Klockan är nu 12:40 lokal tid (Thailand). Har inte druckit något idag, "än"! Fruktansvärt darrig i fingrarna och illamående, har spytt ett par gånger. Rastlös och kan knappt sitta stilla!

Jag har de senaste 20 åren druckit i stort sett varje kväll. För mycket men ändå alltid haft full kontroll på allting, aldrig några problem. För några månader sedan förlorade jag dock kontrollen helt och började dricka dygnet runt. Den senaste månaden har jag bara druckit, kollat på Netflix och suttit och läst här i forumet. Jag måste göra något åt det nu innan det är för sent men vågar inte sätta några mål. Har väl mest tänkt ta en nykter dag i taget och se hur det går!

Men hur f*n ska jag klara det? Varje timme känns som en hel evighet!

Starkt att du fixade att bli nykter igen!
I mina öron är 12-14 timmarsdagar rätt extremt. Ska en arbetsgivare verkligen kräva det? Känns fel att du ska riskera ditt välmående för jobbets skull. Hoppas det är en begränsad period och att du får vila sedan.

@Kennie skrev:"Starkt att du fixade att bli nykter igen!"

- Tack!

@Kennie skrev:"I mina öron är 12-14 timmarsdagar rätt extremt. Ska en arbetsgivare verkligen kräva det? Känns fel att du ska riskera ditt välmående för jobbets skull. Hoppas det är en begränsad period och att du får vila sedan."

- Det är inget krav! Jag gör det för att jag gillar att jobba och har inte mycket annat att göra. Är så fruktansvärt uttråkad!

@RayongPer Du bor i Thailand - hur fan kan du vara uttråkad när du bor i paradiset? Det måste ju finnas en massa roliga saker att hitta på där? Det är väl inte bara dricka och shoppa som har tagit över hela Thailand - och sola och bada, fast det kan jag förstå att man kan tröttna på.

Du måste nog komma igång med lite roliga hobbies. Hur gick det med språkpluggandet? Kan du prova en ny sport? Finns det privata rundturer att boka in sig på? Växter, djur, historia...

Du kan inte bara jobba, varken kropp eller hjärna pallar det i längden. Någon fysisk aktivitet behöver du, simma en km per dag i poolen tex. Lär dig crawla om du inte kan det redan. Svinjobbigt och bra för flåset.

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"@RayongPer Du bor i Thailand - hur fan kan du vara uttråkad när du bor i paradiset? Det måste ju finnas en massa roliga saker att hitta på där? "

Jag tänker att just den där rastlösheten och kanske ibland oförmågan att fokusera och njuta i nuet är en del i grundproblematiken hos flera av oss härinne. Då spelar det inte så stor roll om man är i ett paradis eller inte för man är ändå inte på plats i sig själv. Alkohol ger belöningen och höjer de signalsubstanser vi behöver för att må bra men spär samtidigt på själva grundproblemet och förstärker den där ångesten, rastlösheten och ökar passiviteten för man gör ju inget åt själva grundproblemet. Å så ogillar man sig själv mer. Nu dricker du dessutom starksprit - de gånger jag har gjort det går det gräsligt fort utför. Bra och starkt gjort att du stoppar!
Det finns en mängd diagnoser hos oss härinne och jag tror att man behöver analysera just vilka drag man själv har som påverkar måendet och som leder till att man börjar igen. Det är en jobbig men också spännande resa att upptäcka sig själv och främst vad man gillar hos sig själv. Lycka till nu!

Håller med Sisyfos, paradiset kommer inifrån en själv. Känner igen det där med rastlösheten, att jag alltid vill ha något på gång. Men tror det är bra att växelbruka kroppen och hjärnan. Jobb blandat med fysisk aktivitet. För även det som är roligt kan ju bränna ut en. Hur som, du har ju hittat mycket sundare vanor redan, allt måste inte ske på en gång.

@Sisyfos skrev:"Jag tänker att just den där rastlösheten och kanske ibland oförmågan att fokusera och njuta i nuet är en del i grundproblematiken hos flera av oss härinne. Då spelar det inte så stor roll om man är i ett paradis eller inte för man är ändå inte på plats i sig själv. Alkohol ger belöningen och höjer de signalsubstanser vi behöver för att må bra men spär samtidigt på själva grundproblemet och förstär"
OJ den visste var den satt - så mitt i prick o tror det stämmer på pricken för oss här inne. Många rastlösa själar som har med hjälp av vin öl eller annat skaffat sig lite lugn för stunden här inne. Så tänkvärt - tar de tankarna med mig! TACK 🤩

Anonym26613

Oh, så lätt det är att snubbla. Själv var jag i en situation där jag smakade bubbel. Någonstans hittade jag en handbroms. Men den handbromsen har jag fått öva på. Många snedsteg har det blivit. Sånt händer.
Försök att hitta tillbaka till viljan och motivationen. Skriv och läs 💚🙏🌸 Kämpa ❤

Det var ett bra tag sedan jag var här inne, och det har verkligen gått upp och ner, och just nu mår jag skit och kan inte sova för har inte druckit på 2 dagar nu! Så sitter och surfar och kom på att jag kanske skulle titta in här.

