Hej. Jag har läst här i 1,5 år snart. Jag är runt trettio år och jag minns hur jag som yngre verkligen kämpade emot alkoholkulturen. Jag vägrade börja dricka och slutade umgås med de som drack i tonåren. Jag hatade när vuxna drack trots att inget allvarligt hände, men jag hatade personlighetsförändringen hos de vuxna när de drack. Åren gick och att vara nykterist i gymnasiet gjorde mig så utanför så i slutet av gymnasiet slutade jag kämpa emot och började dricka. Gick ut varje helg och drack måttligt. Kände mig äntligen normal fastän varje festhelg gav mig ångest. En kemisk ångest antar jag. För i övrigt gjorde mitt drickande att jag passade in och jag hade många vänner.

När jag gifte mig drack jag väldigt sällan men pga mycket ensamhet i relationen började jag dricka allt mer. Fastnade i en hemskt dålig ovana och drack för ofta och för mycket och var bakis på jobbet.

Sedan blev jag gravid. Jag minns hur jag upplevde det som att det räddade mitt liv. Jag drack inte på tre år och jag mådde så bra. Fick ett till barn och drack väldigt sällan.

Men de sista två- tre åren har något hänt. Jag har långa perioder då jag inte dricker men så faller jag in i ett dåligt beteende där jag dricker för ofta. Och jag hatar det!!! Hatar hur jag mår av det. För ett år sedan trodde jag att jag var deprimerad och jag slutade dricka. Ganska snabbt kände jag mig glad och nöjd och insåg att det var alkoholen som gjorde mig sjuk. Ändå dricker jag igen! Inga stora mängder (kanske) men ändå för mycket och för ofta periodvis.

Jag tror att min egen far är sk. periodare (inget han erkänner) och min farfar var alkoholist. Och jag tror det är därför jag varit så emot alkohol större delen av mitt liv. Men kanske är det också det jag "drabbats" av? Jag känner mig som en nykterist och alkoholist i samma kropp?!

Jag är så trött på att falla igen och igen och nu bara måste jag lyssna på mitt inre som säger åt mig att inte dricka- nånsin. Men jag vet inte om jag klarar det. Jo, jag klarar det alltid ett par månader när jag väl bestämmer mig, men faller alltid tillbaka igen. Och jag orkar inte mer. Jag och alkohol passar inte alls ihop och har aldrig gjort det. Jag får sådan ångest av det. Jag vet inte om jag dricker mkt jämfört med andra men egentligen spelar det väl ingen roll eftersom exakt varje glas får mig att må dåligt...

Nu tänkte jag i alla fall att det kanske hjälper mig om jag skriver här. För jag vill så gärna sluta dricka! :-( För alltid.

Ja, det är underligt hur fort det går över när man inte agerar på det. Tycker att det blir lättare och lättare ju längre avhållsamhet man haft. Och HALT är verkligen a och o, fast Stress är för mig vanligare än Ledsen. I och för sig blir jag ledsen av att känna mig otillräcklig som jag gärna gör i stressade situationer. Nu kör vi på med HALT. Och tar bort alla möjligheter till val.

Lim

Hej alla.

Ja det där med HALT är bra att tänka på och precis som Sisyfos säger så är nog stress mer en trigger för mig än vad ledsen är.

Mina strategier är nog motion och att fixa med något hemma, sätta upp en hylla kanske. Nu när våren kommer är det lättare för då kan jag också greja utomhus på gården och det är lättare att ta en springtur etc. Vintern är svårare och det är oftast när den kommer som jag börjar dricka... för att jag inte hittar möjligheter till avledning lika lätt. Plus att jag under vintern blir så rastlös och låg av mörkret. Men att dricka gör det ju mycket värre och gör mörkret mörkare. Så det ska inte hända kommande vinter.

Nu har jag inte druckit på två månader. Det känns jättebra på alla sätt och vis. Var bjuden på en middag nyligen och där skulle det serveras vin fick jag veta innan, då fick jag alkoholfritt vin när jag bad om det. Jag blev inte sugen på vin med alkohol i överhuvudtaget.

I sommar ska det vara en liten fest med mitt jobb, men den tänker jag faktiskt inte gå på. Inte för att jag inte kan säga nej tack eller för att någon skulle tjata om att jag ska dricka men där känner jag faktiskt att vinet är klistret som håller ihop tillställningen. Och romantiseringen kring att dricka vin i solen syns redan när det pratas om den här kommande tillställningen. Så den sommarkvällen ska jag spendera på annat sätt.

