Hej! Hyfsat ny här. Tycker om det jag läser, känns som det är en fin och trygg ton i inlägg och svar. Har lite svårt att förstå trådar och inlägg men tänkte att, nu är det bara att börja. Får lära mig efterhand 😅
Tänker skriva lite som en dagbok, funderingar som dyker upp. Känslor. Allt det där. Har bestämt mig för att helt sluta med vin i 90 dagar. Oftast känns det ok. Men ibland dyker den där förhandlaren upp som tycker det vore toppen att dricka ett gott glas till den goda maten. Så, en dag i taget. Är nu på dag 12!

Välkommen hit! Bra att du har valt 90 dagars nykterhet till en början. Faktum är att de riktigt stora förändringarna i tänket kommer först efter tre nyktra månader. I början är det en daglig kamp, men det blir lite lättare och mer självklart för varje nykter månad.

Grip dig an den nyktra resan med nyfiket sinne och samla på dig nyktra erfarenheter som smultron på ett grässtrå. Andaktsfullt ett taget - känn storheten i varje ny erfarenhet.

Kram 🐘

majken_r

@Andrahalvlek Tusen tack för varmt mottagande! Nyfikenheten är en stor motivation och drivkraft i detta🙏🏼

Bra kämpat, 12 dagar, heja! Och bra beslut med 3 månader, det tror jag många håller med om är en bra tid för att kunna ta kloka beslut. Det tar tid för kropp och knopp att ställa om. Ge dig själv den chansen. Välkommen! 🌸

majken_r

@Se klart Tack!! Ja, det känns bra att ta en längre period utan vin/alkohol. Tidigare har jag testat att dricka kontrollerat och/eller haft ett par veckor utan. Märker dock att då finns ändå vinet med alltför ofta i tankarna. Förhandlaren är mer närvarande. Nu hoppas och tror jag att det gör det enklare att stänga av de tankarna och sätta förhandlaren i karantän 😅

majken_r

Ps är det så att om jag vill skriva mer i min ”dagbok” så skriver jag i ”lägg till kommentar? Anar att jag inte varje gång ska starta ny tråd? @Andrahalvlek

@majken_r Du fortsätter skriva i samma tråd hela tiden, då blir det lättast att följa dig. Och vi svarar här i din tråd. Du kommer snart in i tänket. Om du klickar på mitt namn så hittar du mina två trådar. Den första tråden skildrar min tid upp till 6 nyktra månader och den andra tiden efter. Jag hänger numer inne under fliken ”Det vidare livet”.

Kram 🐘

majken_r

Tack!! Har läst lite i dina trådar, finns mycket som känns igen och mycket bra tänk/tips🙏🏼@Andrahalvlek

majken_r

12 dagar utan vin dag. Känns väldigt bra att vakna klar i huvudet. Piggare. Upplever att det går överraskande bra utan vin. Men. Så fort det blir prat/läs/bild på middagar eller restauranger så kommer ett sug. Vill så gärna kunna ta ett glas. På fredag ska jag träffa en kompis ute och äta. Redan nu börjar förhandlaren försöka få mig inse hur rimligt det är att dricka lite gott rött vin då.. Herregud. Önskar så att det hade fungerat. Men jag vet ju att det oftast innebär att jag tar ett par glas hemma efteråt. Att jag sen hittar på att jag måste dricka lite dagen efter också eftersom det gick så bra att dricka lagom. Och plötsligt så har jag druckit för mycket och för ofta.
Måste komma ihåg detta!!
Jag har aldrig druckit stora mängder och alltid klarat vardagen (utåt sett). Det senaste året har jag dock märkt att jag tappar kontrollen och dricker för mycket. Vaknar på nätterna med ångest och hjärtklappning. Minnesluckor. Detta när jag är ensam. Min familj vet inte om detta. Men jag vet. Så dessa 90 dagar är livsnödvändiga.
Önskar er en fin söndag!!

Jag klarade också alltid vardagen (utåt sett) på insidan kände jag mig helt fransig, alltid trött, alltid med dov ångest. Bra med 90 dagar. Om jag kände som du angående fredagen skulle jag faktiskt överväga att inte gå ut. I början kan det vara värt att anpassa livet efter det som fungerar bäst för att främja att vara nykter. Det är ingen lätt match och man behöver inte göra det svårare. Kram.

majken_r

@Se klart skönt att inte vara ensam.
I helgen var jag på middag, ensam att inte dricka, och det gick fint. Tror det kommer gå bra på fredag utan att bli jobbigt. Men kommer helt klart boka av om det blir ovärt🙏🏼 Upplever att det är svårast i mina fantasier än när jag väl är i situationen. Knepigt det där med hur hjärnan fungerar..😅

Precis så kan det vara. Så man måste både jobba upp en strategi för OM det blir jobbigt. Men samtidigt inte tänka så långt fram i tiden. Då kan det bli för övermäktigt, istället ”det räcker att bestämma mig för idag”. Det där tricket kommer man på efter ett tag! 💪🏻

majken_r

Dag 15. Helt otroligt. Det har absolut gått så många dagar tidigare. Men inte så bestämt, alltså att jag känner att jag bestämt mig.
Fast jag ibland ångrar att jag bestämt mig för 90 dagar.. känns som 100 år ibland. Konstigt ändå hur vin blev så viktigt..
Kram på er som kämpar🙌🏼

majken_r

Hur blev det såhär..
Fattar och ändå inte.. Alkohol var ingen stor sak för mig förr. Jag har tex alltid varit glad och social på fester även utan att dricka även som ung. Har inte druckit för att jag varit nedstämd eller så. Vin har varit gott och guldkant. Lagom. Tålde dock från början att dricka ganska mycket. Blev liksom bara gladare och piggare. Fick barn ganska tidigt med en man som jobbade sent. Han tyckte om att varva ner med ett glas eller en öl. Jag gjorde honom sällskap. Mysigt. Inte mycket. Efter några år när vi separerade så fortsatte jag liksom med ett glas då och då på kvällen. Drack själv när barnen var borta. Aldrig full med aldrig bara ett glas. Tre behövdes för att den sköna känslan skulle komma. Men aldrig något sug. Ingen tanke på alkohol i övrigt. Ny man, barn. Mindre alkohol. Men senaste åren är det som att min hjärna liksom blir kapad alkoholen. Guldkanterna blev allt oftare, allt kunde firas eller skapa mys av. Fortfarande tre glas. Ingen vet. Men tankarna på alkohol blev allt fler, suget började smyga sig på. Förhandlingarna startade allt oftare. Bara ikväll, eller bara tre glas. Kontrollera vinintaget med olika appar och planer. Fungerade förvisso men tankarna på alkohol upptog allt för mycket tid. Började dricka mer, fler glas. Aldrig mer än en flaska, då kräks jag. Ångesten..
Vad hände egentligen?
Tror min hjärna svarar väldigt bra på alkohol. Är också känslig och sårbar, hjärnan alltså. Får alltid biverkningar av mediciner tex. Vet nog att tack vare att jag hatar att vara bakis och tycker om träning, yoga och annat, så har jag klarat mig så bra som jag gjort. Men nu är det skört. Gör programmet här. Kämpar med suget som ibland sveper förbi. Ger 90 dagar till helt alkoholstopp. En dag i taget fungerar inte, då förhandlar jag till mig vindagar har jag märkt.
Långt och rörigt inlägg i min dagbok, men det känns bra att släppa ut tankarna ❤️