@RayongPer Vad har du lärt dig av tidigare försök att sluta? Ibland kan det bästa vara att göra tvärtom. Bokstavligt och bildligt gå åt ett helt annat håll. Skapa nya nyktra vanor. Nykterhetsarbetet handlar till 80 procent om att bryta alkoholindränkta vanor.

Kram 🐘

Somnade 04.00 och vaknade igen 07.30, inte det minsta trött nu ändå. Men det beror inte enbart på att jag inte druckit nåt nu utan även för att jag sovit mycket de senaste dagarna för åkte på världens förkylning med feber i samband med att jag bestämde mig för att lägga av att dricka (igen).

Mitt i natten började det ösregna vilket irriterade mig för hade sett fram emot att gå runt ett par timmar på morgonen och vattna vår nyplanterade trädgård runt huset. Men känns ju inte riktigt motiverande när det redan är dyngsurt överallt. Vi flyttade till hus för ett par veckor sedan och det har med det här "skapa nya nyktra vanor" att göra för jag gillar att pyssla i trädgården och behöver något annat att göra så jag inte bara sitter vid datorn.

Har dessutom skaffat 2 katter och en hund. Har saknat en egen hund sedan jag flyttade hit för hade alltid det i Sverige. Så en hel del jobb med att lära hunden uppföra sig och uppfostra honom för bara en valp. Så även det ger lite annat att göra och tänka på.

Och både trädgården och hunden gör att jag kommer ut och rör på mig lite för jag hatar allt som har med sport och motion att göra. Klippte en häck igår och det tog ett par timmar och jag rörde mig mer då än jag gjort på länge. I morgon ska jag åka och handla en grästrimmer för att har en stor del vildvuxen trädgård med högt gräs vilket man inte vill ha i Thailand för då får man lätt in ormar och annat som man inte vill ha. Har redan haft en orm i trädgården, vet inte vad det var, men finns många giftiga här. Men jag hatar alla ormar oavsett vilket. Hade en stor svart skorpion som gick precis framför mina fötter när jag satt på yttertrappen i förra veckan. Den var äcklig, minst 15 cm, men ska vara ofarliga och sticka som en geting ungefär. Hade fått lite pli på hunden så kunde säga till honom att låta bli den så han förföljde den bara på en meter avstånd.

Får fortsätta senare för kom precis hit en traktor som ska ta ner gräset på den vildvuxna delen och sen lägga ut lite finare material och jämna till ordentligt så jag sen kan köra med trimmer utan att skicka stora stenar runt omkring mig. men måste hålla koll på dom för annars inte säkert jag får det som jag vill ha det, för mycket gör dom på ett helt annat sätt här:-)

Men nu fick jag lite att göra i alla fall:-)

Traktorn slog gräset i hela den delen av trädgården på 20 minuter så lite paus som arbetsledare nu när dom väntar på att det ska komma lastbilar med jord.

Sen en annan sak med det här med att "skapa nya nyktra vanor" var att jag tänkte börja köra bil i stället för moppe, för jag kör absolut inte bil om jag druckit en droppe. Moppe har jag dock inga problem med att köra onykter.

Vi har bil, men det var dags att byta den och köpa en ny. Den vi har kör jag dock knappt en gång i månaden för min sambo är thai och dom hatar regn, och hatar att bli solbrända, som man lätt blir när man kör moppe. Dessutom så driver hon verksamhet och behöver ofta bilen för att frakta en del grejor.

Så beställde en ny bil förra veckan som vi ska hämta imorgon, och beslöt mig för att behålla även den gamla så jag kunde köra med den. Men har ändrade mig igår för även om jag är beredd på att lägga ner en hel del på att hålla mig nykter så mycket som möjligt (kostar ju dessutom en hel del att dricka också) så kändes det överdrivet, så kommer en spekulant och tittar på den gamla bilen ikväll.

Man kan nog säga att jag såg lite mer nyktert på det hela igår, men förra veckan var jag beredd att gå hur långt som helst för att sluta dricka:-)

Nu är det jord på gång så får gå ut igen!

Fel!!! Det var inte jorden som kom utan andra arbetare som ska sätta takrännor på huset, så nu får jag hålla koll på dom också, så får nog fullt upp hela dagen. Men bra det:-)

Kommer också nu ihåg hur bra det var att sitta här och skriva, för jag skriver ju enormt mycket. Men ska senare gå in på varför jag slutade med det.