Nu är det skönt med fyra lediga påskdagar. Imorgon på släktmiddag kommer det finnas vin för den som vill men jag kommer inte att ta. Och skönt nog kommer ingen fråga mig varför. Det finns flera i min släkt som inte dricker, några ammar, andra är träningstokiga och skulle aldrig dricka något som kan sänka prestationen. Och sedan finns det flera som dricker vin och det tycker jag är okej med. Jag tänker inte bli dömande på något sätt. Även fast jag ärligt talat hade varit glad om inget vin fanns där. Det måste jag erkänna. Jag vill ju helst att all form av alkohol slutar existera på jordens yta med tanke på all förstörelse den ger ? men det är ju en utopi...

Vill önska er alla en glad påsk och extra styrka att kunna säga nej tack om ni blir bjudna på något ni inte vill dricka under påskhelgen. Och styrka att inte köpa hem själva. Var snälla mot er själva ❤

Bra jobbat! Behöver precis som du strategier för att hålla mig sysselsatt. Inte så mycket för att distrahera mig, som för att få tillfredsställelsen av att få nåt gjort. Det ger mig nog ungefär samma kick som alkohol. Och mörkret, tröttheten är farlig även för mig. Får ha nån bra strategi nästa vinter. Nu är det ljus sommar som gäller. Det känns bra. Just alkoholromantiken runt sommaren har jag släppt i alla fall. Allltid något.

Bedrövadsambo

Det verkar som du verkligen hittat strategier, och att du funderar och planerar innan är svinbra! Den där sommarfesten kan du lika gärna slippa, det är deprimerande att se sina kollegor så fulla och dumma när man själv är nykter. Under många år undvek jag alla personalfester av just den anledningen. Jag körde oftast eftersom jag bor en bit bort. Men jag blev ledsen å mina kollegors vägnar av att se dem göra bort sig.

Lim

Tack bedrövadsambo för klappen på axeln! ? och Sisyfos, vad skönt att du släppt alkoholromantiken kring sommaren. Den är så vidrigt egentligen och ställer till sådan misär. Blä!!!

Jag ligger och funderar såhär nästan vid midnatt. Vill skriva ner lite av det för att minnas..... bland annat att det tog två månader ganska exakt för mig att bli totalt i ett med mitt nykterhetsbeslut. Det har visserligen hela tiden känts helt rätt och självklart men det har ändå funnits oro och sug osv. Men när jag hade varit helt alkoholfri i två månader så insåg jag att jag inte tänkte på alkohol längre med någon längtan. Och nu när jag varit alkoholfri i 68 dagar så längtar jag ingenting alls efter att dricka. Jag känner på allvar det som att jag lika gärna kan dricka gift, tändvätska, klorin eller något annat lika farligt om jag ska dricka alkohol. Jag kan känna hur ett glas vin skulle göra illa min mage med sin surhet.

Jag vill komma ihåg allt jag känt och tänkt dessa månader och komma ihåg att jag mådde dåligt när jag registrerade mig här men att det är alkoholstoppets förtjänst att jag mår bra nu. Det är inget annat som har gjort att jag mår bra och det ska jag inte inbilla mig i framtiden.

Jag ska komma ihåg att alkohol är olycka, oro, dåligt föräldraskap, ångest, skuld, illamående, sömnlöshet, självhat och nykterhet är motsatsen till allt. Allt det jag mår bra av nu kommer att förvandlas till ångest igen om jag börjar dricka igen. Det gäller att komma ihåg och förstå varför jag mår bra. Jag mår bra pga att alkohol är frånvarande.

Det är skönt att komma till den här punkten. För i början är allt ganska luddigt och rörigt och frågan om hönan och ägget passar in... men när det gått en tid (i mitt fall 2 månader) så är gåtan löst. Det ger ett väldigt väldigt lugn inom mig som jag verkligen njuter av.

Gode Gud vad skönt det är att vara nykter varje dag, kväll, natt och morgon. Att hela tiden vara nykter. Jag känner mig yngre och gladare och friskare.

Nu slog klockan tolv. Så godnatt alla och hoppas ni mår bra eller åtminstone snart bra. Kämpa vidare ❤

Lim

Idag har jag semester. Tittar på SVT. De rekommenderar diverse viner till maten just nu. Innan 10 en fredagsmorgon i tv som jag och alla andra betalar tvavgift för. Nu är jag väl tråkig och präktig som tycker det här är så dåligt!!! Eller?

