Nu har jag läst runt här i några veckor och tänkte att det nu är dags att skriva en egen tråd. Samlat lite mod. Känner att man lämnar ut sig så och det är lite läskigt. Skäms så för min oförmåga att ha en sund relation till a.

Har varit nykter i 28 dagar och det är den längsta nyktra perioden på 5 år. ( hade ett längre uppehåll med hjälp av antabus då). Fick nu äntligen lite kraft igen att bryta med min äldsta "vän" a. Har druckit sedan jag var 16 år och det är några år vid det här laget!!!!!!

Har alltid varit den som festat mest och velat ösa på natten lång. Vad jag gjort och sagt i fyllan vet jag inte om jag är redo att skriva om än. Inte för att jag tror att någon som läser det blir förvånad eller tycket att det är för j...igt. Nej det är för att jag skäms så för mig själv. Tycket att jag varit kass och det vill jag inte älta just nu. Orkar inte utan försöker hålla en positiv ton.

Så nu försöker jag tänka att det verkligen blivit dags att ta tag i detta eländiga ångestrus som jag ständigt befunnit mig i. Jag som börjat planera mitt drickande på förmiddagen och sista tiden så tänkte jag bara på alkoholen och vad, när och hur jag kunde dricka. Och jag drack allt. Öl, vin, wiskey, gin cider, likör....allt med alkohol i. Så det var inte smaken av a utan ruset som jag ville ha. Vaknade varje morgon med ångest och skämdes så inför mig själv. Ingen har anat hur illa det varit. Inte min man eller min familj. Ingen. Jag har inte druckit så mycket ihop med andra, jo kanske men försökt kontrollera det, utan det har varit när jag varit ensam som jag älskat att koppla av med a.

Men idag är jag nykter och njuter av det. Känner hur glädjen kommer tillbaka och stoltheten över vem jag är ökar för varje nykter morgon :)
Nu skriver jag här för att dela med mig och få stöd och kraft så att jag inte faller tillbaka i "alkoholens kvicksand", som någon skrev. Inte igen.
Ha en bra kväll alla vi som kämpar//mod 60

steglitsan

Ett inlägg för oss alla att komma tillbaka till när vi behöver kraft och påminnelse om varför vi är där vi är. Stämmer in i Nymans skål.

Tack för att vi fick ta del av din historia.

mod60

Tack steglitsan, LN och Meredith :)
Känner glädje och tacksamhet för ytterligare en nykter lördagörmiddag utan bakfylleångest.

Var på väldigt trevlig middag igår med goda vänner och det känns helt ok att vara nykter nu. Har inga problem med att de andra blir på lyser, jo kanske maken då, utan är bara så glad att jag inte är det. Vet ju att det inte stannar med några glas som det gör för mina vänner. Slipper alla tankar på "vad sa jag? pratade jag för mycket?"osv.

Idag skiner solen och våren är verkligen på väg här i södra Sverige tack o lov.
Önskar alla en riktigt härlig dag//mod60

mod60

Ikväll ska jag gå på konsert....Det är första söndagen på evigheter som jag har orken att göra mer än ligga i soffan. Ännu en nykter helg och jag är glad inombords!

mod60

Jag och mannen har varit på kalas i helgen hos personer som vi egentligen inte känner så väl. Jag körde och mannen drack lite och vi hade först väldigt trevligt men efter ett tag så märkte man hur flera blev fullare och fullare. De blev rejält fulla och började berätta saker som man inte ska inför nya bekantskaper. En av kvinnorna berättade saker om sin familj som hon garanterat ångrar idag. Vi skrattade en del också och jag höll god min och skrattade med i fylleskämten men inom mig så kändes det inte så kul. Det var för många minnen som väcktes!!!!!! Det var en del ungdomar där och de drack hyfsat lagom, det var de medelålders männen och kvinnorna, några få men dock, som blev snörfulla. Det kändes så patetiskt med dessa "mogna" människor som var långt ifrån det jag kallar mogen. De var ingen trevlig förebild för de yngre det kan jag lova......Mår nog inte alls bra idag.

Vi åkte tidigt, vid 23 snåret för jag stod bara inte ut och då var en del så fulla att man inte hörde vad de försökte säga. Fy fan så sorgligt det var. Jag har varit ledsen hela dagen över hur tragiska vi människor blir när vi super så och tänker på hur jag själv var innan jag slutade dricka. Vill aldrig dit igen. Jag kanske har mindre tålamod med fyllesnacket nu. Står inte ut med det bara!!!! Aldrig aldrig aldrig dit igen

FataMorgana

Undrar om hon kom i håg dagen efter vad hon berättade? Kanske bara är en stor fet minneslucka. Får ångest bara jag tänker på det. Nej, håller med. Dit ska vi inte igen. Ever
FM

LenaNyman

Slinker in här med en kopp kaffe och upplyser dig om att du ska ha en härlig 21:a april!

mod60

Tack för glada tillrop :) Dagen har varit ok men helgen sitter fortfarande kvar i mitt minne.

Vet inte hur jag ska hantera allt eftersom jag vet att vi kommer att träffas igen i olika sammanhang men jag har ingen lust. Har ingen lust att se hur vettet bara rinner ner i magen ihop med alkoholen. Trist.