Ska även skriva en del om det här "Vad har du lärt dig av tidigare försök att sluta? Ibland kan det bästa vara att göra tvärtom." För har lärt mig en hel del och gjort mycket tvärtom.

Men hur som helst så flippade jag ut helt för 2 veckor sedan och började dricka dygnet runt och anledningen till det var att jag fick ångest av att jag nästa månad måste åka till Sverige på minst 3 månader. Vilket var mer än jag klarade av och när jag beställt biljetten så klappade jag ihop helt och började dricka häftigt. Vaknade mitt i natten för att gå på toa och gick sen ut och drack 2 stora öl. Vaknade sen vid 6:30 och började med öl till frukost och fortsatte sen hela dagarna.

Tills jag insåg att det inte förändrade någonting hur mycket jag än drack så beslöt mig då för att "sluta" igen och där jag befinner mig nu.

Dom som sätter takrännor verkar veta vad dom gör så behöver nog inte titta till dom så mycket!

Men undrar var jorden blir av? Dom sa dom skulle komma senare och traktorn står kvar, så dom kommer nog.

Kommer ihåg sedan sist jag skrev en hel del här att en del i forumet tyckte det var kul att höra om Thailand och hur allting fungerar här, så tänker skriva en del om det.

Så...det händer att man har jobbare som håller på att bygga nåt eller fixa med nåt och sen bara försvinner dom och säger vi kommer tillbaks senare. Ok, då tänker man dom ska väl åka och äta eller nåt. Och så kommer dom tillbaks 3 veckor senare? Utan förklaring? Men man vänjer sig vid att det fungerar så här;-)

Ett uttryck jag dock har lite svårt att vänja mig vid är något man ofta får höra "men vad spelar det för roll".

Har många exempel på det, men här kommer ett. Vi byggde ett utekök, vilket är vanligt här, med gasolspis, diskho på ena sidan och så en lång arbetsbänk på andra sidan. Totalt ca 5 meter långt. Med underskåp för förvaring på båda sidor med luckor i massivt trä, runt omkring är det murat, putsat och målat. Ok det var ju fint, men skåpluckorna var betsade i 2 helt olika nyanser, vartannat skåp ljusbrunt och vartannat mörkbrunt, dessutom i olika höjd och storlek och sen satt dom inte på samma höjd ens? Helt ofattbart? Så sa till och fick till svar "men vad spelar det för roll", vände mig om och frågade min sambo vad hon tyckte. Hon inspekterade noggrant och öppnade och stängde alla luckorna och sa det var jättefint och bra gjort och det var ju riktigt trä? Så jag sa; men inte bara det att det är olika färg och dom sitter på olika höjd, det är ju dessutom helt olika modeller på luckorna?

Hon bara sa; "men vad spelar det för roll"?

Så inte mycket mer att säga om det, det lär man sig med tiden;-) Ingen ide att bli irriterad och dricka nåt bara för det i alla fall!

Nu kom dom första bilarna med jord, skönt det i alla fall.

När det gäller det här med hantverkarna här så är dom jätteduktiga och noggranna, ingenting att klaga på där. Men dom har ett annat sätt att tänka och göra saker på här, det får man acceptera.

När familj och vänner kommer hit som aldrig varit i Thailand tidigare säger något om något som verkar konstigt och så gör vi inte i Sverige, varför gör dom inte som vi?

Så får dom standardsvaret; Ställ inte så dumma frågor! Välkommen till Thailand!

Finns ett uttryck för det som man alltid får höra om man säger till någon Thai om sånt här; "This is Thailand" (TiT) och det förklarar ju precis allt;-)

Så ställ inte så dumma frågor!

Det här kommer att ta hela dagen att lägga jord på ca 1000kvm för dom kommer med jorden i 2 pickuper med tippflak. Varför inte med en lastbil, det kan man ju fråga sig, men jag säger inget för "Ställ inte så dumma frågor!" "This is Thailand".

Var ute och kollade i trädgården och det ligger nu en del små högar med jord här och var, ser ut som vi fått mullvadar, modell lite större då, men herregud det här blir inte färdigt idag!

Jag vet att jag skriver alldeles för mycket men i jobbet skriver jag ofta artiklar om precis allting och ligger då normalt på en 20 000 - 25 000 ord per dag så det här är ingenting, kan inte vara mer än drygt 1500 ord så här långt:-)

@RayongPer Jag skulle inte klara av att ha ett nybyggt utekök som är snett och vint i olika kulörer, jag skulle nog få rysningar och lite panikkänsla så fort jag var i närheten av ett sånt kök om det varit mitt eget.
Varför är du inte med när de bygger och förklarar hur du vill att det ska se ut.
Är det några långväga släktingar som ni har lejt eller är det riktiga hantverkare.