Hur många tittar nu och överger sin intention att ha en alkoholfri fredag? Det presenteras ju så sofistikerat och fint, så då kan det ju inte vara nåt fel med att dricka sig lite full ikväll. Till och med de kostymklädda och välsminkade i tv dricker ju på morgonkvisten.

Hur många barn får titta på sina föräldrar fyllna till i eftermiddag tack vare svt? Det är nog en hel del. Barn som kanske kunde skonats just ikväll eftersom mamma eller pappa föresatt sig att inte dricka mer. Men som fick den chansen förstörd pga att till och med svt legitimerar och uppmuntrar alkohol. I morgontv.

Dessa fina tanter och gubbar i tv kan köra upp sina fina vinflaskor nånstans.

Har tänkt på det många många gånger. På fredagarna är det vin och provsmakningar på varenda jävla tv kanal. Gärna kl 09.00.
Så galet irriterande.

alkoholen flödar i vårt samhälle och i media. Till priset av barn som är hungriga, svikna, ledsna, uppgivna, skamfyllda, slagna och måste se på fylla och slagsmål. Jodå de flesta kan dricka måttligt . Men alla dom som inte kan? Var 7;e person i Sverige har a-problem. Dom i sin tur har familjer och anhöriga runt sig. Det blir många människor som far illa. Varför så mycket reklam och PR för alkohol?. Jo det är en ofantligt stor industri där miljadärer frodas och reklamintäkter trillar in på människors konton. Det är väl inte deras ansvar!! Eller? Det vore underbart om jag under min livstid fick uppleva motkrafter mot detta. Fint Lim med din nykterhet. Jag hör på din ton att du mår bra och är stark och pigg.. Kram <3

Bedrövadsambo

Känner likadant när jag ser all spelreklam på tv. Har ingen personlig erfarenhet, men spelmissbruk förgiftar mångas liv, både brukare och anhöriga. Liksom alkoholmissbruk.

Lim

Miss lyckad och MondayMorning, visst är det vansinnigt?! Och leder till sådan normalisering av alkohol att det är nätt och jämnt omöjligt att gå igenom livet utan att nångång falla för normen att dricka. Det var så jag kom att ens börja dricka sista året på gymnasiet... det gick inte då att passa in annars och jag orkade inte kämpa emot mer. För nästan alla runtom mig drack. Precis som de gör på nyhetsmorgon och allt vad det är.

Så hur ska en alkoholist stå emot om denne inte verkligen orkar kämpa? Eftersom det kastas i ansiktet till och med i morgonsoffan!! Usch jag blir så ledsen. Ledsen över att samhället bara fortsätter med samma blinda alkoholnorm. Till och med ungdomar som aktivt väljer att inte dricka just idag kan hamna där vi hamnat om några år. Eftersom det är en kamp att stå emot en norm!

Nä nu orkar jag inte vara arg såhär på kvällen så jag ska skriva lite positivt med. Jag är alltså just nu egentligen irriterad och lite låg. Men en väldigt glädjande sak i detta är att jag trots detta inte alls vill ha ett glas vin eller så. Tvärtom blir jag förbannad när jag tänker på det. Alltså hjälp vad arg jag blir. Det jag vill ha är en natts sömn, kanske gråta lite först till en sorglig bok eller liknande. Vin är min största fiende bara och jag är så rädd för framtiden om mina barn börjar dricka ?? Hur känner ni andra föräldrar om detta? Era barn och alkohol? När man vet alkoholens baksidor?? Jag vill inte att mina fina barn nånsin ska må som jag gjort så ofta. Mitt hjärta går sönder av tanken. Jag blir så rädd.

Nåväl... jag är i alla fall glad åt min nykterhet och min ilska kanske är en fas i processen? Kanske man ska igenom glädje, ilska och sorg.

Och tack miss lyckad för dina fina ord. Jag känner mig stark ❤ hoppas du med. Nykterheten är värd allt. Och den gör oss till bra förebilder och trygga vuxna för våra barn.

Kram till er alla ❤

Lim

Ja bedrövadsambo, jag håller helt med angående spelreklam!! Det är åt h-lvete att det får göras reklam för spel och alkohol. Spelreklam är nog den reklam jag ser mest på tv. Helt fruktansvärt och jag kan inte fatta det är lagligt... Har heller ingen erfarenhet av spel men förstår ju att sådan här reklam är katastrof för spelberoende och deras anhöriga. Precis som alkohol i tv är ?

