra andra vettigare saker.

Är ledig i dag, sedan är det 6 dagars jobb kvar till semestern. Förresten, jag drack två st alkoholfria öl
i lördags, har ju fått avsmak för öl men testade, och det smakade helt ok. Kanske kan lära mig att tycka om öl igen?. Kommer inte ihåg vad dom hette men svågern hade köpt dom på
Ica i vilket fall, en mörkare sort.

Ut i regnet igen!

Kram

Otroligt gott i värmen. Perfekt om man råkar hamna på en uteservering i sommar. Alkoholfri öl finns överallt typ.

Falcon Smakfull bärnstenslager är min favorit, bruna burkar i 6-pack.

Kram ?

Jag har inte så mycket att att skriva om egentligen men funderade i dag på om jag kunde komma på något som blivit sämre i mitt liv nu efter snart 6 mån nykterhet, jämfört med hur det var när jag drack. Kunde inte komma på en enda sak, allt har blivit bättre eller är lika bra. Jag kan inte komma på någon som helst nackdel.Jag saknar ingenting från hur det var när jag drack.?

Var på en fin Italiensk restaurang i kväll med familjen och åt en jättegod pasta. Jag verkligen njöt av den goda smaken. Det är som om t.o.m. maten är godare nu när man inte dricker alkohol till.

Så har livet blivit för mig nu, jag önskar att alla ni som kämpar på tappert inser hur bra det kan bli.
Ge aldrig upp, det kan bli mycket bättre än ni någonsin anar.

Ha en bra helg och många kramar från mig till er alla här på forumet!?

/Torn

Hej
Jag har som du inte så mycket händer i nykterheten men små saker dyker ändå upp varje dag. Just som du också skriver tycker jag att mat är så otroligt gott nuförtiden. Ibland anstränger jag mig massor, vissa dagar är det superenkel middag, men jag njuter nog mer än innan. En annan sak jag tänkt på är hur lite jag saknar smaken av vin. Trodde det skulle vara en stor grej men det är det absolut inte. Dricker tonic med is och citron. Älskar cola zero för att släcka törsten och ibland a-fri öl till middag.
Hur är det för dig nu med semester och vad hittar du på då? Kram ?