Men det kom faktiskt en positiv sak ut av det hela och det var att jag och min man pratade om hans drickande på morgonen efter festen, när vi samtidigt pratade om de andra. Mannen tillstod att han "nog dricker lite mycket ibland" och DET var ett stort erkännande som jag blev väldigt glad över. Så har han aldrig sagt förut. Känner att vi tillsammans nog ska klara detta bara jag inte tjatar för mycket eller oroar mig :)
Tittar på solnedgången och njuter av att våren äntligen är riktigt på G......

Ha en härlig tisdagkväll//mod60

mod60

Ingen alkohol för maken ikväll och det är lite nytt. Jag känner mig glad för det. Tror helgen var ett riktigt wake up call för oss båda.
Önskar alla en härlig helg i vårsolen. Jag fortsätter njuta med mitt a-fria bubbel i fina vinglas :)

Man har mycket mindre tålamod med fulla människor när man inte dricker längre, det är helt klart. Naturligt och sunt men det gör ju också att man gärna undviker fester. Fast å andra sidan, vad ger såna fester? Beträffande din man mod60, så verkar ni följa samma mönster som hos mej. Det tar sin tid men har man tålamod så kan det ordna sej. Min man dricker nästan aldrig starksprit numera och av vin blir han inte märkbart berusad.

Samma mönster hos mig också - som Santorini.

* Har absolut inget tålamod med fulla människor. Outhärdligt. Inte för att jag blir sugen - utan tvärtom! Alla blir ju såååå korkade (jag OCKSÅ så klart förut).
* Undviker också fester där det är alkoholen som är fokus och inte umgänget. Får ändå inte ut något av det. När jag är iväg på konferens eller kick-off eller liknande, så smiter jag innan det blir alltför hög stämning.
* Min man var också min partner in crime förut. Visserligen har han nog inte problem, inte som jag, men drack både ofta och mycket och gärna. När jag slutade drog han ner rejält. Nu är det någon folköl som gäller emellanåt. Vin dricker han när det är andra inblandade, typ middag eller så. Det är fantastiskt skönt. Jag hade nog inte fixat detta annars. Inte vår relation heller.

Kram till dig mod!

mod60

Intressant att läsa era berättelser. Läst i era trådar tidigare och jag blir glad!

Hur lång tid tog det, på ett ungefär, innan ni märkte att era män började dra ner självmant. Jag fäller några sylvassa kommentarer i bland och det är inte så populärt! Men samtidigt så ska jag kanske inte försöka bestämma över honom , han gör sina val och det är ok. Så länge de inte drabbar mig och familjen. ( det är bara den förbannade snarkningen som gör mig galen:) )Men det hade varit skönt om han drack mindre, helt klart.

Ikväll ska vi ut på en helkväll. Öl och wiskeyprovning och restaurang och live bluesband.Hoppas kvällen blir rolig och att jag lyckas undvika de fulla!
hoppas att alla har en skön helg :)
STORA styrkekramar till alla oss som kämpar mot alkoholen på våra olika sätt:)

FataMorgana

Njut av bluesen och med vetskapen att du vaknar fräsch i morgon och kan gå ut och njuta av våren. Har krafsat runt i rabatter i dag och haft sällskap av tranor på nära håll. Första gången på många år som jag känner glädje över allt jobb i trädgården :). Kanske har mer ork ;)? Ha en fin kväll. Kram / FM

mod60

Nu är det fyra månader sedan jag tog mitt beslut, tidigt en morgon, om att inte dricka senare den kvällen. En kväll blev till två, till tre, till 7, till en måndag och nu är det fyra månader. Jag har egentligen inte tagit mer än en dag i taget och tänkt " jäklar vad bra jag mår, jag tar en dag till" och så har det " bara" rullat på. Har ännu inte bestämt hur det ska fortsätta utan tar en dag i taget. Idag är jag nykter och mår sååå bra av det:)

Jag känner mig piggare och gladare än jag gjort på många år. Känslan av att vakna pigg och utvilad är underbar. Det finns så otroligt många fördelar och jag har skrivit om dem tidigare, tänker inte tjata :) Det går bara inte att jämföra med hur det var i höstas. Har inget sug efter alkohol mer än ibland när det är stressigt och jag känner mig pressad och i behov av att koppla av men suget går över väldigt snabbt och jag väntar ut det.
De bästa månaderna på många många år och jag vill inte tillbaka till mina gamla vanor (ovanor)!
Jag upplever att jag är bättre på jobb, bättre fru och mamma och bättre med mitt lilla barnbarn. Inser att jag nu är som jag vill vara. Känner mig fri :)

FataMorgana

Åh, vad jag hoppas kunna följa dig i fotspåren, Mod. Jag har sagt till midsommar. Då är det tre månader. Nu är ju Valborg förestående och då är det ju dags att mobilisera all styrka att inte trilla dit när det dricks runtom en. Fast det känns som jag fixar det. Just nu i alla fall :). Du har gjort det jättebra, Mod. Jag får gå in och läsa om hur bra du mår när jag sviktar. Jag ska dit jag med:). / FM

Akvariet

Håller med om att mornarna är fantastiska. Det finns inget som jag skulle vilja byta mot mina nyktra mornar. De är det bästa jag vet. Ju längre dagen går desto mer sliten och begagnad blir den, men snart kommer ännu en fantastisk morgon.