Bedrövadsambo

Ofta är det ju så att få är så negativa vad det gäller andras rökning som just ex-rökare. Gäller nog ex-drickare också! Man vet ju hur stor skada det gör.

Lim

Nu har jag varit registrerad här 3 månader. Och nästan lika länge varit nykter förutom på ett knappt glas vin tio dagar efter jag registrerade mig.

Jag är så glad att jag åter igen tog beslutet att inte dricka. Igår på valborg såg jag grannar gå från sina hus med öl och andra flaskor. Då blev jag lite ledsen när jag tänkte på alla tonåringar som känner sig utanför om de inte dricker. Men glad var jag för min skull och mina barns. Vi såg film på kvällen och åt godis och drack läsk. Barnen kunde krypa upp i mitt knä och andas nära mig utan att det luktade vin. Precis som det ska vara.

Jag vaknade till en solig dag och orkade och ville kratta löv i trädgården. Grannbarn har sprungit ut och in i vårat hem hela dagen och gör det just nu med och jag har inte känt mig trött av det. Inte ens klockan 10 imorse störde det mig att alla sprang ut och in. Det brukar visseligen inte störa mig men hade jag varit bakis idag hade jag nog inte uppskattat det så tidigt. Och det hade mina egna barn förlorat på...

Jag har tagit en springtur också. Allt positivt som hänt idag i dessa små ting hade inte hänt om jag hade druckit igår. Så är det bara.

Kram till alla!

Lim

God morgon! Solen skiner och fåglarna kvittrar. Och jag tänker på sommaren som ska komma. Älskar sommaren. Men blir också lite stressad. Semestern som ännu inte är beviljad, mannen som ska jobba hela sommaren. Vi har inga planer förutom att åka och bada när vädret tillåter och jag kommer oftast få göra det själv med barnen eftersom han jobbar. Grannar som frågar om vi ska åka utomlands. Jag blir helt enkelt stressad och känner pressen att göra saker som jag inte har råd med nu.

Så tänker jag lite på en öl i solen bredvid poolen på baksidan. Men nej, vad äckligt! Då skulle ju inte ens orken finnas att cykla iväg på en utflykt eller till stranden. Känslan av att inte göra nåt vettigt på semestern skulle växa och likaså mitt självförakt. Jag vet, för det hände förra sommaren när jag drack vid fyra tillfällen under min ledighet fast jag bestämt mig för att inte göra det. Jag avskydde mig själv.

Nej, istället för det scenariot ska jag försöka släppa pressen som hänger över mig. Jag är rädd för att om jag inte lyckas släppa den så kommer jag vilja dricka när semestern kommer. Och gör jag det så kommer jag ha ångest hela ledigheten, även om det så bara skulle bli ett fåtal tillfällen. Jag ska vara stark och inte låta semesterstressen krypa under mitt skinn.

Känns som att det finns lite underliggande vårdepression i mig. Samtidigt som jag hatar vintern och längtar intensivt efter vår och sommar så kommer pressen av att vara lycklig och sysselsatt hela sommarhalvåret. Det blir en krock i mig och jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen. Kan det vara den här känslan som gör att många dricker extra mycket när våren kommer? De tror de njuter av våren med ett glas men egentligen botar de (tillfälligt) en ångest som gror.

Hur som helst så ska jag gå igenom alla känslor utan alkohol och göra mitt bästa för att njuta av nuet och mitt liv utan pressen av att vilja ha mer. Lättare sagt än gjort. Men jag ska inte ge mig! När sommaren är över och hösten kommer ska jag kunna säga att jag varit nykter 7 månader i med och motgång, oavsett sinnesstämning. Jag ska kunna säga att jag varit nykter ett år, två år, tre år. Mycket har man inte kontroll över i livet men just detta kan jag kontrollera, så det så!

Jag läser mellan raderna att du kanske har "överkrav" på dig själv. Allt ska vara perfekt, man ska må bra, resor osv. Vet du vad, Jag tror du är perfekt som du är! En känslosam, kärleksfull, omhändertagande person och mamma. Det är bra att tänka på vad du åstadkommit. Vem vill du se i backspegeln om några år när du ser på dig och ditt liv bakåt. Jag är glad för din skull. Nu är det framåt som gäller. Vi satsar på en underbar vit och fräsch vår och sommar... Kram..

Lim

Tack snälla miss lyckad. Din kommentar var så lugnande och tröstande att läsa så jag har läst den flera gånger. Tack!!! Den hjälpte jättemycket. ❤❤

Känner så igen mig i det du skriver... och vet egentligen med mig att det är lite fånigt, eftersom det inte är de där yttre attributen som betyder något alls. Som utlandsresor... det är närvaron som eg är det viktiga. Läste en gång om en mamma som var döende och passade på att göra alla saker hon drömt om med barnen. När hon frågade dem vad som hade varit det bästa under den där perioden fick hon till svar "det var det där åskvädret som vi tittade på tillsammans"... en helt vanlig em när det råkade komma ett åskväder och hon passat på att fixa lite mysigt och bara vara där...
så du tar helt rätt beslut. Vit, varje droppe a tar bort oss ur nuet. Mitt intryck är att vi är lite lika, Lim. Jag har druckit nu igen. Inga katastrofala mängder, men för mycket. Har funderat mycket på varför det blir så. Nu är demonerna borta igen och jag börjar kunna andas. Tror att jag är en människa som lever mycket i planer, organisation och när man då inte hinner... när schemat inte är lagt, då vill jag ha lugn. Jag behöver vila i nuet.
Så mitt råd är: Sitt där vid din pool (herregud, en pool är nåt de kommer att minnas med stor glädje dina barn) och var i nuet. Kanske kan ni börja spara till en resa. Det försöker vi åstadkomma nu. Och för er blir det inte en vecka på Rhodos där pappa knäcker en öl på Arlanda och mamma blir full på all-inklusive vinet. För er blir det med största sannolikhet en upplevelse. Vi har gjort många kortare resor i Sverige t.ex. Det behlvet inte bli då dyrt. Tälta funkar. När Sverige är varmt o skönt kan man upptäcka mycket mysigt med familjen. Och minns att även ett åskväder kan göras till en oöverträffad upplevelse. Kramar!

Lim

Tack Sisyfos för ditt svar. Och du har förstås helt rätt. Man får värdesätta det lilla för förmodligen är de sakerna de mest betydelsefulla i slutändan. Även under en utlandsresa är det ju tiden med sina kära som är det viktigaste med det hela. Och det kan vi ju åstadkomma här i närmiljön också.

Men mkt är väl en flykt? Alkohol är en flykt och den har jag inte längre (tack och lov). En resa är ju också en flykt (inte bara givetvis för en resa är ju underbar oavsett). Så jag kanske snarare ska se denna sommar som en övning i att försöka vara i nuet och inte fly. Anamma dagen som den kommer. Och när jag känner att jag börjar jämföra mig med andra så ska jag komma ihåg att denna sommar har sin mening och en del i det kan stärka mig i min nykterhet.

I helgen hade en av mina grannar lite fest och hon bjöd in mig men jag sa nej tack för jag var upptagen med något. Senare satt jag och min man ute och han drack en alkoholfri öl och jag drack Pepsi. Grannarna blev fulla och gick sedan iväg. Jag tyckte faktiskt synd om dem... De hade kul med det var fake. Alla var inne i sin egen fulla hjärna och de lyssnade inte på varandra när de pratade. Jag kände mig så lugn inombords. Och barnen lekte med sina kompisar bredvid oss utomhus.

Jag är helt säker på att jag kommer vilja dricka ibland i sommar. Och det kommer att vara när jag vill fly. När jag blir trött på alla grannar (vi är en stor gård med hus med många barn och vuxna som är upp i varandra mycket på gott och ont. Oftast gott men under ledigheten kan man bli lite trött av det tillslut). Men då ska jag försöka hitta andra sätt att hantera känslorna på. Jag känner bara jag tänker på det att det kan bli en utmaning. Men inte en utmaning jag inte ska klara.

Idag blev det mycket pladder från mig känner jag men jag vill ha mina röriga tankar på print så att jag kan läsa senare och påminnas om hur jag tänkte och vad jag har lovat mig själv.

Vi har ett liv att leva och det ska inte levas i en dimma av flykt.

Ja, en resa är väl en typ av flykt och funkar på så sätt precis som alkohol. Man kan lämna alla måsten och vara i nuet. Bara man reser nånstans där man inte har ett stort program. Jag har gillat de resor vi gjort i Sverige eftersom vi tagit dagen som den kommer. Då har det verkligen varit "här och nu".
Ja, vissa åker och fiskar för att få ro... man kan fly på så mycket sundare sätt, det ver vi ju båda två. Lycka till!